DeMooiLaarbeekKrant

13 september 2018

DeMooiLaarbeekKrant 13 september 2018


Kraaien zorgen voor overlast in Lieshout

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Lieshout - Krassen op de auto's, kapotte ruitenwissers. Dit zou je eventueel verwachten bij vandalen. Maar in Lieshout aan de Wolwever heeft deze overlast een hele andere oorzaak. Enkele kraaien houden de gemoederen daar al enkele weken bezig.

Veel zijn het er niet, maar de boosdoeners zorgen er wel voor dat auto's vol staan met krassen, dat mensen ruitenwissers moeten vervangen en dat iedereen oplossingen bedenkt om de overlast tot een minimum te beperken. "Ze zitten er nu een week of vijf", vertelt buurtbewoonster Elly Kanters. "Je ziet ze in eerste instantie niet, maar de overlast is enorm. Bij de wagen van mijn man hebben we al enkele keren de ruitenwissers moeten vervangen. Die pikken ze gewoon kapot, daar word je niet vrolijk van."

Via creatieve oplossingen proberen de mensen in Lieshout de vogels weg te jagen. Want kraaien zijn nu eenmaal beschermde vogels. "Wij leggen lakens over de auto's, anderen doen er een hoes over", legt Kanters uit. Ook hebben buren netten gespannen tussen de huizen, alles in een poging om de auto's te beschermen tegen krassen die de vogels veroorzaken. "Mijn overbuurman heeft een piepapparaat aangeschaft. Op het moment dat de vogels daar in de buurt komen, geeft het apparaat een schel geluid en vliegen ze weg."

De overlast beperkt zich niet alleen tot de Wolwever, ook in de Ruitjesakker zijn er meldingen van de kraaien die schade aanrichten. "Wij zitten met de achterkant van onze tuin aan de drukke weg, de Provinciale weg, maar dat houdt de vogels ook niet tegen." Het is de eerste keer dat Kanters en de buren overlast hebben van de vogels, nooit eerder zorgden kraaien daar voor zo'n ophef.

De dekens, hoezen, netten en geluidproducerende apparaten helpen wellicht iets, maar een permanente oplossing is niet zo makkelijk. Het lijkt dat ze in Lieshout gewoon moeten wachten tot de vogels een andere plek hebben gevonden. Kraaien zijn een beschermde diersoort, waardoor ook de gemeente aan handen en voeten is gebonden. "We zijn aan het uitzoeken of er een oplossing is die binnen de Flora en Faunawet past", laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Jaargang 6 • Week 37 • 13 september 2018

Jos Martens & Zn.
Latcho Diewes
Biemans Ongedierte Bestrijding i.c.m. Be Happy
Lifestyle Center Laarbeek
Stichting GOO

Ina en Bernard Donkers bij de opslag aan de Brakenstraat Foto: Mark Barten

Verwoestende brand

Henry van Vlerken Foto: Joost Duppen

Centrummanager

Uit de Kunst

Joep, Pieter en Rene Sanders op de motoren Foto: Martin Prick

Mariahoutse broers

2 / 28

Open dag

Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Een van de gebiedjes in Laarbeek waar ik al lang rondstruin en fotografeer is rond de waterzuivering in Aarle-Rixtel. Aanstaande zondag heeft Aa en Maas hier een open dag en wordt een rondleiding op het terrein gegeven met uitleg hoe het hier in zijn werk gaat. Er staan diverse kraampjes en ik sta er ook met een kleine expositie met o.a. foto's die ik in deze omgeving gemaakt heb. Het is altijd leuk om wat van je foto's te laten zien en over het fotograferen en het gebied te vertellen dus ik zou zeggen, kom even langs! De tijd dat ik de Aa en mijn plekje daar opzoek zit er weer aan te komen, het is vooral in het najaar en de winter dat de omstandigheden mooi zijn. De zon komt dan op de juiste plek op en vaak heb je ochtenden met mist en dauw. Las vanmorgen dat er weer een Indian Summer aan zit te komen dus wordt het komende weken sowieso genieten van een lekkere nazomer. Ik zou zeggen, kom zondag naar de Waterzuivering Aarle Rixtel, het is de moeite waard, we kunnen wat bijkletsen en genieten van onze Mooie Laarbeekse natuur!

Levenswerk gaat in vlammen op
Ondernemers pakken door na verwoestende brand

Ina en Bernard Donkers bij de opslag aan de Brakenstraat

Tekst en foto: Mark Barten

Beek en Donk - Nietsvermoedend zaten Ina en Bernard Donkers - eigenaren van Benik Houthandel en Zagerij - dinsdag 4 september thuis vroeg aan de koffie, toen ze werden gebeld met de mededeling dat hun opslag aan de Schoondonkseweg in brand stond. "Toen we arriveerden, sloegen de vlammen al uit het dak. Rond het middaguur was alles weg..."

"De eerste dagen word je geleefd, het voelt als een begrafenis. Je bent aan het treuren, maar je moet ook allerlei dingen regelen", laten Bernard en Ina weten. "Wat in 6 jaar is opgebouwd, is verloren gegaan. Je levenswerk is aan gort. En dat kun je niet binnen een paar weken herstellen."

