DeMooiLaarbeekKrant

12 juli 2018

DeMooiLaarbeekKrant 12 juli 2018


Processiepark Mariahout voorbereid op toekomst

Foto: Johan Maas

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Johan Maas

Mariahout – Tijdens de feestelijkheden van 'Mariahout 85' werd het processiepark officieel geopend. Toch zal het nog jaren duren voordat het processiepark zal zijn zoals 'Stichting het Groene Hart van Mariahout' het voor ogen heeft. Samen met parkmedewerkers wordt hard gewerkt om het park toekomstbestendig te maken. Het park oogt nu nog kaal, maar dat gaat komende jaren veranderen.

Van vrijheid naar visie
"Als je in de Bernadettestraat staat, kun je zo naar de Mariastraat kijken." Een van de opmerkingen die de laatste tijd weleens valt. Er zijn inderdaad bomen gerooid, daardoor krijgen ontkiemende (on)kruiden, bodembedekkers en onderbegroeiing groeiruimte. "Heb geduld", zeggen Wim Meulendijks en Harold de Louw van de stichting en adviseur en groendeskundige Bart van Sleeuwen. "Over een paar jaar zul je het resultaat zien." In 'Het Groene Hart' hadden de grot en het openluchttheater al een grondige renovatie achter de rug. Het processiepark was behoorlijk dichtgegroeid en aan onderhoud toe. "Inwoners van Mariahout plantten ruim tachtig jaar geleden met planten die in die jaren veel gebruikt werden", legt Bart uit. "Er groeiden allerlei bomen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Mooie bomen, maar ze trekken bijvoorbeeld geen insecten aan, wat erg belangrijk is voor het natuurlijk evenwicht"

Foto: Johan Maas

Inheemse begroeiing
Bart doelt vooral op grote Amerikaanse eiken die er tientallen stonden. Velen zijn gekapt en parkmedewerkers hebben hiervoor al een aantal inheemse bomen in de plaats gezet. "Beuken en bijvoorbeeld inlandse eiken zijn bomen met toekomst", legt Wim uit. "Daarnaast was onderhoud hard nodig. Tijdens stormen waren toppen uit bomen gewaaid." Nu wordt het park een plek met verschillende uitgroeiende bomen en begroeiingslagen waar wandelaars steeds iets nieuws zullen ontdekken. Achter elk bosje komt weer een ander mooi plekje met bodembedekkers, struiken of hogere bomen.

Tijd doet zijn werk
Bomen groeien langzaam. Natuur heeft tijd nodig. Het groene geraamte is bijna klaar. De basis is voor een groot deel aangelegd. "Wij zien als parkmedewerkers nu al verbetering", vertelt Wim. "Door het kappen en terugsnoeien van bomen zien we inheemse bodembedekkers terug. Beuken hebben we beschermd tegen de zon om verbranding van de bast te voorkomen. We zien weer opbouw." Bart heeft inderdaad al een Aronskelk ontdekt. "Een bijzondere inheemse plant", vertelt hij enthousiast. "Daaraan zie je dat het natuurlijke evenwicht terugkomt." Ook heeft hij al ervaring opgedaan met het processiepark in Handel. Daar is de grondige renovatie al zichtbaar. In Mariahout moet moeder natuur haar werk gaan doen. Met hulp van de zeer enthousiaste vrijwillige parkmedewerkers, die iedere week hard aan het werk zijn om het park vorm te geven. "Met Mariahout 100 zal het schitterend zijn", lacht Harold de Louw. "We hebben een park voor iedereen, van een natuurlijke speelomgeving voor de kinderen tot een plek waar je met de rolstoel kunt wandelen."

U kunt Stichting Het Groene Hart steunen door vriend te worden. Meer informatie bel of mail Harold de Louw 0499-421251 info@groenehartmariahout.nl.

Jaargang 6 • Week 28 • 12 juli 2018

Foto: Johan Maas

Bezoekerstuin

Sjanny Kusters Foto: Martin Prick

Sjanny Kusters

Straat Magellaan Koffiebranderij
Laarbeek

Verder weg

Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Afgelopen weekend heb ik niet in ons mooie Laarbeek vertoefd maar hebben we het verderop opgezocht. We zijn afgelopen weekend naar de Sallandse Heuvelrug geweest en hebben daar op de fiets het prachtige gebied doorkruist. Het is de enige plek in Nederland waar de korhoenders nog voorkomen, maar ook daar staat hij helaas op het punt van verdwijnen. Men probeert door uitzetten van Zweedse korhoenders de populatie in stand te houden maar het is nog maar de vraag of dit gaat lukken. De reden van de neergang is o.a. de luchtvervuiling waardoor er steeds minder insecten zitten waar de jongen van moeten leven. Ik heb tijdens het fietsen de omgeving steeds afgespeurd maar geen korhoenders kunnen spotten, wel twee keer een koppeltje raven wat ook heel mooi is. Als je zo door onbekend terrein fietst zie je toch veel minder dieren als in je eigen leefomgeving waar je na jaren de plekjes weet waar je iets kunt spotten. Dit reebokje heb ik gefotografeerd in de Ruweeuwsels, uiteindelijk gaat er toch niets boven ons eigen Mooie Laarbeek!

Foto: Annegeert Steenbakkers

Bij mij in de voortuin heb ik deze kuiltjes gespot. Nog nooit zoiets gezien... het blijken, volgens Google, valkuiltjes van de larven van een mierenleeuw te zijn. Een mierenleeuw is een netvleugelig insect. De larven maken de kuiltjes in droog, los zand. Kleine beestjes, zoals bv. mieren, vallen in de kuiltjes en worden gepakt door de larve en leeggezogen.

Ingezonden door: Annegeert Steenbakkers (Lieshout)

Een idyllisch groen plekje in het buitengebied

Foto: Johan Maas

Tekst: Martin Prick
Foto's: Johan Maas

Lieshout - De familie Spruijt-Wijsbek heeft een gedeelte van hun tuin opengesteld voor mensen, die een uurtje tot rust willen komen en genieten van een kopje koffie.

Leeg
Hoeve 'De Schoot' is bekend in Lieshout. Vroeger woonde er Anna van den Boom. Later kwam de familie Wijsbek er te wonen. Vader, moeder en twee dochters voelden zich prima op de boerderij. Moeder was tevens kunstenares en had een gedeelte van het huis als atelier in gebruik. Toen vader overleed en moeder stopte met het atelier is de inmiddels elders in Lieshout samenwonende Mayke teruggekomen op het huis om mantelzorg te verlenen aan moeder, die in het oude atelier haar woning had. Voor moeder was het onderhoud van de tuin en de bomen te zwaar, maar ze wilde er wel graag blijven wonen. Na verloop van tijd stierf ook moeder en kwam een deel van het huis leeg te staan.

Foto: Johan Maas

Gasten
De tuin van de oude boerderij 'Hoeve De Schoot' is voor een gedeelte beschikbaar voor iedereen die even in alle rust wil bijkomen van de 'beslommeringen des levens'. Door hun mooie plekje in Lieshout toegankelijk te maken, willen Clim Spruijt en Mayke Wijsbek hun beleving delen met anderen. In principe kan dit iedereen zijn, maar er wordt voornamelijk gedacht aan mensen, die niet zo goed meer op eigen kracht een natuurgebied kunnen opzoeken. Dat zijn dan veelal ouderen en mensen met een handicap. Het terrein is rolstoeltoegankelijk gemaakt en er is een mogelijkheid om koffie of thee te zetten. Het initiatief gaat uit van de Dorpsraad. Nadat eerdere pogingen om iets met de lege ruimten in de boerderij te doen op niets zijn uitgelopen, wordt besloten om dan toch in ieder geval de (groente)tuin en de dierenverblijven voor belangstellenden open te stellen. Eén van de pogingen om een gedeelte van het huis een andere bestemming te geven was al in ver gevorderde staat toen het werd afgeblazen. De vrijwilligers waren al aangesteld. Deze vrijwilligers nu hebben samen met de Dorpsraad dit initiatief ontplooid. Mensen van het eerste uur zijn Jan Meeuwissen, Emiel van Ras en Frits Vorstenbosch. Inmiddels zijn ook de vrouw van Frits, Annie en Masire Kargbo tot de groep toegetreden. De vrijwilligers werken in het groeiseizoen elke week een dag in de tuin en ontvangen de eventuele gasten.

Afspraak
Vandaag zijn een zestal ouderen, onder andere Mevrouw Roffelse (95) uit Helmond en Gerarda van Boxmeer (88) uit Beek en Donk op bezoek. Zij wonen in Franciscushof en profiteren van het feit, dat vrijwilligersgroep 'De Duwers' onder leiding van Piet van de Kam ze naar de Vogelenzang heeft geduwd in hun rolstoelen. Alle rolstoelers krijgen koffie met zelfgebakken cake aangeboden aan een grote landelijke tafel op het grasveld. Daarna maken ze een tochtje tussen de groenten, varkens en kippen in het achterste deel van de tuin. Wie ook van deze omgeving wil komen genieten met een groepje kan contact opnemen met Frits Vorstenbosch: 06-38925613. "Maar we bieden geen avondvullend programma, het is voor een uurtje en voor de koffie vragen we een vrijwillige bijdrage". Het is dus altijd nodig om tevoren een afspraak te maken via Frits!

8 Nieuwe huurwoningen Ahorn Mariahout

Impressie 8 nieuwbouwwoningen aan de Ahorn in Mariahout

Mariahout - WoCom gaat 8 nieuwe sociale huurwoningen bouwen aan de Ahorn in Mariahout, in de uitbreidingslocatie D'n hoge Suute.

