DeMooiLaarbeekKrant

18 januari 2018

DeMooiLaarbeekKrant 18 januari 2018


1 / 32

Dorpsquiz Kwizut wordt voor de derde maal gewonnen door 'Nummerke 3'
2000 Mensen zien 'Nummerke 3' opnieuw winnen

Burgemeester Frank van der Meijden reikt de trofee en bijbehorende cheque uit aan 'Nummerke 3' Foto: Joost Duppen

Redacteur: Daan Daniëls
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk - Wie stopt Nummerke 3? Dat lijkt de vraag te zijn nu de groep afgelopen zaterdag voor de derde keer in zeven edities tot winnaar van Kwizut werd gekroond. In 2011 en 2014 won de groep al de dorpsquiz en nu mag men zich ook de beste van 2017 noemen.

En dan werd Nummerke 3 ook nog eens drie keer tweede. De laagste klassering? Toen in 2015 De Dörpels er met de eerste plek vandoor gingen werd Nummerke 3 vierde. Een zeer bijzondere prestaties dus van deze Beek en Donkse groep. Zaterdagavond was het dan ook weer groot feest. "Ik ben er erg blij mee, elk jaar is het toch weer een verrassing", legt teamcaptain Marieke Donkers uit. Maar wat is nu het geheim van Nummerke 3? Waarom eindigen zij steevast hoog? "Ik heb daar wel een idee voor, maar of het klopt weet ik niet", lacht Donkers. "We kennen elkaar allemaal via de muziek, maar verder zijn we allemaal geïnteresseerd in andere dingen. We weten van elkaar wie waarin goed is. Als je een vraag hebt die je zelf niet weet, weet je direct bij wie je wel moet zijn. Dat werkt bij ons goed." Toen de quiz op 29 december was ingeleverd had Donkers nog niet echt een idee wat ze kon verwachten. "Het is dan toch gissen. We waren blij toen we zaterdag weer bij de top 10 zaten. Dan hoefden we ons in ieder geval niet te schamen. Op het laatst blijf je met twee teams over en is het plek één of vier. Dat is dan toch wel spannend. Bleek dat we het toch weer geflikt hadden. Maar hoe dan?"

Niet alleen voor Nummerke 3 was het groot feest. Zo'n 2.000 mensen waren op de feestavond afgekomen wat zorgde voor een mooie sfeer, geholpen door onder meer DJ T, Nina en Nina, Foute Vinylshow en de band The Boston Tea Party. De organisatie, geholpen door Scouting Beek en Donk dit jaar, kan terugkijken op een geslaagde zevende editie van Kwizut. Volgende afspraak: zaterdag 29 december 2018 voor editie acht. Wie kan Nummerke 3 dan van zege nummer 4 afhouden?

Kijk voor foto's op pagina 25 en op www.mooilaarbeek.nl.

Toch geen fusie basisscholen Aarle-Rixtel

Redacteur: Mariëlle de Beer

Aarle-Rixtel – Even leek het erop dat de schoolwoningen aan de Jan van Rixtelstraat zouden worden herbestemd na een fusie van twee basisscholen. De gemeente tekende daarvoor op 14 maart van vorig jaar een intentieovereenkomst met stichting De Eenbes.

Fusie van de baan
De eerder voorgenomen fusie tussen de twee Eenbes basisscholen Brukelum en De Heindert gaat niet door. Het was de bedoeling dat basisschool Brukelum als eerste onderdak zou gaan krijgen in de schoolwoningen die – met het uitvoeren van onderhoud en enkele voor het onderwijs noodzakelijke aanpassingen, zoals uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken -daarvoor geschikt zouden zijn. De wens c.q. eis van stichting De Eenbes was om de intrek van de schoolwoningen gepaard te laten gaan met een scholenfusie van basisschool De Heindert en basisschool Brukelum. Inmiddels is echter duidelijk dat de fusie geen doorgang vindt en daarmee ook geen ingebruikname van de schoolwoningen.

Reden
De medezeggenschapsraad van basisschool Brukelum heeft op 18 december jongstleden aangegeven dat zij niet kan instemmen met de fusie effectrapportage. In een brief aan de ouders legt het schoolbestuur uit dat men zowel niet akkoord kan gaan met de locatie als met de termijn waarbinnen verhuisd zou moeten worden. Wethouder Buter is twee dagen later telefonisch van dit voornemen op de hoogte gesteld door de bestuurder van de Eenbes, de heer W. Klaassen.

Een en ander betekent dat het perceel van basisschool Brukelum aan de Broekelingstraat op korte termijn niet kan worden gebruikt voor herontwikkeling (woningbouw).

Gemeente Laarbeek - Brief bewonersavond woningbehoefte
Verspreiding in Aarle-Rixtel

Foto: Liesbeth van Boxtel

1e Ganzekwekavond

Spelersgroep De kleine Zeemeermin

Toneelvereniging Mariahout

Foto: Jan Jansen

Plaatsing betonnen Heikneuter

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Inwoners krijgen uitleg

Leren in het groen bij Kindcentrum De Raagten

Beek en Donk - Een lang gekoesterde wens werd zaterdag 13 januari bij Kindcentrum de Raagten in vervulling gebracht. Samen met ouders, leerkrachten, een aantal kinderen, vrijwilligers van Laarbeeks Landschap en lokale ondernemers is er hard gewerkt aan de realisatie van het amfitheater.

Het amfitheater gaat dienen als buitenlokaal voor alle kinderen van Kindcentrum de Raagten om regelmatig in de buitenlucht les te krijgen. Naast buitenlessen kun je ook denken aan voorlezen, het uitvoeren van tekenopdrachten, een optreden of presentatie voor de klas in de buitenlucht. Op deze manier komen kinderen meer buiten, kunnen ze echte ervaringen opdoen in de buitenlucht en nemen ze zelfs de lesstof beter op. Ook zorgen de buitenlessen ervoor dat kinderen in de klas weer beter kunnen concentreren. Alleen maar voordelen dus!

Ook is er tijdens de klusdag op de Raagten met vrijwilligers van het Laarbeeks Landschap, ouders en leerkrachten gewerkt aan het verstevigen van de wilgentunnel en wilgenhut, welke zo'n 2 jaar geleden is gerealiseerd.

Van kale ruimte naar ruimte vol beleving en inspiratie
Van een smalle grasstrook, waar voorheen weinig gespeeld kon worden, is nu een nuttig, leuk en inspiratievol buitenlokaal gerealiseerd met volop kansen voor beleving en inspiratie voor de kinderen. De eerste buitenles is afgelopen maandag al gegeven door Meneer Thijs aan de kleuters van groep 0-1-2. Door gebruik van het buitenlokaal wil Kindcentrum de Raagten werken aan groen onderwijs en daarmee de kinderen duurzamer lesgeven. Binnenkort zal het amfitheater rondom aangeplant worden voor nog meer beleving in het groen.

Een lang gekoesterde wens
De wens voor een buitenlokaal is al aanwezig sinds de bouw van het Kindcentrum in 2013. De reden dat er veel tijd voor nodig was, was met name een financiële kwestie. Gelukkig zijn alle plannen nu werkelijkheid geworden door de vrijwillige inzet van ouders, leerkrachten en Laarbeeks Landschap. Dankzij een mooie subsidie van Gemeente Laarbeek, een bijdrage van Dorpsraad Beek en Donk en sponsoring door Top Gardens, Buitenzinnig Tuinontwerpen en Schoolpleinadvies zijn de plannen financieel mogelijk gemaakt. Graag bedanken zij al deze partijen voor hun bijdrage.

Gemeentebestuur van Laarbeek, bedankt

In DeMooiLaarbeekKrant van 21 december 2017 had ik een stukje geplaatst naar aanleiding van een artikel in deze krant en in het E.D. van 10 november. Het betrof de verlichting en het ophalen en van huisvuil in Laarbeek.

Aan het eind van dit artikel had ik geschreven dat de gemeente Laarbeek wel een uitleg zou hebben hierover en dat ik dat graag zou horen.

Wethouder Tonny Meulensteen heeft dit zich aangetrokken en mij uitgenodigd voor een gesprek. Bij dit gesprek waren ook uitgenodigd de heren Henk Peters en Daan Daniëls van deze krant. In dit gesprek is e.e.a. uitgelegd en duidelijk gemaakt. Zie ook elders in deze MooiLaarbeekKrant het verslag van Dhr Daniëls.

Ik dank m.n. Tonny Meulensteen voor de uitnodiging en het gesprek.

Toon van Hoof, Aarle-Rixtel

Eerste Ganzekwekavond loopt als een trein

Foto: Liesbeth van Boxtel

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Aarle-Rixtel - In de Dreef werd zaterdag 13 januari de eerste kletsavond van dit seizoen in Laarbeek gehouden. Het werd een kleurrijk en goed lopend geheel met een onverwachte ontwikkeling.

De avond begint met het voorstellen van prins Richard dun urste en het gekleed gevolg. Ook de dansmariekes en de narren worden met name genoemd. De meidengroep laat een fantastische, afwisselende dans zien in een mooie choreografie. De groep steekt ook letterlijk met kop en schouders boven de, over het algemeen in Laarbeek jongere, danseressen uit. Spreekstalmeester Ted Hegeman, die halverwege wordt vervangen door Erik van der Velden, kwijt zich op een prima manier van zijn tijdelijke taak. De eerste kletser is Arian Compen, die met zijn creatie van Dans-Adrie een lans wil breken voor mannelijke dansers. Sommige dingen zijn er tijdens zijn opvoeding dan ook met de paplepel 'ingeslagen'. Hij heeft al meteen 'iets' met het publiek, dat vanavond door bijna alle groepen duidelijk bij de optredens wordt betrokken. Het plaatselijk amusement 'Verhinderd' draait vooral om bier. Het lied over de barvrouw is lekker origineel en wordt meegezongen. Dan wordt er plotseling het verzoek gedaan of Jessica Crooijmans op het podium wil komen. Vervolgens gaat Mark van Kuyen op de knieën en doet haar een huwelijksaanzoek. Gelukkig voor Mark zegt Jessica: "Ja". Voor haar inzet voor 'Snoeperij Jantje' wordt Marsja Verstappen vervolgens benoemd tot opperganzentrekker.

Foto: Liesbeth van Boxtel
Foto: Liesbeth van Boxtel
Foto: Liesbeth van Boxtel

Berry Knapen komt als vrouw op en sluit direct aan aan de actualiteit en vraagt wie er met hem wil trouwen. Hij laat duidelijk zien wie er bij hun de broek aan heeft. Manlief (onzen Harry) verkeert in een midlife-crisis en gaat 'dus' bij motorclub 'No Cilinder". Het tweede optreden van de dansmariekes is weer geweldig, nu met een moderne dans. Met lampjes uitgedost komen de meiden door de hele zaal dansend naar het podium. Jasper van Gerwen weet als de verlegen Wilbert van Wijnhoven de zaal regelmatig te laten gieren van het lachen, zoals toen hij aan het ijsvissen was en regelmatig een stem van boven hoorde: "Hallo, hier zit geen vis"! Toen hij na enkele pogingen op andere plaatsen, voorzichtig informeerde naar de herkomst van de stem "Bent U dat God?", bleek dat hij te maken had met de omroeper van het Thialf-ijsstadion! Hij verrast met een prima muzikaal einde aan zijn optreden. 'De Velt up' weet de zaal aan het swingen te krijgen met stimuleren met leuke teksten en pakkende (meezing)nummers. De laatste kletser is Boy Jansen, die als Herman den Blijker eerder op de avond tot Brabants Kampioen tonpraten is uitgeroepen. Ook in Aarle-Rixtel weet hij het publiek aan het lachen te krijgen met een geweldige klets, die draait om het zelfgeschreven kookboek over barbecueën. De Penthouse Boys zorgen voor hilarische momenten in hun interactie met het publiek, waarbij nar Pim een hoofdrol speelt.

Alle artiesten worden op een voortreffelijke manier door dansmariekes en narren naar het podium begeleid. Daarbij is het in het begin wennen aan de hoge sprongen , die de narren maken. Ze blijven het echter de hele avond volhouden en maken er zelfs een onderlinge competitie van. Een mooi en origineel idee, dat door de artiesten wordt geprobeerd. Records breken ze echter niet!

Een heel geslaagde, wel wat lange, avond van de Ganzegatters met veel leuke en verrassende optredens, die als een geoliede machine elkaar opvolgen. Op 27 januari is de tweede kletsavond, die een vergelijkbaar programma heeft en ongetwijfeld weer veel publiek zal trekken.

Kerkdiensten

Donderdag 18 januari
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Na afloop van de viering wordt er door de zusters een kop koffie geschonken.

Vrijdag 19 januari
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Lieshout Franciscushof
Eucharistieviering

Zaterdag 20 januari
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Toon Mennen (mged), Jan en Stien van Eijndhoven-Vos (verj)

Zondag 21 januari
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering met samenzang

Intenties in deze viering voor: Theo en Betsie van Brug–Smits, Wim Schepers en Tonnie Scheepers–van Boxmeer, Gerard en Maria Ermens–Schepers, Joop van Esch (par), Theo Vereijken (verj), Jan van Dommelen (verj), Noud en Mio Raaijmakers, Thomas van Vlerken, Overleden ouders Martens– Derboven en Ina, Overleden ouders van den Elsen–van Berlo, Voor de vervolgde Christenen van Noord– Afrika, Tot welzijn van de Parochie.

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering m.m.v. Kerkkoor

Intenties in deze viering voor: Mien van Thiel-van de Rijt (mged), Rien Roelofs, Maria van de Ven-van den Heuvel en zoon Peter, Familie Van Moorsel-Linders, Martien Poels, Bernard Donkers (verj), Ad en Han van den Hurk.

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor Leonardus

Intenties in deze viering voor: Frans Toonen en echtgenote Gerda Toonen-Daniëls, Piet van Kessel, Mien Meulendijks, Marinus en Elly van Vught-van den Heuvel, Willie van Vijfeijken, Rein van Dijk, Ben van der Heijden, Diny Moors-Munsters (verj), Corrie Vereijken-van de Bogaard, Jos de Jong.

Maandag 22 januari
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Dinsdag 23 januari
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Woensdag 24 januari
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Oudijzeractie en verkoop tweedehands fietsen

Aarle-Rixtel – Bij Harmonie De Goede Hoop is er op zaterdag 20 januari de mogelijkheid om oude metalen in te leveren. Tussen 9.00 en 11.00 uur kunt u daarvoor terecht op het terrein tussen de Boerenbond en Grand Café Stout aan de Dorpsstraat 82.

Leden van de harmonie zijn daar dan aanwezig om de materialen in ontvangst te nemen. Alle soorten oude metalen zijn welkom. Daarnaast ook: elektrakabels, witgoed en oude computers. Gelieve geen spullen aan te leveren die voor het grootste gedeelte uit kunststof bestaan.

Er worden géén koelkasten, diepvriezers en televisies aangenomen! Overige huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, drogers en magnetrons zijn nog steeds welkom.

Indien uw spullen te zwaar of te omvangrijk zijn om te brengen, dan komen zij ze op de oudijzerdag in de loop van de ochtend ophalen. Bel daartoe Louis van de Weijer op vrijdagmiddag vóór de oudijzerdag, tel. 06-12953099. Als u aan het opruimen bent en u wilt direct van uw spullen af, dan kunt u ze deponeren op het eerder vermelde terrein tussen de Boerenbond en Stout, op het verharde stukje tussen de platglasbak en de beukenhaag.

Verkoop oude fietsen
Ook oude fietsen kunnen aangeleverd worden. Deze worden gerepareerd en weer rijklaar te koop aangeboden. Handig voor studenten of bij het stappen. De fietsen kosten tussen €20,00 en €40,00. De fietsen zijn te koop op elke derde zaterdag van de maand, de vaste oudijzerdag.

Reanimeren kun je leren

Aarle-Rixtel – EHBO-vereniging Aarle-Rixtel geeft weer een cursus Reanimatie-AED. Deze vindt plaats op de woensdag 21 en 28 februari. In twee avonden leert u wat u moet doen bij een circulatiestoornis (hartstilstand).

Dagelijks sterven mensen aan een hartstilstand, thuis, op het werk of op straat. Bij een circulatiestoornis is er acuut levensgevaar en dan is het van levensbelang om zo snel mogelijk te handelen. De eerste minuten zijn daarbij cruciaal. Op de cursus leert u hoe u een hartstilstand herkent en welke stappen vervolgens moeten worden doorlopen. U leert het slachtoffer te beademen en borstcompressies te geven. De reanimatievaardigheden worden geleerd op een oefenpop. Daarnaast leert u het gebruik van een AED (een Automatische Externe Defibrillator). Met behulp van een AED kan het hart van het slachtoffer een kleine elektrische schok gegeven worden wat het slachtoffer een grotere kans op overleven geeft. Deze AED's zijn op veel buitenlocaties in Laarbeek te vinden. Na de cursus ontvangt u een certificaat.

De lessen worden gegeven in De Dreef, Duivenakker 76 en de lestijd is van 20.00 tot 22.30 uur. De kosten bedragen €26,50, dat is inclusief het boekje en de koffie of thee. Aanmelden kan tot 17 februari via ehbo-aarle-rixtel@onsbrabantnet.nl. Voor vragen kan gebeld worden naar Ans Corbeij, tel. 0492-381596.

Kleine Zeemeermin gegrepen door plastic soep

Spelersgroep De kleine Zeemeermin

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Oceanen drijven vol plastic. De jeugdgroep van Toneelvereniging Mariahout wil op een ludieke manier aandacht besteden aan het wereldwijde probleem van de plastic soep. Komende zomer staat in het sprookje 'De Kleine Zeemeermin' plastic afval centraal en daarom vragen zij inwoners van Laarbeek hun afval in te leveren. Zij verwerken dit in de aankleding van het stuk.

Grote berg plastic rommel
"Het decor wordt een grote shitload van afval", lacht Eva Stam, regisseur en auteur van het toneelstuk. "Eigenlijk is een zeeaquarium besteld, maar door een fout komt er een berg afval. Er ontstaat paniek en er komen oplossingen." Eva regisseert dit jaar voor de eerste keer de jeugdgroep van Toneelvereniging Mariahout. "We werken met een gemêleerde groep jongeren en volwassenen. We willen een breed publiek bereiken", vertelt enthousiaste Eva. "Natuurlijk is het sprookje van Hans Christian Andersen het uitgangspunt, maar we buigen het sprookje om naar een actueel thema. Met prachtige aankleding en teksten die geschikt zijn voor jong en oud. Ik houd van woordgrapjes." Vanaf de eerste minuut is er geen water maar rommel te zien. De Zeemeermin zwemt letterlijk in het afval. Helaas is dat in onze wereld realiteit. Zeeën en oceanen drijven vol plastic. Afgelopen maand toonde het journaal nog beelden van idyllische stranden van Bali onder het afval.

Plastic afval uit Laarbeek gevraagd
Creatieve Helmie Segboer zit vol inspiratie. Een team zal achter de schermen decor, rekwisieten en kostuums gaan maken. Het liefst met afval uit Laarbeek. Helmie is verantwoordelijk voor de ontwerpen. "De netjes van citrusvruchten, mooie gekleurde plastic verpakkingen en bijvoorbeeld plastic doppen", vertelt Helmie. "Het kan allemaal bij mij ingeleverd worden, zodat wij het kunnen hergebruiken." Ze toont afval wat ze tot nu toe heeft gespaard. Trudy van Kempen van PR heeft al fel geel gekleurde netjes van citroenen aangeleverd. Helmie laat zien hoe mooi citrusnetjes te verwerken zijn in een kostuum. Samen met handige vrijwilligers gaan ze het afval zo goed mogelijk hergebruiken. Inmiddels zijn in het Mariahoutse buurthuis de repetities voor het toneelstuk begonnen. "Zeemeermin Arial vindt het afval prachtig, het brengt haar dichter bij mensen die ze zo interessant vindt", vertelt Eva. "Haar vader verafschuwt mensen en zeker hun vervuilende plastic." Deze en meer conflicten worden komende zomer op het toneel uitgevochten. Hopelijk met een prachtige aankleding mede mogelijk gemaakt door Laarbeekers die hun afval 'doneren'.

Doppen, netjes van bijvoorbeeld sinaasappelen of uien, plastic flacons van bijvoorbeeld wasmiddel en conservenblikken kunt u inleveren bij Helmie Segboer, Pastoor van Eijndhovenstraat 9, Mariahout.

Column

Veerkracht

Januari is een maand die voor veel mensen niet snel genoeg voorbij kan gaan. Na al het moois dat we elkaar tijdens de feestdagen hebben toegewenst, gaan we vol vertrouwen het nieuwe jaar in. Als januari vervolgens zijn saaiste kant laat zien, blijft er van al die sprankels maar weinig over. Dit jaar helemaal, er lijkt maar geen einde te komen aan het grauwe en sombere weer. Dus wordt er weer heerlijk geklaagd. Erger vind ik het voor de mensen die er echt somber van worden.

Een Syrisch gezin dat sinds kort in Laarbeek woont, had het net voor de feestdagen nog flink voor de kiezen gekregen. Door het zoveelste bombardement in hun thuisland was de vrouw en de drie kinderen van een neef om het leven gekomen. De neef zelf lag zwaargewond in het ziekenhuis. Ik kreeg het nieuws van hen te horen toen ze op het punt stonden naar familie elders in Nederland te gaan. Syriërs zijn echte familiemensen die veelvuldig tijd met elkaar doorbrengen. De behoefte om samen te zijn was door de omstandigheden nu alleen nog veel groter.