Doorgaan
"Opgeven is geen optie", vertelt Bernard vastberaden. De ondernemer wil niets van stoppen weten. Integendeel; Benik Houthandel en Zagerij is 'gewoon' geopend en bestellingen kunnen geplaatst worden, al is het assortiment momenteel iets beperkter. "Ondernemen is altijd een stukje improviseren", vult Ina aan. Hoewel de grootste locatie in de as is gelegd, is er een reservevoorraad aanwezig op de Brakenstraat en ook de zagerij is volop in bedrijf.

Plannen
De vijf personeelsleden van het bedrijf zijn al drukdoende met nieuwe productie, want Benik vervaardigt alles zelf en levert onder andere ambachtelijk maatwerk, waardoor ze klanten in heel Nederland hebben. Bernard en Ina zijn vooral druk met nieuwe plannen voor het bedrijf. Zo is er al een nieuw onderkomen gevonden aan de Vonderweg 3 in Beek en Donk en zijn ze bezig met de koop van nieuwe machines. Voor de opening van de nieuwe locatie wordt u op de hoogte gehouden via www.benikhout.nl. "We gaan gewoon verder", zo sluit het tweetal af.

Het huidige Rabobank-pand in Beek en Donk Foto: Mark Barten

Rabobank vertrekt uit kantoorpand in Beek en Donk

Tekst: Nikki Barten
Foto: Mark Barten

Beek en Donk – Rabobank Peel Noord vertrekt uit het pand aan de Koppelstraat in Beek en Donk. Als alles volgens plan verloopt, verhuizen zij volgend najaar als 'servicekantoor' naar het nieuw te bouwen complex 'Mijnheer van Thiel' op het Piet van Thielplein. Het Rabobank-pand gaat in de openbare verkoop.

De Rabobank verklaart dat zowel hun pand in Gemert als in Beek en Donk te groot is voor het huidig aantal werknemers. Een groot deel van het team verhuist het komende jaar naar Gemert. In Beek en Donk komt een servicekantoor, zodat inwoners uit Laarbeek toch in hun eigen gemeente terechtkunnen bij de Rabobank.

Op dit moment is het nog niet helemaal rond met 'Mijnheer Van Thiel', dat volgend najaar gerealiseerd zou moeten zijn op het Beek en Donkse winkelplein. Mocht dit onverhoopt niet doorgaan, gaat de Rabobank nader bekijken hoe zij invulling gaan geven aan hun plannen.

Gigantisch Duits spektakel op 29 september
Wahnsinn Festival

Op zaterdag 29 september zal evenemententerrein de Schabbert te Gemert worden omgetoverd tot een paradijs voor liefhebbers van de Duitse gemütlichkeit tijdens de eerste editie van 'Wahnsinn – das Oktoberfestival'.

In de volledig in stijl uitgedoste feesttent kunnen bezoekers genieten van de typische sfeer van de Duitse bierfeesten. Denk hierbij aan lange tafels, pullen bier en heerlijk bijpassende Duitse gerechten! Onder leiding van de Oberburgermeister zullen gedurende de avond tal van typische Schlagerartiesten de revue passeren, waaronder de Duitse feestband Die Powerhosen, een Helene Fischer lookalike en populaire Oktoberfest DJ's.

Tickets zijn al verkrijgbaar voor €19,95 via www.wahnsinnfestival.nl. Dus trek die lederhosen en dirndls aan en verzeker jezelf van een gezellige avond vol spektakel!

'Feest voor de kermis' op De Raagten

Beek en Donk – Bij Kindcentrum de Raagten was vrijdag een geweldig feest. Zij hielden het tweejaarlijkse 'Feest voor de kermis' met allerlei activiteiten voor de kinderen.

Deze jarenlange traditie wordt georganiseerd door de ouderraad. Om het jaar wordt dit feest gehouden en het jaar erop wordt het opgehaalde geld weer uitgegeven aan een feest voor de kinderen. Alle kinderen met hun ouders, grootouders en andere belangstellenden waren uitgenodigd. Het was een gezellige drukte. De kinderen konden een spelletjeskaart kopen waar leuke spelletjes op stonden, van snoephappen tot zelf een ritje met de huifkar. Spijkerbroek hangen, goal schieten, ponyrijden, aan alles was gedacht. Voor iedereen was er wel iets leuks te doen, maar favoriet bij veel kinderen was toch weer de meester natgooien! Voor 20 cent kregen ze twee natte sponzen en mochten ze meester Thijs proberen nat te gooien.

In en om de school waren er allerlei activiteiten. Zo ook een loterij, die mede mogelijk werd gemaakt door diverse ondernemers uit Beek en Donk, waaronder Jan Linders, HEMA, Intertoys, De Biezen, Emté en nog vele andere gulle gevers. Voor een klein bedrag konden de kinderen een envelop kopen met daarin een lootje dat natuurlijk overeenkwam met een leuke prijs. Het was erg druk bij de loterij en iedereen nam een leuke prijs mee naar huis! Ook de taartenverkoop liep als een trein. De door de ouders zelf gebakken taarten werden uitgestald in een vitrine en de hoogste bieder nam een heerlijke taart mee naar huis. Het was een zeer geslaagde middag! Al het opgebrachte geld wordt volgend jaar uiteraard weer besteed aan de kinderen van Kindcentrum De Raagten door middel van bijvoorbeeld een spelletjesmiddag met luchtkussens.

Prachtige visdag KansPlus bij HSV 't Sluisje

Lieshout - De mensen van KansPlus hebben afgelopen zaterdag met fantastisch weer genoten van een dagje buiten. Hengelsportvereniging 't Sluisje uit Lieshout had ook dit jaar deze mensen weer uitgenodigd om een heerlijke visdag te hebben op visvijver het Luytelaar in Lieshout.

