DeMooiLaarbeekKrant

9 mei 2018

DeMooiLaarbeekKrant 9 mei 2018


'Mooie en stemmige' dodenherdenking in Muziektuin

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Tekst: Martin Prick
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk- Burgemeester Frank van der Meijden heeft samen met een groot aantal vertegenwoordigers van allerlei groeperingen stilgestaan bij hen, die voor onze vrijheid hun leven lieten.

Oude tijden
De muziektuin liep tegen 18.30 uur vol met genodigden, maar vooral ook gewone inwoners van Laarbeek. Iedereen vond het nodig stil te staan bij het verleden, toen onze vrijheid op een gewelddadige wijze ernstig onder druk kwam te staan. Een aantal ouderen was met een treintje opgehaald bij de woningen om de herdenking bij te wonen, een prima initiatief van 'De Zonnebloem'. Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van de Laarbeekse gilden, die gebroederlijk naast elkaar stonden. Het orkest van O en U o.l.v. Fried Dobbelsteen gaf cachet aan het geheel met stemmige muziek. Een aparte 'touch' gaf de 'Gemert Firebrigade Pipes and Drums', die met doedelzakmuziek oude tijden liet herleven.

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Monument
Alle namen van de gesneuvelden in Laarbeek werden voorgelezen. Dit betrof ook namen van mensen, die in andere oorlogen of conflicten hun leven hadden gegeven. De laatste was Pater Piet van den Biggelaar, die in 1964 in de opstand in Belgisch Kongo omkwam. Kinderen van basisschool De Heindert en 't Otterke waren gekomen om teksten voor te lezen. Deze twee scholen waren dit jaar uitgekozen om wat dieper op de materie on te gaan. Zij brachten onlangs ook een bezoek aan het Brits oorlogskerkhof in Mierlo. Voorleeskampioen Floor van der Aa las een zelfgeschreven tekst voor, die betrekking had op het leven in vrijheid dat wij kennen. Na enige tijd vertrok het hele gezelschap naar de overzijde van de weg, waar het officiële gedeelte plaats vond. Nick Heesakkers speelde het Taptoe-signaal, dat omstreeks die zelfde tijd klonk op de nationale herdenking in Amsterdam. Vanuit diverse groeperingen en geledingen werden hierna kransen gelegd. Ook hele kleine kinderen kwamen met hun ouders naar voren om bloemen te leggen bij het monument.

Stemmig
Tot slot van de bijeenkomst werd de wens uitgesproken, dat op de dag erna weer zoveel mensen het bevrijdingsvuur zouden komen verwelkomen. Ad Hermens, die de basisschoolkinderen rondleidde op het oorlogskerkhof in Mierlo vond het een hele mooie en stemmige bijeenkomst en hij was nu al voor het tweede jaar speciaal voor deze bijeenkomst in Beek en Donk aanwezig. "Volgend jaar kom ik weer", belooft hij, waarna zijn vrouw hem direct herinnert aan het feit, dat volgend jaar een boek van zijn hand klaar is en op een andere plaats wordt aangeboden. "Jammer", zegt Ad, "dat heeft helaas voorrang, maar anders was ik beslist weer naar Laarbeek gekomen!"

HEVU
Laarbeek + Boerdonk

Auto Corsten
Delen van Laarbeek

Tuinderij De Antoniushoeve
Aarle-Rixtel

De Wit Schijndel
Laarbeek + Boerdonk

Staadegaard
Laarbeek (buitengebied)

Jaargang 6 • Week 19 • 9 mei 2018

Foto: Liesbeth van Boxtel

Koninklijke onderscheiding

Frans Jansen (l) en Jan Zaagman (r) Foto: Martin Prick

Buurtpreventie

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Wasserij Jaantje

Foto: Joost Duppen

Bevrijdingsdag

3 / 28

Bevrijdingsvuur van Wageningen naar alle Laarbeekse kernen
"Geef vrijheid aan elkaar door"

Runningteam Laarbeek bracht het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Laarbeek. In het midden (blauw shirt) Nelli Cooman Foto: Joost Duppen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek – Traditiegetrouw wordt op 5 mei middernacht het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Voor het tweede jaar loopt Runningteam Laarbeek met dit vuur naar alle Laarbeekse kernen. Dit jaar werden ze gecoacht door Roparun-ambassadrice Nelli Cooman. De voormalig top-sprintster ontstak in alle kernen het vuur van de vrede.

Het vuur van de vrijheid moet doorgegeven worden aan volgende generaties
De kerkklokken luiden in Mariahout. Op het kerkhof harken parkvrijwilligers de bloesems van beuken op. De graven en oorlogsgraven worden goed bijgehouden. Het vredesvuur wordt bij de oorlogsgraven doorgegeven. Burgemeester Frank van der Meijden benadrukt dat vrede een uitzondering is op oorlog en dat vrijheid moet worden doorgegeven aan de jeugd. Namens de parochie legt Jacques Lukassen de link tussen Bevrijdingsdag, lopers van het Runningteam en de uitspraak van de patroonheilige van de Laarbeekse Parochie, pater Eustachius van Lieshout. Zijn leus was vrede en gezondheid. Twee jonge Engelse soldaten, luitenant David Stride en trooper Jack Crompton, vonden de dood nabij Mariahout tijdens operatie Market Garden in 1944. Zij vochten voor onze vrede. Net als de burgemeester merkt hij ook op dat gezondheid een groot goed is. Het Runningteam rent om geld op te halen tegen kanker. Vrede en gezondheid, het zijn belangrijke waardes in ons leven.

Nelli Cooman steekt het vuur aan Foto: Joost Duppen
Foto: Joost Duppen
De begraafplaats van de Engelse soldaten David Stride en Jack Crompton Foto: Joost Duppen

Jonge generaties in actie
Runningteam Laarbeek vervolgt haar tocht door de velden van Laarbeek. Samen met 2000 andere lopers vertrokken ze uit Wageningen. Ze hebben een koude maar goede nacht achter de rug waarin ze honderd kilometer liepen, waarvan de laatste vijftien in Laarbeek in prachtig weer. De Heuvel in Lieshout staat vol met enthousiaste mensen die het team welkom heten. Louis Doomernik leest een gedicht voor van Jan Campert. Ton van den Baar laat de aanwezigen zien en voelen hoeveel slachtoffers de Tweede Wereldoorlog kostte. Er worden A4-tjes uitgedeeld met daarop 10.000 streepjes. Elk streepje staat voor een overleden persoon. Tien pakken printerpapier met dit aantal streepjes zijn er nodig om alle slachtoffers van de oorlog te verbeelden. Onderwijzer Ton legt het zo zijn leerlingen uit. A4-jes van Lieshout tot Mariahout. Nadat kinderen met Nelli Cooman een rondje om de kiosk gelopen hebben, leest Bas nog een eigen gedicht voor. Dan trekt de stoet verder naar Aarle-Rixtel waar bij de rotonde jonge leden van ASV'33 zich bij de lopers voegen. In het bijzijn van drie oorlogsveteranen leest Nelly Kweens haar eigen gedicht voor. Ook hier is de boodschap dat vrede niet vanzelfsprekend is. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Finish en start van een mooie dag
Bij het oorlogsmonument 'Altijd', bij het gemeentehuis in Beek en Donk, staat burgemeester van der Meijden de lopers weer op te wachten. De tocht is volbracht. Nelli steekt voor de laatste keer een vlam aan. Geef vrijheid aan elkaar door is een boodschap die nogmaals onderstreept wordt. In de muziektuin starten daarna allerlei activiteiten. Op het terras bij het muziektuinpodium genieten mensen in de zon van vrouwenkoor Mignon, kinderkoor Kiko, Muziekmakerij de Biks Bent, Binderin en BBC Jazz. Terwijl bij de Boemerang een straatvoetbal-toernooi plaatsvindt, spreekt Martijn van Hoek van 'Laarbeek Herdenkt en Viert' van een geslaagde dag. Op naar nog veel meer dagen waarop we onze vrijheid kunnen vieren.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Sportieve meivakantie met 'Laarbeek Actief'

Laarbeek - Laarbeek Actief heeft in de meivakantie van 30 april t/m 4 mei weer een groot aantal activiteiten georganiseerd. Net als de voorgaande vakanties waren de activiteiten ook nu weer een groot succes.

Laarbeek Actief heeft in de meivakantie voornamelijk basisschool-/jeugdactiviteiten op touw gezet. Wat heeft iedereen genoten van deze activiteiten zoals o.a. kooivoetbal, kooihockey, kleutersurvival, squashen, oudhollandse spelen, bootcampen bij Lifestyle Center Laarbeek, handboogschieten bij handboogvereniging Strijd in Vrede in Beek en Donk en ze hebben i.s.m. De Bosduivels, mountainbike vereniging in Mariahout een mountainbikeroute uitgestippeld, hoe gaaf was dat!

In samenwerking met verschillende verenigingen en gymzalen hebben de Laarbeekse kinderen een sportieve en leerzame vakantie gehad. Ze zijn bezig geweest met bewegen en kwamen sociaal in contact met andere kinderen uit Laarbeek.

Zomervakantie
Wil jij in de eerste week van de zomervakantie ook meedoen met de sportactiviteiten van Laarbeek Actief? Zorg dat je hier bij bent en op tijd aanmeld. Aanmelden is mogelijk van 11 tot en met 29 juni 2018. Inschrijven kan via www.laarbeekactief.nl/vakantie. Houd de Facebookpagina 'Laarbeek Actief' en www.laarbeekactief.nl in de gaten voor inschrijving en andere sportactiviteiten.

Doel
Het doel van deze activiteiten is om zoveel mogelijk mensen binnen Laarbeek, van jong tot oud, plezier te laten hebben in bewegen. Laarbeek Actief wil deze mensen aan het sporten krijgen, én behouden. Daarnaast kunnen kinderen kennis maken met verschillende sporten in de gemeente Laarbeek.

Samenwerking
Laarbeek Actief nauw samen met de lokale verenigingen. Zo worden er enthousiaste kinderen vanuit de activiteiten doorgestuurd naar de verenigingen, waardoor deze nieuwe leden kunnen verwelkomen. Verenigingen binnen Laarbeek denken mee en geven zo ook hun draai aan de activiteiten.

Overige activiteiten/vakanties inschrijven
Omdat de activiteiten tijdens de afgelopen vakanties een groot succes waren, gaat Laarbeek Actief ook de komende periode zich inzetten voor de Laarbeekse jeugd, volwassenen en ouderen.

Wil je meer informatie of wil je de foto's van de activiteiten bekijken? Kijk dan op de Facebookpagina. Hier blijf je op de hoogte en tref je informatie over sportactiviteiten binnen de gemeente Laarbeek. Voor vragen en inschrijven kan je per mail terecht bij: jvdenden@vierbinden.nl.

PSV droomalbums naar ziekenhuizen in de regio

Gerdine Vereijken (r) overhandigt een droomalbum aan een medewerkster van het Catharina Ziekenhuis

Lieshout/Eindhoven – Op de kinderafdeling van het ziekenhuis je PSV-droomalbum vol plakken met plaatjes van je favoriete voetballers. Dat kan nu! Afgelopen zaterdagavond leverde Gerdine Vereijken uit Lieshout, van de supportersclub van PSV, de laatste boeken af bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Natuurlijk inclusief de bijbehorende plaatjes.

Gerdine wil iedereen die geholpen heeft met het verzamelen van de plaatjes, hartelijk danken. Hopelijk kunnen veel kinderen hiermee blij gemaakt worden tijdens hun ziekenhuisopname.

Column

Discriminatie

Hij was er aan gewend geraakt vertelde hij. De eerste jaren had het hem veel pijn gedaan maar het was nu eenmaal niet anders. Laatst was het weer raak, hij zat in de bus naar Eindhoven toen de chauffeur hem maande zijn mobiele telefoon op te bergen. 'Er wordt niet in de bus gebeld' werd hem toegeroepen. Een medepassagiere had het voor hem opgenomen. Ze was naar de chauffeur toegelopen en had hem gevraagd waarom hij zo discrimineerde. 'U hoort toch goed dat er meer mensen zitten te bellen, waarom zegt u dat alleen tegen hem? Omdat ie een kleurtje heeft?

Een soortgelijke situatie deed zich voor toen hij een Eritrese vrouw had geholpen. Ze had geen andere manier gezien dan de stofzuiger die ze in de kringloop had gekocht, per bus naar huis te vervoeren. Het bleek een heel gesjouw, om naast haar twee nog jonge kinderen gelijktijdig dat ding de bus in te loodsen. Hij zag het gebeuren en wilde het apparaat van haar overnemen. Zover kwam het echter niet. Ook deze buschauffeur gaf er nadrukkelijk blijk van geen fan te zijn van buitenlanders. Ze moest eruit, onder het mom van 'wij zijn geen verhuizers'. Wrang als je eerder zag dat een grote rugzak een stoel bezet hield. Maar ja, de eigenaar daarvan was blank.

Triest dat de jongen uit deze beide situaties zich over dit soort reacties al niet meer verwondert. Hij heeft zich net een keer te veel afgevraagd wat hij moet doen om geaccepteerd te worden. Vloeiend Nederlands praten doet hij allang, ik stond zelfs verbaasd over zijn dialect dat een rasechte Helmonder niet zou misstaan. Een baan heeft hij ook en daarnaast staat hij ook nog eens voor iedereen klaar. 'Omdat' zegt hij 'de meeste mensen gewoon aardig zijn'.

Afgelopen week hebben we op 4 mei weer massaal stilgestaan bij de verschrikkelijke gevolgen van rassenhaat. Blijkbaar is zo'n jaarlijks indringend moment niet genoeg. Zelfs antisemitisme laait weer op. Niet iedereen is er anno 2018 nog van doordrongen dat de zwaarste nachtmerrie uit onze geschiedenis nooit herhaald mag worden. Het is aan het rechtssysteem om te bepalen wie en wat fout is, niet aan ons. Wij hoeven alleen maar respectvol met elkaar om te gaan. Want alleen dan kunnen we op 5 mei het geluk van onze vrijheid blijven vieren.

Laarbeek trekt de handhavingsteugels strakker aan

Archieffoto Foto: Johan Maas

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - Niets erger dan dat je aan het wandelen bent door onze mooie gemeente en in de hondenpoep staat. Of je hebt parkeeroverlast van anderen. Zaken die zorgen voor ergernis bij inwoners en waar de gemeente al langer hard tegen optreedt.

Maar dit jaar gaat de gemeente de handhavingsteugels nog wat strakker aantrekken, zo blijkt uit het handhavingsverslag 2017. "Ik ben blij dat we grip krijgen op de handhavingstaken in Laarbeek", vindt burgemeester Frank van der Meijden. "Op nagenoeg alle terreinen hebben we meer uit kunnen voeren dan we gepland hadden. Kleine ergernissen, maar ook grote zaken nemen we serieus op. We handhaven met milde hand waar het kan en treden hard op als het nodig is."

