Logo mooilaarbeek.nl
In 2020 werd er nog 'gewoon' carnaval gevierd. Burgemeester Frank van der Meijden (tweede van rechts) overhandigde de sleutel van de gemeente Laarbeek aan de vier Laarbeekse carnavalsprinsen   | Fotonummer: e36c01
In 2020 werd er nog 'gewoon' carnaval gevierd. Burgemeester Frank van der Meijden (tweede van rechts) overhandigde de sleutel van de gemeente Laarbeek aan de vier Laarbeekse carnavalsprinsen (Foto: Joost Duppen)
Carnaval

Carnaval 20/21: "Juist kijken wat wél kan"

  Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - In Aarle-Rixtel en Mariahout zal er komend carnavalsseizoen geen nieuwe prins gekozen worden, net als eerder al werd besloten in Lieshout (Raopersgat). In Beek en Donk komt er mogelijk wel een nieuwe hoogheid. Zo geven alle vier de Laarbeekse carnavalsverenigingen hun eigen invulling aan carnaval in coronatijd. Waar ze het wel over eens zijn: kijken naar wat juist wél kan. Een positieve draai geven aan het feit dat door corona een klassieke carnaval zoals iedereen gewend is niet mogelijk zal zijn. Deze week zaten vertegenwoordigers van de vier carnavalsclubs met burgemeester Frank van der Meijden om tafel om te bespreken wat de opties zijn.

Ganzegat
"Er zal een beperkt programma zijn, veel officiële momenten zullen vervallen, vandaar ook dat er geen nieuwe prins komt. Maar we gaan kijken wat wel mag”, vertelt voorzitter Marcel Zijp van de Ganzegatters uit Aarle-Rixtel. "De kletsavonden zijn een twijfelgeval, daar gaan we goed naar kijken. Jeugdcarnaval lijkt wel door te kunnen gaan. En wat ook zeker doorgaat is de opening van de carnaval op 11-11, bij de kiosk op de Kouwenberg. Dan is ook de officiële sleutelteruggave. Door corona is het daar nog niet van gekomen. Carnaval is een feest voor het hele dorp, maar het moet wel veilig zijn. Maar we staan er positief in en gaan kijken wat juist wel mag. Daarom is het ook goed dat we als vier clubs samen op een lijn blijven zitten.”

Heidurp
Collega John Brugmans van de Heikneuters in Mariahout is het daarmee eens. "Ik zie juist ook weer kansen. Met inachtneming van de anderhalve meter afstand kunnen we toch ook veel organiseren. Een kletsavond vier of vijf dagen houden. Of deze bijvoorbeeld live streamen zodat mensen thuis mee kunnen kijken. Ook zal de carnavalskrant de Heizot gewoon verschijnen in december. Met de deelnemers aan de optocht gaan we in conclaaf. Een klassieke optocht wordt een moeilijk verhaal, maar we gaan kijken wat wel mogelijk is.” Een nieuwe prins zal er niet komen. "Toeleven naar het prinsschap hoort er ook bij. Dat gaat nu niet. En een prins twee jaar laten regeren, vinden we ook niets, vandaar dat we bewust afscheid nemen. Tevens gaan we voor de jeugdcarnaval echt iets doen, daar zien we mogelijkheden. Als kleine kern Mariahout vinden we dat we in kansen moeten denken. Er valt echt wel iets te organiseren.”

Ganzendonck
Wat de Teugelders in Ganzendonck gaan doen, is nog niet bekend. Binnenkort komen de leden bij elkaar om te brainstormen over wat de opties zijn. "Als bestuur kunnen we wel willen, maar als er geen draagvlak voor is, houdt het op”, legt voorzitter Maarten Maas uit. "Onze grondhouding is dat we kijken wat we wel kunnen doen. Ook misschien wel Laarbeekbreed.” Het vervelende is dat de regels over enkele maanden (carnaval valt half februari 2021) weer totaal anders kunnen zijn, beamen alle voorzitters. "Met de huidige wetenschap gaan we kijken wat mogelijk is”, aldus Maas. "Buiten dingen organiseren bijvoorbeeld. Je kunt echt wel wat dingen doen.” Vandaar ook dat het goed mogelijk is dat er een nieuwe Prins Luuk komt. "Er zijn wel mensen die aangegeven hebben dat ze echt wel prins willen worden. Bestuurlijk hebben we ook niet gezegd dat er geen prins komt. Dat is aan de prinsencommissie. Maar als op de brainstormsessie blijkt dat er geen draagvlak is voor het benoemen van een prins, dan gaan we het niet doen. Is het wel mogelijk, dan kunnen we het wel doen.”

"Carnaval is cultuurgoed"
Burgemeester Frank van der Meijden is blij met de positieve instelling van alle vier de carnavalsclubs. "Een klassieke carnaval met prinsenballen en hossende menigtes in cafés, dat gaat gewoon niet. Wat wel mogelijk is, is de jeugdcarnaval. En bijvoorbeeld kleinschalige kletsavonden. Definitief alles afgelasten, daar is het ook te vroeg voor. Carnaval is cultuurgoed. Dat kun je niet zomaar voorbij laten gaan. Dat zit in de genen, ook bij de jeugd. Maar de gezondheid van de mensen staat wel voorop.”

Meer berichten