Dat ze gekomen waren om te vissen was in het begin niet te merken, ze genoten lange tijd van een heerlijke koek of een stuk cake en natuurlijk iets te drinken. Alle vrijwilligers van de vereniging waren alvast gaan vissen met de hengels van KansPlus en toen ze dat zagen wilden ze ook zo snel mogelijk naar de waterkant om te gaan vissen.

Dat er ook vis gevangen werd was duidelijk hoorbaar als er een aan het haakje zat, nadat de vis voorzichtig teruggezet was, wilden ze weer snel de volgende vangen. De vissers verschoten in het begin een beetje omdat er hele grote vis gevangen werd en dat ze zo hard aan de hengel trokken. Vooral de brasems van bijna 60 centimeter vonden ze enorm spannend maar ook de karpers die maar bleven trekken aan de hengel. Maar ook van de kleine vissen werd genoten, maar plotseling kwam er heel veel geluid van de invalidesteiger. Daar werd een steur gevangen van 80 centimeter!

Toen het vissen voorbij was kreeg iedereen een prachtige medaille en een mooie pet van Rob Kuijpers (KCB). Na afloop was iedereen zeer tevreden en ze willen graag in 2019 terugkomen. Ze bedankten met een daverend applaus alle vrijwilligers van HSV 't Sluisje die ook geweldig genoten hadden van het enthousiasme van deze mensen. Hierna keerden ze tevreden huiswaarts met weer een prachtig verhaal.

'Laarbeek Sportief': maak kennis met sporten

Laarbeek - Iedereen kan op zondag 16 september van 10.30 tot 13.00 uur vrijblijvend kennismaken met een groot aantal sportaanbieders in Laarbeek. Zo'n 20 sportverenigingen en organisaties presenteren zich in en rondom sporthal De Dreef in Aarle-Rixtel, D'n Ekker in Beek en Donk en De Klumper in Lieshout.

De kennismakingsdag richt zich niet alleen op de jeugd, maar op iedereen van jong tot oud. Er zijn demonstraties, er is informatie en sommige sporten kun je zelfs meteen uitproberen! Ideaal om op één of meer locaties kennis te maken met verschillende sporten.

Sporten is méér dan bewegen
Voor (nieuwe) inwoners is het leuk om te zien wat er allemaal te doen is op sportgebied. Het werven van leden is belangrijk voor sportverenigingen. De verenigingen willen ook laten zien dat sport méér is dan alleen lichamelijke inspanning. Sport zorgt voor ontmoeting, gezelligheid, draagt bij aan een gezonde leefstijl en is leuk om te doen. Dus kom, kijk, ontmoet of doe mee!

Deelnemers
Initiatiefnemers voor de sportkennismaking zijn Badmintonclub De Ganzeveer, turnvereniging De Ringen en Badmintonclub Mixed. De sportkennismaking wordt ondersteund door jongerenwerker/sportcoach Jaccy van den Enden van ViERBINDEN en buurtsportcoach Ilse van Ham van de gemeente Laarbeek. Zo'n twintig clubs en organisaties doen mee, variërend van badminton, (tafel)tennis, turnen, dans en pole fitness tot karate, boksen, bootcamp en volleybal. Op www.laarbeekactief.nl staat een overzicht van alle deelnemers. De clubs heten u van harte welkom!

Eerste werkzaamheden nieuwe centrummanager zichtbaar
"Ik werk vóór de ondernemers en met de gemeente"

Henry van Vlerken, centrummanager van Laarbeek Foto: Mark Barten

Tekst: Nikki Barten

Laarbeek – Na bijna een half jaar als centrummanager is Henry van Vlerken in Laarbeek geen vreemd gezicht meer. Vele lijntjes legde hij al met het bedrijfsleven, met als doel het bundelen van de krachten van ondernemers. "Ik ben met heel veel bezig, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Het duurt even voordat de inwoners en ondernemers dat kunnen zien."

Waar lag jouw grootste uitdaging toen je hier in april begon als centrummanager?
"Vier dorpen, met ieder hun eigen centra, identiteit en ondernemers. Ik had – en heb nog steeds – als doel om onderlinge samenwerking te creëren en krachten te bundelen. Dat begint nu langzaam vorm te krijgen."

Kun je aan de lezers van de krant uitleggen waarom die samenwerking zo belangrijk is?
"Heel veel ondernemers willen iets in 'hun' centra, maar zij hebben het - begrijpelijk - allemaal druk met het runnen van hun eigen zaak. Ik ga ze helpen om de juiste zaken op te pakken en te verbeteren. Zaken die te maken hebben met sfeer en beleving, veiligheid, beheer, marketing en communicatie en leegstand. In diverse werkgroepen bepalen we samen welke zaken prioriteit hebben voor Laarbeek in totaliteit en voor de kern in het bijzonder. Ik probeer de schakel te zijn tussen ondernemers, gemeente en eventuele andere partijen. Er zit voldoende creativiteit. We hoeven enkel in beweging te komen."

Kortgezegd ben je dus continu bezig met het verbeteren van de centra?
"Ja, dat is mijn werk. En in ieder dorp gaat dat op een andere manier, maar allemaal met hetzelfde doel. Ik werk vóór de ondernemers en met de gemeente. En dan is het niet dat ik al het werk uitvoer. Ik creëer juist samenwerkingen en verbindingen middels werkgroepen. Zelfwerkzaamheid en focussen op de juiste dingen, dat is belangrijk."