De wijk krijgt 8 nieuwe, grondgebonden sociale huurwoningen in 2 verschillende woningtypen: 6 levensloopbestendige woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens, van 1 bouwlaag met kap. Dit zijn woningen met het woongedeelte op de begane grond, 2 slaapkamers op de eerste verdieping en een vlizotrap naar de bergzolder. Daarnaast komen er 2 eengezinswoningen voor 3- of meerpersoonshuishoudens, van 2 bouwlagen met kap. Deze woningen hebben het woongedeelte op de begane grond, 3 slaapkamers op de eerste verdieping en een vaste trap naar zolder.

In de tweede week van juli beginnen de bouwwerkzaamheden. Er wordt dan gestart met het inrichten van de bouwplaats en aansluitend de bouwwerkzaamheden. Aannemersbedrijf Vlassak uit Budel gaat deze 8 woningen, in opdracht van woCom, bouwen. Daarbij proberen ze uiteraard de overlast voor u en de wijk zoveel mogelijk te beperken. De werktijden op de bouwplaats zijn van maandag t/m vrijdag van 7.30 tot ongeveer 16.15 uur. Af en toe kunnen er echter eerder of later spullen gelost worden, of een bouwkraan opgesteld worden. Voor diverse werkzaamheden is het nodig dat deze kraan buiten de bouwplaats geplaatst wordt.

Ziet u activiteiten op de bouwplaats die niet tot de werkzaamheden van aannemersbedrijf Vlassak behoren (bv. diefstal, vandalisme of spelende kinderen)? Dan kunt u dit melden bij de uitvoerder Henk Baltussen. Heeft u andere vragen of opmerkingen? Dan kunt u op de bouwplaats ook Henk aanspreken, of telefonisch contact opnemen met het kantoor van aannemersbedrijf Vlassak op tel. 0495-491229.

Wilt u in aanmerking komen voor een van deze nieuwbouwwoningen aan de Ahorn? Schrijf u dan nu alvast in via www.wooniezie.nl. Daar kunt u een tipbericht aanmaken, door bij 'mijn inschrijving' een zoekprofiel in te vullen. U wordt dan automatisch op de hoogte gesteld wanneer de woningen, die aan uw woonwensen/huurprijsklasse voldoen, geadverteerd worden. Op deze woningen kunt u via de website direct reageren. De helft van de woningen worden met voorrang toegewezen aan (op Wooniezie) ingeschreven woningzoekenden uit Laarbeek.

Het Aarlese Heemhuis vraagt hulp

Aarle-Rixtel - Aan het Aarlese heemhuis worden regelmatig allerlei bijzondere voorwerpen aangeboden. Die worden uiteraard in dank aanvaard. Van sommige voorwerpen is echter niet bekend wat het eigenlijk is en waarvoor het dient.

Ook na enig speurwerk lukt het niet om de nodige informatie achterhalen. Vandaar dat de heemkundekring bij deze onder de lezers van MooiLaarbeekkrant een oproep doet om haar te helpen. Het voorwerp, wat op de foto wordt getoond, is van zink. Het heeft een beweegbaar deksel met gaatjes. Wie het weet mag het zeggen. Kom op zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur even langs het heemhuis aan de Kouwenberg om het voorwerp 'in levenden lijve' te zien en ontrafel dit mysterie!

Schaterlachen tijdens Zomerton in Openluchttheater

Foto: Johan Maas

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Johan Maas

Mariahout – Traditiegetrouw wordt de zomervakantie ingeluid met tonpraters in het Openluchttheater Mariahout. Presentator Berry Knapen stond samen met Marlon Kicken, Boy Jansen en Erpels uit 't Zekske op de 'planken'.

Lachen gegarandeerd
De muzikale broers Enzio en Dion van Erp bouwen bij aanvang al meteen een feestje. De Laarbeekse heren, uit Beek en Donk en Mariahout, zijn al jaren één van de smaakmakers op de Mariahoutse kletsavonden en weten met een compilatie van hun programma de stemming er meteen in te krijgen. Terwijl ze hun teksten aan elkaar vertellen en zingen krijgen ze de handjes op elkaar en met tekstbordjes laten ze het publiek participeren. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Het blijft een Laarbeeks feestje, want swingend vanuit het publiek komt Marlon Kicken de boel op stelten zetten. Razendsnel switchend tussen Nederlands, Antilliaans accent en plat Aarles heeft hij met zijn levensverhaal alle lachers op zijn hand. Zijn donkere huidskleur is een bron van veel zelfspot en hij speelt meteen in op de actualiteit. "Ik ga hetzelfde doen als hier de Chinees", lacht Marlon, doelend op de wietplantage in het voormalige wokrestaurant. "Helaas werd ik ook gepakt en kreeg een …w…w.. taakstraf." Het woord 'werk' krijgt hij niet over zijn lippen. "Op een festival verwarren ze me met Kenny B. of ze vragen om wiet. Maar voor wiet moet je bij de Chinees zijn."

Foto: Johan Maas
Foto: Johan Maas

Van midlifecrisis naar Den Blijker
Na de pauze betreedt een slanke vrouw van middelbare leeftijd, die de zus van Berry Knapen zou kunnen zijn, het podium. Ze doet haar beklag over 'hurren Harrie' die duidelijk in een midlifecrisis zit. Natuurlijk is hij gaan motorrijden, heeft een tatoeage en wil hij zijn tanden laten bleken. Gelukkig heeft vrouwlief overal een oplossing voor, al doet ze haar beklag over de incontinentie. Zelfs een kat om de geur te verdoezelen help niet. Hij is ook aan 'de viagara', maar door vergeetachtigheid weet hij niet hoeveel blauwe pilletjes hij neemt met een stijve nek als gevolg. Harries vrouw schakelt moeiteloos over naar presentator Berry Knapen om Boy Jansen aan te kondigen. "Eens in de zoveel jaar staat er een tonprater op die zo ontzettend goed is dat anderen verbleken. Tot die tijd moeten we het doen met Boy Jansen." Boy, alias Herman den Blijker, heeft veel interactie met het publiek en laat ze zelfs voor hem staan en juichen. Bij opmerkingen uit het publiek speelt hij daar meteen op in. Met zijn gevatte grappen en woordspelingen komt er een eind aan een avond waar weer ontzettend veel gelachen is. De zomervakantie is weer vrolijk begonnen.

Column

Terug naar het bejaardenhuis?

Vorige week las ik een artikel in het ED over de realisatie van een wooncomplex voor senioren waarbij hulp, ondersteuning en zorg 24/7 aanwezig zullen zijn. Een soort van bejaarden-/verzorgingshuis dus. Een mooi initiatief maar helaas alleen beschikbaar voor senioren met een goed gevulde beurs. Dit lokte in de krant natuurlijk meteen de reactie uit dat verzorgd en veilig wonen alleen nog maar kan als je veel geld hebt en/of wil betalen, een scheiding tussen arm en rijk.

Ik ben van mening dat die scheiding er natuurlijk altijd is en zal blijven. Als je meer geld hebt, dan heb je een mooier huis, een grotere of een 2e/3e auto, vaker en verder op vakantie en ja…dan kun je ook meer voorzieningen inkopen als je hulpbehoevend begint te worden. Daar is op zich niets mis mee…ze betalen het zelf.

Maar is het dan niet mogelijk om ook voor de groep die het minder breed heeft een dergelijke voorziening te realiseren? Ik denk dat dat best kan. De meeste ouderen wonen al in seniorencomplexen al dan niet met hulp vanuit zorg of WMO. Wat anders zou moeten of kunnen is dat er ten eerste binnen het complex een sociaal netwerk actief is, waarbij men elkaar hebt als dit mogelijk is. Maar wat belangrijker is, is dat ook daar hulp, ondersteuning en (lichte) zorg beschikbaar is als daar behoefte aan is. Terug naar het bejaardenhuis van vroeger dan kan niet meer en dat moet je ook niet willen. Mensen gingen daar naar toe, kregen een vaak kleine kamer waarin amper nog iets van jezelf kon staan en waarin ook je bed stond en lieten alles uit hun handen vallen….de zorg nam alles meteen over. Naar mijn mening is het beter om zo lang mogelijk dingen zelf te blijven doen eventueel met hulpmiddelen, want rust roest. Als dit echt niet meer kan dan kan hulp 'van het huis' ingeschakeld worden. Ik zie dat voor me in de vorm van arrangementen, verrekend in de servicekosten: alleen logies (huur dus), logies met ontbijt (er wordt voor eten gezorgd) en all-in (hulp bij ADL). Voor meer verpleegkundige hulp is er natuurlijk nog gewoon de thuiszorg…de arrangementen kunnen prima verzorgd worden door de helpenden en huishoudelijke hulpen van weleer, die hebben gouden handjes. En de verhuurder van het complex heeft iemand in dienst die hierin ondersteunt en adviseert, ook voor wat betreft inzet van (technologische) hulpmiddelen of domotica. Als bewoner hou je op deze manier je eigen regie, maar als het nodig is kan er meer….bejaardenhuis/verzorgingshuis 2.0 dus eigenlijk. Wie durft??

Concerten en sprookjes in het Openluchttheater

'Cymbaline' treedt op tijdens Roekenrock

Mariahout - In het Openluchttheater van Mariahout vinden de komende periode enkele leuke voorstellingen plaats, waaronder 'De kleine zeemeermin', 'De avonturen van Pinokkio', 'Alleen op de wereld - Theater van Santen', 'Roekenrock' en 'Tribute to the Cats band'.

