DeMooiLaarbeekKrant

21 september 2017

DeMooiLaarbeekKrant 21 september 2017


Europees GOUD voor GROEN Laarbeek!

De Laarbeekse delegatie in Slovenië Foto: Suzan Mulder

Redacteur: Suzan Mulder

Slovenië/Laarbeek - De spanning stijgt ten top tijdens de officiële prijsuitreiking van de Europese Entente Florale in het Sloveense Podcetrtek. Bijna twee uur is de ceremonie onderweg, als de Laarbeekse delegatie vrijdagavond rond half negen aan de beurt is om naar het podium te komen. Zodra de verlossende woorden 'gold medal' klinken, wordt er uitbundig gejuicht en vallen de medewerkers van het greenteam en de meegereisde vrijwilligers elkaar in de armen. Een gedroomd slot van een lange dag. Die ochtend om 5.20 uur was het gezelschap vanuit Beek en Donk vertrokken. DeMooiLaarbeekKrant reisde mee en volgde de gebeurtenissen op de voet.

"Het is een titel voor de hele Laarbeekse gemeenschap"
Twee jaar lang hebben de ambtenaren van de gemeentelijke groenafdeling samen met collega's van diverse afdelingen en een club vrijwilligers vanuit diverse Laarbeekse organisaties (waaronder het Laarbeeks Landschap, IVN, buurtvereniging De Beekse Akkers en natuurspeeltuin de Octopus) toegewerkt naar deze uitslag. Het begon met deelname aan de landelijke Groencompetitie Entente Florale waarin Beek en Donk uitgeroepen werd tot groenste dorp van Nederland. Een titel die door de gemeente direct werd aangepast naar groenste gemeente van Nederland. "Volgens de officiële spelregels mag er maar één dorp meedoen aan de wedstrijd," vertelt projectleider Michel Brands onderweg in de bus. "Maar wij hebben altijd het volledige gemeentebeleid voor alle kernen gepresenteerd en de vrijwilligers en organisaties die de deelname mee hebben voorbereid en uitgevoerd komen uit heel Laarbeek. Voor ons is het dan ook een titel voor de hele Laarbeekse gemeenschap."

Ontlading bij het behalen van de 'gold medal' Foto: Suzan Mulder

"De vrouw die naast me stond gaf ik direct een zoen"
Voor het greenteam van de gemeente was het dan ook direct duidelijk dat juist die vrijwilligers die zich zo vol enthousiasme en met veel toewijding in hadden gezet, mee mochten naar de prijsuitreiking. Dus ondernamen ze met z'n allen de lange reis via Schiphol naar het Kroatische Zagreb en vandaaruit naar het plaatsje Podcetrtek in Slovenië. Onderweg was er tijd genoeg voor speculaties. Wordt het goud, zilver of brons? Waar de gemeentemedewerkers vol vertrouwen waren, spraken de meeste vrijwilligers zich wat voorzichtiger uit. Des te groter was de ontlading toen het daadwerkelijk goud bleek te zijn. "Ik had niet van mezelf gedacht, dat ik zo uitgelaten zou reageren. De vrouw die naast me stond gaf ik direct een zoen", vertelt vrijwilliger Jaap Wijdenes (projectleider weidevogelbescherming Laarbeeks Landschap) terwijl hij straalt van oor tot oor. "We worden zelfs met naam en toenaam genoemd in het juryrapport", melden de heren van speeltuin de Octopus glunderend. "De jury is heel erg onder de indruk van onze natuurspeeltuin waar kinderen heerlijk vrij kunnen spelen."

"De gouden titel is geen einddoel. We gaan door"
Na winst van de Nederlandse titel was voor de gemeente deelname aan de Europese strijd een logisch vervolg. Tijdens de voorbereiding van de Europese jurydag werden ook de acties 'Tegel eruit, plant erin' en de 'Laarbeekse Groenstrijd', beiden in samenwerking met Laarbeekse groenondernemers, opgezet. Voor deze acties komt de gemeente Laarbeek deze week ook nog in aanmerking voor de Steenbreek Trofee. Wethouder Tonny Meulensteen: "Het behalen van de gouden titel is een fantastisch resultaat. Maar het is geen einddoel. We gaan door. De beweging die we in Laarbeek gemaakt hebben, de groenbeleving, is enorm toegenomen. We zien allerlei initiatieven ontstaan en het bewustzijn rondom duurzaamheid en biodiversiteit nemen toe. We dagen alle inwoners uit met ideeën te komen en zetten binnenkort nieuwe acties op touw voor buren, straten en buurtverenigingen om met elkaar hun leefomgeving te vergroenen."

Lees verder op pagina 15.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Latcho Diewes Festival

Sportcentrum Coach
Verspreiding in delen van Laarbeek

Foto: Joost Duppen

Oktoberfest Aarle-Rixtel

Foto: Martin Prick

'Pesten 2.0'

Foto: Johan Maas

Kunstroute Laarbeek

Latcho Diewes: "Vorig jaar was het een probeersel, nu een blijvertje!"

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Op het evenemententerrein aan de Otterweg in Beek en Donk vond zaterdag 16 en zondag 17 september de tweede editie plaats van het Sinti-festival 'Latcho Diewes'. Opzwepende muziek van rasmuzikanten klinkt vanuit een grote tent. Karakteristieke mannenkoppen en dames met veel bling bling, bevolken het festivalterrein. De sfeer is geweldig, het weer zonnig, het bier voortreffelijk, de goulash pittig en de Sintivrouwen beeldschoon! Wat kan een festivalganger nog meer wensen?

Zaterdag
Bezoekers mogen een kijkje nemen in drie woonwagens. Waico Meinhardt uit Handel geeft uitleg. Hij heeft een antieke Engelse 'Gypsy Caravan'. Een paar maanden per jaar trekt hij daarmee door Nederland. Waar naar toe? "Waar de wind ons heen waait!", grinnikt hij.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

In de cateringtent wordt volop gewerkt. Nidja en Trena hebben samen een aantal typische Sintigerechten gemaakt: zuurkool, kleze, goulash, spetsle, kartoffelsalade en noedelsalade. "Pas ruim boven de tweeduizend bezoekers kunnen we in moeilijkheden komen", zeggen ze zelfverzekerd.

Om half drie opent organisator Koekie Wagner het festival met twee woorden "Latcho Diewes!", Fijne dag!, in de taal van de Sinti. De officiële opening is verschoven naar zondag. De Laarbeekse burgemeester verkeert nog elders in het Europese groen.

Het festivalterrein loopt langzaam vol. Veel Sinti, maar ook 'Gadje' (niet-Sinti, burgers).

Zondag
Aan de Broeksteeg tussen Mariahout en Lieshout is een camping ingericht. Eenentwintig wagens staan keurig in carré, waaronder enkele Duitse en een Franse. Hier hebben de Sinti op vrijdagavond bij het kampvuur kaarsjes gebrand voor familieleden die overleden zijn of ziek. Zondagmorgen gaat vanaf hier de bedevaart naar de grot in Mariahout. "Te voet?", vraagt DeMooiLaarbeekKrant aan Wilhelmina uit Maastricht. "Nee, met de wagen", lacht ze. "We geloven van alles, maar niet, dat dat dichtbij is!"

Bij de grot vindt in de ochtend een bijeenkomst plaats, met stemmige Sinti muziek en mooie woorden van Rachai (pastoor) van de Zandt. Koekie Wagner nodigt iedereen uit om een kaarsje te branden. Er zijn zo'n honderdvijftig bedevaartgangers waarvan vijftig 'burgers'.

's Middags stroomt het festivalterrein bomvol. In vergelijking met vorig jaar heel veel mensen van buiten de Sinti gemeenschap. Zij nemen belangstellend een kijkje in de woonwagens of luisteren in de tent naar de virtuoze muziek van bekende bands als De Feigli Prisorband en de zang van Rudy Wagner.

Burgemeester Frank van der Meijden opent de tentoonstelling. Hij is trots op de Laarbeekse Sinti, die zich op deze manier presenteren. "Het is toch weer de beproefde Laarbeekse methode", zegt hij. "Initiatieven, zoals dit verbindingsfestival, die spontaan uit de samenleving opborrelen, worden door ons college krachtig ondersteund." Als dank speldt Koekie de burgemeester de gouden anti-discriminatiepenning op. Ook Rachai (pastoor) van de Zandt wordt onderscheiden voor zijn werk in de Sinti gemeenschap.

Super tevreden
De perfecte organisatie was in handen van Koekie Wagner en de Holland Mediagroep. Koekie's droom heeft dit jaar weer meer gestalte gekregen. Een meerdaags Sintifestival mèt een bedevaart naar Mariahout. En vooral, weg met al die vooroordelen!

Tevreden Koekie? "Super tevreden", weet hij met een brede lach te melden."Ongeveer tweeëntwintighonderd bezoekers, man! Waaronder heel veel burgers! Vorig jaar was het een probeersel, nu een blijvertje!"

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Piet Swinkels

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - Namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, heeft wethouder Greet Buter zondag 17 september de Vrijwilligerspenning Laarbeek uitgereikt aan Piet Swinkels. Dit in verband met zijn afscheid als kapitein / voorzitter van het Sint Antoniusgilde Beek en Donk.

Het Sint Antoniusgilde Beek en Donk is een eeuwenoud schuttersgilde. Voor het eerst komt het voor in 1490, in een akte, opgemaakt voor de schepenen van de stad Helmond. Ook de koningsschilden, waarvan het oudste dateert van 1618 zijn bewijzen van de ouderdom, evenals de titels die de bestuursleden dragen. De kapitein die voorzitter is van het gilde, de oude dekens die samen met de kapitein het dagelijks bestuur vormen, de jonge dekens die het bestuur compleet maken, de luitenant die het gilde leidt als het over de straat gaat, de vaandrig die de grote vlag met de beeltenis van de patroonheilige draagt.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

De maatschappij is in de loop van de tijd veranderd en het gilde heeft zich waar nodig aangepast aan die veranderingen. Een van die aanpassingen was enkele jaren geleden het openstellen van de Beekse Schut voor vrouwen. Het Sint Antoniusgilde heeft momenteel ongeveer 20 actieve leden en enkele niet geüniformeerde leden.

De heer Piet Swinkels is in 1978, toen het gilde weer actief werd, lid geworden van het Sint Antoniusgilde. Hij begon als vendelier. Als zodanig is hij al 39 jaar actief met vendelen bij allerlei gebeurtenissen in en buiten het dorp. Op 3 februari 1983 werd hij als jonge deken lid van het bestuur van het gilde. Daarna werd hij op 7 februari 1990 gekozen tot kapitein / voorzitter van het gilde. De heer Swinkels heeft gedurende 34 jaar veel uren van zijn vrije tijd besteed aan het besturen van het Sint Antoniusgilde. Naast de reguliere bestuursvergaderingen, vergaderde hij ook met andere gilden. Bovendien doet hij al jarenlang het onderhoud van de vlaggenstokken en biedt hij onderdak aan het archief van het gilde. Tijdens de jaarvergadering op 8 februari 2017 legde de heer Swinkels zijn functie van kapitein/voorzitter neer en trad hij uit het bestuur van het gilde. Wel blijft hij actief lid van het Sint Antoniusgilde.

Week van de Veiligheid bij de Zorgboog

Laarbeek - Het blijft terugkomen, de babbeltruc en andere soorten van oplichting. Meestal krijgt u tijdens een veiligheidsbijeenkomst alleen videobeelden te zien hoe een babbeltruc in zijn werk gaat.

Tijdens de komende bijeenkomsten op de zorgbooglocaties, gaan ze u laten zien hoe u oplichting zou kunnen voorkomen. Twee acteurs zullen voor u scenes na gaan spelen waarin het 'fout' gaat, maar daar opvolgend ook de scene waarin het 'goed' gaat. Dit wordt geheel begeleid en onderbouwd door een wijkagent die u van de juiste kennis en belangrijke tips zal voorzien.

De week van de veiligheid is altijd in week 41. Dit jaar valt deze in de week van 9 tot en met 15 oktober. Daarom organiseert De Zorgboog in de periode van 2 tot en met 17 oktober 9 veiligheidsbijeenkomsten.

Bijeenkomsten bij u in de buurt zijn: Donderdag 5 oktober - 14.30 uur - Zonnetij 't trefpunt, Heindertweg 87 te Aarle-Rixtel. Maandag 9 oktober, 19.00 uur de Regt 'de Gasterij', Otterweg 19 te Beek en Donk. Dinsdag 10 oktober 14.30 uur, Franciscushof 'de zaal', Franciscushof 17 te Lieshout.

Overige data kunt u vinden op www.zorgboog.nl.

Kerkdiensten

Donderdag 21 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Vrijdag 22 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Zaterdag 23 september
11.00 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (jubileumviering Nederlands)

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: David Stride en Jack Crompton oorlogsslachtoffers, Driek en Jaan van den Heuvel-Vogels, Willy Kemps, Toon Mennen (mged), Martinus en Martina van den Heuvel-Schepers en overleden familie, Jan Dekkers (verjaardag), Maria van Osch (verjaardag), Toon en Fien van Alphen en zoon Willie, Karel en Michel Berkvens en overleden familie Toonders.

Zondag 24 september
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering m.m.v. Euphonia tgv hun 45 jarig jubileum

Intenties in deze viering voor: Annie Bijnagte (par), Overleden ouders van den Elsen–van Berlo (par), Marinus en Toos van Stiphout en kleinzoon Mart, Kees Buijs (par)

Overleden ouders van Duppen–Sterken, Henk en Jos, Clasine van Duppen–Heijl, Thomas van Vlerken, Overleden ouders van Vijfeijken –Daniëls, Noud en Mio Raaijmakers, Theo en Betsie van Brug–Smits (par), Piet Beniers (par), Wim Scheepers (par), Henk Vos (ivm verj), Tot welzijn van de parochie.

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering m.m.v. de Halmen

Intenties in deze viering voor: Overleden ouders Van den Elzen-Hoogenhoff en overleden familieleden, Jan Slaats (nms goede vrienden), Jo Manders-Maas, Jan Gilsing.

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor Leonardus

Intenties in deze viering voor: Frans Konings, Lambert en Betsie Vogels-Dekkers en Ger de zoon, Antoon van den Eijnde, Tiny van Hout, Frans Toonen, Anneke Pepers-van Vijfeijken, Tonnie van Vijfeijken-Jeurgens, Carla van der Burgt-Engels (nms Vrouwenbeweging), Miep de Fost-van de Kerkhof (nms Vrouwenbeweging), Overleden ouders Van Hedel-Coppens, Ad Loos en zoon Johan, Pater Eustachius, Frans Coolen (verj).

Maandag 25 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Dinsdag 26 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Woensdag 27 september
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Duits)

19.00 Aarle-Rixtel Mariakapel
Rozenkransgebed

Mededeling:

Eerste communie
Tot en met dinsdag 26 september kunt u uw kind aanmelden voor de eerste Heilige communie. Daarna is dit niet meer mogelijk.

Kevelaer
Op dinsdag 26 september staat om 08.45 uur de bus naar Kevelaer klaar bij het parochiecentrum, Kerkstraat 3 te Beek en Donk. Vertrek om 09.00 uur. Om ongeveer 18.00 uur zijn ze weer terug in Beek en Donk.

Thema: 'Vruuger waar alles bitter?'

Schrijfwedstrijd Brabants Dialectenfestival

Lieshout - In Lieshout wordt zondag 10 juni 2018 voor de dertiende keer het Brabants Dialectenfestival gehouden. Traditiegetrouw is aan dit festival een schrijfwedstrijd verbonden. Het thema van de schrijfwedstrijd is dit keer: 'Vruuger waar alles bitter?'.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting Brabants Dialectenfestival in samenwerking met de Stichting Erfgoed Brabant. De wedstrijd was onderverdeeld in drie categorieën, voor de volgende editie wordt deze indeling naar vorm losgelaten. Er kunnen verhalen, gedichten en liedteksten ingestuurd worden die gebaseerd op het genoemde thema en geschreven zijn in het eigen Brabantse dialect.

U stuurt uw verhaal, gedicht of liedtekst voor 1 maart 2018 naar De Stichting Brabants Dialectenfestival, p.a. Dorpsstraat 75, 5737 GB Lieshout onder vermelding van: schrijfwedstrijd of digitaal naar secretariaat@brabantsdialectenfestival.nl.

De jury bepaalt welke Brabantse dialectpenningen er worden uitgereikt. Bovendien worden de genomineerde en de winnende teksten opgenomen in het programmaboekje van het festival.

Kijk voor meer informatie op www.brabantsdialectenfestival.nl.

"De bezoekers zijn bijna allemaal in Tirolerstijl, ieder jaar mooier en beter"
Oktoberfest Aarle-Rixtel: Es wird toll!

Organisatie Oktoberfest en Cäpt'n Klug & die Zwergsteirer

Redacteur: Thea Wich

Aarle-Rixtel – In de feesttent (gelegen in Aarle-Rixtel aan hoek Dorpsstraat-Wilhelminalaan) vindt vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober de zesde editie plaats van het Oktoberfest. De organisatie van dit reeds bijna uitverkochte festijn is in handen van Stichting Oktoberfest Aarle-Rixtel. Bestuursleden en vrijwilligers zijn al maanden bezig met de nodige voorbereidingen.

Beide avonden worden geopend door Die Partyhosen. Dit twaalfkoppig orkest uit Aarle-Rixtel heette voorheen de Klokkendorper. "In die tijd waren we een blaaskapel en organiseerden we ieder jaar met Pinksteren het Blaaskapellenfestival", vertelt bestuurslid en trompettist Hein van Brug (55): "Dat festival heeft 45 jaar bestaan. Toen we op een gegeven moment de bezoekersaantallen zagen teruglopen, vooral onder de jeugd, zeiden we: we moeten iets anders gaan doen." "We hadden geen keus", voegt medebestuurslid Arjen van den Tillaar (49) toe: "Als we niks deden gingen we ter ziele. Het was erop of eronder."

Na deze constatering kwam Hein met het lumineuze idee om een Oktoberfest te organiseren: "Oktoberfesten waren net een beetje in opkomst. Op andere plaatsen had ik al gezien dat deze feesten goed in de smaak vielen bij jong en oud. Onze achterban van vrijwilligers en sponsoren was meteen enthousiast." Besloten werd het Pinksterweekend als datum los te laten. "Het is een Oktoberfest, dat moet natuurlijk plaatsvinden in oktober", vertelt Arjen: "We kozen voor het eerste weekend in oktober."

Niet alleen datum, maar ook repertoire en naam werden aangepast aan de nieuw ingeslagen weg. "Als Klokkendorper waren we een echte blaaskapel", legt Hein uit: "Dat zijn we niet meer. We spelen nu Oostenrijkse feestmuziek, veelal met zang. De naam Partyhosen sluit hier beter bij aan."

In 2012 vond de primeur plaats van het Aarlese Oktoberfest. Het bezoekersaantal was zo goed en de reacties waren zo positief dat de organisatie, onder leiding van voorzitter Henrie van Vijfeijken, die zaterdagavond al besliste om er een jaarlijks terugkerend festijn van te maken. Sindsdien is het Oktoberfest alleen maar gegroeid: ieder jaar een grotere tent, dit jaar zelfs twee (een grote en een kleine). In de grote tent wordt het festijn zowel op vrijdag 6 als zaterdag 7 oktober geopend door Die Partyhosen gevolgd door Das Stimmt. Vervolgens treedt daarna vrijdags op Wir Sind Spitze en zaterdags Die Powerhosen. Beide feestbands behoren tot de nationale top van Oktoberfesten. In de kleine tent wordt beide avonden muziek gedraaid door DJ Immer Hansi.

Dat het Oktoberfest in Aarle-Rixtel, met sfeervol ingerichte tent, lange tafels en houten banken, dansvloer en grote pullen bier, ook bij het publiek in de smaak valt is volgens Hein geen twijfel: "De bezoekers zijn bijna allemaal in Tirolerstijl, ieder jaar mooier en beter. Dat maakt het totaalplaatje compleet." Ook aan de voorverkoop is te merken dat het 'fest', goed voor zo'n kleine duizend bezoekers per avond, razend populair is. "Dit jaar waren we voor de zaterdagavond binnen twee en een halve dag helemaal uitverkocht", aldus een trotse Arjen: "En de kaartjes stonden nog niet eens online. Bij bakkerij Van Brug en Frans van den Heuvel was het een gekkenhuis."

Voor de vrijdagavond zijn nog een aantal kaarten te koop op de volgende voorverkoopadressen: Van den Heuvel Groente & Fruit en bakkerij Van Brug in Aarle-Rixtel en DIO Mark in Lieshout. Het bestuur en vele vrijwilligers gaan ondertussen door met de voorbereidingen, Zij hebben er zin in, of om maar met de woorden van het bestuur te spreken: es wird toll!

Column

Vogels

Nu Laarbeek de groenste gemeente van Europa is begrijp ik ook dat er zoveel vogels zijn in ons mooie dorp. Niet allemaal vereerd met de vrijwilligerspenning zoals Adri Vogels, maar welig nestelend in de overdadig groeiende bomen, in de vele struiken, op de verstrekkende weiden of gewoon vliegend en fladderend door de lucht. Nou ja, dat geldt niet voor alle vogels. Wanneer gevraagd wordt wat de meest voorkomende vogel is komt al snel een antwoord als de mus of de roodbekwever. Fout, het is de kip, het meest veelzijdige nauwelijks vliegende stukje vlees. Meer dan 50 miljard hiervan lopen op het aardoppervlak en meer dan driekwart daarvan wordt opgegeten. Dat is maar goed ook want anders krijgen we er veel te veel en zingen kunnen ze toch niet. Alleen tok-tok-tok is niet echt een lied dat zorgt voor bevrediging. Gelukkig zingen veel vogels wel. In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de spriet, die leggen in de meimaand niet. Maar om een ei met jongen te kunnen leggen, moet eerst gepaard worden. De vogels produceren in de lente testosteron in overvloed. Daardoor groeien niet alleen de testikels maar ook de delen van het vogelbrein waar liedjes worden geproduceerd. Daarna neemt dit gedeelte van het bovenkamertje weer af. Dit verschil kun je horen in het zingen. In het voorjaar zingen de zangvogels veel nauwkeuriger en klinken de liedjes in het najaar minder zuiver en valt er zelfs hier en daar een valse noot. Datzelfde gebeurt eigenlijk ook met het welbekende oei-oei-vogeltje. Door de testosteronproductie in de lentemaanden groeien zijn balletjes zo hard dat hij tijdens het landen steeds maar weer oei-oei-oei, oei-oei-oei, roept. Gelukkig paart de mens het hele jaar door anders zouden we alleen in het voorjaar naar de concerten van de Laarbeekse koren kunnen gaan luisteren, anders is het niet om aan te horen. Wat me vaak bezighoudt is het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje. Bij de voornoemde kip is het duidelijk zichtbaar, het mannetje is een haan en die heeft een mooi kleurrijk verenpakket. Ook bij de pauw, de Von der Deckens tok en de zilvernneushoornvogel zijn de visuele verschillen groot. Maar bij een winterkoninkje, de schildtoerako of een kanarie is dit wat moeilijker. Alleen een ervaren kweker herkent het verschil aan de bovenvleugels, de neusdop of de edele zangkunst. Mijn oplossing is eenvoudig, want wanneer je het vogeltje roept en zij komt, dan is het een vrouwtje. "Zeg Skauwe", wordt me weleens gevraagd, "jij bent nogal op de hoogte van de flora en fauna, vertel eens wat er eerder was, de kip of het ei". Nou lieve mensen, daarop kom ik graag nog eens een keer terug.