Ik bezocht ze weer voor het eerst na de kerstvakantie. Onderweg op de fiets vroeg ik me af hoe het met ze zou zijn. Het zou me niet verbazen als het troosteloze weer hun trieste stemming nog versterkt zou hebben. Hoe flexibel deze mensen zijn, bleek maar weer eens toen ik mij bij aankomst ontdeed van mijn druipende jas. Ik blijf Nederlandse dus automatisch begon ik meteen over het weer. Waren zij de regen en de grauwe lucht ook zo beu? 'Oooh, nee', was het weerwoord. 'Wij kunnen toch fijn naar binnen? Wij zijn veilig. Wij zijn heel gelukkig, heel gelukkig in Nederland, zoveel fijne mensen, wij hebben weer een huis, mijn kinderen kunnen naar school. Wij kunnen leven, alles goed'.

Wat een veerkracht. Ondanks alle ellende toch het positieve blijven zien. Die houding zie ik maar bij weinig Nederlanders. Ik besluit daar ter plekke om hun voorbeeld voortaan te gebruiken als mensen vragen waarom ik vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk werd. Je gaat veel beter zien wat wij hier allemaal hebben. Je wordt er gewoon een veel dankbaarder mens van.

Geen grauwe lucht die daar wat aan kan veranderen!

Toffeemuffins met noten (12 st.)

Verwarm de oven op 200°c. en bekleed een muffinvorm met klein cakevormpjes. Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom er voeg er de suiker en pindakaas aan toe. Roer het mengsel tot het kruimelig is. Klop het eitje, boter en de melk in een aparte kom door elkaar. Voeg het mengsel toe aan het droge bloem mengsel. Hak de toffees in kleine blokjes en meng deze ook door het beslag. Verdeel nu het beslag over de cakevormpjes en garneer ze af met wat gehakt pinda's. bak de muffins 20-25 min af in de oven tot ze gaar zijn en stevig aanvoelen. Laat ze daarna nog even afkoelen voor het uitserveren.

Lyonne de Groot

Foto: Donny van den Wildenberg

Ze hebben iedereen omver geblazen

7 / 32

Politieke partij PNL stelt zich voor
"We zijn een partij die staat voor lage lasten"

Bowen Straatman Foto: Joost Duppen

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. Deze week laten Bowen Straatman (lijsttrekker), Ria van de Zanden (fractievoorzitter) en Hans Vereijken (bestuurslid) van PNL u kennismaken met hun partij: PNL.

Als ik zou vragen 'PNL, stel je even voor', wat zeggen jullie dan?
Bowen: "We zijn een verzameling verschillende mensen, jong en oud, met verschillende achtergronden die landelijk verschillend stemmen. Maar we zijn vooral een lokale partij en we willen dat het in alle kernen goed gaat." Ria vult aan: "Je ziet dit niet alleen in de raad maar ook op onze kieslijst terug; onze leden komen uit alle kernen. We zijn een partij die het belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk voorzieningen in de kernen zijn en we staan voor het voeren van een gezond financieel beleid met zo laag mogelijke woonlasten." Hans sluit zich daarbij aan. "We zijn altijd de goedkoopste gemeente geweest en dit moet zo blijven."

Hans Vereijken Foto: Joost Duppen
Ria van der Zanden Foto: Joost Duppen

PNL heeft de afgelopen vier jaar oppositie gevoerd. Wat heeft dat opgeleverd?
Ria: "Als ik terugkijk op de afgelopen vier jaar, hebben we sommige zaken in de marge wel bereikt. Wel met enige vertraging maar uiteindelijk zijn er veel goede dingen ontstaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de duurzaamheidslening die de gemeente Laarbeek beschikbaar stelt aan inwoners of het vervangen van het asbest dak van manege D'n Perdenbak in Lieshout. We hebben veel suggesties gedaan met uiteindelijk het gewenste resultaat." Hans: "Maar laten we ook eerlijk zijn, omdat we in de minderheid waren, was het vaak al heel snel duidelijk hoe zaken beslist zouden worden."

Wat willen jullie veranderd zien wanneer jullie niet langer in de oppositie zitten?
Hans: "Financiën is de basis van alles. Dat zit ons in de genen. Wij zijn een partij die – zoals gezegd – staat voor lage lasten. Het ambtelijk apparaat dien je compact te houden en de voorzieningen in de kernen op peil. We hebben de afgelopen jaren een record geboekt voor wat betreft lastenverzwaring; een verhoging van de leges, de invoering van een ondernemersfonds en het verhogen van de afvalstoffenheffing. Deze tendens willen wij graag doorbreken!" Bowen vult aan: "Onderdeel van dit economisch beleid is de infrastructuur. De problemen rondom de Beekse Brug moeten grondig worden aangepakt, dit is zo belangrijk voor ondernemers, evenals de bereikbaarheid van industrieterrein Bemmer IV. Om dit te bereiken, pleiten wij als partij nog steeds voor

een N279 met tweemaal twee rijbanen. Maar we willen ons ook sterk maken om bedrijven bereid te vinden zich te vestigen op Bemmer IV. Daar wordt nu onvoldoende aan getrokken." Ria besluit: "Daarnaast zetten we stevig in op het kernenbeleid. Het gevoel is weer terug dat alles in Beek en Donk te doen is. De andere kernen voelen zich achtergesteld. Wij vinden dat elke kern gelijkwaardig is en ook gelijkwaardig moet zijn qua voorzieningen. Aarle-Rixtel en Lieshout bijvoorbeeld lopen achter qua woningbouw. Dit moet anders. Ander punt is het onderhoud van het groen in de openbare ruimten. De verwaarlozing rijst de pan uit op sommige plekken. We kunnen dan wel de groenste gemeente van Europa zijn, maar op sommige plaatsen nemen we dat wel heel letterlijk."

Jullie partij heeft een heuse jongerenafdeling; Jong PNL. Waarom zetten jullie in op verjonging?
Hans: "We gaan toe naar een jongere generatie. Een mix van jong en oud (ervaren) levert inspiratie op. De aanwas van jonge mensen wakkert naar ons idee ook de interesse aan van jongeren. Vernieuwing is nodig wil je fris blijven als partij. De leden van Jong PNL zijn afkomstig uit alle kernen. Op die manier krijgen we een goed beeld van wat er leeft in de kernen." Bowen vult aan: "Ik krijg al veel reacties en word erop aangesproken. We willen meer samenwerken met inwoners. Inwoners zijn de experts van hun eigen buurt. Het actief benaderen van inwoners kan op diverse manieren. Zo heeft Jong PNL het idee gelanceerd voor een online platform waar inwoners hun ideeën kunnen delen. Daarnaast is het een idee van Jong PNL om inwoners meer mee te laten praten tijdens commissievergaderingen. Nu kun je maximaal vijf minuten inspreken. Jong PNL zou graag zien dat inwoners daadwerkelijk meepraten – aan tafel – met commissieleden. Maar je kunt als inwoner ook zelf actie ondernemen. Onze voorbesprekingen zijn openbaar en je hoeft niet persé lid te zijn om deze te bezoeken. Er ontstaan tijdens deze voorbesprekingen vaak interessante discussies."

Hans, inmiddels is de kieslijst bekend en blijkt dat jij je wederom verkiesbaar hebt gesteld. Hoe ben je tot dat besluit gekomen?
"Ik heb steeds gezegd dat ik de partij steun en dat ik beschikbaar ben. Ik ben de afgelopen tijd vooral bezig geweest met vooruitdenken. Hoe we een goede lijst kunnen afleveren met een mix van jong en oud. Na alle perikelen in 2014 zijn we heel serieus bezig geweest met ons als fractie en hebben we onszelf een spiegel voorgehouden. We hebben elkaar daardoor heel goed leren kennen en we weten wat we aan elkaar hebben. Die periode heeft ons als partij heel veel opgeleverd. Ik lever graag opnieuw mijn bijdrage." Ria beaamt dit: "Het is behalve een hele moeilijke tijd ook een hele leerzame tijd geweest. Ik ben er trots op hoe wij als partij zijn blijven staan en zijn doorgegaan."

Tot slot: Waarom stemmen op PNL op 21 maart aanstaande?
Ria: "Omdat wij er zijn voor de inwoners en onze kernen! We zijn zichtbaar aanwezig in de gemeenschap. Dit komt terug in contacten van persoon tot persoon. En we zijn onze principes trouw gebleven de afgelopen jaren." Hans is het hiermee eens: "We zijn consequent gebleven en hebben ons niet verloochend. We kijken dan ook positief vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen." Bowen besluit: "Het is belangrijk dat mensen gaan stemmen, dit heeft wel degelijk zin. We hopen dat de verjonging die wij voorstaan een reden is voor veel jonge mensen om te gaan stemmen en om op ons te stemmen. We gaan voor een verdubbeling!"

Nationale Voorleesdagen 2018

Laarbeek - Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari vinden de Nationale Voorleesdagen 2018 plaats. Het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt' geschreven door Britta Teckentrup, staat natuurlijk in de schijnwerpers. In de vestigingen van Bibliotheek De Lage Beemden wordt voorgelezen en worden activiteiten georganiseerd. Voor alle kinderen tot en met 6 jaar die lid worden van de bibliotheek ligt een kleine verrassing klaar (zolang de voorraad strekt).

Voorleesfeest in de bibliotheek
In de bibliotheken Boekel, Gemert en Beek en Donk wordt 's middags voorgelezen op woensdag 24 januari van 15.30 - 16.00 uur.

Pyjamaparty in de bibliotheek
In de bibliotheken Lieshout, Aarle-Rixtel en Bakel gaan ze in het donker voorlezen. Kinderen die wel van een beetje spanning houden mogen in hun pyjama naar de bibliotheek komen. De pyjamafeestjes vinden plaats op maandag 22 januari in Lieshout, dinsdag 23 januari in Aarle-Rixtel en woensdag 24 januari in Bakel. Steeds om 18.00 uur.

Knutselwedstrijd
Bij feest horen ballonnen! Daarom worden kinderen uitgedaagd om zelf een ballon te maken. Knutselen of versieren, alles kan. De ballon kan worden ingeleverd tijdens één van de voorleesfeestjes of vóór vrijdag 2 februari in één van de vestigingen van de bibliotheek. Graag met vermelding van naam, leeftijd en telefoonnummer. De ballonnen worden in de bibliotheken gehangen. Voor de winnaar van elke gemeente stelt Bakkerij van de Ven een heerlijk taartje beschikbaar.

OranjeFestival wordt nog leuker
Aanmelden vrijmarkt en standhouders van start

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Voor de 2e keer vindt op 26 en 27 april het OranjeFestival plaats, op en rond het Heuvelplein. Tijdens Koningsdag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Enkele onderdelen daarvan zijn een vrijmarkt voor kinderen en volwassenen, en de mogelijkheid voor organisaties en ondernemers om zich te presenteren en hun producten te verkopen (uitgezonderd alle vormen van drankverkoop).

Vanaf nu kan er worden aangemeld voor de vrijmarkt. Iedereen krijgt een plek aangewezen waar de verkoop plaats kan vinden. Het betreft grondplaatsen en er zijn geen kosten aan verbonden. Organisaties en ondernemers die zich willen presenteren en/of producten willen verkopen kunnen dat doen via b.v. een eigen wagen, of door het huren van een of meerdere marktkramen. De kosten hiervan bedragen €10,00 per marktkraam. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: colorfunlaarbeek@outlook.com. Vermeld hierin in elk geval naam en contactgegevens.

Tijdens Koningsnacht pakt het OranjeFestival groot uit met de band 'Mag Het Wat Zachter'. Net zoals bij alle andere activiteiten, is ook hier de toegang helemaal gratis. Wat er op Koningsdag allemaal te zien is, verklapt de organisatie pas later. Zeker is dat een keur van artiesten het evenement op komt vrolijken. Bij slecht weer, waar de organisatie niet vanuit gaat, wordt het gehele evenement verplaatst naar muziekcentrum het Anker. In dit geval komt de vrijmarkt te vervallen (wegens plaatsgebrek). Dit wordt tijdig gecommuniceerd. Alle informatie is te vinden op: www.facebook.com/OranjeFestivalLaarbeek.

Musical Annie in Lieshout

Lieshout/Beek en Donk – Een groep kinderen uit Beek en Donk en omgeving zijn al een tijdje bezig met repetities voor een nieuwe musical…Annie. De kaarten zijn vanaf nu te koop. Het bekende verhaal over het weesmeisje dat een weekje mag logeren bij een miljonair…Oliver Warbucks.

De directrice van het weeshuis is hier helemaal niet blij mee, en samen met 2 boeven bedenkt ze een plan om Annie te laten verdwijnen en zo veel geld te verdienen.

Elke donderdag is er musicalles in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. De show vindt plaats in Lieshout in het Dorpshuis, op 8 april om 15.00 uur.

Bij voldoende animo, nu ook een musical groep voor mini's vanaf 5 jaar. De grotere leerlingen, vanaf 9 jaar, hebben les van 15.45 tot 17.00 uur en de mini's komen dan tot 17.45 uur. Wil je meedoen of een proefles meemaken? Bel dan met 06-51034019. Of mail hen op info@desdemonadance.nl.

"Het is inherent aan staken dat mensen er last van hebben"

Archieffoto: Actie op de Bernadetteschool in Mariahout

Redacteur: Suzan Mulder

Laarbeek - In oktober en in december staakten leerkrachten uit het basisonderwijs. Veel scholen uit Laarbeek deden mee. TipLaarbeek zocht uit hoe de inwoners van Laarbeek over deze acties denken en hoe zij de problemen in het basisonderwijs op zouden lossen als ze minister van onderwijs zouden zijn. Ook vroegen we een aantal leerkrachten van basisschool De Driehoek uit Aarle-Rixtel naar hun kant van het verhaal.

"Ik denk nu dat voornamelijk de kinderen en ouders het slachtoffer worden"
De meningen over de stakingen blijken verdeeld. 38% van de respondenten in het onderzoek is het er (zeer) mee eens dat de huidige vorm van protesteren de beste manier is om te protesteren tegen het huidige beleid. Daartegenover staat dat 39% het hier (zeer) mee oneens is. Op de vraag of de leraren onbeperkt moeten kunnen staken om zo een salarisverhoging en verlichting van de werkdruk af te dwingen antwoordde 34% (zeer) mee eens tegen 39% (zeer) mee oneens. Bij de tegenstanders geven veel respondenten aan dat kinderen en ouders niet de dupe mogen worden: "Er bestaat ook zoiets als leerplicht" en "ik denk dat nu voornamelijk de kinderen en ouders het slachtoffer worden." Daniël Moors (leerkracht groep 5) snapt de reacties. "Het is inherent aan staken dat mensen er last van hebben. Dat zorgt wel voor meer effect. Als ouders er last van hebben, heeft de politiek er ook last van." Zowel hij als zijn collega's Diana Simons (groep 4) en Meike van Berlo (groep 2/3) zijn het er over eens dat er bij vervolgacties voor een andere vorm van protest moet worden gekozen. Diana: "De kracht van de eerste staking was de landelijke bereidheid. Iedereen in het onderwijs herkent de problemen. Ouders gaan het nu meer volgen."

"Hele dagen gym in plaats van de rug keren naar ouders"
Bijna de helft (45%) geeft aan dat de leerkrachten beter een andere vorm van protesteren kunnen kiezen. Daarbij vallen voornamelijk de voorstellen op om de administratie te laten liggen of om een ludieke actie te verzinnen waarbij school gewoon doorgaat. "Hele dagen gym, beweging of wandelingen maken in plaats van alles sluiten en de rug keren naar ouders", geeft iemand als idee. Diana: "Ik voel zelf ook meer voor bijvoorbeeld een dagje spelletjes doen als vervolgactie." Een derde van de Laarbekenaren vindt echter dat de leerkrachten helemaal moeten stoppen met protesteren. "Neem je eigen verantwoordelijkheid" en "er ligt nog genoeg geld op de plank van voorgaande jaren" zijn redenen die door hen worden opgegeven.

"Je ziet overal leerkrachten omvallen als gevolg van de hoge werkdruk"
Als ze in de schoenen zouden staan van de minister van onderwijs zou het grootste deel van de Laarbekenaren als eerste de werkdruk aanpakken. Eén derde van de respondenten kiest daarbij voor het uitgeven van meer geld om de werkdruk te verlagen en 26% zou het geld dat beschikbaar is gesteld om de werkdruk te verlagen eerder uitkeren. Dat laatste staat nu pas gepland voor 2021. Ook de drie leerkrachten van De Driehoek vinden het verlagen van de werkdruk het belangrijkst. "Ik ben heel erg voor passend onderwijs", licht Meike één van de pijnpunten toe. "Maar er komen steeds meer kinderen in het basisonderwijs terwijl alle hulpmiddelen en extra handen worden wegbezuinigd." Daniël voegt daar aan toe: "Je ziet overal leerkrachten omvallen als gevolg van de hoge werkdruk. Degenen die niet omvallen krijgen daardoor steeds meer op hun bordje."

Column

Nou krijgen we **dverd*mme dàt weer!

Dat zou mij nóóit meer overkomen, tijdnood! In de eerste maand van 2018 ging het al mis! De deadline voor het inleveren van deze column is maandag, 0:00 uur. Op maandagochtend om 11:00 uur, had ik nog geen flauw idee, waarover ik zou schrijven. Dat duurde tot maandagavond 22:00 uur. Ik besefte dat ik, al mijn goede voornemens ten spijt, in hevige tijdnood verkeerde.

Wat doen mensen in nood? Gaan ze als de wiedeweerga aan de slag? Nee, ze laten hun leven als een film aan zich voorbijgaan. Weliswaar in een flits. Maar ook dat is verloren tijd. Nee, als niets nog kan helpen, gaan ze bidden. Zelfs ik, eigenwijze en vooral goddeloze columnist, ging… bidden!

Vurig stuurde ik signalen naar boven om hulp. Ik vertelde dat ik de bijbel helemaal had uitgelezen. Daarin stonden prachtige wonderen: Sta op en wandel! Stadsmuren die omver werden geblazen met gezang. De plagen van Egypte. De brandende braambos. Jonas en de walvis. Daniël in de leeuwenkuil. Jozef in de put. Net als ik! Mooie wonderen, uit een ver, ver verleden. "Wordt het niet tijd om die draad weer op te nemen?", vroeg ik aan het Drietal daarboven op de man af.

Maar wat ik ook aanvoerde, vroeg, appte, smste, smeekte. Ze namen 'daarboven' niet op. Zelfs een dringend beroep op de H. Geest bleef onbeantwoord. Het bleef een 'dead line'.

Teleurgesteld en boos ging ik aan de slag. Ik had geen hulp van 'daarboven' meer nodig. De ene volzin na de andere toverde ik op het scherm. Het was alsof een onzichtbare hand mij stuurde. Ik hoefde niet naar woorden te zoeken. Ik hoefde niets te schrappen. Het was allemaal, wonder boven wonder, meteen goed. Net op tijd kon ik mijn stukje naar de redactie mailen. Het was ietsje korter dan anders. Vrijwel onmiddellijk kreeg ik een mailtje terug. Bedankt, mooi stukje! Zelf geschreven???

Ik dacht: "Nou krijgen we **dverd*mme dàt weer!"

Prins Freddy legt betonnen Heikneuter tevergeefs aan de ketting

Foto: Jan Jansen

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Jan Jansen

Mariahout – Met groot geschut werd afgelopen vrijdag de betonnen Heikneuter vanuit de tuin van ex-prins Johan aan de Mariastraat naar prins Freddy der Heikneuters aan de Bernadettestraat verplaatst.

Voorzorgsmaatregelen om het beeld bij de prins te houden
"Hij blie bij min!" riep prins Freddy, terwijl hij een aantal dikke kettingen rond de Heikneuter wikkelde. De nieuwe prins van 't Heidurp had kosten nog moeite gespaard om het betonnen gevaarte deze keer langer dan een uur in zijn voortuin te kunnen houden. Het eerste biertje was bij de plaatsing vorig jaar nog niet achter de kiezen, of het beeld was alweer verdwenen. Prins Freddy had daarom indrukwekkende voorzorgsmaatregelen genomen. "Het gps-systeem van prins Johan heeft vorig jaar niet gewerkt, daarom heb ik camera's op onbekende plekken opgehangen en leg ik dit soort 'huisdier' aan de ketting", aldus de nieuwe prins van het Heidurp. "Prinses Natascha leg ik zeker niet aan de ketting.", verzekerde de prins zijn onderdanen. Terwijl twee 'imposante' bewakers ook nog naast het beeld plaatsnamen, leek het of Prins Freddy zijn voorzorgsmaatregelen goed had getroffen.

Het meest ontvoerde object van Mariahout
Jarenlang hadden de Heikneuters, die dit jaar 56 jaar bestaan, een betonnen Heikneuter. De originele Heikneuter werd jaren geleden ontvoerd en lang wist de vereniging niet waar hij gebleven was. Uiteindelijk bleek dat mensen uit Keldonk 'de Kneuter' hadden ingegraven bij 't Hool. De arme Kneuter had jaren onder het zand gelegen en zag er niet meer uit. Leden van CV de Heikneuters maakten een nieuw exemplaar dat niet te vergelijken was met de oude. Vanaf het 33-jarig bestaan stond er weer een betonnen Kneuter bij de prins in de tuin. De afgelopen veertien jaar wordt 'de Kneuter' door de ex-prins naar het huis van de nieuwe prins vervoerd. Toezichthouder Wim Hagelaars draagt er zorg voor dat de overplaatsing volgens het protocol verloopt. In keurige jas gestoken wijst hij de nieuwe prins op de gebruiken die aan het in het bezit nemen van 'de Kneuter' vastzitten. Natuurlijk moet de prins met zijn gevolg ook het lied, 'Leeft onze oude Heikneuter nog', geschreven door Tiny van der Linden, ten gehore brengen.