In 2017 stonden 100 controles gepland als het gaat om 'overlast hondenpoep'. Liefst 250 controles werden er uitgevoerd, waarvan 50 keer een waarschuwing werd uitgedeeld. Vanaf dit jaar worden er ook daadwerkelijk boetes uitgedeeld. "Het is een verantwoordelijkheid die we samen op moeten pakken. Mensen moeten zich bewust worden dat het gewoon niet kan. Niet alleen als het gaat om hondenpoep, maar ook parkeeroverlast. Vandaar dat we 2017 vooral ook zagen als voorlichting", aldus Van der Meijden.

Ook controles op naleving van de legitimatieplicht bij de verkoop van alcoholhoudende drank aan minderjarigen werden uitgevoerd. 30 controles stonden er vast, het werden er 43 waarbij bij 33 verkooppunten de regels werden overtreden. Die zaken hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen.

Burgemeester Van der Meijden is blij dat burgers zich steeds vaker tot de gemeente en politie wenden als het gaat om tips over illegale praktijken zoals wietplantages. "We krijgen steeds meer tips, dat gaat echt werken. Mensen hebben behoefte aan een bepaalde mate van veiligheid. Ze willen het samen met ons aanpakken. Dat is ook nodig. Mensen hebben misschien nog teveel tussen de oren zitten van 'het maakt toch niet uit als ik iets doorgeef'. Ze moeten weten dat ze door ons echt serieus genomen worden."

Een mooie constatering is dat in 2017 bij de 104 uitgevoerde controles op drank en horeca (onder meer schenken alcohol op evenementen) geen overtredingen zijn geconstateerd. Ook op het gebied van de handhaving van de openbare orde (illegaal storten afval, stoken, bomen kappen etc.) werden er veel controles uitgevoerd. 240 geplande controles werden er 500, met dank aan onder meer de inzet van stagiaires. 159 keer werd er een waarschuwing gegeven.

De tijd van alleen waarschuwen is nu dus voorbij. De teugels worden wat strakker aangetrokken. Allemaal om te zorgen dat we samen gewoon fijn kunnen wonen. "Ik blijf een beroep doen op de inwoners om verdachte of illegale situaties te melden. We kunnen er wat mee en we doen er ook wat mee", besluit Van der Meijden.

Dorpsfeesten staan voor de deur

Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Aarle-Rixtel - Aarle-Rixtel staat vanaf donderdag 10 mei weer in het teken van de Dorpsfeesten. Te beginnen met de Jaarmarkt, de 40ste editie van deze altijd drukbezochte gezellige markt.

Deze editie wordt ook de laatste voor marktmeester Frans Coppens, die na veertig jaar gaat stoppen. Speciaal voor deze jubileumeditie van de Jaarmarkt zijn er tal van extra activiteiten georganiseerd. Veel live entertainment, straattheater en alle kinderen kunnen een snoepzak ophalen bij Snoeperij Jantje.

Op vrijdagmiddag starten de Dorpsfeesten voor de jeugd en 's avonds komen de volwassen voor het eerst in actie bij Quiznight Aarle. Tot en met zondagavond zijn er tal van activiteiten in en om De Dreef. Hieronder het volledige programma:

Donderdag 10 mei
11.00 uur tot 17.00 uur Jaarmarkt

Vrijdag 11 mei
13.30 uur: Start Dorpsfeesten voor de Jeugd
19.00 uur: Optredens van de Jeugd
21.00 uur: Quiz Night Aarle
23.00 uur tot 02.00 uur: Afterparty met DJ Davey

Zaterdag 12 mei
13.30 uur: Zeskamp voor de jeugd
19.45 uur: Start cultureel gebeuren volwassenen, aansluitend spetterende afsluiting met DJ tot 02.00 uur

Zondag 13 mei
13.00 uur: Start Zeskamp volwassen
19.45 uur: Aanvang avondprogramma met optredens beste 8+1 ploegen en prijsuitreikingen
22.00 uur tot 01.00 uur: Swingende afsluiting Dorpsfeesten met DJ

Mooie resultaten Laarbeekse schutters wipschieten

Laarbeek/Someren Eind - Op het schietterrein 'De Kolenboer' is op 6 mei wederom een wedstrijd verschoten. De opbrengsten komen ten goede aan de organisatie KansPlus. Het goede weer droeg zeker bij aan de mooie resultaten voor de Laarbeekse schutters.

Als grote winnaar kwam Jan Rovers van het Leonardusgilde uit Beek en Donk uit de bus, hij nam maar liefst 4 prijzen mee naar huis, te weten: 2e Erekampioen, 3e Kampioen, 6e personeel en tot slot ook nog 2e bij het onderdeel personeel. Een knappe prestatie.

Gerard van de Linden van het Sint Servatiusgilde uit Lieshout werd 2e op het onderdeel Kampioen. Goen Vorstenbosch van hetzelfde gilde werd 3e bij de Erekampioen. Verder is er een 1e puistprijs voor Bert Vorstenbosch van het Sint Servatiusgilde uit Lieshout. Vanwege de vriendendag was het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel afwezig. De volgende wedstrijd Brabants wipschieten vindt plaats op 3 juni bij het Sint Leonardusgilde in Beek en Donk. U bent welkom vanaf 13.00 uur

Uitslag Laarbeekse schutters
Erekampioen: 2e Jan Rovers (Beek en Donk), 3e Goen Vorstenbosch (Lieshout)
Kampioen: 2e Gerard v/d Linden (Lieshout), 3e Jan Rovers (Beek en Donk)
Personeel: 6e Jan Rovers (Beek en Donk)
Bejaarden: 2e Jan Rovers (Beek en Donk)        
Puist: 1e Bert Vorstenbosch (Lieshout)

Gebedsdienst bij Lourdesgrot

Mariahout - Moederdag in de Meimand, de Mariamaand in Mariahout. Het is meer dan vier woorden, het zijn onderwerpen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt er op zondag 13 mei om 15.00 uur bij de Lourdesgrot in Mariahout een korte gebedsdienst gehouden ter ere van Maria, Moeder van ons allen. Deken Vincent Blom uit St. Oedenrode gaat in deze gebedsdienst voor.

De Lourdesgrot in Mariahout is een kopie van de Mariagrot in Lourdes. En is met steun en inzet van veel vrijwilligers dagelijks te bezoeken. Mariahout is door deze Mariagrot uitgegroeid tot een waar bedevaartsoord waar meer als 35.000 bezoekers elk jaar een bezoek aan brengen en een plaats waar elke dag opnieuw vele kaarsen worden ontstoken om Maria dank te brengen, om hulp en troost te vragen voor de situatie waarin mensen leven, of om een moment van bezinning te hebben.

Ook u mag zich het hele jaar door welkom voelen bij Maria en Bernadette in de grot, om een kaarsje aan te steken of een berichtje achter te laten in het intentieboek. Maar speciaal op de zondagen in de meimaand bent u van harte uitgenodigd om samen Maria een bezoek te brengen, en de gebedsdienst mee te beleven.

Repareren en ontmoeten bij Repair Café Laarbeek

Laarbeek - De Dorpsraad van Lieshout houdt op woensdag 16 mei het maandelijks Repair Café. In het Dorpshuis aan de Grotenhof 2 te Lieshout draait het dan allemaal om repareren en ontmoeten. Tussen 13.30 en 16.00 uur staan diverse vaklieden voor u klaar.

Kleding, kleine houten meubelstukken, fietsen en klein huishoudelijk elektrische apparatuur kunnen daar allemaal een tweede kans krijgen. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies, etc. Alles wat niet meer werkt is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten wil de Dorpsraad van Lieshout bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland gooit men ontzettend veel weg. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café wil de Dorpsraad daar verandering in brengen.

Het Repair Café is voor alle inwoners van Laarbeek en omgeving. Het dient ook om bewoners op een andere manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar bovenal willen de Dorpsraad met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Jaarlijks volleybaltoernooi Mariahout vindt geen doorgang

Mariahout - Het jaarlijkse volleybaltoernooi in Mariahout kan dit jaar helaas geen doorgang vinden in verband met verbouwing van het Oranjeplein.

De organisatie betreurt het niet door kunnen gaan van het evenement en hoopt de deelnemers volgend jaar weer bij het toernooi te zien.

Vraagje? Wegwijzer Laarbeek!

Laarbeek - Heb je een vraag over wonen, zorg of welzijn? Of zoek je een overzicht van lokale projecten en (financiële) regelingen? Kijk dan eens op www.wegwijzerlaarbeek.nl!

Wegwijzer Laarbeek is een initiatief van de gemeente Laarbeek en ViERBINDEN en geeft een overzicht van (vrijwilligers)organisaties die actief zijn op het gebied van zorg, welzijn en wonen in de gemeente Laarbeek.

7 / 28

Doe jij mee aan het eerste 'Laarbeeks Zomeravond Keeztoernooi'?
Populair bordspel groeit uit zijn voegen

Diana (l) en Antonet (r)

Tekst en foto: Mark Barten

Beek en Donk – 'Keezen' en 'kezen'. Slechts één letter maakt het verschil tussen een gezellig bordspel en schunnige gedachten. Sinds oktober 2017 worden er maandelijks succesvolle keeztoernooien gehouden bij Café/Zaal De Tapperij in Beek en Donk. Het spel is in rap tempo populair geworden bij veel spelliefhebbers. Dit komt vooral doordat het spel verslavend is en een hoog 'pestgehalte' heeft. Op 8 juni vindt het eerste 'Laarbeeks Zomeravond Keeztoernooi' plaats.

Onder leiding van Diana en Antonet Barten wordt er eenmaal per maand een keeztoernooi gehouden in het café. Antonet: "Er is ruimte voor 11 tafels, die ruimte bieden aan 4 personen (2 koppels). Er spelen maandelijks dus 22 koppels (44 personen) om een plaats in de top 3. Winnaars ontvangen goedgevulde boodschappentassen."

Deelnemers in overvloed
Moeite om deelnemers te vinden, heeft de organisatie niet. Diana: "Integendeel; we hebben deelnemers uit de gehele regio en zelfs uit Tilburg komen er mensen om mee te doen. Het toernooi is telkens ruim voor aanvang volgeboekt."

Wat is het?
"Het lijkt veel op 'mens-erger-je-niet'. In onze toernooivorm hebben we 5 spelrondes en wordt er gespeeld met de originele borden. Je speelt één spel met 4 personen. Je vormt een vast koppel met iemand en strijdt tegen andere koppels. In plaats van dobbelstenen maak je gebruik van kaarten. Er komt af en toe wel wat tactisch inzicht bij kijken", vertelt Diana.

Het succes
Antonet: "Keezen is een oud-Hollands bordspel. Het is dus zeker geen nieuw spel, maar is opnieuw populair geworden. Het spel is erg verslavend en bezit een hoog pestgehalte. Het is mooi om te zien dat jong en oud hier heel fanatiek in kunnen zijn. Er heerst een gezonde spanning waarbij vooral de gezelligheid overheerst!"

Eerste Laarbeeks Zomeravond Keeztoernooi
De laatste speelavond van dit seizoen vindt plaats op 11 mei. Vanwege het overweldigende succes van dit eerste seizoen, heeft de organisatie in overleg met het café besloten een eerste 'Laarbeeks Zomeravond Keeztoernooi' te houden. Diana: "Het toernooi wordt gehouden op vrijdagavond 8 juni en start om 19.30 uur. Deelname aan dit toernooi kost €5,00 per persoon en daarvoor krijg je naast deelname een kop koffie/thee en lekkere hapjes tussendoor. Bij mooi weer wordt het terras opengesteld en kan het bordspel dus ook buiten worden gedaan." Antonet vult aan: "Mensen die het spel niet kennen en toch graag mee willen doen, kunnen dit in de mail bij de aanmelding aangeven. Als zij zich dan een uur eerder melden geven we ze voor aanvang van het toernooi uitleg en kunnen ze ook direct meedoen. Voor de 5 beste koppels is er een leuke prijs.

Meer informatie of wil je meedoen met het Laarbeeks Zomeravond Keeztoernooi of een van de reguliere toernooien? Stuur dan een mail naar onderstaand emailadres. Opgeven kan per koppel en is mogelijk tot en met 31 mei 2018. Mail: keezentapperijbeekendonk@gmail.com en vermeld in het bericht de namen van de deelnemers.

2e seizoen
In september wordt een start gemaakt met het 2e seizoen. Iedere 2e vrijdag van de maand vindt er dan weer een keeztoernooi plaats.

Ben van Noordwijk (m) ontvangt een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Frank van der Meijden (l) Foto: Liesbeth van Boxtel

Ben van Noordwijk krijgt een lintje voor een geweldige staat van dienst

Tekst: Martin Prick
Foto: Liesbeth van Boxtel


Aarle-Rixtel - Voor zijn vele verdiensten voor diverse verenigingen werd op een zonovergoten zondagmiddag Ben van Noordwijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ben van Noordwijk Foto: Liesbeth van Boxtel

Bindende factor
Een kleine stoet met voorop burgemeester Frank van der Meijden trok vanaf een 'geheime' verzamelplaats naar het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwe Gilde, in de volksmond De Blauwe Schut, aan de Hagelkruisweg. Ben is volkomen verrast, maar als hij zijn eveneens uitgenodigde familieleden ziet arriveren weet hij 'hoe laat het is'. Jos van den Heuvel, hoofdman van het gilde heet iedereen van harte welkom en geeft de burgemeester het woord. Deze heeft al kennis gemaakt met de familieleden en op de hem kenmerkende manier 'het ijs gebroken'. Hij looft allereerst het gilde voor de opluistering van de meifeesten en de Koningsdag. Hij benadrukt het feit dat hij een groot voorstander is van de verenigingen die "een belangrijke bindende factor zijn in de samenleving". Daarna roept hij Ben en zijn vrouw Tonnie naar voren.