Waarom duurt het even voordat het zichtbaar wordt?
"Het zijn vaak projecten die een langere adem nodig hebben. Je kunt niet zomaar iets veranderen in een kern. Daarnaast heb ik veel van mijn uren in het eerste half jaar nodig gehad om de gemeente, ondernemers(verenigingen) en andere betrokkenen te leren kennen. Natuurlijk zijn er ook zaken die snel opgepakt en verbeterd kunnen worden, maar de meeste dingen duren wel even. Goed werk heeft even wat tijd nodig."

Kun je wat voorbeelden noemen?
Er zijn zaken die Laarbeek-breed opgepakt kunnen worden en er zijn zaken die alleen voor een kern zijn. Laarbeek-breed kun je denken aan de realisatie van 'hanging baskets' (grote bloembakken aan de lantaarnpalen) in de kernen, die op professionele wijze door een bedrijf worden opgehangen en beregend. Op dit moment zijn we ook bezig met de mogelijke realisatie van led-sfeerverlichting in heel Laarbeek. Als je naar een kern kijkt, gaat het vaak over de invulling van een kern. Eén van de grote uitdagingen op het Piet van Thielplein is de huidige leegstand. Dat is iets waar ik volop mee bezig ben. Samen met de gemeente, maar zeker ook met de vastgoedeigenaren. Daarnaast zijn we op dat plein heel specifiek in overleg om de huidige weekmarkt wat efficiënter en compacter in te richten. Een ander voorbeeld is dat we in Mariahout proberen om de viskraam weer terug in de kern te krijgen."

Heb jij als centrummanager ook iets van doen met het ondernemersfonds?
"Uiteraard. Alle verbeterprojecten in de kernen kosten geld. Een gedeelte van dit geld kan via ondernemersverenigingen opgevraagd worden bij het ondernemersfonds. Dit stimuleer ik uiteraard ook als centrummanager. Het ondernemersfonds is mede bedoeld om Laarbeek naar een hoger plan te tillen, dus daar moeten we dan ook met zijn allen gebruik van maken."

Vind jij dat het ondernemersfonds volledig tot zijn recht komt?
"Er zijn inmiddels al veel mooie projecten gerealiseerd, maar wat ik nog jammer vind, is dat er nog zo weinig samenwerking is. Ik heb het dan over cross-overs met de zorg, onderwijs, sport en cultuur. Deze pijlers dragen ook bij aan het ondernemersfonds, dus hier hebben we nog volop kansen om samen te werken en om gezamenlijke activiteiten te organiseren. Er zijn heel mooie combinaties tussen het bedrijfsleven en de zorg, onderwijs en sport en cultuur te maken en daar wil ik heel graag mijn steentje aan bijdragen."

Ben je tevreden over je eerste half jaar als centrummanager?
"Best wel. Ik heb veel mensen leren kennen en al veel goede contacten weten te leggen. Het begint zijn vruchten af te werpen. Ik werk – op papier – 16 uur per week voor Laarbeek. Daar zit ik regelmatig overheen, maar dat vind ik niet erg. Het is gewoon erg leuk! Ik heb al heel veel enthousiaste en gemotiveerde mensen mogen ontmoeten en samen gaan we Laarbeek nog fraaier, sfeervoller, veiliger en economisch sterker maken. En mochten er vragen zijn, gewoon even bellen, 06-13233383!"

Column

Je hebt zelf in de hand hoe je er mee omgaat

Elke keer als ik hun huis binnenkom groet ik haar enthousiast met 'goedemorgen' of 'goedenavond', maar ze groet me niet terug. Soms krijg ik een knikje of een glimlach terug. Een paar maanden geleden was dit nog anders. We voerden korte gesprekjes over koetjes en kalfjes, over dagelijkse dingen. Ik kom er vaak, dus de achteruitgang is duidelijk te zien. Al langere tijd heeft haar man dit ook in de gaten, we praten er af en toe over. Hij is een sterke man en houdt zich groot. Toch kan ik wel de pijn in zijn ogen zien. Zijn partner raakt steeds verder weg in haar eigen wereld, we krijgen steeds minder van haar terug.

Als ik de zorg wil beginnen moet ik duidelijk aangeven wat ze moet doen, waar voorheen volstond met 'Gaat u met me mee?' Ik liep dan vast vooruit. Nu begeleid ik haar van begin tot eindpunt van de zorg, anders loopt ze een verkeerde ruimte in, of staat verloren af te wachten wat er gaat gebeuren. Niet alle handelingen begrijpt ze nog, aanwijzingen volgt ze niet altijd trouw op, omdat ze niet begrijpt wat ik bedoel met 'Hiermee kunt u uw gezicht wassen'. Diepgaandere vragen als 'Hoe heeft u geslapen' of 'Hoe gaat het vandaag met u?' Is al helemaal niet mogelijk. Zelfs als ik deze vragen ombuig naar gesloten vragen als 'Gaat het goed met u?' Krijg ik geen duidelijk antwoord. Meestal lacht ze een keer, omdat ze wel een reactie wil geven, maar geen idee heeft wat ik haar vroeg, laat staan wat ze moet antwoorden. Wat er in haar hoofd omgaat weten haar partner en ik niet meer. We zorgen er met liefde voor dat ze er nog netjes bij zit en ze zich zo comfortabel mogelijk voelt, met alle respect voor de partner, zoveel liefde en geduld heb ik nog nooit gezien. Wat moet het heftig zijn om je partner zo te zien. Ze maken er samen toch het beste van, zolang het kan. Ze zien er beiden tip top uit, zijn snel tevreden en altijd even aardig. Hun gezondheid hebben ze niet in de hand, wel hoe ze daar mee om gaan.