Waar is de Heikneuter?
Misschien is 'de Kneuter' aan de wandel. Het is niet voor te stellen dat hij het uitzicht op de kerk en de grot niet kon waarderen. Waarschijnlijk zijn ontvoerders met hem aan de haal gegaan. Alle goede voornemens ten spijt, afgelopen weekend was de tuin van prins Freddy akelig leeg. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Laarbeek Onderneemt: een nieuw tweejaarlijks magazine

Laarbeek – Inwoners van de gemeente Laarbeek kunnen voortaan tweejaarlijks een magazine over ondernemend Laarbeek op de deurmat verwachten. De eerste glossy verschijnt op 5 april 2018. Laarbeek Onderneemt is een uitgave van Laarbeek Media, uitgever van onder andere DeMooiLaarbeekKrant. In april bestaat de krant 5 jaar, hét moment om met iets nieuws te komen.

Magazine
"Op vraag van ondernemers en inwoners gaan wij dit magazine uitbrengen", vertelt mede-eigenaar Karel van Deurzen. "Vanuit ons TIP-panel hebben wij van de inwoners begrepen dat zij meer ondernemersnieuws willen lezen. Ook ondernemers klopten bij ons aan met de vraag of wij op een andere manier iets voor hen zouden kunnen betekenen. We kennen in Laarbeek prachtige bedrijven. Alleen deze vind je vaak niet terug in de krant. Het zijn veelal business-to-business bedrijven, die regionaal, landelijk en soms zelfs internationaal werken. We hebben gekeken naar hoe deze bedrijven zich op de juiste manier kunnen profileren in Laarbeek, en dan niet alleen via de krant. Daar is Laarbeek Onderneemt uitgekomen."

Compagnon Nikki Barten vult aan: "Het wordt een chique glossy, met interessant ondernemersnieuws. Alleen lokaal, zodat we de verbinding met elkaar zoeken en kunnen laten zien wat Laarbeek allemaal in huis heeft. Per uitgave komen er een twintigtal ondernemers aan het woord. Je leest over wie zij zijn en wat zij doen. Daarnaast zal het een informatieve glossy worden, die zowel voor inwoners als ondernemers interessant is om te lezen. Een magazine wat maanden op de tafels blijft liggen en waarover gepraat wordt, dat is de insteek. De glossy wordt gratis huis-aan-huis verspreid, ruim 10.000 exemplaren in totaal. De tweede editie hiervan zal medio september verschijnen."

Interesse
Ben jij een Laarbeekse ondernemer en zou jij graag jouw bedrijf willen profileren in dit nieuwe magazine? Neem dan voor meer informatie of het vastleggen van een (of meerdere) advertentie(s) contact met op met Karel van Deurzen, via telefoonnummer 0492-832182 of per mail naar verkoop@mooilaarbeek.nl.

Uitreiking hesjes 'Reanimatie Burgerhulpverlener'

Laarbeek – Stichting AED-Alert Laarbeek is sinds 1 juli 2012 actief in de gemeente Laarbeek. In een betrekkelijk korte tijd heeft de Stichting kans gezien een vrijwilligersbestand op te bouwen van ca. 500 personen.

De gemeente Laarbeek is verdeeld in meer dan 30 cirkels. In deze cirkel is minimaal 1 AED-apparaat aanwezig en is er de beschikking over ongeveer 15 – 20 vrijwilligers/hulpverleners. Bij een calamiteit ontvangt de vrijwilliger/hulpverlener via de meldkamer 112 een code waarmee de kast, waarin zich de Defibrilator (AED-Apparaaat) bevindt, kan worden geopend.

In de achterliggende jaren is in alle kernen van Laarbeek een beroep gedaan op het inzetten van vrijwilligers/hulpverleners bij reanimatie van een van de inwoners. Gebleken is dat het systeem van oproepen uitstekend heeft gewerkt.

Omdat ook tegelijkertijd bij een calamiteit een oproep tot reanimatie wordt gedaan aan politie, brandweer en ambulancedienst kan er soms verwarring ontstaan over de aanwezigheid van de vrijwilliger/hulpverlener omdat de herkenbaarheid van deze vrijwilliger/hulpverlener ontbreekt.

Het bestuur heeft daarom gemeend de herkenbaarheid van de vrijwilligers/hulpverleners te verbeteren zodat deze direct door de professionals kan worden herkend.

Om dit te bereiken heeft de Stichting besloten om over te gaan tot aanschaf van rood/oranje hesjes met opschrift 'reanimatie burgerhulpverlener'. De herkenbaarheid wordt hiermede door hulpvragers en professionals aanzienlijk verbeterd en voorkomt verwarring.

Op zaterdag 27 januari is iedere vrijwilliger/hulpverlener uitgenodigd om dit hesje in ontvangst te nemen. Van 14.00 tot 15.30 uur vindt in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk deze uitreiking plaats. Wethouder Joan Briels, geassisteerd door de heer M. van Diesen van de Stichting SteunWelzijnszorg die de aankoop door het verlenen van een subsidie mogelijk heeft gemaakt, is bereid gevonden de eerste exemplaren te overhandigen. Voor elke afhaler staat de koffie/thee klaar.

Boys Named Sue zetten Ons Tejater op z'n kop

Lieshout – Het was een muzikale reis op zaterdag 13 januari in Ons Tejater in Lieshout. Een reis die we samen met Boys Named Sue maakten met veel mooie nummers van Johnny Cash. Het waren niet de nummers zoals we die kennen, maar ze werden gebracht met stevige gitaarmuziek. Er stonden vijf geweldige muzikanten op het podium met hun theatershow 'I've been Everywhere'. In de aankondiging stond dat alles om de trein draaide. Die trein kwam inderdaad af en toe langs met een rotgang. Nummers van Cash die hij zong met anderen samen, of van anderen. Het waren momenten van herkenning. Cash is al vijftien jaar niet meer onder ons, maar zijn muziek blijft tijdloos. Gospel nummers, country nummers, rock, het was er allemaal. De zaal was goed gevuld en er werd zowaar af en toe gedanst. Maar voor de rest was het vooral genieten. Ring of fire, San Quentin, wie kent ze niet en natuurlijk kon 'A boy named Sue' ook niet ontbreken. Er werd uit volle borst meegezongen en als de trein langs kwam was er voor het publiek ook een taak weg gelegd. De artiesten zelf hadden er ook duidelijk veel zin in. Ze werden alle vijf voorgesteld als Sue, maar bleken aan het einde toch zelf een naam te hebben: Danny Vlaspoel was een ware gitaarvirtuoos met zijn elektrische gitaar. Wouter van der Spek en Richard Hakkenes zongen met hun mooie stemmen de een na de andere Johnny Cash-hit en speelden ook niet onverdienstelijk gitaar. Titus van den Bragt speelde voor de pauze op de contrabas en na de pauze op de basgitaar. En dat alles werd ondersteund door Paul Schothorst die met zijn drums als het ware op een troon zat. Het was een geweldige avond en gelukkig waren er enkele toegiften. "Die mag de organisatie van Ons Tejater nog wel eens uitnodigen", hoorde je na afloop in de foyer. En daar ben ik het volmondig mee eens.

Nelly de Groot-Cooijmans

Kanjerweek bij OBS De Driehoek

Aarle-Rixtel – Direct na de kerstvakantie stond op OBS De Driehoek de tweede Kanjerweek van dit schooljaar gepland. Het thema was dit keer 'Anders zijn we allemaal'. Een week waarin er op verschillende manieren stil wordt gestaan bij wie men zelf is, wie de ander is en hoe men samen (willen) zijn.

Deze keer stonden er voor elke groep activiteiten buiten de deur gepland. Zo zijn de groepen 1/2 en 2/3 spelletjes gaan spelen met de bewoners van Zonnetij. Groep 4 is gaan helpen bij Snoeperij Jantje, groep 5 en 6 heeft een rondleiding door de kerk gehad en groep 7/8 is in De Pastorie spelletjes gaan spelen met de bewoners. De kinderen hebben genoten van deze activiteiten, net als de bewoners, de werknemers en de pastor. Het is zeker voor herhaling vatbaar!

Mooi bedrag voor Home sweet home Uganda

Beek en Donk – De kerststal bij de fam. Linssen aan het Berkendijkje in Beek en Donk heeft €400,00 opgebracht.

Dit bedrag gaat in zijn geheel weer naar het goede doel 'Home sweet home' Uganda. Kijk voor informatie op www.homesweethomeuganda.nl.

Hoezo Blue Monday??

Op het moment dat ik dit verhaaltje schrijf is het maandag 16 januari, oftewel 'Blue Monday', de meest deprimerende dag van het jaar volgens de geleerden. Nou, daar merk ik gelukkig niet echt veel van. Ik zit heerlijk op ons 'tijdelijke' balkonnetje in een hemdje in de zon te genieten van een glaasje 'Vino tinto', dus hoezo deprimerende dag? Terugkijkend op de laatste weken is het best wel even lekker om 'werkloos' te zijn. Wat een gekke en drukke tijden hebben we achter de rug. Tot medio december hebben we gasten mogen ontvangen in de B&B. Tijdens de kerstdagen hebben we ons hele 'hebben-en-houden' ingepakt om deze vervolgens op 28 december in de vrachtwagen te laden, die nu op een parkeerplaats in Barcelona staat te wachten om weer gelost te kunnen worden, alleen weten we op dit moment nog niet waar. Ook zijn we druk bezig geweest met het opstarten van ons nieuwe bedrijfje: 'Motorrijden in Spanje' en hebben we een logo ontworpen, flyers laten drukken en de website gemaakt. De eerste motorrijders hebben reeds geboekt voor het vervoer van hun motoren naar ons toe en daar zijn we uiteraard erg blij mee. Met oud en nieuw zijn we nog een klein weekje op en neer geweest naar Nederland om familie, vrienden en kennissen te zien, op te zoeken en bij te praten. Bovendien zijn we nog regelmatig bij 'El Ranxo' te vinden waar we de nieuwe uitbaters een beetje op weg helpen met alles wat er op hun nieuwe pad komt. We hebben een klein appartement gehuurd in Fenals aan de kust om van daaruit op zoek te gaan naar een mooie, nieuwe, geschikte locatie. Zo'n appartement in een drukke wijk aan de kust is wel even iets anders dan op het platteland tussen de boeren, waar we de laatste 3 jaar verbleven. Hier proef je 'echt' de sfeer van het Spaanse leven, kleine barretjes en koffietentjes die de hele dag door druk bezocht worden door de Spanjaarden, de gezelligheid en rumoer op straat doordat ze veelal 'buiten' leven en het harde en vele 'gekwek' van de doorgaans luidruchtige Spaanse vrouwen, wat dat laatste betreft, ben ik hier best goed op m'n plaats en pas ik er prima tussen ;-).. Kortom, hele drukke tijden gehad, dus ook helemaal niet zo erg om even 'werkloos' en 'dakloos' te zijn en een beetje tijd te kunnen nemen om de batterij weer op te laden voor ons nieuwe avontuur.

Hasta luego!
Denny & Imca
www.motorrijdeninspanje.com

BEL DE SPECIALIST
Uw trap gestoffeerd voor €295,00 euro incl. Tapijt. Ook voor uw andere vloeren tapijt vinyl pvc marmoleum laminaat. williesstoffering.nl. Braaksestraat10 Helmond 0492-535901

Meubelstoffering De Leest. Stoffering van banken en stoelen. Klassiek of modern. Kussens op maat gemaakt. Vernieuwen van binnenkussens. www.deleestmeubelstoffering.nl Tel:06-33738183

GEZOCHT
Vrouw 79jr uit Lieshout, zoekt een nette danspartner man/vrouw, die haar willen vergezellen naar dansavonden zodat mevrouw niet alleen hoeft. Reageren per brief onder nummer: 20180112, DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, 5741 JH, Beek en Donk.

GEVONDEN
Gouden schakelarmband, 20cm lang gevonden op het Berkendijkje 8 januari. Contact DeMooiLaarbeekKrant Tel:0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

GEVRAAGD
Te koop gevraagd: Marktspullen, antiek, beelden, kleingoed, zolderopruimingen, etc. Tel. 06-13208306

Te koop gevraagd landbouwmachines: o.a ploegen,tractors, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, tractor, vee/paardentrailer enz. 06-19076959

lp,s en singeltjes gevraagd, o.a. rock,metal en pop Tel:0499 423213

OPROEP
Stichting Kringloop de Peel, 2e hands spullen voor een zacht prijsje. Heuvelplein 93, Beek en Donk. Ook voor uw woningontruimingen. Tel. 0492-330313

Wie heeft per ongeluk een beige gewatteerde dames jas meegenomen bij de Pelgrim in Mariahout op woe 10 januari? In de jaszak zit een huissleutel. Graag contact opnemen met DeMooiLaarbeekKrant Tel:0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

OVERIG
Grote rommelmarkt zondag 21 januari mfc de Dreef Aarle-Rixtel.Van 9:00 tot 15:00 uur. Duivenakker 76. Voor inlichtingen 06-20888818

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe, meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2, Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Bobike fietsstoel achter, Maxi SC, incl. extra bevestigingsbeugel voor 2e fiets. izgs €25. Tel:06-23559595

Mooie Kinderwagen + Buggy, zwart, zwenkwielen +regenkap warmtezak parasol enz. €75. Tel:06-19026251.

Groot bureau (IKEA) met solide metalen onderstel. Izgst, foto's op verzoek, prijs notk. Tel:06-40098040

Zwarte lederen bank 2 + 2 1/2 zits. €250 Tel:0492-462925

Kopieermachine Mita cc60. Zwart/wit. Igst, nieuwe toner. €50 Tel:06-23559595

Elektrische Fiets, Batavus, 3 versnellingen, 9 jaar oud. € 275,00. Tel. 06-10798496

Jaloezieën (luxaflex) 2st breedte 117 cm en lengte max. 150 cm. Lamelbreedte 50 mm. Houtkleur grenen/beuken. Nieuw in verpakking. €30 p/st. Tel:0624995944

Wit metalen tienerbed 90x200 matras, nieuw dekbed en toebehoren €50. / Nieuwe zwarte winterjas met bontrand mt.44 €25. Tel:0492-776031

VACATURES

Technische weekend- en vakantiekracht. Ter ondersteuning van onze technische dienst zijn wij op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde technische weekend- en vakantiekracht, je hebt een minimale leeftijd van 18 jaar en je bent woonachtig in de omgeving van Aarle-Rixtel en Beek en Donk. Reacties graag per mail met korte motivatiebrief en CV naar sollicitatie@jeurgens.nl. Jeurgens Banket-, Biscuit en Chocoladefabriek.

VERLOREN
Grote sleutelbos thv Heuvelplein, met een licht roze (hartvorm) sleutelhanger. Bij vondst contact opnemen met: DeMooiLaarbeekKrant, Tel:0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

Rond koper doosje met inhoud, een hoorapparaat. Bij vondst contact opnemen met DeMooiLaarbeekKrant, Tel:0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

Knuffel, wit konijntje met rode oren, merk Bonbébé, thv Koppelstraat Beek en Donk. Bij vondst contact opnemen met DeMooiLaarbeekKrant Tel:0492-832182 of info@mooilaarbeek.nl

                

Jack Fietelaars

Alzheimer Café: 'Praktische dilemma's bij dementie'

Helmond/Laarbeek – Als je voor iemand met dementie zorgt, moet je op een bepaald moment beslissingen gaan nemen voor die ander. Wel of niet dwingen om te douchen? Autorijden of sleutels afpakken? Beslissen over andermans leven kan als een grote verantwoordelijkheid voelen. Met een casemanager gaat men in gesprek hierover en ook bezoekers kunnen meepraten over hun ervaringen.

Ben je benieuwd naar een antwoord op een van deze vragen of heb je andere vragen over dementie? Wil je contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers of gewoon kennis maken in een ongedwongen sfeer? Kom dan op donderdag 18 januari naar het Alzheimer Café. Dré de Kort is dan de gast.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor iedereen die met dementie, in welke vorm dan ook, te maken heeft. In een ongedwongen sfeer kunt u lotgenoten ontmoeten, informatie krijgen en ervaringen delen. Elke derde donderdagavond van de maand in Zorginstelling Alphonsus, Hoofdstraat 176, Mierlo-Hout in Helmond.

Als u een bezoek wilt brengen aan het Alzheimer Café kunt u op 18 januari zonder aanmelding vooraf langskomen. De entree is gratis. Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee, het programma start om 19.30 uur. Na de inleiding is er tijd voor een drankje. Daarna kunt u vragen stellen en in discussie gaan. Rond 21.00 uur, na de afsluiting, is er gelegenheid om nog iets te drinken en na te praten. Het Alzheimer Café sluit om 21.30 uur.

Het Alzheimer Café is ook bedoeld voor de inwoners van Laarbeek. Als u vooraf vragen heeft kunt u contact opnemen met Lies van Houtem, Stichting LEV-groep Leven & Verbinden, telefoon 0492-598989 (tijdens kantooruren).

Succesvol jaar voor Read to Grow

De vrijwilligers in het zonnetje. Vlnr: Bart en Jeanne van den Bosch, Corry Bekkers, Maria Zegers, Els Kablau, Henny de Leeuwe-Kleingeld en Ad Vennix

Beek en Donk – Het jaar 2017 is voor Read to Grow bijzonder succesvol geweest. Met de deelname aan 49 leesprojecten verspreidde de organisatie 77.304 boeken. In totaal zijn nu 929 leesprojecten gerealiseerd in 64 landen, waaraan onlangs Georgië en Mozambique zijn toegevoegd.

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Read to Grow afgelopen week, zijn zeven trouwe vrijwilligers uitgebreid in het zonnetje gezet als dank voor het vele werk dat zij al jarenlang verrichten. Bestuurslid Ria van Ouwerkerk uit Lieshout overhandigde hen een fraai boeket; tevens ontvingen zij een Afrikaans beeldje.

Maria Zegers uit Handel, vertegenwoordiger bij Gemert Bron voor Anderen en winkelcoördinator Beek en Donk. Ad Vennix uit Someren is sinds 2006/2007 betrokken als penningmeester. Els Kablau uit Erp is sinds 2007 actief bij het sorteerteam en sinds 2012 projectcoördinator. Corry Bekkers eveneens uit Erp, sinds 2008 actief bij het sorteerteam in Boekel en bij festivals in Helmond en Boekel. Jeanne en Bart van de Bosch uit Boekel, sinds 2008 actief, Jeanne als hoofd van het sorteerteam en tevens uitlevercoördinator (samen met Bart), ook actief met promotie op festivals. Henny de Leeuwe-Kleingeld, uit Beek en Donk, sinds 2009/2010 actief bij het sorteerteam in Boekel en actief als invalster voor de boekenwinkel in Beek en Donk.

Read to Grow is sinds 2002 jaar actief in het verzamelen en verspreiden van jeugdboeken in de Engelse en Franse taal naar landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Centrale datum in het werk van Read to Grow is 23 april: Wereldboekendag, uitgeroepen door UNESCO.

Column

Millennium-baby

Met een dikke buik schuifelde ik ruim achttien jaar geleden door het leven. Om mij heen waren veel collega-zwangeren in de ban van de zogenaamde 'millennium-baby'. Het meest bijzonder was als je kindje tijdens het knallen van het vuurwerk het eerste levenslicht zag. Helaas vond de bevruchting iets te vroeg plaats en werd ons menneke er eentje van de vorige eeuw. Terwijl velen zich zorgen maakten om de millenniumbug, sliep onze 'net-niet-millennium-baby' rustig de eeuwwisseling door.

Over millennium-peuters, -kleuters, -basisschoolleerlingen of -pubers heb ik de afgelopen jaren niets vernomen. Ze zullen, net als mijn 'net-niet-millennium-baby', opgegroeid zijn in een wereld waar technologie zich steeds verder ontwikkelde. Toen ik tijdens mijn zwangerschap een mobieltje van manlief kreeg werd op mijn werk meewarig gekeken. Waarom zulke onzin aanschaffen? Je kon toch altijd bij iemand aanbellen en dan telefoneren? Een baby was er nog nooit zomaar uitgevallen? Met een gezonde dosis zwangerschapsdementie leek mij een hulplijn naar manlief wel nuttig, maar toen ik mijn lampen van de auto aan had laten staan bleek niet alleen de batterij van de auto leeg te zijn.

Binnen de kortste keren had iedereen een mobieltje, van jong tot oud. In eerste instantie om gewoon mee te bellen. Onze 'net-niet-millennium-baby' werd vastgelegd op foto's. Ontelbare rolletjes bracht ik naar een drogisterij, waar ze gratis dubbel afgedrukt werden en onder familie en vrienden verdeeld. Hoe kostbaar was het afdrukken van een foto in mijn babytijd? Goed en wel op de wereld werden er een paar zwart-wit foto's gemaakt en op dat ene rolletje werd de hele ontwikkeling van baby tot kleuter vastgelegd. Dia's waren voor mijn ouders een goedkoop alternatief. Mijn hele jeugd kan geprojecteerd worden.