De kleine zeemeermin - Toneelvereniging Mariahout
Een verfrissende duik in het water gaat het theater goeddoen. Alhoewel... In dit eigentijdse sprookje, vertolkt door Toneelvereniging Mariahout, trotseert de 'Prins van het Land', Kaap de Zoete Hoop op zoek naar kibbeling. Hij schept echter achter het net en vangt; de dochter van de Koningin van de Zee. Arials' strenge moedermeermin wil hier niks van weten maar gelukkig is daar de 3-koppige zeeheks…

Voorstelling: za. 21 juli 19.00 uur en do. 26 juli 14.30 uur.

De avonturen van Pinokkio
Om in de sprookjessfeer te blijven, komt op donderdag 12 juli het alom bekende verhaal van Carlo Callodi uit 1883 naar het Openluchttheater. Pinokkio stort zich in allerlei avonturen in zijn reis om een echte jongen te worden. Ook zo benieuwd of dit goed afloopt? Ga deze zomer mee op ontdekkingstocht met het eigenwijze jongetje dat Pinokkio heet!

Alleen op de wereld - Theater van Santen
Naast Pinokkio komt er nóg een stoere jongen naar het theater. Voor deze jeugdvoorstelling heeft Theater Van Santen het verhaal, in 1878 opgetekend door Hector Malot, in een sprankelend nieuw jasje gestoken. Geniet donderdagmiddag 19 juli van een tijdloos verhaal over veerkracht, moed en het verlangen ergens bij te horen. Over de verbinding die muziek kan brengen. En over vriendschap die voelt als een familieband. Droom weg tijdens deze meeslepende voorstelling vol mooie liedjes en livemuziek!

Roekenrock - Minifestival
Vervolgens mogen op zaterdag 14 juli je wangen opkrullen van plezier tijdens Roekenrock. Want wanneer men één kraaiachtige in de buurt ziet brengt dat onheil, maar zijn er twee leden van deze vogelfamilie in je omgeving, dan brengt dat juist geluk. Laat die bandjes dus maar neerstrijken in het theater! Tamarin Desert, Hallo Venray en Cymbaline veroveren steeds meer poppodia, maar gelukkig komen ze ook nog de ongenode gasten uit het Openluchttheater verjagen.

Tribute To The Cats Band
Daarnaast is de organisatie blij vereerd dat de Tribute To The Cats Band hun theaterseizoen bij hen afsluit. Na een indrukwekkend optreden vorig jaar, komen zij wederom het theater vullen met de bekende Catssound. 'Vaya con dios', 'Scarlet ribbons', 'What a crazy life' en 'Jukebox' laten op zondagmiddag 22 juli je de jaren '60 en '70 herleven.

KVL houdt creabeurs

Lieshout – Voor alle hobbyisten van Laarbeek en omgeving wordt op zondag 11 november de creabeurs in het Dorpshuis te Lieshout gehouden. Deze creabeurs is bestemd voor mensen die hobbymatig dingen maken, dit willen presenteren en eventueel willen verkopen. De beurs is van 11.00 tot 16.00 uur.

Er zijn nog tafels te huur, misschien wel iets voor u? Voor €7,50 per tafel kunt u uw hobby aan een groot publiek laten zien. Voor meer informatie kunt u bellen naar Sandra van der Aa 06-49855244, mailen mag natuurlijk ook, kvlieshoutnb@gmail.com. En wilt u niet op deze creabeurs als standhouder, bent u als bezoeker natuurlijk van harte welkom. De toegang is gratis.

Open deuren bij Cendra

Aarle-Rixtel – Net als voorgaande jaren heeft Cendra, op woensdag 4 juli, haar deuren opengesteld om samen met belangstellenden feest te vieren ter afsluiting van een geweldig schooljaar. Gratis konden de gasten genieten van een hapje en een drankje.

Omwonenden en ouders konden vrijblijvend hun vragen kwijt waarop de vrijwilligers met vol enthousiasme hun ervaringen deelden. Velen namen ook van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in het gebouw zelf en waren verwonderd hoe netjes en proper het binnen was. Verder was er ook belangstelling van buitenaf over de manier waarop Cendra jongerenwerk verricht. Goed was het om te zien hoe omwonenden en vrijwilligers later op de avond met de zogenaamde 'hangjongeren' gebroederlijk naast elkaar buiten onder het afdak genoten van de barbecue en met elkaar het gesprek aangingen. Met trots werden er veel leuke momenten uitgewisseld over de woensdagmiddagen en de gezelligheid in de omgang van de jeugdige bezoekers.

Cendra bedankt de ouders, opvoeders en leraren voor het in hen gestelde vertrouwen. Op 22 augustus gaan de deuren weer open en is elk kind weer welkom om gezellig binnen te lopen.

Sjanny Kusters neemt afscheid als directeur van Het Klokhuis

Sjanny Kusters Foto: Martin Prick

Tekst en foto: Martin Prick

Beek en Donk - Sjanny Kusters (59) neemt na ruim 10 jaar afscheid van openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk en Lieshout. Ze gaat als zelfstandige verder om orde op zaken te stellen op scholen waar het onderwijskundig niet zo goed loopt of waar de professionaliteit te wensen overlaat.

Beek en Donk
"Nee, ik ga niet weg omdat ik het niet naar mijn zin heb", benadrukt Sjanny, "want Het Klokhuis is een geweldige school met een fantastisch team. Ik heb een uitdaging nodig en ik wil me zeker nog een aantal jaren inzetten in een andere functie. Het is dus zeer zeker geen afbouwen naar mijn pensioen toe". Sjanny begon haar loopbaan met een baan die 28 jaar duurde op De Beemd in Schijndel. Daar heeft ze behalve die van leerkracht leerkracht allerlei functies vervuld.

"Zo had ik toch elke paar jaar een nieuwe uitdaging. Via remedial teacher werd ik intern begeleider en co-coördinator van het samenwerkingsverband, kwam ik in een managementteam en werd ik adjunct-directeur en later locatieleider van de 350 leerlingen tellende school. Daarna kwam de functie in Beek en Donk op mijn pad".

Omgang
Het Klokhuis is een openbare school. Dat betekent, dat ze zich aan dezelfde regels moet houden als bijvoorbeeld een katholieke school. Het verschil is, dat een openbare school op verzoek van ouders wordt opgericht. "Ik vind het heel belangrijk, dat mensen kunnen kiezen en dat is vooral belangrijk in dorpen, waar maar één school is. Daarom ben ik ook zo blij dat we in Lieshout de ouders een keus hebben kunnen bieden, want daar is nog maar één andere school. Een ander verschil is het uitgangspunt namelijk: Iedereen is welkom. Ouders kijken tegenwoordig goed rond welke school het beste bij hun kind(eren) past. Sjanny vindt dit een goede ontwikkeling, want je maakt toch een belangrijke keuze voor de toekomst van je kind. Wij vinden de contacten met ouders erg belangrijk en we doen wat met de (positieve) kritiek. De interactie tussen ouder kind en leerkracht vinden wij zo belangrijk, dat we steeds meer de rapportgesprekken samen met het kind en de ouders gaan doen. Kinderen helpen ook mee om de sfeer op school te bewaken. Zo worden in de klassen afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar omgaan en hebben we op de speelplaats kinderen, die andere kinderen helpen als er ruzie is".

Leuk
Sjanny is blij dat er nu weer meer mannen op school komen. Een gemengde club leraren vult elkaar aan. Alleen mannen of alleen vrouwen werkt minder goed. Gevraagd naar de drie R's, rust reinheid en regelmaat, vertelt Sjanny, dat zij voorstander is van een duidelijk lesprogramma voor alle kinderen aan het begin van de dag. "Op open leerpleinen is het de afspraak, dat je rustig werkt en als je dat niet doet, mag iedere volwassene je daarop aanspreken. De netheid in de klas is in samenspraak met de kinderen tot stand gekomen. In de ene klas is een wisselend corvee-rooster, terwijl de andere klas juist beter werkt, als het hele jaar door de taakjes worden gesplitst. De verantwoordelijkheid voor de netheid van de omgeving wordt zo een onderdeel van het leerproces. Zo heeft het Klokhuis een kinderraad, die ongeveer dezelfde structuur kent als de jeugdgemeenteraad, dus met voorstellen die naar de directie toe kunnen worden geventileerd". Wat haar nu bij zal blijven van haar periode op Het Klokhuis? "Heel erg veel, maar in ieder geval: Dit prachtige gebouw, het opbloeien van de school in Lieshout en een persoonlijk moment; toen ik hier een paar maanden werkte riep een groepje leerkrachten mij om te zeggen, dat ze blij met me waren. Dat vond ik erg leuk!", straalt Sjanny.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Sjanny veel succes toe in haar nieuwe uitdaging als interimdirecteur.

Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Joost Duppen

Nieuwe samenstelling Algemeen en Dagelijks Bestuur Metropoolregio Eindhoven

Laarbeek/regio - Het nieuw samengestelde Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven heeft woensdag 4 juli de leden van het Dagelijks Bestuur benoemd. Het Dagelijks Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven bestaat uit de volgende drie leden: de heer John Jorritsma (Eindhoven), Voorzitter mevr. Elly Blanksma (Helmond) en Vicevoorzitter de heer Frank van der Meijden (Laarbeek), 2e Vicevoorzitter.

Het Dagelijks Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven staat samen met de 21 gemeenten aan de lat om het unieke economische profiel van de regio te versterken. Onze regio is één van de topregio's van Nederland. Om dat te blijven en te versterken, is onze recente erkenning van het Rijk als 'mainport' een belangrijke basis. Om een sterke en vitale regio te zijn, moet het totaal kloppen, zodat de hele regio hiervan optimaal profiteert. Daarom werken ze als 21 gemeenten samen aan het vestigings- en verblijfsklimaat voor hun inwoners en bedrijven vanuit hun overheidsrol en complementair aan de Brainportagenda. Daarbij kijken ze, net als de inwoners en bedrijven, over de gemeentegrenzen heen naar de thema's die hen verbinden.