Organisator
Ben heeft in zijn 50 jaar actief zijn als vendelier bij het gilde al allerlei andere taken op zich genomen. Zo is hij Vendelleider geweest van 1980 tot 2000 en vanaf 2004 tot heden gilde fotograaf. Behalve dat beheert hij sinds 2009 het archiefmateriaal, hetgeen volgens de burgemeester een logisch gevolg is van het maken van die vele foto's. Burgemeester Van der Meijden: "Het moet namelijk gearchiveerd worden, opgeslagen. Dan wordt het 2010 en 2011. De gildes gaan dan naar buiten treden en dan is het maken van een website een volgende stap. Je hebt dan een webmaster nodig. Welnu dames en heren: Hier staat hij!" Daarnaast is Ben een goede klusser voor de club. Of dat nog niet genoeg is, zet hij zich ook in voor het IVN. Als bestuurslid is hij verantwoordelijk voor het voedselbos, de IVN-tuin en het IVN-gebouw. De organisator in hem is betrokken bij veel IVN-activiteiten en bovendien wordt van zijn deskundigheid op het gebied van vleermuizen en steenmarters gretig gebruik gemaakt. Hij is daarom ook de kartrekker van de IVN-werkgroep Vleermuizen en Steenmarters in Noord-Brabant en opereert ook in regionaal verband.

Staat van dienst
Hij krijgt van de burgemeester de officiële woorden te horen waarmee hij tot de orde van Oranje Nassau gaat behoren. De heer Van der Meijden spelt hem vervolgens het lintje op. Dit gebeurt op het pak, "want die kragen van jullie zijn zo verschrikkelijk dik". Tonnie wist pas sinds de avond ervoor wat er ging gebeuren. Zij wordt verrast met een mooie bos bloemen. Jos van den Heuvel erkent in een kort gesprekje dat het gilde de onderscheiding heeft aangevraagd. Wij vroegen eigenlijk om een vrijwilligerspenning, maar dat kan alleen als iemand stopt met zijn werkzaamheden en dat is Ben nog niet van plan! Gemeenteambtenaren wezen Jos op het feit dat bij zo'n geweldige staat van dienst een hogere onderscheiding hoort. "En vandaag is het zover" glundert Hoofdman Jos.

Diamanten huwelijk voor Miek en Wim van Mil

Wim en Miek van Mil

Tekst: Suzan Mulder

Aarle-Rixtel - Het echtpaar Miek en Wim van Mil vierde vrijdag 4 mei hun diamanten huwelijk in woon- en zorgcentrum de Pastorie in Aarle-Rixtel. Hun leven lang woonden zij in Gemert totdat zij afgelopen januari vanwege gezondheidsredenen naar Laarbeek verhuisden. In de zonovergoten tuin van de Pastorie werd in aanwezigheid van familie en burgemeester van der Meijden tijdens een gebedsdienst hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd.

"Ik werd meteen binnen uitgenodigd"
De officiële trouwdatum van Miek en Wim was op 6 mei 1958. Op de vraag of het toen ook zo'n prachtig weer was, grapt Miek: "Het weer was prima, maar hier hebben we zestig jaar op moeten wachten." Het geheugen laat de twee tegenwoordig af en toe in de steek, maar als we terugblikken op het verleden weten ze zich het meeste nog tot in detail te herinneren en vertellen. Zoals het moment dat ze verkering kregen op de Gemertse kermis. Ze kenden elkaar al langer, maar toen Wim die avond de kans kreeg Miek naar huis te brengen sloeg de vonk over. "Haar ouders wachtten haar thuis bij de voordeur op, maar ik werd meteen binnen uitgenodigd".

"We deden alles samen"
Miek en Wim woonden in het begin van het huwelijk bij de moeder van Wim totdat ze hun eigen bungalow bouwden aan de Kleikampen in Gemert. Wim bouwde het huis samen met behulp van vrienden en familie. "En ik was de opperman", vertelt Miek. "Ik hield alles in de gaten." Het zelf bouwen van hun huis was kenmerkend voor hun huwelijk. "We waren altijd bezig en deden alles samen", licht Miek toe. "We hielden ook van feestjes", vult Wim aan. "We waren bij de harmonie. Ik speelde daar mee en Miek zorgde onder andere voor de kleding en uniformen."

"Dat was een hoop knipwerk"
Die zorg voor de kleding was Miek wel toevertrouwd. Ze werkte jarenlang als modinette in het atelier van Roelofs. En ook haar trouwjurk maakte ze zelf. "Dat was een hoop knipwerk", herinnert ze zich. Miek was ook actief vrijwilligster in Gemert, onder andere bij de Welfare-afdeling van het Rode Kruis. En ze zorgde jarenlang voor haar ouders. Wim werkte zijn hele werkzame leven als wever bij van den Acker in Gemert. Bij zijn veertig jarig dienstverband ontving hij een zilveren onderscheiding. Wim en Miek verhuisden in 2011 naar een appartement in Gemert. In januari kwamen ze naar de Pastorie. Daar werd hun zestig jarig huwelijk afgelopen week uitgebreid gevierd. Zowel met de bewoners als met de familie stonden er diverse feestelijkheden op het programma.

Nieuw plan voor buurtpreventie
Inwoners Beek en Donk mobiliseren vrijwilligers voor surveillance

Frans Jansen (l) en Jan Zaagman (r) Foto: Martin Prick

Tekst en foto: Martin Prick

Beek en Donk - Jan Zaagman en Frans Jansen hebben het plan opgevat om een groep vrijwilligers te gaan mobiliseren om in groepen van twee in Beek en Donk te gaan surveilleren.

Crimineel
"Mijn voorbeeld is Drunen, met als kartrekker Willem van Woerkom", vertelt Jan Zaagman, gepensioneerd politieman en initiatiefnemer van het project. "Daar is dit project een groot succes en volgens mij moet dat in Beek en Donk ook kunnen". Samen met Frans Jansen en de Dorpsraad heeft hij een plan uitgedokterd om te kijken of een ambitieus project ook in zijn woonplaats van de grond kan komen. Het gaat over het vormen van een aantal personen, die te beginnen met de weekenden 's avonds door de wijken lopen en mensen aanspreken op gevaarlijke of voor inbrekers uitnodigende situaties. Er zijn al veel Whatsappgroepen, die zijn opgericht om te helpen bij buurtpreventie. "Mensen hebben toch een bepaald gevoel van onveiligheid in bepaalde situaties", vertelt Frans Jansen, "dat blijkt uit de oprichting van dit soort groepen". Jan Zaagman vult direct aan, dat Laarbeek zeer zeker niet als een criminele gemeente bekend staat. "Het tegendeel is eerder waar, maar dat willen we zo houden".

Juni
Het plan houdt in, dat er inwoners in de weekeinden een uurtje door de wijk gaan lopen. Dat hoeven dus geen mensen te zijn uit een bestaande WhatsAppgroep of buurtvereniging. Als ze gevaarlijke situaties zien kunnen ze mensen daarop aanspreken of het doorgeven via een snelle lijn naar de politie. Het kan voorkomen, dat iemand inbraak uitlokt door bijvoorbeeld de woning niet af te sluiten of een auto niet afgesloten aan straat laat staan. "Het moet eigenlijk gezien worden als een aanvulling op de sociale controle, die vroeger zo gewoon was in een wijk", vertelt Jan. De bedoeling is, dat mensen in groepen van twee gaan surveilleren. "Daarbij wordt gezorgd voor herkenbare kleding", vertelt Ans van de Kerkhof, voorzitter van de dorpsraad en coördinator van het project. "Ook krijgen de mensen, die zich aanmelden instructies en een korte training van de politie. Men kan zich aanmelden op de site van de Dorpsraad: www.dorpsraad-beekendonk.nl/Buurtpreventie. Daar kan men een inschrijvingsformulier downloaden. Dit moet gedaan worden vóór 18 juni. De bedoeling is, dat de eerste teams in september op pad gaan.

Hondenbezitters
Van tevoren gaan de initiatiefnemers meelopen met de mensen in Drunen om een goed beeld te krijgen van het werk. Naast de ervaringen in Drunen bestaat er ook een dergelijk project in Deurne. Gerrit van Zanten, coördinator van de Laarbeekse wijkagenten heeft daar zijn contacten en kan adviseren en aansturen als er vragen zijn. Een en ander moet natuurlijk worden toegespitst op de Laarbeekse situatie. De bedoeling is, dat Beek en Donk als pilot gaat fungeren. Daarna kan het eventueel over Laarbeek worden uitgerold. Maar voor dat het zover is, moeten er eerst voldoende belangstellenden zijn. Daarom doet Jan een beroep op iedereen, die wat tijd heeft èn ouder is dan 16 jaar om het inschrijvingsformulier in te vullen. Er wordt natuurlijk wel even gecheckt of de inschrijver geschikt is voor de baan. Hoe dat in zijn werk gaat staat vermeld op het formulier. De initiatiefnemers hopen op een minimaal aantal van 10 reacties. Dan kan met het project worden begonnen. Jan Zaagman voegt tot slot nog even toe: "We doen een speciaal beroep op hondenbezitters, want die lopen toch al!".

Column

Out of the boks

De temperaturen stegen. Voor me ligt een hoopje winterkleding. In mijn linkerhand de zak van Max. "Niet te lang over nadenken", had mijn vrouw gezegd. Snel stopte ik enkele kledingstukken in de zak. Toen zag ik mijn onderbroek liggen. Een lange onderbroek, in de kleur legergroen. Ze stamde uit De Koude Oorlog, eind jaren '60 vorige eeuw.

Twee machtsblokken hielden elkaar in een 'wankel' evenwicht. Wodkazuipers en bierdrinkers. Daartussen een Ijzeren Gordijn. Mijn lichting, 69-6, behoorde tot de bierdrinkers. Zestien maanden zat ik als dienstplichtig soldaat te wachten op die vermaledijde wodkadrinkers. Codenaam 'De Russische Beer'. Ze kwamen nooit opdagen, de lafaards!

Ik kijk nog eens goed naar mijn onderbroek. Ik zie een laag kruis en een grote gulp. Ik ruik een vage kerosinegeur vermengd met geuren van recentere datum. De kwaliteit? Onverslijtbaar. Na vijftig jaar nog geen draadje los! Isolatiewaarde? Energielabel A++! Proefondervindelijk vastgesteld tijdens ijskoude bivakken op de Noordduitse laagvlakte. En later als burger bij strenge vorst in eigen land. Eeuwige zonde om zoiets weg te gooien! Toch?

Terug naar afgelopen februari. Ik trok deze onderbroek op tot onder mijn oksels en zette mijn bivakmuts op. Ik begaf me die avond in de bijtende kou. De Oostenwind was snijdend. Ik was alleen op straat. Geen hond te zien. Ook geen Russische Beer, waar Piet Paulusma nog zo voor gewaarschuwd had. De mensen zaten allemaal binnen bij de kachel. Ze keken op tv hoe close Halbe Zijlstra was met Poetin. Hoe de Russen heel simpel onze banken hadden gehackt. Hoe de Russische Beer ons overstelpte met nepnieuws. Ze zagen hoe Geert Wilders opzichtig de Russische Beer aan zijn borst drukte. Ik voelde hoe de ijzige wind door die enorme gulp, ter hoogte van mijn borstkas, vat begon te krijgen op mijn borstharen. Ik rilde.

"Toe maar, je kunt het", hoorde ik mijn vrouw zeggen. Resoluut stopte ik het overslijtbare oerdegelijke kleinood in de zak…

Had U dàt nou van mij verwacht? Nee hè? Let een volgend keer wat beter op!

Ik denk en schrijf wel vaker out of the boks!

Weg met die verhuisdozen...

Er is zo ontzettend veel gebeurd de laatste anderhalve maand dat ik eigenlijk niet weet waar ik moet beginnen maar ik ga proberen een korte samenvatting te geven. Nadat we op 20 maart de sleutel verkregen hadden van onze nieuwe locatie 'Villa Can Fonzo' kon het werk beginnen. We zijn de laatste weken een graag geziene gast bij de 'Bauhaus'. Wanneer de caissières en de medewerkers van de bouwmarkt je beginnen te herkennen, dan weet je dat je er eigenlijk een paar keer té vaak geweest bent. Liters verf, kwasten, schuurpapier, lampen, schroefjes, etc. etc. etc. Kortom de Bauhaus in Girona heeft een topomzet dit kwartaal mede dankzij ons. De vorige eigenaresse van Villa Can Fonzo liet alles (maar dan ook echt alles) achter en wij mochten dat allemaal hebben. In het begin waren we daarmee zeer content omdat we een aantal bruikbare en mooie meubels zagen staan, maar na een paar dagen kasten uitmesten en 3 aanhangers puin ruimen, ga je daar toch iets anders over denken. Eerste prioriteit had het appartement 'Can Fonzie', want onze eerste (Gerwense) motorgasten werden verwacht op 26 april, en dan moest het appartement 'klaar' zijn. De verf was net droog en de nieuwe bedden werden pas 2 dagen daarvoor geleverd, maar het was ons gelukt en we konden de mannen bij ons verwelkomen. Ook het huis heeft nog de nodige klus- en verbouwwerkzaamheden nodig, maar het ziet er naar uit dat dat ook goed gaat komen. De tuinman is eind maart nog in de bomen geklommen om hier en daar nog wat snoeiwerk te verrichten, al was dat een beetje moeilijk omdat de meeste bomen en planten alweer hun nieuwe blaadjes en lenteknoppen laten zien. Waren we druk met ons nieuwe huis in Spanje, gebeurde er tegelijkertijd in Nederland ook van alles. Want intussen zijn we ook weer een klein beetje 'Laarbeker' geworden omdat we de trotse eigenaren zijn van een appartement in Beek en Donk. We wilden graag een eigen plekje om te kunnen verblijven wanneer we in Nederland zijn. En zoals we al voorspeld hadden... in januari ben je dakloos en eind maart/begin april komt alles tegelijk en heb je ineens 2 huizen. Dus ook nog even op en neer om een handtekeningetje bij de notaris te zetten en de sleutels in ontvangst te mogen nemen van ons hippe, leuke appartementje op het Piet van Thielplein. Zo fijn dat we nu weer een mooie nieuwe plek in Spanje hebben en een fijne stek wanneer we in Nederland zijn. Maar... na al dat gesjouw en in en uitpakken, kunnen we echt even geen verhuisdoos meer zien!

Hasta luego!
Denny & Imca van Lankveld
www.motorrijdeninspanje.com

We kennen dit als Landbouwwerktuigenfabriek Martens. Het pand is gebouwd in 1902, als brood en kleingoedbakkerij voor Jos Martens. De aannemer was A. van Hoof uit Aarle-Rixtel. De bouwkosten bedroegen heel toepasselijk ook 1902 guldens. De familie Martens is van oudsher een bakkersfamilie. In de plaats Bree in België treft men nog vele Martensen aan, die ver weg familie zijn van deze familie Martens. In 1890 was Jan Jozef A.C. Martens al begonnen met landbouwmachines en gereedschappen. Maar de bakkerij had de hoogste prioriteit. Geleidelijk nam het nevenbedrijf grotere vormen aan. Er werd een smederij bijgebouwd en het verkoopprogramma werd groter. In de etalage en op de rekken vond men lampenkappen, beddenkruiken en ander huishoudelijk gerief, trots geëtaleerd tussen de versgebakken broden. In 1929 was er een uitbreiding van de fabriek van Jos Martens. Na Jos Martens is de zoon Rochus Martens in het pand blijven wonen. Later werd het uitsluitend een handel in landbouwwerktuigen. In de winkel werden huishoudelijke artikelen verkocht, maar na verloop van tijd ook wasmachines, vrieskisten en -kasten, haarden en kachels enz. Riky Martens, dochter van Rochus Martens, was van alle markten thuis en verhuurde ook serviesgoed voor bruiloften en partijen. Weer later heeft zij in het linkerdeel een speelgoedwinkel gehad. Het bedrijf is later verhuisd naar 't Ginderdoor en zit daar nu nog. In het huidige pand woont nu de familie Klomp, die er lange tijd een bloemenzaak had.