Onze 'net-niet-millennium-baby' werd al vrij snel met digitale camera vastgelegd en het duurde niet lang of mobiele telefoons konden foto's maken. Rond 2012 gingen al deze millennium-baby's naar het voortgezet onderwijs en lachten ze hun ouders uit omdat die niet wisten hoe hun mobiel met internet werkte.

Dit jaar worden alle millennium-baby's volwassen. Ze kunnen zich geen wereld voorstellen zonder een smartphone of het internet. Ze zijn tegelijk met de mobiele telefonie volwassen geworden. En wij ouders van volwassen millennium-baby's groeiden mee. Bladerend door het laatste fotoalbum van zoonlief met analoge foto's in fotohoekjes denk ik: er is veel veranderd. Onze millennium-baby's zullen zich dat niet realiseren.

Kritische inwoners krijgen uitleg van wethouder Meulensteen

Wethouder Tonny Meulensteen (archiefbeeld) Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Daan Daniëls

Laarbeek - Wekelijks staan er in DeMooilaarbeekKrant ingezonden brieven van inwoners. Daarin geven zij hun mening over zaken die hun dwarszitten of die zij opvallend vinden. Zo ook Henk Peters uit Beek en Donk en Toon van Hoof uit Aarle-Rixtel.

De heren begrepen niet hoe het mogelijk was dat Laarbeek 2,4 miljoen euro ging investeren in duurzame verlichting terwijl volgens de cijfers die bekend waren er slechts 65.000 euro per jaar bespaard werd. Peters gaf in zijn ingezonden brief aan dat pas in 2054 de investering terugverdiend zou zijn. Niet erg duurzaam, vond Peters. Van Hoof zei in zijn brief ook dat hij het raar vond dat Laarbeek de straatverlichting vaker uit gaat doen, terwijl de Nederlandse overheid juist predikt dat licht belangrijk is voor de veiligheid.

De Laarbeekse wethouder Tonny Meulensteen trok zich de kritiek aan en nodigde beide heren op het gemeentehuis uit voor een toelichting. Volgens de wethouder is het zo dat bewoners vaak niet alle informatie hebben over een bepaald onderwerp en dat wat in de media komt niet altijd het juiste beeld geeft. "Het break-evenpoint van de duurzame verlichting zit op tien jaar", probeerde Meulensteen de heren te overtuigen. Ook ging de wethouder in op het donkerder maken van de gemeente. "Het gebeurt altijd in overleg met de inwoners. Waar is het wel en waar niet gewenst? We gaan het op maat aanbieden. Daar waar onnodig veel licht brand zal het minder worden, maar we blijven voldoen aan de minimale vereisten. Door de jaren heen zullen we wel gaan leren."

De wethouder ging ook in op de verhoging van de kosten van afvalinzameling. Het beeld dat alles fors duurder wordt klopt niet, probeerde Meulensteen duidelijk te maken. Ook gaf hij aan dat de gemeente te maken heeft met wet- en regelgeving. "Als je ergens kosten bespaart, dan wordt snel gezegd, dat gaan we gebruiken om afvalkosten goedkoper te maken. Maar dat mag wettelijk gezien niet. We proberen wel inventief te zijn, maar binnen de regels. We proberen dit open en eerlijk te communiceren en het is jammer dat inwoners dan op het verkeerde been gezet worden."

De heren Van Hoof en Peters bleven kritisch, maar waren blij met de toelichting. Volgens hen moet de gemeente duidelijker gaan communiceren hoe iets in elkaar steekt, zodat inwoners beter een beeld krijgen. Peters besloot met een advies aan de wethouder, aangaande de aanschaf van duurzame ledverlichting. "Neem mee dat de kosten van upgrades en onderhoud in het contract zitten", dat scheelt volgens hem achteraf weer een hoop geld.

PIT-actie op woonwagenlocatie in Lieshout

Lieshout - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft dinsdag 16 januari een integrale controle uitgevoerd op de woonwagenlocatie aan de Schutsstraat in Lieshout. De controle vond plaats met medewerking van de bewoners. Bij de controle zijn veel verschillende overtredingen gesignaleerd.

Uitvoeringsorganisatie Senzer doet nader onderzoek naar mogelijke uitkeringsfraude. Enexis constateerde op twee plaatsen fraude met de elektriciteitsmeter. Ook mogelijk illegale bewoning wordt nader onderzocht. De gemeente en de Omgevingsdienst constateerden dat sommige bebouwing niet veilig is en dat percelen in strijd met het bestemmingsplan worden gebruikt. Eveneens zijn er milieu-overtredingen geconstateerd.

Handhaving
Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. Als het vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen. "De aanpak van criminaliteit en ondermijning is een continu proces. We blijven deze strijd voeren en ingrijpen als er iets niet in de haak is. Ook de maatschappij heeft een signalerende rol. Mensen moeten zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en het melden bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt", aldus burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek. "Door alerte burgers wordt de pakkans aanzienlijk vergroot."

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg
Bij de gecombineerde actie waren naast de gemeente Laarbeek ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis betrokken.

PIT
Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Informatie en tips
Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

De wolf komt!

Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Het gaat er al jaren over dat de wolf steeds meer onze kant op komt, en dan nu eindelijk het bericht dat hij een paar dagen hier bij ons in de buurt heeft gezeten. In het E.D. was deze week te lezen over de route die de wolf heeft afgelegd, dat zij (het was een vrouwtje) in de Peel had gezeten maar door niemand gezien was. Nou ik kan je vertellen dat DeMooiLaarbeekKrant een primeur heeft want de wolf was wel degelijk gezien en nog wel door een inwoner van ons eigen Laarbeek. Een vriend van me die voor zijn werk veel in de Peel zit vertelde me al eerder dat hij daar een wolf gezien had. Zijn verhaal werd een paar dagen later bevestigd toen het nieuws naar buiten kwam dat er een paar dagen een wolf in de Deurnsche en later grote Peel gezeten had en dat deze verder naar België getrokken was. Ik vind het geweldig nieuws dat er dieren die hier al vele jaren niet meer voorkwamen, zich hier weer gaan vestigen zoals onder andere de bever die al in Helmond zit en ook wel weer een keer in Laarbeek zal terugkeren. Er gaan natuurlijk enge verhalen rond over de wolf zoals in het liedje van Doctorandus P waarin langzaamaan een heel gezin verscheurd en opgegeten word door een roedel wolfen maar daar hoeven we niet bang voor te zijn. De wolf is erg schuw en zal de mens altijd uit de weg gaan, hij jaagt op prooien zoals een ree of kleinere dieren en zal misschien ooit een schaap pakken, maar ik hoop dat we daar mee leren leven en daar passende maatregelen voor genomen worden. Ik kan helaas geen door mij genomen foto van een wolf laten zien daarom maar een foto van een vos waar ik ooit oog in oog mee stond. Niet zo spectaculair maar voor mij was dit ook al genieten in ons Mooie Laarbeek!

'De Laarbeekse Veteranen' openen het nieuwe jaar

De aftredende bestuursleden Harry van Keulen en Pieter Driessens met partners

Beek en Donk – Vereniging 'De Laarbeekse Veteranen' opende zaterdag 13 januari in Café-zaal De Tapperij het nieuwe jaar met een receptie en de Algemene Ledenvergadering. Na het schudden van de handen en een korte toespraak bracht voorzitter Bert Pellegrino een toost uit op 2018. Daarna nam het bestuur plaats achter de bestuurstafel en opende de voorzitter de Algemene Ledenvergadering 2018.

Het verslag van de vorige Algemene Ledenvergadering de ingekomen stukken en het verslag van activiteiten werden vlot afgewerkt waarna ook de financiële kanten werden belicht. Voor de laatste keer door de aftredende penningmeester Pieter Driessens. Die zijn inspanningen beloond zag met het dechargeren van het financiële beleid en een applaus van de leden. Ook de begroting voor 2018 werd besproken. Voor aanvulling van het bestuur hadden zich helaas geen kandidaten aangemeld en daarmee was de tijd gekomen om na exact 13 jaar en 1 dag 'besturen' afscheid te nemen van Pieter Driessens en Harry van Keulen. Zij ontvingen een envelopje met inhoud en de beide dames, Mieke en Annemie, kregen van de voorzitter een kus en een prachtige bos bloemen. Beide heren blijven nauw bij de Vereniging betrokken en blijven ook organisatorisch hun steentje bijdragen. Bestuurslid Wim Neilen neemt de taak als penningmeester van de heer Driessens over. Het nu driekoppige bestuur blijft zoeken naar geschikte kandidaten om het bestuur te versterken.

Een enveloppe en bos bloemen viel ook ten deel aan oud-voorzitter Jan Verkuijlen en zijn echtgenoot Nell. Door omstandigheden hadden zij dit verlate presentje nog tegoed vanwege Jans afscheid van het bestuur bij de vorige Algemene Ledenvergadering.

Hierna volgde de benoeming van de Kascontrolecommissie en de rondvraag waarmee de vergadering werd afgerond. Al snel werden er herinneringen over de verschillende missies opgehaald maar ook actuele zaken besproken. Onder het genot van een drankje ontstond er al snel de gezellige sfeer die dit soort bijeenkomsten al jaren kenmerkt.

Na een altijd geanimeerde prijsuitreiking van de loterij was inmiddels ook het Indisch buffet opgesteld en kon men de inwendige mens gaan versterken.

Het 45e verenigingsjaar van de Laarbeekse Veteranen was op een prettige manier geopend.

Eerste meezingavond Liedertafel 't Nachtpitje

Beek en Donk – De eerste maand van 2018 is bijna ten einde en dat betekent dat het tijd is voor de eerste meezingavond van het jaar.

Liedertafel 't Nachtpitje nodigt iedereen uit om op vrijdag 26 januari onder begeleiding van hun accordeonisten populaire liedjes, die bij iedereen bekend zijn, mee te komen zingen.

Zoals u van hen gewend bent liggen de zangbundels vanaf 21.00 uur klaar in Café Zaal de Tapperij, Kerkstraat 22 in Beek en Donk.

Jaarvergadering Vrouwenbeweging

Beek en Donk – Vrouwenbeweging Beek en Donk houdt op dinsdag 23 januari haar jaarvergadering. Deze begint om 20.00 uur in herberg 't Huukske.

Na het programma en de pauze gaan ze verder met hun avond. Let wel de avond is op 23 januari en niet zoals vermeld in de nieuwsbrief op 22 januari. Graag ziet de Vrouwenbeweging haar leden op dinsdag.

Steun de Sinterklaas werkgroep

Beek en Donk – Sinterklaas heeft weer een geweldige tijd in Nederland gehad. Alles was perfect georganiseerd. Sinterklaas en zijn Pieten kijken er al naar uit om terug te varen naar Beek en Donk op zaterdag 17 november 2018.

Tot slot willen zij ook namens de Werkgroep al die inwoners bedanken die op hun gestemd hebben bij de Rabobank Clubkas Campagne van Rabobank Peel Noord. Mede door uw stem is het mogelijk om alles zo te kunnen organiseren door de Werkgroep.

Hopelijk kunnen zij ook in 2018 op uw stem rekenen. Bent u nog geen lid van de Rabobank Peel Noord, vraag het dan even na hoe u dit wel kunt worden. Het kost u niets, maar u beslist wel mee over de verdeling van de subsidiepot!

Einde voor liedertafel 't Zonnetje in Zonnetij

Aarle-Rixtel – De liederentafel 't Zonnetje, onder begeleiding van huisorkest 'Sunshine', moet tot hun spijt laten weten dat de gezellige muziekavonden geen doorgang meer vinden. Deze muziekavonden vonden plaats op de laatste donderdagavonden waar de 'R' in de maand zit.

Dit in verband met de reorganisatie binnen 'Zonnetij'. Het beheer van de ontmoetingsruimte is overgegaan naar woonstichting woCom. Het spreekt vanzelf dat de organisatie deze gang van zaken zeer betreurt, maar wie weet lukt het hen later om binnen Laarbeek een doorstart te maken.

Aan hen ('t Zonnetje) ligt het zeker niet. Namens het orkest en zang, iedereen bedankt die aan de liederentafels meewerkten, bezochten en meegezongen hebben.

Ondernemend Laarbeek heft glas op 2018

Foto: Joost Duppen

Lieshout – Meer dan 100 ondernemers kwamen vrijdag 12 januari naar het Lieshoutse Bavaria Brouwerijcafé om te proosten op een gezond en ondernemend 2018. Dit gebeurde bij de nieuwjaarsborrel van Ondernemersclub VIER, een brede Laarbeekse ondernemersvereniging met ruim 170 leden.

Nieuwjaarsborrel
De nieuwjaarsborrel is een van de populairste activiteiten van de ondernemersclub. De avond bestaat uit een kort programma, waarbij teruggekeken wordt op het afgelopen jaar en vooruitgekeken wordt naar wat er komen gaat, waarna een informeel samenzijn volgt. Ook het college was hierbij vertegenwoordigd.

Voorzitter Paul Sneijers sprak de aanwezigen toe. "We kunnen terugkijken op een goed jaar. Het ledenaantal groeide opnieuw. Er vonden mooie activiteiten plaats, zoals de zomerbarbecue, het bedrijfsbezoek aan Tesla en uiteraard ook de lokale, drukbezochte activiteiten. Daarnaast boekten we succes met de Laarbeekse Dragons Den, met ons idee van de duurzaamheidsscan bij bedrijven. Ook in Laarbeek ging het goed. Zo werd de titel 'Groenste Gemeente van Europa' binnengehaald, het ondernemersfonds gerealiseerd en gestart met 'De Nieuwe Winkelstraat' op het Heuvelplein."

Verkiezingen
Paul benadrukt dat er spannende maanden op komst zijn, met in het vooruitzicht de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. "Voor ons als ondernemers een belangrijke maand. Wij kiezen dan wie onze gemeente gaan besturen. Onderwerpen zoals bereikbaarheid, lokale economie en duurzaamheid, zijn van groot belang voor ons. Daarom organiseert VIER in samenwerking met de gemeente en de lokale media een verkiezingsdebat op dinsdag 13 maart. We hopen op een grote opkomst."

Ondernemer van het Jaar 2018
Een paar dagen na de gemeenteraadsverkiezingen staat een andere belangrijke ondernemersactiviteit op de agenda: Ondernemer van het Jaar-verkiezing Peel Noord 2018. "We zijn er als ondernemersclub trots op, dat er zowel 'Starters' als 'Ondernemers' genomineerd zijn voor deze mooie prijs. Al een jaar lang volgen zij een informatief, waardevol traject. Op zaterdag 24 maart volgt de ontknoping in Uitgaangscentrum Time Out. Vier jaar geleden hebben ook twee VIER-leden de prijzen gewonnen. Koen Schrama werd 'Starter van het Jaar 2013' en Hans Vereijken werd 'Ondernemer van het Jaar 2013.' Ook dit jaar hopen we weer dat de prijzen naar Laarbeek gaan." Voor meer informatie en/of kaarten voor deze verkiezing, kan gekeken worden op www.ovhj.nl.

Koopstromenonderzoek
De volgende activiteit van Ondernemersclub VIER staat gepland voor woensdag 31 januari. Er vindt dan – in samenwerking met Centramanagement en Rabobank – een interessante avond plaats, met als hoofditem het 'koopstromenonderzoek'. Paul licht toe: "De retail en horeca zijn volop in beweging. Data uit het recent verschenen koopstroomonderzoek en van www.rabobank.nl/cijfersentrends kunnen ons inzicht geven over hoe te anticiperen op de toekomst. We gaan met elkaar in gesprek en behandelen onderwerpen als 'Wie doet zijn boodschappen in Laarbeek?', 'Hoe behouden we de online consument in Laarbeek?' en 'Hoe verdienen we een goede boterham in Laarbeek?'. Alle Laarbeekse ondernemers zijn van harte welkom. De avond is gratis toegankelijk en begint vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan tot en met dinsdag 30 januari via www.vierlaarbeek.nl."

KBO Lieshout schrijft, kient en bezoekt de Huishoudbeurs

Lieshout - KBO Schrijfclub sloot op 28 december met haar zeven leden het jaar 2017 af. Aan de hand van een opdracht werd geschreven over het nieuwe jaar dat van alles belooft. Ook werd er een schrijfestafette gehouden. Men krijgt dan een schrijfopdracht en geeft na 10 minuten het stuk door. De volgende deelnemer gaat verder met het verhaal, etc.

Om de resultaten werd veel gelachen. De huidige groep bestaat uit een aantal enthousiaste mensen die graag verder wil met schrijven. Wilt u ook mee doen? Het is niet moeilijk, iedereen schrijft op haar of zijn niveau en schrijven kan een uitlaatklep zijn. De volgende bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 25 januari in Franciscushof. Aanvang 14.30 uur.

Kienen
Op vrijdag 26 januari organiseert KBO Lieshout een kienavond. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen, lid of geen lid van onze Seniorenvereniging. Aanvang 20.00 uur in de Grote Zaal van het Dorpshuis, Grotenhof 2 in Lieshout. U kunt er terecht vanaf 19.00 uur. Veel mensen maken hier gebruik van om vooraf nog gezellig samen een uurtje te kaarten.

Huishoudbeurs RAI Amsterdam
De Huishoudbeurs 2018 vindt plaats van zaterdag 17 t/m zondag 25 februari in de RAI in Amsterdam. Op dinsdag 20 februari biedt KBO Lieshout u de mogelijkheid om mee te gaan naar de Huishoudbeurs. Om 07.50 uur 's morgens kunt u voor het oude gemeentehuis op De Heuvel in Lieshout in de bus stappen. Het vertrek uit Amsterdam is om 17.00 uur. Aanmelden en betalen tot en met dinsdag 6 februari bij de Inloop in het Dorpshuis van 10.00 tot 11.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom. De kosten zijn €33,50 voor de bus én de entree van de beurs.

Inloop
De Inloop is iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur in het Dorpshuis van Lieshout. Loop gezellig binnen, drink een kop koffie of thee mee en maak kennis met een dynamische seniorenvereniging.

Zuster Egberta

Egberta hoofd van de Bernadetteschool in 1983

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – De Zusters van Barmhartigheid verzorgden jarenlang het onderwijs in Mariahout. Een markante verschijning was zuster Egberta (Johanna Cornelia van Beurden). Een kordate, directe vrouw. Jarenlang was zij hoofd van de Bernadetteschool, betrokken bij het wel en wee in het dorp. Afgelopen maandag zou ze 93 jaar geworden zijn.

Afscheidswoordje in een enveloppe
Eind 2010 was zuster Egberta ziek, ze wist dat ze ging sterven. Om de avondwakegroep werk uit handen te nemen, schreef ze in die periode haar levensverhaal. Toen ze op 4 januari 2011 stierf, kon de enveloppe met haar verhaal geopend worden. Het afscheidswoordje, zoals ze het zelf noemde, geeft een inkijkje in haar leven. Johanna van Beurden groeide op in een katholiek gezin in hartje Rotterdam. Haar jeugd in deze stad bepaalde haar leven. Op jonge leeftijd verloor ze op tragische wijze twee zusjes. Vijftien was ze, toen haar stad gebombardeerd werd. Het gezin verloor alles wat ze hadden. Verspreid over Nederland, steeds op andere plekken, werden ze opgevangen. Jonge Johanna kwam uiteindelijk in Vaals bij de Franse zusters terecht. Zij gaven haar rust en lieten haar haar MULO-diploma halen. Bij de Zusters van Barmhartigheid begon ze als leek aan de verpleegstersopleiding en in 1944 trad ze in. Ze kreeg de naam Egberta.

De leerkrachten van de Bernardusschool, Bernadetteschool en de bewaarschool voor de deur van de Bernadetteschool. Zuster Egberta is de vierde van links, nog in habijt. Vermoedelijk rond het jaar 1955/1956
Egberta met pastoor van Eijndhoven

Geen verpleging maar onderwijs
Zuster Egberta wilde eigenlijk de verpleging in, maar werd opgedragen de kweekschool te gaan volgen om onderwijzeres te worden. Toen ze haar diploma had, werkte ze eerst in Vorstenbosch en dacht naar Nieuw-Vossenmeer te gaan. Maar begin jaren '50 krijgt ze een briefje waarin ze werd opgedragen om naar Mariahout te gaan. Met haar spullen in een doos vertrok ze naar Mariahout, tussen heide en zandvlaktes, een dorp van amper twintig jaar oud. Ze nam haar intrek in klooster Mariënhof. Het viel haar op dat de mensen arm waren en dat ze hard moesten werken. Zuster Egberta werd hoofd van de meisjesschool en uiteindelijk van de gehele lagere school. Samen met zuster Erna en hoofd van de kleuterschool zuster Wilfrieda, bewoonde zij het klooster.