Kavels vliegen in Laarbeek de deur uit

Foto: Johan Maas

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – De woningmarkt in Laarbeek draait op volle toeren. Dit blijkt onder meer uit de overweldigende belangstelling voor de uitgifte van (nieuwbouw)kavels.

Zo was de uitgifte van 14 kavels in de Beekse Akkers twee weken geleden op maandagmorgen binnen enkele minuten na opening al een feit. De belangstelling was enorm. Om aan de (blijvende) vraag te kunnen voldoen, worden daarom (na goedkeuring van de plannen door de gemeenteraad) naar verwachting nog dit jaar kavels uitgegeven op de Hoge Regt en de Beekse Akkers in Beek en Donk en op D'n Hooge Suute in Mariahout. Niet alleen inwoners van Laarbeek zijn geïnteresseerd; ook mensen van buiten Laarbeek kopen grond.

In Aarle-Rixtel wil een projectontwikkelaar op de locatie achter de Kannelustweg 13 patiowoningen en twee vrijstaande woningen realiseren in het plan Mimosaplantsoen. De voor Aarle-Rixtel zo herkenbare (en van grote cultuurhistorische waarde zijnde) schoorsteen die op die locatie staat, zal verplaatst worden en komt centraal te staan in het plan.

Seizoensafsluiter MuziektuinPodium met gevarieerde concertmiddag

Beek en Donk - De Stichting MuziektuinPodium sluit zondag 24 september het seizoen af met een gevarieerde concertmiddag in de Muziektuin van Beek en Donk.

De middag wordt om 13.00 uur geopend door het blaasorkest De Muziekvrienden. Het orkest speelt moderne blaasmuziek zoals pop, rock, latin, chansons en swing, maar ook Egerländer en Tsjechische blaasmuziek, dixieland, wals en polka. Omstreeks 14.00 uur vervolgt het Gemengd Koor Primavera uit Lieshout het programma. Hun repertoire bestaat uit popsongs, musicalliedjes, evergreens, volksliedjes en ballades. Om 15.00 uur volgt een optreden van de Koninklijke Harmonie O&U. Het is inmiddels traditie dat dit plaatselijke orkest optreedt op de laatste concertmiddag van het seizoen. Om circa 16.00 uur wordt het programma afgesloten met een optreden van de BigBand Nuenen. Het repertoire dat zij brengen bestaat uit jazz bigband nummers. Namen als Glenn Miller, Duke Ellington, Paul Desmond, Count Basie, Jerry van Rooyen en Rob Pronk (dé arrangeurs van de beroemde Skymasters) zijn geen onbekenden voor de band en ook het publiek zal vele stukken herkennen.

Het bestuur van de Stichting MuziektuinPodium nodigt iedereen van harte uit deze gratis optredens bij te wonen. Voor meer informatie over de stichting en de optredende groepen, kunt u terecht op www.muziektuinpodium.nl.

Gezonde nasi

Je kunt bloemkoolrijst kant en klaar kopen bij de meeste grotere supermarkten of zelf maken door een aantal roosjes bloemkool fijn te hakken in een keukenmachine tot de grootte van rijst. Snipper de ui, rode peper en knoflook fijn. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie. Voeg de komijn en ketjap toe. Voeg de kip in kleine stukjes toe en bak een paar minuten mee tot hij bijna gaar is. Schep dan de roerbakgroenten, bosui er door en de bloemkoolrijst. Voeg een snufje peper en zout toe. Bak in een koekenpan de eieren tot een spiegelei of omelet. Serveer de bloemkool nasi met een ei, kroepoek en eventueel wat extra bosui en rode peper naar smaak.

Foto: Liesbeth van Boxtel

Helma van den Tillaart

Foto: Donny van den Wildenberg

Sexting? Dit maakt het niet veiliger!

'Pesten 2.0' niet goed bezocht, maar erg verhelderend

Probleemstelling door Helder Theater Foto: Martin Prick

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Het Dorpsplatform in de persoon van Pieter Verschuuren en Stichting ViERBINDEN vragen aandacht voor de opkomst van het digitale pesten onder de jongeren. Deze informatieavond vond maandag 18 september plaats in De Dreef.

Gevolgen
Steeds meer verenigingen en scholen krijgen te maken met een aantal zaken, die de opkomst van de mobieltjes met zich mee brengt. Het communiceren gebeurt steeds minder direct of zoals dat tegenwoordig heet 'face to face'. Nee, er zijn digitale platforms als Instagram (Insta) Whatsapp en Twitter, waarop vooral jongeren contact hebben met anderen. Deze onpersoonlijke manier van communiceren leidt vaak tot onbedoeld heftige uitspraken, waarvan de impact niet altijd goed overwogen wordt. Als de een het niet eens is met de ander vliegen de scheldwoorden en compromitterende afbeeldingen over de digitale snelweg. Mensen die op deze manier gekwetst worden, kunnen gedeprimeerd raken of het zicht op de werkelijkheid verliezen. Wijkagent Esther van Lee zet uiteen wat de gevolgen zijn voor de plaatser van weinig verhullende foto's op internet: "Zij hebben daar hun hele leven last van, want ze krijgen een strafblad". Vaak is dit echter juist de overweging bij het bepalen van de reactie van hulpverleners. Het heeft zulke grote gevolgen voor jongeren, dat er vaak naar andere wegen wordt gezocht dan gerechtelijke stappen.

Foto: Martin Prick

Reageren
De weinige mensen in de zaal zijn over het algemeen boven de veertig en sommigen ver daarboven. Het is jammer, dat de eigenlijke doelgroep, de jongeren, zo slecht is vertegenwoordigd. Belangrijk is het wel, dat de leiding van sportclubs en jongerenverenigingen al aan het nadenken zijn over deze problemen. Het probleem wordt verduidelijkt door toneelgroep 'Helder Theater' die op een niet mis te verstane manier situaties uitbeeldt, waarbij de veranderingen in de houding van jongeren erg opvallen. Een kind op de middelbare school vindt het niet zo erg als ze er op een foto veel ouder en sexyer uitziet dan ze als 13-jarige is. Terwijl de jongeren het niet zo'n probleem vinden, staan de meeste volwassenen uiterst sceptisch tegenover dit gedrag. Als een lid van een koor tijdens de repetitie met haar mobiel bezig is ervaart de dirigent dit als een inbreuk op zijn autoriteit, terwijl de persoon in kwestie het op dat moment erg belangrijk vindt op een binnengekomen bericht te reageren.

Aanpak
De presentatie van de avond is in handen van Asja Huijbers, jongerenwerker van ViERBINDEN, in leeftijd niet ver van de jongeren verwijderd en bedreven in de taal en denkwijze. Het Dorpsplatform Aarle-Rixtel is de organisator. Zij verstuurde uitnodigingen naar 35 verenigingen met jeugdleden, maar de opkomst is erg mager. Wel biedt deze avond de mogelijkheid tot een levendige discussie, die al meteen aan het begin van de avond door 'Helder Theater' wordt aangezwengeld als zij incognito reageren op de inleiding door Asja. Verder dan een inventarisatie van de problemen komt de avond in het begin niet. Pas als er door de leiding van voetbalclub ASV wordt verteld welke begeleiding de jeugd daar krijgt, komt er een discussie op gang hoe dit verder vorm te geven binnen andere groepen. De selectiespelers van ASV hebben een programma opgezet om de jeugdspelers te observeren tijdens de training zodat direct kan worden gepraat als er buitengewoon gedrag wordt geconstateerd.

Info
Voor mensen, die meer informatie willen hebben over dit onderwerp, of die de avond niet hebben kunnen bezoeken, ligt er op het ontmoetingscentrum een 'goodie bag' klaar met allerlei info en nummers van personen en instanties, die hulp kunnen bieden. Ze kunnen gratis worden afgehaald, vragen naar Asja Huijbers.

Gemeente loopt taakstelling vergunninghouders in

Beek en Donk – Net als alle andere gemeenten in Nederland heeft ook de gemeente Laarbeek in 2016 een verzwaarde taakstelling gekregen van het aantal te huisvesten vergunninghouders. In februari 2017 was er nog sprake van een achterstand van 19 te huisvesten personen over 2016.

Huidige stand van zaken
Voor het eerste half jaar van 2017 diende de gemeente 17 vergunninghouders te huisvesten. Deze 17 plus de 19 nog te huisvesten personen over 2016 maakte een totaal van 36 te huisvesten vergunninghouders. Per 1 juli heeft de gemeente 26 vergunninghouders kunnen huisvesten. Daarmee is de taakstelling van 1 juli 2017 formeel niet gehaald. In de maand juli zijn nog vijf personen gehuisvest.

Reden van achterstand
De reden voor het niet-behalen van de taakstelling is enerzijds het feit dat er niet altijd een match te maken was tussen de door het COA aan de gemeente toegewezen vergunninghouders en de beschikbare woningen en anderzijds omdat er in maart en april geen toewijzingen door het COA hebben plaatsgevonden vanwege een verminderde instroom van vluchtelingen.

Taakstelling 2017
De gemeente dient dit jaar nog 14 personen te huisvesten om de taakstelling 2017 te halen. Inmiddels zijn drie woningen toegewezen aan drie gezinnen, samen goed voor 14 personen. Deze woningen worden eind september of begin oktober verhuurd. Daarmee is de taakstelling 2017 behaald.

Beheer en onderhoud van openbaar groen

Gemeente Laarbeek en Senzer ondertekenen contract

Laarbeek - Wethouder Buter en Paul Verbakel, directeur Werk en Participatie bij regionaal werkbedrijf Senzer, ondertekenden woensdag 20 september een nieuwe detacherings- en dienstverleningsovereenkomst voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in Laarbeek.

De ondertekening vond plaats bij de kiosk in de Muziektuin in Beek en Donk.

Kienavond met de KVL

Lieshout - De Katholieke Vrouwenvereniging Lieshout houdt vrijdag 22 september een kienavond in het Dorpshuis van Lieshout.

Er zijn veel mooie prijzen te winnen. Kienen begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.00 uur. Iedereen is welkom om mee te doen.

IVN Laarbeek viert 40-jarig jubileum

Werkzaamheden aan het IVN-gebouw Foto: Leo van den Heuvel

Laarbeek - De eerste fase van de verbouwing van het IVN-gebouw nadert haar voltooiing. Het dak zit erop, de elektriciteit is helemaal vernieuwd en gemoderniseerd, er is geïsoleerd en de betimmering van het plafond in de zaal nadert haar voltooiing en wordt heel mooi. Reden genoeg om het jubileum met gepaste trots tegemoet te zien.

Maar niet alleen trots, maar ook met de wetenschap dat ze er nog lang niet zijn. Er moet nog heel veel gebeuren, zoals de buitenwanden die een nieuwe betimmering krijgen en isolatie, kozijnen moeten vernieuwd worden en de keuken is aan vervanging toe. Ze willen graag een gehandicapten toilet om nog meer service te kunnen geven aan alle natuurvrienden, en zo kunnen ze nog wel even doorgaan.

Maar het eerste stuk is gereed tijdens het 40-jarig jubileum. Ze gaan dit dan ook vieren in het weekend van 22 en 23 september. Ze nodigen iedereen uit om op vrijdag 22 september een kijkje te komen nemen tijdens de receptie in hun deels vernieuwde gebouw. Deze wordt gehouden van 15.00 tot 18.00 uur. Tijdens de receptie is er een doorlopende presentatie, over wat IVN Laarbeek inhoudt en waar ze mee bezig zijn. Het zal u verbazen hoe breed deze vereniging bezig is op diverse gebieden. Van inventariseren tot jeugd IVN en van biodiversiteit tot paddenstoelen en vlinders tellen. Kortom alles wat met en in de natuur gebeurt heeft de aandacht, zorg en interesse van het IVN. Dit willen zij heel graag uit blijven dragen en zoveel mogelijk anderen hiervan laten mee genieten. Ook kunt u genieten van de prachtige Heemtuin en het voedselbos, wat dit voorjaar speciaal aangelegd is voor alle dieren, groot en klein, die hen komen bezoeken en die hier altijd wel wat te eten vinden.

Op zaterdag 23 september is er een feestje voor de vrijwilligers en alle leden en oud-leden van IVN Laarbeek. Aan de hand van oude foto's zullen herinneringen worden opgehaald. Ze starten die dag om 15.00 uur met een receptie en doorlopende powerpoint presentatie over IVN Laarbeek. Om 17.30 uur kunnen belangstellenden met enkele gidsen van IVN een wandeling maken in hun gebied, waar ze u uiteraard ook vertellen over de nieuwe ontwikkelingen rondom het gebouw waar ze momenteel mee bezig zijn, die het gebied nog mooier maakt, en die vooral een heel mooie natuurparel gaat worden.

Vanaf 19.00 uur is er een barbecue met een borreltje. Ze hopen de dag af te sluiten bij een gezellig kampvuur, waar ze zeker terug zullen kijken op 40 jaar IVN Laarbeek, maar laten ze vooral niet vergeten om toch zeker vooruit te kijken. Er is nog zoveel te doen op natuurgebied, natuurontwikkeling, natuureducatie, en niet te vergeten het IVN-gebouw, van waaruit ze de komende jaren deze activiteiten kunnen organiseren. Ze gaan daarom na de jubileumviering verder met de voltooiing van het gebouw. Aangezien de financiën nog niet toereikend zijn om alles te realiseren, is iedere bijdrage of andere toezegging, te denken valt aan materiaal of diensten tijdens de receptie, van harte welkom.

Tot ziens op 22 of 23 september in de Bimd.

Grote vlooienmarkt in De Dreef

Aarle-Rixtel - Bij gemeenschapshuis de Dreef te Aarle-Rixtel wordt zondag 24 september van 9.00 tot 15.00 uur een vlooienmarkt gehouden. Deze vlooienmarkt wordt georganiseerd door de stichting Aarle-Rixtel in samenwerking en ten bate van de EHBO, volleybalvereniging Cialfo, badmintonclub de Ganzeveer en de veteranen van ASV, allen uit Aarle-Rixtel.

Op deze markten kunnen particulieren een kraam of grondplaats huren voor de verkoop van tweede hands goederen. Bezoekers kunnen snuffelen naar snuisterijen, huisraad, boeken, elektrische apparaten, huishoudelijke apparaten, kleding, cd's, platen, speelgoed, te veel om op te noemen. Wie nu eens eindelijk de zolder op wil ruimen of van spullen af wil komen, die eigelijk zonde zijn om weg te gooien, kan nu terecht op de gezellige vlooienmarkt in Aarle-Rixtel, waar men ook kan genieten van een kopje koffie, drankje of hapje.

De kosten voor een kraam bedragen € 20,00 De entree bedraagt € 2,00. Kinderen onder 12 jaar onder begeleiding gratis. Voor informatie en boekingen kan men bellen naar Frans Coppens, tel. 06-20888818 of 0492-382481.

Huldiging jubilarissen OLV Gilde

Aarle-Rixtel - Tijdens de teerdag van het OLV Gilde werden jubilarissen Henk van der Velden (40 jaar bij het gilde) en Ben van Noordwijk (50 jaar bij het gilde) gehuldigd.

Zij kregen ieder de versierselen opgespeld. Ben van Noordwijk kreeg ook nog een kringonderscheiding voor 50 jaar vendelier. Beide gildebroeders dragen het gilde een warm hart toe, door het enorm vele vrijwilligerswerk in allerlei vormen. Ze verdienen dan ook een flinke felicitatie.

9 / 36

Burgemeester Van der Meijden verdedigt titel tijdens NK Wielrennen voor burgemeesters
"Er is sprake van gezonde rivaliteit!"

Burgemeester Frank van der Meijden won de vorige editie Foto: sfdmedia images / Marco Loman

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Aanstaande zaterdag 23 september is het zover; het NK Wielrennen voor burgemeesters (én gemeentesecretarissen en wethouders). Aangezien Laarbeeks burgemeester Frank van der Meijden vorig jaar de titel won, organiseert Laarbeek dit jaar deze officiële wielerwedstrijd. "Het is niet alleen een sportieve aangelegenheid maar ook een uitgelezen kans om Laarbeek goed op de kaart te zetten", aldus de burgemeester.

Burgemeester, hoe ziet de belangrijke dag van aanstaande zaterdag eruit?
"De dag start om 10.00 uur met de officiële ontvangst van alle deelnemers en hun partners. Om 11.00 uur wordt de groep in tweeën gesplitst in de zogenaamde 'rechtop-fietsers' en de 'krom-fietsers'. De eerste groep zijn recreatieve fietsers (veelal ook de partners van) en de tweede groep zit, zeg maar, op een wielrenfiets. Toen de vier Laarbeekse wielerclubs lucht kregen van deze wedstrijd, hebben zij direct hun medewerking toegezegd, taken verdeeld en een prachtige fietstocht uitgezet door de vier kernen, zodat alle gasten met eigen ogen kunnen zien hoe mooi (en groen!) Laarbeek is. Na een gezamenlijke lunch op kasteel Croy fietsen we terug naar het gemeentehuis voor het officiële gedeelte. De wedstrijd wordt gereden door burgemeesters, gemeentesecretarissen en wethouders. Commissaris van de Koning Wim van de Donk geeft om 14.30 uur het officiële startschot. Hij hoopt dat de titel in Brabant zal blijven."

Foto: Joost Duppen

Is er sprake van onderlinge competitie?
"Ik heb al te horen gekregen dat het niet netjes is om je eigen wedstrijd te winnen, maar ik ga voor goud! De wedstrijd leeft in wielerland en wordt ook officieel aangekleed met alle toeters en bellen die daarbij horen. Het is een hele tactische wedstrijd en er is zeker ook sprake van onderlinge competitie. Vorig jaar heb ik Marco Out, burgemeester van Assen, geklopt en hij wil revanche nemen heb ik vernomen. Maar ook Joost van Oostrum, burgemeester van de gemeente Berkelland en Arie van Erk, burgemeester van Hillegom, zijn geduchte tegenstanders. Er is sprake van gezonde rivaliteit, in iedere categorie. Ik heb zelfs begrepen dat wethouder Stef Luijten van Bergeijk - mijn opvolger - gedwongen op de fiets is gezet om hier de eer van Bergeijk hoog te komen houden. Hij heeft er speciaal een fiets voor aangeschaft."

Mag men u komen aanmoedigen?
"Het wordt echt een criterium en dus heel aantrekkelijk om te zien denk ik. Omdat het parcours rondom het gemeentehuis ligt, zal een aantal wegen voor bepaalde tijd worden afgesloten. Ik hoop op begrip van inwoners voor de tijdelijke overlast. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit NK behalve het sportieve element ook zeker een mooie gelegenheid is om Laarbeek te promoten. Leuk detail: na de wedstrijd vindt direct de prijsuitreiking plaats in alle categorieën. Niemand minder dan Eddy Bouwmans komt de prijzen uitreiken. Ik hoop op een geslaagd evenement en wil mijn dank uitspreken naar alle vrijwilligers en andere betrokkenen die zich direct verenigd hebben om dit zaterdag mogelijk te maken in Laarbeek. Mensen zetten elkaar hier echt in hun kracht."

Expositie Jacob van Oostsanen in parochiekerk

Aarle-Rixtel - De expositie van de natuurgetrouwe reproducties uit het oeuvre van meesterschilder Jacob van Oostsanen is zondag 24 september nog te bezoeken in de Aarlese parochiekerk van 14.00 tot 17.00 uur.

Inmiddels hebben ruim 250 mensen deze expositie al bezocht. De reproducties zijn van een hoge kwaliteit. Bovendien is het uniek dat er zoveel werken tegelijkertijd kunnen worden getoond.

Ondanks dat het reproducties zijn kunnend e bezoekers een haarfijn beeld krijgen van de schilderkunst van deze meesterschilder. De kleinste details zijn helder zichtbaar, wat voor het observeren van de stukken erg belangrijk is. Jacob van Oostsanen geeft een mooi beeld zijn tijd: het begin van de renaissance.

O&U speelt tijdens MuziektuinPodium

Laarbeek - De bladeren vallen van de bomen en de herfstmaand oktober staat voor de boeg. Het nieuwe muziekjaar is weer begonnen! Dit geldt ook voor de Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning.

Om het stof definitief uit de instrumenten te blazen, gaat de harmonie zondag 24 september haar eerste klanken laten horen tijdens het MuziektuinPodium samen met De Muziekvrienden, Zangkoor Primavera en Bigband Nuenen.

Het programma wordt geopend met 'Music for the Royal Fireworks'. Vervolgens zal 'Leichte Kavallerie' klinken als het begin van een divers programma. Hierna zal je met de muziek van Haydn Wood de zee op worden gesleurd met de zeemannen van het stuk 'Seafarer'. Om toch nog een beetje in de vakantiestemming te blijven, brengt de harmonie je mee naar Spanje met de twee paso dobles die zij ten gehore zal brengen.

Het muzikale programma begint zondag om 13.00 uur in de muziektuin in Beek en Donk, en de harmonie begint rond 15.00 uur. Tot dan!

Inzameling plastic doppen voor het goede doel

Laarbeek - Laarbeek is één van Europa's groenste gemeenten, maar wordt Laarbeek ook een gemeenschap waar de meeste plastic doppen voor hulphonden worden verzameld?

Zonder dop krijg je toch het statiegeld. Ook kroonkurken van bijvoorbeeld bierflesjes kunnen wij gebruiken voor aanschaf en training van hulphonden. Inleveren in Laarbeek kan bij de volgende adressen:

In Lieshout bij Dhr. Ketelaars, Prinsenhof 13. In Aarle-Rixtel bij Dhr. van de Vossenberg, Lieshoutseweg 2. In Beek en Donk bij Mevr. Staal, de Wieken 44 of bij fam. Verbakel, Koppelstraat 77.

Demo-avond over 3D printer

Aarle-Rixtel – PTCC computerclubbrabant geeft op 30 oktober een demo-avond over de werking van een 3D printer! Deze demo begint om 20.00 uur, in de Dreef in Aarle-Rixtel. De demo is voor iedereen vrij te bezoeken.

De computer/fotoclub, ontvangt graag nieuwe leden, op deze clubavond, of verder op: fotoclubbrabant@ptcc.nl Informatie + aanmeldingen beschikbaar. U bent lid van zowel computer + fotoclub, voor een lidmaatschap, + keuze in blad voor een lidmaatschapsprijs. www.ptccbrabant.nl.

Optreden 'Heemkundjes' in Zonnetij

Aarle-Rixtel - In 't Trefpunt van Zonnetij treedt op vrijdag 22 september de 'Heemkundjes' op.

Zij nemen u mee 'in die goeie oude tijd' en halen met de liedjes leuke herinneringen op. De toegang is gratis. Herinneringen ophalen kan tussen 14.30 en 16.00 uur. U bent van harte welkom.

'Een Eik tentoonstelling' bij IVN Laarbeek

Aarle-Rixtel - Wat te doen met een Eik die jammer genoeg gerooid moet worden? Je kunt er haardhout van maken, maar de vraag rees, wat kun je nog meer doen met een Eik.

Al brainstormende kom je tot heel veel ideeën, van stookhout tot papier, van leerlooien tot meubels, enz. Dus besloten werd om de boom helemaal te gebruiken van de schors tot de stam van de takken tot de bladeren. Na een oproepje onder diverse vrienden en creatievelingen is besloten, dat iedereen een stuk van de boom uit kon komen zoeken, waar hij of zij een kunstwerk van zou gaan maken. Dit is inmiddels bijna twee jaar geleden en de resultaten mogen er zijn. Er zijn werkelijk prachtige kunstwerken en werkjes ontstaan, van papier scheppen tot schemerlampen, tafeltjes vrije kunstwerken, leerlooien, en zeer decoratieve voorwerpen.