Italiaanse stoofschotel met salami (4 pers.)

Verhit de melk en boter in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en voeg al roerend de polenta toe. Kook het mengsel op een matig vuurtje tot het dik begint te worden en loslaat van de bodem. Blijf goed roeren en voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Smeer het mengsel uit op de bodem van een ovenschaal. Snijd de rode ui in grove stukken, de paprika in blokjes, de knoflook fijn en wok alles circa 3 minuten. Snijd de salami in kleine stukjes en voeg met de tomatenblokjes, tomatenpuree en worcestersaus toe aan de rest. Breng het zachtjes aan de kook en laat het 10 min pruttelen. Schep het tomatenmengsel in de ovenschaal over het andere mengsel. Bestrooi het geheel met de rest van de Parmezaanse kaas en de in stukjes gesneden mozzarella. Bak 30 minuten af in de oven op 210°c. Lekker te eten met een salade.

Frank van Esch Foto: Joost Duppen

Ruud van der Heijden

11 / 28

"Onze service zou prima aansluiten bij ouderen, drukke gezinnen en alleenstaanden"
Wasserij Jaantje: zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Tekst: Jac Babin
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Aarle-Rixtel - Het succes van Snoeperij Jantje en Jantjes Buitendienst is sinds 3 april uitgebreid met Was- & Strijkerij Jaantje. Bij Jaantje wordt uw was in een gemoedelijke sfeer gewassen, gedroogd, gestreken en gevouwen. Dat gebeurt door mensen met een beperking. Initiatiefneemster is Marscha. Begeleidster bij Jaantje is Wendy. Beide dames nodigden DeMooiLaarbeekKrant uit voor een kijkje achter de schermen.

Jaantje is gevestigd in de Dorpsstraat van Aarle-Rixtel, tegenover Jantje en naast de Boerenbond. Een laantje biedt toegang. Aan weerszijden een keurig onderhouden bloementuin. Het werk van Jantjes Buitendienst.

Werkbespreking
Binnen tref je een kraakheldere ruimte aan, met drie reusachtige wasmachines, een royale vouwtafel en diverse strijkplanken. Aan de 'stamtafel' houden Marscha en Wendy deze ochtend een 'werkbespreking'. Het team van vandaag bestaat uit Thijs, Mats, Sanne en Nicoline. Nicoline is er nog niet. Zij komt wat later.

"Dit is een hecht team", vertelt Wendy. "Vier alleskunners die volledig op elkaar zijn ingespeeld." Thijs, Mats en Sanne ondersteunen de woorden van Wendy: "Wassen, drogen, strijken of vouwen", ze vinden het allemaal even leuk! Sanne heeft nog een andere bijzondere eigenschap. Nieuwtjes weet ze altijd als eerste. Ze hoort en ziet alles! Een baantje bij DeMooiLaarbeekKrant ziet ze niet zitten. Jammer! De lichaamstaal van het hechte team spreekt boekdelen. Ze willen verdorie aan de slag!

Marscha vertelt dat de activiteiten van Jantje en Jaantje een zinvolle dagbesteding bieden aan zo'n 24 mensen met een beperking. De begeleiding bestaat uit vier professionele krachten en een aantal vrijwilligers.

Het initiatief voor de Was- & Strijkerij
"Het idee voor deze nieuwe vorm van dagbesteding, komt van onze voetbalclub ASV'33", lacht Marscha bescheiden. "Zij vroegen of ze een wasmachine mochten plaatsen bij Jantje. Niet zo'n geslaagde combinatie, snoep en een wasserij op één locatie. Maar los van elkaar, vond ik het idee wel goed. Via uitverkiezing bij Dragons Den, ondersteuning door de gemeente en samenwerking met Cowas Laarbeek hebben we het idee kunnen realiseren, hier midden in Aarle-Rixtel.

Klanten
"We hebben inmiddels een aantal vaste klanten, zoals het klooster. Maar onze service zou ook prima aansluiten bij ouderen, drukke gezinnen en alleenstaanden. De was hoeft niet gemerkt te zijn. Daarvoor hebben we een 'waterdicht' systeem. Je krijgt gegarandeerd je eigen onderbroek weer terug. We kunnen zelfs de was ophalen en thuis brengen."

De achterliggende gedachte
"Een zinvolle dagbesteding bieden aan mensen met een beperking", zo gaat Marscha verder. "Niet ergens achteraf, maar midden in Aarle-Rixtel, zodat onze mensen contact blijven houden met de maatschappij. Jaantje is dan wel een wasserij, maar wij serveren ook een kopje koffie, maken graag een praatje en laten liefst aan iedereen zien hoe gemoedelijk het er hier aan toe gaat. Welkom iedereen!"

Marscha vertelt dat ze vroeger werkzaam was in de reguliere gezondheidszorg. "Ik vond dat het anders kon", zegt ze beslist. Inmiddels zijn Jantje en Jaantje niet meer weg te denken uit Aarle-Rixtel. Naast de wasserijactiviteiten verkoopt Jaantje biologische zeep en schitterende zelfgemaakte cadeaupakketjes.

Openingstijden
Was- & Strijkerij Jaantje is gevestigd aan de Dorpsstraat 84 in Aarle-Rixtel. Telefoon: 06-11955179, E-mail: info@wasserijjaantje.nl. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. "Loop gerust eens binnen!", zeggen Marscha en Wendy uitnodigend.

Big Band & Blues Night in Muziekcentrum 't Anker

Beek en Donk – BBC-jazz heeft weer een mooi affiche. De BBC-jazz en Australiër Louis King and Band komen op zaterdag 19 mei naar Muziekcentrum 't Anker aan de Pater Vogelstraat in Beek en Donk om daar hun Jazz, Rock 'n Roll en Rockabilly Blues te spelen.

De BBC-jazz speelt een aantal nummers, ook samen met Louis King. Het is voor de BBC-jazz een heuse uitdaging, maar er is in de afgelopen periode hard gewerkt om er een geweldig optreden van te maken. Muziekstukken die zeker opgelegd worden zijn: Humanism, I found a new baby, Grooving' high, Beyond the Sea en de swinging Jump. Jive an' Wail. De avond biedt een programma boordevol afwisseling.

Louis King wordt wel 'the King of Rockabilly Blues' genoemd. Hij werkte samen met BB King en andere grote namen. 'London, Barcelona, Beek en Donk...' Pierre Heesakkers, de dirigent van BBC-jazz lacht als hij bedenkt wat voor artiest hij in huis haalde. "Hij heeft overal al gespeeld. Dan is het toch wel heel gaaf dat hij hierheen komt!"

Louis King en zijn mannen staan garant voor veel variatie en amusement. Zij maakten muziek voor reclamefilms van het grootste Amerikaanse sportmerk. Maar ook net als in het Jungle Book ontvoert Louis King hun publiek met hun zeer geanimeerde, energieke interpretatie van bekende nummers. Hun materiaalkeuze onderscheidt ze van elke andere band en hun talrijke optredens illustreren hun nieuwheid en aanhoudende aantrekkingskracht.

Dit zijn dus niet de eerste-beste artiesten die naar 't Anker komen. Hou je van Jazz, Blues en Rock 'n Roll? Dan mag je dit zeker niet missen! De avond begint om 21.00 uur, entree is geheel gratis.

Diner voor alleengaanden in het Buurthuis

Mariahout - Na een gezellige paasbrunch bij huize van den Heuvel is het nu weer tijd om gezellig te dineren en wel op zaterdag 26 mei voor de alleengaanden.

Traditiegetrouw verzorgd door de kookclub van Zorg Om Het Dorp. Dat wordt weer smullen! Voor 2018 hebben ze besloten om in het voorjaar en najaar een diner te verzorgen. Eenmaal op zaterdag en eenmaal op zondag. Ze hopen daarmee een grotere groep te bereiken.

Bent u alleen en woont u in de gemeente Laarbeek en wilt u voor €10,00 lid worden van Zorg om het Dorp, dan kunt u ook hieraan deelnemen. Voor die €10,00 krijgt u een kortingsbon van €7,50 die u kunt besteden bij de alleengaanden, theater en kermis.

Het diner wordt gehouden in het Buurthuis. De zaal is open vanaf 17.00 uur en het diner begint om 17.30 uur. De kosten bedragen €15,00 (met kortingsbond €7,50) (inbegrepen zijn koffie, drankje). Aanmelden voor 13 mei. Speciale diëten graag doorgeven.

Aanmelden is mogelijk bij Marietje van der Linden, Nieuwe Erven 27, tel. 0499-421654, mail: m.vanderlinden@onsbrabantnet.nl. Lies Berkvens, Wilhelminastraat 1, tel. 0499-421351, mail: emberkvens@onsbrabantnet.nl en/of Gerda van den Heuvel, tel. 06-14437369, mail: gerdinia@hotmail.com.

Lintje van Oranje

Paul de Hoon Foto: Joost Duppen

Bij deze draag ik het lintje op aan anderen die er ook een verdienen. Er zijn zoveel mensen die vrijwilligerswerk doen.

Ik was er goed mee verrast, omdat wat je doet voor de gemeenschap vanzelf in je leven is geslopen. Maar vooral betekent het een mooie waardering, niet om er mee op te houden, maar vooral er mee door te gaan. Er zijn nog genoeg projecten om me voor in te zetten.

Er was door het Oranjecomité een mooie middag georganiseerd in de Dreef met de lintjes dragers en partners en een toespraak van de burgemeester voor alle lintjesdragers van Laarbeek.

Ook waren er mooie optredens van diverse koren en een dansgroep, ook kon men met andere lintjesdragers praten over hun vrijwilligerswerk. Dezelfde dag werd er een mooie en fijne bijeenkomst bij de Hommel aangeboden door het Oranjecomité. Het was een fijne lunch die lekker smaakte.

Beste mensen, probeer iets meer tijd voor je medemens op te brengen, er zijn nog genoeg projecten die hulp nodig hebben

Bij deze wil ik vooral mijn gezin en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt, dat ik deze Koninklijke Onderscheiding heb gekregen, hartelijk bedanken!

Paul de Hoon

Kienen met de Raopers

Lieshout – Carnavalsvereniging de Raopers houden op vrijdag 11 mei een kienavond. Deze wordt gehouden in het Dorpshuis aan het Grotenhof.

De avond begint om 20.00 uur en de zaal is open om 19.00 uur. Iedereen kan aan deze kienavond mee doen.

17 Straatvoetbalteams strijden om ticket voor Nederlands kampioenschap

Foto: Johan Maas

Tekst: Stijn Geene
Foto: Johan Maas

Beek en Donk - In de verte klinkt muziek, maar er is een fluitje doorheen te horen. Het jaarlijkse straatvoetbaltoernooi is bezig. Meerdere jonge teams laten hun talenten zien. Ze spelen tegen elkaar. Zo blijven de beste over. De beste teams mogen naar Amsterdam voor het Nederlands kampioenschap.

Straatvoetbal, gewoon voetbal maar toch anders
Straatvoetbal lijkt op normaal veldvoetbal, toch is het anders. Bij veldvoetbal bestaat een team uit elf personen, een elftal. Bij straatvoetbal bestaat een team uit 5 personen. Bij het Laarbeeks straatvoetbaltoernooi bestaat een team uit 4 personen, inclusief keeper. Zo is het voor iedereen leuk. Ook voor de minder gevorderde spelers. Daarnaast is het veld een stuk kleiner. Vier keer zo klein als een normaal voetbalveld. Hierdoor zijn de teams dichter bij elkaar en is er meer actie. De bal wordt meer overgespeeld. Het team kan veel trucjes uithalen zodat het andere team niet meer weet waar de bal naartoe gaat. Als team wacht je op het goede moment om te scoren en dan schieten op het doel. ''Een team kan goed laten zien hoe goed ze zijn aan de hand van hun trucjes", legt Jolijn Verploegen, een van de organisatoren uit. "Hoe meer trucjes teams uithalen hoe kleiner de kans is dat de tegenstander de bal krijgt. Je ziet dus dat de bal vaker rondgaat in plaats van in een rechte lijn naar het doel." Jolijn legt ook uit dat het belangrijkste onderdeel van voetbal, de bal, bij straatvoetbal anders is. De bal is zachter, hierdoor stuitert hij minder hoog. Er wordt daarom ook veel minder gekopt dan bij gewoon voetbal. Kortom straatvoetbal blijft voetbal maar toch net iets anders.

Foto: Johan Maas
Foto: Johan Maas

Laarbeeks straatvoetbaltoernooi
Op 5 mei wordt ieder jaar het Laarbeeks straatvoetbaltoernooi gehouden. De organisatie is al vanaf december bezig met de voorbereidingen. Afgelopen zaterdag deden er in totaal zeventien teams mee. Van deze teams maken de eerste drie van de leeftijdscategorie tien tot twaalf en teams van dertien tot vijftien jaar kans om naar Amsterdam te mogen voor het Nederlands kampioenschap.

Maar de wedstrijden op Bevrijdingsdag gingen niet alleen om het winnen. Het gaat vooral om het plezier dat je met z'n allen hebt. Het plezier in het spel is het hart van het straatvoetbal. Zonder plezier is er geen straatvoetbal. Het was een heel gezellige boel bij het toernooi. Misschien ziet Laarbeek de plaatselijke winnaars nog ooit terug als Nederlands kampioen.

Winnaars
6-9 jaar
1. De Sukkeltjes, 2. SF2, 3. Spartalisjus

10-12 jaar
1. De Funboys 2, 2. De Funboys 1, 3. The Masters

13-15 jaar
1. Sparta'25, 2. De Beunhazen, 3. StreetTeam

12-15 jaar meiden
1. Sparta'25 meiden 2, 2. Sparta'25 meiden 3, 3. Sparta'25 meiden 1

27 Geslaagden cursus jeugd EHBO 't Otterke

Beek en Donk – 27 Kinderen van groep 8 van Dalton Basisschool 't Otterke kregen op maandag 7 mei de certificaten jeugd DHBO A uitgereikt. Alle kinderen hadden de cursus en het afsluitende examen goed doorlopen.