Zuster Egberta in de Mariahoutse gemeenschap
Een echte leider, dat was Egberta. Als hoofd van de lagere school kon je niet om haar heen en ze zette zich met ziel en zaligheid in voor het welzijn van kinderen. Tijdens de lessen kon ze boeiend vertellen. Ze ging zelfs het onderwerp van de bombardementen van Rotterdam niet uit de weg. Ze had een warm hart voor cultuur en met name toneel, stond in 1972 aan de wieg van Toneelvereniging Mariahout en was jarenlang de voorzitster. Op school pikte ze toneeltalenten er zo uit. Ze was voorzitster van de KBO en kwam op voor rechten van ouderen. Daarnaast was ze lid van de avondwakegroep en een sleutelfiguur bij de oprichting van Zorg om het Dorp. Zuster Wilfrieda nam in 1985 op haar advies het directeurschap van de basisschool over. "Ze was een goede vriendin, die me eerlijk raad gaf", vertelt zuster Wilfrieda (82), die momenteel Provinciaal Overste van de Zusters van Barmhartigheid is. "Ze heeft mij gestimuleerd om deze taak aan te nemen. Die zeven jaar directeurschap hebben mij daarbij goed geholpen." Stimuleren, organiseren en overdragen van kennis, zuster Egberta droeg in de geschiedenis van Mariahout haar steentje bij.

Seniorenmiddag Teugelders van Ganzendonck

Beek en Donk – De Teugelders van Ganzendonck hebben wederom een prachtig programma bij elkaar gesprokkeld voor het oudere publiek in Ganzendonk. De club van 100 houdt op 27 januari opnieuw hun seniorenmiddag in muziekcentrum Het Anker in Beek en Donk.

Deze club van 100 bestaat dit jaar alweer 33 jaar en draagt zorg voor organisatie van deze speciale middag voor de ouderen. Daarnaast organiseert de Club van 100 ook carnavals activiteiten in zorgcentrum De Regt en voor de KansPlus organisatie van de regio Gemert-Bakel, Laarbeek en Boekel. Daar blijft het echter niet bij. Ook het kindercarnaval wordt voor een groot deel gefinancierd door dezelfde Club van 100. Een nobele club onder de vlag van de Teugelders die alles doet om het carnavalsfeest ook voor hen mogelijk te maken waarvoor het carnavalsaanbod in de regel niet zo groot is.

Op zaterdag 27 januari treedt er een bont gezelschap van diverse artiesten op en de club van 100 doet dit in nauwe samenwerking met de KBO (katholieke bond voor ouderen) en de Horeca. Allemaal dragen zij hun steentje bij. Zang is er uit Aarle en Mariahout. WaNaw en Dé Velt Op geven acte de présence. Maar ook de tonproaters Roel v.d. Vossenberg en Rob Scheepers zijn van de partij. Alsof dat niet genoeg is, wordt er nog een sausje van echt carnavals Cabaret overheen gegoten met het Gimmerse Van Gummigalge & Hai. De specerijen en kruiden komen uit eigen keuken door optredens van de dansmariekes en de Prinsengarde die dit carnavals spektakel menu compleet maken.

Om je vingers bij af te likken is de conclusie, en men noteert zeker 3 Michelin sterren voor deze dinershow van de club van 100. Voor het geld hoef je het niet te laten zou je bijna zeggen met een entreeprijs van €5,00. Kaarten zijn beschikbaar bij Bloemsierkunst Fons (Beek) en bloemisterij de 4 seizoenen (Donk).

Hilarische bingo bij de Heikneuters

Mariahout - Ook dit jaar is er weer volop activiteit voor jong en oud, de Hoge Raad en de jeugdcommissie van CV De Heikneuters organiseren voor u weer een mooi en gezellige carnavalsdinsdagmiddag met veel activiteiten die allemaal gratis zijn. Voor de allerkleinste is er een knutselhoek, maar ook spijkerslaan een speciale ballenbak en nog de nodige activiteiten meer.

Maar ook wordt er hilarisch bingo gespeeld met hilarische prijzen waarvan u versteld staat. Dit mag u dan ook niet missen ook is er een DJ aanwezig voor de nodige ontspanning tussendoor. Voor de kinderen is de bekende strippenkaart hier ook geldig dus lekker genieten bij de eigen bekende kraam voor snoep en een drankje. Ook wordt er op deze middag afscheid genomen van jeugdprins Jop en Jeugdprinses Jasmijn en heel hun gevolg. Met de lijfspreuk van prins Jop zetten ze het Heidurp op zunne kop! Maar ook prins Freddy en prinses Natascha zijn met heel hun gevolg aanwezig en prins Freddy gaat zeggen 'nou goan we knalle mi zun alle!' Dus dit beloofd een geweldige middag te worden.

Maar dit is nog niet alles want er is ook een loterij voor het goede doel, Team Twaalf25. Het team bestaat uit: Elke Dekkers, Bart Donkers, Joris Dekkers, Serge van Hout, Geert van Doorn en Maarten Gilsing. Maar ook Stan Verbruggen doet individueel mee om de Alpe d'HuZes zoveel mogelijk keer te bedwingen en te fietsen voor het KWF. Er is veel geld voor nodig, iedere deelnemer moet €2.500,00 inleggen om mee te mogen doen. Dus gedacht om deze jonge mensen te steunen door een loterij op touw te zetten. Dus hopen de Hoge Raad en de jeugdcommissie van CV De Heikneuters organisatie dat er massaal loten worden gekocht. Er is ook nog een mooie prijs voor het winnende lot. De aanvang van deze middag is 13.00 uur in zaal de Pelgrim te Mariahout.

Kijk ook eens op www.facebook.com/CV-De-Heikneuters-Mariahout en www.heikneutersmariahout.nl.

Ontbijt op bed voor Prins Arjan d'n Urste

Lieshout – De Raopersglossy (Carnavalskrant van Raopersgat) werd op zaterdag 13 januari weer rondgebracht in Lieshout. Het eerste exemplaar van de prachtige glossy werd, inclusief een ontbijt op bed, aangeboden aan Prins Arjan d'n Urste.

Arjan was zeer verast en vond het geweldig om als eerste de nieuwste glossy van Raopersgat te bewonderen. Na dit ontbijt moest Arjan d'n Urste zich snel in gereedheid brengen om samen met de vereniging de krant huis aan huis rond te brengen in Lieshout. Gelukkig was het deze dag droog en was de klus snel geklaard. Prins Arjan d'n Urste wenst iedereen veel leesplezier!

Voor de 'Wedden dat je lacht' avond van vrijdag 19 januari zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar bij Drogisterij DIO Mark (Dorpsstraat in Lieshout). Zaterdag 20 januari is inmiddels uitverkocht.

Lekker swingen met After Eighties bij Dave eigest

Beek en Donk – Beweging Op d'n Tocht houdt op maandagavond 12 februari een prudent feestje voor iedereen die van swingen houdt. Onder het motto After Eighties zijn de beste artiesten, DJ's en danshits geprogrammeerd waarbij stilzitten geen optie is.

De leden van de Beweging weten als geen ander wat het beste medicijn voor vermoeidheid is tijdens carnaval. Al jarenlang organiseren ze op maandagavond waardeloze activiteiten waarbij het bezoek al na enkele minuten in kakt. Zelfs de vorig jaar geïntroduceerde soft-erotiek tijdens Bioscoop de Harmonie boeide de gemiddelde Teugelder niet langer dan een reguliere samenleving. Tijdens After Eighties belooft Beweging Op d'n Tocht het anders aan te pakken. Dave eigest is in ieder geval blij met het initiatief; "Ik heb begrepen dat swingen helemaal in is. Ik doe zelf dan ook graag mee!".

Eerste namen bekend
Afgelopen weekend zijn de eerste namen via Facebook bekend gemaakt. Naast toppers als Fucks Bizz en the Communards met wie de organisatie nog in gesprek is, heeft in ieder geval Modern Talking (zie foto) zich aangediend als opwarmer voor de bij voorbaat legendarische avond. Als klap op de vuurpijl heeft hoofdsponsor van de avond P.Heijl Automaterialen aangekondigd de gehele avond Electric Bougie demonstraties te zullen geven.

Meer informatie www.facebook.com/beweging.opdntocht.

Wedden Dat Je Lacht CV de Raopers

Lieshout - CV de Raopers houdt komende vrijdag en zaterdag haar jaarlijkse Wedden Dat Je Lacht avonden.

Zij laten u lachen met Hans Eijkemans, Boy Jansen en Hans Keeris. Aangevuld met Dirk Kouwenberg op de vrijdag en Wichard de Benis op de zaterdag. Het amusement van Tsjonge Jonge, Um en um en de afsluiter Duo Vreemd maken het feest compleet. Natuurlijk wordt u ook getrakteerd op een optreden van de dansmariekes.

Kaarten voor de vrijdag zijn te verkrijgen bij de Dio of op de avond zelf. De zaterdag is volledig uitverkocht.

Op de vrijdag en de zaterdag is er na afloop een gezellige afterparty in de foyer met DJ Jordy la Ect.

Kom ook naar deze fantastische avond op vrijdag 19 januari en zaterdag 20 januari in het Dorpshuis in Lieshout.

Gekostumeerd bal op carnavalszaterdag in Ganzegat

Aarle-Rixtel - Traditioneel vindt op zaterdagavond het gekostumeerd bal plaats in Ganzegat. Ook dit jaar is iedereen uitgenodigd om mee te doen met dit superleuke ongedwongen festijn. Trek je mooiste pak aan, maak een leuke creatie of wat dan ook. Meedoen is in dit geval altijd leuker dan winnen.

Er zijn weer diverse prijzen te winnen. Bijkomend voordeel: als je van plan bent om met de optocht mee te doen (behalve met een wagen) kun je ook moeiteloos meedoen met het gekostumeerde bal. Dubbele kans op prijzen. Doe je met het gekostumeerde bal mee, dan kun je ook zo meedoen met de optocht. Aanmelden voor het gekostumeerde bal kan op carnavalszaterdagavond in de tent. Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat hoopt weer velen van u te mogen begroeten.

Jeugd Bonte middag CV De Raopers

Lieshout – Cv De Raopers houdt zondag 21 januari haar Jeugd Bonte middag. Op deze Jeugd Bonte Middag zijn er optredens van verschillende groepen kinderen in allerlei leeftijden.

Dansen of playbacken, in duo of in een grote groep, ze hebben er hard voor geoefend om hun optreden te laten zien aan het publiek. Dit publiek bestaat uit jong en oud, want voor iedereen is het leuk om naar deze optredens te kijken.

De middag start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur in het Dorpshuis in Lieshout en de toegang is gratis. Voor alle kinderen is er daarnaast een gratis suikerspin.

Van basisschool naar voortgezet onderwijs?
Bezoek de open dag van het Commanderij College

Beek en Donk/Gemert - Het Commanderij College heeft op zaterdag 27 januari open dag en zet haar deuren open voor basisschoolleerlingen, ouders en andere geïnteresseerden. Op het Commanderij College kun je terecht voor alle richtingen: gymnasium, atheneum, havo, vmbo en praktijkschool.

De school heeft drie locaties in Gemert (havo/vwo, vmbo en pro) en een locatie in Beek en Donk (vmbo). De locaties hebben ieder hun kwaliteiten. De locatie havo/vwo verzorgt modern onderwijs in een overzichtelijk gebouw. Als leerling breng je regelmatig tijd door in praktijklokalen, in het vernieuwde science laboratorium voor de meer technische vakken en in het atelier voor de creatieve vakken. In de mediatheek kan zelfstandig of in groepjes worden gewerkt. Door goed georganiseerde en moderne lessen te bieden, bereid het Commanderij hun leerlingen zo goed mogelijk voor op een toekomst in het hbo of wo.

Voor vmbo-leerlingen die nog twijfelen, biedt vmbo Gemert veel mogelijkheden. Deze locatie is kleinschalig ingericht, zo heeft iedere leerweg een eigen vleugel in het gebouw. Op die manier krijg je kleine scholen ín de school. Hierdoor voel je je snel thuis. Alle leerwegen worden aangeboden: mavo (gemengde- en theoretische leerweg), kaderberoepsgerichte leerweg en basisberoepsgerichte leerweg. De kader- en basisberoepsgerichte leerlingen kiezen uiteindelijk voor een beroepsgericht profiel. Ga je graag met mensen om en sta je klaar voor een ander? Dan is Zorg en Welzijn een goede keuze. Schuilt er een technicus in jou? Dan is het profiel Produceren, Installeren en Energie de moeite waard. Leerlingen met interesse voor timmeren, metselen of ontwerpen kunnen terecht bij Bouwen, Wonen en Interieur. In hun praktijkruimtes kun je tijdens de open dag sfeer proeven. Binnen mavo kun je kiezen voor de gemengde- of theoretische leerweg. Er zijn twee routes: een mavo/havo-route waarmee je binnen zes jaar een mavo- én havodiploma kunt halen. Ook kun je kiezen voor de mavo-vakroute, dan word je voorbereid op het mbo. Mavo-leerlingen krijgen onder andere les in de mavo-leertuin, een vernieuwde onderwijs leeromgeving.

Op de vmbo-locatie in Beek en Donk kunnen eerstejaars vanaf schooljaar 2018-2019 terecht in het Junior College. Dat is een nieuw gebouw naast het hoofdgebouw. Daar kun je in een kleinere omgeving wennen aan het voortgezet onderwijs. Je kunt hier terecht voor een theoretische, gemengde en kaderberoepsgerichte leerweg. Op deze locatie is er ruime aandacht voor digitale lesmethoden in combinatie met laptops van leerlingen. Op de praktijkschool leren leerlingen door theorie en praktijkervaring te combineren zodat ze in de toekomst zelfstandig kunnen wonen en werken.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op het Commanderij College? Kom dan naar de open dag op zaterdag 27 januari van 09.30 tot 14.00 uur. Meer informatie vind je op www.commanderijcollege.nl.

Reünie MCD Barendse

Aarle-Rixtel – MCD Barendse houdt op 10 maart een reünie. Deze vindt plaats bij Café van Dijk in Aarle-Rixtel. Iedereen die heeft gewerkt bij MCD Barendse aan de Dorpsstraat 29 in Aarle-Rixtel tussen augustus 1995 en maart 2003 is van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Heb jij hier gewerkt, heb je er vakantiewerk in de vulploeg gedaan of 5 jaar als fulltimer op de vleeswaren afdeling gestaan, kom dan ook gezellig borrelen!

Wie wil er nu niet eens gezellig bijpraten met Leo en Gordana en alle andere collega's waar je toen mee gewerkt hebt. Een unieke tijd waar veel mensen de liefde voor het supermarktvak hebben gevonden. Vele vriendschappen voor het leven zijn hier ontstaan. Het was een unieke tijd waar 15 jaar later nog steeds over wordt gesproken. Een aantal werkt nu zelfs nog bij de MCD in de Kerkstraat.

Heb jij dus bij MCD Barendse gewerkt aan de Dorpsstraat? Dan is de organisatie op zoek naar jou! Ken je nog mensen die er ook gewerkt hebben? Ligt ze dan in. Kom 10 maart vanaf 20.00 uur naar café bij van Dijk gezellig mee borrelen.

Meld je aan bij de Facebookgroep reunie MCD Barendse of neem contact op met Michael Ketelaars via 06-36159742 of michaelketelaars@hotmail.com, zo weten zij op hoeveel mensen ze kunnen rekenen.

Basisschool Bernadette ontvangt Wecycle-certificaat

Mariahout – De Bernadetteschool uit Mariahout heeft een Wecycle-certificaat met 2 sterren ontvangen voor de opbrengst van een inzamelactie. Kinderen en hun ouders konden oude kleine elektrische apparaten op school inleveren voor recycling. Naast een mooie beloning kregen de scholen 1, 2 of 3 sterren op hun certificaat. Hoe meer apparaten ingeleverd, hoe meer sterren.

De inzamelactie was onderdeel van een landelijke campagne, waaraan 209 basisscholen hebben deelgenomen verspreid over heel Nederland. De actie werd gecombineerd met lesmateriaal en is georganiseerd door Wecycle, die in het land de inzameling en recycling organiseert van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De scholen dragen zo hun steentje bij aan het milieu, want oude apparaten kunnen goed worden gerecycled. De landelijke opbrengst is ook nog eens goed voor een cheque van €10.000 voor Stichting Jarige Job. Met het bedrag kan Stichting Jarige Job kinderen uit minder bedeelde gezinnen een onvergetelijke verjaardag geven. De jarigen ontvangen een Verjaardagsbox met versiering, cadeautjes en traktaties voor op school en thuis.

Grote rommelmarkt MFC de Dreef Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel – Het veteranenvoetbal van ASV'33, Badmintonvereniging de Ganzenveer, Cialfo gymvereniging en de E.H.B.O. uit Aarle-Rixtel organiseren in het na- en voorjaar maandelijks een rommelmarkt in MFC de Dreef in Aarle-Rixtel. Op zondag 21 januari is het weer zover.

Elke maand staan er tussen de 60-70 kramen in de sporthal. Op deze markt is maandelijks 'vanalles' te koop. Er zijn huishoudelijke artikelen te verkrijgen maar ook boeken, muziekdragers, speelgoed, kleding en zelfs elektronica met o.a. veel computer en hardware spullen. Dus voor iedereen is er wel wat te neuzen. Maar denkt u nu, dat zou ik ook wel eens willen, bespreek dan een of meerdere kramen op onderstaand telefoonnummer. De markt wordt gehouden van 9.00 tot 15.00 uur. De entree is €2,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis toegang. De opbrengsten van deze rommelmarkten gaan in zijn geheel naar de 4 Aarlese verenigingen.

Voor inlichtingen of aanmelding, tel. 06-20888818 of flmcoppens@onsbrabantnet.nl.

Lezing Heemkundekring Lieshout

Lieshout – Jan Nelissen uit Boxmeer houdt op woensdag 31 januari een lezing met als thema: 'Een culturele biografie van Lieshout en Mariahout'. Met zijn lezing maakt Nelissen een reis door de tijd.

Ontstaan van landschappen komt aan de orde, maar ook de rol van de rivieren Maas en Rijn en de vestiging van de eerste mensen aan de oevers van het beekdal. Speciale aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Het landschap rondom Lieshout en Mariahout kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. De mens voegde er elementen aan toe, maar deed er soms ook afbreuk aan. Het belooft een interessante lezing te worden.

Met ingang van 2018 worden de lezingen op woensdag gehouden in plaats van op donderdag. Woensdag 31 januari, 20.00 uur in Zaal De Koekoek in Lieshout.

Feiten en fabels

Foto: Joost Duppen

We worden in de wereld om ons heen dagelijks geconfronteerd met nepnieuws, met de krant en sociale media als belangrijkste voedingsbron. Steeds vaker bekruipt me het gevoel dat ik de fabeltjeskrant opensla. Onjuiste berichtgeving of een (bewust) verkeerde voorstelling van zaken schaadt echter de geloofwaardigheid van politici. Helaas doet dit verschijnsel zich ook in Laarbeek voor. Ik voel me daarom als lijsttrekker van het CDA en wethouder van financiën geroepen om de fabels uit te lucht te halen en de feiten voorop te stellen.

Zo las ik onlangs "met iets minder LED had de kliko zonder verhoging kunnen worden buitengezet". Was het maar waar, dan hadden we dit meteen doorgevoerd. Niemand zit te wachten op kostenverhoging en ik al zeker niet. De feiten zijn dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn, een wettelijke verplichting en er mag geen geld uit andere bronnen worden gebruikt om de inzamelkosten te verlagen. De investering in de duurzame LED verlichting heeft dus niets van doen met de afvaltarieven.

Ook lezen we in DeMooiLaarbeekKrant van 4 januari dat er grote financiële risico's zijn en de gemeente Laarbeek de komende jaren in het rood staat. Inderdaad sluit de begroting 2018 met een negatief resultaat, ieder huishouden kent wel eens een moeilijk jaar. Over 'jaren in het rood' mag echter niet gesproken worden. Het meerjarenplaatje ziet er namelijk, met bevestiging van provinciale beoordeling, goed en gezond uit. Ook het onafhankelijke toezichthoudend Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement berekende dat onze financiële reserve dusdanig sterk is dat daarmee eventuele toekomstige tegenslagen met gemak kunnen worden opgevangen. De werkelijkheid laat dus helemaal geen onrustbarend financieel probleem zien. Sterker nog: we staan er beter voor dan een aantal jaren geleden!

Foto: ingezonden

Afgelopen zondag hoorde ik een toespraak van Helmonds burgemeester Elly Blanksma waarin zij refereerde aan de schijnwaarheden die via de sociale media gecreëerd worden. Twitter maakt bitter, en op Facebook lijkt de wereld alleen maar zwart of wit. Het is daarom de verbinding via de dialoog waar wij als CDA campagne mee voeren en die kleur aan onze samenleving geeft.

Namens het CDA,
Tonny Meulensteen

Foto: Ingezonden

Provincie tikt Laarbeek op de "financiële vingers"

Het gaat niet goed met de financiën van Laarbeek vindt nu ook de provincie. Tijdens de begrotingsraadsvergadering hebben wij al vraagtekens gezet bij de bedragen die zijn genoemd voor het sociaal domein. De uitgaven voor de zorg werden te laag ingeboekt waardoor al een claim gelegd werd op de reserve. Maar onze zorgen werden weggewuifd. Pas nu weten we dat deze reserve helemaal nodig is om de tekorten van 2017 te betalen. En de tekorten voor 2018? Onbekend.

In december jl. heeft de provincie een brief gestuurd met hun oordeel over de begroting 2018. Een belangrijk stuk in deze brief gaat over het belang om de uitgaven van het sociaal domein realistisch te begroten. Bij de bedragen die nu in de begroting 2018 staan, zet de provincie dan ook vraagtekens, mede gelet op de tekorten in 2016 en 2017.