Wethouder Joan Briels Foto: Joost Duppen

Nieuwe samenstelling Algemeen Bestuur
Het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven was deze week voor het eerst in nieuwe samenstelling bij elkaar. Het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven stelt de kaders van het beleid vast dat door het Dagelijks Bestuur wordt uitgevoerd. Het Algemeen Bestuur bestaat uit 24 leden; één vertegenwoordiger van iedere gemeente en de drie leden van het Dagelijks Bestuur. Uit Laarbeek is wethouder Joan Briels lid van het Algemeen Bestuur.

Regresar a Córdoba!

Vanuit het zuiden reden we via de snelweg richting Córdoba. Het was 42ºC, de airco stond op fullspeed en onze hond lag op de achterbank in katzwijm. Ik had het plan om deze stad te bezoeken maar mijn media-naranja (Halve-sinaasappel: zoals een Spanjaard zijn wederhelft aanspreekt) wilde er niets van weten. De hond zou zijn voetkussentjes verbranden! Grrrump-de-foeter… Maar ik wilde zó graag naar de Mezquita; de twaalf-eeuwen-oude-moskee, die de macht van de islam belichaamde van "ons" schiereiland. We reden over Rio Guadalquivir. Dit is de op één na langste rivier en de enige grote bevaarbare rivier van Spanje, mondt uit in de Atlantische Oceaan en heeft een Arabische naam. Terwijl ik deze 657km-lange-rivier in andere steden al eens had bewonderd was dit dan ook álles wat ik van Córdoba meekreeg! Ervan overtuigd dat ik ooit nog eens terug zou komen, reden we in noordelijke richting waar het gelukkig wat koeler was. Jaren vervlogen. Plannen veranderden. De hond vertrok naar de hondenhemel. Ik doorkruiste heel Spanje en bezocht oa: Madrid, Toledo, Avila, Segovia, Salamanca, Santiago-de-Compostela, Bilbao, Barcelona, Tarragona, Valencia, Alicante… en zakte steeds zuidelijker. Úbeda, Baeza, Jaen, Granada, Sevilla, Ronda… maar op het Andalusische Córdoba leek een smet te liggen. Het kwam er maar niet van! Daarom maar eens een kras door mijn werkplanning gezet. NU moest het er van komen: Regresar a Córdoba! (Terug naar Córdoba!…

Vanuit noordelijke richting reden we via de snelweg richting Córdoba en mijn avontuurlijk hart maakte een spróngetje. Eindelijk was ik (terug) in Córdoba waar smeedijzer de smalle keienstraatjes sieren en auto´s geen toegang hebben. Bovenaan mijn bucketlist stond het bezoek aan de Mezquita die door de eeuwen heen een mengeling van bouwstijlen kreeg. Een deel van de moskee moest wijken voor een kathedraal, want natúúrlijk wilden de katholieken hierop hun stempel drukken. Ik had er al zóvaak foto´s van bewonderd. Nu stond ik tussen achthonderdvijftig zuilen van graniet/jaspis/marmer die het dak moesten dragen en wat tegelijkertijd een duizelingwekkende aanblik opleverde. Hoe ontzettend mooi was dit. Ik werd door mijn "Halve-sinaasappel" terecht gewezen toen ik in de moskee "Jezus-mina" stond te roepen, maar dat is mijn stopwoordje als ik schoonheid niet bevatten kan… whaháááhhh. En als hier in Córdoba islam en katholicisme samen kunnen gaan tot een práchtig geheel, waarom kan dat dan in de wereld niet? Omdat wij deze vraag niet konden beantwoorden, doken we de oude joodse wijk in en hadden het gevoel dat hier sinds de 10e eeuw niets was veranderd. We waren toe aan wat tapas en een verkoelend drankje, want inmiddels was de temperatuur aardig aan het stijgen… en dat voor de meimaand! Wat is Spanje toch een práchtig land om te ontdekken. Met práchtige herinneringen op zak keerden wij met een gelukzalig gevoel richting Lliber. Ook mooi…

Adios! Ik groet Laarbeek met Spaanse zonnestralen. Anne Wittebol-Aarts. www.FincaErbalunga.com

Beek en Donkse doet Arena Moves Workouts en Traploopchallenge voor het goede doel

Beek en Donk - Francien Verstraaten uit Beek en Donk heeft zondag 8 juli samen met familie en vrienden de Arena Moves Workouts en Traploopchallenge gedaan.

Francien: "Sommigen hebben zelfs 5000 traptreden gelopen, super gedaan! Dit alles ten bate van MS om uiteindelijke zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarvoor wil ik heel graag een aantal mensen bedanken omdat ze op wat voor manier dan ook hieraan hebben bij gedragen, en mij hierin hebben gesteund. Daarom: heel hartelijk bedankt, Kemps en Rijf Fysiotherapie, Boonaerts Systeemplafonds Gemert, DeMooiLaarbeekKrant en natuurlijk niet te vergeten mijn familie en vrienden."

Gevulde champignons met pesto

Verwarm de oven op 220 C. Verwijder de steeltjes van de paddenstoelen en hol ze uit. Snijd de steeltjes en de lente uitjes fijn. Bak de fijngesneden paddenstoelen en lente uitjes snel tot ze zacht zijn. Voeg de kleingesneden zongedroogde tomaten en paneermeel toe. Haal van het vuur af en breng op smaak met zout en peper. Voeg de helft van kaas toe en meng goed. Voor de basilicumpesto: hak de basilicum, knoflook, noten en kaas in de keukenmachine fijn en voeg olijfolie toe, terwijl de keukenmachine draait, tot het mengsel de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper . Bestrijk de binnenkant van de hoedjes met pesto en schep voorzichtig in elke hoed evenveel vulling. Zet de gevulde hoedjes op een bakplaat en bestrooi ze met de rest van de kaas en bak de paddenstoelen 10. min of tot ze warm zijn en stevig genoeg zijn om vast te pakken.

Robin Janssens Foto: Mark Barten

Karin van Thiel

Column

Dag groep 8!

'Niet meer zwaaien', klinkt het gekscherend door het schoolgebouw. Op zo'n laatste schoolgaande dag wordt er nogal wat afgezwaaid en in het kader van 'De luizenmoeder' is het natuurlijk hilarisch om deze quote uit de serie tot in den treure te blijven gebruiken. Er staan nogal wat glimlachen op de monden van leerkrachten en leerlingen; een jaar wordt afgesloten, de leerboeken mogen even uitpuffen en het maatschappelijk discussiepunt, de werkdruk, wordt even onder een schoolstoeltje of schoolbankje geschoven. Tijd voor vakantie!

Met een sprong uit het begane grond-raam (of meerdere sprongen, want een spontaan filmpje voor Snapchat is er tegenwoordig ook niet meer bij) verdwijnen de 8e groepers één voor één uit de basisschool. Sommigen nemen zelfs een aanloop om het raam te verschalken, een ander wiebelt eng balancerend op het kozijn om vervolgens met een voorzichtige sprong het 'onbekende diepe ' in te springen. Dit alles vergezeld van onbekende en nieuwe gevoelens die vreemd en raar zijn: 'Ineens is je basisschool klaar, wat raar! Dag groep 8' Om rap daarna terug te keren in de realiteit en klasgenoot Ruben te roepen: 'Waar is het vanavond chillen?' Zo zie je maar, er zullen altijd dingen hetzelfde blijven die je een beetje herinneren aan de goede tijd van vroeger.

En die goede tijd van vroeger neem ik nu mee naar groep 7. En dat in de vorm van de klassenfoto's van de 8e groepers die ik de afgelopen 13 jaar onder mijn hoede mocht hebben. De tijd van de vo- adviezen, de musical en het schoolkamp zit erop, op naar het aanbieden van procent-rekenen, het verhaal achter de farao's en beginnende tienerissue's. Mijn groep 8-honk ruil ik in tegen de 7-cave! 'Is dat niet raar, dat je nu je lokaal uit moet', vroeg een collega? 'Ik denk dat ik nog menig maal de verkeerde deur binnen zal stappen', reageerde ik. 'Het zal afkicken worden, het was een meer dan eervolle tijd om al die schoolverlaters te mogen beleiden, maar je moet op je hoogtepunt stoppen nietwaar?' En met die woorden verzamelde ik mijn uitzet, klaar om overgehuisd te worden. Dag groep 8, hallo groep 7! De vakantie is begonnen en verhuizen is het sleutelwoord. Fijne vakantie allemaal.

Jo van den Biggelaar-Voets (80) neemt afscheid van het vrijwilligerswerk

Jo van de Biggelaar-Voets Foto: Martin Prick

Tekst en foto: Martin Prick

Lieshout - Jo van den Biggelaar begon jaren geleden op de afdeling arbeidstherapie van de RPI (Rijks Psychiatrische Inrichting) in Eindhoven, later De Grote Beek. Daar moesten de patiënten werken. Voor grote bedrijven werden eenvoudige werkzaamheden verricht om de mensen rust en regelmaat te geven. Op het moment, dat ze drie maanden zwanger was, kreeg ze haar ontslag en kwam ze terecht in het 'vrijwilligers-circuit'. Jo is erg blij, dat de basis die ze meekreeg bij haar werk in de psychiatrie later in haar leven goed bruikbaar was. "Je leert vooral begrip te hebben voor mensen, die anders zijn dan anderen en dat kom je nog veel tegen".