Op 26 februari begonnen de eerste lessen. De praktijklessen werden verzorgd door 2 leden van EHBO Beek en Donk, terwijl de theorie werd bijgebracht door de leerkracht van groep 8. Een van de lessen betrof voor een deel een demonstratie van reanimatie in combinatie met inzet van de AED. Dit is voor de kinderen echter geen examenonderdeel. De lessen werden gegeven conform de daarvoor opgestelde Eindtermen jeugd Eerste Hulp

Na 8 lessen werd op maandag 16 april het examen afgenomen. Het examen bestond uit 5 onderdelen. De theorie, de onderdelen draaien van buik naar rug en stabiele zijligging met het aanspreken, aanschudden, controle ademhaling en het inroepen van deskundige hulp.

Daarnaast moesten alle kinderen een slachtoffer behandelen. De slachtoffers waren kinderen uit groep 7 die vakkundig geschminkt waren. Zo waren er bloedende wonden die steriel afgedekt moesten worden met een pleister, een snelverband of een steriel gaasje met een elastische zwachtel. Daarnaast waren er verstuikte enkels en polsen, waar de kinderen een drukverband moesten aanleggen met een ideaalzwachtel. Voor al deze onderdelen werden door de examinatoren punten toegekend. De examinatoren waren allen leden van de EHBO-vereniging Beek en Donk. Al met al een geslaagde cursus met 27 blije gezichten met een officieel jeugd EHBO-certificaat.

16 / 28

Donderdag 10 mei
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel Mariakapel
Eucharistieviering met samenzang

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering

Intentie in deze viering voor Leo Jansen

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor Leonardus

Na afloop van de viering wordt er koffie en thee geschonken. U bent van harte welkom!

Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Geen Eucharistieviering

Vrijdag 11 mei
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Lieshout Franciscushof
Eucharistieviering

Zaterdag 12 mei
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

13.00 Lieshout Sint Servatiuskapel
Gildeviering

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Pastoor Henk Leemans, Jan en Agnes Rooijakkers-Huijbers, Frans van Rooij (mged), Door Schepers-Meulensteen (mged), Willij Kemps, Martien van Nistelrooij en Arnold van Lankvelt (verj.dag en trouwdag).

Zondag 13 mei
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering m.m.v. Kerkkoor

Intenties in deze viering voor: Overleden ouders van Vijfeijken– Daniëls, Wim Verschuuren (Aarle-Rixtel), Overleden ouders De Korte–Verhaar, Noud en Mio Raaijmakers, Familie Verbakel–van de Zanden, Overleden ouders van den Elsen–van Berlo, Overleden ouders Vlamings–Klomp, Overleden ouders Vereijken–Verhagen (verj), Klaas Verhagen (verj/jrgt), Voor de vervolgde Christenen in Pakistan en Bangladesh, Tot welzijn van de parochie.

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Geen Eucharistieviering

11.00 Lieshout Sint Servatiuskerk
1e communieviering

Intenties in deze viering voor: Jo Manders-Maas, Ela Offermans, Wim van der Linden, Lena Donkers-van de Laar en uit dankbaarheid t.g.v. gouden huwelijk.

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
1e communieviering

Intenties in deze viering voor: Willem en Miet van der Heijden-van Dijk, Tonnie van Vijfeijken-Jeurgens, Johannes Swinkels en Allegonda Dirks de echtgenote, Cees en Truus Vogels-Smits, Joop van der Coer, Jos de Jong, Frank van Dommelen, opa Martien Brouwers opa van Anouk, Martha en Silvan van de Waarsenburg, kleine oma en opa van Anouk, opa Jan de Groot, opa van Theun, opa Mart van den Heuvel, opa van Evelien, Martien en Cor van den Bergh, Carlo de zoon tevens opa van Dana, Toon en Rietje van Heugten-van den Berg.

15.00 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Gebedsviering bij de Lourdesgrot

Maandag 14 mei
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Duits)

Dinsdag 15 mei
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Mariahout Zusters van Barmhartigheid
18.30 Eucharistieviering

Woensdag 16 mei
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

19.00 Aarle-Rixtel Mariakapel
Rozenkransgebed

Runnersclub neemt afscheid van Benjan van den Brink
In Memoriam Benjan van den Brink

Benjan tijdens de Duvelscross in 2006

In de vroege morgen van 30 april overleed Benjan van den Brink, clubicoon van Runnersclub Lieshout. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, toch kwam zijn overlijden nog onverwacht.

Voordat Runnersclub Lieshout bestond, vormde Benjan met nog enkele fanatieke hardlopers een groepje die regelmatig trainden en wedstrijden liepen. Direct na de oprichting van Runnersclub Lieshout in 1988 sloot dit groepje zich aan bij deze vereniging. Snel bleek welke bijzondere gave Benjan had, de snelheid en het gemak waarmee hij zich voortbewoog konden anderen alleen van dromen. Meestal zagen die alleen zijn achterkant.

Naast de vele trainingsuren werd er regelmatig een wedstrijd gelopen en niet zonder succes. Benjan heeft vaak het podium gehaald, ook regelmatig als eerste aan de streep. Vele clubrecords staan nog op zijn naam. De marathon was het toch waar Benjan elk jaar voor trainde, soms in 6 keer tot 100 km per week. Een mooie toptijd van 2:57:09 was het resultaat daarvan. In 2002 werd een uitstapje gemaakt naar Berlijn, met als hoogtepunt natuurlijk de marathon op zondag. Later bleek dat hier je ziek zijn begon, een tijd van 3:45 was geen tijd voor Benjan.

Op veel te jonge leeftijd werd bij Benjan kanker geconstateerd. Jarenlang is hij ondanks zijn ziekte actief kunnen blijven bij het hardlopen. Toen dat niet meer mogelijk was, stapte hij op de fiets en ging vaak mee met trainingen. De lange trainingen op zaterdag met een krat waterbidons achterop. Doordeweeks als extra trainer coachend en aanmoedigend Trots op zijn clubje.

Tot het laatst was Benjan betrokken bij RCL, al was hij niet meer in staat om trainingen te bezoeken. Het was belangrijk voor hem om met zijn loopmaatjes contact te houden en zij wilden dit contact ook met hem blijven houden. Afgelopen Koningsdag zat hij nog langs het parkoers van de Kings&Queensrun, coachend naar de RCL-ers die voorbij kwamen. Het was duidelijk dat het voor hem ook veel betekende om hier nog te kunnen zijn, hetzelfde gold voor de leden van RCL.

Kort daarna, in de nacht van zondag op maandag, was het klaar voor Benjan. Benjan is 62 jaar geworden.

Benjan, rust zacht. Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt. Maar vooral bedankt voor wie je geweest bent: een geweldig mens!

Namens alle rcl-ers wensen wij Angela, kinderen met partners en zijn kleinkinderen sterkte met dit enorme verlies.

Bestuur en leden Runners Club Lieshout

Anne van Deursen

Anne van Deursen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Muziek maken kan op verschillende manieren. Als solist op de voorgrond of als muzikant in de begeleidende rol. Anne van Deursen kan het allebei. Op piano en keyboard begeleidt ze verschillende koren, maar ze is ook in staat vrolijk mee te zingen. Creatieve Anne kun je ook op het toneel tegenkomen. Bij toneelvereniging Mariahout speelt ze al vanaf de basisschool diverse rollen. Een bijzondere was Julia in 'Romeo en Julia', in Brabants dialect.

Pianospelen moet je leren. Hoe ben je begonnen?
"Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn beide ouders zijn muzikaal en stimuleerden muziek. Beiden bespeelden een instrument en zingen nu nog steeds in een koor. Mijn moeder gaf blokfluitles, ook aan mij. Rond mijn negende jaar ging ik net als mijn broer en zus op pianoles. De leraar kwam zelfs bij ons thuis om ons om beurten les te geven."

Pianisten genoeg. Hoe kwam het dat jij koren ging begeleiden?
"Mijn moeder dirigeerde in Mariahout het kinderkoor. Eerst zong ik gewoon met het koor mee, maar vanaf mijn zestiende mocht ik het koor met het orgel begeleiden. Omdat ik zingen heel leuk vind, ging ik ook in Lieshout bij Jongerenkoor 'De Halmen'. Na anderhalf jaar stopte hun pianist. Ik kende toevallig één nummer en vertelde dat ik wel wilde begeleiden. Dat werd oefenen. Samen met mijn moeder leerde ik akkoorden. Gelukkig kreeg ik steun van gitarist Wim Wevers, hij stimuleerde me."

Vanuit 'De Halmen' is ook jullie band Alive@nine ontstaan.
"Een van de koorleden ging trouwen. Er bestond een groepje dat op bruiloften zong, maar het bruidspaar wilde wat ruiger werk. Daardoor ontstond een band waaruit uiteindelijk Alive@nine is ontstaan, nu 12,5 jaar geleden. We oefenen een keer in de twee weken in het Dorpshuis in Lieshout. Het is ontzettend leuk om te doen. Een paar keer per jaar treden we op. Bijvoorbeeld op Koningsdag in Lieshout en soms op afterparty's in Openluchttheater Mariahout."

We gaan dagdromen. Stel je voor, een groot artiest bezoekt het theater, zijn pianist is er niet. Wie zou jij willen begeleiden?
"Iedereen wel. Ik houd van veel soorten muziek. Van Dreetje Hazes tot klassiek. Van jazz, Gregory Porter tot Ruben Hein. Ik zou Bløf wel willen begeleiden. Soms zou ik willen dat ik meer 'ballen' had gehad en verder was gegaan in de muziek. Maar ik ben daar 'te zacht' voor. Laat mij maar koren begeleiden. Je vergeet er trouwens een."

Rejoice toch? Ontstaan uit het oude Mariahoutse kinderkoor.
"Inmiddels volwassen geworden dames met een connectie met Mariahout. Af en toe treden we op. Zoals afgelopen 'Winterplein in het park', de kerstmarkt in het Openluchttheater."

Nog toekomstplannen?
"Toneelvereniging Mariahout is druk bezig met een stuk over 'De Zwarte Ruiter'. Ook daar zit muziek in. We hebben verschillende mensen uit Laarbeek gevraagd om te zingen. Verder hoop ik dat Alive@nine nog lang blijft bestaan. In deze band kan ik echt mijn 'ei' kwijt."

BEL DE SPECIALIST
Uw trap gestoffeerd voor €295,00 incl. Tapijt. Ook voor uw andere vloeren tapijt vinyl pvc marmoleum laminaat. williesstoffering.nl. Braaksestraat10 Helmond Tel. 0492-535901

Meubelstoffering De Leest. Stoffering van banken en stoelen. Klassiek of modern. Kussens op maat gemaakt. Vernieuwen van binnen kussens. www.deleestmeubelstoffering.nl Tel. 06-33738183

Rolluiken, zonneschermen, garagedeuren, horren. Verkoop, montage, reparatie, renovatie. Bel of mail voor informatie 0413-476359 info@kluijtmanszonweringen.nl

GEVRAAGD
Te koop gevraagd: Marktspullen, antiek, beelden, kleingoed, zolderopruimingen, etc. Tel. 06-13208306

Gevraagd: legpuzzels van Jan van Haasteren, en het bordspel Risk. Marjet van den Boom Tel. 06-51239019

GEVONDEN
Sleutelbos met sleutelhanger een flesopener (groen), sleutels met paars, rood en geel hoesje. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk

Grijze armband met goudkleurige schakel afwisselend. Gevonden: Deense Hoek, Lieshout. Voor meer info Tel. 0492-832182 / info@mooilaarbeek.nl

Ketting met zilveren kruisje, gevonden omgeving Dierenpark 't Regtereind, Beek en Donk. Voor meer info: Tel. 06-39333924

Trouwring met de naam Anita, gevonden op 30 april, Leeuweriklaan, Beek en Donk. Voor meer info: hbiemans@kpnmail.nl

OVERIG
Grote Jaarmarkt Aarle-Rixtel donderdag 10 mei 'Hemelvaartsdag' met vele activiteiten en muziek, 11.00-17.00 uur, toegang geheel gratis.

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe, meeneemprijs. Vanaf €2,00 per m2, Duinweg 17, Schijndel, Tel. 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Jonge bruine legkippen volledig ingeënt 2017, tel 0499-471755 of 06-13894215

Laurier, taxus en haagbeuken, fruitbomen, lei- en parkbomen. Tevens potgrond, kustmest en gewasbeschermingsmiddelen. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk Zuid 7B, Sint-Oedenrode.

Staande bloeiende geraniums hele seizoen 99 cent. Volop zomerbloeiers, perk en kuipplanten. Alle soorten groenten en kruidenplanten, Groencentrum Van Heesch. Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en iedere zondag in mei geopend.

Tomatenplanten, koolplanten, enz. Pootaardappels. Kapelstraat 39, Beek en Donk, 06-53309580

SALE!!! Zaterdag 26 mei 10.00 – 12.00 uur. Hippe handgemaakte baby- kinderkleding t/m maat 122. Dames Dekkers - Baverdestraat 9 Lieshout.

Te koop: riante BOUWKAVEL 2055 m2, Bouw uw droomhuis in een rustieke omgeving! Aan rand van bos in Lieshout (plan Molenheide) Tel. 06-14812916. funda.nl/40449319

VERLOREN
Sleutelbos met o.a. autosleutel (Volvo) en muntje van winkelwagen. Verloren op wo 2 mei Aarlerixtelseweg Aarle-Rixtel/Helmond. Bij vondst contact opnemen met: Tel. 0492-385822

Portemonnee (Clutch) met Iphone-7, rijbewijs, op naam: K. Manders, ID-kaarten op naam: Kim Manders + kinderen. Verloren route Tuincentrum de Biezen richting Helmond. Bij vondst contact opnemen met Tel. 06-51715585

                

PAULOS KALLAH DROOMT VAN EEN GOUDEN TOEKOMST

Tekst: Jac Babin

Beek en Donk - Paulos Kallah woont met zijn gezin in Beek en Donk. Hij vluchtte met gevaar voor eigen leven naar Nederland. Als katholiek zag hij geen toekomst meer in het overwegend Islamitische Syrië. Lees het indrukwekkende verhaal van Paulos en zijn vele pogingen om in Nederland voet aan de grond te krijgen als… goudsmid.