Tijdens het jubileumweekend van IVN Laarbeek (22-24 september) zullen al deze projecten geëxposeerd worden in het gedeeltelijk verbouwde clubgebouw de Bimd. Een aantal kunstwerken worden ook te koop aangeboden om geld te genereren voor de afbouw van het IVN-gebouw. Op vrijdag is de Bimd geopend tijdens de receptie waarvoor iedereen van harte welkom is tussen 15.00 en 18.00 uur. Op zaterdag is de dag speciaal voor de eigen leden en op zondag 24 september is de Bimd geopend van 12.00 tot 16.00 uur om te komen kijken naar de 'Een Eik tentoonstelling'. Misschien bent u toch onderweg tijdens de kunstroute kom dan gerust even langs de tuin is open en de koffie staat klaar. Leden van IVN Laarbeek vertellen u graag meer over meer over het 'Een Eik project' en het IVN. Dus graag tot ziens tijdens het 40-jarig jubileumweekend.

Gratis cursussen voor Laarbeekse vrijwilligers en mantelzorgers

Laarbeek - ViERBINDEN Mantelzorgondersteuning en Vrijwilligerswerk organiseren de ViERBINDEN Academie. Het doel van deze Academie is het bieden van leuke en leerzame cursussen, workshops en informatieavonden voor alle Laarbeekse mantelzorgers en vrijwilligers (of hun organisatie).

De aanbieders van de ViERBINDEN Academie bieden deze vrijwillig aan en de deelnemers hoeven niet te betalen. Dit is een principiële keuze. Niet omdat het niets mag kosten, maar omdat wij ervan overtuigd zijn dat we met zijn allen heel veel kennis en kunde hebben en bereid zijn deze te delen met elkaar. Bij de volgende trainingen/cursussen/informatieavonden is er nog plaats:

Voorlichting Bewindvoering
Bewindvoering is het behartigen van de financiële belangen van personen die dit zelf niet (meer) kunnen. Het is een zogenaamde beschermingsmaatregel en wordt daarom ook wel beschermingsbewindvoering genoemd. Deze maatregel is niet alleen bedoelt voor mensen met schulden, maar ook voor hen die het moeilijk vinden om met geld om te gaan. Moeite hebben met het op de juiste manier besteden van hun geld of, vanwege problemen op geestelijk vlak, financiële problemen hebben opgelopen of dreigen op te lopen. Bewindvoering wordt nog vaak gezien als iets dat los staat van de rest. Als iets externs. Het tegendeel is echter waar. Nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen is juist van essentieel belang. Tijdens deze voorlichting wordt uitgelegd over wat bewindvoering is en wat een bewindvoerder kan, en juist ook niet kan en hoe we samenwerking kunnen optimaliseren. 5 oktober van 20.00 – 22.00 uur.

Introductietraining Taalcoaches
Het Begint met Taal is het landelijk platform voor taalcoaching aan anderstaligen. Meedoen in de samenleving begint met taal. Om de taal te kunnen spreken en oefenen heb je andere mensen nodig. Speciaal voor vrijwilligers die anderstaligen de Nederlandse taal leren geeft Het begint met Taal een introductietraining, zodat je op een goede manier als taalcoach aan de slag kunt. Na de introductietraining heb je toegang tot verschillende materialen en E-learning modules. Help jeanderstaligen en wil je aansluiten dan ben je van harte welkom. Ben je nog niet als taalcoach aan de slag, maar lijkt het je wel leuk? Dan ben je ook van harte welkom! 10 oktober van 19.00 – 22.00 uur.

Cursus Leuke dingen maken met Word
De meeste mensen zullen wel weten dat Word een programma is waarmee je op de computer typt. Maar met Word kun je nog veel meer, wat je in deze cursus leert. Eigen briefpapier, uitnodigingen, menukaarten, een felicitatiekaart, kalender of consumptiebon enz. Aan de hand van voorbeelden die we maken leer je in deze cursus de basis, waarmee je zelf verder kunt. De cursus bestaat uit 6 middagen: 10 en 24 oktober, 7 en 21 november, 5 en 19 december van 14.00 – 16.00 uur.

Alle informatieavonden, trainingen en cursussen worden gehouden in een van de dorpshuizen van ViERBINDEN. Aanmelden of meer informatie? Neem contact op via emailadres vrijwilligerswerk@vierbinden.nl of mantelzorg@vierbinden.nl of via telefoonnummer 0492-328800.

Runningteam Laarbeek ook in 2018 van de partij

Laarbeek - Het Runningteam Laarbeek kende een succesvol seizoen 2016-2017. De Roparun 2017 leverde in totaal €5.497.643,00 op. Daar heeft het Running team Laarbeek €18.358,23 aan bijgedragen en daar zijn ze trots op.

Door de inzet van de teamleden tijdens de vele activiteiten, maar ook door sponsors van groot tot klein, konden ze die bijdrage realiseren. Running team Laarbeek is ervan overtuigd dat ze voor de palliatieve zorg van kankerpatiënten een goede bijdrage leveren, daarvan zien ze in hun omgeving veel voorbeelden.

Dat alles zorgt ervoor dat het team besloten heeft om ook in 2018 weer van de partij te zijn tijdens de Roparun, die van 19 tot en met 21 mei 2018 gehouden wordt. De weg daarnaar toe is nog zo'n 240 dagen en in die tijd ondernemen zij weer veel activiteiten om geld op te halen voor de palliatieve zorg van patiënten met kanker.

U komt hen weer tegen met de bekende loten, de wafels tijdens de koopzondagen bij de Biezen in het najaar, maar ook op vlooienmarkten, de Oranjeloop, de bandjesavond, de bootcamp en het ophalen van het bevrijdingsvuur tijdens de 4 -5 mei viering. Maar er zijn ook nieuwe activiteiten op komst.

Het team is alweer bijna compleet. Een aantal mensen nam na veel jaren trouwe dienst afscheid, hartelijke dank voor de inzet die ze pleegden. Een aantal nieuwe mensen zijn tot het team toe getreden. Maar zij zoeken nog ondersteuning voor de catering tijdens het pinksterweekend.

Ondersteuning bij de andere activiteiten is natuurlijk altijd welkom. Als u dit doel een warm hart toedraagt, neem dan contact op met een van de leden van het team (www.runningteamlaarbeek) of met ondergetekenden. U bent van harte welkom. U hoeft niet per se mee naar de Roparun, ook op andere dagen is uw inzet belangrijk .

Neem contact op met voorzitter Jan Dekkers via tel. 06-43970065 of met de secretaris Hein Maas: 06-22604553. U kunt zich ook aanmelden via hf.maas@gmail.com.

Slagwerkgroep St Caecilia duikt het theater in

Lieshout – Een Nieuw-Zeelandse haka, een Amerikaanse basketbal-act en een oer Hollandse klompendans, de slagwerkers van Harmonie St Caecilia trekken de wereld over in hun theatershow 'Sounds of Drums' op 28 en 29 oktober. De muzikale wereldreis is niet alleen bijzonder voor het publiek, ook voor de slagwerkers is de show uniek.

De slagwerkers van St Caecilia staan namelijk met grote regelmaat op een concertpodium, maar een theatervoorstelling maakten ze nog nooit. 28 en 29 oktober springen ze op het podium van Het Dorpshuis in Lieshout in het diepe. Samen met een combo, theaterkoor Nutsz uit Helmond en blazers uit eigen harmonie gaan ze op een ritmische reis rond de wereld.

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van vier straatmuzikanten die met hun zuurverdiende geld op reis gaan. Ze doen daarbij verschillende continenten aan. Het wordt een reis vol muzikale ontmoetingen, mooie nieuwe vriendschappen en er gaat letterlijk een wereld aan slagwerkmuziek voor ze open. Oceanië en Amerika worden aangedaan, maar ook Europa mag niet ontbreken. Doedelzakken en kilts, sneakers en basketballen, de Nieuws-Zeelandse strijdkreet haka en onze bekende klompen komen aan bod.

Naast het combo en de slagwerkers en blazers van St Caecilia betreedt ook Nutsz het podium. Nutsz is een enthousiaste en veelgevraagde groep zangers en zangeressen die al jaren aan de weg timmert in theaterland. Het geheel breng staat onder leiding van instructeur Rob van der Sommen.

De voorstelling wordt zaterdag 28 oktober (20.30 uur) en zondag 29 oktober (14.00 uur) gespeeld in het Dorpshuis in Lieshout. Sounds of Drums is onderdeel van het programma van Dorpshuis Tejater, kaartjes zijn via die website te koop; www.vierbinden.nl/onstejater.

Laarbeekvoorelkaar.nl zoekt vrijwilligers

Laarbeek - Laarbeekvoorelkaar is op zoek naar een lieve rustige 40+ (niet rokende) vrouw, die graag op een verwachte baby wil passen op de dinsdagmiddag en woensdag de hele dag!

Voor Kringloop De Peel zoeken ze iemand die, op vrijwillige basis, het nieuwe logo in de kop- en voetteksten van onze documenten kan plaatsen en tevens wat instellingen goed kan zetten zodat ze hiermee gebruiksvriendelijk aan de gang kunnen.

Voor meer informatie over bovenstaande of andere vrijwilligersvacatures kunt u contact opnemen met Suzan de Koning van ViERBINDEN Vrijwilligerswerk Laarbeek via 0492-328 807 of mailen naar: vrijwilligerswerk@vierbinden.nl. De vacatures zijn ook te bekijken op www.laarbeekvoorelkaar.nl.

13 / 36

Sevilla

Het leuke van binnenlandse vluchten is dat ze hier geen dról kosten. Daarom lijkt het erg decadent om vanuit Lliber in Sevilla te gaan winkelen, maar als je beseft dat het vanuit Laarbeek naar Helmond net zoveel kost aan benzine, dan pik je zoiets natuurlijk éven mee! Zo scoorde een vriendin van mij vier retourtickets voor maar liefst veertig euro - via de Spaanse lowcost vliegtuigmaatschappij Vueling - voor een weekendje Valencia-Sevilla en twee daarvan waren voor mijn man en mij bedoeld. Eenmaal in Sevilla had mijn vriendin een verrassing in petto. Ze zou mijn man wel eens léren hoe je in Sevilla een goedkope overnachting kunt regelen. Met haar vriend en alle handbagage werd ik op een terras gedropt wat zich bevond op een plein met een heleboel hostalletjes van waaruit ik mijn vriendin met mijn man het eerste Hotel in zag duiken. Twee minuten later stonden ze nee-knikkend weer buiten. Het volgende Hotel eindige precies hetzelfde. Het derde en vierde ook. Ik begreep er niets van. Hoezo ze zou mijn man wel eens iets léren! Op het moment dat ik dat dacht zag ik twee blije gezichten een super-de-luxe Hotel uit stappen, wenkend dat we met de handbagage konden komen. Even later checkten we met vier personen in. Twee nachten, twee twee-persoons-kamers en twee keer een ontbijt voor vier personen. Klaar! Wij konden op struintocht door het máchtige Sevilla…

Voor de open deuren van de Kathedraal kwam het verhaal schoorvoetend over de lippen. Mijn man scháámde zich kapot maar inmiddels was het een voldongen feit. Ze hadden het Hotel geboekt. En HOE! Wat was er nou eigenlijk gebeurd? Mijn vriendin sleurde mijn man Hotel in en uit en had met hem de afspraak gemaakt dat hij óveral NEE op moest zeggen, wát ze ook vragen zou. Deal! Aan de eerste balie van het vijfsterren Hotel kreeg ze te horen dat er twee kamers beschikbaar waren. Mooi. Of ze vooraf wilde betalen. Ja! Toen kwam het. Ze maakte haar tas open, begon zenuwachtig op en neer te schuifelen en lichtelijk in paniek zei ze dat ze haar portemonnee vergeten was. Of mijn man zijn portemonnee bij zich had? NEE! Ze overhandigde wat handgeld maar dat was niet voldoende voor twee overnachtingen, twee kamers en ál die ontbijtjes. Het Hotelpersoneel ging hiermee niet akkoord en zo stonden ze twee minuten later weer buiten. Zo verging het ook bij de andere Hotels. Maar Hotel nummer vijf vond het beter de kamers voor weinig geld te verhuren, dan helemaal niet. Daar waren we welkom voor een grijpstuiver. Voor de ontbijtjes was natuurlijk geen geld meer. Geen probleem. Ze hadden de kamers al voor nop weggegeven, dus die ontbijtjes konden er dan nog wel gratis bij. Persoonlijk zou ik zoiets niet aangedurfd hebben maar voor mijn vriendin was dit normaal zaken doen. We hebben een ontzettend gezellig weekend gehad in Sevilla. Geld genoeg óver om te winkelen, voor tapas en high-tea in luxueuze etablissementen. Laat het voor iedere Sevilla-toerist een tip zijn…

Adios. Ik groet Laarbeek met Spaanse zonnestralen. Anne Wittebol-Aarts. www.FincaErbalunga.com

BEL DE SPECIALIST
Binnen en buitenzonwering. rolluiken luifels screens gordijnen rolgordijnen vouwgordijnen plisségordijnen jaloezieën shutters. Alles voor uw woning. williesstoffering.nl. Braaksestraat 10 Helmond 0492-535901

AANGEBODEN
Gratis ophalen van oud ijzer, accus's, tv's, kabels, computers, zonnebanken, elektronica, fietsen, witgoed, zink, lood, etc. Geen koel-vrieskasten. OHD tel. 06-11070700

GEVONDEN
Zwarte fietstas met zwart regenpak gevonden in het kanaal aan de Beekse Brug. Af te halen, Kantoor DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

GEVRAAGD
Te koop gevraagd landbouwmachines: o.a ploegen, tractor, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, tractor, vee/paardentrailer enz. 06-19076959

Te koop gevraagd: Complete inboedels. Gebruikte eiken meubelen. Barok en antiek. Tel: 0621839778

Autosleutel Renault, 12 sept. Kerkstraat, Beek en Donk. Af te halen, Kantoor DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Wieldop VW, t.h.v. de brug van Aarle-Rixtel.

Sleutel, vierkante hanger met kleine blokjes blauw/rood/zwart/wit. Gevonden bij Laarbrug Aarle-Rixtel op 18 sept.

Zonnebril blauw/grijs merk (W) met zwart hoesje. Gevonden op de Heuvel, Lieshout.Contact kantoor DeMooiLaarbeekKrant 0492-832182.

OVERIG
VindGoederen: Allerhande In&Verkoop, Ontruimingen, ophalen bruikbare spullen. Beekerheide 23. Ma t/m vrij ochtend geopend 0641227788 Like op Facebook!

Kofferbakverkoop Gilde Boekel, zondag 24 sept. van 9.00 tot 15.00 uur, evenemententerrein Waterval 3a. www.agathagilde.nl

VindGoederen Lotingsactie! Bezoek de winkel en maak kans op een leuke prijs! (Trekking 1 nov). Ma/vrij 9.00-12.00 Beekerheide 23 info 06-41227788

TE HUUR
2 nette opslagruimten, Opp. 61 en 70 m2, Lieshout tel. 0499-421272 (Piet Vogels)

Garagebox, Dorpsstraat, Aarle-Rixtel Tel: 06-10546469

TE KOOP
Nieuwe Dessotappijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf €0,50 p.tegel. Duinweg 17, Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te koop: Bloeiende violen, zomer- en winterheide, aarbeienplanten, lavendel. Volop hedera voor tuinafscheiding. Fruit-laan- en parkbomen in containerpot. Ook leivorming. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk 7b, Sint-Oedenrode.

Te koop: Ca. 2 hectare zware snijmais met prima kolven. Tel: 0413-472040

Kachelglas vuurvast op maat gesneden, 5 cent per cm2. kan ook opgestuurd worden.06-46548080/0492-382571

VERLOREN
Zaterdag 9 sept. Autosleutel merk OPEL, t.h.v. Koppelstraat, Pieter Breughellaan, P.van Thielplein. Bij vondst contact opnemen met kantoor DeMooiLaarbeekKrant, tel. 0492-832182

Zondag 17 sept. Sleutelbos verloren. Evenemententerrein Beek en Donk of fietspad Beek en Donk naar Gemert Lekerstraat/Peeleindseweg. Bij vondst contact opnemen met DeMooiLaarbeekKrant 0492-832182

Maandag 18 sept portemonnee verloren, bruin, incl. rijbewijs etc. route van Raagtenstraat naar Breemakker. Bij vondst contact opnemen met kantoor DeMooiLaarbeekKrant 0492-832182 of afgeven Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Op zondag 17 sept. verloren, zwarte heren (zomer)jas incl. sleutelbos met blauwe sleutelhanger rond. Route Evenemententerrein – Otterweg, Beek en Donk. Bij vondst contact opnemen met DeMooiLaarbeekKrant 0492-832182.

Janne van den Elzen

Zilver voor Sint Margaretha Gilde bij federatiewedstrijden

Aarle-Rixtel - Het Sint Margaretha Gilde nam zondag 17 september deel aan de federatiewedstrijden bij Sint-Joris gilde Stratum. Onder ideale omstandigheden werden de wedstrijden beoordeeld.

Men kon aan verschillende disciplines deelnemen, zoals vendelen, trommen, bazuinblazen en standaardrijden. Maar liefst 150 gildebroeders van 34 gilden uit heel Brabant namen deel aan de wedstrijden. Voor het Sint Margaretha gilde waren de wedstrijden vendelen, en trommen het belangrijkste deze dag, en die werden dan ook met zilver beloond.

Vendelen
1e prijs kampioen groepsvendelen klasse jeugd: Tim van Stiphout, Niels van Stiphout, Lars van Stiphout, en Dirk Gijsbers.
3e prijs individueel vendelen klasse Vza Gerard Leenders.

Trommen
1e prijs kampioen groepstrommen klasse jeugd: Tim van Stiphout, Teun van Wetten, en Teun Gijsbers.
1e prijs individueel kampioen Ere klasse gildetrom Ed Vincent.
2e prijs individueel klasse jeugd gildetrom Tim van Stiphout.
3e prijs individueel klasse jeugd gildetrom Teun van wetten.

Een mooie dag voor alle prijswinnaars, en ook voor alle supporters die genoten van de wedstrijden.

Sint Servatius Gilde bij Brabantse Kampioenschappen

Lieshout - De vendeliers en tamboers van het Sint Servatius Gilde stonden zondag 17 september om 11.00 uur klaar om af te reizen naar het Sint Joris Gilde Stratum (Eindhoven) waar de federatie wedstrijden werden gehouden.

Na een mooie optocht begonnen de wedstrijden. De vendelgroep bestaande uit Willem van Pelt, Maarten Engels, Jan v/d Laar jr. en Frank v.d. Kam draaide een mooi programma. Er waren echter wat schoonheidsfoutjes en zij vielen hierdoor buiten de prijzen.

Jeugdvendelier Bas van Pelt die zijn titel moest verdedigen kreeg een certificaat uitgerijkt, Helaas ging het schildje naar een ander. Je kan nu eenmaal niet altijd eerste worden.

Dit was echter anders met tamboer Gerrit van Kaathoven. Hij wist in de klasse C al zijn tegenstanders voor te blijven, en behaalde hier mee een eerste prijs met promotie. Proficiat Gerrit.

Ton Leenders

Ton Leenders Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Ton Leenders is niet thuis als DeMooiLaarbeekKrant op de stoep staat. Samen met fotograaf Marcel van de Kerkhof is hij vertrokken naar de trimbaan tussen de Rooijseweg en de Veghelsedijk. Deze 'liefde' heeft hij overgehouden aan de eerste Laarbeekse gezondheidsrace, waar hij teamcaptain was. Eenmaal thuis bij zijn Leida drinkt deze sportieve familieman gezellig een kopje koffie.

Door de eerste Laarbeekse gezondheidsrace is er een schitterende trimbaan in de bossen gekomen. Hoe werd je coach van het eerste Mariahoutse team?
"Ik werd gewoon gevraagd. Er werd gezegd dat het qua tijd wel mee zou vallen. Ha, ha, klopte niet helemaal. We kregen veel opdrachten. Ik ben best fanatiek, wil graag winnen. De leden van mijn team hebben dat geweten. Ik zat sommigen behoorlijk achter de vodden. Er werd al gezegd dat ik er met de zweep over ging. Maar mijn team en ik hebben er goede herinneringen aan en we hebben er een mooie trimbaan aan overgehouden."

Sporten in Mariahout. Dat is vooral voetbal en korfbal?
"Er is ook judo en paardrijden. Tennis wordt door de jeugd minder gedaan. Het is goed om te sporten. Het is een sociale bezigheid. Zeker de gezondheidsrace. Het is geweldig om zoveel mensen aan te zetten tot bewegen. We zijn zelfs in Den Haag geweest om ons project te presenteren. Er wordt steeds minder bewogen. Vroeger lagen wij altijd op straat te spelen, maar tegenwoordig wordt er veel gecomputerd. Kom van de bank af en ga lekker naar buiten."

Naast sportman ben je een familieman.
"Mijn schoonmoeder heeft lange tijd naast ons gewoond. Het huis stond een tijdje leeg en het is steeds gebruikt om familie uit het buitenland te laten logeren. Dat was erg gezellig. Ik lijk erg op mijn moeder Dinie, die in Mariahout ook allerlei vrijwilligerswerk doet. Ik praat makkelijk en draag ik graag mijn steentje aan de samenleving bij. Je kunt wel commentaar leveren op dingen die georganiseerd worden, maar dan denk ik, organiseer zelf maar eens mee, dan zie je pas wat erbij komt kijken."

Het prachtig kunnen timmeren heb je van je vader?
"Als jongen van tien, elf jaar oud mocht ik al met mijn vader, die timmerman was, mee. Er stroomt geen bloed door mijn aderen maar zaagmeel. Alles wat je hier in huis ziet heb ik zelf gemaakt. Het vak timmerman is aan het uitsterven en het is zo'n prachtig beroep. Het is genieten als ik van sloophout weer iets nieuws heb gemaakt. Ik kan met kleine dingen tevreden zijn. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken hoe mooi onze omgeving is. Ik ben een tevreden mens."

De pen gaat naar Kirsten Foolen uit Lieshout.

Vervolg voorpagina
"We moeten elkaar dit gunnen en trots zijn"

De Laarbeekse afvaardiging. In het midden burgemeester Frank van der Meijden met de prijs Foto: Suzan Mulder

Terwijl 260 aanwezigen uit negen Europese landen in de sporthal van Podcetrtek aan feestelijk gedekte tafels genieten van Sloveense gerechten staan de mobieltjes van het Nederlandse gezelschap niet stil. Vanuit Nederland wordt er volop meegeleefd. Veel familieleden en vrienden hebben de ontknoping gevolgd via de livestream en brengen hun felicitaties over. Ook de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft het nieuws vernomen en belt de trotse burgemeester Frank van der Meijden om de gemeente Laarbeek te feliciteren. Burgemeester van der Meijden: "Deze titel is van en voor iedereen. De winst is naast de titel de teamperformance; het resultaat is met heel veel vrijwilligers tot stand gekomen. De trots en identiteit die met dit project gestalte krijgen gun ik iedereen. Ook burgemeesters van andere Brabantse gemeentes leven heel erg mee. Ik krijg van alle kanten felicitaties. Er is ook kritiek op onze deelname vanuit verschillende hoeken in Laarbeek. Daar moeten we voor openstaan. Er wordt bijvoorbeeld heel veel geklaagd over onkruid. Dat issue onderkennen we en daar zijn we heel druk mee bezig. Er zijn een aantal middelen in de onkruidbestrijding die we niet meer mogen gebruiken. We zoeken nu naar alternatieve methoden. Ook zijn er mensen die zich afvragen; moeten we hier wel geld aan uitgeven? We moeten mensen die het nodig hebben zeker ondersteunen. Maar dat kan allebei. Dat kan naast elkaar. We moeten elkaar dit gunnen en trots zijn. We mogen trots zijn op wat we hebben bereikt."