Wij, PNL, zijn blij – en tegelijk blijven onze zorgen - dat onze terechte opmerkingen over het sociaal domein nu bevestigd worden door de provincie. Want een probleem benoemen is de eerste stap naar het probleem oplossen. En dat gaan we ook zeker doen. Samen met alle betrokkenen willen we zorgen dat alle zorg nu, maar ook in de toekomst, gewaarborgd wordt en voor iedereen bereikbaar zal blijven. Duurzame en betaalbare zorg, zonder afhankelijk te zijn van de vraag of er nog spaarpotten zijn om de tekorten aan te vullen. Want ook spaarpotten – in gemeenteland: reserves – raken leeg als je er alleen maar uit haalt en niks meer in doet. En dat wil PNL niet.

Het moet anders: bij werkelijke, realistische uitgaven moeten realistische inkomsten tegenover staan. Lukt dat niet? Dan zal er elders gestreept moeten worden, ook al zijn het bestuurlijke hobby's. Eerst kijken naar nut en noodzaak. En als er voor iets geen geld is, dan niet doen maar eerst sparen. Zoals, bijvoorbeeld, het restylen van de raadszaal en ontvangsthal in het gemeentehuis. Allerlei plannen worden nu uitgewerkt om deze ruimtes een ander aanzien te geven. Hoeveel dit allemaal gaat kosten is nog onbekend, dat weten we pas als op het einde alle prijskaartjes bij elkaar zijn opgeteld.

Wel bekend is, dat er niet voor gespaard is en het totale bedrag dus uit de Reserve gehaald moet worden. Voor PNL de omgekeerde wereld. Dit moet, en kan, anders. En daar gaan we voor!

Wilt u ook het financiële beleid van Laarbeek restylen? Kies dan op 21 maart voor PNL.

Fractie PNL

Cursus 'Leren omgaan met computer en internet'

Beek en Donk - Veel landelijke instanties en ook lokale organisaties richten steeds vaker hun dienstverlening digitaal in. In onze digitale maatschappij ondervinden mensen die moeite hebben met de computer daarvan dagelijks problemen. Maar er is goed nieuws, er is wat aan te doen! Bibliotheek De Lage Beemden geeft de cursus 'Klik en Tik' voor iedereen die wil oefenen met de computer.

Zoeken op internet, e-mailen, online formulieren invullen, downloaden, het komt allemaal aan bod. De cursus wordt gegeven in kleine groepjes van maximaal acht deelnemers op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek Beek en Donk. Tijdens zes bijeenkomsten wordt stap voor stap geoefend op computers van de bibliotheek en iedereen werkt in zijn eigen tempo.

Aanmelden
Wilt u zelf op les of kent u mensen in uw omgeving die daarmee geholpen zouden zijn? Aanmelden kan in de bibliotheek of via mail info@bibliotheekdlb.nl of telefoon 0492–323245. Indien er plek is kan op ieder willekeurig moment worden ingestroomd. De kosten bedragen €15,00 voor bibliotheekleden / €25,00 voor niet-leden.

Game Ready zoekt jongeren tussen 14 en 24 jaar

Laarbeek – Ben jij tussen de 14 en 24 jaar en vind je het leuk om te gamen? Dan zoekt men jou. Game Ready is op zoek naar jongeren die het leuk vinden om op zaterdag 20 januari van 13.00 tot 17.00 uur deel te nemen aan een Game Ready sessie, georganiseerd door Games for Health Europe.

Games for Health ontwikkelt een 'Serious Game' over leefstijl, die aantrekkelijk moet zijn voor jongeren. Aan jou de vraag: hoe moet zo'n game er dan uitzien? Wil jij meedenken en vooraan staan bij de ontwikkeling van een game die beter moet worden dan de Pokémon GO? Stuur dan een mailtje naar anneke.hellings@laarbeek.nl of ilse.v.ham@laarbeek.nl. Dan zien zij je dan op 20 januari in het Laarbeekse gemeentehuis aan de Koppelstraat 37 in Beek en Donk. En ken je iemand bij wie dit helemaal op het lijf geschreven is? Deel dit bericht dan met hem of haar!

Stichting Leergeld zoekt met spoed werkplaats

Laarbeek – Stichting Leergeld, werkzaam in de gemeenten Gemert-Bakel, Laarbeek en Boekel, is op zoek naar een werkplaats tevens stallingsruimte voor fietsen. In deze werkplaats worden fietsen gerepareerd om deze daarna ter beschikking te stellen aan kinderen van ouders met een wat smallere beurs. De vrijwillige fietsenmakers zijn een tot twee dagen per week in deze werkplaats aan het werk.

Qua oppervlakte denken zij aan een ruimte tussen de 100 en de 150 m2. Goede bereikbaarheid is een pré alsmede water, elektriciteit, gebruik van toilet en eventuele plaatsing van een container met fietsen op een buitenterrein. Eventueel gezamenlijk gebruik van de ruimte met anderen is bespreekbaar. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Ton Valckx, tel. 06-53437724.

Feestavond Kwizut

Foto: Joost Duppen

Fotograaf: Joost Duppen

Bekijk alle foto's van de Kwizut feestavond op www.mooilaarbeek.nl.

Foto: Joost Duppen
Foto: Joost Duppen
Foto: Joost Duppen
Foto: Joost Duppen
Foto: Joost Duppen

Concert door Ensemble I Fortunelli

Boerdonk - Ensemble I Fortunelli o.l.v Francien Meuwissen viert haar 10de verjaardag. Op zaterdag 27 januari zingen ze voor het zevende jaar op rij in de kerk van Boerdonk. Het concert begint om 20.00 uur.

Dit ensemble dat als een project-ensemble begon, is inmiddels een 'vast' ensemble dat 2 weken per jaar samen zingt. De zangers komen elk jaar een week samen in Casa I Fortunelli in Italië om te werken aan een nieuw programma. Ze sluiten de week af met enkele concerten in Italië. Deze zomerconcerten werden steevast gevolgd door 3 concerten in Nederland en Belgie. De start van deze reeks is in Boerdonk.

Op het programma van dit lustrumconcert staan werken van Spaanse en Portugese componisten uit de renaissance. Dat betekent dat één gedeelte van het programma een goed beeld geeft van de 'Europese' polyfonie, terwijl een ander deel een weerspiegeling is van de muzikale tradities uit Zuid-Amerika. Het is een afwisselend programma met werken van de Padilla, de Victoria, Guerrero en Flecha.

U bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren. De entree is gratis, een vrije gift welkom. Na afloop wordt u een kop thee of koffie aangeboden.

Carnaval bij R.K.S.V. Boerdonk

Boerdonk - De kantine van R.K.S.V. Boerdonk is van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari weer omgetoverd tot een waar carnavalshonk. Dan wordt er niet gedacht aan voetbal, maar aan carnaval. Vrijdag zal er eerst afscheid worden genomen van Prins Joan d'n urste.

Joan (van de Vossenberg) heeft het afgelopen jaar op voortreffelijke wijze zijn taak als Prins uitgevoerd. Als een ware leider, ging hij voor in de polonaise. Maar nu wordt het weer tijd voor wisseling van de wacht. Wie wordt de nieuwe prins van R.K.S.V. Boerdonk.

Hier volgen de aanwijzingen: Hij/zij heeft zangtalent; Alles is te koop; De wijzen komen uit het oosten….; Hij/zij komt niet alleen.

Weet je het nu nog niet, kom dan op vrijdag 26 januari naar de kantine. Aanvang 20.00 uur.

Op zaterdag 27 januari is het de beurt aan alle kinderen uit Boerdonk en Keldonk vanaf 4 jaar tot en met 15 jaar. Het jeugdbal begint om 16.00 uur en is om 19.00 uur afgelopen. Natuurlijk is dan ook de nieuwe prins en de Raad van Halluf Elf aanwezig. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen alleen brengen en ophalen.

Op zondag 28 januari is er in de kantine van R.K.S.V. Boerdonk vanaf 14.30 uur, een receptie om de nieuwe Prins te feliciteren. Ze hopen u allen te mogen begroeten.

Rabobank komt naar Boerdonk

Boerdonk - Medewerkers van Rabobank Uden-Veghel komen naar Boerdonk om inwoners iets te vertellen over zaken met betrekking tot de bank.

De Rabobank en de organisatie zijn zelf van mening dat het belangrijk is dat iedereen zowel jong als oud, op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen en eventuele risico's, bijvoorbeeld internet bankieren, die dat met zich mee brengt. Ook wordt er in deze bijeenkomst aandacht besteed aan het beantwoorden van alle vragen van de bezoekers.

Een korte opsomming van de belangrijke aandachtspunten m.b.t. de bijeenkomst: Ikwoonleefzorg; langer zelfstandig wonen en financiële aspecten. Financieël misbruik; treffen van maatregelingen. Mobiele adviseurs; zij komen graag bij u thuis. Bankieren met hulp van anderen; bancaire volmacht of notariële volmacht. Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren. Contact Rabobank; Op welke manieren contact opnemen.

Deze bijeenkomst is gratis en vindt plaats in Den Hazenpot op maandag 22 januari van 10.00 tot 11.30 uur. Iedereen is hierbij van harte welkom. Aanmelden is niet verplicht, maar om enig idee te hebben op hoeveel mensen ze kunnen rekenen, zou het fijn zijn als je telefonisch of per e-mail, voor 20 januari laat weten of je komt. Dit kan via Cor Biemans: cenabiemans@ziggo.nl, tel. 06-30660222 of bij Maria Coolen, mariacoolen@ziggo.nl, tel. 06-23629177.

Samen eten in Den Hazenpot

Boerdonk - In het nieuwe jaar organiseert Zorg om het Dorp weer gezellig samen eten.

Op de volgende maandagen en donderdagen is de tafel in Den Hazenpot weer mooi en sfeervol ingedekt om te genieten van een heerlijk 3 gangen diner: 22 en 29 januari telkens van 12.00-13.30 uur. En op de eerste donderdag van de maand verzorgen ze een 3 gangen verrassingsdiner. Donderdagen 1 februari, 1 maart en 5 april. Aanvang verrassingsdiner is 17.30-19.30 uur.

Aanmelden graag twee dagen voorafgaande diner! Iedereen is van harte uitgenodigd om aan het diner deel te nemen. Het 3 gangen diner kost na indexering 01-01-2018 €9,00 per persoon. U kunt bij binnenkomst contant betalen of het bedrag overmaken op NL54RABO 0161094937 t.n.v. Stichting Zorg om het Dorp o.v.v. diner. Mail: zorgomhetdorpboerdonk@gmail.com of neem contact op met Cor Biemans: cenabiemans@ziggo.nl, tel. 06-30660222.

Alle informatie is ook te vinden op: www.boerdonk.nl. Iedereen is van harte welkom!

Voorbereiding Boerenbruiloft in volle gang

Boerdonk - Het is alweer enkele weken geleden dat het nieuwe boerenbruidspaar Ton Kanters en Yvette Slijpen uit de bruidstaart tevoorschijn kwamen en zo bekend maakten zich in de onecht te laten verbinden op carnavalsdinsdag 13 februari in Den Hazenpot te Boerdonk.

Ondertussen heeft het paar niet stil gezeten en zijn er al opnames gemaakt voor het filmpje 'Kwik het paar', waarin het gewicht van het paar en getuigen getoond zal worden. Dit gewicht kan, zoals ieder jaar, weer geraden worden op de bruiloft. Het paar en getuigen heeft er alles aan gedaan om het raden zo moeilijk mogelijk te maken door er wat kilootjes vanaf te sporten of te eten en dan met nadruk op het paar. Maar tussen ons gezegd willen ze er op hun bruiloft natuurlijk zo strak mogelijk uitzien.

Notariskantoor van Kol - Huibers heeft al enkele bezwaren ontvangen. Het dossier zit nog niet vol dus het is nog mogelijk om bezwaar te maken tegen dit voorgenomen huwelijk. Dit kan via het mailadres amgvankol@hetnet.nl of via telefoonnummer 06-51505939 na 19.00 uur.

Ondanks deze bezwaren heeft het paar er het volste vertrouwen in dat alles zijn doorgang kan vinden. De uitnodigingen zijn inmiddels al verstuurd en ze zijn nu bezig met het invullen van het programma op hun huwelijksdag. Meer hierover volgt nog.

Om verzekerd te zijn van een plaatsje aan de koffietafel carnavalsdinsdag 13 februari om 12.00 uur kunt u een kaartje kopen in gemeenschapshuis Den Hazenpot in Boerdonk. Kaartjes voor volwassenen kosten €10,00 p.p. en voor kinderen tot en met groep 8 €4,00 p.p. Doe dit snel, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Kunt u niet bij de koffietafel aanwezig zijn, dan bent u van harte welkom na de koffietafel (vanaf 13.00 uur) voor het officiële gedeelte, receptie en aansluitend het bruiloftsfeest van het paar. Tot ziens op carnavalsdinsdag 13 februari.

'Teenbeat' nu ook in Boerdonk te zien

Boerdonk - De speelfilm 'Teenbeat' ging afgelopen november in première. Het verhaal, scenario en regie zijn van de hand van Antoon Kerkhof, de camera bediend door Wiljan van Lankvelt.

Zeven (!) jaar is aan deze megaproductie gewerkt. In totaal zijn ruim 400 personen bij de totstandkoming betrokken geweest, waaronder een cast van maar liefst 39 acteurs. De beelden voor de film zijn veelal op locatie geschoten. Karakteristieke plekjes in onder andere Erp, Gemert, Veghel en Keldonk zijn opgezocht om mooie beelden te schieten.

In de film beleef je de jaren 60 opnieuw, denk aan opstandige jeugd, die zijn eigen weg zocht met behulp van brommers, muziek en een vrijere seksuele moraal. Tevens wordt ook de rol van school, kerk en maatschappij onder de aandacht gebracht. De makers hebben een geweldige prestatie geleverd en het resultaat is een 2,5 uur durende speelfilm geworden die geen seconde verveelt!

Deze indrukwekkende film is binnenkort ook in Boerdonk te bekijken. Op zondag 4 februari draait 'Teenbeat' in Den Hazenpot. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur en de film start om 19.30 uur. Kaartjes á €5,00 zijn te koop bij Den Hazenpot (Pastoor van Schijndelstraat 37) maar ook via email kun je tickets bestellen. Stuur hiervoor een berichtje naar denhazenpot@home.nl.

Cor Biemans neemt afscheid als bestuurder

Bestuurswisseling Stichting Zorg om het Dorp

Boerdonk - Tijdens de reguliere vergadering van stichting Zorg om het Dorp van vrijdag 12 januari heeft Cor Biemans als bestuurslid afscheid genomen. Cor Biemans was vanaf de oprichting in 2002 als bestuurslid nauw betrokken binnen Zorg om het Dorp en vooral actief bij vele zorgvraagstukken voor Boerdonk.

Ook is Cor zeer betrokken geweest bij alle onderwerpen die de revue passeerden en in staat om met positieve argumenten zijn oordeel te geven. Cor blijft ouderenadviseur en vrijwilliger bij de maaltijdvoorzieningen in gemeenschapshuis Den Hazenpot. Maar zet bestuurlijk een stapje terug.

Voor jaren van inzet op tal van terreinen binnen Boerdonk kreeg Cor in 2016 een welverdiende Koninklijke onderscheiding. De voorzitter sprak erkenning en waardering uit voor zijn vele uren werkzaamheden en overhandigde een bos bloemen voor de ruim 15 jaar waarin Cor zich voor de stichting en Boerdonk heeft ingezet.

De heer Ad van Overdijk verpleegkundige en AED instructeur is toegetreden tot het bestuur.

Activiteiten van Zorg om het Dorp bestaan naast het uitlenen van hulpmiddelen, de organisatie van het eetpunt, computercursussen, spreekuur ouderenadviseur, bloed prikpost, mantelzorg en infoavonden, bibliotheekpunt, baby weeguurtje, AED- en diverse andere nuttige bijeenkomsten. Uit alles blijkt dat Zorg om het Dorp een meerwaarde is binnen de gemeenschap Boerdonk.

Stichting Zorg om het Dorp bedankt Cor Biemans voor zijn tomeloze inzet en zij wensen Ad van Overdijk veel succes toe als bestuurder binnen de organisatie.

Word digisterker!
Werken met de elektronische overheid

Beek en Donk - Bibliotheek De Lage Beemden start in februari met de cursus 'Digisterker: werken met de elektronische overheid'. De cursus is bedoeld voor mensen die willen leren hoe ze via internet gebruik kunnen maken van alle diensten van de overheid.

Bij de overheid kun je steeds meer zaken digitaal regelen. Veel mensen weten dat niet of vinden dit moeilijk. Voor hen is de cursus 'Werken met de e-overheid' ontwikkeld. Bibliotheken helpen hiermee mensen op weg met de digitale overheid. Een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken en vinden op overheidswebsites, het aanvragen van een toeslag en maken van een afspraak, het komt allemaal aan bod in de cursus.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten op donderdagochtend, op 1, 8, 15 en 22 februari 2018. Steeds van 9.30 tot 12.00 uur in Bibliotheek Beek en Donk. Er is plaats voor 8 deelnemers, dus tijdig aanmelden is gewenst. Cursisten moeten wel een beetje met de computer en internet kunnen omgaan. De kosten voor de cursus (4 bijeenkomsten) zijn voor bibliotheekleden € 25,- / niet-leden € 30,-. Aanmelden kan in de bibliotheek of via mail info@bibliotheekdlb.nl of tel. 0492–323245.

Leden van V.V. Laarbeek Nederlands Kampioen

Laarbeek – Tijdens het afgelopen weekend gehouden Nederlandse Kampioenschappen in Zwolle waar meer dan 15.000 vogels streden voor de kampioensprijzen in de verschillende secties en klasse, hebben de deelnemende leden van V.V. Laarbeek een geweldig resultaat behaald.

Met deze kampioenschappen sluiten de meeste vogelkwekers het wedstrijdseizoen af om zich weer volledig op de kweek te gaan concentreren. Gerard v/d Akker, Toon van Bakel, Henk Gruijters 2x en Jos van Kemenade werden Nederlands Kampioen.

Alle uitslagen van V.V. Laarbeek
G. v/d Akker huismus bruin pop, Kampioen. Huismus bruin man, Brons. Ringmus, zilver. Ad Appeldoorn parkiet blauw, Zilver. Toon van Bakel Kauwtje, Zilver. Ekster Kampioen. Henk Gruijters Elegant Parkiet Stel Kampioen en Elegant Parkiet Kampioen. Jos van Kemenade Kan. Münchener schimmel, Zilver. Kan. Iris Fancy intensief, Brons. Kan. Iris Fancy Schimmel, Zilver. Kan. Iris Fancy Intensief, Zilver. Kan. Iris Fancy donker bont, Kampioen. Kan. Duitse Kuif wit, Zilver. Kan. Duitse kuif rood mozaïek type 2, Brons. Roodborstje, Brons. Anton Verhagen Kan. Geel intensief stam, Zilver, Kan. Geel schimmel stam, Zilver, Kan. Geel schimmel stel, Brons.

De vogelvereniging kan terugzien op een zeer succes tentoonstellingsseizoen en wensen alle kwekers een goed komend kweekseizoen.

Spectaculaire winteractiviteiten Laarbeek Actief

Laarbeek – De kerstvakantie was een top week! Van 2 t/m 5 januari waren de 'Spectaculaire winter activiteiten'.
Laarbeek Actief had weer een groot aantal activiteiten georganiseerd. Net als de voorgaande vakanties waren de activiteiten in deze vakantie een groot succes. In de kerstvakantie trokken ze ruim 300 kinderen naar alle verschillende activiteiten die Laarbeek Actief deze vakantie heeft opgezet.

'Dark sport games'
Op dinsdag 2 januari ging het programma van start. Voor de groepen 3 t/m 5 stond er in De Dreef in Aarle-Rixtel een groot parcours klaar in het donker, de 'Dark sport games'. Op de materialen zaten verschillende lichtgevende staafjes die zorgde voor een heel leuk effect. De kinderen waren enthousiast en vroegen meteen of er bij de volgende vakantie ook weer verschillende spelletjes in het donker komen.

Wintersurvival parcours
Een dag later kwamen ruim 25 kleuters bij elkaar om in Buurthuis Mariahout deel te nemen aan een te gek wintersurvival parcours. Met een mooie muts hebben de kinderen anderhalf uur lang genoten van de verschillende onderdelen die voor ze klaar stonden. Ook hebben de papa's, mama's, opa's en oma's het laatste kwartier vol enthousiasme meegedaan.

Luchtkussens
De Klumper in Lieshout stond donderdag 4 januari helemaal vol met enorme luchtkussens. De hele dag door zijn er kinderen geweest die hebben mogen genieten van de vele kussens. Ruim 170 kinderen hebben deelgenomen aan deze dag met veel plezier. Dit gaat vast en zeker een keer terug komen in een volgend programma.

Schaatsen

Laarbeek Actief sloot het programma op 5 januari af met een gezellige ochtend en middag schaatsen in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Ruim 50 kinderen hebben aan deze dag deelgenomen. 2 uur lang hebben de kinderen mogen spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

Laarbeek actief kijkt terug op een geslaagde week.

Overige activiteiten/vakanties inschrijven
Omdat de activiteiten de afgelopen vakanties een groot succes waren zet Laarbeek Actief ook de komende periode zich in voor de Laarbeekse jeugd, volwassenen en ouderen. Wil je meer informatie of wil je de foto's van de activiteiten bekijken? Kijk dan op hun Facebookpagina: 'LaarbeekActief'. Hier blijf je op de hoogte en vindt je informatie over sportactiviteiten binnen de gemeente Laarbeek. Voor vragen en inschrijven kan je terecht bij het email-adres: jvdenden@vierbinden.nl.