Paulos Kallah
"
Ik ben geboren op 22-9-1960 in Aleppo", zo begint Paulos zijn verhaal. "Mijn vader was automonteur en ik had twee broers en één zus. Mijn zus woont al 18 jaar in Veldhoven. Aan de universiteit van Aleppo studeerde ik economie. Ik ben echter nooit in die richting werkzaam geweest. Voor het ambacht van goudsmid bestaat in Syrië geen opleiding. Ik leerde van ervaren goudsmeden de fijne kneepjes. Ik kan sieraden repareren, ontwerpen en handmatig fabriceren. In Aleppo had ik een eigen atelier. Ik woonde in een flat met mijn vrouw Rania en mijn zonen John en Jad. Het leven ging zo zijn gangetje. Ik had voldoende werk en volleybalde niet onverdienstelijk in het stadsteam van Aleppo."

Paulos Kallah

Oorlog
"In 2012 brak de oorlog uit", zucht Paulos. "Eerst merkten we er weinig van. Na een jaar was het ook in Aleppo, volop oorlog. Je kon niet meer veilig over straat lopen. Steeds keek je angstig naar boven of er vliegtuigen waren of raketten. Wie nou eigenlijk tegen wie vocht weet ik nog steeds niet. Aleppo veranderde langzamerhand in één grote ruïne. Mijn atelier werd diverse keren getroffen. Ik raakte al mijn gereedschappen kwijt. Het was een verschrikkelijke tijd!"

Vluchten
"In 2015 nam ik het besluit om te vluchten. Mijn familie en mijn vrouw zagen dat eerst niet zitten. "Wacht nou Paulos", zeiden ze. Het wordt zo beter!" Ik zette door, nam afscheid van vrouw en kinderen en vertrok met de bus naar Damascus. Daar nam ik het vliegtuig naar Turkije. Het was een moeilijke beslissing om mijn vrouw en kinderen achter te moeten laten. Ik wilde hen niet blootstellen aan de gevaren van een vlucht. Ik hoopte vurig dat we later weer herenigd zouden worden.

In Turkije ontmoette ik een vriend. We kwamen in contact met mensensmokkelaars. Die wilden ons per boot overzetten naar Griekenland. Dat kostte 2000 euro! Op een nacht werden we opgehaald met een busje. Na een rit van vele uren en een voettocht van nog eens anderhalf uur door de bergen bereikten we de zee. Tijdens die voettocht verloor mijn vriend zijn insuline. Hij was suikerpatiënt… Het bootje was een opblaasbootje, geschikt voor vijf of zes personen. We werden er met z'n vijftienen op gepropt! We kregen een zwemvest, maar het mijne was zo klein, dat het niet dicht kon. De overtocht duurde in mijn beleving zo'n twee en een half uur."

"Eenmaal op zee waren we doodsbang. Het bootje verloor onderweg veel lucht. We kenden de verschrikkelijke verhalen. Van ons bootje, is gelukkig niemand verdronken. Later zag ik op tv de beelden van dat dode jongetje op het strand van een Grieks eiland. Dat had mij ook kunnen overkomen. Ik hield steeds contact met Rania per telefoon."

In Europa
We bleken te zijn aangekomen op het Griekse eiland Symi. Met een groot schip reisden we naar Athene. Dat kostte nog eens 3600 euro. Daarna met het vliegtuig naar Schiphol, waar ik werd opgewacht door mijn zus. Ik mocht echter niet mee naar Veldhoven, maar werd ondergebracht in het AZC van Ter Apel. Alles wat ik nu vertel lijkt allemaal soepel en snel te gaan. Dat is niet zo. Overal werden we uitvoerig gecontroleerd, kregen we nieuwe papieren en moesten we uren-, dagen-, wekenlang wachten. Ik was medio juli 2015 vanuit Aleppo vertrokken. Half september kwam ik aan in Ter Apel."

In Nederland
In Nederland volgde overplaatsing na overplaatsing. Van Ter Apel naar Weert, naar Azelo, naar Doetinchem, naar Eindhoven, naar Lieshout. "Op 25 december 2016 volgde de hereniging met Rania en de kinderen", een godsgeschenk lacht Paulos. En dan nu in Beek en Donk. Diverse keren probeerde Paulos zijn oude beroep van goudsmid op te pakken, door vrijwillig te werken bij een juwelier. Ze waren allemaal super tevreden, maar er kwam nooit een betaalde baan uit voort.

"Ik heb er alles voor over om niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering", bekent Paulos. "Ik heb met hulp van een aantal lieve mensen weer wat gereedschap gekocht, zodat ik weer mooie sieraden kan maken. Een paar kleine opdrachtjes heb ik al mogen uitvoeren."

Daarnaast vindt Paulos het belangrijk dat hij de Nederlandse taal goed onder de knie krijgt. Hij is een tijd geleden geslaagd voor de onderdelen luisteren en lezen. Spreken gaat nog wat moeilijker. "Misschien zijn er mensen die meer informatie willen, of graag een praatje met mij willen maken, zodat ik ook dàt onderdeel kan oefenen", lacht Paulus, terwijl hij joviaal naar zijn buurman zwaait. Welkom, maar graag eerst even bellen: 0687635004, of mailen naar pauloskallah@gmail.com.

Bij het afscheid blijkt dat Paulos al behoorlijk ingeburgerd is. "Houdoe!", zo klinkt het vriendelijk in onvervalst Brabants.

De zwarte rakker

Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Ook zo genoten van het prachtige weer van afgelopen week? Het grappige is dat veel mensen me met dit weer aanspreken over het zonnige weer en dat het mooi fotoweer is. Natuurlijk geniet ik van de zonnige dagen maar voor het fotograferen zelf heb ik liever een bewolkte dag. Als er volop zon wordt gemeld ga ik extra vroeg op pad omdat je dan de eerste uren nog mooi licht hebt maar om een uur of tien word het licht alweer te hard. Zo ook afgelopen zondag toen ik al voor zes uur op pad was en eigenlijk op zoek was naar reeën. Ik liep door een bosperceeltje toen ik een flink geklop hoorde van een specht en even later hoorde ik twee zwarte spechten tegen elkaar roepen. Langzaam ging ik op het geluid af en zag een zwarte specht tegen een boom zitten. Ik ging met een grote boog voorzichtig dichterbij tot ik hem mooi in beeld had met het licht van de goede kant. Gelukkig had hij het veel te druk met het roepen naar de ander zodat hij me niet in de gaten had. Op het moment dat ik met fotograferen begon hoorde ik plots in de verte een harmonie die volop aan het spelen ging! Eerst dacht ik, wat is dit? Maar toen viel het kwartje, dauwtrappen! Fotograferen in alle vroegte met een muzikale omlijsting, dubbel genieten in ons Mooie Laarbeek.

Meepraten over verkeersproblemen in Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel – De actie 'Minder hard – Vanuit je hart – 30' is voorbij maar ze gaan verder. De Werkgroep Verkeer Aarle-Rixtel, onder­deel van het Dorpsplatform Aarle-Rixtel, komt woensdag 16 mei weer bijeen om over de actie en verkeersknelpunten te praten. De bijeenkomst is in De Dreef en begint om 20.00 uur.

Tijdens iedere bijeenkomst komt het punt hard rijden in het dorp ter sprake. Maar deze keer kunnen ze de bewustwordingsactie 'Minder hard - Vanuit je Hard – 30', die vanuit de Werkgroep Verkeer is georganiseerd evalueren. De inwoners hebben laten zien dat ze het probleem willen aanpakken. Hoe gaan ze nu verder?

Naast de discussie over de aanpak te hard rijden in Aarle-Rixtel komt in de bijeenkomst van 16 mei het actieschema (de lijst met openstaande punten) ter sprake. De organisatie bekijkt dan hoe deze knelpunten kunnen worden aangepakt. Ook komt de rol van inwoners aan de orde. Want verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn zaken waar ook de inwoners aan moeten werken. Wilt u weten welke knelpunten er op de lijst staan vraag dan via info@dorpsplatform.nl het verslag van de laatste bijeenkomst op. Naar dit email-adres kunt u ook nieuwe punten aangaande verkeers­situaties sturen. En als u interesse heeft om mee te praten over dit soort zaken laat dan van u horen of kom naar de bijeenkomst van de Werkgroep Verkeer Aarle-Rixtel.

101 zonnepanelen bij vv Mariahout

Mariahout - Onder het motto 'energie besparen is ook geld besparen' is de energie werkgroep bestaande uit Adriaan Leenders, Bart van Berkel, Mari vd Rijt en Carlo Leenders gestart met het laten opstellen van een energieadvies rapport.

Veel sportverenigingen hebben te maken met stijgende lasten en een begroting die steeds moeilijker rond te krijgen is. Een inkomstenstijging is lastig te realiseren, daarom is er gekeken naar een manier om de uitgaven te verminderen. Met het plaatsen van 101 zonnepanelen investeren ze duurzaam en kunnen ze de energiekosten reduceren. Door het plaatsen van deze zonnepanelen verwachten ze een elektriciteitsproductie van ruim 25.000 kWh per jaar en kunnen ze hun investering met de huidige regelingen binnen 7 jaar terugverdienen.

Het plaatsen van de 101 zonnepanelen is mede mogelijk gemaakt door Hennie Berkvens Transport uit Mariahout, één van de vele trouwe sponsoren. Met zijn autolaadkraan werden alle panelen en het bevestigingsmateriaal zorgvuldig op het dak geplaatst. Door zijn vrijwillige hulp heeft de voetbalclub de offerte weten te verlagen en daar zijn ze hem zeer dankbaar voor.

Moederdagviering bij Vrouwenbeweging

Beek en Donk – De Vrouwenbeweging nodigt haar leden uit op dinsdag 15 mei voor de moederdagviering. Deze avond vindt plaats in herberg 't Huukske en begint om 20.00 uur.

Na een korte viering door pastor Jan Engels en koffie met wat lekkers, beginnen ze met hun avond. De Vrouwenbeweging heeft het zangkoor de Halmen uitgenodigd om voor hen een leuke en mooie avond te verzorgen. ze hopen dan ook dat hun leden van deze avond kunnen genieten. Ook kunnen de leden zich nog aanmelden voor het jaarlijks uitstapje er zijn nog enkele plaatsen vrij. De organisatie ziet jullie graag op hun avond.

22 / 28

Start Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek

Foto: Joost Duppen

Laarbeek – Voor de 8e keer wordt aanstaande dinsdag, 15 mei, gestart met de wandelvierdaagse Gezond Laarbeek. Elke dag een andere afstand lopen mag dan ook. Vorig editie waren er ruim 1200 wandelaars. De organisatie hoopt ook dit jaar velen van u als wandelaar en deelnemer te zien.

Als je minimaal 3 van de 4 dagen meeloopt, wacht er weer een prachtig stuk edelmetaal op je. Voor een dag meewandelen krijg je een herinneringsvaantje. Elke dag en op elke afstand wacht weer een versnapering en een gezond drankje op je.

Afstanden 3 of 5 en 10 km. Inschrijven voor 4 dagen kost €2,00 per persoon. Voor basisschoolleerlingen €1,00 voor 4 dagen. Kinderen t/m 4 jaar kunnen gratis deelnemen. Inschrijven voor 1 dag kan ook. Kosten: €1,00 per persoon.

De wandelvierdaagse is geschikt voor alle leeftijden. 3 km is ook geschikt voor rolstoelers en wandelwagens. Inschrijven kan alleen bij de startplaats(en). Elke dag kan er worden gestart tussen 17.30 en 19.00 uur.

Start en finish:
Dinsdag 15 mei Aarle-Rixtel MFC ????De Dreef Duivenakker 76.
Woensdag 16 mei Beek en Donk Parkpaviljoen in de Muziektuin aan de Koppelstraat.
Donderdag 17 mei Lieshout Café de Koekoek Dorpsstraat 49.
Vrijdag 18 mei Mariahout Buurthuis Bernadettestraat 43.

Wil je alle informatie nog een keer nalezen, kijk dan op: www.wandelvierdaagsegezondlaarbeek.nl.

Stratenvoetbal ASV'33

Aarle-Rixtel - Op sportpark De Hut vindt donderdag 7 en vrijdag 8 juni weer het inmiddels traditionele stratenvoetbaltoernooi plaats voor alle inwoners van Aarle-Rixtel vanaf 16 jaar, zowel mannen als vrouwen! Uiteraard zijn ook liefhebbers die geen lid zijn van ASV '33 van harte welkom om mee te doen.

Donderdag 7 juni worden vanaf 19.00 uur de poulewedstrijden gespeeld; vrijdag 8 juni vanaf 19.00 uur de kruisfinales en de finale. De wedstrijden worden gespeeld op een kleiner veld, met zes spelers en een keeper. Er dient continu minimaal één vrouw in het veld te staan (door een vrouw gescoord doelpunt telt dubbel!)

Aarle-Rixtel is voor dit toernooi ingedeeld in tien wijken. Deelnemers kunnen zich tot uiterlijk 31 mei aanmelden bij de contactpersoon van de betreffende wijk.

De wijkindeling en de namen en telefoonnummers van de verschillende contactpersonen staan op de website (onder 'agenda' - 'stratenvoetbaltoernooi').

Verschillende gezelschapsdansen

Kom dansen in de Waterpoort!

Beek en Donk - De volgende dansmiddag staat al weer voor de deur. Op dinsdag 15 mei wordt in de ontmoetingsruimte van de Waterpoort weer een dansmiddag gehouden.

Onder leiding van DJ Arie Wagelmans komen verschillende gezelschapsdansen voorbij zoals de Wals, Sirtaki, Cumbia, Tango en een Swing. Iedereen is welkom, men heeft geen partner nodig. De middagen zijn goed voor lijf en leden en houden je jong!

Dinsdag 15 mei dansen in De Waterpoort van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht bij ViERBINDEN Shqipe Lajqi, mail slajqi@vierbinden.nl of tel. 06-45203227.

Uitwisseling Sandiacre Town-Sparta'25 zeer geslaagd

Beek en Donk - In de late avond op woensdag 25 april vertrokken 64 jeugdspelers en 23 begeleiders/ouders van Sparta'25 naar Engeland voor de jaarlijkse uitwisseling met de voetballers van Sandiacre Town. Na een voorspoedige reis met bus en boot werd op donderdag een bezoek gebracht aan het Derby County stadion waarna tijd was ingeruimd voor het inkopen van souvenirs, vooral voetbalshirts.

Rond de klok van half vijf trad het meest spannende moment van de reis aan voor de meesten, kennismaking met het nieuwe gastgezin. De avond bestond uit een gezellig samenzijn in het clubgebouw tot uiterlijk 22.00 uur waarna de jongens na een lange reis konden gaan genieten van een welverdiende nachtrust.

Aangezien de Engelse vrienden nog geen vakantie hadden en op de vrijdag gewoon naar school moesten was het programma voor deze vrijdag alleen bestemd voor de Spartanen.