"Het motto 'Groen verbindt' wordt door gemeente en inwoners zeker waargemaakt"
Tijdens de informatiemarkt waar alle deelnemende steden en dorpen zich de volgende ochtend aan elkaar presenteren, komt nog eens duidelijk naar voren waarin Laarbeek zich onderscheidt. Waar de meeste deelnemers vooral focussen op toerisme en rondgaan met lokale hapjes, bier en wijn is in de stand van de gemeente Laarbeek vooral informatie te vinden over het natuurbeleid en de vele vrijwilligersinitiatieven op het gebied van groen. Vrijwilligers van IVN en Laarbeeks Landschap informeren samen met gemeentemedewerkers hun Europese collega's over activiteiten op het gebied van educatie en landschapsbeheer en over de unieke manier waarop vrijwilligers en gemeente elkaar weten te vinden. De presentatie doet alle recht aan de bevindingen van de jury in het juryrapport: "'Groen verbindt' is het motto van Beek en Donk. De jury heeft geconstateerd dat dit motto door gemeente en inwoners zeker wordt waargemaakt. De burgers van Beek en Donk zijn zeer betrokken bij alle gemeentelijke activiteiten en omgekeerd."

Wandelvierdaagse Lieshout

Els (met fluit) naast Monique Reloe

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Lieshout – "Ejo Captain Jack, bring me back to the railroad track'. Left right left …"Achter Eddy van Kaathoven lopend, die dit lied – en heel veel meer – door de Lieshoutse straten scandeerde, genoten Els Migchels – van Kesteren (33) en Hanneke Kersten – Gijsbers (37) als kind van de wandelvierdaagse in Lieshout. We halen samen herinneringen op aan die tijd …

'Het hondje van de bakker'
We gaan terug naar de periode eind jaren '80 tot in de jaren '90. Hanneke liep als jong meisje de wandelvierdaagse vanaf 1989 en Els volgde haar het jaar erop. "Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd", vertelt Els enthousiast. "Ik had het gevoel dat het hele dorp meeliep op die laatste dag van de wandelvierdaagse, die in dezelfde week was als de kindervakantieweek. En maar zingen." Hanneke vertelt: "De kindervakantieweek was op het grasveld bij het gemeenschapshuis en daar werd elke keer gestart met de wandelvierdaagse. Ook ik dacht dat het hele dorp die laatste dag meeliep. Misschien beleef je dat als kind anders. Op zaterdag, weet ik nog, was de start rond het middaguur. Het werd precies zo uitgekiend dat iedereen dan rond drie uur aankwam bij molen 'De Vogelenzang'. Daar wachtten we op de Harmonie – 't was altijd wachten geblazen – en dan gingen we in colonne naar de finish bij het gemeenschapshuis. Met die muziek voorop, dat samen zingen; dat was uniek. Eddy zong, wij riepen hem na en dat 'het hondje van de bakker vies was geweest' wist vervolgens heel Lieshout."

Els (l) en Hanneke (r)

"Met mijn fluit"
"Wij liepen met een hele club met bolderkarren", vertelt Els. "Met mijn moeder, Ton van Kesteren, mijn zusje Noortje en met Rieky van Erp en haar kinderen Karin en Danny. Zo dicht mogelijk achter de harmonie. Daar genoot mijn moeder van. En ik vond het maar wat leuk, voorzien van een fluit, om naast Monique Relou bij de harmonie te lopen." Hanneke vertelt: "Wij liepen altijd met de groep van de kindervakantieweek, inclusief de leiding. En toe ik ouder was liep ik Monique van Veggel, mijn vriendin.

"Echt een momentje"
De wandelvierdaagse werd in die jaren dus gehouden in dezelfde week als de kindervakantieweek. Je kon kiezen of je 5, 10 of 15 kilometer liep. "Naarmate ik ouder werd, koos ik een langere afstand", weet Hanneke zich te herinneren. "En dan werd het speldje, met op de achterkant de vermelding of je 5, 10, of 15 kilometer had gelopen bij het gemeenschapshuis uitgereikt. Dat vond ik echt een plechtig momentje", weet Els te vertellen.

Nog eens muzikaal wandelen?
"Op een bepaald moment is het doodgebloed, de wandelvierdaagse in combinatie met de kindervakantieweek. Misschien omdat de kinderen dan te moe zouden zijn", suggereren Els en Hanneke die nu zelf ook moeder zijn. Op de vraag of ze voorstander zijn van herinvoering van het wandelevenement zoals zij dat kenden, antwoorden de dames eensgezind: "Jazeker! Wie weet kunnen we als dorp op één avond, met de harmonie voorop of met een kapel, lekker gaan wandelen? Je loopt samen automatisch een mooi tempo, je zingt over dat 'potje vet en over dat hondje'… Geweldig toch?" De MooiLaarbeekKrant is overtuigd. Eén aanmelding voor zingend lopen of lopend zingen is binnen.

Ommetje Oost door mooie landschappen
IVN wandeling in Mariahout

de boomkruiper Foto: Leo van den Heuvel

Laarbeek - Na de schitterende wandeling op 10 september in de grensgebieden van Lieshout, Aarle-Rixtel en Stiphout, heeft het IVN Laarbeek in deze tijd, waarin ook het 40-jarig jubileum wordt gevierd, weer een nieuwe wandeling in de aanbieding. Deze keer, op zondag 24 september, in een heel ander gebied in de mooie diverse gemeente. En het IVN had dat al ontdekt lang voordat Laarbeek bestond. Want deze club bestreek al alle vier de dorpen, toen nog niemand anders hier aan dacht. Laarbeek avant la lettre.

Het zijn dan ook twee veteranen van het IVN die deze boeiende wandeling leiden. Het vertrek van deze wandeling op 24 september vindt plaats om 10.00 uur bij de kerk van Mariahout, Mariastraat 25. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur. Het Ommetje Oost geeft een schitterende afwisseling van akkerbouw en bos. Op de kleinere percelen zit hier en daar een hobbyboer waardoor variatie in begroeiing toeneemt. De Heieindseloop en de Kontloop vormen de blauwe lijn van dit gebied. De wandeling loopt dan ook zoveel mogelijk langs deze wateren. Zij zien op deze tocht ook de restanten van het legendarische Mortelven. Dit is een van de oude natuurgebiedjes van Mariahout, waarvan de oorsprong teruggaat op een oud ven. Het is een zeer afgelegen ven, waar je eerst niet zomaar langs kwam, toen het Ommetje Oost nog niet bestond. Ook is er een oude dekzandrug te zien, waar het veel droger is en waar vuurstenen zijn gevonden. Dus lang geleden woonden hier al mensen. Ook groeit hier nog het klompenpinnekeshout. Het gebied rond de Heieindseweg is al lang geleden ontgonnen in tegenstelling tot andere gebieden hier in de buurt.

Er is van alles te zien op deze wandeling. Natuur en historie. Overblijfselen van de oudste Lieshoutse kerk zitten in het puin bij de Heieindseweg. En een Indiaanse totempaal getuigt van de verbondenheid tussen Mariahout en Canada. Het belooft een boeiende wandeling geworden tegen een decor van stille verlatenheid in het mooie Mariahout. De foto is gemaakt door Leo van den Heuvel. Er is een boomkruiper te zien. Die is ook in deze tijd van het jaar nog te bewonderen, maar je moet goed kijken, want hij heeft een heel goede schutkleur. Des te knapper om deze vogel toch te fotograferen.

'De kleine prins', een wonderlijk sprookje

De spelersgroep van 'De kleine prins'

Mariahout – In Openluchttheater Mariahout is aanstaande zaterdag om 20.00 uur de laatste kans om het wonderlijke sprookje 'De kleine prins' te aanschouwen. In een schitterend decor met prachtige verlichting spelen de spelers van toneelvereniging Mariahout een verhaal met meerdere lagen.

Prestatie van formaat
Een makkelijk verhaal is het niet, 'de kleine prins'. Toch zetten de spelers van de toneelvereniging het verhaal overtuigend neer. De dertienjarige Willem van Uden speelt als kleine prins 'de sterren van de hemel'. Het ritme en starheid van 'de grijze massa' wordt door de groep ritmisch overgebracht. Debbie Segboer speelt het meisje dat moet kiezen tussen haar studie en boekenwijsheid of het volgen van haar fantasie. Een excentrieke piloot neemt haar mee op ontdekkingstocht waarbij de verschillende levensfases van de piloot weer uitstekend door drie acteurs vertolkt worden.

Schitterend schouwspel
Pak de boodschap uit het verhaal of dompel je gewoon onder in de magische wereld die de toneelvereniging op de planken zet. De creativiteit om het bijzondere verhaal van Mark Osborne op het toneel uit te beelden is uitstekend geslaagd. Geniet van de schitterende kostuums, het prachtige decor, een grote groep acteurs in verschillende leeftijden en de geweldige verlichting. Want het schouwspel alleen is al een lust voor het oog.

Voorstelling 'De kleine prins' is zaterdag om 20.00 uur in Openluchttheater Mariahout. Meer informatie: www.toneelverenigingmariahout.nl en www.openluchttheatermariahout.nl.

18 / 36

Ameland

Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Dit keer geen stukje uit ons mooie Laarbeek maar uit het verre Ameland. Ik zit dit stukje te tikken vanuit onze hotelkamer op Vlieland. Na enkele geweldige dagen op Ameland, waar ik gisterenavond deze foto van de zonsondergang maakte, zitten we nu voor enkele dagen op Vlieland. Wat hebben wij in Nederland toch een prachtige natuur, het is echt genieten op deze eilanden. De vogelrijkdom hier is ongekend en ik geniet constant van prachtige wolkenluchten en vergezichten.

Genieten was het natuurlijk deze week ook met het behalen van de titel groenste gemeente van Europa, het is me alleen niet helemaal duidelijk of dit voor Beek en Donk telt of voor heel Laarbeek? Maar hoe dan ook, we mogen trots zijn op onze gemeente en daarom vanaf Vlieland, Blijf allemaal genieten van ons Mooie Laarbeek!

21 / 36

Dirigent(e) gezocht voor begeleiding

Liederentafel Mariahout zoekt nieuwe stemmen

Mariahout - De Mariahoutse Liederentafel is na de vakantieperiode al weer enkele weken met de repetities begonnen. Deze zijn elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in zaal de Pelgrim Mariastraat 21 in Mariahout.

Zij zingen een breed repertoire aan Nederlandse liedjes en zijn altijd op zoek naar nieuwe zangers en zangeressen. Wordt u al nieuwsgierig? kom vrijblijvend eens een middag luisteren of meezingen, misschien is het wel iets voor u. De Liederentafel treedt regelmatig op bij zonnebloem, rode kruis en in verzorgingshuizen. Zij zoeken nog een dirigent(e)die hen wil begeleiden.

Wilt u meer weten, dan kunt u bellen naar Minke Schaars, tel. 0492-518265 of Bernard Donkers, tel. 0499-422551. Iedereen is van harte welkom.

Expositie Jan & Jeltje Bosch in Atelier Vonk

Een foto van Jan Bosch

Aarle-Rixtel - Jan Bosch werkte in diverse Huizen van Bewaring in Amsterdam, in Grave en Zeeland. In Zeeland gebeurde het incident dat de rest van zijn leven zou bepalen. Een gedetineerde viel hem aan drukte hem tegen de muur en kneep zijn keel dicht. Toen voelde Jan de dood heel dichtbij.

Op het nippertje ontsnapte Jan lichamelijk aan de dood, geestelijk is het altijd bij hem gebleven. Jan is op twee manieren zijn traumatische ervaring te lijf gegaan. Allereerst is hij gaan fietsen niet even een straatje om, maar hij begon in 2014 met een tocht naar Frankrijk. "Ik kreeg veel tijd om na te denken.Heb 3600 km gefietst. Op 38 campings geslapen. Veertien kilo afgevallen. Ik vond het fijn om alleen te fietsen. Alleen met mezelf. Met mijn gedachten. Ik noemde het achteraf 'de beleving'" De tweede manier om zijn leven te verwerken heeft Jan gevonden in de fotografie. Zijn kodakje heeft allang plaatsgemaakt voor een professionele uitrusting. Zijn foto's worden afgedrukt in het personeelsblad 'Balans' van Justitie en ook fotovakschool 'Beeld' heeft Jans foto's gevonden.

Jeltje Bosch schilderde al jaren met aquarel maar ging op zoek naar nieuwe technieken waarmee ze uiting kon geven aan haar creativiteit. Ze haalt haar inspiratie uit haar reizen en uit haar geliefde kippen in haar achtertuin in Grave.

De expositie is op zaterdag en zondag 23 en 24 september en 30 september en 1 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Atelier Vonk is gelegen aan de Klokkengietersstraat 1 in Aarle-Rixtel.

Meezingavond liedertafel 't Nachtpitje

Beek en Donk - Het einde van de maand is in zicht en dat betekent dat het weer tijd is voor de maandelijkse meezingavond van Liedertafel 't Nachtpitje.

Hebt u ook zin in een gezellige avond uit, waarbij u mee kan zingen met liedjes die bij iedereen bekend zijn? Kom dan op vrijdag 29 september naar Café Zaal de Tapperij in Beek en Donk. Vanaf 21.00 uur liggen de zangbundels klaar en starten de accordeonisten met de begeleiding van de liedjes.

Sambaband HeiSa zoekt nieuwe leden

Mariahout - Sambaband HeiSa zoekt nieuwe leden voor onder andere de snare drum.

Wil jij graag met hen repeteren op dinsdagavond van 20.30 tot 22.00 uur en gezellige optredens verzorgen? Neem dan vrijblijvend contact op met Erica Swinkels via telefoonnummer 06-18490981.

Wil je herrie in de tent, bel dan de HeiSa band!

Geef je op voor de jeugdraad van C.V. De Raopers

Wil jij ook in de jeugdraad van C.V. De Raopers?

Lieshout - Zit je in groep 8 en woon je in Lieshout? Dan wil de jeugdcommissie van de Raopers graag met jou een mooi carnavalsjaar maken.

Samen met je klasgenoten kun je dit jaar op een bijzondere manier carnaval vieren. Voor iedereen is er een plek in de jeugdraad. Maar misschien vier je dit jaar wel carnaval als jeugdprins of jeugdprinses. Of wat dacht je van jeugdadjudant of hofdame. En wie wil er dit jaar als nar de carnaval nog wat vrolijker maken?

De jeugdraad heeft een eigen receptie waar al je familie en vrienden uitgenodigd zijn om je te feliciteren. Ook bezoeken ze als jeugdraad de recepties van de omliggende dorpen. Tijdens de carnavalsdagen maakt de jeugdcommissie er met het jeugdcarnaval een leuk feestje van.

Woon je in Lieshout maar zit je niet in Lieshout op school? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Je heb maar 1 jaar de kans. Mis het niet en vier met hen carnaval 2018. Geef je op voor 1 oktober via het formulier wat op school uitgedeeld is of vraag het formulier op via jeugd@cvderaopers.nl.

Lezing kasteel Croy, het landgoed en zijn bewoners

Beek en Donk - In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk wordt maandag 25 september om 20.00 uur een lezing gegeven over kasteel Croy en zijn bewoners. De lezing wordt gehouden door Henk van Beek, die samen met Wim Daniëls al eerder een boek schreef over het kasteel.

Kasteel Croy, dat wordt omgeven door een uniek landschap, kent een rijke bewoningsgeschiedenis. Tijdens deze lezing/presentatie wordt onder meer een beeld geschetst van de opeenvolgende eigenaren van het kasteel en landgoed en de mensen die er woonden. Wie waren het, waar kwamen ze vandaan, wat deden ze en welke invloed hadden ze op het leven op en rond het kasteel. Uiteraard komt de naamgever Jacob van Croy ruim aan bod, waarbij ook 'beeldend' verslag wordt gedaan over de 'expeditie' naar de 'roots' van de Van Croy's in het Belgische Henegouwen en het Franse Picardië. Ook wordt er natuurlijk de nodige aandacht geschonken aan onder andere de adellijke familie Van der Brugghen en aan de belevenissen van de zusters die – na de dood van freule Constance van der Brugghen - het kasteel als bejaardenhuis runden. Maar ook komen andere zaken aan bod rondom het kasteel en zijn omgeving.

Deze lezing begint om 20.00 uur en is voor de leden van de heemkundekring gratis te bezoeken. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.

Spaaractie voor praktische BK kookpannen

Vanaf maandag 18 september kunt u bij MCD sparen voor hoge korting op heel praktische BK kookpannen. Alle pannen zijn uitgevoerd met deksel, die met een draai het afgieten veiliger en makkelijker maken. Omdat er in de rand van de pan een kunststof strip is bevestigd, hoeft u het deksel niet meer vast te houden met twee pannenlappen, maar kunt u de pan met twee handen vasthouden zonder hulpmiddelen.

Er zijn vijf verschillende pannen, te weten een steelpan, drie maten kookpannen en een soeppan. De pannen zijn niet alleen heel praktisch, maar ook heel mooi. Het is een sieraad in uw keuken. De pannen kunt u sparen met heel hoge korting tot 75% van de winkelwaarde.

De actie is heel simpel. U koopt de boodschappen bij MCD en krijgt gratis zegels mee. Bij elke €5,00* krijgt u een zegel en er worden zegels weggegeven bij zogenaamde spaarkoopjes. Dit zijn aanbiedingen uit de folder, waarbij u extra zegels krijgt.

De spaarkaart is vol met 40 zegels. Bij een volle spaarkaart kiest u een pan en levert u de spaarkaart in. De kassa verrekent de kortingen en u heeft een kwalitatief uitstekende pan met een uitzonderlijk hoge korting. U heeft met een volle spaarkaart al een pan met bijbetaling van €12,95.

De BK pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

We hebben een hele berg met pannen besteld. Toch hebben we OP=OP bij de pannen gezet. We hebben verkoopinformatie van soortgelijke acties van BK ontvangen en vertrouwen hierop. Toch vragen wij u om direct volle kaarten in te leveren. U weet maar nooit. Als u wacht tot de laatste dagen van de actie kan het mogelijk zo zijn, dat de pan van uw keuze is uitverkocht.

*) Over statiegeld en wettelijk niet toegestane artikelen (rookwaren, geneesmiddelen, beltegoed en kansspelen) worden geen zegels verstrekt.

'De jeugd heeft de toekomst'

Uniek carnavalsfeest voor jeugd op komst

Aarle-Rixtel - Menigeen is al druk bezig met een nieuw Carnavalsseizoen. Zo ook de leden van Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat. Deze Aarlese club heeft zich tot doel gesteld om de Carnaval in Aarle-Rixtel te organiseren voor jong en oud. Dit lukt al vele jaren.

Echter hebben zij ook geconstateerd dat er een kansrijke doelgroep tussen wal en schip dreigt te belanden. Mede gesterkt door een oproep in de krant zijn zij al enkele maanden bezig met het organiseren van een gloednieuw evenement. Namelijk een uniek feest voor de jeugd tussen 12 en 18 jaar.

Deze groep valt vaak net buiten de reguliere Jeugdcarnaval, en vermijdt nog de lokale horeca als gevolg van het verscherpte alcoholbeleid. Toch mag dit met recht een Gouden Generatie genoemd worden. Het is de generatie die allerlei nieuwe ervaringen opdoet op de middelbare school, de generatie die het toekomstbeeld gaat bepalen voor de Carnaval, de generatie die zegt: 'overlast door harde muziek, dan houden we toch een 'silent disco'.

Gezegden als 'de jeugd heeft de toekomst' worden meer waar naarmate de jeugd ouder wordt en zich blijft ontwikkelen. Met het oog op de leefbaarheid van de samenleving en de continuïteit van de Carnaval zijn er meer dan genoeg redenen om een groots evenement te gaan organiseren.

Wat SOCG in petto heeft, daarover komt volgende week meer.

Netwerkwandeling Laarbeek Werkt

Laarbeek - In de eerste helft van dit jaar heeft de werkgroep Laarbeek Werkt diverse workshops georganiseerd. Tijdens deze workshops zijn alle facetten van solliciteren voorbij gekomen. Van het zoeken naar vacatures tot het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Dit was allemaal bedoeld als voorbereiding op het VacatureCafé, dat op 18 mei 2017 voor de tweede keer werd georganiseerd. Ze kijken terug op een zeer geslaagde middag, die geleid heeft tot diverse sollicitatiegesprekken en banen.

De laatste bijeenkomst voor de zomervakantie was in de vorm van een netwerkwandeling. Op veler verzoek houdt Laarbeek Werkt daarom op dinsdag 26 september nogmaals een netwerkwandeling van 10.00 tot 12.00 uur.

Tijdens de wandeling is er volop gelegenheid om te netwerken en elkaar beter te leren kennen. Dit alles met het doel om elkaar van dienst te kunnen zijn bij het verwerven van een nieuwe baan. De wandeling gaat van start bij Ontmoetingcentrum Beek en Donk, Otterweg 29 te Beek en Donk. De netwerkwandeling van dinsdag 26 september is bedoeld voor zowel oud-deelnemers, als nieuwe geïnteresseerden. Aanmelden is fijn, maar niet noodzakelijk, en kan via info@laarbeekwerkt.nl.

CDA op werkbezoek bij de Zorgboog

Woonzorglocatie Mariëngaarde

Laarbeek - Het CDA bracht vrijdag 15 september een werkbezoek aan verschillende locaties van de Zorgboog. De Zorgboog is een zorgorganisatie die met name actief is in de Brabantse Peelregio. Aan het werkbezoek namen zowel leden van de Brabantse als de Helmondse CDA-fractie deel. Initiatiefnemer was Statenlid Marcel Deryckere, namens het CDA in de provincie Noord-Brabant woordvoerder op o.a. het thema 'Samenleving'.

Op het programma stonden een kennismaking met de raad van bestuur van de Zorgboog op locatie De Regt in Beek en Donk, een bezoek aan woonzorglocatie Mariëngaarde in Aarle-Rixtel en aan het Bestuurscentrum in Helmond.

Een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het bezoek was de toenemende vraag naar geschikte woonlocaties voor mensen met een zorgbehoefte. Hierbij gaat het vooral om mensen die niet in aanmerking komen voor een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis, maar die wel behoefte hebben aan een woonruimte met zorgverlening. Het CDA pleit ervoor om mensen niet langer te huisvesten al naar gelang hun zorgbehoefte maar afhankelijk van hun woonwensen.

Op het Bestuurscentrum van de Zorgboog in Helmond maakte de CDA-delegatie kennis met de Zorgboog Extra. Deze zorgcoöperatie met meer dan 20.000 leden wil zich de komende jaren ontwikkelen tot een verbindende schakel in de Peel. Hiertoe is de coöperatie een aantal initiatieven gestart om haar leden met elkaar in contact te brengen en zo eenzaamheid aan te pakken.

Marcel Deryckere: "Als CDA zijn we blij en dankbaar dat we bij de Zorgboog te gast mochten zijn. Professionals én vrijwilligers doen hier geweldig werk als het gaat om o.m. zorgverlening dicht bij mensen en de strijd tegen eenzaamheid. Een organisatie waarop Brabant trots mag zijn."

