Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: eeebb3
Foto:

Aandacht voor de wereldgeschiedenis van Brabant

Aarle-Rixtel/Brabant - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Oost/West, over dat gaat ontmoetingen en de relatie van Nederland met de wereld. In dat kader verschijnt op Brabantserfgoed.nl in samenwerking met verschillende musea, heemkundekringen en universiteiten een groot aantal verhalen over de wereldgeschiedenis van Brabant. De verhalen vind je op www.brabantserfgoed.nl/oost-west.

Dat Brabant verbonden is met de wereld is evident, aldus hoofdredacteur Wouter Loeff. “Brabanders trokken de wereld over als zeevaarders, handelaars, soldaten, missionarissen, slavenkapiteins en kolonisten. Ze namen niet alleen Brabant mee de wereld in, maar als ze terug kwamen, namen ze de wereld mee naar Brabant. Tegelijkertijd kwamen mensen van buiten Brabant naar de provincie, terwijl ook zij een stuk van hun wereld meenamen. De grote wereldgeschiedenis, maar wel in het klein. Het gaat uiteindelijk om mensen die leefden in je eigen stad, dorp of streek.”

Podcast met Abdelkader Benali
Het nationale essay voor de Maand van de Geschiedenis is dit jaar geschreven door Abdelkader Benali. Podcastmaker Robin Hoeks interviewde met hem over zijn band met Brabant en het belang van lokale geschiedenis. Benali benadrukte dat in een globaliserende wereld het kleine verhaal van grote waarde is. “Het is de microkosmos van de lokale geschiedenis en dorpsgeschiedenis die veel meer te vertellen heeft dan het nationale verhaal. Want in die microgeschiedenis vind je een oom, een tante, een grootvader, een overgrootvader. Die hebben iets meegemaakt en je kunt je daarmee identificeren. Dat is een hele spannende zoektocht.”

Aarle-Rixtel, verbonden met de wereld
Henk van Beek dook voor de themamaand in het leven van Arnoldus Arlenius. Deze Arnoldus heeft het voor elkaar gekregen om de geschiedenis in te gaan als een van de meest befaamde taalkundigen van de zestiende eeuw. Hoe hij dat deed, en in welk land hij zijn roem vergaarde lees je op Brabantserfgoed.nl.

Brabantserfgoed.nl
Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

Meer berichten