In de ochtend werd een bezoek gebracht aan het stadion van Stoke City. Het bezoek van Sparta'25 aan Stoke, die momenteel 3 Nederlandse spelers onder contract heeft (Martins Indi, Afellay, Pieters) staan, heeft degradatie uit de premier league niet kunnen voorkomen. In de middag stond een bezoek aan het waterpark in Stoke op het programma. Lekker twee en een half uur zwemmen. 's Avonds is er een mixtoernooi gespeeld.

Half negen in de ochtend vertrokken de jongens uit Beek en Donk en Sandiacre gezamenlijk naar pretpark Alton Towers. Voor de avond was er een spellenavond georganiseerd met vele luchtkussens. Deze avond kon men zich flink uitleven.

Op zondag, de dag van de 'interland' wedstrijden tussen Sandiacre Town FC en Sparta'25. Van 10.00 tot 16.00 uur in de middag werden er een vijftal wedstrijden gespeeld tussen beide verenigingen. Sparta'25 won 3 wedstrijden, speelde 1 keer gelijk en verloor 1 wedstrijd.

De avond, en daarmee de uitwisseling, werd afgesloten met een daverend afscheidsfeest in het clubgebouw van Sandiacre Town FC.

Met enorme vertraging door het slechte weer arriveerden spelers en begeleiding maandagavond laat pas weer in Beek en Donk. Maar ondanks dat was het wederom een geweldige ervaring. Volgend jaar ontvangt Sparta'25 de Engelse vrienden weer.

Een speciaal woord van dank gaat uit aan de Vriendenclub Sparta'25 en de kaartclub Sparta'25 voor hun financiële bijdrage aan deze activiteit.

Stan Kastelijn wint een gevecht om de bal. Randy van der Groef kijkt toe

Degradatiezorgen nemen toe voor blauw-witten

Ongelukkig verlies voor ELI tegen MVC

Lieshout - Op een zonovergoten sportpark 't Luijtelaar heeft ELI een wat ongelukkige 1-2 nederlaag geleden tegen MVC. Door deze nederlaag is MVC de Lieshoutenaren op de ranglijst gepasseerd en zijn de degradatiezorgen toegenomen.

In deze voor beide ploegen belangrijk duel ging ELI het best van start. De eerste grote kans deed zich voor in de 7e minuut, maar het schot van Roel van Mook op aangeven van Bram Donkers werd nog juist geblokkeerd. Direct hierna aarzelde Randy van der Groef in kansrijke positie ook te lang. De verdiende 1-0 voorsprong bleef uit, omdat ook Patrick Swinkels zijn schoten nog geblokt zag. In de 16e minuut was het aan de overzijde wel direct raak bij de eerste doelpoging. Manders schoot de bal laag achter de kansloze Robin Evers, 0-1. Even later had de thuisclub geluk dat spits Siebers de bal niet onder controle kreeg. Hierna ging de wedstrijd gelijk op met weinig uitgespeelde kansen aan beide zijden. Rob Spijkers zag zijn vrije trap nog juist tot hoekschop verwerkt en anderzijds had de routinier het geluk, dat Van Gerwen niet kon profiteren van een fout. Kort voor rust was ELI dichtbij de gelijkmaker. Bram Donkers vond de doelman nog op zijn weg en de scrimmage in aansluitende hoekschop had een treffer op moeten leveren.

Direct in de 2e helft miste MVC een grote kopkans. Hierna had de hardwerkende thuisclub de pech, dat een overtreding tegen de doorgebroken Roel van Mook beoordeeld werd als een overtreding buiten het strafschopgebied. Uit de toegekende vrije trap toonde Stijn Donkers het grote manco van ELI, het niet benutten van opgelegde kansen. Even later werd Bram Donkers een uitgelezen kans op de gelijkmaker ontnomen wegens vermeend buitenspel.

Na een uur spelen zwijnde de thuisclub bij de kopbal van Van gerwen tegen de lat. Een minuut later kon ELI wel juichen nadat Ruben van Hoof in het 16 meter-gebied ten val werd gebracht. Rob Spijkers schoot vanaf 11 meter de bal feilloos in het net, 1-1. Even later ontsnapte ELI weer aan een achterstand doordat een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. In de zeer aantrekkelijke slotfase bleef de thuisclub op zoek naar de winst, kreeg uitstekende kansen, maar kwam niet tot een doelpunt. Aaron Hurkx kopte rakelings langs, Bob Egelmeers kwam niet tot scoren een meter voor het doel en Lex Hollanders kopte de bal tegen de lat. In de 88e minuut kreeg MVC een vrije trap op 20 meter van het ELI-doel. Bart Siebers zag zijn schot door de ELI-muur gestopt, maar in de rebound schoot hij schitterend raak. Robin Evers had geen enkele kans, 1-2. In blessuretijd was Stan Kastelijn met zijn vlammende schot dichtbij de meer dan verdiende gelijkmaker, maar de MVC-goalie wist juist nog te redden.

Vanavond (woensdag 9 mei) ontvangt ELI om 19.30 uur het hooggeplaatste EMK. Zondag speelt ELI uit tegen een andere zware tegenstander Stiphout Vooruit.

Opstelling ELI: Robin Evers, Stan Kastelijn, Lex Hollanders, Rob Spijkers, Bob Egelmeers, Patrick Swinkels (Stijn Donkers), Aaron Hurkx, Randy van der Groef (Roel Donkers), Roel van Mook, Ruben van Hoof en Bram Donkers.

Winst voor vv Mariahout na sterke 1e helft

Mariahout - Op een zonovergoten zondagmiddag trapten Mariahout en Boxtel op een goed gevuld sportpark De Heibunders af voor een duel der middenmoters.

De eerste kans was voor Boxtel, maar spits Ramon de Laat mikte voorlangs. Hierna was Mariahout de hele eerste helft heer en meester. In de zevende minuut was het al raak toen Tim Barten zich op het middenveld knap vrijspeelde en met een prachtige steekpass routinier Serge van Hout vrij voor doel zette. Serge twijfelde geen seconde en schoot hard en onhoudbaar de bal in de kruising: 1-0. Hierna was het weer Tim Barten die zijn directe tegenstander het bos instuurde en Geert van Doorn een fraaie mogelijkheid gaf. Helaas redde de keeper van Boxtel knap. Na een half uur spelen liet wederom Tim Barten van zich horen. Met een fraaie pass zette hij Michel Leenders vrij voor de doelman van Boxtel. Michel schatte de bal helaas verkeerd in waardoor de stand op 1-0 bleef. In de 40e minuut was het dan toch weer raak voor Mariahout. Een scrimmage voor het doel van Boxtel werd door Tim Barten binnengewerkt met zijn knie: 2-0. Vlak voor rust kreeg Geert van Doorn een klein kansje om de score uit te breiden maar zijn slimme inzet werd ternauwernood gered door de doelman van Boxtel.

Na de rust ging Mariahout door om de score uit te breiden. In de 55e minuut was het Serge van Hout die vooropging in de strijd en de bal veroverde. Hij pingelde zich vrij tot vijf meter voor het doel maar zijn inzet met zijn rechtervoet ging net naast. Hierna werd het spel, mede vanwege het warme weer, van beide teams minder. Tien minuten voor tijd kreeg Boxtel de allergrootste kans van de wedstrijd, maar invaller Robin van de Laak schoot voorlangs. De laatste kans was voor Mariahoutenaar Tim Barten. Na een goede actie van invaller Stan Brugmans schoot hij een afvallende bal hard over. Eindstand 2-0.

Mariahout kan met 32 punten met een goed gevoel de laatste drie wedstrijden gaan spelen. Leuke bijkomstigheid is dat bij alle drie de wedstrijden iets op het spel staat. Aanstaande zondag thuis tegen koploper Wodan die tegen Mariahout kampioen kan en wil worden. Daarna de wedstrijden tegen runner-up Keldonk en buurman Eli. Beide clubs willen de nacompetitie ontlopen.

ASV'33 vecht voor lijfsbehoud

Aarle-Rixtel - Natuurlijk heeft ASV'33 nog zeker kans om de nacompetitie voor lijfsbehoud te ontlopen, maar dan zal het boven zichzelf uit moeten stijgen om in de komende wedstrijden punten te vergaren. De rood-witten hebben in de laatste vier wedstrijden namelijk een loodzwaar programma af te werken.

Het was voor trainer Han van Rosmalen ook niet makkelijk om het sterkste team op te stellen zondag. Mede door vakanties werden 5 basisspelers gemist. Maar het blijkt tegenwoordig dat je daar als trainer en vereniging rekening mee dient te houden. Wie deze middag alleen de eerste 20 minuten van de wedstrijd zou hebben gezien, zou zeer verbaasd zijn geweest als hij later gehoord zou hebben dat ASV'33 een 4-0 nederlaag geleden gehad.

ASV dicteerde de wedstrijd in de openingsfase en kreeg 3 levensgrote kansen, maar deze waren niet aan de ASV'ers besteed. Al in de 2e minuut kreeg Bas Raymakers een enorme kans, echter net op het moment dat hij wilde uithalen schoot zijn standbeen onderuit, en was de kans voor een leeg doel verkeken. Even later was het Thijs van Uden die vrij voor de doelman uithaalde maar zijn poging ging rakelings voorlangs het doel. In de 15e minuut was het Ronny Heijmans die het geluk niet aan zijn zijde had en zijn doelpoging belandde op de paal. EMK was tot op dat moment nog niet in de buurt van het Aarlese doel geweest. Maar zoals zo vaak in deze competitie slaat aan de andere zijde de tegenstander wel hard toe. De eerste beste kans die EMK kreeg werd ook meteen verzilverd, een strakke voorzet vanaf links werd onhoudbaar door de EMK spits binnen getikt, en dat betekende in de 20e minuut een 1-0 voorsprong voor EMK. ASV'33 was hierna behoorlijk van slag, en kwam ook bijna niet meer gevaarlijk voor het doel van EMK, maar de schade bleef tot aan de rust nog beperkt tot een doelpunt.

Na rust was er een beter EMK te zien. Na 53 minuten werd de 2-0 nog voor buitenspel afgekeurd door de goed leidende scheidsrechter, maar een minuutje later was de doelman van ASV'33 kansloos op een prima genomen vrije schop vanaf 25 meter die links onder in de hoek tegen het net plofte. ASV'33 was aangeslagen, en er werden wat frisse jonge krachten in het veld gebracht. Maar ASV'33 kon tegen dit EMK geen potten meer breken. Omdat ASV'33 nog alles probeerde om een goed resultaat te bereiken moest het ook meer ruimte achterin weggeven. ASV'33 was toch nog dicht bij een doelpunt, een inzet van Pim v.d. Tillaart werd ternauwernood door de doelman van EMK over het doel getikt. En even later trof Ronny Heijmans voor de tweede keer deze middag de paal van het vijandelijke doel. Maar EMK speelde makkelijk de wedstrijd uit, en wist in het laatste kwartier van de wedstrijd nog tweemaal het net te vinden.

ASV'33 verloor van een sterk EMK, maar de komende wedstrijden zullen zeker niet minder zwaar zijn. Donderdag (Hemelvaartsdag) zal het Eindhovense WODAN, kampioenskandidaat nummer een, naar Aarle-Rixtel komen, maar hopelijk kunnen de ASVers hier tegen stunten. Aanvang: 12.00 uur.

Opstelling ASV'33; Martijn Verbakel, Robbert Mol, Jordy Kuipers, Rene de Vries (60e Teun de Koning), Bart Wilms (70e Guus Haantjes), Pim v.d. Tillaart, Pim Dubois, Ronny Heijmans, Bas Raymakers (57e Bart Vermeulen), Thijs v. Uden, Kevin v. Schijndel.

Groen-witten doen volop mee in titelstrijd
Sparta'25 maakt geen fout in topper

Jaccy van den Enden kopt de 1-0 binnen

Beek en Donk - Sparta'25 doet nog volop mee in de spannende strijd om het kampioenschap. Op het eigen sportpark werd DAW uit Schaijk overtuigend verslagen. Voor het publiek was de wedstrijd helaas geen topper om te zien.

Sparta'25 opende scherp. Werd een grote kans in de eerste minuut nog gemist. In de tweede minuut kopte Jaccy van den Enden de openingstreffer wel binnen. Dit na een afgemeten voorzet van Joost Ankersmit. Sparta'25 was slordig in de eindpassing waardoor kansen geen echt grote doelkansen werden. Philippe Cleutjens was nog wel erg dicht bij een knappe kopgoal. Maar de doelman van DAW redde met een katachtige beweging. De gasten uit Schaijk wisten eigenlijk geen uitgespeelde kansen te creëren. Het bleef in de eerste helft bij één schot die door de Sparta'25 doelman beheerst uit de bovenhoek werd getikt.

Van den Enden was een kwartier na rust weer belangrijk toen Michiel Koot een combinatie met hem aanging. Koot rondde beheerst af; 2-0. Daarvoor was DAW een paar keer gevaarlijk geweest uit hoekschoppen. De ploeg heeft veel lengte, maar wist die gelukkig niet goed te gebruiken. Het slotakkoord was voor invaller Jeremy Raaijmakers (17). In de allerlaatste minuut schoot hij de bal vanuit een onmogelijke hoek toch binnen.

Omdat Olympia uit Boxmeer gelijk speelde tegen Boekel Sport, Boekel is aanstaande donderdag de tegenstander van Sparta'25, verspeelden zij de koppositie. Volkel wist wel te winnen. Sparta staat nu derde op 3 punten van Volkel, maar met een wedstrijd minder. Als Sparta'25 de wedstrijd tegen Boekel weet te winnen donderdag staan de groen-witten bovenaan. Dan heeft het team alles zelf in de hand.

Steun Sparta'25 dus donderdag om 14.30 uur in Boekel.

Bedovo Beach Event brengt sportief spektakel in 'Juni Watermaand'

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - 'Juni Watermaand' ligt weer in het verschiet en met dank aan volleybalvereniging Bedovo kun je je opmaken voor sportief spektakel. Op 23 en 24 juni maakt het Heuvelplein in Beek en Donk plaats voor een waar dorpsstrand. Deze tropische oase is het decor van een beachvolleybaltoernooi voor jong en oud. Zowel geoefende- als ongeoefende sportievelingen, maar ook fanatieke sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Voetjes in het zand, drankje in de hand… Laat Juni Watermaand maar komen!

Na de vele succesvolle edities van voorgaande jaren kan Bedovo Beach ook komende zomer niet aan het programma ontbreken. Bedovo Beach 2018 trapt op zaterdag 23 juni af met de zinderende strijd tussen de jeugd en senioren van de Nevobo-competitie en ook dit jaar recreanten! Op deze dag wordt er volgens de Nevobo beach-richtlijnen in teams van 2 spelers om iedere bal gestreden. De jeugd en recreanten spelen in teams van vier tegen elkaar. Spektakel gegarandeerd!

