‘Carnaval gaat om contact met elkaar’
Logo mooilaarbeek.nl
<p>Vlnr. John Brugmans, Maarten Maas en Martijn van den Baar. Marcel Zijp ontbreekt op de foto.</p>   | Fotonummer: 6ecc53

Vlnr. John Brugmans, Maarten Maas en Martijn van den Baar. Marcel Zijp ontbreekt op de foto.

(Foto: joost duppen)
Carnaval

‘Carnaval gaat om contact met elkaar’

  Activiteiten & Evenementen

Laarbeek – Op de avond dat premier Mark Rutte bekendmaakt dat versoepeling van de coronaregels met de feestdagen niet mogelijk is, zitten drie voorzitters van Laarbeekse carnavalsverenigingen bij elkaar. De vierde zit huis in quarantaine en praat van afstand mee. Natuurlijk is carnaval het gespreksthema. Want dat er dit seizoen geen carnaval als andere jaren zal komen, is duidelijk.

Geen nieuwe prinsen, geen prinsenballen, geen recepties. Voor dit kalenderjaar zijn alle activiteiten afgelast. Maar ook met carnaval zelf (vanaf zaterdag 13 februari 2021) lijken de meeste evenementen niet door te kunnen gaan. “Ik baal er stevig van”, trapt Maarten Maas, voorzitter van de Teugelders van Ganzendonck af. “We hadden hoop dat als de coronacijfers iets naar beneden zouden gaan, er enige versoepeling zou kunnen zijn. Met de nadruk daarbij dat bij alles wat de vier verenigingen organiseren, plaatsvindt conform de geldende richtlijnen van het RIVM.

“We kijken naar wat wél kan”
Carnaval zomaar stilletjes voorbij laten gaan, zo zitten de Laarbeekse carnavalsverenigingen niet in elkaar. Waar mogelijk wordt er voor de jeugd wat georganiseerd. De verenigingen willen vooral kijken naar wat wél kan, hoewel ze beseffen dat het gevoel niet zo zal zijn als normaal. “Carnaval gaat over contact hebben met elkaar”, zegt Martijn van den Baar van de Raopers uit Lieshout. “Je kunt wel dingen online organiseren, maar dan is er toch een afstand. Digitaal kun je geen sfeerproeven.”

Uit een raadpleging onder inwoners van Laarbeek blijkt dat veel mensen het jammer zouden vinden als de verenigingen niets van zich zouden laten horen dit seizoen. “Wij gaan bijvoorbeeld kienen met het hele dorp. En ook brengen we de carnavalskrant uit. Dat wordt toch een speciaal boek”, aldus John Brugmans van de Heikneuters uit Mariahout.

Ook de Ganzegatters in Aarle-Rixtel gaan wel een carnavalskrant uitbrengen. Voorzitter Marcel Zijp: “Wij hebben de sponsoren vrijblijvend benaderd en zij zeiden dat ze carnaval toch willen ondersteunen. Dat is een erg mooi gebaar en helpt ons enorm. Ook gaan we kijken of we online iets voor het hele dorp kunnen organiseren en we willen toch graag carnavalssfeer in het dorp brengen. We willen bijvoorbeeld extra aandacht gaan geven met de straat- en gevelversiering. Het is mooi om te zien dat uit de enquête naar voren komt dat inwoners toch wel iets verwachten van ons. Maar gezondheid gaat daarbij wel boven alles.”

“Vreugde met een carnavalsknipoog”
De voorzitters hopen de komende maanden toch iets van vreugde te kunnen brengen voor de inwoners van hun dorp. “Vreugde met een carnavalsknipoog”, geeft Maarten Maas aan. “Ik hoor juist nu mensen zeggen dat ze begrijpen waarom carnaval zo belangrijk is, die verbroedering. Het samen zijn.” Dat blijkt ook uit de raadpleging waarin veel mensen aangeven dat juist carnaval het medicijn is voor verbroedering. John Brugmans: “Die verbroedering onder de verengingen is ook magnifiek. We zijn altijd blij als we elkaar tegenkomen. En nu mensen beseffen dat carnaval dit jaar niet als andere jaren zal zijn, hoor je juist hoe waardevol carnaval is. Het is een gemis dat iedereen voelt.”

Samen, maar ook apart
De vier verenigingen trekken veel samen op en waar mogelijk versterken ze elkaar in deze bijzondere tijd. “Je merkt wel dat elk dorp een andere behoefte heeft. Het streven is ook niet om allemaal hetzelfde te doen. Iedere vereniging heeft zijn eigen dorpsidentiteit hoog te houden”, zegt Martijn van den Baar.

Meer berichten