Aarlese Revue in Gaviolizaal

Helmond/Aarle-Rixtel – De Aarlese Revue speelt op woensdag 27 en donderdag 28 september de revue 'Terug naar de tijd van toen' in de Helmondse Gaviolizaal. Hier start op 1 oktober het concertseizoen.

De revue speelt 'Terug naar de tijd van toen', een nostalgische avond met herinneringen aan 'Zaal Bocken'. Het stuk speelt zich af rond het Diamanten echtpaar Bets en Piet, die elkaar hebben leren kennen in zaal Bocken en nu hun feest met hun 15 kinderen weer willen vieren met Bocken's draaiorgel 'de Gaudin'.

Kom met zijn allen kijken naar dit diamanten paar en geniet en feest mee tijdens dit gezellig avondje uit bij Stichting Draaiorgels Helmond. De entree op beide avonden bedraagt slechts €6,00 en is inclusief een kopje koffie of thee. Aanvang 20.00 uur zaal open om 19.15 uur. Toegangskaarten bij: Primera 'De Luifel' Nieuwveld 41, Helmond Boekhandel 'de Ganzenveer' Oude Aa 49, Helmond en Snoeperij Jantje Wilhelminalaan 2, Aarle-Rixtel. Tijdens openingstijden ook in de Gaviolizaal, en ook te koop via hun webshop op www.draaiorgelshelmond.nl.

Echter voor al dit feestgedruis losbarst kunt u zondag 17 september van 13.30 tot 16.30 uur nog een keer de voetjes van de vloer op de klanken van de 'Goude oude' van DJ Gerrit en ook de dans- en kermisorgels sporen aan om zich op de dansvloer te begeven. Deze middag is voor zowel de tieners van toen als de tieners van nu.

De Gaviolizaal is te vinden aan de Torenstraat 36a te Helmond. Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.draaiorgelshelmond.nl of info per mail: info@draaiorgelshelmond.nl of telefoon: 06-39682404.

Han Konings

Han Konings federatiekampioen standaardrijden

Beek en Donk - De federatiekampioenschappen vonden op zondag 17 september plaats. Dit jaar werd het georganiseerd door het Gilde Sint Joris Stratum, Eindhoven. Hier strijden de beste uit de 6 kringen van de Noord-Brabantse Federatie om de titel Federatiekampioen. Het betreft de onderdelen Vendelen, Trommen, Bazuinblazen en Standaardrijden.

Han Konings, gildebroeder van het Gilde Sint Leonardus, deed mee aan het onderdeel standaardrijden en als nevenactiviteit aan de wedstrijd Ringsteken. Han behaalde met zijn paard Timen de 1e prijs met het standaardrijden en de 2e prijs bij het ringsteken. Een fantastische prestatie. Tijdens het Landjuweel in Soest op 3 september wist Han ook al de eerste prijs te bemachtigen in de optocht en de derde prijs bij ringsteken. Of hij het van zijn vader heeft, weten we niet, maar Han is voor het gilde een heel belangrijke aanwinst. www.gildesintleonardus.nl.

Geslaagde open dag bij Scouting Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel - Scouting Aarle-Rixtel heeft afgelopen zaterdag het Scoutingseizoen geopend met een geslaagde open dag. De open dag startte in de stralende zon met het zogenaamde 'overvliegen' waarbij de oudste leden van een speltak over gaan naar de volgende speltak. Het overvliegen gebeurde dit jaar met behulp van een parcours van hout en touw dat een stuk boven de grond was geknoopt. De leden die overvlogen moesten hier overheen lopen en aan het einde werden zij telkens opgewacht door de leiding van hun nieuwe speltak.

Na het overvliegen gingen ook de rest van de activiteiten van start. Zo kon je tennisballen afschieten met een blijde, je kon je uitleven op een springkussen, een slingerpad volgen of zaklopen met big-bags. Binnen in de blokhut was er tenslotte nog een spectaculaire activiteit: daar kon je indoor sky-diven. Hiervoor moest je een tuigje aan en op een platform klimmen. Daar werd je vastgemaakt aan een touw hoog aan het plafond en vervolgens kon je hard naar beneden zwieren.

Scouting Aarle-Rixtel kijkt terug op een geslaagde open dag waar een groot aantal kinderen, zowel leden als niet-leden, zich goed hebben vermaakt. Bij verschillende speltakken van Scouting Aarle-Rixtel is er dit seizoen nog plaats voor nieuwe leden. Daarnaast zoekt Scouting Aarle-Rixtel nog leiding voor de Miniscouts (donderdagavond) en de Explorers (woensdagavond). Meer informatie tref je aan op www.scoutingaarlerixtel.nl.

Braboneger

NIEUW: Comedy Night in NXT events

NXT events heeft iets moois op het programma staan! Behalve verschillende feesten hebben we een primeur: NXT Comedy Night! Op vrijdag 27 oktober staan 5 top en een charismatische MC op het podium van NXT!

Braboneger (Steven Brunswijk)
Steven Brunswijk is bekend als de Brabonger! Met zijn niet te evenaren taalgebruik, zijn eenvoudige visie op de samenleving en keiharde uitspraken in onvervalst Tilburgs dialect, weet hij de harten van Nederlanders te veroveren. Hij was te zien bij zijn hilarische optreden op Comedy Central waar hij te gast was bij 'The Roast of Gordon'!

Tom Sligting
Met grote landelijke tours bespeelt Tom alle zalen. Met scherpzinnige inzichten en actuele grappen staat hij garant voor een spetterend optreden. Afgelopen jaren was hij ook te gast bij Lowlands, The Comedy Factory en Raymann is Laat.

Bruno Bittoun
Bruno Bittoun draait al enkele jaren mee op het comedy circuit, hij brengt een "Happy-Feeling "comedy met veel grappen uit de actualiteit en het alledaagse waar iedereen zich vroeg of laat in zal herkennen. Winnaar Cabarette-ketet 2015!

Roel C Verburg
Als één van de weinige comedians van Nederland weet Roel C. Verburg stand-up comedy te combineren met muziek; en waar bij de meeste cabaretiers de liedjes vaak een rustpunt vormen, gaan bij Roel de grappen (ook in zijn liedjes) in hoog tempo door. Hij trad o.a. op in Kopspijkers, Radio Veronica, Comedy Explosion & BNN Padoem Patsss Onelinershow.

Riza Tisserand
Riza Tisserand is cabaretier, rapper en FunX-presentator. Vanaf 1 juli 2017 presenteert hij in de vroege weekendochtenden het BNN-programma 'Riza'. Daarnaast was hij de afgelopen jaren te gast op Lowlands, Zwarte Cross, Veronica & BNN Padoem Patsss Onelinershow.

Raymon Hofkens
Onze energieke Master of Ceremony! Als presentator zal hij de avond op eigen wijze aan elkaar praten. Hij won de regionale juryprijs en de landelijke publieksprijs van Comedy Slam 2010. Jaarlijks staat hij vele malen op het podium met o.a. Theo Maassen, Ronald Goedemondt, Najib Amhali en Guido Weijers.

Tickets
€15,00 Verkrijgbaar via www.nxt-events.nl. Vrijdag 27 okotber, locatie: NXT events, Handelseweg 11 – Gemert. Deuren open: 20.00u. Aanvang: 20.30 uur.

Viering Sint-Antoniusgildedag

Beek en Donk - Het Sint Antoniusgilde Beek hield zondag 17 september haar gildedag, de dag waarop de gildeleden en gasten bij elkaar komen om in een gezellige sfeer allerlei zaken aandacht te geven waar door het jaar geen gelegenheid voor is.

De dag begon met een bezoek aan het Antoniusplein. Daar stelden de leden van het gilde zich op met in hun midden een tiental kinderen en kleinkinderen van gildeleden, netjes gekleed in groen, zwart en wit en met kleine gildevlaggen. Die maakten op deze wijze voor het eerst kennis met het gilde, en een aantal van hen gaat binnenkort op vendelles. Het gilde trok driemaal rond het Antoniusplein en vervolgens brachten de vendeliers de vendelgroet aan de bewoners. Het hele gezelschap ging vervolgens naar schietaccommodatie 't Wipke waar foto's gemaakt werden van het gilde en waar gildepastor Jan Engels de vendelvlaggen en trommen zegende, om Gods zegen en de voorspraak van de patroonheilige Sint Antonius Abt te vragen, zoals het al eeuwenlang gebruik is bij het gilde.

Groot was hierna de verrassing voor de voormalige kapitein en voorzitter van het gilde, Piet Swinkels, toen zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen binnen kwamen, gevolgd door wethouder Greet Buter. Die overhandigde aan Piet namens de gemeente Laarbeek deVrijwilligerspenning van de Gemeente Laarbeek en de bijbehorende oorkonde. Namens het gilde hield de opvolger van Piet, kapitein-voorzitter Bert van Kaathoven, een toespraak waarin hij zijn voorganger prees om zijn verdiensten, en de gildeleden op riep om de tradities van het gilde die al zeker 527 jaar hoog gehouden worden, in ere te houden en ook weer over te dragen aan volgende generaties. Namens het gilde kreeg Piet een bord met inscriptie ter herinnering aan zijn bestuursperiode. Hierna brachten de vendeliers de vendelgroet aan Piet en Diny Swinkels.

Vervolgens kregen de koningen die zich na de reactivering van het gilde, in 1978, koning geschoten hebben, een herinneringsschildje aan hun regeerperiode. Dat zijn Harry Vermeulen, Huub van den Bergh, Jan Gevers, GeertJan van den Boom, Greet Coolen, koningin van wijlen Frans Coolen, en Piet Swinkels. Ze kregen het opgespeld door gildekoning Tonnie Gevers. Christ Verhoeven kreeg eerder al zijn schild en Tonny Raaimakers had andere verplichtingen en zal het thuis opgespeld krijgen.

De Sint-Antoniusgildedag, die voor het overgrote deel onder een stralend zonnetje gehouden werd, werd afgesloten met een eenvoudige doch smakelijke maaltijd: soep, wortel- en boeremoespetazzie met vlees en pudding. Het was een mooie dag geweest.

Derde editie Hobbybeurs KVL

Lieshout – Heb je nog een cadeautje nodig? Binnenkort een feestje, en geen zin om weer met hetzelfde cadeau aan te komen?

Kom dan op 1 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur naar het Dorpshuis te Lieshout. De Katholieke Vrouwenvereniging Lieshout houdt voor de 3e keer een hobbybeurs. Daar tonen tal van hobbyisten hun creativiteit. Er is veel diversiteit: Schilderijen, kaarten, knuffels, sjaals, zeep, etc. Mocht u zelf een tafel willen huren, dat kan! Mail voor meer info naar Sandra van der Aa, kvlieshoutnb@gmail.com.

Mantelzorginloop bij Zorgboogcentrum de Regt

Laarbeek - Tijdens de Mantelzorginloop bent u van harte welkom in de Gasterij van Zorgboogcentrum de Regt, Otterweg 19 in Beek en Donk. De mantelzorginloop is bedoeld om in contact te komen met andere mantelzorgers en om elkaar vrijblijvend te ontmoeten.

Bij deze inloop (2 oktober, 14.00 - 16.00 uur) zullen de Casemanagers dementie van de Zorgboog informatie geven over (het omgaan met) dementie. Hierna is er de mogelijkheid om na te praten en vragen te stellen. De toegang voor deze inloop is gratis. Voor meer informatie: Nicky van de Ven, mail mantelzorg@vierbinden.nl of bel naar 06-55370099.

Liederentafel 'Sunshine' in Zonnetij

Aarle-Rixtel - In 't Trefpunt van Zonnetij te Aarle-Rixtel vindt donderdagavond 28 september de liederentafel plaats. Samen gaan ze zingen onder begeleiding van 'Sunshine', het eigen orkest, uit liederenbundels die voor u aanwezig zijn.

De avond begint om 19.30 uur en iedereen is van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis. De bedoeling is dat de liederentafels iedere laatste donderdag van de maand waarin een 'r' zit, gaan plaatsvinden.

Voor meer informatie bel 0492-534726 of via e-mail: frans.raaijmakers@upcmail.nl.

Geannuleerd: Informatieavond Whats App Buurtpreventie

Laarbeek - Vorige week heeft u kunnen lezen dat er een informatieavond over Whats App Buurtpreventie georganiseerd wordt. Met name gericht op de buurt Deense Hoek/Achterbosch in Lieshout, maar alle geïnteresseerde zijn welkom.

Door te weinig aanmelden voor deze avond, wordt deze geannuleerd. Mocht u alsnog interesse hebben in meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Suzan de Koning, Dorpsondersteuner Lieshout: 06-19502192 of sdkoning@vierbinden.nl

Een leuke inzending met de krant uit Canada.

Groeten van Charlotte, Henk en Tonnie

A taste of Piemonte

Eros Bellistracci

"Mijn naam is Eros Bellistracci en in 2008 ben ik vanuit mijn geboortestad Turijn naar Nederland verhuisd. Ik volgde mijn hart en een Nederlandse vrouw die intussen ook mijn echtgenote is. Mijn hele leven heb ik met excel documenten, berekeningen en planningen gewerkt. In zekere zin een kwelling want de liefde voor woorden is veel groter dan voor cijfers. Een jaar geleden besloot ik mijn leven te veranderen en mijn tijd te besteden aan de 2 dingen die mij het meeste aan het hart liggen; wijn en schrijven. In Italië heb ik een aantal korte verhalen gepubliceerd. Eén daarvan 'picolle manie' (kleine obsessies) heeft vorig jaar een belangrijke prijs gewonnen in een landelijke wedstrijd. Op het moment ben ik bezig om mijn eerste boek te schrijven.

Ook ben ik mijn eigen bedrijf gestart, A taste of Piemonte. Ik wil Nederland niet alleen laten kennismaken met de unieke wijnen uit mijn streek, maar ook met de sfeer erom heen en wat wijn voor mij betekent. Ik denk dat wijn leeft. Het is een stukje verleden afgesloten in een fles. Het verhaal van families, traditie, passie, hoop en hard werken. Kortom… het leven! Ik zocht naar een manier om mijn twee passies te combineren. Een oplossing was het drinken van wijn tijdens het schrijven. Lekker maar niet altijd even efficiënt. Een andere manier was schrijven over wijn. Zo ontstond het idee om de wijn als hoofdpersoon van mijn verhalen te maken. Zo ontdek je de Arneïs wijn, een speelse tiener die het leven viert of de Barbera, een vriend die naar je luistert zonder je te veroordelen. Je proeft de krachtige en aristocratische Barolo, de 5e Symfonie van Beethoven. Wijnen zijn net mensen; sommige zijn makkelijk, oppervlakkig, vervelend zelfs. Verlegen, snobistisch, introvert, enthousiast, arrogant… Iedere wijn heeft een eigen persoonlijkheid en een verhaal om te vertellen.

Dit is wat ik Nederland wil laten ontdekken; mijn wijnen en mijn woorden. Zaterdag 14 oktober presenteer ik in samenwerking met Atelier Vonk mijn wijnen in hun unieke locatie in Aarle Rixtel met een Aperitivo Italiano. Je kunt genieten van vers bereide stuzzichini (Italiaanse tapas) en traditionele gerechten geserveerd met unieke wijnen uit Piemonte. Beleef de authentieke Italiaanse sfeer en reserveer nu op www.ateliervonk.nl of bel 06-40138920."

Shoeby Beek en Donk viert 15-jarig jubileum!

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat Shoeby Beek en Donk haar deuren opende aan het Piet van Thielplein 46 te Beek en Donk. Shoeby grijpt deze gelegenheid aan om hun klanten eens extra in het zonnetje te zetten. Van woensdag 20 t/m zaterdag 23 september profiteren alle klanten van een spetterende voordeelactie.

Van fashion tot beauty
Shoeby heeft altijd de nieuwste fashion voor een vriendelijke prijs. Het dameslabel Eksept vind je exclusief bij Shoeby. Voor de kids zijn er de eigen labels: Jill voor meiden en Mitch voor de jongens. De heren shoppen het eigen label Refill. Style je outfit af met de leukste accessoires en maak je look compleet met een paar toffe schoenen. Ontdek ook de heerlijke Eksept cosmeticalijn, met onder andere bad- en doucheproducten. Leuk om (jezelf) cadeau te doen!

Jouw personal shopper
Wanneer je naar Shoeby komt, krijg je persoonlijk advies van jouw personal shopper om die stoere, casual of chique outfit te vinden. Iedere dag staat het team klaar om jou van top tot teen te stylen! Shop jij liever vanuit huis? Op Shoeby.nl of in de Shoeby app vind je de hele collectie ook online, 24/7 online shoppen dus! Wil je nog meer inspiratie op het gebied van styling? Via de blog van Shoeby (shoebyblog.nl) word jij dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste fashion trends en leukste lifestyle nieuwtjes.

Over Shoeby
Shoeby heeft een uniek en bijzonder concept waarmee zij zich weten te onderscheiden binnen de Nederlandse mode-industrie. In ruim 35 jaar is Shoeby uitgegroeid tot een toonaangevende retail- en full service franchise organisatie in Nederland en België. Het van oorsprong Brabantse modebedrijf heeft met modische, betaalbare en eigen ontworpen collecties een serieus aandeel in de Nederlandse mode branche. Een groot team van designers ontwikkelt wekelijks de meest trendy collecties. Shoeby heeft een duidelijke visie over mode, winkelbeleving, winkeluitstraling en hoe klanten geadviseerd moeten worden. Ze wil een oprechte, persoonlijke band tussen haar klanten en medewerkers creëren. Deze persoonlijke communicatie met klanten is ook een belangrijke en onderscheidende succesfactor.

Graag tot ziens bij Shoeby aan het Piet van Thielplein 46 te Beek en Donk.

Column

Agenda vergeten

'Meester, krijgen we in groep 8 ook een agenda?' Ik kon daar bevestigend op antwoorden, wat vervolgens een overduidelijke 'Yes' tot gevolg had. Spoedig in het nieuwe schooljaar was het zover. De agenda werd uitgedeeld. 'Mag ik deze oppimpen?' 'Mag ik de agenda kaften?' 'Wanneer moet ie mee?' 'Wat mag je er allemaal inschrijven?' 'Ook de verjaardag van je goudvis?' Op de beurt wachten was er even niet bij, de ongeduldige jeugd wilde zo snel mogelijk weten wat er allemaal mee moest gebeuren. Nadat dit allemaal in een verre van recordtijd was gebeurd, werd de agenda de volgende dag weer trouw meegenomen. Nu is dat boekwerk niet elke dag nodig op de basisschool, dus was de nieuwigheid er snel af voor een heel stel van de leerlingen. Een week later, tijdens het moment dat er werd gezegd: 'Neem je agenda voor je neus?' Er ging een vinger omhoog. Het gezicht wat daaronder tentoongesteld werd sprak al boekdelen, maar met een vizier en een vriendelijke blik riep ik zijn naam: 'Ja Harold, wat wil je kwijt?' 'Nou meester, ik heb mijn agenda thuis laten liggen.' De kop was eraf, zo was mijn gedachte, dit is de eerste, er zullen er nog velen volgen. 'Oke, en nou?' Ook dat antwoord was voorspelbaar. Sinds jaar en dag worden dan de schouders opgetrokken ten teken van dat men het niet weet. Ook nu was dat het geval. Mijn voorspellingen in mijn hoofd hadden nog een 100% score: 2 uit 2. 'Weet iemand anders een optie hoe dit nu op te lossen?' En natuurlijk, die was er. 'Pak gewoon effe een kladblaadje en schrijf het daarop. Dan moet je het alleen thuis in je agenda schrijven.' Harold vond dit wel prima en sjokte naar de bak met de kladblaadjes. Het moment van opschrijven was aangebroken en ook Harold schreef op wat er gezegd werd. Behalve de gymspullen, want, zo gaf hij vol overtuiging aan: 'Dat onthoud ik wel.' Tot het donderdag was en iedereen bij het gele paaltje stond te wachten. De rugzak waarin de gymspullen meestal fris gewassen in te vinden zijn was bij Harold niet aanwezig. 'Goh Harold, waar zijn je gymspullen, kerel?' De euhm die volgde was voldoende om een slak te zien verdwijnen achter een paaltje. Het hoge woord kwam eruit: 'Vergeten…..' Voordat de smoezen kwamen, brak een klasgenoot al heel gevat in. 'Tsja, dan moet je je agenda maar niet vergeten en ook gewoon opschrijven dat je gymspullen dan en dan nodig zijn.'

Beek en Donk kermis 'kei' gezellig

Foto: Joost Duppen

Redacteur: Nina Sneijers

Beek en Donk – Gezellige muziek, lichtflitsen in allerlei kleuren, de geur van oliebollen en, het belangrijkste, attracties. Het was kermis in Beek en Donk. Veel mensen bezochten de grootste kermis van Laarbeek. Samen met vrienden of familie naar het evenement. Gezamenlijk in de attracties gaan en het uitgillen of toekijken met een enorme suikerspin in de hand. Wat je er ook gedaan hebt, het was er in iedere geval een bezige boel.

De attracties
Op de kermis stonden diverse attracties dit jaar. Voor de allerkleinsten waren er de Buggy Ride, de draaimolen, het eendjes vissen en de vliegtuigjes. Veel kinderen bezochten de Crazy Wave, de Rups en de Cake Walk. Gok- en grijpautomaten waren ook te vinden op de kermis. Teenz waren vooral te vinden bij de botsauto's, de Breakdance en de Booster. Vele onder hen vonden de Booster of Breakdance het leukst. Ze gilden het uit als ze eenmaal plaats hadden genomen in de attractie. Om even bij te komen haalden ze daarna een suikerspin of oliebol. De jongeren die de Beek en Donkse kermis bezoeken komen niet alleen uit Beek en Donk. Vanuit heel Laarbeek wordt de kermis bezocht. Veel Teenz zien elkaar dan ook op deze gezellige plek.

Foto: Joost Duppen

Een 'kei' gezellige kermis
"De kermis is altijd superleuk. Ik kom overal mensen tegen die ik ken en dat maakt het extra leuk," zegt Isze (14). "De Breakdance is wel saaier dan de Tornado van vorig jaar", vindt Jente (15). Daar waren veel Teenz het mee eens. Mirte (13) vindt de kermis net zo leuk als vorig jaar. Ook Stan (11) vind de kermis 'kei' leuk. Hij vind dat er veel leuke attracties zijn, zoals de Booster en dat er veel te doen is.

Veranderingen
De jongeren geven toe dat ze sommige dingen anders zouden willen zien. Zo vind Isze dat de Rups wel weg kan. In plaats daarvan ziet ze dan liever een andere attractie, de Tornado bijvoorbeeld. Stan is van mening dat de gok- of grijpautomaat weg kan. Hij ziet ook liever iets anders. "Als er leuke attracties bij komen, mag de kermis voor mij ook wel wat groter", zegt Noah (11). Op een andere locatie vinden de meeste jongeren niet nodig. Met of zonder deze veranderingen, Beek en Donk kermis is hoe dan ook 'kei' gezellig.

Alexander Brutsaert en Anne Verbakel

Op de selfie met… Anne Verbakel

Redacteur: Alexander Brutsaert

Lieshout - Er klinkt gehinnik op de Beemdkant 17. De MooiLaarbeekTeenz ziet tijdens het binnenlopen ook allemaal paardenfoto's hangen, bovendien staan er veel trofeeën die afkomstig zijn uit de paardensport. Vanwaar deze passie? En over wie hebben we het hier? Het is dit keer Anne Verbakel die haar verhaal vertelt.