Ouderenzorg
Achttien jaar is ze dan bijvoorbeeld voorzitter van de vrouwenbeweging in Lieshout. Ook achttien jaar zit ze dan voor de Werknemers in de gemeenteraad. Vooral voor Welzijn, Onderwijs en Cultuur' heeft ze veel werk verzet. "Mij is wel eens verweten, dat ik verschillende petten op had. Maar als je onderdeel bent van het vrijwilligersnetwerk en je moet daar iets voor regelen, dan weet je ook precies waar je over praat. Dat heb ik altijd als een groot voordeel ervaren", legt Jo uit. Met Huub van Corven heb ik veel samengewerkt voor de stichting samenlevingsopbouw (SSO). In de laatste jaren was het Nelleke Bijaard. De fusiegesprekken met Beek en Donk vinden plaats in de tijd, dat Jo voorzitter is van de stichting in Lieshout. "Toen Laarbeek ontstond was de fusie van SSO al lang rond!" "Nadat ik in 1997 afscheid nam van de gemeenteraad ben ik nog 10 jaar voorzitter geweest van Kans Plus, regio Gemert". Een groot project waar Jo erg trots op is, is het activerend huisbezoek. Dat houdt in, dat mensen van 75 jaar en ouder regelmatig worden bezocht om te bereiken, dat zij op de hoogte zijn van alle zaken, die op hun leeftijdsgroep van toepassing zijn. In de map die de mensen krijgen staat alles in wat ze moeten weten over de gemeente, maar ook over landelijke organisaties, die van belang zijn, of kunnen zijn. Jo vond het altijd erg leuk met die mensen van alles te bespreken, vaak met kinderen erbij, die dan zeiden: "Ja moeder, je zegt wel dat je dat zelf doet, maar ik weet wel, dat dat niet waar is!"

Kabouterbos
Jo is ook bekend van haar werk voor de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen), waar ze ook tien jaar in het bestuur zat. Het meeste is Jo echter bekend om het 'kabouterbos', een stukje bos bij haar huis, waar ze geen bestemming voor had tot ze van de buurman een tuinkabouter cadeau kreeg. Deze kreeg een plaats in het bos. Als je nu door het bos loopt staan er misschien wel honderd kabouters, die van allerlei komaf zijn en gehavend of niet gehavend elke bezoeker in het oog houden. Het enige verschil met een wandeling door het Sprookjesbos in de Efteling is het ontbreken van 'paddenstoel-luidsprekers'. Groepen en kinderen hebben jarenlang van dit bos mogen genieten, maar Jo heeft er een punt achter gezet, want: "Ik heb mezelf voorgehouden te stoppen, als ik tachtig werd, dus heb ik op 28 juni afscheid genomen van al mijn vrijwilligersactiviteiten".

Bedankt Jo voor alle inzet en nog veel mooie jaren op je idyllisch plekje aan de rand van het kabouterbos in Lieshout!

Groep 8 Bernadetteschool neemt afscheid met 'Amazing 8'

Mariahout – De Amazing 8 nam afscheid met een spetterende afscheidsmusical: 'Ik kan gewoon niet stilstaan, nananana. Ik blijf gewoon maar doorgaan….' De klanken van de musical 'De DJ draait door' galmden op maandag 25 juni door het Openluchttheater in Mariahout.

Groep 8 van de Bernadetteschool, ook wel de Amazing 8 genoemd, speelden de pannen van het dak tijdens de afscheidsmusical waar ze al maanden mee bezig waren geweest. Ouders, kinderen en andere belangstellenden keken aandachtig toe hoe uiteindelijk bleek dat de prinses de vermomde DJ was en uiteindelijk mocht zijn wie ze was. Een hechte groep neemt met dit cadeautje aan de school afscheid van hun basisschooltijd en gaan na de grote vakantie starten aan hun nieuwe avontuur op het voortgezet onderwijs. Veel succes allen, jullie waren en zijn Amazing!

Trimbaan in Mariahout opnieuw vernield

Mariahout - Hoewel het een paar jaar goed is gegaan, zijn in Mariahout weer vandalen actief geweest bij de trimbaan. Deze keer heeft een zwarte auto de schommel en de picknicktafel geramd. De stukken bumpers liggen als bewijsmateriaal rondom de ravage.

Al jaren wordt de trimbaan door de werkgroep van Zorg om het Dorp up-to-date gehouden. Er wordt zowel door jong als door oud gebruik van gemaakt. Naast de vele sporters zijn ook de (groot)ouders er met hun (klein)kinderen actief. Helaas is de picknicktafel helemaal vernield en is ook de stellage van de schommels stuk geramd. Er mag daarom niet meer geschommeld worden voorlopig.

Jammer dat sommige mensen niet de waarde kennen van het materiaal en de inzet van de vrijwilligers. Er is aangifte gedaan. Het bestuur van Zorg om het Dorp Mariahout wenst de ZOD-werkgroep Trimbaan veel succes met het herstel. En mochten de daders spijt hebben… dan zijn ze van harte uitgenodigd de attributen te komen vervangen!

Politiek Laarbeek met vakantie!

Wie had een dag na de verkiezingen kunnen voorspellen dat de Laarbeekse politiek zo veel zou kunnen bereiken in een korte tijd? Dat hadden 'wij' in de politiek ook niet gedacht!

Is dit nu positief of negatief? Natuurlijk positief, want zo sta ik in het leven. Laarbeek heeft een 5 partijenakkoord, en een college met 5 wethouders. Van elke partij 1. De formatie duurde langer dan we 'gewend' zijn in Laarbeek, maar het eindresultaat mag er zijn. Met deze constructie bereiken we het dualisme zoals dat ooit bedoeld is. De laatste raadsvergadering voor de vakantie was hier een goed voorbeeld van: er werd goed gedebatteerd, het college kreeg opdrachten van de raad, er waren wisselende meerderheden, er werd niet 'gemopperd' op elkaar en er werd goed naar elkaar geluisterd!

De eerste maanden met de nieuwe gemeenteraad zitten erop. Als afsluiting hebben we vrijdag 6 juli een interessante raadsexcursie gehad. Nu is het tijd voor vakantie. Maar natuurlijk 'draait' Laarbeek gewoon door. De 'politiek' is even iets rustiger, maar staat zeker niet stil!

Iedereen een hele fijne vakantie.

Namens fractie PNL,
Arian de Groot

De Kleine Zeemeermin verrast en geeft stof tot nadenken

Als ik aan toneelvereniging Mariahout denk, is het eerste wat in me opkomt; 'sprookjes'. Toen ik zag dat ze de kleine zeemeermin gingen spelen was ik benieuwd naar wat ik kon gaan verwachten. Ik ben er met een open blik heen gegaan en wilde me laten verrassen.

Mezelf laten verrassen is zeker gelukt! De verhaallijn was duidelijk en de spelers zaten goed in hun rol en lieten dat in hun spel zien! Het verhaal wordt zo verteld dat zowel jong als oud de aandacht er goed bij kunnen houden en dat er voor elke leeftijd wat te genieten valt.

Elk jaar stoppen ze er veel enthousiasme en energie in en dat is ook nu weer te zien. Er is een hele creatieve manier bedacht om het stuk wat zich voornamelijk in de zee, en dus in het water, afspeelt vorm te geven. Ze geven een hele andere twist aan 'de zee' en geven ondertussen ook een boodschap mee die hopelijk de mensen aan het denken zet.

Maar wat mijn aandacht nog het meest trok waren de spelers zelf met hun fantastische outfits. De outfits voor deze voorstelling zijn zo uniek en versterken de voorstelling enorm. Ze sluiten prima aan bij de boodschap van het verhaal. Alles klopt. Van de pruiken tot aan de kleren van de zeedieren, de mensen, en natuurlijk dat van de kleine zeemeermin natuurlijk.

Het is een mooie, speelse en unieke voorstelling geworden die bij iedereen aan te raden is. Zowel jong als oud zal zich zeker amuseren bij 'De Kleine Zeemeermin'. Ga zeker kijken en laat je, net als mijzelf, verrassen. Nog te zien op zaterdag 21 juli, 19.00 uur en donderdag 26 juli 14.30 uur in het openluchttheater van Mariahout.

Ilse van Rooij

Donderdag 12 juli
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Vrijdag 13 juli
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Zaterdag 14 juli
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Frans van Rooij (mged), Door Scheepers-Meulensteen (mged), Lambertus en Wilhelmina Verbakel- Verschuuren, Martien van Nistelrooij (mged), Jo Raaijmakers, Jan en Stien van Eijndhoven-Vos.

Zondag 15 juli
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering met samenzang

Intenties in deze viering voor: Frans en Jo van Leuken–Scheepers, Overleden ouders Van Boheemen–van Grieken, Tot welzijn van de parochie                                                                                                

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Familie Van Moorsel-Linders, Cor Jansen (mged), Harrie en Hanneke van Berlo-van den Berg, Maria van de Ven-van den Heuvel (jrgt) en zoon Peter, Overleden ouders Janus en Martina Bekx-Manders en dochters Maria Riek en Sjan, Richard Verkuijlen, Janus en Tonia Verkuijlen-van Lieshout en overleden familieleden.

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Ben van der Heijden, Frans Toonen en echtgenote Gerda Toonen-Daniëls, Joop van der Coer, Jan van Vught, Nellie Bouwmans-Biemans (vwg verj.), Sjef Rooijakkers.

Maandag 16 juli
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Duits)

Dinsdag 17 juli
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Mariahout Zusters van Barmhartigheid
18.30 Eucharistieviering

Woensdag 18 juli
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

19.00 Aarle-Rixtel Mariakapel
Rozenkransgebed

Pierre Steegs

Pierre Steegs Foto: Martin Prick

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Martin Prick

Een dikke map met allerlei documenten ligt bij Pierre Steegs op tafel. Vol passie vertelt hij over het organiseren van wielerwedstrijden in Lieshout. Al vele jaren zetten hij en zijn vrouw Laura zich voor het Lieshoutse wielrennen in. Een familie die de wielrensport een warm hart toedraagt. Maar zelf de wielrenfiets bestijgen? Dat doet Pierre niet. Zijn uitdaging is het om een koers goed te laten verlopen.