Tijdens een dag ploegen door het warme zand of aanmoedigen in de brandende zon, is er natuurlijk ook plaats voor een beetje ontspanning. Speciaal voor alle deelnemers, supporters en nieuwsgierige voorbijgangers is Bedovo Beach uitgerust met alles waar je op zo'n heerlijke zomerdag naar verlangt. Een terrasje, ijskoude drankjes en versnaperingen voor nieuwe energie… Je hoeft zelf alleen nog aan de zonnebrandcrème en je zonnebril te denken.

Archieffoto 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vervolgens is het op zondag 24 juni de beurt aan de recreatieteams om het Laarbeeks publiek te tonen wat zij in hun mars hebben. Teams van 4 spelers, geoefend of ongeoefend, doen het spektakel van zaterdag nog eens dunnetjes over. Bedovo Beach biedt met recht voor ieder wat wils en is daarom niet te missen in die heerlijke Juni Watermaand!

Enthousiast? Doe mee!
Lijkt het je leuk om zelf deze sensationele strandstrijd aan te gaan? Schrijf je snel in, want vol=vol. Ga naar www.bedovo.nl/beach om je in te schrijven of kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.

ATTC'77-7 blijft in 7e klasse

Het 7e team, vlnr: Richard Doensen, Juul Verbeeten, Marijn van Krieken, Dorette van den Elsen, midden voor Tessa van den Boogaard

Aarle-Rixtel - Het zevende team van tafeltennisvereniging ATTC'77 uit Aarle-Rixtel is als tweede geëindigd in de zevende klasse. Via een promotie/degradatiewedstrijd konden zij alsnog promoveren naar de zesde klasse ten koste van een nummer 5 uit de zesde klasse. Hiervoor speelden Tessa van den Boogaard, Juul Verbeeten en Richard Doensen op vrijdag 4 mei tegen Deurne 5. Teamgenoten Dorette van den Elsen en Marijn van Krieken waren ook naar de zaal van Een en Twintig in Beek en Donk gekomen om hen aan te moedigen.

Het team van Deurne was, zo midden in de meivakantie, niet compleet, waardoor ATTC met een 3-0 voorsprong startte. Na een minuut stilte in verband met de dodenherdenking mocht Tessa iets na 20.00 uur beginnen tegen Huub Beijers. Zenuwen speelden haar parten en ze verloor in drie games. Juul bouwde de voorsprong weer uit door in vijf games van Marco Claassen te winnen, waarna Richard verloor van Beijers. Helaas wisten zowel Tessa als Richard hun tweede enkelwedstrijd ook niet te winnen. Gelukkig wist Juul, wederom in een vijfsetter, zijn tweede wedstrijd naar zich toe te trekken, 5-4 voor ATTC. De dubbel zou de beslissing moeten brengen. De eerste game werd met 11-7 verloren, maar de tweede wonnen Juul en Tessa. De derde en vierde game waren echter weer voor Deurne wat de eindstand op 5-5 bracht en er games geteld moesten worden. Doordat Deurne twee games meer gewonnen had, blijven beide teams in de eigen klasse. In het najaar zullen de spelers van ATTC het dus weer opnieuw moeten proberen in de zevende klasse.

Next/Bedovo Dames 1 promoveert naar promotieklasse

Beek en Donk - Bedovo Dames 1 zorgde voor een tenenkrommend spannende wedstrijd voor een volle tribune tegen VC Hero Dames 1.

Nadat 2 weken terug in de promotie-/degradatiewedstrijd 2 sets werden afgegeven aan VC Hero streed Bedovo wellustig verder. De vechtlust van Bedovo zorgde uiteindelijk voor een 2-2 tussenstand waarna een beslissende 5e set gespeeld werd. In set 5 is het hardwerkende Bedovo te sterk en slim voor de tegenstander. Dit betekent dat Bedovo Dames 1 na een welbewogen seizoen weer promoveert naar de promotieklasse.

Alicia Holzken verzorgt boksclinic

Beek en Donk - Wereldkampioene Alicia Holzken was zondag 29 april te gast bij Boksclub Laarbeek, waar trainer Riny Heesakkers zijn 73e verjaardag vierde.

Alicia verzorgde een leerzame clinic voor alle leden. Wat een leuke, spontane en vooral gedreven meid is dat… Beslist voor herhaling vatbaar!

Promotie-/degradatiewedstrijden bij TTV Een en Twintig

De promotie-/degradatiewedstrijden in volle gang

Beek en Donk - Eindelijk was het zover! De gevreesde promotie/degradatie wedstrijden werden gespeeld. Vrijdag 4 mei was het voor de 12 teams erop of eronder! De spanning, uiterste concentratie en het in bedwang proberen te houden van de zenuwen waren dan ook duidelijk op de voorgrond aanwezig die avond.

Zo ook voor team 4 van TTV Een en Twintig. Roel, Christi en Rolf gingen de strijd aan met stalen zenuwen. Het team van de studentenvereniging uit Eindhoven, Taveres, waren minder zeker van hun zaak, aangezien zij het behoud van de 6e klasse als doel hadden.

Na een ontzettend spannende avond, met steeds weer de winst die om de beurt één van de kanten op viel, werd het uiteindelijk 5-5. Nog geen directe duidelijkheid welk team nu gewonnen had en wie zich dus tot de 6e klasse mag gaan wenden komend seizoen.

Na uiterst zorgvuldig telwerk van de bondsgedelegeerde, kwam men tot de conclusie dat de daaropvolgende te tellen sets geen uitsluitsel kon geven. Beide teams hadden 18 sets gewonnen! Nu kwam het dus aan op alle behaalde punten per team! Bijzonder close was het dan ook met als totaal 321 punten voor Taveres tegen 328 punten voor Een en Twintig. Gefeliciteerd team 4!

Ondanks de gevreesde degradatie, de gewonnen promotie, de gemiste kans naar een hogere klasse of de opluchting van behoud van de huidige klasse, waren de spelers, supporters en geïnteresseerden ontzettend te spreken over het verloop van de avond. Mede door de hoge opkomst van familie, vrienden, teamgenoten en bovenal tafeltennis liefhebbers was de sfeer al van begin af aan op zijn minst gezellig te noemen! Een mooie afsluiting van het afgelopen competitieseizoen en nu met frisse moed op naar volgend seizoen in het najaar van dit jaar!

Trainingen en Zomeravondcompetitie
De reguliere competitie mag dan voor nu wel ten einde zijn, uitgespeeld zijn we nooit bij TTV Een en Twintig! De wekelijkse training en vrije speelavonden blijven zoals gewoonlijk doorgaan. Ook vindt er dit jaar in de maanden mei en juni wederom een zomeravondcompetitie plaats waarbij er meerdere regionale verenigingen onderling een vriendschappelijke competitie spelen om zo de overbrugging naar de najaarscompetitie minimaal te houden. Ook dan is het ontzettend leuk om eens te komen kijken wat tafeltennis nu inhoudt. Voor de exacte speeldata en bijbehorende openingstijden kun je terecht op de Facebookpagina van de vereniging of op www.ttveenentwintig.nl.

Ook de ouders van de jeugd hebben kennis gemaakt met de badmintonsport en samen met hun kind gespeeld. Op de foto enkele junioren met hun ouders

Jeugdcompetitie Badminton Club Lieshout nadert spannende ontknoping

Lieshout - De interne competitie om de 'Leo Bosch trofee' bij de jeugd van Badminton Club Lieshout nadert een erg spannende ontknoping. Na de meest recente speelronde kent de interne competitie immers liefst drie koplopers: Niels van Velthooven, Jools van den Acker en Thijs Sinten. Zoals het er nu uit ziet zal één van deze drie spelers, wanneer de laatste ronde gespeeld wordt, uit handen van Leo Bosch persoonlijk de trofee mogen ontvangen.

Interne competitie
Gedurende het hele seizoen werkt de jeugd van Badminton Club Lieshout een interne competitie af. Steeds wordt er op de laatste trainingsavond van de maand aan deze laddercompetitie gewerkt. Tijdens zo'n speelronde, op die trainingsavond, worden dan vier speelronden afgewerkt, die bestaan uit twee maal een singleronde en twee maal een dubbelronde. Een singlepartij wordt bepaald aan de hand van de speler die bovenaan staat. Deze speler speelt tegen de persoon die direct onder hem staat. Is iemand afwezig, dan wordt de persoon daaronder uitgedaagd. Een dubbelpartij wordt in deze laddercompetitie samengesteld door de speler die op nr. 1 staat. Hij/zij gaat samen met de persoon op de laatste plaats spelen in een dubbelpartij tegen de nr. 2 en de speler die op de een-na-laatste plaats staat.

Spannend
Niet alleen aan de kop van de ranglijst is het erg spannend. Ook om de plaatsen áchter de koplopers wordt volop gestreden en staan diverse deelnemers dicht bij elkaar. Met name rond de tweede plaats is de strijd ook erg spannend en heeft Floris Spoorendonk de beste kaarten met 93 punten. Oyin Fagbayigbo en Angela Constant volgen op drie punten en Sem de Leest op 5 punten. Zij kunnen allemaal Floris nog inhalen op de resterende speeldagen, waardoor ook daar nog alles open ligt.

Tussenstand
1.
Nils van Velthooven, Jools van den Acker, Thijs Sinten 100 punten. 2. Floris Spoorendonk 93 punten. 3. Oyin Fagbayigbo, Angela Constant 90 punten. 5. Sem de Leest 88 punten. 6. Imke Steegs, Ties Kester, Jordi Pool 85 punten. 7. Maud Steegs 70 punten.

Laatste en eerste speelavond
Met het vorderen van de lente loopt het seizoen ook naar een einde toe. De laatste speeldag van het seizoen 2017/2018 is vastgesteld op woensdag 4 juli. Zowel jeugd als senioren spelen dan voor het laatst. Het nieuwe seizoen 2018/2019 vangt aan op woensdag 22 augustus 2018. De aspiranten beginnen dan om 18.30 uur gevolgd door de junioren om 19.15 uur en de senioren om 20.00 uur.

Zomerse dressuurwedstrijd bij d'n Perdenbak

Tessa van Schaik met 'Faith' Foto: Col Warnaar

Lieshout - Het was een heerlijk zomers warme avond op vrijdag 4 mei en uit de regio kwamen de paardenruiters naar manege D'n Perdenbak voor een dressuurwedstrijd. De wedstrijdring lag er netjes bij en de sfeer was ontspannen en gezellig.

Uit respect voor alle oorlogsslachtoffers was het om 20.00 uur, 2 minuten stil bij de manege. Daarna ging de wedstrijd verder en werden er mooie proeven gereden voor de jury. De organisatie bedankt Jos Martens uit Mariahout voor de extra prijzen. Iedere deelnemer kreeg een proefzakje brokjes mee.

Uitslag Laarbeekse deelnemers
Maaike van Erp met Zyana werd 1ste in de klasse B met 202,5 punt. Irene van Lankveld startte met Diva, Hors Concours en kreeg 178,5 en 183,5 punt.

Joy Epke reed met Pinacolada M in de klasse L1, 2 hele nette proeven en werd 2x 1ste met 196,5 en 201 punten, Tessa van Schaik en Faith startte in de L2 en werden 4de met 168,5 en 3de met 184 punten.

In de Klasse Z1 startte Marinja van den Hurk met SK Whinny en zij werden 3de met 213 punten.

Op vrijdag 18 mei houdt de stichting een pony dressuurwedstrijd en daarvoor kun je nog inschrijven via mijnknhs.nl of door te mailen naar werdstrijdderaam@live.nl. De volledige uitslag en meer foto's van de wedstrijd zijn te vinden op www.stichtingderaam.nl.

28 / 28

Foto: Joost Duppen

Woensdag 9 mei
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind

14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Donderdag 10 mei
Bavaria Brouwerijtour (open inschrijving)

15.00 uur, Bavaria, Lieshout

Dauwtrappen
07.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Jaarmarkt Aarle-Rixtel
11.00 - 17.00 uur, Dorpsstraat, Aarle-Rixtel

Grote boekenmarkt
11.00 uur, Kouwenbergs kerkje, Aarle-Rixtel

OJA Presents: Hemelvaart 2018
13.00 uur, OJA, Aarle-Rixtel

Vrijdag 11 mei
Dorpsfeesten Aarle-Rixtel

13.30 - 02.00 uur, De Dreef, Aarle-Rixtel

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Keezentoernooi
19.30 - 00.00 uur, Café Zaal De Tapperij, Beek en Donk

Dansen voor jong en oud
20.00 - 23.00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Zaterdag 12 mei
Bridgetoernooi Lieshout

13.30 - 17.30 uur, Dorpshuis, Lieshout

Expositie van cursisten Kunstlokaal Gemert
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Zondag 13 mei
WielerToerClub fietst de Ollandtocht

08.30 uur, Heuvelplein, Beek en Donk

Expositie van cursisten Kunstlokaal Gemert
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Dinsdag 15 mei
Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek

17.30 uur, MFC De Dreef, Aarle-Rixtel

Woensdag 16 mei
Introductie coachen met paarden

10.00 - 11.30 uur, Mariahout

Repair Café Laarbeek
13.30 - 16.00 uur, Dorpshuis, Lieshout

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek
17.30 - 19.00 uur, Muziektuin, Beek en Donk

Donderdag 17 mei
Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek

17.30 - 19.00 uur, Café/Zaal De Koekoek, Lieshout

Vrijdag 18 mei
Workshop 'Reken af met je bezwaren'

09.30 - 12.00 uur, De Coachboerderij, Aarle-Rixtel

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Pony Dressuur
17.00 uur, Manege D'n Perdenbak, Lieshout

Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek
17.30 - 19.00 uur, Buurthuis, Mariahout

Dansen voor jong en oud.
20.00 - 23.00 uur, Café/zaal vd Burgt, Beek en Donk

Zaterdag 19 mei
Expositie van cursisten Kunstlokaal Gemert

14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Zondag 20 mei
Authentieke vlooienmarkt

09.30 - 13.00 uur, Openluchttheater, Mariahout

Open Dag 2018 Dierenpark Regter Eind
11.00 - 17.00 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Bavaria Brouwerijtour (open inschrijving)
12.00 uur, Bavaria, Lieshout

63e Grote Bavaria-ronde van Lieshout
12.30 uur, Floreffeplein, Lieshout

Expositie van cursisten Kunstlokaal Gemert
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Bavaria Brouwerijtour (open inschrijving)
15.00 uur, Bavaria, Lieshout