Aarlese jongeren willen met nieuwe partij deelnemen aan Tweede Kamerverkiezingen
Logo mooilaarbeek.nl
<p>Arthur Beeren (links) en Ron van de Berknortel.</p>   | Fotonummer: 29e73b

Arthur Beeren (links) en Ron van de Berknortel.

(Foto: )

Aarlese jongeren willen met nieuwe partij deelnemen aan Tweede Kamerverkiezingen

Aarle-Rixtel - PNL-raadslid Ron van den Berkmortel (24) en Arthur Beeren (25) uit Aarle-Rixtel hebben eind 2020 een nieuwe politieke partij opgericht genaamd Delta. Daarmee hopen ze in maart deel te nemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

In het Griekse alfabet betekent Delta verandering en dat is waarom het tweetal meedoet aan de landelijke verkiezingen. “In Nederland spelen veel problemen zoals de toeslagenaffaire en de woningnood. Delta wil deze problemen daadkrachtig aanpakken”, zegt Van den Berkmortel.

Het roepen vanaf de zijlijn is iets wat de twee oorspronkelijk Aarle-Rixtelnaren niet meer willen. Ze zijn al goede vrienden sinds de middelbareschooltijd en ook toen praatten ze veel over de politiek. Hoewel hun standpunten en oplossingen over bepaalde kwesties soms verschillen komen ze er samen (bijna) altijd uit. Van den Berkmortel: “Arthur is misschien wat progressiever terwijl ik wat conservatiever ben. Onze partij heeft dus rechtse en linkse standpunten, maar toch zijn we een middenpartij.” Het traditionele links-rechts denken is niet voor Delta weggelegd. Je zou kunnen zeggen dat we een partij zijn met standpunten die ook in verkiezingsprogramma’s van GroenLinks of de VVD terug te vinden zouden zijn.”

Pakkende naam
Delta heeft een Griekse oorsprong, maar het heeft ook iets te maken met Nederland, namelijk de Deltawerken en het Deltaplan. Van den Berkmortel: “Arthur en ik vonden Delta een mooie, pakkende naam. Gelukkig was er nog geen enkele partij in Nederland die zo heette, dus kozen we deze naam.”

Momenteel staan er 89 partijen ingeschreven bij de Kiesraad om mee te doen aan de verkiezingen. Gebleken uit de vorige jaren vallen er altijd een boel partijen af. Of het Delta lukt om bij de overgebleven partijen te komen, is nog onzeker. Wel heeft de mede-lijstrekker, ondanks het nog ontbreken van een kandidatenlijst, vertrouwen: “We willen graag variatie in onze partij tussen mensen met politieke ervaring en burgers die verstand hebben of gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld zorg en milieu. We hopen een gezonde mix van allerlei soorten partijleden te krijgen”, zegt Van den Berkmortel.

Positieve geluiden
In de kringen van de oprichters zijn louter positieve geluiden te horen. ‘Gewoon doen’ is een van de aanmoedigende reacties die het duo krijgt. Delta zal de politieke uitdaging aangaan met vele soorten partijen in de ‘polderdemocratie’, zoals bestaande partijen, splinterfracties en one-issuepartijen. “We zijn absoluut geen one-issuepartij. Voor elk thema heeft Delta wel een weloverwogen standpunt en oplossing”, aldus Van den Berkmortel.

Aanloop naar verkiezingen
Mocht Delta deel willen nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen, dan moet ze op 1 februari tenminste 580 ondersteuningsverklaringen kunnen overleggen. Mocht er voldoende interesse zijn in de standpunten van de partij, dan hoopt Delta tegen die tijd een lijst te presenteren met enthousiaste kandidaten.

“We zijn op zoek naar leden van elke leeftijd. Jong of oud, iedereen is welkom.” Als het 17 maart is hoopt Delta mee te doen. Mocht dat het geval zijn dan hoopt ze natuurlijk op een mooie uitslag: “Ons ultieme streven is uiteindelijk om een serieuze landelijke partij te worden met veel zetels. Maar dat is voor alsnog dromen”, zegt de politicus.

Voor meer informatie kijk op: www.stemdelta.nl

Meer berichten