Organiseren van wielerrondes, maar zelf eigenlijk geen wielrenner zijn. Hoe ben je in dit vrijwilligerswerk gerold?
"Zelf ben ik inderdaad geen wielrenner. Ik heb gejudood en wat gevoetbald maar niet echt fanatiek. Toen ik een jaar of dertien was, zat ik bij Jong Nederland. Er werden wielerwedstrijden georganiseerd en Jong Nederland haalde daarvoor het sponsorgeld op. Van dat geld werden premies en prijzen verzorgd. Ook hielp Jong Nederland bij het opbouwen van het parcours. Het technische gedeelte verzorgde Supportersclub De Lieshoutse Wielrenners. Toen Jong Nederland na tien jaar stopte met het organiseren van de Vijfdaagse werd het Comité Wielerjeugdvijfdaagse opgericht. Ik hielp een aantal jaar mee als vrijwilliger en werd toen voor het bestuur gevraagd."

Het organiseren van wielwedstrijden is een hele klus. Welke taak had je?
"Comité Wielerjeugdvijfdaagse is onderdeel van Supportersclub De Lieshoutse Wielrenners en organiseert al meer dan 45 jaar vijfdaagse wedstrijden voor de Lieshoutse en Mariahoutse schooljeugd. In het bestuur was ik ruim 25 jaar tweede secretaris. Mijn taak was voornamelijk het notuleren van de bestuursvergaderingen. Vergaderen doen we om de beurt bij bestuursleden thuis."

Welke wedstrijden organiseren jullie zoal?
"Voorheen hadden we zes evenementen, dat is teruggebracht naar vijf. In het begin van het jaar organiseren we de Jeugdronde, daarna de Vijfdaagse. De Bavariaronde komt hierna met in november de Bavariaveldrit en in december de Jeugdveldrit. Met de opbrengsten van sponsorgeld en advertenties proberen wij het hele jaar door leuke wedstrijden organiseren."

Zijn er in Lieshout of Laarbeek nog een bijzondere talenten?
"Er zijn steeds minder jongeren die onder licentie van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie) rijden. Hier in Lieshout helaas helemaal geen. Tijdens de Jeugdvijfdaagse zie ik best wel talent, maar wielrennen is een dure sport en je moet er veel voor over hebben. Naast inzet en discipline van de jongere moet ook het hele gezin zich inzetten voor de sport. Wedstrijden zijn overal in het land en je moet ook nog eens je fietsen overal mee naar toe nemen. Verder is wielrennen een sport waar je je niet kunt verstoppen in de menigte, je moet mee vooruit. Eigenlijk moet je altijd een goede dag hebben. Veel respect voor ouders en jongeren die wielrennen. Het is een zware sport."

Nog tijd voor andere dingen naast het wielrennen?
"Organiseren zit in ons bloed. Onze jongens zijn ook vrijwilliger bij diverse instanties. Naast het wielrennen heb ik ook wel ander vrijwilligerswerk gedaan. Maar de dinsdag houd ik sinds kort vrij. Dat is onze oppasdag. We genieten van onze prachtige kleindochter Lynn."

Pierre geeft de pen door aan Maurice Spetter uit Aarle-Rixtel.

BEL DE SPECIALIST
Binnen en buitenzonwering. rolluiken luifels screens gordijnen rolgordijnen vouwgordijnen plisségordijnen jaloezieën shutters. Alles voor uw woning. williesstoffering.nl. Braaksestraat 10 Helmond Tel. 0492-535901

Meubelstoffering De Leest. Stoffering van banken en stoelen. Klassiek of modern. Kussens op maat gemaakt. Vernieuwen van binnen kussens. www.deleestmeubelstoffering.nl Tel. 06-33738183

Rolluiken, zonneschermen, garagedeuren, horren. Verkoop, montage, reparatie, renovatie. Bel of mail voor informatie 0413-476359 info@kluijtmanszonweringen.nl

AANGEBODEN
Gratis af te halen, Preiplanten. Tel. 0499-422121.

Gratis af te halen, jong poesje 7 weken oud. Tel. 06-53604587

GEZOCHT
Ruitertje met ervaring gevraagd, om onze pony's te berijden en eventueel mee op wedstrijd te gaan. Je wordt door ons begeleid. Een mooie kans om je verder te kunnen ontwikkelen. Voor meer info: Wim Egelmeers Tel. 06-53412821

Tamme gele valkparkiet met maar 1 pootje. We willen Coco graag terug. Tel. 0499-423637 of 06-83614486

GEVRAAGD
Nette poetshulp gevraagd die van aanpakken weet, 3 uur per week, liefst op woensdag van 09.00 – 12.00 uur. Voor meer info. Tel. 0499-421729

Te koop gevraagd, kinderboeken van Harrie Potter, Fantasia, dagboek muts, Leven loser, Grijze jager. Tel. 0499 423213

Wie kan enkele dagen (tegen vergoeding) mee komen helpen met eenvoudige werkzaamheden in het bos? Tel. 0499-422121.

GEVONDEN
Bril, montuur is bruin met blauwe pootjes. Gevonden Bosscheweg Aarle-Rixtel t.h.v. Artex. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Fietscomputer (SIGMA) gevonden op Merellaan Beek en Donk. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Sleutel met sleutelhanger, flessenopener groen. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Damesfiets, Batavus Cresendo, Groen/blauw, maat 48, voor meer info: Tel. 0492-832182/info@mooilaarbeek.nl

OVERIG
ZOMERSALE bij Kledingbank Laarbeek. Bij Tweedehandskledingwinkel ViaVia, heel de maand juli alles €1,00 per stuk. Geopend woensdag en zaterdag 10.00 – 16.00 uur. Beekerheide 23c te Beek en Donk. De maand Augustus alleen op woensdag geopend!!!

Garagesale, zaterdag 14 juli van 09.00 – 15.00, Lieshoutseweg 5, Aarle-Rixtel.

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe, meeneemprijs. Vanaf € 2,00 per m2, Duinweg 17, Schijndel, Tel. 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Fruitbomen, lei- en parkbomen in pot. Tevens potgrond, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk Zuid 7B, Sint-Oedenrode.

KASLEEGVERKOOP: korting tot 35%. Volop zomerbloeiers, perk en kuipplanten. Aardbeienplanten en alle soorten groenten -en kruidenplanten. Groencentrum Van Heesch, Kerkdijk zuid 7B, Sint-Oedenrode

Konijnenkooi (binnen/buiten) €10,00 Tel. 06-22625648

Luchtontvochtiger Qlima 510, €60,00. Tel. 06-27414833

Gaskachel als bijzetverwarming, €30,00. Tel. 06-27414833

Koelkast, Whirlpool, tafelmodel, €35,00. Tel. 06-27414833

Fietsendrager op trekhaak met slot. Geschikt voor E-Bike. Tel. 0492 462643

VERLOREN
Rijbewijs verloren in Beek en Donk op 28 of 29 juni. Bij vondst contact opnemen met Tel. 06-51002956

Sleutelbos, autosleutel met 3 huissleutels, verloren in Beek en Donk, omgeving Heuvelplein. Bij vondst graag afgeven bij kantoor DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Twee huissleutels, sleutelhanger aan stoffen teckel. Bij vondst contact opnemen met MooiLaarbeek Tel. 0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

Sleutels verloren in zwart rond doosje. Route Kasteel Croy en Bosscheweg. Op 7 juli j.l. Bij vondst contact opnemen met: Tel. 06-20997306

50-Plussers nemen deel aan elektrische fietscursus

Aarle-Rixtel - Er verzamelden 18 enthousiaste 50-plussers zich in café 'Bij van Dijk' in Aarle-Rixtel op zaterdag 7 juli voor deelname aan de elektrische fietscursus. Het ochtendprogramma werd door Jan van Schijndel (VanSchijndelAdvies) en Joost Bukkems (fysiotherapeut) ingeleid met een korte presentatie.

Jan vertelt iets over veilig fietsen in relatie tot weg, voertuig, mens. En vooral dat laatste aspect de 'mens' daar gaan ze zich op richten. Want iedere deelnemer aan de e-fietscursus willen ze meegeven dat ze ook kwetsbaar zijn in het verkeer. Oudere fietsers zijn zich vaak niet bewust van het risico of vinden het vervelend om beperkingen te bespreken. Door de openheid van de groep en hun eigen fietservaringen heeft de organisatie zeker wat ogen geopend. Ook door fysieke (kracht)metingen door fysiotherapeut Joost worden beperkingen inzichtelijk gemaakt. Meten is weten en daarom vinden er drie oefeningen plaats: Hoe stevig heb ik mijn stuur in mijn hand? (knijpkracht); Hoe goed kan ik nog trappen? (beenkracht); Hoe soepel kan ik nog over mijn schouder kijken? (nekdraaiing).

Met alle kennis en verhalen gaat iedereen fietsoefeningen doen op de eigen of huur e-fiets. Hoe is het gesteld met ieders balans, fietsvaardigheden en voelt iedereen zich wel echt veilig. Leuk en tevens opmerkelijk was dat iedereen zijn eigen fiets nog niet eens goed kende. Met welke handrem bedien ik mijn achterwiel? Iedereen was zich er wel van bewust dat je eerst de achterrem moet gebruiken als je wil afstappen - maar moet ik dan links of rechts de handrem inknijpen bij mijn fiets?