Jubilerende Toneelvereniging zet een schitterende Zwarte Ruiter neer

Foto: Joost Duppen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Mariahout – Ter gelegenheid van het vijfenveertigjarig bestaan neemt Toneelvereniging Mariahout (TVM) je mee in het leven van Hans Gruijters, de Zwarte ruiter die ruim zestig jaar geleden de omgeving onveilig maakte. Een man met twee gezichten. Robin Hood of crimineel? Tijdens een wervelende voorstelling wordt het publiek meegesleept in het leven van een Brabants Boefje.

Goed of fout?
"Het is allemaal niet zo zwart-wit." is een van de teksten die Hans Gruijters tijdens het stuk uitspreekt. En zo is het. Tijdens de voorstelling groeit de sympathie voor het onbesuisde jongetje uit een groot gezin, dat telkens weer in verkeerde situaties belandt, met als triest eindpunt het doden van een postbeambte in Ravenstein. Het publiek ziet gaande de voorstelling Hans opgroeien. In flashbacks zie je de Zwarte Ruiter als jongen, adolescent, jong volwassene en op middelbare leeftijd, net uit de gevangenis. Steeds worstelt hij met goed en fout. Hij heeft een groot hart, maar laat zich verleiden tot het slechte. Een branieschopper. Als tegen het einde van het toneelstuk het door hem zelf gezongen lied 'Geef me een kans' klinkt, heeft het iets tegenstrijdigs. Eigenlijk is hij een boef, maar het is ook een goeie jongen. Zijn stem klinkt na zoveel jaren weer in Mariahout, de omgeving waar hij bij familie in café de Roskam kwam. Met recht een kippenvelmomentje.

Spektakelstuk
Als publiek kom je ogen en oren tekort. Prachtig zijn de massascenes met als hoogtepunten de Kersenoptocht en de bevrijdingsfeesten. Elke acteur van klein tot groot speelt de sterren van de hemel. Jong tot oud leeft zich in op het podium en draagt bij aan een prachtig kleurrijk schouwspel. Zangeressen, voor deze gelegenheid 'geleend' uit diverse Laarbeekse koren, zetten letterlijk hun beste beentje voor. Met prachtige zang en danspasjes lokken ze het publiek uit tot meezingen, wat wonderwel goed lukt. Acteurs hebben zich moeten verdiepen in verschillende rollen en vertolken de 196 karakters die in dit stuk voorkomen, met bijbehorende kledingwisselingen, op knappe wijze. De logistiek achter snelle changementen en het maken en aanpassen van de aankleding heeft achter de schermen veel tijd gekost. Het maakt de voorstelling nog boeiender om naar te kijken. Het eenvoudige decor komt door originele projecties tot leven. Je komt als publiek ogen tekort. Via ansichtkaarten en animaties worden de 34 verschillende locaties waar Hans Gruijters vertoeft uitgebeeld. Speciale effecten, dieren, auto's en een totaal gebruik van het theater maakt 'De Zwarte Ruiter' echt een spektakelstuk. Hopelijk komen veel mensen van deze schitterende voorstelling genieten.

Aarlese heemkundekring zoekt hulp

Aarle-Rixtel - Aan het Aarlese heemhuis worden regelmatig allerlei bijzondere voorwerpen aangeboden. Die worden uiteraard in dank aanvaard. Van sommige voorwerpen is echter nog niet bekend wat het eigenlijk is en waarvoor het dient. Deze keer vraagt de heemkundekring weer uw hulp.

Het voorwerp, wat op de foto wordt getoond, is deels van hout en deels van metaal. Aan de ene kanrtt zit een beweegwaarhendeltje met kunststof knop .aan de andere kant zich een metalen pin .Ze kunnen allebei bewegen. Aan de ene kant zit in het hout een inkeping waardoor een andere metalen pin loopt. Er is verder niets van bekend. Wie er meer van weet mag het zeggen. Kom zondagmiddags tussen 14.00 en 17.00 uur even langs het heemhuis aan de Kouwenberg om het voorwerp 'in levende lijve' te zien en ontrafel dit mysterie!

Houten vaten, Vito Corleone en Olijfolie

Ik heb de hele dag dat liedje uit de film 'The Godfather' in mijn hoofd en betrap me erop dat als ik het niet neurie dat ik het dan wel fluit. Het zal de zon en de omgeving wel zijn.

Nadat ik mijn rode wijn heb gemaakt laat ik deze 18 maanden rijpen in mooie nieuwe eikenhouten vaten uit Frankrijk, bij mij op de Quinta. De wijn krijgt daardoor ook een mooie touch van eikenhout. Uiteindelijk hoort wijn natuurlijk in de fles en dat bottelen doe ik meestal op een andere locatie bij een (grotere) 'Quinta' waar ik van een speciale bottel-/etiketteermachine gebruik kan maken.

De laatste gang van mijn wijnvaten naar die bottelarij maakt me wat weemoedig.