Blauwe Schut bedankt gulle gevers

Aarle-Rixtel – In december trotseerden de gildebroeders van het Onze Lieve Vrouwe Gilde in Aarle-Rixtel weer en wind om huis aan huis aan te bellen voor een financiële bijdrage. Het rondgaan voor 'schutsgeld' is een traditie die stamt uit de tijd van de heroprichting van de Blauwe Schut en is onontbeerlijk om eeuwenoude cultuur in stand te kunnen houden.

Hoewel de kosten van aanschaf en onderhoud van uniformen en materialen voor het overgrote deel door de gildebroeders zelf gedragen worden, is ieders bijdrage zeer welkom. De gilden zijn niet weg te denken uit de Brabantse samenleving. Niet voor niets zijn de tradities van de Noord-Brabantse schuttersgilden aangemerkt als 'Immaterieel Erfgoed' dat op grond van een Unesco-verdrag bescherming verdient en geniet. De Blauwe Schut laat graag weten dat ieders financiële bijdrage erg op prijs gesteld is. Heel hartelijk dank!

Kijk voor meer informatie op www.olvgilde.net, stuur een mail naar secretariaat@olvgilde.net of bel met 0492-383154.

Eerste keezentoernooi vv Mariahout groot succes

Mariahout – De activiteitencommissie, onder leiding van Geert van Gorp en Stijn van den Bogaard, van vv Mariahout hield op zondag 14 januari voor het eerst een keezentoernooi.

Vierentwintig teams streden om de eerste plaats, maar maakten er bovenal een heel gezellige middag van. Het winnende team was JoJa, oftewel Jo en Jaantje van Eijndhoven. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie.

Mooi debuut voor Peter van Lierop bij Lage bandentoernooi in Mariahout

Peter van Lierop (eerste prijs) en Tim Gielens (derde prijs)

Mariahout – Ruim zeventig judoka's maakten zich zondag 14 januari op voor het eerste lage banden regio toernooi dit kalenderjaar in Mariahout. Hieronder tien judoka's van judoclub Mariahout die in de gymzaal van Mariahout een thuiswedstrijd mochten draaien. Onder hen enkele judoka's die voor het eerst aan een lage bandentoernooi deelnamen. Best spannend dus.

Niels Rooijmans was één van deze judoka's die voor het eerst zijn judotechnieken in wedstrijdverband mocht laten zien. Niels wist in de eerste partij goed tegenstand te bieden en al een mooie score op het bord te krijgen, maar de winst zat er nog net niet in. Met het opgedane vertrouwen kon Niels zijn tweede en derde partij met de volle tien punten winnend afsluiten. Een mooie tweede plaats voor Niels was het resultaat. Ook voor Lenn van de Heuvel was het zijn eerste toernooi ervaring. Hij wist zich heel goed staande te houden. De eerste partij wist hij met ippon winnend af te sluiten. De tweede partij trok hij op beslissing naar zich toe en na een verliespartij in de derde ronde wist hij zich met een ippon te herpakken in de vierde partij. Lenn mocht daarmee op het derde trapje van het podium plaats nemen.

De derde Mariahoutse debutant was Lise van Velthooven. Ze begon voortvarend met een ippon score in de eerste wedstrijd. In wedstrijd twee en drie wist ze ondanks haar inzet en een houdgreep niet de winst binnen te halen. Haar laatste partij won ze op waza-ari. Ook een mooie derde plaats voor Lise. De laatste debutant was Peter van Lierop. Hij wist drie van zijn vier partijen met waza-ari winnend af te sluiten. In een partij haalde hij de volle tien punten op ippon. Daarmee hield hij zich erg goed staande in zijn poule en mocht hij verdiend voor de eerste keer op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen om de eerste prijs in ontvangst te nemen.

Tim Gielens wist in zijn poule met vijf judoka's twee partijen winnend af te sluiten. Hij bleef daarmee op podiumkoers en mocht uiteindelijk de derde prijs in ontvangst nemen. Krijn van Lieshout zat in een poule van vier en wist daarin zijn eerste partij op beslissing binnen te halen. In de daaropvolgende twee partijen zat winst er uiteindelijk niet in. Een derde plaats voor Krijn. Ilko Swinkels zat eveneens in een poule van vier waarin drie judoka's erg aan elkaar gewaagd waren. Hij verloor een partij, maar wist met veel inzet de andere twee partijen op beslissing naar zich toe te trekken. Gelukkig viel het deze keer wel zijn kant op. Een mooie tweede plaats voor Ilko.

Robin van Kessel wist in zijn poule met vier deelnemers één partij te winnen. Dat deden ook twee andere judoka's, waardoor het aantal punten de beslissing moest brengen. Robin had de pech dat hij met de winst op beslissing qua punten net op de vierde plek terecht kwam. Sander Leenders had wederom een hele goede dag. De eerste partij ging nog verloren, maar de tweede en derde partij wist hij met waza-ari en ippon naar zich toe te trekken. Sander mocht een verdiende tweede prijs in ontvangst nemen. Rik Iven startte nog voortvarend aan zijn toernooi met de volle winst in de eerste partij. Helaas kon hij door tegenslag dat niet verder doorzetten in de tweede en derde partij. Rik behaalde een derde prijs.

Sparta'25 G1 kampioen

Sparta'25 G1 viert het kampioenschap

Beek en Donk - De winterstop is voor de meeste teams nog volop aan de gang maar bij Sparta'25 hebben ze de eerste kampioen al binnen. Op zaterdag 13 januari speelde het eerste G-seniorenteam de kampioenswedstrijd tegen directe concurrent Heijen 1. Bij een overwinning zou het kampioenschap binnen zijn, bij een gelijkspel of verlies zou pas in de laatste competitiewedstrijd beslist worden wie er kampioen zou worden.

Sparta'25 liet er in de eerste helft geen gras over groeien. Met een geweldige inzet werd gestreden voor elke bal en Heijen kwam er nauwelijks aan te pas. Via een prima doelpunt van Patrick Keulens stond al snel de 1-0 op het scorebord en met een fantastisch afstandsschot tekende Sem Franssen voor de 2-0 ruststand. Enkele goede mogelijkheden werden niet benut waardoor het nog geen gelopen race was.

Aan het begin van de tweede helft een misverstand tussen twee Spartanen waardoor Heijen de aansluitingstreffer kon maken. De groenwitten stonden onder druk, de linies stonden veel te ver uit elkaar waardoor Heijen kansen rook. Echt gevaarlijk werd Heijen echter alleen met enkele afstandsschoten. Via de counter konden de Spartanen gevaarlijk worden maar ook daar was te veel onnauwkeurigheid in de laatste pass. De bevrijdende 3-1 voorsprong kwam uit een wel goed uitgevoerde counter. Via doelman Jan School kwam de bal bij Roy van Steensel die enkele tegenstanders uitkapte. Een prima steekpass zette Sem Franssen in een goede scoringspositie. Deze faalde niet en de uitstekende Heijense doelman was kansloos op deze inzet. In de laatste minuut pikte de enorm hardwerkende Alex Maas zijn doelpuntje ook mee. De vreugde over het kampioenschap was hierdoor nog groter met een mooie 4-1 overwinning. Sparta heeft in deze competitie laten zien de terechte kampioen te zijn. De meeste doelpunten voor, de minste tegen. Maar de grootste kracht was dat alle spelers en leiders functioneerden als een gezellig team. Een compliment voor iedereen want bij Sparta'25 geldt: Voetbal is meer dan punten alleen.

Na het al eerder behaalde kampioenschap van het tweede G-elftal nu dus weer een titel in de hoogste klasse van het G-voetbal. Een fantastische prestatie van beide teams, spelers, leiders en trainers. Jeugdvoorzitter Sven van Leuken huldigde daarna spelers en begeleiding met het behaalde kampioenschap. En onder de klanken van 'We Are The Champions' kon het kampioensfeest beginnen.

Deelnemers finalepoule WAC bekend

Beek en Donk – In het WAC-bekertoernooi zijn de deelnemers voor de finaleronde bekend. Op donderdag 24 mei strijden drie teams uit de A-klasse en één team uit de B-klasse onderling om de winst in dit prestigieuze toernooi.

De eerste finalist is een frequent deelnemer aan de finaleronde. Veelvuldig sluiten ze deze ook winnend af. Café-Zaal de Tapperij rekende eenvoudig af met DK Garagebedrijf, uitkomend in de B-klasse. De Tapperij versloeg hen met 9-1. Grote man aan Tapperij-zijde was R. Martens die zijn broer in een onderlinge strijd dus ruimschoots versloeg. Voor DK eindigde zo het bekertoernooi in de kwartfinale, daar waar ze verleden jaar de finalepoule nog wisten te bereiken. De Tapperij gaat andermaal als favoriet die poule in.

Samen met hen wist ook Lindeboom Accountants & Belastingadviseurs, weliswaar met pijn en moeite, die poule te bereiken. Het moest daarvoor afrekenen met Aben & Slag Advocaten en dat bleek een hele kluif. Aben & Slag had duidelijk de juiste energie en spirit in dit duel te pakken en stond zowaar na een kwartier spelen op een 5-1 voorsprong. Een grote verrassing daar waar Lindeboom niet heel vaak zo snel al tegen zo'n achterstand aankijkt. Lindeboom rechtte in het vervolg van het duel de rug en greep Aben & Slag bij de keel. Ze wisten tot overmaat van Aben & Slag-ramp langszij te komen, waarna ze in de penaltyreeks over de meeste stressbestendigheid bleken te beschikken. Zure druiven voor Aben & Slag, euforie aan Lindeboom-zijde.

Euforie ook in het kamp van 1.FC Geerts. Veel valt er deze jaargang nog niet voor hen te juichen met de huidige laatste plek in de rangschikking, maar B-klasser Rijwielhandel van den Berg werd piepend en krakend wel aan de kant geschoven. De Rijwielhandel nam het voortouw in dit duel en met een banddikte verschil wist het 1.FC Geerts op achterstand te houden. Niet voor lang en via P. van der Bruggen werd kort daarna ook het verschil gemaakt in het voordeel van de geel-zwarten. Hij was tot viermaal toe de verlossende engel voor de mannen van 1.FC Geerts. De Rijwielhandel trachtte naderbij te komen, maar moest toch het hoofd buigen: 5-3.

De laatste finalist werd sowieso een B-klasser. FC Avondrood of Meulensteen/van Lieshout zou het kwartet in mei gaan completeren. Het duel bleef een tijdje in evenwicht een waar spektakel bleef uit. J. van der Putten besloot uiteindelijk het verschil te maken in het voordeel van Meulensteen. Met twee treffers in acht minuten schoot hij zijn team naar de finalepoule. FC Avondrood, hopende op een stunt, kon helaas het duel niet meer spannend maken in de slotfase, waarmee het avontuur voor hen eindigt in deze jaargang van het bekertoernooi. Meulensteen speelt op 24 mei het toetje van het seizoen.

Column

Vervlogen tijden...uit oude doos!

Er wordt soms zó positief veel over vroeger gepraat, hoe 'beter' het was, betere mentaliteit, betere spelers, betere eenheid en beter kantinebezoek! En daarom wil ik het er hier óók even over hebben! Ik wil wel aangeven waarom ik 'die goeie ouwe tijd' nu even aan wil halen. Afgelopen week werd mij gevraagd of ik enkele spelers kende op een oude zwart-wit foto, via de mail mij toegestuurd. Meteen viel mijn oog op die jongen met die wilde haardos, die naast mij geknield op het hoofdveld poseerde. Dat was Bertje Biemans, uit het leven gerukt na een zeer noodlottig ongeval met zijn, zelf zuur verdiende, 'brommer', geschept bij het oversteken. Inderdaad valt deze gebeurtenis niet tot die goede oude tijd. Als je zo een vriend, team- en klasgenoot verliest op 16-jarige leeftijd, heeft dat een enorme impact op eenieder die Bertje kende op wat voor manier dan ook. Ik herinner hem in ieder geval als een spelertje met een geweldige bevlogenheid voor het spelletje voetbal! Gelukkig zijn er natuurlijk ook heel positieve en gelukkigere momenten aan te wijzen! Niet alles is op een negatieve manier aan het veranderen. Dat er heel andere tijden plaatsvinden op het moment, is een feit, maar tijden veranderen nu eenmaal en daar moeten we mee 'dealen' of we doen dat niet. Kijk naar 'Andere tijden sport' en je zult weer mooie tijden herleven, maar er soms ook met weemoed aan terugdenken. Zo denk ik verder met plezier terug aan de woensdagmiddag-trainingen tijdens de juniorenperiode, waar je met spelers van allerlei kaliber, een competitie speelde tegen andere 'gemixte' elftallen. Met Borussia Mönchengladbach behaalden we destijds de finale en wonnen deze overtuigend op het alom bekende grasveld 'op de Koppelen'. Ook de uitwisselingen met Badgrund, gelegen tegen de toenmalige Oost-Duitse grens aan, waren een hele belevenis voor ons als zijnde pupillen. Ook telden we erg op de eindtoernooien op het einde van het seizoen. Met de bus vertrokken we dan 's morgens vroeg naar bijvoorbeeld Terneuzen, alwaar we een heus interland-toernooi mochten spelen. Ook de gulden die we van thuis mee kregen, werd goed besteed en met een kleintje frikadel en een frietje met, was je net een gulden kwijt en De Visser werd een thuishaven na een gespeelde wedstrijd, waar we met het elftal nog de schijnbewegingen eens dunnetjes over deden. Vaak werden er ook wedstrijden afgelast, maar niet voor ons! In de stromende regen gingen we met ons team dan maar zelf ballen op één of ander veldje, na eerst bijna gejankt te hebben omdat het niet doorging. Tijden veranderen wel, ja! Later was je ook nog zeer vereerd als je uitgekozen werd, voor het alom bekende Pinkstertoernooi, bestemd voor talenten en jeugd onder de 21 jaar. Voetballend tegen Duitse en Belgische clubs, gerenommeerde Nederlandse verenigingen zoals RBC en ook een jaar het tweede elftal van PSV, genoot je van de belangstelling en het voetballen 'op niveau', waar ook de meer plaatselijke clubs acte de présence gaven. Allemaal herinneringen, gebeurtenissen uit de zogeheten oude doos en ik kan er nog wel tientallen meer noemen. "De gretigheid, betrokkenheid en verbondenheid met al wat toen voetbal heette, is niet meer, of in ieder geval een stuk minder", wordt wel eens gezegd. Het is er allemaal wel, maar het is anders, wordt anders beleefd en...het is maar hoe je er tegen aan kijkt, toch? Je kunt er altijd iets van maken!

R. van den Enden

Laarbeekse boksschool weer overvol

Beek en Donk – De goede voornemens van de jeugd uit de gemeente Laarbeek wordt menens. In een te volle zaal wordt er dagelijks gebokst en gekickbokst.

Ook uit de omliggende gemeentes zijn er sporters actief. Helaas is de boksschool genoodzaakt om hier weer een ledenstop voor in te lassen. Voor maandag en zondag zijn er nog wel enkele plekken vrij.

Voor verdere info, bel met Riny Heesakkers op 06-50495414.

Sparta jeugd krijgt bokstraining

Beek en Donk - Een apentrotse bokstrainer (Riny Heesakkers) gaf de toekomst (jeugd) van Sparta'25. Het werd een Spartaanse training.

Het touwtje springen ging deze sporters goed af. Daarna kracht en conditie en een paar rondjes sparren. Na anderhalf uur was de pijp leeg en met de vlag half stok naar de welverdiende douche. Een prachtige ploeg en zeker toekomst voor het vaandelelftal van Sparta'25.

Op 4 maart zijn de clubkampioenschappen bij Boksclub Laarbeek. Kaarten zijn te koop voor €10,00 per stuk. Eten en drinken gratis.

Vrijwilligster van het jaar Toos van Bussel, wandelaar van het jaar Gerrie van de Rakt en runster Mireille de Ridder

Nieuwjaarsreceptie Runnersclub Lieshout

Lieshout – De Nieuwjaarsreceptie van Runnersclub Lieshout vond plaats in het Buurthuis van Mariahout en werd voorafgegaan door een fijne winterwandeling van ongeveer 8 kilometer. Na de wandeling was er voor ieder soep en een worstenbroodje.

In zijn nieuwjaarstoespraak sprak voorzitter Hans Janssen over de evenementen die afgelopen jaar zijn georganiseerd en waar veel vrijwilligers zich voor hadden ingezet. De reanimatiecursus die door de vereniging werd aangeboden en waar 24 leden gebruik van maakten. De cursus krijgt in 2018 een herhaling. Verder presenteerde de voorzitter het nieuwe RCL shirt met het nieuwe logo erop en de sponsors.

In tegenstelling tot andere jaren werden dit jaar eerst de trainers naar voren geroepen en onder luid applaus bedankt voor hun bekwame diensten. Als dank werd hun een enveloppe met inhoud aangeboden.

De runner van het jaar werd bekend gemaakt door Loes Janssen. Al snel bleek het om een runster te gaan en iemand die in 2017 de meeste wedstrijden had gelopen. Runster van het jaar werd Mireille de Ridder. Zij kreeg het bijbehorende beeldje en de bloemen uitgereikt.

Peter Verhagen maakte de wandelaar van 2017 bekend. Deze persoon liep dit jaar voor het eerst de vierdaagse van Nijmegen. Wandelaar van 2017 werd Gerrie van de Rakt. Ook zij kreeg een mooi beeldje en natuurlijk de bijbehorende bloemen.

De vrijwilliger wordt elk jaar door de leden gekozen. Dit jaar werd er weer veel gestemd en zaten de eerste 3 kandidaten dicht bij elkaar. De meeste stemmen gingen uiteindelijk naar Toos van Bussel. Toos is het afgelopen jaar bij bijna bij elke activiteit van RCL betrokken geweest. Ook voor haar was er een beeldje en bloemen.

De Oranjeloop gaat verdwijnen, na 30 jaar is het tijd voor iets nieuws. Hans leenders presenteerde de nieuwe 'Bavaria Kings & Queens run'. Door de teruglopende belangstelling voor de Oranjeloop is gekozen voor deze nieuwe opzet. De nieuwe 'Bavaria Kings & Queens run' wordt gehouden op Koningsdag 27 april in samenwerking met het Oranjecomité. Start is om 11.00 uur. Het parcours gaat alleen door de kom van Lieshout, is 2,5 kilometer lang en kan maximaal 4 keer worden afgelegd, dus 10 kilometer. Start en finish zijn voor het Bavaria Brouwerijcafé.

De middag werd nog voorgezet onder het genot van een drankje en werden alle goede voornemens uitgewisseld.