Foto: Joost Duppen

Wie is Anne?
Anne Verbakel (15) heeft een tweelingzus, Maartje, een broer, Jorn (20), en twee ouders. Het barst bij haar thuis van de dieren. Ze heeft twee honden (Envy en Lobbus), een paard (Semprus), een pony (Kenzo), kippen en cavia's. Ze zit op het Jan van Brabant College, in haar examenjaar (mavo 4). Als ze naar school gaat, is zij op een dag 22 km aan het fietsen. Anne is een van de weinige uit haar regio die op het JVB zit. Maar ondanks dat heeft ze in vier jaar tijd al genoeg vriendinnen gemaakt. Ook komt Anne uit een echte paardrijdfamilie. Haar broer heeft veel prijzen gewonnen, haar zus ook, en Anne zelf natuurlijk. Anne is vaak bezig met haar paarden. Haar wedstrijden heeft ze op zondag. Dan is zij wel eens in de regio, maar dat kan ook ergens anders in Brabant zijn. "Als ik wedstrijden heb, begint de wedstrijd om 09.30 uur en ben ik pas rond 18.00 klaar." Verder heeft Anne als eigenschap, zegt ze zelf en zeggen anderen, dat ze vaak erg open is. Maar ze is ook verlegen. "De eerste ontmoeting met mij is vaak wel ongemakkelijk", zegt Anne.

Lieshout is…
"Lieshout is maar een klein dorpje, maar je kent er wel veel mensen. Het is erg lekker rustig, vooral waar ik woon. Ik zie voorlopig nog geen reden om uit Lieshout te vertrekken, want ik heb hier het gevoel dat ik me wel thuis voel. En we hebben ook naar mijn mening de beste friettent. 'Cafetaria Slegers' is echt de beste friettent van Laarbeek. Daar zouden mensen die ook nog nooit in Lieshout zijn geweest echt eens naar toe moeten gaan."

De bijzondere plek
"Als je echt naar een bijzondere plek in Lieshout wil gaan, ga de naar de 'Duveltjesberg'. Je kunt er lekker wandelen, picknicken of ontspannen. Kortom, een heel rustige plek en je verveelt je er waarschijnlijk nooit", vertelt Anne overtuigend.

Over twee weken gaat Meike Daniëls naar Mariahout om daar met Lieke van de Ven een selfie te maken.

Trekkertrek Boerdonk komt er weer aan!

Boerdonk - Na de succesvolle editie van vorig jaar, waarin Trekkertrek Boerdonk 'Standaard wedstrijd van het Jaar' is geworden, is de organisatie van Trekkertrek Boerdonk weer druk bezig om ook dit jaar een prachtig evenement neer te zetten.

Het weekend staat bol van de activiteiten en spektakel! Er is een compleet programma voor jong en oud, zodat iedereen een onvergetelijk weekend kan beleven. Met twee professionele kleibanen staat Trekkertrek Boerdonk wederom garant voor nog professionelere deelnemers die dit jaar weer voor veel spektakel zorgen in diverse sportklassen. En dit jaar in navolging van vorig jaar een Open Nederlands Kampioenschap in de klasse 3,6 SuperSport, 2,5 Sport en 4,5 Sport!

Naast de wedstrijden is er een groot speelparadijs, waarin de kleintjes niets te kort komen. Op zaterdag is er na de wedstrijd het bekende tentfeest Boerdonk Barst Los waar de Weekend Warriors, DJ Jimmy, Gewoon Klaas en Zanger Bas het dak eraf gaan spelen. Een geweldige avond waarmee de eerste dag wordt afgesloten. Op zondag zal de avond nog lang doorgaan met volop muziek in de tent. Tot ziens op Trekkertrek Boerdonk op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober! Entree € 7,50 (Kinderen tot 1,50 meter gratis)

Flinke oorwassing voor RKSV Boerdonk

Boerdonk - Avesteyn (4e klasse) was zondag enkele maatjes te groot voor RKSV Boerdonk, maar de werklust en vooral de spirit van vorige week ontbrak bij de Boerdonkenaren in de wedstrijd.

Avesteyn kwam al snel op voorsprong en gaf meteen aan dat er vandaag niets te halen viel in Dinther. Boerdonk werd direct vast gezet, en wist zich geen raad met de vele snelle spelers die links en rechts voorbij vlogen. Dat de 2-0 viel verbaasde dan ook niemand. Toch was het Daan Dortmans die met een zeer fraaie treffer de achterhoede van Avesteyn te snel af was en voor de aansluitingstreffer tekende: 2-1. Hierna werd het verschil weer snel op 2 gezet, maar door flink door te jagen op de keeper van Avesteyn, door Joey v.d. Vossenberg, werd de bal zomaar in de voeten van Jules Savelsbergh geschoten. Jules liet dit buitenkansje niet onbenut en zorgde opnieuw voor een minimaal verschil: 3-2. Dit was wel tegen de verhouding in. Deze verhouding werd wederom snel hersteld door Avesteyn. Met nog zo'n 5 minuten te spelen tot de rust liepen ze uit naar 5-2.

De tweede helft was er een om maar snel te vergeten als Boerdonk supporter, Avesteyn wilde de dubbele cijfers halen en dat was ze dan ook gelukt, liefst met 10-2 verloor Boerdonk. Hopelijk hebben de spelers hier toch iets van geleerd, dat je gewoon altijd vol gas moet geven, ook al is de tegenstander sterker, dit lukte wel tegen Boekel Sport en Keldonk maar tegen Avesteyn helaas niet. Het was wel sneu voor Pieter van Erp die zondag zijn debuut maakte in Boerdonk 1 als keeper.

Volgende week begint de competitie met een uitwedstrijd naar Gerwen. Dan kunnen ze weer bewijzen dat het beter kan.

Boerdonk Barst weer Los!

Boerdonk - Boerdonk barst weer los. Op zaterdag 30 september staan Weekend Warriors klaar om de feesttent in Boerdonk op zijn kop te zetten. Een prettig gestoorde show tjokvol hits, gestript en geknipt tot een razendsnelle aaneenschakeling van meezing-, luchtgitaar- en andere geluksmomentjes.

De Weekend Warriors flikten het al op Paaspop en de Zwarte Cross en stonden in de beste clubs en zalen zoals Paradiso, de Melkweg en het Concertgebouw. Tijdens Boerdonk Barst Los gaat er weer een tandje bij met plenty nieuwe aha en oh yeah erlebnissen.

Samen met de Weekend Warriors, DJ Jimmy, Gewoon Klaas en Zanger Bas gaat Boerdonk Barst Los weer terug naar het beproefde concept, een oergezellige avond feest met goede muziek! De tent gaat vanaf 20.30 uur open en voor de entree hoef je het niet te laten, maar € 7,50 (geen voorverkoop)! Toegang vanaf 16 jaar - geen alcohol onder de 18. Tijd: 20.30 - 01.00 uur. Evenemententerrein Cox, Coxsebaan Boerdonk.

9e Openluchtviering Corneliuskapel

Boerdonk - Voor de 9e keer werd er een openluchtviering bij de Corneliuskapel in Boerdonk gehouden. Ditmaal op zondag 17 september.

De hele week waren de weersvoorspellingen al in de gaten gehouden en het zag er niet goed uit. Zouden ze dan de traditie moeten onderbreken en noodgedwongen uitwijken naar de kerk? Nee hoor. De zon stond al vroeg aan de hemel en het beloofde een mooie dag te worden. En niets was minder waar. Het tijdstip van de viering was aangepast naar 11.00 uur, zodat het een aangename temperatuur was. Ruim 100 aanwezigen genoten van een prachtige viering, die werd afgesloten met het Boerdonks Corneliuslied. Na afloop was er voor iedereen koffie of thee die werd aangeboden door ZLTO dorpscommissie Boerdonk en een belegd broodje gesponsord door Agrarisch Boerdonk. De vrijwillige bijdrage leverde een mooi bedrag op voor onze kerk. Vanaf deze plaats een woord van dank aan al degene die deze viering mogelijk hebben gemaakt en graag tot volgend jaar op zondag 16 september 2018!

Samenwerking Trekkertrek en Agrarisch Boerdonk

Boerdonk - Agrarisch Boerdonk is de stichting waar je als vereniging, stichting of andere instantie een beroep op kunt doen om te sponsoren in Boerdonk. Uiteraard het liefst met producten die zij zelf maken en waar ze helemaal achter staan. En ook Trekkertrek Boerdonk doet een beroep op deze geweldige groep enthousiaste agrariërs!

Agrarisch Boerdonk verzorgt het eten voor de vrijwilligers in het weekend en ze zijn actief met het opbouwen en afbreken van de feesttent. Trekkertrek Boerdonk bedankt Agrarisch Boerdonk dan ook hartelijk en hopen samen op een zeer mooi weekend op 30 september en 1 oktober, evenemententerrein Cox te Boerdonk!

Lezing privédetective Mieke Derksen

Boerdonk - Privédetective Mieke Derksen komt dinsdag 26 september naar Boerdonk om te vertellen over haar werk als privedetective. Deze lezing is georganiseerd door Vrouwen van Nu Boerdonk.

Over geromantiseerde detectivepersonages zijn reeds boekenkasten vol geschreven maar wat is de praktijk van een privédetective? Mieke Derksen vertelt vanuit het perspectief van de politie waar zij hoofdagent is geweest. Zij vertelt over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het rechercheren in Nederland.

Op deze avond zijn ook niet-leden van Vrouwen van Nu welkom. De entree is gratis, opgeven is niet nodig. De avond begint om 20.00 uur in Den Hazenpot. Vrouwen van Nu Boerdonk hoopt u op deze avond te ontmoeten.

Vrijwilligersavond Laarbeek

Foto: ingezonden

Het belang van de vrijwilliger
Vrijwilligers leveren een grote bijdrage aan het maatschappelijk en cultureel leven in Laarbeek. Met die inzet dient hij of zij niet alleen de vereniging zelf maar levert ook een bijdrage aan de leefbaarheid van Laarbeek. De vrijwilliger maakt het door zijn inzet mogelijk voor de leden of betrokkenen om hun hobby uit te oefenen. Zij kunnen sporten, muziek maken, acteren of koningsdag vieren dankzij de inzet van de vrijwilligers die deze activiteiten organiseren. Maar niet alleen binnen verenigingsverband maar ook daarbuiten zoals bijvoorbeeld in de zorg zien wij dat velen zich als vrijwilliger bijzonder inzetten. Speciaal de mantelzorger, die belangeloos de hulpbehoevende medemens verzorgt, is onmisbaar. Vrijwilligers vormen de smeerolie voor de culturele en maatschappelijke raderen van de dorpen. Die raderen willen we graag goed draaiende houden.

Voorbeeld
Een prachtig voorbeeld zien we aanstaande zaterdag bij "Plein de Kuiperij" in Lieshout, dat om 16.00 uur feestelijk wordt geopend. Hier hebben de omwonende vrijwilligers in samenwerking met de gemeente een ontmoetingsplek gecreëerd. En het zijn vooral de vrijwilligers die het vele werk hebben verzet. Het plein van de voormalige basisschool De Fontein hebben ze veranderd in een speel- en ontspanningsplein voor jong en oud. Complimenten! Vanuit de lokale politiek willen wij daarom ook niet bezuinigen op het vrijwilligerswerk, niet op verenigingen- en op mantelzorgactiviteiten. We vragen ons af hoe wij dit domein op een goede manier kunnen faciliteren en ondersteunen. Want natuurlijk worden er ook knelpunten ervaren. Zo hebben sommige verenigingen moeite met het werven van (voldoende) vrijwilligers voor bestuursfuncties en commissies. Van andere verenigingen horen we dat ze vastlopen in administratieve rompslomp en de formele procedures bij de organisatie van activiteiten, bij het aanvragen van vergunningen en zo meer. Maar er zullen zeker nog andere aandachtspunten zijn. En aan wie kunnen we dat het beste vragen? Aan de vrijwilligers zelf.

Aanmelden vrijwilligersavond
In het algemeen vragen wij ons af: wat gaat er goed in het vrijwilligerswerk en waar zitten de knelpunten? En welke bijdrage kunnen wij leveren om de problemen mee te helpen oplossen? Dat vragen we aan bestuurders en sleutelfiguren van verenigingen, want die weten dit het best. Het is in een ieders belang om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk, van de maatschappelijk culturele smeerolie, op een goed niveau te brengen en te houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Met een moeilijke term: bestendigen of verduurzamen van het vrijwilligerswerk voor een blijvende, aangename en gedegen leefbaarheid in de Laarbeekse kernen. Met dat doel voor ogen houdt het CDA een vrijwilligersavond op 11 oktober om 20.00 uur in kasteel Croy in Aarle-Rixtel. Wil je daar graag bij zijn meld je dan aan bij jacqueskals@hetnet.nl. Geef daarbij a.u.b. aan welke vereniging of organisatie je vertegenwoordigt. Er is plaats voor maximaal twee personen per 'club'. Misschien tot dan.

CDA afdeling Laarbeek

Van piraten tot een hechte groep!

Beek en Donk - Het stond vorige week bol van activiteiten op OBS Het Klokhuis, want de derde schoolweek stond in het teken van Piraten. Dit was het thema voor het schoolreisje en het kamp van dit schooljaar. De kinderen van de onderbouw hadden allerlei groepsvormende activiteiten binnen dit thema. Eigenlijk zou dit plaatsvinden tijdens het schoolreisje in speelpark de Splinter te Eindhoven, maar het slechte weer gooide roet in het eten.

Hoewel... echte piraten vinden overal een oplossing voor. Dus werd de school omgetoverd tot een 'piratenschool' en konden de jongste kinderen van beide locaties allerlei activiteiten beleven met Woeste Willem. Tijdens de groepsbindende spelletjes, werden de kinderen getraind tot een echte piraat. Aan het einde van de dag ging elk kind met een heus piraten diploma naar huis. En dat uitstapje naar de Splinter houden ze gewoon te goed!

De andere kinderen van beide locaties gingen op kamp in Someren en in Boekel. Door wat te schuiven in het programma en de activiteiten aan te passen aan het weer, werd het toch een ontzettend geslaagd kamp. Ook hier was erg veel aandacht voor groepsbindende activiteiten.

Dit doet OBS Het Klokhuis bewust, want door zulke activiteiten in de eerste 'gouden weken' van het schooljaar wordt er stevig gebouwd aan een veilige groep. Een belangrijke voorwaarde om jezelf prettig te voelen en tot leren te komen. De school is alle ouders ontzettend dankbaar voor alle hulp die voor en tijdens deze dagen geboden is.

Sabina Gijsbers-van Zantvliet (l) en Tonnie Verleisdonk

Jubilarissen Gemengd Koor De Klokkengieters

Aarle-Rixtel - Op de jaarlijkse feestdag van Gemengd Koor De Klokkengieters Aarle-Rixtel werden twee jubilarissen gehuldigd. Mevr. Tonnie Verleisdonk is al 40 jaar een verdienstelijk lid van het koor. Zij werd door de voorzitter gefeliciteerd met deze mijlpaal en kreeg een mooi cadeau overhandigd. Ook mevr. Sabina Gijsbers-van Zantvliet werd gefeliciteerd. Zij is ruim 12,5 jaar secretaris bij het koor. Ook zij kreeg een cadeau overhandigd.

Een derde jubilaris kon in verband met haar vakantie niet aanwezig zijn op deze feestdag. Mevr. Jacobine Wouters is 12,5 jaar lid van het koor. Zij zal op een later tijdstip gefeliciteerd worden met dit jubileum.

Gemengd Koor De Klokkengieters is nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Als u graag zingt, kom dan eens luisteren op een van de repetitieavonden. Deze zijn op de maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in Conferentiecentrum De Couwenbergh, Dorpsstraat 1 in Aarle-Rixtel. U bent van harte welkom. Inlichtingen kunt u inwinnen bij de secretaris: Sabina Gijsbers-van Zantvliet, telefoon 0492-382170.

Graag attendeert het koor u op het najaarsconcert op zondagmiddag 8 oktober. Dit concert wordt gehouden in de Parochiekerk in Aarle-Rixtel. Aanvang 15.00 uur. Het concert duurt ca. 1,5 uur. Naast Gemengd Koor De Klokkengieters zijn als gastkoren aanwezig Gemengd Koor Vivace uit Heeswijk en koor Lighthouse uit Helmond. Ook hier bent u van harte welkom.

Sparta 1 bekert eenvoudig verder

Beek en Donk - Na de twee eerdere overwinningen tegen Herpinia en Vorstenbossche Boys wist Sparta'25 ook de derde bekerwedstrijd thuis tegen vijfdeklasser WHV uit Loosbroek in winst om te zetten. Op een zonnig sportpark 't Heereind kregen de toeschouwers maar liefst 8 doelpunten te zien.

In uitgerekend de 13e minuut sloeg het noodlot toe in de WHV verdediging. Een voorzet van rechts werd door één van de WHV verdedigers bij de 1e paal in het eigen doel gegleden. Zes minuten later was het opnieuw raak. Rick van Heijnsbergen zette de thuisclub met een prachtig afstandsschot op een 2-0 voorsprong. In de 25e minuut kopte Robbert van Lankveld uit een corner van Bob Klaassen de bal op de paal. In de 36e minuut schakelde Sparta'25 na een vrije trap van WHV snel om met als resultaat een overtreding in het strafschopgebied op Rick van Heijnsbergen. Michiel Koot schoot de penalty feilloos binnen, 3-0.

Dit werd ook de ruststand. In de 54e minuut rondde Bob Klaasen een voorzet van de rechterkant doeltreffend af, 4-0. Drie minuten later trok Elco van Schijndel alle aandacht naar zich toe. In amper 2 minuten tijd zorgde hij met 2 doelpunten voor een 6-0 voorsprong. Hierna kreeg Sparta'25 nog zeker drie mooie gelegenheden om de score op te voeren. In de 78e minuut lukte dat wel. Robbert van Lankveld kopte via een WHV verdediger de 7-0 binnen. Vijf minuten voor tijd bepaalde Jeremy Raaijmakers met een prachtige vrije trap de eindstand op 8-0.

Sparta'25 plaatst zich zo met drie overwinningen voor de volgende ronde van de districtsbeker. Zondag 24 september spelen de groenwitten hun eerste wedstrijd van de nieuwe competitie uit tegen Nijnsel/TVE Reclame.

Veel teams door in beker
Niet alleen het eerste team is door in de beker, ook de volgende teams zijn een ronde verder: JO9-1, JO9-2, JO9-3, JO10-2, JO13-1, JO15-2, JO15-4, JO17-2, JO19-1, JO19-2 en de seniorenteams 2e, 3e, 4e, 6e, 7e, 9e, en de vrouwen 1.

ELI start competitie tegen vv WODAN

Lieshout - ELI start zondag 24 september de nieuwe competitie met een thuiswedstrijd tegen vv WODAN. ELI speelde 4 seizoenen lang in de 5e klasse slechts een beperkte rol, maar wist in mei 2017 via de nacompetitie toch promotie af te dwingen naar de 4e klasse.

Het zal voor de jonge Lieshoutse ploeg, waar de echte clubman Theo Donkers voor het 4e seizoen hoofdtrainer is, een knappe prestatie zijn als het zich bij de beste 11 ploegen weet te scharen. Daarmee is dan klassebehoud verzekerd. Zeker is, dat voor de Lieshoutenaren een aantal heel mooie en interessante wedstrijden op het programma staat. Zo komen rkvv Keldonk en de kampioenskandidaten Boxtel en SBC in de komende weken naar sportpark 't Luijtelaar en speelt ELI medio november de uitwedstrijd tegen buurgenoot ASV'33. In december speelt ELI thuis tegen Mariahout, de enige echte derby.

In de afgelopen weken werden als mooie voorbereiding op de competitie enkele vriendschappelijke en 3 bekerwedstrijden gespeeld met heel wisselend resultaat.

Tegenstander vv WODAN is afkomstig uit het Eindhovense stadsdeel Woensel en is ontstaan uit een fusie van ESV en WVVZ. Dat waren destijds tegenstanders toen ELI nog in de 3e klasse voetbalde.

Wil jij graag voetballen of coachen?

Sparta'25 Vrouwen 2 zoekt versterking

Beek en Donk - Sparta'25 heeft sinds dit jaar een 2e vrouwenelftal. Dit team bestaat veelal uit dames in de leeftijd van 15-22 jaar. Zij zijn nog op zoek naar versterking, zowel bij de staf (coach) als de spelersgroep.

Dames in de leeftijd van 15 jaar en ouder zijn van harte welkom om eens mee te komen trainen. Er wordt getraind op maandag (19.30 - 20.30 uur) en woensdag (19.30 - 21.00 uur). De wedstrijden worden gespeeld op zondag. Ze zijn al voorzien van trainers, maar hebben nog geen (vaste) begeleiding bij de wedstrijden.

Lijkt het jou leuk om deze leuke groep dames te begeleiden op zondag of wil je graag voetballen? Neem dan voor meer informatie vrijblijvend contact op met Maarten Kluijtmans, tel. 06-54797527.

Algemene ledenvergadering ELI

Lieshout - De jaarlijkse algemene ledenvergadering van ELI wordt gehouden op maandag 25 september in de eigen ELI-kantine op sportpark 't Luijtelaar. De aanvang is 20.00 uur. Het bestuur hoopt, dat heel veel leden van de voetbalclub bij deze jaarvergadering aanwezig zullen zijn.

De agenda, het verslag van de vorige jaarvergadering en het jaarverslag zijn te vinden op de ELI-website en in te zien in de bestuurskamer. Naast de gebruikelijke onderwerpen wordt aandacht besteed aan de doelen, die het ELI-bestuur voor het huidige seizoen wil bereiken. Herkiesbaar is secretaris Paul Donkers. Henk Hulsen is aftredend en niet herkiesbaar. Leden, die belangstelling hebben voor een bestuursfunctie en met name het aandachtsgebied sponsoring wil oppakken, kunnen zich tot en met zaterdag 23 september opgeven bij de secretaris.

Afmeldingen kunnen via email gedaan worden op info@rkvveli.nl of bij een van de bestuursleden.

31 / 36

Sparta'25, ASV'33, ELI en vv Mariahout zijn klaar voor het seizoen 2017/2018
Laarbeekse derby's om naar uit te kijken

ELI en vv Mariahout strijden dit jaar weer tegen elkaar in de competitie. Ook ASV'33 is ingedeeld in dezelfde klasse Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Daan Daniëls

Laarbeek - Komende zondag half drie. Op de velden staan weer 22 spelers en de scheidsrechter blaast op zijn fluitje. Met een trap tegen de bal wordt ook het nieuwe seizoen 2017/2018 afgetrapt.

Natuurlijk was elke club al wekenlang in voorbereiding, werden er oefenduels gespeeld en stonden de laatste weken in het teken van het bekertoernooi. Maar de meeste spelers en trainers zien het toch allemaal als een voorgerecht voor wat zondag van start gaat. 26 wedstrijden om te bepalen wie zich kampioen mag noemen en wie degradeert. Voor de vier Laarbeekse clubs wordt het ook weer een spannend jaar.