Als ik achter het vrachtwagentje aanrijd is het best spannend dat die vijf grote vaten er niet vanaf vallen maar ook een prachtig moment om te denken aan de jonge Vito Corleone die op Sicilië zijn vader hielp met houten vaten met olijfolie. Ik weet al niet meer of het in de film met paard en wagen was maar het totaalbeeld komt aardig overeen.

Het zal wel geen toeval zijn dat ik steeds dat liedje in mijn hoofd heb en het zal ook wel geen toeval zijn dat ik LUYT Portugese Olijfolie aan mijn winkeltje heb toegevoegd; het heeft zo moeten zijn.

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Heerlijke groentetaart met spekjes en champignons (4 pers.)

Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de ui en knoflook en bak het goudbruin in boter. Voeg de bloem toe en roer het goed door. Zorg dat het niet aanbakt. Halveer de champignons, snijd de prei in ringen, de wortel en pastinaak in blokjes en voeg samen met de spekjes toe. Voeg de room en rozemarijn er geleidelijk aan toe en laat alles 15 min. zachtjes sudderen met de deksel erop. Zorg dat het gaar is. Bak een bakvorm of taartvorm en schep er het groentemengsel in. Rol de plakjes bladerdeeg uit tot Eén groot vel en snijd er repen van. Leg de repen horizontaal en verticaal op zodat je een gevlochten matje krijgt. Smeer het matje in met eigeel en leg het voorzichtig op het groentemengsel. Snijd de randen bij en zet het 25 min. in de oven tot het goudbruin is. Serveer lekker met pasta of een salade.

Foto: Marcel v.d. Kerkhof (B&D)

Zus van Bommel

Foto: Mark Barten

Kienen in Lieshout

Lieshout – Carnavalsvereniging de Raopers houdt vrijdag 14 september een kienavond in het Dorpshuis van Lieshout.

De avond begint om 20.00 uur en de zaal is open om 19.00 uur. Iedereen is welkom om mee te kienen.

Mariahoutse broers laten oude motoren loeien op koks

Joep, Pieter en Rene Sanders op de motoren Foto: Martin Prick

Tekst en foto: Martin Prick

Mariahout - De broers Joep, Pieter en René Sanders hebben op Ginderdoor een garage, waar oude Citroëns DS worden gerepareerd, maar ze zijn ook verwoede motoren-liefhebbers. Dan gaat het vooral over de motoren van beroemde Italiaanse, Engelse en Duitse komaf van vóór 1968. Op 16 september rijden zij met vele anderen demoraces bij de Kokse hoeve.

Demo's
Een BSA van 1951 is één van de vele motoren, die tot de collectie van de broers behoort. Oorspronkelijk als legermotor in gebruik geweest wordt deze motor gebruikt om demotochten mee te rijden, zoals dat regelmatig in Nederland gebeurt. De HMV (Historische Motoren Vereniging) organiseert op veel plaatsen dit soort tochten, waarbij de deelnemers laten zien, wat deze oude motoren presteren. "Het zijn officieel geen races, maar een zeker wedstrijdelement zit er toch altijd in", vertelt Joep. De BSA die zij hier hebben staan werd veel als zijspanmotor gebruikt en had een cilinderinhoud van 500 cc, erg veel in die tijd. Ondanks dat de motor uit de tijd net na de oorlog stamt, is er veel aan verbeterd. Een elektronische ontsteking werkt veel beter dan de originele uitvoering, want er is veel minder kans op storingen. "Er wordt veel aan aangepast, zonder dat dat direct aan de buitenkant van de motor te zien is", legt Pieter uit, "de vereniging staat dat ook toe, als er aan het motoruiterlijk maar niet veel verandert".

Pk's
De hobby van de broers ligt vooral op het gebied van de oude racemotoren. Dat doen ze graag: tijdens een demowedstrijd deelnemen aan een stratenwedstrijd, waarbij de oude beestjes zo snel mogelijk hun rondjes draaien. "Er is steeds meer belangstelling voor deze oude motoren", vertelt Joep. "En heel apart: óók uit de vrouwelijke hoek!" Vroeger zag je wel wat vrouwen als passagier in een zijspanmotor, maar er komen steeds meer vrouwen en meisjes als coureur en dus mèt motor naar de wedstrijden toe. Joep legt uit, dat de hobby niet duur hoeft te zijn. De échte 'snoepjes van de week' zijn natuurlijk kostbaar, maar als je begint met oude Oostblokmerken als MZ of CZ, dan is het heel goed te betalen. Vooral het gezamenlijk sleutelen aan de motoren in de garage van Sanders is een tweewekelijks terugkerend gezellig avondje. Motorliefhebbers uit de hele regio komen er om advies te krijgen van de broers op het gebied van storingen aan de motors. Iedereen heeft wel wat ideeën om nòg wat meer pk's uit de antieke beestjes te persen, vaak met een beetje hulp van moderne technieken.

Nostalgie
Op 16 september houdt de vereniging een demonstratie van hoe er in de jaren 1950-1960 werd geracet op oude motoren. Dit evenement vindt plaats op het terrein van de Kokse Hoeve in Gemert. Het evenement is voor iedereen toegankelijk voor de prijs van €5,00. Om 10.00 uur begint de training. Vanaf 13.00 uur volgen dan de demoraces. Dan kan iedereen de oude merken Kreidler, Minarelli, Motobi (mèt kracht-ei), Benelli, Cotton en Norton rijdend bewonderen. Als in vroeger dagen kun je van de sfeer genieten, die op een racedag rond de oude stratencircuits hing. Meer info over de vereniging: www.hmv-nederland.com.

