Logo mooilaarbeek.nl
<p>Werk van Carola Mokveld</p>   | Fotonummer: a2a929

Werk van Carola Mokveld

(Foto:)

Carola Mokveld exposeert in 't Oude Raadhuis

  Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Carola Mokveld exposeert vanaf 31 oktober tot en met 22 november in ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk met een bijzondere serie werken. Werken die gemaakt zijn tijdens, of naar aanleiding van, haar reizen.

De titel ‘Terug van weggeweest’ verwijst daar naar. Maar heeft daarnaast nog een diepere betekenis. Het was 30 jaar gelden, dat Carola Mokveld ook hier exposeerde. ‘Terug van weggeweest’, lees je ook in de materialen die Mokveld in haar werk gebruikt. Meestal materialen die zij onderweg vindt en in het werk een nieuwe betekenis geeft.

Dat de kunstenaar ‘het reizen’ breder ziet dan alleen het verplaatsen zal op deze expositie duidelijk zijn. Het reizen is voor haar een metafoor voor onze levensreis; iedereen zijn eigen weg te gaan, zijn eigen bagage te dragen.

Voor de reisdoeken neemt de kunstenaar altijd wat materiaal mee. Ze borduurt onderweg lapjes aan elkaar, op vliegvelden, in bus of trein, en verwerkt motieven van de plek waar ze zich bevindt. Ook materialen die ze onderweg krijgt of tegenkomt worden in de lappen meegenomen. In haar atelier verwerkt ze het tot een geheel. Zowel de bagagewagentjes als de reizigers ontstaan vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden.

Haar werk is niet in één categorie te vangen. Carola beheerst een grote diversiteit aan technieken. Die zijn voor haar dan ook ondergeschikt. “Het is het verhaal waar het mij omgaat. Het beeld dat ontstaat. Dat groeit terwijl ik bezig ben. Ik heb geen vooropgezet plan”, zegt Carola. “Het werk moet onder mijn handen ontstaan en mij vertellen waar ik mee bezig ben. Daardoor blijft er altijd een dialoog tussen het werk en mijzelf. Ontdek ik nieuwe dingen over mijzelf. En die dialoog moet er ook zijn tussen het werk en de toeschouwer. Anderen ‘herkennen’ in het werk ook aspecten van zichzelf. In dit geval van hun reizen, of de metafoor van hun levensweg. Dat vind ik zo mooi.”

Carola Mokveld studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en geeft les aan volwassenen en op scholen. Ieder jaar verblijft ze ook een langere of kortere periode op een bijzondere plek zoals Artist in Residence, om zich te focussen, een soort kunstenaarsretraite. Ook dat is onderdeel van haar reis.

De expositie is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De kunstenaar is zelf aanwezig. 't Oude Raadhuis is gelegen aan Heuvelplein 8 te Beek en Donk. Kijk voor meer informatie op www.oudraadhuis.nl.

Meer berichten