Na de lunch volgt een kleine fietstocht (6 km) rondom de kerk van Aarle-Rixtel. Tijdens deze tocht wordt bij een achttal verkeerssituaties stilgestaan. Voor de meesten geen onbekende plekken omdat ze hier wel vaker fietsen. Aan de deelnemers wordt gevraagd hoe zij tegen deze situaties aankijken en hoe zij hier normaliter handelen op hun e-fiets. Een belangrijk algemeen punt wat extra onder de aandacht is gebracht betreft het fietsen in groepen. Dames en heren houd afstand, fiets niet boven je eigen kunnen en neem de tijd bij het oversteken. Je bepaalt zelf wat veilig voor je is. Met de woorden van enkele deelnemers "Ja, zeker de moeite waard en toch weer wijzer geworden", kunnen de organisatie en deelnemers terugkijken op een heel geslaagde e-fietscursus. Meer lezen: www.vanschijndeladvies.nl.

Duurzaamheid ingewikkeld? Duurzaam Wonen Laarbeek maakt het u gemakkelijk!

Laarbeek – De Gemeente Laarbeek is onlangs twee mooie initiatieven gestart om de duurzaamheid van woningen te verbeteren. Voor het collectieve zonnepanelenproject van De Groene Zone (www.degroenezone.nl), waarin voor burgers alles van A tot Z wordt geregeld, hebben zich inmiddels ruim 300 geïnteresseerden aangemeld. Zodra de panelen zijn gelegd, zijn de maandelijkse kosten lager dan het bedrag van de oude energierekening. Er is nog ruimte voor meer deelnemers.

Voor mensen die de aanschaf van zonnepanelen zelf willen regelen én voor mensen die de duurzaamheid van hun woning willen verbeteren met andere maatregelen dan zonnepanelen, heeft de gemeente een duurzaamheidslening (www.laarbeek.nl/duurzaamheidslening). Hiermee kunt u tegen een lage rente tot €10.000 lenen voor isolatie van vloeren, spouwmuren of ramen, warmtepompen, hr-ketels, enz. Ook in dit geval zijn de maandelijkse kosten van de lening veelal lager dan het bedrag van uw oude energierekening. Wist u trouwens dat veel duurzaamheidsmaatregelen ook het comfort in huis verbeteren?

Wilt u weten welke duurzaamheidsmaatregelen voor uw persoonlijke situatie het meest geschikt zijn, dan kunt u (gratis) advies krijgen van de experts van Duurzaam Wonen Laarbeek. Via www.duurzaamwonenlaarbeek.nl kunt u zich aanmelden voor een energiescan. Ruim 50 gezinnen in Laarbeek zijn u al voorgegaan.

Duurzaamheid is meer dan energiebesparing in huis. Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding en kleding. Er zijn zeer grote verschillen in de milieueffecten van de diverse soorten voedingsmiddelen en hun verpakkingen. Door bewuste keuzes kan de CO2-uitstoot van voeding beperkt worden.

Duurzaamheid gaat ook over meer dan milieu alleen. Maatschappelijke ontwikkelingen leiden ertoe dat ook andere aspecten steeds vaker onder de tem 'duurzaamheid' worden geschaard. In het geval van voeding gaat het dan om zaken als voedselverspilling, gezondheid (o.a. obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten), arbeidsomstandigheden tijdens de productie, dierenwelzijn, eerlijke prijzen voor boeren en aandacht voor biodiversiteit bij de teelt. Er zijn diverse leuke en leerzame testjes om te bepalen hoe u scoort op duurzaamheid. Kijk eens op www.voetafdruktest.wnf.nl of www.brabantsevoetafdruk.nl.

Laat je verrassen met de Vakantie Verrassingstas

Laarbeek - Bibliotheek De Lage Beemden heeft deze zomer een Vakantie Verrassingstas voor jeugdleden van 3 t/m 12 jaar. Deze bijzondere tas is van tevoren gevuld door bibliotheekmedewerkers met 3 verrassende materialen uit de uitgebreide jeugdcollectie. De Vakantie Verrassingstas is verkrijgbaar in de bibliotheken in Beek en Donk, Boekel en Gemert.

Aan deze actie zit ook een wedstrijd gekoppeld: 'Ontwerp je eigen ansichtkaart'. Door de zelf ontworpen kaart weer bij de bibliotheek in te leveren, maken de kinderen kans op een leuke prijs. Per vestiging en per leeftijdscategorie worden 3 prijzen uitgeloofd. Alle spelvoorwaarden voor de actie en de wedstrijd zijn toegevoegd in de Verrassingstas.

De actie loopt van maandag 9 juli tot en met zaterdag 18 augustus 2018. De ingezonden ansichtkaarten worden opgehangen in de bibliotheek. Kom snel naar de Bibliotheek en laat je verrassen!

Picknick Zonnebloem Mariahout zeer geslaagd

Mariahout – Zoals gebruikelijk sloot de Zonnebloem Mariahout ook dit jaar het seizoen weer af met een picknick. Op hun oude vertrouwde thuishonk werden op dinsdag 3 juli 's avonds alvast door een viertal heren enkele tenten geplaatst. Niet omdat er regen verwacht werd, integendeel: de tenten moesten gasten en vrijwilligers juist beschermen tegen een al te felle zon.

In de vroege ochtend van woensdag 4 juli ging nog eens een veelvoud van vrijwilligers aan de slag om tafels en stoelen klaar te zetten; deze te voorzien van kussens, (zonnebloem)kleedjes, een bloemetje en kop en schotels.

Toen de gasten om half elf arriveerden zag het er dan ook bijzonder feestelijk uit. Na de koffie en thee met cake kwamen er al snel spelletjes op tafel. Maar rond het middaguur moesten die weer plaats maken voor het overheerlijke eten. Er werd begonnen met een kop tomaten- of groentesoep.

Vervolgens werden er broodjes kroket aangeboden, evenals broodjes ham of kaas en krentenbollen. Alsof het nog niet genoeg was, werd afgesloten met een toetje van pannenkoek met ijs, slagroom en een sausje. Het mag wel eens gezegd worden: de vrijwilligers hebben zich, ondanks het warme weer, uit de naad gewerkt. Maar het bleek alleszins de moeite waard, gezien de vele complimenten van de gasten. Het werd ook niet voor niets best een latertje voor Zonnebloemmaatstaven. In augustus start het nieuwe seizoen met het maken van een bloemstukje.

Fantastische opbrengst Kaartenactie De Muldershof 40 jaar

Beek en Donk – In aanloop naar het 40-jarig jubileum van De Muldershof hebben de kinderen van De Muldershof een fantastisch bedrag binnen gehaald, namelijk €2.963,87.

Door het verkopen van de zelfgemaakte kaarten hebben de kinderen in samenwerking met de actieve ouderraad van De Muldershof een enorm bedrag opgehaald. Dit bedrag wordt ingezet om de vieringen in 2019 nog meer kleur en creativiteit te geven. Super gedaan!

Schippers Optiek deelt taarten uit

Beek en Donk - Harold Schippers staat hier tussen de 10 winnaars van de overheerlijke slagroomtaarten die 7 juli werden verloot onder de klanten.

De verloting van de taarten vond plaats in verband met het 10-jarig bestaan van Schippers Optiek.

Foto: Marja van den Heuvel

Donderdag 5 juli een koninginnepage gespot in onze gezamenlijke bloembakken in De Wingerd. Op 13 mei hebben we hier plantjes geplaatst in het kader van de groenstrijd. Sindsdien al veel vlinders mogen begroeten. Maar deze is heel bijzonder!

Ingezonden door: Marja van den Heuvel

Jools van den Acker wint 'Leo Bosch Trofee'

Jools van den Acker (met beker) tussen de andere deelnemers, na de prijsuitreiking

Lieshout – Na een seizoenlange, spannende strijd heeft Jools van den Acker beslag weten te leggen op de 'Leo Bosch Trofee'. Deze trofee is voor degene die aan het einde van het seizoen bovenaan eindigt in de interne (ladder)competitie die gehouden wordt bij de aspiranten van Badminton Club Lieshout. Jools bleef Nils van Velthooven (2de) en Floris Spoorendonk en Thijs Sinten (gedeelde 3de plaats) uiteindelijk voor.

Leo Bosch
Ook dit jaar werd het einde van deze interne competitie feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van de 'Leo Bosch Trofee'. Naamgever Leo Bosch was de eerste voorzitter van de Lieshoutse badmintonvereniging en heeft in het verleden de vereniging, samen met een aantal actieve en vasthoudende leden (waarvan er nog steeds enkele spelen), opgebouwd. Naast opbouwer en ex-voorzitter is Leo ook erelid en dus naamgever van deze belangrijke prijs voor de jeugd van Badminton Club Lieshout.

Groepen
Jools van den Acker eindigde dit seizoen uiteindelijk met een aardige voorsprong op een 'groepje' waarvan Nils van Velthooven uiteindelijk weer de beste was: hij werd tweede in de eindrangschikking. Achter hem volgden Floris Spoorendonk, Thijs Sinten en Oyin Fagbayigbo op slechts een paar punten verschil. Daarachter eindigde weer een volgend groepje: deze keer met Sem de Leest en Ties Kester als eersten: zij kwamen op een gedeelde vijfde plaats uit en bleven Angela Constant, Imke Steegs en Sem van den Baar net voor. Van het laatste groepje was Dewi de Leest de beste. Zij behaalde 167 punten en werd daarmee achtste in de eindstand. Vijf punten vóór Maud Steegs en zeven vóór Jordi Pool die dit jaar de rij sluit.