Lezing over biomimicry bij IVN Laarbeek

Foto: Piet Segeren

Aarle-Rixtel - Bij IVN Laarbeek wordt donderdag 20 september een lezing gegeven door een lid van de club. Piet Segeren zal dan vanaf 20.00 uur de avond verzorgen. De lezing gaat over biomimicry. De locatie is zoals gebruikelijk clubhuis de Bimd van het IVN aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel.

Biomimicry is de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Biomimicry is een nieuwe manier van kijken naar en waarderen van de natuur. Leren van de natuur gaat veel verder dan het opdoen van inspiratie. Gedetailleerde studies van structuur en functie van biologische fenomenen maken het mogelijk om technieken te gebruiken die ontstaan zijn in de loop van de 4 miljard jaren evolutie door het mechanisme van selectie. In de voordracht komen een aantal voorbeelden aan bod van hoe de mens gebruik heeft gemaakt van voorbeelden uit de natuur om bepaalde problemen op een efficiënte en duurzame manier op te lossen.

Het zal ongetwijfeld een boeiende avond worden. Piet Segeren heeft in de loop van de jaren in binnen- en buitenland een enorme kennis opgebouwd van de biologische landbouw. En hij zal zijn lezing met voorbeelden uit de praktijk kunnen ondersteunen. Hele kleine beestjes zijn van meer belang voor de mensheid dan velen denken. De natuur als leermeester is door velen vergeten. Misschien kan deze lezing mensen weer op het goede spoor zetten. Iedereen is van harte welkom.

12e deelname Running Team Laarbeek aan Roparun

Laarbeek – Running Team Laarbeek neemt op 8, 9 en 10 juni voor de 12e keer deel aan de Roparun, de langste non-stop estafetteloop ter wereld van Parijs of Hamburg naar Rotterdam.

Oorspronkelijk liep het parcours van Rotterdam naar Parijs, vandaar Roparun. Running Team Laarbeek loopt de route vanaf Hamburg. Doelstelling is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor patiënten met kanker om het motto van de Roparun te kunnen uitvoeren: 'Trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen bakt het Running Team wafels tijden de kerstmarkten bij De Biezen, zijn zij actief bij vlooienmarkten in Aarle-Rixtel. Ook wordt er een sponsordiner georganiseerd, een spinningmarathon, een muziekavond en nog veel meer activiteiten.

Mocht u interesse hebben om een keer mee te doen met de Roparun, als fietser, navigator of mee te helpen met de catering, neem dan contact op met Mies van Berlo, mail: organisatie@runningteamlaarbeek.nl. Dit adres kunt u ook gebruiken als u alleen mee wilt helpen met de activiteiten. Het meedoen aan de Roparun kost €60,00. Dit bedrag is voor het shirt en het eten onderweg en andere bijkomende kosten. De leden van Running Team Laarbeek betalen dit zelf, zodat alle sponsorgelden ook daadwerkelijk naar het goede doel gaan.

Koningsschieten op het Rode Schutplein

Aarle-Rixtel - Voor de 43e keer is op zaterdag 8 september in Aarle-Rixtel op het Rode Schutplein het jaarlijkse koningsschieten voor de pleinbewoners gehouden.

Onder begeleiding en toezicht van het Margaretha Gilde (Rooi Schut) werd er door de bewoners van het plein op de houten vogel, die voor dit doel is gemaakt, geschoten. Op het plein staat een paal, die speciaal voor het koningsschieten is aangepast: het hele jaar door hangt er de gemeentevlag, een dag per jaar prijkt er een houten vogel op.

Voorafgaand aan de ceremonie werden Tini Vervoort en zijn vrouw Maria gehuldigd vanwege de goede zorgen die zij aan het plein besteden. Laarbeek is de groenste gemeente van Europa, het Rode Schutplein bewees tijdens deze hete zomer het groenste plein van Laarbeek te zijn dankzij hun niet-aflatende zorg.

De voorzitter van de buurtvereniging, Niek van der Zanden, overhandigde hen daarvoor een zilveren aandenken: een ketting en een speld met het zilveren logo van het plein.

Hierna begon het schieten. Helaas bleek de vogel te taai en werd tijdens het schieten besloten hem te vervangen door een 'lichtgeraakter' exemplaar. En snel daarna sneuvelde, na zo'n 200 schoten, de vogel door het sublieme schot van Niek van der Zanden, de reeds genoemde voorzitter van de buurtvereniging. Hij haalde met het schot, onder tromgeroffel van de Schut en luid applaus en gejuich de vogel naar beneden. Helemaal in stijl werden hem daarna de koninklijke versierselen omgehangen en bracht het Margarethagilde hem de vendelgroet. Daarna werd de koning plechtig naar huis begeleid. Voor een heel jaar mag Niek zich koning van het Rode Schutplein noemen.

Open Actiedag SIEMei Veghel

Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) houdt op zondag 23 september a.s. een Open Actiedag op de locatie Noordkade in Veghel.

Er worden demonstraties gehouden met machinerieën die in het verre verleden werden gebruikt en door vrijwilligers van SIEMei zijn opgeknapt en weer operationeel zijn. Zo wordt een Hoover dragline gepresenteerd en een Grave kraan in werking gezet.
Verder staat er een grote waterpomp die met water uit het havengebied zal zorgen voor een enorme waterverplaatsing. Ook zijn er diverse motoren in actie zoals een Deutz stationaire motor en zaagmachines.

