Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 67a205
Foto:
VIDEO

Laarbeek Actief houdt basisschoolkinderen sportief bezig in herfstvakantie

  Video

Aarle-Rixtel – Herfstvakantie, coronamaatregelen en wisselvallig weer. Dat betekent niet dat kinderen geen activiteiten kunnen doen. Laarbeek Actief had daarom een hele week ingepland om verschillende sporten en spellen te doen. Leerlingen van alle Laarbeekse basisscholen konden meedoen. Er was wel een limiet aan het aantal deelnemers, namelijk dertig kinderen per onderdeel. 

Er wordt op woensdagmiddag gespeeld in de sportzaal van De Dreef omdat deze zaal veel capaciteiten en materialen heeft. Jaccy van den Enden en zijn stagiaires Nick Donkers en Daan van Oss laten alle kinderen van groep 7 en 8 het warming-upspel ‘iemand is hem niemand is hem’ doen. Dat is een balspel zonder teams en de deelnemers proberen elkaar af te gooien.

Maar dan ook echt alles-bal
De warming-up is voorbij en het hoofdonderdeel start: allesbal. De spelregels zijn als volgt: twee teams tegen elkaar, er wordt gedobbeld en het aantal ogen bepaalt het aantal spelers aan beide kanten. De spelleider, in dit geval Van den Enden, kiest de sport en gooit de bal het veld in. Dat kan een basket-, hand-, hockey-, voet- of trefbal zijn. Ieder potje eindigt bij een doelpunt. Als er binnen twee minuten geen goal valt, is er geen winnaar.

Vanaf het begin zijn beide teams fanatiek, sommige spelers zelfs iets té, bijvoorbeeld bij hockey. “Dit lijkt op golven”, zegt Van den Enden wanneer twee spelers hun hockeysticks te hoog houden. Ook bij het voetbal worden sommige spelregels overtreden. In de zaal mogen geen slidings gemaakt worden, maar dat gebeurt af en toe wel. Het valt op dat er veelal hoge ogen worden gegooid. Dat is te danken aan de tienjarige Ylja. Zij is junior bij Laarbeek Actief en dat houdt in dat zij activiteiten mag bedenken en mede spelbegeleider is. Daarnaast houdt ze de score bij. Uiteindelijk noteert Ylja dat het team met de gele lintjes wint.


Tweede spel
Leerlingen van groep 7 en 8 kleden zich om en gaan naar huis. Daarna is het tijd voor groep 5 en 6. Zij spelen freerunnen, maar eerst krijgen ze een opwarmingspel waarbij ze tegen de muur aan moeten lopen en hun hand zo hoog mogelijk moeten uitsteken. Wanneer alle 25 kinderen goed opgewarmd zijn kan het hoofdspel beginnen.

Freerunnen is een groot spel waarbij een groot parcours is uitgelegd. Veel kasten, banken, matten en trampolines staan klaar om gebruikt te worden. Stagiair Donkers legt uit dat veiligheid het belangrijkste is. “Doe wat je kan en als je iets niet durft doe het dan niet”, zegt hij.

Trotse ‘gymleraar’
Van den Enden: “Ik ben in theorie een afgestudeerde gymdocent, hoewel ik niet in het onderwijs werk. De buitenschoolse activiteiten hebben natuurlijk bepaalde regels en veiligheidsafspraken, maar het is ook belangrijk dat kinderen plezier hebben. Met name gezellig bewegen is van belang in teamverband met kinderen van andere scholen die ze misschien niet kennen. Aan hun reacties te zien is plezierig sporten goed gelukt.”

Meer berichten