Archief: Nick Hendriks (l) in actie namens ASV'33 tegen DBS Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)
Archief: Bryan Bussers (r) in duel om de bal namens Sparta'25 Foto: Ingezonden

Sparta'25 gaat voor stabiliteit
Derdeklasser Sparta'25 kende vorig jaar een zeer wisselvallig seizoen. Na een goede start dutte de ploeg wat in om uiteindelijk toch nog op een verdienstelijke zesde plek te eindigen. Trainer Willem Aarts beleefde vorig seizoen zijn vuurdoop bij de Spartanen. Dit jaar hoopt hij met zijn ploeg stabieler voor de dag te komen. "We willen meedoen voor de bovenste plekken", trapt Aarts af. "Een periode pakken zou mooi zijn. We zitten in een nieuwe competitie, met voor ons toch wel onbekende tegenstanders. Het is vooraf moeilijk in te schatten wat het gaat worden." Sparta'25 trof vorig seizoen veelal Eindhovense tegenstanders. Nu treft de ploeg onder meer Handel, Boekel Sport en Nijnsel. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen, vindt Aarts. "We hebben ons heel makkelijk geplaatst voor de volgende ronde van de beker. Liever had ik wat sterkere tegenstanders gehad, maar we hebben ook tegen eersteklasser Deurne geoefend. Zondag starten we tegen Nijnsel." Mooi om te zien bij Sparta'25 is dat twee jonge jongens een plek hebben veroverd in het eerste elftal. Rick van Heijnsbergen (17) en Jeremy Raaijmakers (16). "Daar doe je het uiteindelijk voor. Dat is mooi voor de club, maar ook zeker belangrijk voor de jeugdleiders. Als team hoop ik dat we ons dit seizoen door kunnen ontwikkelen."

Op de fiets naar ELI
Voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 zitten de drie Laarbeekse vierdeklassers, ELI, ASV'33 en Mariahout weer samen in één competitie. Dit levert weer een aantal zeer mooie derby's op, zoals de laatste wedstrijd van het seizoen Mariahout – ELI. Mariahout-doelman Rick van den Heuvel kijkt er nu al naar uit. "Met name de wedstrijden tegen ELI zijn mooi. Het is al iets van vroeger uit die strijd tussen de twee clubs. Toen was het nog veel erger. Het mooie eraan is dat iedereen elkaar wel kent." Van den Heuvel is blij dat hij en zijn ploeggenoten nu niet zover hoeven te rijden. "Naar ELI gaan we altijd op de fiets. Op het veld is het strijd, maar na afloop kunnen we mooi samen de kantine in en wellicht daarna de kroeg." Wat kunnen we van Mariahout verwachten dit seizoen? "Vorig seizoen zaten we in mijn ogen in een minder sterke competitie, maar moesten we toch nacompetitie spelen voor handhaving. Ik mik nu op een plek tussen de zesde en achtste stek. Met name de eerste wedstrijden zijn belangrijk."

ASV'33 slaat nieuwe weg in
Dit seizoen start de competitie twee weken later dan normaal. De KNVB heeft hiertoe besloten zodat clubs minder last zouden hebben in de voorbereiding van spelers die op vakantie gaan. Met de nadruk op zouden hebben. Want Han van Rosmalen, trainer van ASV'33 zag de afgelopen weken telkens jongens gaan en terugkomen van vakantie. "Ik heb in de voorbereiding nog geen enkele keer kunnen spelen met het team dat ik voor ogen heb. Dat maakt het lastig ja. Maar van de andere kant: het is al drie jaar zo, ik weet wat de jongens kunnen. Als iedereen fit is stel ik zondag (ASV'33 start thuis tegen Stiphout Vooruit) de sterkste elf spelers op", legt Van Rosmalen uit. De Aarle-Rixtelse ploeg zag in vergelijking met vorig seizoen enkele ervaren krachten stoppen. "Vanuit de A-jeugd hebben we Kevin van Schijndel erbij gekregen. We zijn een nieuwe weg ingeslagen met heel vele nieuwe jongens. In het begin van het seizoen zullen zij moeite hebben om het tempo aan te kunnen. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt." En waar gaat ASV'33 eindigen? "Het is lastig een inschatting te maken. Drie teams zijn vorig jaar gedegradeerd. Ik wil altijd het hoogst haalbare halen, maar als we vier, vijf wedstrijden onderweg zijn, dan kan ik pas echt mijn doelstelling bekend maken."

Verjongd ELI gaat voor handhaving
De derde Laarbeekse vierdeklasser, ELI, begint het seizoen met een uitduel tegen het Eindhovense Wodan. Op 19 november speelt ELI de eerste Laarbeekse derby, uit naar ASV'33, terwijl op 10 december buurman Mariahout op bezoek komt, de enige echte derby zoals ze in Lieshout zelf zeggen. Na vier seizoenen in de vijfde klasse komt de Lieshoutse ploeg nu weer in de vierde klasse uit, na een verdiende promotie die de ploeg zelf afdwong. De ploeg, die onder leiding staat van clubicoon Theo Donkers, zag wel veel ervaren spelers de voetbalschoenen definitief in het vet doen. Met een sterk verjongd team gaat Donkers met zijn ploeg voor handhaving, waarvoor een plek bij de eerste elf ploegen nodig is. 26 duels dus om 3 ploegen onder zich te houden. Hopelijk gaat het ELI lukken. Laat het seizoen 2017/2018 maar beginnen.

Aben & Slag zet A-klasse debuut luister bij met een knap punt
Hurkmans Plaatwerk BV walst over Café Thuis heen

Beek en Donk - Hurkmans Plaatwerk BV, de runner-up in de B-klasse van het vorige seizoen, kende een gemakkelijke seizoensouverture. Tegenstander Café Thuis was nauwelijks bij machte het de tegenstander van deze avond moeilijk te maken.

Het eerste kwartier wist Café Thuis nog bij te blijven en schoot het warempel de aansluitingstreffer binnen, maar daarna was het over en sluiten. J. van der Leemputten en K. van Deurzen schoten ieder driemaal met scherp en hadden met deze hoeveelheid doelpunten een flink aandeel in de 10-1 overwinning. Een puike start van een nieuw voetbaljaar.

DK Garagebedrijf, vorige week nog aan de verkeerde kant van de score, kende ook een eenvoudige avond. FC Avondrood moest alweer voor de tweede maal een nederlaag slikken en ditmaal was deze aan de hogere kant. T. van Berlo haalde viermaal de trekker over waarmee de opgelopen achterstand van 1-0 teniet werd gedaan. DK Garagebedrijf deed nog meer duitjes in de zak en liep uit naar een 8-1 overwinning.

De B-klassestrijd tussen BrabantTent en Meulensteen/ van Lieshout was een evenwichtig potje zaalvoetbal. BrabantTent nam een snelle voorsprong en overrompelde de mannen van Meulensteen. De 2-0 voorsprong werd door de ervaring teniet gedaan, waarna BrabantTent het heft wederom in handen nam en nu uitliep naar 5-2. B. van den Berg en debutant R. van Gend scoorden beiden tweemaal. De 5-2 was net voldoende om de eerste driepunter van dit seizoen bij te schrijven. D. van Dijk wist net als J. van der Putten het duel in hoogsteigen persoon nog spannend te maken, maar in de slotfase stond de paal Meulensteen meermaals in de weg. Eindstand: 5-4.

1.FC Geerts moest in haar tweede duel alweer haar tweede nederlaag slikken. Heesakkers Administratie & Advieskantoor opende de score na een kwartier spelen. Ze behielden het geduld en de aandacht in verdedigend opzicht en sloegen in de laatste tien minuten nog tweemaal toe. Daarmee won Heesakkers dit duel met 3-0 en mag het zich na twee duels nog ongeslagen noemen. 1.FC Geerts heeft nu de rode lantaarn in de A-klasse te pakken.

Het slotduel van deze avond was een treffen tussen Café-Zaal de Tapperij en promovendus Aben & Slag Advocaten. De Tapperij begon voortvarend en liet vlotjes tweemaal het net trillen. Aben & Slag liet zich niet uit het zaalvoetbalveld slaan en zeven minuten later stond het gelijk. Vijf minuten daar weer na stond Aben & Slag zelfs voor met 4-2 en hing er een daverende verrassing in de lucht. Zover liet de Tapperij het niet komen. Het trok de stand gelijk. In de laatste tien minuten kon geen ploeg zich meer onderscheiden in het scoren van doelpunten dus besloten de kampioen en promovendus dit duel met een gelijkspel.

Sparta Vrouwen 7x7 starten overtuigend

Beek en Donk – Sparta'25 is dit seizoen begonnen met een nieuwe spelvorm: Vrouwen 7x7. Dit is een voetbalvorm waarbij vrouwen van de leeftijd van minimaal 30+1, eens per maand op vrijdagavond in een toernooivorm tegen andere clubs uit de competitie 7x7 voetballen op een half speelveld. Deze spelvorm is bij uitstek recreatief.

Sparta is in het najaar ingedeeld met RKVVO (2 teams uit Veldhoven), Heeze en DEES. Iedere maand is een andere vereniging de organiserende partij voor de vrijdagavond wedstrijden.

Vrijdag 15 september stond de eerste voetbalavond voor hun gepland. De dames waren allemaal keurig op tijd in Veldhoven aanwezig en hadden er duidelijk zin in! De meeste van dit team hebben in hun jongere jaren al bij elkaar gespeeld, dus voelde het meteen vertrouwd. De afgelopen weken is er fanatiek getraind dus aan de voorbereiding zou het niet liggen. Nadat sommige van de nodige hulpmiddelen hadden aangetrokken, begonnen ze aan de warming-up. Dat de meiden allen fanatiek zijn is wel duidelijk, want dit gebeurt serieus.

Er wordt goed met elkaar samen gevoetbald, van achteruit goed gecoacht, sterk verdedigd, en voorin is er de benodigde scherpte. De dames beschikken allemaal over de juiste mentaliteit, als ze op het veld staan is het ook echt om te winnen. Er is goede inzet en er wordt hard gewerkt.

Met Eefje in de goal stond het als een huis, mooie reddingen waardoor ze de 0 hebben weten te houden, centraal achterin Anita die zorgde voor een goede rugdekking en sturing, aan de linkerkant Helga die de duels stevig aanging en ook nog gescoord heeft. Rechts Marieke die meteen bij het eerste duel eigenlijk al het veld had mogen verlaten en de duels zeker niet schuwt. Angela die achterin haar mannetje stond en ook voorin meters maakte. In het midden Marijke, beheerst en zorgt voor een goede spelverdeling. Carmen die de bal super vast weet te houden als spits en voor de tegenstander een gevaar is. Danny die met haar schot gevaarlijk uit de hoek komt. En dan nog Saskia met een goede techniek, controle en ongelofelijk veel snelheid. Een divers team met verschillende kwaliteiten, maar allemaal met de juiste drive.

Er zijn mooie uitgespeelde doelpunten gemaakt en zelfs een panna bij de keeper van de tegenstander door Marijke. Er stond een team dat wilde presteren, maar ook veel plezier beleefde, het resultaat was hier dan ook naar! De 4 wedstrijdjes van deze avond werden achtereenvolgens gewonnen met 2-0, 3-0, 1-0 en 2-0.

In de kantine ook nog een gezellige derde helft gehad met de andere dames teams. Een zeer geslaagde voetbalavond, winst en vooral plezier gehad. Op naar de volgende voetbalavond. Deze staat op 29 september gepland bij RKSV Heeze. Op 27 oktober spelen de dames hun wedstrijden bij Sparta'25.

Herenteam Badminton Club Lieshout start met prima overwinning

BCL-H1/BouwCenter Swinkels met Laurence Roijackers, Ruud van Vijfeijken, Bert Manders, Wouter van Vijfeijken en Jeroen van de Heiden

Lieshout - Het eerste herenteam van Badminton Club Lieshout is voortvarend van start gegaan. In de thuiswedstrijd tegen het eerste herenteam van High Speed werd een prima overwinning geboekt. Slechts twee partijen werden afgestaan, waardoor de eindstand van 6-2 op de borden kwam.

BCL-H1/BouwCenter Swinkels - BC High Speed-H1: 6-2
In de startende dubbelpartijen hadden Bert Manders en Wouter van Vijfeijken een goede start. Zij wonnen met 21-16 en 21-19 in twee sets van hun Waalwijkse tegenstanders. Jeroen van der Heiden en Laurence Roijackers hadden het behoorlijk wat zwaarder. In hun dubbelpartij moest uiteindelijk een toegevoegde derde set de beslissing brengen. Met 21-18 werd die beslissende derde set overigens wél binnengehaald door de Lieshoutse badmintonners, waardoor de tussenstand op 2-0 kwam.

Singlepartijen
In de daaropvolgende singlepartijen had alleen eerste heer Bert Manders een erg zware opgave. Tegen een sterk spelende Rob Hoevenaars speelde Bert een lange driesetter die hij uiteindelijk met 17-21 in de derde set moest afgeven. Wouter van Vijfeijken, die als tweede heer speelde, had minder moeite met zijn tegenstander. Hij won in twee duidelijke sets (21-13, 21-18). Ook derde heer Ruud van Vijfeijken won met heel duidelijke cijfers zijn singlepartij: met name in de tweede set was het verschil erg groot. Vierde heer Laurence Roijackers deed het niet veel slechter. Ook hij won (met 21-10 en 21-15) met behoorlijke overmacht.

Bovenaan
In de afsluitende dubbelpartijen werd nóg een punt verloren. Bert Manders en Jeroen van der Heiden speelden een erg spannende en erg gelijkopgaande partij, die ze na setstanden van 21-23 en 18-21 moesten af staan. Op de andere baan wonnen de broers Ruud en Wouter van Vijfeijken behoorlijk makkelijk hun dubbelpartij, waardoor de einduitslag van 6-2 genoteerd kon worden. Door deze goede, overwinning in de eerste seizoenswedstrijd nestelt het team zich direct bovenaan de rangschikking in deze eerste poule van de Heren-2-klasse.

Programma
Zondag, 24 september, 10:00 uur: BCL-U15/Totaal Service Laarbeek – BC Shot-U15
BCL-H1/BouwCenter Swinkels is dit weekend vrij.

Clubkampioenschappen senioren TV 't Slotje

Beek en Donk - Bij tennisvereniging 't Slotje zijn van 28 augustus tot en met 9 september de jaarlijkse clubkampioenschappen voor senioren gehouden.

In 15 categorieën, verdeeld over de verschillende speelsterktes in dames en heren enkelspel, dames en heren dubbelspel en het gemengd dubbelspel, werd gestreden om de fel begeerde titel van clubkampioen. Dit resulteerde in vele spannende partijen die over het algemeen in goede weersomstandigheden gespeeld konden worden.

Na de strijd op de baan werd er tijdens de derde helft nog lang nagepraat over gemiste kansen, slechte ballen, mooie dropshots en passeerslagen. Helaas werd het toernooi in de tweede week geteisterd door een flink aantal blessures bij spelers waardoor sommige categorieën verstoken bleven van een finale. Door het grote aantal categorieën werden de finales over twee dagen verspreid gespeeld. Alle kampioenen krijgen een shirtje met het logo van de club: TV 't Slotje en de toevoeging 'clubkampioen 2017'.

Hieronder alle uitslagen.

HE5 en hoger Jorg Gussenhoven - Bowen Straatman (Walkover)
GD5 en hoger
Judith Booij - Giulia Hens
Raymond Schenk - Joshy Gevers (6-3 4-6 6-4)
HE6
Joshy Gevers - André v.d. Avoird (6-2 6-2)
HD6
Dennis Feyen - Jan Crooijmans
Joshy Gevers - Roland Megens (2-6 6-1 7-6)
DD6
Kelly Slaets - Michella Donkers
Chris Bressers - Kristel v.d. Kam (Walkover)
GD6
Ilse v. 't Schip-Swarts - Monique Megens
Harold Schippers - Roland Megens (7-6 6-4)
HE7
Hans v. Gend - Wim Bogers (Walkover)
DE7
Zoë Donkers - Michella Donkers (6-2 6-2)
HD7
Hein Hamelijnck - Hans v. Gend
Marcel Jansen - Riny v. Schijndel (2-6 6-3 6-1)
DD7
Kelly Slaets - Mariska Briels
Kim Slaets - Els Spierings (6-1 6-2)
GD7
Kelly Slaets - Heidi de Bie
Ad Nijhuis - Patrick v.d. Zanden (Walkover)
DE8
Manon v. Roij - Christel Jansen (6-2 6-2)
HD8
Marcel Houdijk - Olaf Kuijpers
Tonie v. Meerten - Sander Wijn (6-4 7-6)
DD8
Margreet v.d. Broek - Wendy Peters
Thea Vermeltfoort - Marja Swarts (6-4 6-3)
GD8
Wendy Benders - Kitty Houdijk
Patrick v.d. Zanden - Marcel Houdijk (6-2 6-0)

Puntje voor Flamingo's in pittige wedstrijd

Vrije bal, genomen door Anouk van Eijndhoven

Mariahout - Senioren 1, gesponsord door Auto Corsten, speelde zondag 17 september hun wedstrijd tegen Avanti uit Schijndel. Avanti gaf veel druk op de ballijn. Dat zorgde ervoor dat Flamingo's moeite had hun ballen te plaatsen.

Er werd door Flamingo's té direct gespeeld, waardoor ze snel balverlies leden. Toch werd er continu gezocht naar goede aanvallen en werd er overleg gepleegd onderling, waardoor er telkens mooie aanvallen ontstonden. Helaas werden kansen niet altijd benut. Aan Mariahoutse kant werd 14 keer gescoord. De wedstrijd ging gelijk op, want ook aan Schijndelse kant werd 14 keer gescoord. Het werd een sportieve, pittige wedstrijd. Waarin de eindstand, 14-14, zeer terecht was.

Senioren 2 herstelt zich
Senioren 2, gesponsord door Harold Vereijken, speelde zondag 17 september een wedstrijd tegen SCMH uit Mariaheide. Na de nederlaag van de week daarvoor, wilde senioren 2 zeker met de punten naar huis. Er werden goede aanvallen gecreëerd en kansen werden benut. Senioren 2 is geen enkele keer in gevaar geweest. Eindstand was 6-12 in het voordeel van Flamingo's.

T.V. 't Slotje hofleverancier District Masters Oost-Brabant 2017

Beek en Donk - De Masters vinden vanaf maandag 18 september tot en met zondag 24 september plaats op het zeer mooie tennispark van tennisvereniging Eeckenrode te Waalre. Hier mogen de twaalf beste spelers en speelsters per ratingscategorie meedoen op uitnodiging van de KNLTB voor dit eindtoernooi van Oost-Brabant.

Wederom levert T.V. 't Slotje de meeste spelers voor deze afsluiting van het zomerseizoen, namelijk 14! Hieronder staan de 7 vrouwen en 7 mannen opgesomd in hun categorie. Zij kunnen komende week proberen de titel te bemachtigen in hun eigen sterkte.

Heren
HE 2,000-3,000 Koen Schuurmans(2e geplaatst)
HE 3,000-3,999 Jorg Gussenhoven(4e geplaatst)
HE 4,000-4,999 Gideon van Esch
HE 5,000-5,999 Tom Booy(2e geplaatst), Bas de Bont
HE 6,000-6,999 Richie Lee(2e geplaatst)
HE 7,000-7,999 Roy Willemsen(1e geplaatst)

Dames
DE 5,000-5,999 Myrne van Erp(3e geplaatst), Giulia Hens, Maud van Oosterwijk
DE 6,000-6,999 Maaike Jongmans, Laura Hazenberg, Kelly Slaets
DE 8,000-9,000 Kim Slaets

34 / 36

Voetbal

Sparta'25
Programma
Zaterdag 23 september

13:00 Sparta'25 G1-Wittenhorst G1G
12:00 Olympia'18 G2-Sparta'25 G2
16:15 Sparta'25 Vet-Mariahout Vet
14:45 UDI'19/CSU JO19-2 -Sparta'25 JO19-1
15:00 Schijndel JO19-3-Sparta'25 JO19-2
14:30 Sparta'25 JO17-1-Avanti'31 JO17-1
14:30 Sparta'25 JO17-2-Avanti'31 JO17-2
12:45 Stiphout JO15-1-Sparta'25 JO15-1
11:45 Avanti'31 JO15-3-Sparta'25 JO15-2
13:00 Sparta'25 JO15-3-Erp JO15-3
13:00 Blauw Geel JO15-8 -Sparta'25 JO15-4
13:15 Schijndel JO15-5-Sparta'25 JO15-5
11:30 NWC MO15-1-Sparta'25 MO15-1
11:30 Sparta'25 JO13-1-DAW JO13-1
11:30 Sparta'25 JO13-2-Boekel Sport JO13-1
12:00 Mariahout JO13-1-Sparta'25 JO13-3
11:30 Sparta'25 JO13-4-Bavos JO13-2
09:30 Sparta'25 JO11-1-Blauw Geel'38 JO11-1
11:00 Bavos JO11-1G-Sparta'25 JO11-2
09:15 Sparta'25 JO11-3-Boekel Sport JO11-4
10:30 Sparta'25 JO10-1-Rhode JO10-1G
08:30 Brandevoort JO10-5 -Sparta'25 JO10-2
10:30 Sparta'25 JO10-3-Deurne JO10-3
09:15 Sparta'25 JO9-1-Stiphout Vooruit JO9-1
09:15 Sparta'25 JO9-2-Blauw Geel'38 JO9-6
09:00 Stiphout JO9-3G-Sparta'25 JO9-3
10:15 Keld/BoerdJO9-3M-Sparta'25 JO9-4
09:00 MULO JO8-1-Sparta'25 JO8-1
10:30 Sparta'25 JO8-2-Deurne JO8-2
09:15 ZSV JO8-4-Sparta'25 JO8-3
09:15 Spartaantjes-Training
09:15 Mini-F-Training

Zondag 24 september
14:30 Nijnsel 1-Sparta'25 1
11:00 Rhode 2-Sparta'25 2
12:00 Rhode 3-Sparta'25 3
12:00 FC Uden 3-Sparta'25 4
10:00 Sparta'25 5-WEC 2
10:00 Sparta'25 6-Venhorst 3
10:00 Sparta'25 7-Oranje Zwart 3
10:00 Blauw Geel'38 12-Sparta'25 8
12:00 Sparta'25 9-Rhode 8
11:00 Sparta'25 VR1-JVC Cuijk VR1
13:00 Sparta'25 VR2-VOW VR2

Uitslagen
Sparta'25 1 - WHV 1 8 - 0
Boekel Sport 3 - Sparta'25 2 2 - 5
Sparta'25 3 - Mariahout 2 4 - 3
Ysselsteyn 2 - Sparta'25 4 0 - 1
Sparta'25 5 - Mierlo Hout 3 5 - 6
ELI 3 - Sparta'25 6 2 - 6
Gemert 5 - Sparta'25 7 3 - 6
Sparta'25 8 - Gemert 7 1 - 2
Nijnsel 7 - Sparta'25 9 1 - 3
Sparta'25 VR1 - EVVC VR1 4 - 3
ASV'33 JO15-2G - Sparta'25 JO15-5 2 - 3
Sparta'25 JO19-2 - MULO JO19-2 3 - 2
EVVC JO17-1 - Sparta'25 JO17-1 0 - 8
Sparta'25 JO17-2 - MULO JO17-4 4 - 1
Sparta'25 JO15-1 - Rhode JO15-1 3 - 5
ELI JO15-2 - Sparta'25 JO15-2 0 - 18
Boekel JO15-3 - Sparta'25 JO15-3 1 - 5
Sparta'25 JO15-4 - Erp JO15-3 12 - 0
Sparta'25 JO15-5 - Stiphout JO15-3 5 - 5
Sparta'25 MO15-1 - De Willy's MO15-2 4 - 1
WEC JO13-1 - Sparta'25 JO13-1 1 - 3
Sparta'25 JO13-2 - Stiphout JO13-1 0 - 4
ELI JO13-2 - Sparta'25 JO13-4 4 - 5
VOW JO13-1 - Sparta'25 JO13-5 12 - 4
Sparta'25 JO11-1G - Mierlo HJO11-1 3 - 8
MULO JO11-3 - Sparta'25 JO11-2 2 - 9
Sparta'25 JO11-3 - MULO JO11-4 17 - 3
ELI JO11-3G - Sparta'25 JO11-4 1 - 8
Sparta'25 JO10-1 - Mierlo Hout JO10-3 1 - 0
Mierlo Hout JO10-4 - Sparta'25 JO10-2 1 - 6
Gemert JO10-3 - Sparta'25 JO10-3 22 - 1
Avanti'31 JO9-2 - Sparta'25 JO9-1 4 - 7
Sparta'25 JO9-2 - ELI JO9-1G 7 - 5
ELI JO9-2G - Sparta'25 JO9-3 2 - 13
Sparta'25 JO9-4 - VOW JO9-1M 0 - 0
Sparta'25 JO8-1 - Gemert JO8-1 2 - 3
Sparta'25 JO8-2 - MULO JO8-4 4 - 10
Mariahout JO8-1G - Sparta'25 JO8-3 18 - 0