Korfbal

Flamingo's
Uitslagen 10, 13 en 14 januari

Odisco MW1 – MW1 6 – 5
De Korfrakkers R1 – R1 3 – 3
SCMH – PupE3 4 – 0
Altior – PupE2 12 – 0
PupD1 – De Korfrakkers 5 – 4
Spoordonkse Girls – AspC2 1 – 2
AspC1 – De Kangeroe 8 – 0
AspB1 – Celeritas (S) 8 – 5
JunA1 – Spoordonkse Girls 9 – 5
VVO 2 – Sen 2 15 – 6
VVO 1 – Sen 1 8 – 11

Programma
Zaterdag 20 januari

9.20 PupE1 – Be Quick
10.30 AspC2 – Emos
11.40 AspB2 – DDW
11.00 MKV – JunA1
13.00 Odisco – PupD1
12.00 Rosolo – AspB1

Zondag 21 januari
11.00 R1 – BMC R1
12.45 Sen 2 – SCMH 2
14.00 Sen 1 – Odisco 1

Biljarten

BV Van de Rooje
Uitslagen vrijdag 12 januari

0-3 Richard van Deursen - Marcel Bekkers
1-3 Piet Haverkort - Richard van Deursen
3-0 Jan Crooijmans - Mark v.d. Burgt
3-1 Dave vd Burgt - Marcel Bekkers
3-0 Richard van Deursen - Jan Crooijmans
0-3 Arie v.d. Burgt - Koen Rooijakkers

Stand per 12 januari
1. Philip Oosthoek 12-28
2. Mark v.d. Burgt 12-24
3. Dennis van Dommelen 12-22
4. Dave v.d. Burgt 13-21
5. Bart Jansen 12-20

Biljartclub 't Centrum
Uitslagen maandag 15 januari

Guus van den Elsen - Henk van den Bergh 2-0
Hans Wagelmans - Cor van den Berg 0-2
Peter Vogels - Hans van der Ligt 0-2
Martien Swinkels - Ad de Koning 0-2
Antoon Rooijakkers - Cor Verschuren 0-2
Harrie Bouwmans - Henk Jansen 0-2
Lowie Meinhardt - Jan Hesselmans 0-2
Mari van Oorschot - Lou Muller 0-2
Cor Verschuren - Hans vd Waarsenburg 0-2
Theo van Hoogstraten - Bert van de Vorst 2-0
Gerrit Wilms - Theo Kaak 0-2
Jan van Hout - Piet Goossens 2-0
Bert van Wanrooij - Henrie van Leuken 2-0
Cor Oppers - Biek Klaasen 0-2
Ad van der Linden - Piet van Zeeland 0-2
Evert Baring - Hans Heldoorn 0-2
Pieter Rooijackers - Antoon van Osch 0-2

Uitslagen dinsdag 16 januari
Martien Swinkels - Guus van den Elsen 2-0
Cor van den Berg - Henk van den Bergh 0-2
Joop Vereijken - Gerrit van Osch 2-0
Ad Barten - Henk Verhappen 2-0
Mari van Oorschot - Henk Mastbroek 2-0
Huub Biemans - Harrie Bouwmans 2-0
Jan Hesselmans - Louis van den Berg 0-2
Herman van de Boom - Lou Muller 0-2
Theo Spierings - Theo van Hoogstraten 2-0
Peter Wilms - Jan van Hout 2-0
Piet Hack - Marinus Steegs 2-0
Mari Vereijken - Theo Spierings 1-1
Frits Poulisse - Pieter Rooijackers 2-0
Cor Oppers - Hans de Jager 2-0
Fons van der Linden - Biek Klaasen 2-0
Paul de Hoon - Hans Heldoorn 0-2
Piet van Zeeland - Theo Verheijen 0-2

Bridge

Poort van Binderen Lieshout
Uitslag woensdag 10 januari

1. Ria en Gidi 65,97%
2. Diny en Leo 61,11%
3. Riky en Jan 57,64%
4. Nettie en Arno 56,94%
5. Tonnie en Jurgen 55,90%

Bridgeclub 't Koppeltje
Uitslag woensdag 10 januari
Lijn A

1. Maria – Els 66,25%
2. Jose – Jan 58,33%
3. Heidi – Angela 55,63%

Lijn B
1. Jo – Riet 60,00%
2. Lien – Theo 58,75%
2. Huub – Fia 58,75%

KBO Bridgeclub Lieshout
Uitslag donderdag 11 januari
1. Emmie en Josephine 54,17%
2. Hans en Jopie 53,33%
2. Sjef en Jan 53,33%
4. Toon en Roos 52,50%
5. Nellie en Gerard 51,67%

Bedonkske
Uitslag dinsdag 16 januari

1. Rie en Tony 61,79%
2. Helma en Annie 59,29%
3. Antoinette en Bernadette 56,43%
4. Nelly en Tineke 55,71%
5. Mia en Saskia 55,00%

Schaken

Schaakvereniging DOT
Uitslagen dinsdag 16 januari

1-0 Jan Vossen – André Bergman
0-1 Ferrie Sleegers – Willy Constant
1-0 Johnny v.d. Laarschot – Jef Verhagen
1-0 Thijs Knaapen – Hans Claas
½-½ Chris v. Laarhoven – Zjon v.d. Laar

Programma 23 januari
Zjon v.d. Laar – Dirk-Jan Gloudemans
André Bergman – Jef Verhagen
Ferrie Sleegers – Hans Claas
Giel Jacobs – Chris v. Laarhoven
Thijs Knaapen – Willy Constant

Keezen

De Tapperij
1. Jacco en Willy Barten
2. Annemie Derks en Sandra Beerens
3. Alex en Dounia van Lieshout
4. Jessie Nuiten en Max Saris
5. Frans en Petri Sterken

Flamingo's boekt zege in Hapert

Mariahout - Senioren 1, gesponsord door Auto Corsten, speelde op zondag 14 januari in de Eureka hal in Hapert tegen VVO.

Al vroeg moesten de meiden van Flamingo's uit de veren. Met veel goede zin startten de meiden de wedstrijd. Na een aantal minuten stond Flamingo's achter met 2-0. Het spel van beide teams was echter aan elkaar gewaagd. Het lukte de meiden uit Mariahout echter niet om een goede kans te vinden. Daarnaast was het afmaken van simpele kansen moeilijk. Toch stond Flamingo's in rust met één doelpunt voor op hun tegenstander. Vol vertrouwen kwamen de meiden uit de kleedkamer. De eerste aanval van Flamingo's werd benut, en ook in de volgende aanval werd de kans afgemaakt. Het gat was nu drie doelpunten. Er werd hard gewerkt, de dames waren fel en er werd positief gecoacht. In de slotfase kwam VVO nog dichtbij. Flamingo's wilde echter de punten mee naar huis nemen en streed voor winst. Met 8-11 werd de wedstrijd gewonnen, in het voordeel van Flamingo's.

Senioren 2 laat het liggen in de 2e helft
Senioren 2, gesponsord door Harold Vereijken, speelde op 14 januari hun wedstrijd ook tegen VVO. Elke week is het zoeken naar een compleet team. Dat betekende zondag dat er gespeeld werd in een andere opstelling. In de eerste helft was VVO beter, maar kon Flamingo's het tempo bijhouden en werd er goed verdedigd. Helaas werd er aan Mariahoutse kant maar weinig gescoord. Na rust probeerde Flamingo's de rust te vinden, maar helaas. Kansen werden niet afgemaakt, er werd niet strak genoeg verdedigd en de passing was slordig. De wedstrijd eindigde in een 15-6 in het voordeel van VVO.

Foto: Marly Verbakel

Lianne Verbakel en 'Follow Me' rijden 2 superproeven

Lieshout – Er is weer gestart met de dressuurwedstrijden op vrijdag 12 januari bij Manege D'n Perdenbak. In totaal kwamen er 17 ruiters uit de regio naar de Manege om hun proeven te laten zien aan de jury. Lianne Verbakel met 'Follow Me', reed 2 super proeven met de hoogste score van de avond.

Bijgaande foto is gemaakt door Marly Verbakel Fotografie waarvoor dank. Uiteraard bedanken zij ook hun vrijwilligers van deze avond en Jos Martens en Dio Mark voor het sponsoren van de extra prijzen.

De uitslag voor de Laarbeekse deelnemers
In de klasse BB en B, werd Nikki v.d. Broek met Quintin vd Laarse Heide Z 1ste in de 1ste proef met 209,5 punt en werden ze 2de in de volgende proef met 194 punten. Daisy Roijackers en Ferrero werden 2de met 202,5 punt en in de 2de proef 4de met 192 punten. Michelle v.d. Heuvel en Markies startte 1 proef en werd 3de met 188 punten. Anne van Schijndel en Happines werden 6de met 186 punten en 5de met 185 punten. Alyssa v.d. Linden werd 7de met Foice of Krisjna en kregen 176 punten.

In de Klasse L1 en L2 startte Tessa van Schaik en Faith en zij werden 3de met 178,5 punt en 5de met 170,5 punt, Jacqueline Blom startte met Deauville en werd 7de met 167,5 punt en in de 2de proef 1ste met 188,5 punt.

In de klasse M2 startte Lianne Verbakel met Follow Me en zij reed 2 super nette proeven en werd 2x 1ste met hele mooie hoge punten, te weten 214 voor de 1ste proef en 224 punten voor de 2de proef.

Proficiat aan alle winnaars en veel succes voor de toekomst. De volgende wedstrijd is 26 januari voor de pony ruiters en aanvang van de wedstrijd is 17.00 uur. Wil je inschrijven, dan kan dat via mijnknhs.nl of door een mail te sturen naar wedstrijdderaam@live.nl.

Jeugd Badminton Club Lieshout blijft goed meedoen

Wedstrijdbeeld uit de partij van BCL-U15 tegen BC Tilburg-U15

Lieshout – Via 'scorebord-journalistiek' lijkt het dat de tegenstanders uit Tilburg veel sterker zijn geweest in de meest recente onderlinge partij. Niets is echter minder waar: het combinatie team van de U-15-jeugd van Badminton Club Lieshout en BC 't Veertje heeft na een puike partij tegen BC Bavel (4-4) ook tegen de leeftijdsgenoten van BC Tilburg prima gepresteerd, ondanks de 1-7 nederlaag.

BCL-U15 – BC Bavel-U15/4
De vanwege sneeuwproblemen verplaatste wedstrijd tegen het vierde jeugdteam van BC Bavel is in de zesde afdeling van de U15 klasse geëindigd in een terechte 4-4. In de wedstrijd waren de Lieshoutse en Boekelse badmintonners vooral beter in de mixpartijen. In de singlepartijen ging het wat minder. Alleen Imke Wassenberg wist met sterk spel en duidelijke cijfers (21-8, 21-13) haar singlepartij te winnen. In de dubbelpartijen ging het nog gelijk op. Pepijn Kerkhof en Tim Kanters verloren de herendubbelpartij en Joelle Timmers en Ainara Vandegard wonnen de damesdubbelpartij. In de mixpartijen werd dat helemaal goed gemaakt. Tim Kanters en Ainara Vandegard wonnen in drie sets (21-12, 15-21 en 21-14). Ook Pepijn kerkhof en Imke Wassenberg deden het goed. Zij wonnen met 21-19, 19-21 en 21-16 de erg gelijk opgaande en spannende partij tegen Joy van den Made en Anne Bogaerts. Door deze uitslagen werden de 8 wedstrijdpunten uiteindelijk eerlijk gedeeld.

BCL-U15 – BC Tilburg-U15: 1-7
De uitslag van de partij tegen de Tilburgse leeftijdsgenoten doet vermoeden dat de gasten veel sterker waren: niets was minder waar. In een drukbezette en gezellige sporthal de Klumper wist de jeugd prima tegenspel te bieden aan de Tilburgse opponent. In de singlepartijen was de partij van Ainara Vandegard een prachtige gelijk opgaande strijd, die op het allerlaatst pas beslist werd toen de shuttle bij 19-20 nét 'in' viel, waardoor het 19-21 werd en de partij afgelopen was. Slechts enkele millimeters scheidden Ainara van een 20-20 en een goed kans om de partij wél binnen te halen. Jammer, maar wel een hele mooie partij. Ook Pepijn Kerkhof deed het prima in zijn singlepartij. Ook hij vocht zich naar een beslissende derde set, die helaas verloren werd. Imke Wassenberg deed het nóg beter. Zij verpulverde Lotte van Bergen met 21-1 (!) en 21-6. Stijn Brouwer, kon het als tweede heer, tegen Tjeerd Hoeymakers niet nadoen. Hij verloor in twee sets. Ook in de dubbel- en mixpartijen lagen de teams dicht bij elkaar. Pepijn Kerkhof en Stijn Brouwers sleepten er een derde set uit in de herendubbelpartij. Ainara Vandegard en Pepijn Kerkhof vochten hard en de tegenstander had in de tweede set ook al een verlenging nodig om het verschil te maken. Kortom; BCL-U15 heeft prima partij gegeven, maar helaas weinig punten binnen gesleept.

Eervol verlies voor T.V. 't Slotje

Retie (België)/Beek en Donk – De derde wedstrijd van het teamtennisseizoen stond afgelopen zondag op het programma in de eerste divisie tegen Teamtennis Turnhout. Dit werd een mooie proef tegen een hele sterke tegenstander, die zowel nationaal als internationaal spelende spelers in de gelederen heeft. Dit is ook de gedoodverfde kampioenskandidaat.

In de categorie t/m 12 werden de tweede meisjessingel en de dubbel cadeau gedaan door ziekte tegenstandster. Wel hadden Meike van Oosterwijk en Senna Willemsen de tegenstandster het vuur aan de schenen gelegd. Vooral de tweede set kon Willemsen zelfs een tiebreak afdwingen tegen de 12-jarige en 1 meter 80 Lise. De jongens Jasper van Cleef en Ruben Snow konden alleen volgen in de singels en dubbel.

Tot en met 14 jaar kon alleen Teun Jongmans de overwinning over de streep trekken. Hij won na een spannende eerste set tiebreak, de tweede set met gemak (6-2). Wouter de Jong kon zijn wil niet opleggen en verloor in twee sets (2-6/1-6) tegen de nummer 5 van België, na wel 2-1 voor gestaan te hebben. Meike Lahaye had moeite met het powerspel van de tegenstandster (6-2/6-0. Nienke van de Rijdt verloor met 6-0/6-0, maar had in de games wel kansen. De dubbel van Lahaye & van de Rijdt werd verloren, net als de dubbel van de Jong/Jongmans.

't Slotje kon in de categorie t/m 16 de meeste potten breken. Maud van Oosterwijk wist haar tegenstandster in de tweede set vast te zetten in een baselinegevecht, na de eerste set nipt te verloren (5-6/6-4). Tom Booy won in een waar gevecht een puntje voor het team (6-5/5-6). Maaike Jongmans kon samen met Maud van Oosterwijk de tweede set met agressiever spel naar zich toe te trekken. De tweede meisjesenkel werd een opgave van de Belgische tegenstandster.

Hoge klasseringen schutters Strijd in Vrede indoor

Beek en Donk – Afgelopen maanden hebben verschillende schutters van Strijd in Vrede uit Beek en Donk deelgenomen aan de regio-competitie. De opmaat voor de Rayonkampioenschappen en uiteindelijk de Bondskampioenschappen later dit jaar. Deze keer deden er veel schutters mee waaronder veel 'onervaren' schutters. Als je nog maar net met deze sport bent begonnen, kun je tijdens deze wedstrijden de nodige schietervaring opdoen. En ook wennen aan 'het in teamverband' schieten.

En dan is de competitie voorbij en wordt de balans opgemaakt en dit keer met goede resultaten in de verschillende klassen. Een 1e plaats voor Damian Vaes in de eerste klasse recurve cadetten met maar liefst een 9,6 gemiddeld. Ook een 1e plaats voor Jörgen Faes in de 1e klasse recurve die met zijn laatste geschoten wedstrijd Wietse Aarden van de 1e plaats verdrong naar een tweede plek. In de vijfde klasse recurve wist André Wagemans zijn 1e plaats met succes te verdedigen tegen teamgenoot Rita Segers die tweede werd. Aspirantschutter Ardan Vergouwen werd 1e in de klasse 11-12 jaar.

De compoundschutters waren dit jaar helaas niet zo overtuigend aanwezig en moesten het doen met een 3e plaats voor Theo de Jong in de eerste klasse. En een mooie 3e plaats voor nieuweling Björn Weijenberg in de tweede klasse. Verder was er een 1e plaats voor het recurve-team in de ere-klasse die alle wedstrijden in dezelfde samenstelling en constant presterend schoten. Bas van den Berg, Tom van Lieshout, Jörgen Faes en Wietse Aarden en allemaal met meer dan een 9 gemiddeld. In de C-klasse werd een 2e plaats veroverd en ook een 2e plaats voor het compoundteam in de ere-klasse.

En nu afwachten wat dit gaat opleveren voor de kampioenschappen. Dan beginnen alle schutters op 0 en maakt de laagst geklasseerde eigenlijk net zoveel kans als de hoogst geklasseerde.

Algemene Ledenvergadering HSV Het Geduld

Beek en Donk - HSV Het Geduld houdt woensdag 24 januari haar Algemene Ledenvergadering in het clubhuis Café/Zaal van de Burgt aan het Heuvelplein. De aanvang is 19.30 uur.

Op de agenda staan de gebruikelijke punten, maar ook wordt het programma voor het 90-jarig bestaan besproken en de stand van zaken met betrekking tot de renovatie van de visvijver aan de IJsbaanlaan. HSV Het Geduld rekent op uw aanwezigheid bij deze belangrijke vergadering.

Activiteiten Biljartclub Nooit Volleerd

Lieshout – Allereerst wenst Nooit Volleerd alle sportverenigingen in Laarbeek een sportief en gezond 2018 toe. De biljartclub is de onderlinge competitie gestart met 28 leden. Zij spelen 2 keer tegen elkaar. Met andere woorden elk clublid speelt 27x2 is 54 wedstrijden. De competitie eindigt medio juni 2018.

Driebanden Laarbeek toernooi
Het Driebanden Laarbeek toernooi verloopt al jaren succesvol. Het toernooi wordt dit jaar weer georganiseerd. Hun derde lustrum toernooi, of te wel hun 15e driebanden Laarbeek toernooi.

Regiocompetitie
Dit jaar (2017-2018) neemt Nooit Volleerd met 2 teams, team A en B, deel aan deze competitie. Aantal deelnemers team A 12, aantal deelnemers team B. Er worden uit en thuiswedstrijden gespeeld. Tussenstand januari 2018, team B plaats 5 en Team A neemt de 6e plaats in.

50-jarig jubileum
Dit jaar hoopt Nooit Volleerd haar 50-jarig jubileum te vieren. Feestelijkheden vinden plaats medio september 2018. Nadere info volgt.

4e bondswedstrijd Krijgsman Soranus

Lieshout – Krijgsman Soranus is op donderdag 11 januari alweer over de helft met de verschoten 4e bondswedstrijd van die avond. Te gast waren de schutters van St. Willibrordus Milheeze.

De eigen schutters hebben zich weer flink ingezet in de strijd om de finaleplaatsen later dit jaar.

Individuele scores
Ad Endevoets 232, Paul v/d Broek 229, Willem Bekx 125, Arjan v/d Heuvel 224, Rik v/d Westerlo 204, Alex v/d Ven 200, Martien van Deurzen 193, Nelly v/d Laar 190, Ziggy Daniëls 181, Theo v/d Laar 181, Jim Daniëls 168, Ainara Vandegard 159, Gijs Claassens 158, Ryan v/d Broek 137, Dion Thielen 134, Rens v/d Elzen 103.

Net geen kampioenschap voor Dick Warbout

Lieshout – De Lieshoutse schaker Dick Warbout heeft zijn jubileum op het Ta-Ta steel Chess niet kunnen opluisteren met een kampioenschap. In de groep waar hij in speelde had hij de laagste ELO-rating.

De eerste partij werd letterlijk en figuurlijk een vechtpartij waar zelfs de scheidsrechter bij moest komen. De tegenpartij was het niet eens met een zet maar Warbout hield zijn hoofd koel en won. De tweede partij kreeg hij een van de mooiste mat te verwerken wat alleen respect afdwong voor de tegenstander. De derde partij werd Warbout in het nauw gedreven maar in theorie een onlogische zet bracht voor hem de redding. Toen de rook was opgetrokken bleek hij een half puntje te kort te komen voor het kampioenschap. Een 2e plaats in de poule was uiteindelijk een prima resultaat.

32 / 32

Foto: Joost Duppen

Donderdag 18 januari
Happy middag voor 60+

14.00 uur, Gasterij de Regt, Beek en Donk

Kienen KansPlus
20.00 - 22.45 uur, De Pelgrim, Mariahout

Lezing over de Zuid-Willemsvaart
20.00 uur, IVN verenigingsgebouw de Bimd, Aarle-Rixtel

Vrijdag 19 januari
Dansen voor jong en oud

20.00 - 23.00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Wedden dat je lacht c.v. de Raopers
20.00 uur, Dorpshuis, Lieshout

Zaterdag 20 januari
Glas/Geometrische kunst, Eef en Paul Wezenberg

14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Eerste kletsavond CV De Heikneuters
19.30 uur, Buurthuis, Mariahout

Vrijgezellenavond Teugelders
20.00 - 02.00 uur, Café Zaal De Tapperij, Beek en Donk

Wedden dat je lacht c.v. de Raopers
20.00 uur, Dorpshuis, Lieshout

Zondag 21 januari
Grote rommelmarkt MFC de Dreef Aarle-Rixte

09.00 uur, MFC De Dreef, Aarle-Rixtel

3 minimusicals door KiKo Laarbeek!
11.00 uur, MFC De Dreef, Aarle-Rixtel

Wandeltocht Supportersclub RKVV ELi
12.00 uur, Sportpark RKVV ELI, Lieshout

3 minimusicals door KiKo Laarbeek!
13.30 uur, MFC De Dreef, Aarle-Rixtel

KansPlus Carnaval
13.30 - 16.30 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

1e 'Gezellige Lieshoutse Middag'
14.00 uur, Café/Zaal De Koekoek, Lieshout

Glas/Geometrische kunst, Eef en Paul Wezenberg
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Maandag 22 januari
Taalhuis Laarbeek

14.00 - 15.00 uur, Ontmoetingscentrum, Beek en Donk

Woensdag 24 januari
Carnavalsavond bij KBO Mariahout

19.30 uur, De Pelgrim, Mariahout

Amusementsavond KBO CV De Heikneuters
19.30 uur, Buurthuis, Mariahout

Algemene Ledenvergadering HSV Het Geduld
19.30 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Donderdag 25 januari
Kaartavond KBO Mariahout

20.00 uur, De Pelgrim, Mariahout

Vrijdag 26 januari
Pony Dressuur

17.00 uur, Manege D'n Perdenbak, Lieshout

2e kletsavond CV De Heikneuters
19.30 uur, Buurthuis, Mariahout

Dansen voor jong en oud
20.00 - 23.00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Meezingavond Liedertafel 't Nachtpitje
21.00 uur, Café Zaal De Tapperij, Beek en Donk

Zaterdag 27 januari
Seniorenmiddag

13.30 - 17.00 uur, Muziekcentrum 't Anker, Beek en Donk

Glas/Geometrische kunst, Eef en Paul Wezenberg
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Philipsmuseum komt naar De Regt
15.00 uur, Gasterij de Regt, Beek en Donk

Sauwelavond
19.30 - 02.00 uur, Muziekcentrum 't Anker, Beek en Donk

3e kletsavond CV De Heikneuters
19.30 uur, Buurthuis, Mariahout

Zondag 28 januari
Ganzendonck got talent, Kids

13.00 - 17.00 uur, Muziekcentrum 't Anker, Beek en Donk

Miniplaybackshow CV De Heikneuters
13.30 uur, Buurthuis, Mariahout

Glas/Geometrische kunst, Eef en Paul Wezenberg
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

SkateSwing
19.00 uur, RC de Oude molen, Beek en Donk