Burgemeester hoopt dat in 2021 ontmoeten weer centraal gaat staan
Logo mooilaarbeek.nl
<p>Burgemeester Frank van der Meijden en jeugdburgemeester Kiki Kemps proosten op het nieuwe jaar.</p>   | Fotonummer: 31f4bb

Burgemeester Frank van der Meijden en jeugdburgemeester Kiki Kemps proosten op het nieuwe jaar.

(Foto: Joost Duppen)

Burgemeester hoopt dat in 2021 ontmoeten weer centraal gaat staan

Laarbeek - Waar normaal gesproken de nieuwjaarsreceptie van de gemeente plaatsvindt in een druk gemeentehuis, was het dit jaar een live-uitzending waarin de burgemeester, jeugdburgemeester en wethouders hun wensen en verwachtingen voor 2021 deelden met de inwoners.

Geen klinkende glazen, geen handen schudden, geen gelukwensen met elkaar delen. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd afgelopen maandag logischerwijs heel anders ingevuld dan normaal. Burgemeester Frank van der Meijden, jeugdburgemeester Kiki Kemps en wethouders Tonny Meulensteen, Monika Slaets, Joan Briels en Greet Buter spraken in de raadszaal over het afgelopen jaar, maar keken ook zeker vooruit naar wat 2021 gaat brengen.

“2021 wordt het jaar van vertrouwen en hoop”, sprak Van der Meijden. “Het vaccin gaat ons hopelijk iets meer ruimte geven. Ik heb de afgelopen tijd veel wandelingen gemaakt door onze mooie gemeente en daarbij heb ik mooie gesprekken mogen beleven. Ik hoop dat ontmoeten weer centraal gaat staan.”

Positieve impuls
De burgemeester keek ook even over zijn schouder terug naar het afgelopen jaar en de jaarwisseling. “De Laarbeekse samenleving heeft zich met de jaarwisseling van zijn beste kant laten zien en zich uitstekend aan de afspraken gehouden. Dank daarvoor. Het afgelopen jaar heeft er ook voor gezorgd dat het saamhorigheidsgevoel in de gemeenschap een positieve impuls heeft gekregen.”

Toekomst
Voor Greet Buter was het ook een eerste moment van afscheid omdat ze vanaf februari aan de slag gaat als burgemeester in Deurne. “Ik ga Laarbeek missen”, gaf ze aan. De wethouder van Financiën is tevreden hoe de gemeente er nu voorstaat. “De voorzieningen kunnen we in stand houden, tegen een redelijke lastendruk. Dit is niet alleen belangrijk voor de inwoners van nu, maar ook voor de toekomst.” Wethouder Monika Slaets sloot zich hierbij aan. “We hebben samen de taak om Laarbeek toekomstbestendig te maken. ‘Groen’ is daarbij belangrijker dan ooit. Maar ook de vergrijzing hoort daarbij. Dit vraagt om een bewustwordingsproces van de inwoners. De kansen en uitdagingen hiervoor pakken we in 2021 op.” Ook Joan Briels (Duurzaamheid) wil Laarbeek in 2021 klaar stomen voor de toekomst. “Als het gaat om de Regionale Energiestrategie, moeten we zelf de regie voeren.”

Wonen
Wethouder Tonny Meulensteen keek tenslotte vooruit naar het wonen in Laarbeek. “Jaarlijks komen we in Brabant vele woningen tekort, als Laarbeek doen we het gelukkig wel goed. We moeten nu vooral kijken naar wonen op korte termijn bijvoorbeeld inbreidingslocaties die mogelijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijventerreinen waar wonen wenselijk zou zijn, als je kijkt naar de datering van de bedrijventerreinen. Maar daar moet een stevige discussie met de gemeenteraad over gevoerd worden. Want waar wil je als Laarbeek naartoe groeien? 25/30.000 inwoners? Waarom zou je dat dan willen. Vergeet daarbij niet dat ‘groen’ enorm belangrijk is. gelukkig hebben we daar als Laarbeek een enorme voorsprong.”

Meulensteen hoopt in 2021 ook een stap te zetten met de zogenaamde ‘ knarrenhoven’. Een woonvorm met een mix van jong en oud, waar de junioren de senioren op bepaalde vlakken helpen waar dat nodig is. “Dan krijg je een aantrekkelijk woonmilieu.”

Meer berichten