Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 31b7ae
Foto: Joost Duppen
Coronavirus

Huisarts Rechters: “Mensen moeten zich aan de richtlijnen houden”

  Medisch & Gezondheid

Lieshout - Dinsdag en donderdag konden mensen die een oproep hadden gekregen een griepprik komen halen in het Dorpshuis in Lieshout. Huisarts Annemarie Rechters was een van de huisartsen die meehielp. “Er was een hogere opkomst dan normaal”, geeft Rechters tussen het zetten van de griepspuiten aan.

Ingegeven door het oplopen van het aantal coronabesmettingen blijken mensen meer dan normaal te kiezen voor een griepspuit. “Maar ook zijn er juist mensen die twijfelen, ze zijn bang om besmet te raken. We hebben de opzet zo gemaakt dat er voldoende afstand is voor iedereen. Er zijn vier routes om te prikken en wij dragen volledig beschermende kleding.”

Toename coronabesmettingen
Rechters merkt in haar praktijk ook dat het aantal coronabesmettingen weer aan het toenemen is. “Net als in maart en april is het aantal mensen op het spreekuur iets aan het teruglopen, maar neemt het aantal telefoontjes toe.” Dagelijks maakt Rechters mee hoe ingrijpend het coronavirus om zich heen grijpt en ze heeft dan ook ene dringend advies. “Ik hoop eigenlijk dat mensen zich gewoon aan de richtlijnen houden. Hier komen ook nog mensen zonder mondkapje. Wij delen ze uit en gelukkig zijn er geen weigeraars.”

Mondkapje verplicht
Minister-president Mark Rutte kondigde dinsdag aan dat het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes verplicht wordt. Rechters juicht dit alleen maar toe. “In het dorp merk je hoe lastig het is. Ik spreek ook winkeliers en snap dat ze nu geen klanten weigeren die geen mondkapje dragen. Die verplichting is dan ook goed. Alle kleine beetjes helpen.”

Anderhalve meter
Maar met het dragen van mondkapjes alleen zijn mensen er niet, stelt Rechters. “Die anderhalve meter afstand blijft het allerbelangrijkste. Die mondkapjes zijn extra. Als we die anderhalve meter niet handhaven, dan gaat het fout.”

Mentale druk
De druk komt nu weer flink op de zorg te liggen. “Het geeft vooral een mentale druk, ook bij de mensen thuis. Ik zie veel angst bij mensen. Veel verdriet. Ernstig zieke mensen die liever geen bezoek ontvangen, of iemand die net bevallen is en waar ook niemand langs kan gaan. Dat is heel triest. Daarnaast zie je dat veel mensen juist nu eenzaam of angstig worden.”

Rechters doet dan ook een oproep aan iedereen om de nieuwe maatregelen ter harte te nemen. “We moeten ons houden aan de maatregelen en laat je op tijd testen. Zeker jonge mensen. Vaak wordt gedacht dat het een verkoudheid is. In negen van de tien gevallen is dat ook zo, maar net bij die ene keer dat het niet zo is, kun je veel mensen besmetten.”

Lees hier meer over de maatregelen van dinsdag 13 oktober.

Meer berichten