ASV'33
Programma
Zaterdag 23 september

14:30 ASV'33 JO19-1 – Handel JO19-1
14:45 Bavos JO19-2 – ASV'33 JO19-2
15:00 MULO JO17-2 – ASV'33 JO17-1
14:30 ASV'33 JO17-2 – MULO JO17-3
12:15 Bruheze JO15-3 – ASV'33 JO15-1
12:30 ASV'33 JO15-2G – Mierlo Hout JO15-5
12:30 ASV'33 JO13-1 – NWC JO13-2
11:30 MVC JO13-1G – ASV'33 JO13-2
11:30 Mierlo Hout JO13-4 – ASV'33 JO13-3
10:15 NWC JO11-2 – ASV'33 JO11-1
10:30 ASV'33 JO11-2 – Stiphout Vooruit JO11-2G
11:15 Milheezer Boys JO11-1G – ASV'33 JO11-3
10:30 ASV'33 JO11-4G – Bruheze JO11-5
10:30 ASV'33 JO11-5 – Neerkandia JO11-2
09:15 ASV'33 JO9-1 – Bavos JO9-1
09:15 ASV'33 JO9-2 – Stiphout Vooruit JO9-4
11:00 S.V. Brandevoort JO9-6 – ASV'33 JO9-3
09:30 ELI JO9-3 – ASV'33 JO9-4
09:15 ASV'33 JO9-5 – SC Helmondia JO9-3

Veteranen
17:00 Erp – ASV'33

Zondag 24 september
14:30 ASV'33 1 – Stiphout Vooruit 1
12:00 SV Venray 3 – ASV'33 2
11:30 ASV'33 3 – Someren 6
12:00 Rood Wit'62 5 – ASV'33 5

Uitslagen
MULO JO11-2 – ASV'33 JO11-1 2 – 5
ASV'33 JO15-2G – Sparta'25 JO15-5 2-3
ELI JO17-1 – ASV'33 JO17-1 0-10
ASV'33 JO17-2 – Gemert JO17-5 0-8
MVC JO15-1G – ASV'33 JO15-1 2-6
Rhode JO15-3 – ASV'33 JO15-2G 20-0
Gemert JO13-2 – ASV'33 JO13-1 0-2
ASV'33 JO13-2 – Mierlo Hout JO13-4 10-0
ASV'33 JO13-3 – ZSV JO13-3 9-0
Stiphout Vooruit JO11-5 – ASV'33 JO11-3 0-8
WEC JO11-3G – ASV'33 JO11-5 20-0
ASV'33 JO9-1 – Bavos JO9-1 10-0
ASV'33 JO9-3 – Bruheze JO9-3 8-6
Keldonk/Boerdonk JO9-3M – ASV'33 JO9-4 3-17
ASV'33 JO9-5 – Mariahout JO9-2G 2-7

Vrijdag 16 september
Marvilde VR18+1 – ASV'33 VR18+11-0
Wilhelmina Boys VR18+1 – ASV'33 VR18+1 0-0
ASV'33 VR18+1 – Sterksel VR18+1 1-2
ASV'33 VR30+1 – Milheezer Boys VR30+1 0-1
Boerdonk VR30+1 – ASV'33 VR30+1 0-0
ASV'33 VR30+1 – SSS'18 VR30+1 0-4

Zondag 17 september
Mifano 1 – ASV'33 1 5-2
ASV'33 2 – SC Helmondia 2 3-4
ASV'33 3 – Stiphout Vooruit 3 2-1
ASV'33 4 – Volkel 4 2-3
MVC 3 – ASV'33 5 1-2

ELI
Programma
Zaterdag 23 september

14:30 ELI JO19-1- Erp JO19-3
14:45 NWC JO17-3 - ELI JO17-1
13:00 Rhode JO15-3 - ELI JO15-1G
13:00 ELI JO15-2- Blauw Geel'38/JUMBO JO15-7
11:30 Blauw Geel'38/JUMBO JO13-4 - ELI JO13-1
09:15 Rhode JO11-2G - ELI JO11-1G
10:30 ELI JO11-2- ST Keldonk/Boerdonk JO11-1G
10:30 ELI JO11-3G- MVC JO11-1
10:15 Blauw Geel'38/JUMBO JO9-5 - ELI JO9-1G
10:30 Handel JO9-1G- ELI JO9-2G
09:30 ELI JO9-3- ASV'33 JO9-4

Veteranen
16:30 Keldonk- ELI Veteranen

Zondag 24 september
14:30 ELI 1- WODAN 1
11:30 ELI 2- Venhorst 2
11:00 ELI 3- RKPVV 3
10:00 WEC 4 - ELI 4
10:00 Nijnsel/TVE Reclame 6 - ELI 5
11:00 Venhorst VR1 - ELI VR1

Handbal

HV Bedo
Uitslagen

Tremeg E2 – Bedo E2 8-9
Acritas E1 – Bedo E1 5-18
Acritas D1 – Bedo D1 20-6
Bedo DC1 – Habo '95 DC2 6-15
Acritas HC1 – Bedo HC1 35-9
Habo '95 DB1 – Bedo/KPJ Beek en Donk DB1 11-7
Bedo HB1 – EHV/PSV HB2 34-23

Programma
Zaterdag 23 september

10:00 Bedo E2 – De Sprint E1 – D'n Ekker, Beek en Donk
11:00 Bedo E1 – Habo '95 E2 – D'n Ekker, Beek en Donk
12:00 Bedo D1 – Apollo D1 – D'n Ekker, Beek en Donk
12:50 Bedo HC1 – De Sprint HC1 – D'n Ekker, Beek en Donk

Zondag 24 september
10:00 Bedo/KPJ Beek en Donk DB1 – Apollo DB1 – D'n Ekker, Beek en Donk
11:00 Bedo HB1 – Habo'95/Helios'72 HB1 – D'n Ekker, Beek en Donk
12:00 Helios '72 DC2 – Bedo DC1 – De Stigt, Uden

Korfbal

Flamingo's
Uitslagen 13, 16 en 17 september

Altior R1 - R14 – 4
W1 – De Korfrakkers16 – 1
PupE1 – Altior10 – 3
NDZW – PupD14 – 4
AspC1 – Altior6 – 0
Merselo – AspB27 – 5
SCMH – AspB11 – 9
JunA1 – Fortuna '74 6 – 10
SCMH 2 – Sen 2 6 – 12
Avanti (S) 1 – Sen 114 – 14

Programma
Zaterdag 23 september

Sportpark Mariahout
09.30 PupE2 – Emos
09.45 PupD1 – Avanti (S)
10.00 W1 – De Korfrakkers
10.15 AspC2 – NDZW
11.30 AspB2 – Dakos
13.00 AspB1 – Prinses Irene
Sportpark Berlicum
10.00 BMC – PupE1
Sportpark Breugel
12.00 Corridor – JunA1
Sportpark Venhorst
13.45 JES – AspC1

Zondag 24 september
Sportpark Mariahout
11.00 Sen 2 – De Horst 2
13.00 Sen 1 – De Horst 1

Woensdag 27 september
Sportpark Mariahout
20.00 MW1 – Vios (O) MW1
Sportpark Breugel
19.30 Corridor R1 – R1

Biljarten

Biljartclub 't Centrum
Uitslagen maandag 18 september

Ad Barten - Hans van der Ligt 2-0
Tonny de Louw - Henk van den Bergh 2-0
Peter Vogels - Ad de Koning 0-2
Lambert van Bree - Hans Wagelmans 2-0
Antoon Rooijakkers - Henk Mastbroek 0-2
Antoon Smits - Henk Jansen 2-0
Herman van de Boom - Cor Verschuren 2-0
Mari Verbakel - Theo van Rossum 0-2
Mari v Oorschot - Hans v d Waarsenburg2-0
Bert van Wanrooij - Theo v Hoogstraten 0-2
Piet Goossens - Jan van Hout 2-0
Bert van de Vorst - Theo van Rossum 2-0
Piet van Zeeland - Ad van der Linden 2-0
Cor Oppers - Jaspert Swinkels 0-2
Evert Baring - Ad van der Linden 0-2
Hans de Jager - Antoon van Osch 2-0

Uitslagen dinsdag 19 september
Henk van der Vegt - Joop Vereijken 2-0
Martien Swinkels - Hans Wagelmans 2-0
Gerrit van Osch - Guus van den Elsen 0-2
Jan Verbakel - Henk Verhappen 2-0
Louis van den Berg - Jan Hesselmans 0-2
Frits Wilbers - Lou Muller 0-2
Harrie Bouwmans - Huub Biemans 2-0
Jan van Hout - Theo Spierings 0-2
Mari Vereijken - Peter Wilms 2-0
Mari Verbakel - Theo Kaak 0-2
Willie Vorstenbosch - Marinus Steegs 0-2
Theo Spierings - Piet Hack 2-0
Frits Poulisse - Hans de Jager 0-2
Hans Heldoorn - Pieter Rooijackers 2-0
Biek Klaasen - Fons van der Linden 0-2
Rinie van den Elsen - Evert Baring2-0

Bridge

Bridgeclub De Poort van Binderen
Uitslag woensdag 13 september

1. Gerda en Ellen 59,58%
2. Tonnie en Jürgen 58,75%
3. Corrie en Els 55,00%
4. Cellie en Jan 54,17%
5. Annie en Kori 52,92%

Bridgeclub 't Koppeltje
Uitslag woensdag 13 september
Lijn A

1. Helma en Joke 61,20%
2. Truus en Greet 57,40%
3. Wil en Janni 56,70%

Lijn B
1. Mien en Nelly 68,75%
2. Diny en Christien 60,13%
3. Jo en Riet 55,07%

KBO Bridgeclub Lieshout
Uitslagen 14 september
1. Jan en Maria 61,88%
2. Marianne en Lenie 58,13%
2. Nellie en Theo 58,13%
4. Annie en Corry 57,50%
5. Toon en Roos 53,75%

Schaken

Schaakvereniging DOT
Uitslagen dinsdag 19 september

1-0 Thijs Knaapen – Ferrie Sleegers
1-0 Hein v. Bree – André Bergman
½-½ Dirk-Jan Gloudemans – Willy Constant
1-0 Giel Jacobs – Aloys Wijffelaar
½-½ Jan Vossen – Hans Claas

Programma dinsdag 26 september
Jan Vossen – Aloys Wijffelaars
Jef Verhagen – Zjon v.d. Laar
Willy Constant – Chris v. Laarhoven
André Bergman – Dirk-Jan Gloudemans
Ferrie Sleegers – Hein v. Bree
Johnny v.d. Laarschot – Thijs Knaapen

Het eerste team, vlnr. Johan Voorhout, Jean Paul Kanters, William Vlamings en Bart Boetzkes

Eerste team ATTC'77 start met verlies

Aarle-Rixtel - Voor de tafeltennissers van ATTC'77 uit Aarle-Rixtel is de competitie weer begonnen. Het eerste team komt, na een paar seizoenen afwezig te zijn geweest, weer uit in de eerste klasse en kreeg in eigen huis meteen klop van JCV 4 uit Vught.

Bart Boetzkes beet het spits af tegen Mitchel van Lieshout en won. Jean Paul Kanters speelde een hele spannende wedstrijd tegen Max Vink en verloor uiteindelijk met 9-11 in de beslissende vijfde game. Nieuwkomer Johan Voorhout werd bij zijn debuut in de eerste klasse van de tafel geslagen door Tom Verhees. Bart en Jean Paul hadden geen kans in de dubbel, maar na de dubbel wonnen Jean Paul en Bart ieder hun enkel, stand 3-3. Toen was het weer de beurt aan Johan, die zich goed hersteld had, maar net te kort kwam in allebei zijn wedstrijden. Ook Jean Paul was dichtbij een overwinning maar verloor. Bij de laatste wedstrijd van Bart leek de pijp leeg. Hij wist slechts één game te winnen, eindstand 3-7.

Het zevende team, uitkomende in de laagste klasse, speelde thuis tegen Budilia 11. Na een 0-2 achterstand door verlies van Richard Doensen en Marijn van Krieken, speelde Juul Verbeeten tegen de enige dame en op papier sterkste speler, Michelle Beerten. Met minimaal puntenverschil wist Juul de wedstrijd te winnen. Ook won hij de dubbel samen met Marijn, die door winst in zijn enkel erna de stand op 3-2 bracht. Zowel Richard als Marijn verloren van Michelle, terwijl Juul al zijn wedstrijden won, 5-4. Doordat Richard de laatste wedstrijd won, was de eerste overwinning van het seizoen een feit.

Het derde team, dat voor het eerst uitkomt in de vierde klasse, speelde in Boxtel tegen Taverbo/Sabo 6. Na vijf wedstrijden stonden Vincent Braak, Werner en Jeroen Doensen met 1-4 voor. Alleen Werner had een wedstrijd verloren. Na deze flitsende start wilde het helaas niet meer lukken en werden nog maar drie games gewonnen, zodat Taverbo/Sabo uitliep naar een 6-4 overwinning.

Het zesde team behaalde een monsterzege in Goirle tegen Red Star'58 5. José en Ruud van Turnhout waren goed op dreef en scoorden beiden een hattrick. Dennis Verbruggen volgde goed met twee overwinningen. Doordat ook de dubbel gewonnen werd, keerden ze huiswaarts met een 1-9 overwinning in the pocket.

Overige uitslagen:
ATTC'77 2 – Bergeijk 4 4-6
Veldhoven 12 – ATTC'77 4 8-2
ATTC'77 5 – TTCV Herwaarden 8 3-7

'Ons Genoegen' winnaar
Laarbeekse Jeu de boules Koppelkampioenschappen 2017

Henk en Frits Vorstenbosch

Laarbeek - Henk en Frits Vorstenbosch uit Lieshout mogen zich Laarbeeks Koppelkampioen Jeu de boules 2017 noemen. Zij kwamen dinsdagmiddag 12 september als winnaar uit de bus na een spannende en sportieve wedstrijd. De wedstrijden vonden plaats op de buitenbanen van Gemert de Boules in Gemert.

Het was gezellig druk op de velden in Gemert, waar de koppels streden om de eerste plaats. Al verschillende jaren vonden deze kampioenschappen plaats in het Bouledrome in Helmond, maar omdat ze daar de kostprijs van de huur van de banen zo drastisch verhoogd hebben, zijn ze uitgeweken naar Gemert de Boules, waar ze al goede contacten mee onderhielden en zeer welkom zijn. Alle vier de verenigingen uit Laarbeek waren vertegenwoordigd o.a. 'Du Tie Ut' uit Aarle-Rixtel, 't Trefpunt uit Mariahout, Jeu de Boulesclub Beek en Donk en 'Ons Genoegen' uit Lieshout. De gezamenlijke Jeu de boulesclubs houden al jaren het Laarbeeks mixtoernooi, maar het koppeltoernooi is enkele jaren geleden in het leven geroepen door Wim Vossenberg, de wedstrijdleider van 'Du Tie Ut' en door hem georganiseerd in samenwerking met Jan van Asseldonk, de voorzitter van 'Ons Genoegen'.

Dit jaar heeft elke club zijn steentje bijgedragen wat het alleen maar mooier maakt. Voorheen streden ze om het koppelkampioenschap en het clubkampioenschap maar dit laatste hebben ze laten vervallen omdat een paar clubs veel minder leden hebben en er geen goede en eerlijke verdeling te maken was. Het zou mooi zijn als deze clubs wat meer leden krijgen zodat dit in de toekomst weer mogelijk zou zijn. Dus bij deze, wie let je om je aan te sluiten. Het is een mooie sport, ook voor de iets jongere.

In totaal deden er 68 personen mee, en iedereen speelde 3 wedstrijden. Om 13.30 uur werd de middag geopend door een welkomstwoord door de wedstrijdleider en konden de wedstrijden beginnen, er werd fanatiek gespeeld maar wel eerlijk en men ging gemoedelijk met elkaar om. Als spelers er samen niet uit kwamen wie er lag of niet lag was er een onafhankelijke scheidsrechter die dan besliste, maar die is maar een paar keer gevraagd. Het is een prachtig gezicht als je de toch wel meestal iets oudere senioren in verschillende kleuren cluboutfits zo bezig ziet. Samen spelen en dus ook bewegen, tussen de wedstrijden door samen iets drinken en samen buurten. Dit is een mooi tijdverdrijf dus dit moeten ze er in houden. Om ongeveer 17.00 uur was het tijd voor de prijsuitreiking. Na een dankwoordje aan de mensen achter de bar en de scheidsrechter van Gemert de Boules voor de diensten door hen geboden.

1e en koppelkampioen Laarbeek: Henk en Frits Vorstenbosch uit Lieshout.
2e Thea en Sjaak Beijers uit Lieshout
3e Jozef en Toos Verhoeven uit Lieshout.
4e Christien en Bertus Biemans uit Lieshout
5e Maria en Cor van de Broek uit Lieshout
6e John Kerdijk en Hans Duitsman uit Aarle-Rixtel
7e Gerda Berkers en Gon Bastiaans uit Lieshout
8e Annie en Jan van Veggel uit Lieshout
9e Erik Houts en Wim Vossenberg uit Aarle-Rixtel
10e Annie en Piet van Lierop uit Mariahout

Droomstart voor TTV Een en Twintig in najaarscompetitie

Tonnie van Berlo (zwart-groen shirt) in actie namens TTV Een en Twintig 3. Zijn team speelde gelijk bij Flash in Eindhoven

Beek en Donk - Het tweede team van Tafeltennisvereniging Een en Twintig uit Beek en Donk is de najaarscompetitie uitstekend begonnen. In en tegen Veldhoven werd het zevende team vorige week maandag met grote cijfers verslagen: 1-9.

Een uitstekend spelende Rowena de Haas won samen met Joost van Goch betrekkelijk eenvoudig het dubbelspel en ook in de enkelpartijen bleven de twee ongeslagen. Ook invalster Aum van Berlo was in goeden doen. Zij won twee enkelwedstrijden en had daarmee ook een belangrijk aandeel in de overwinning.

Ook het vierde team nam het die avond op tegen Veldhoven. Roel Beekmans en Patrick Biemans deden het samen met invaller Tim van Dalen zeker niet onverdienstelijk. Patrick en Roel trokken na een spannende dubbelpartij aan het langste eind. In de vijfde set bleek het tweetal met 7-11 te sterk. Het team keerde uiteindelijk met een kleine nederlaag op zak huiswaarts: 6-4.

Alle uitslagen op een rij
TTV Veldhoven 7 – Senioren 2 1-9
Flash 6 – Senioren 3 5-5
TTV Veldhoven 13 – Senioren 4 6-4

Meer info?
Ook interesse in de snelste balsport ter wereld? Kom gerust eens langs in de tafeltennishal aan de Otterweg in Beek en Donk. Voor meer informatie, uitslagen, standen kijk op de website of volg de vereniging op Twitter en Facebook.

36 / 36

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Donderdag 21 september
Mir-Methode landelijke bijeenkomst

19.30 uur, Ontmoetingscentrum, Beek en Donk

IVN lezing over klimaatverandering
20.00 uur, IVN gebouw, De Bimd, Beekseweg,
Aarle-Rixtel

Vrijdag 22 september
Pony Dressuur en Bixie kids
17.00 uur, Manege D'n Perdenbak,
Lieshout

Dansen voor Jong en Oud
20.00 uur, Café van de Burgt,
Beek en Donk

Zaterdag 23 september
Kermis Aarle-Rixtel
t/m 26 september

Kunstroute Laarbeek
11.00 uur, Heel Laarbeek

Presentatie over energiebesparing tijdens burendag
13.00 uur, Molenveld, Beek en Donk

Expositie
14.00 uur t/m 24 september 17.00 uur
Atelier Vonk, Aarle-Rixtel

NK Wielrennen voor bestuurders
14.30 uur, Gemeentehuis, Beek en Donk

De Kleine Prins - Toneelver. Mariahout
20.00 uur, Openluchttheater, Mariahout

Ogham "Daar komen de Kelten"
20.30 uur, Dorpshuis, Lieshout

Zondag 24 september
IVN ommetje Oost
10.00 uur, Maria grot, Mariahout

Kunstroute Laarbeek
11.00 uur, Heel Laarbeek

Open zondag, De Snuffelmarkt
12.00 uur, Heuvelplein, Beek en Donk

Muziektuinconcerten
13.00 uur, Muziektuin, Beek en Donk

Expositie historische collectie
14.00 uur Heemhuis, Dorpsstraat,
Aarle-Rixtel

Expositie Jacob van Oostsanen
14.00 uur Parochiekerk, Dorpsstraat,
Aarle-Rixtel

Maandag 25 september
Taalcafé Laarbeek
13.15 uur, Ontmoetingscentrum, Beek en Donk

Dinsdag 26 september
Laarbeek Werkt - Netwerkwandeling
10.00 uur, Ontmoetingscentrum, Beek en Donk

Donderdag 28 september
Happy Hour voor 65+
14.00 uur, Gasterij de Regt, Beek en Donk

Liederentafel
19.30 uur, Zonnetij; ontmoetingsruimte zaal '87,
Aarle-Rixtel

Vrijdag 29 september
Summerbeach party

19.00 uur, Cendra tiener- en jongerencentrum,
Aarle-Rixtel

Dansen voor Jong en Oud
20.00 uur, Café van de Burgt,
Beek en Donk

Maandelijkse meezingavond
21.00 uur, Café Zaal De Tapperij,
Beek en Donk

Zaterdag 30 september
SkateSwing

19.00 uur, RC de Oude molen, Beek en Donk

Summerbeach party
19.30 uur, Cendra tiener- en jongerencentrum,
Aarle-Rixtel

Zondag 1 oktober
Expositie historische collectie

14.00 uur Heemhuis, Dorpsstraat,
Aarle-Rixtel

Maandag 2 oktober
Oefenavond EHBO

20.00 uur, Ontmoetingscentrum,
Beek en Donk

Woensdag 4 oktober
Introductie coachen met paarden

10.00 uur, Mariahout

Donderdag 5 oktober
Veiligheidsbijeenkomst De Zorgboog

14.30 uur, Zonnetij, ontmoetingsruimte zaal '87,
Aarle-Rixtel

Dansavond
20.00 uur, De Tapperij, Beek en Donk

Vrijdag 6 oktober
Paarden Dressuur
18.00 uur, Manege D'n Perdenbak, Lieshout

Oktoberfest Aarle-Rixtel
19.00 uur, Dorpsstraat, Aarle-Rixtel

Dansen voor Jong en Oud
20.00 uur, Café van de Burgt,
Beek en Donk

Zaterdag 7 oktober
Oktoberfest Aarle-Rixtel

19.00 uur, Dorpsstraat, Aarle-Rixtel

Comcerto a Due
20.00 uur, Muziekcentrum 't Anker,
Beek en Donk

Mustang 66 Muziek jaren '60
20.30 uur, Dorpshuis, Lieshout