Eindstand Leo Bosch Trofee 2017/2018
1. Jools van den Acker 205 punten, 2. Nils van Velthooven 190 punten, 3. Floris Spoorendonk, Thijs Sinten 188 punten, 4. Oyin Fagbayigbo 185 punten, 5. Sem de Leest, Ties Kester 176 punten, 6. Angela Constant 175 punten, 7. Imke Steegs, Sem van de Baar 172 punten, 8. Dewi de Leest 167 punten, 9. Maud Steegs 162 punten, 10. Jordi Pool 160 punten.

De eerstvolgende speelavond, seizoen 2018/2019, is op woensdag 22 augustus om 18.30 uur.

Tafeltennis op de camping

Beek en Donk – Op campings is het een vertrouwd beeld: kinderen en jongeren die het tafeltennisspelletje rond-de-tafel gaan spelen.

Lees deze 5 tips goed door om een echte rond-de-tafel kampioen te worden!

Tip 1: Eerst staan, dan slaan! Zorg dat je op tijd begint met bewegen, zodat je goed staat als je de bal wil terugslaan. Tip 2 : Effect, hoe werkt dat? Wanneer de medespeler bij het slaan met het batje omlaag gaat, wil het balletje bij jou ook naar beneden. Je moet het balletje dan juist 'optillen' en hoger proberen terug te spelen. Tip 3 : Terugspelen of uitplaatsen. Zorg in het begin dat je de ballen rustig terugslaat, niet te hard en op het midden van de tafel. Je kunt dan rustig in het spel komen. Pas later, wanneer er harder gerend moet worden, kun je ballen meer aan de zijkanten plaatsen. Tip 4 : Plaatsen. Wanneer je in de hoek speelt waar je medespeler vandaan komt, is de bal lastiger terug te slaan. Tip 5 : Lachen naar de bal. Tafeltennis is vooral leuk om te spelen: of je nu wint of verliest. Door van het spel te genieten, zijn je spieren meer ontspannen en lukt het beter om het balletje terug te slaan. Veel succes, maar vooral veel plezier !

Deel en win!
Degene die de mooiste foto van rond-de-tafel op de Facebookpagina van TTV Een en Twintig post, kan in september een leuke prijs tegemoet zien: een half jaar lang gratis lidmaatschap van deze vereniging, inclusief 1 dag in de week tafeltennistraining.

Blijf op de hoogte van Tafeltennisvereniging 'Een en Twintig' door hen te liken op Facebook en volg hen op Instagram en Twitter. Of kijk op de website: www.ttveenentwintig.nl.

Emmily Swinkels met 'Rockyview Cheryl' Foto: Col Warnaar

Gevarieerd programma bij D'n Perdenbak

Lieshout - Het was druk bij Manege D'n Perdenbak op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli. De laatste wedstrijden op het randje van de schoolvakantie stonden gepland. Het was een gevarieerd programma met Bixierijden voor de jongste ruitertjes en daarnaast de reguliere proeven voor de pony- en paardenruiters.

Uitslag Laarbeekse ruiters
Op vrijdagavond startte bij de Bixie in totaal 9 kindjes, waaronder Julia Vermaes met Muffin en Emmily Swinkels met Rockyview Cheryl uit Laarbeek. Voor deze jonge ruitertjes neemt de jury extra de tijd om even een praatje te maken en ze op een vriendelijke te helpen met tips.

In de categorie AB, klasse L2 startte Claire Vermaes met Muffin en zij werden 2x 1ste met 178 en 182 punten.

In de categorie D, klasse B, reden Eline Raaijmakers en Moerputten Colinda en zij werden 3de met 194 punten, Anouk vd Oever en Amigo werden 7de met 177 punten en 5de met 168,5 punt.

In de Klasse L2 startte Emma Huizer met Batman en zij werd hiermee 1ste met 186 punten en 2de met 188,5 punt, Emma had ook Xam bij zich en startte hiermee voor het eerst in de klasse M1 en werd in de 1steproef 4de met 176 punten, maar ze reden een nette 2de proef en die werd beloond met een 1ste plek en 189 punten.

Zaterdag 7 juli mochten de pony's nogmaals aantreden voor de dressuurproeven en daarna de paardenruiters, zij kregen de volgende punten.

Claire Vermaes en Muffin werden 2x 1ste in de categorie AB, klasse L2 met 198 en 199 punten, Saar Hellings en Alex werden 2x 2de met 190 punten voor beide proeven.

In de categorie DE, Klasse B, startte Maud Vesters met Ivy en zij werden 1ste met 192 punten, Anouk vd Oever en Amigo werden 2de met 180 punten en 1ste met 178 punten.

Daarna waren de paardenruiters aan de beurt en zij reden als volgt:

In de klasse L1 en L2, werden Tessa van Schaik en Faith 1ste met 198 punten en 2de met 195 punten, Joy Epke startte 2 paarden en met Pinacolada M werd zij 3de met 194 en 1ste met 197 punten, met Gracia Areina werd ze 4de en kreeg 188 punten en werd ze 3de met 192 punten.

Anneloes Hendrix reed met B-tessa in de klasse M2 en werd hier 2x 1ste met 191 en 188 punten.

De rijvereniging wil iedereen feliciteren met hun behaalde resultaat en zien jullie graag weer terug in oktober als de winterwedstrijden weer beginnen. Zij wensen al hun vrijwilligers een fijne vakantie en willen hen bedanken voor hun inzet en gezelligheid in, om en rond de manege.

Laatste training Boksschool voor de vakantie

Laarbeek – De laatste bokstraining voor de vakantie vindt komende zondag plaats. Op 20 augustus gaat het nieuwe seizoen weer van start.

Boksschool Laarbeek, onder leiding van Riny Heesakkers, wenst al hun leden, sponsoren en sportliefhebbers, die de boksschool een warm hart toedragen een fijne vakantie en ziet hen graag weer gezond terug.

Nieuwe kleding voor Zwemvereniging Beek en Donk

Beek en Donk - Het team van vrijwilligers van Zwemvereniging Beek en Donk heeft zaterdag 7 juli genoten van de jaarlijkse barbecue. Deze barbecue wordt bekostigd vanuit de vrijwilligersvergoeding van de trainers en dient als gezamenlijke afsluiting van het zwemseizoen. Een leuke en gezellige avond met alle vrijwilligers van de vereniging!

Ook was het een bijzondere avond, want de nieuwe kleding voor het team van vrijwilligers werd die avond uitgedeeld in het bijzijn van de hoofdsponsor, eigenaar van KRS Consultancy. Naast KRS Consultancy zijn de tenues mede mogelijk gemaakt door de Dorpsraad en Intersport Gunneman. De polo's zijn op de barbecue over de kleding aangetrokken om ze op de foto te kunnen showen! Naast de polo's zijn er ook nog shorts voor alle vrijwilligers. Zwemvereniging Beek en Donk bedankt de drie sponsoren dat zij de mogelijkheid hebben gezien om een bijdrage te leveren aan de aanschaf van de nieuwe kleding. Het team van de Zwemvereniging zal het nieuwe zwemseizoen op 23 augustus starten in de nieuwe kleding en ze hopen dat ze er heel lang veel plezier van zullen hebben!

Shirley van Osch neemt afscheid van Judoclub Avanti

Lieshout – Shirley van Osch nam op maandag 2 juli na 7 jaar afscheid van judoclub Avanti in Lieshout. Ze verzorgde wekelijks de judolessen met heel veel plezier. Daarnaast is de club dankzij Shirley grote stappen voor uitgegaan, zo hebben ze tegenwoordig een site waarop alle informatie te vinden is.

Buiten het judo om was ze ook nog heel actief met de leerlingen, zo was er regelmatig een filmavond bij haar thuis en heeft de club voortaan ook een judokamp, waar de kinderen enorm van genieten. De club is blij dat ze heeft aangegeven nog actief te willen blijven met het organiseren van activiteiten. Verder willen ze Shirley heel veel succes wensen met haar pas opgerichte bedrijf Shivofit. Iedereen gaat haar enorm missen bij het judo, maar Shirley zou Shirley niet zijn als ze zelf niet voor een hele goede vervanger heeft gezorgd, waar ze veel vertrouwen in hebben. Nu hebben alle leerlingen lekker vakantie, de judolessen beginnen weer op maandag 20 augustus.

1.Fc Geerts viert 40-jarig jubileum

Beek en Donk - In 2018 viert zaalvoetbalteam 1.Fc Geerts hun 40-jarig jubileum. Uiteraard willen ze deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op zaterdag 15 september houden ze daarom een reünie met leden en oud-leden. Helaas heeft het team niet alle adressen kunnen achterhalen. Hierbij dan ook een oproep aan met name oud-leden om contact op te nemen met het team via het volgende e-mail adres: 1.fcgeerts@gmail.com.

20 / 20

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Donderdag 12 juli
De avonturen van Pinokkio - De Kersouwe
14.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Vrijdag 13 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Zaterdag 14 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Welcome to the playground in Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude raadhuis, Beek en Donk

Roekenrock - Minifestival
20.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Zondag 15 juli
Fietstochten Aan de Wielen
8.00 uur, Couwenbergh, Aarle-Rixtel

Kunstexpositie van 'Diana's'
13.00 - 17.00 uur, Berkendijkje 8, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Welcome to the playground in Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude raadhuis, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Woensdag 18 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Zomeravondbridge
19.30 - 22:30 uur, Café Zaal De Tapperij, Beek en Donk

Donderdag 19 juli
Alleen op de wereld - Theater van Santen
14.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Vrijdag 20 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Zaterdag 21 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

De kleine zeemeermin - TVM
19.00 uur, Openluchttheater, Mariahout

Zondag 22 juli
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Tribute To The Cats Band
16.00 uur, Openluchttheater, Mariahout