Een authentieke autobus vervoer bezoekers naar en van het spoor nabij de Vorstenbosscheweg. Hier staat een rangeerloc van het type SIK 252 waarmee gereden wordt terwijl er ook een bollenwagen en een goederenwagon te bewonderen zijn. Met een railfiets kan van het spoort gebruik worden gemaakt. Zowel in het museum als bij het spoor zijn vrijwilligers van SIEMei aanwezig die informatie verstrekken. Het is gratis entree.

'Anti-discriminatiemuntjes' verkrijgbaar voor Latcho Diewes

Laarbeek – Inwoners die komend weekend naar Latcho Diewes gaan in Venray kunnen een 'anti-discriminatiemuntje' ophalen aan de Lange Zwaard 8a in Beek en Donk. In ruil voor dit muntje krijg je tijdens Latcho Diewes een gratis 'Sinti-broodje'. Latcho Diewes vindt dit jaar niet in Beek en Donk plaats, maar in Venray.

De vergunning voor Latcho Diewes is in Laarbeek niet rondgekomen. De organisatie wijkt daarom uit naar Venray. In een grote evenementenhal houden zij komend weekend, zowel binnen als buiten, het festival Latcho Diewes. Er treden veel artiesten op, er wordt een inkijkje gegeven in de Sinti-cultuur en er is volop vermaak voor kinderen.

Latcho Diewes vindt plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 september in Evenementenhal Venray. Vrijdag duurt het festival van 16.00 tot 23.00 uur. Zaterdag kun je terecht van 14.00 tot 23.00 uur. Wie een 'anti-discriminatiemuntje' wil, kan dit op bovenstaand adres ophalen. Liefst even bellen van tevoren: 0492-464506.

Jubileumconcert in Aarle-Rixtel

Rob Rassaerts en Margot Pagels

Aarle-Rixtel – Margot Pagels en Rob Rassaerts vinden dat ze weer toe zijn aan een muzikaal feestje, zeker na het bereiken van enkele mijlpalen.

Margot Pagels werd pasgeleden 70 jaar, zingt als sopraan regelmatig solistisch, is bijna 50 jaar lid van Gemengd Koor De Klokkengieters Aarle-Rixtel en functioneert daar ook als tweede dirigent.

Rob Rassaerts is net 80 geworden, was ruim 32 jaar dirigent van De Klokkengieters en is al 70 jaar organist, waarvan in oktober 2018 40 jaar in de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie in Aarle-Rixtel.

Terecht voldoende aanleiding om met muziek deze gebeurtenissen te herdenken. Dat doen de jubilarissen maar wat graag in samenwerking met De Klokkengieters o.l.v. Jan van de Beek, want met dat koor traden en treden zij veelvuldig op, in Aarle-Rixtel en daarbuiten.

Op zondag 7 oktober, om 15.00 uur, vindt er een jubileumconcert plaats in de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie te Aarle-Rixtel. Deze kerk is uitermate geschikt voor koor-, orgel- en andere instrumentale en vocale muziek; een geweldige, door velen geprezen akoestiek, en twee orgels, waarvan het monumentale Smits-orgel tot over de landsgrenzen grote bekendheid geniet.

Op het programma - voor elk wat wils! – staan werken voor sopraan en orgel, voor orgel solo, voor koor a capella, voor koor en orgel en ook nog voor koor, sopraan en orgel. Een afwisseling van optredens die, zo hopen de uitvoerenden, oog en oor van de luisteraar zullen strelen. Er is en wordt momenteel flink gestudeerd en gerepeteerd, tot in de kleine uurtjes en met de nodige zweetdruppeltjes!

Iedereen is van harte uitgenodigd dit muzikale festijn mee te maken. De toegang is vrij en na afloop is iedereen welkom voor een gezellig samenzijn in De Couwenbergh.

Nordic walking met de beweegtuingroep

Lieshout – Voor de beweegtuingroep in Lieshout stond vrijdag 7 september 'nordic walking' op het programma. Jaccy van den Enden, sportcoach van Laarbeek en zijn stagiaires van Laarbeek Actief zijn fanatiek bezig geweest om de clinic zo goed mogelijk te laten verlopen.

De sporters van de beweegtuin zijn allemaal 55+ en komen iedere dinsdag of vrijdag tussen 10.00 en 11.00 uur met veel plezier sporten. Eens per 8/9 weken hebben zij met de hele groep een naaste activiteit, een keer wat anders dan bewegen in de beweegtuin. Deze hebben zij zelf bedacht of wordt bedacht door Laarbeek actief. De activiteit van deze keer was nordic walking.

Ze zijn begonnen bij de beweegtuin waar iedereen het juiste materiaal kreeg, of ze hadden de stokken zelf meegenomen. Er werd gezamenlijk een warming-up gedaan, waarna ze zijn begonnen aan een wandeling van 3,8 kilometer. Tijdens de wandeling hebben ze allerlei spellen gedaan. Van het overgooien van elkaars stokken tot het maken van een hinkelbaan, waar iedereen veel plezier aan heeft beleefd.

Natuurlijk werd ook uitgebreid de tijd genomen om te kletsen en om foto's te maken van de mooie paddenstoelen naast de weg. Aan het einde van de wandeling hebben ze nog gezellig wat gedronken.

Kom jij ook de volgende keer naar de beweegtuin in Lieshout? Op dinsdag en/of vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur gratis in de buitenlucht bewegen onder begeleiding. Tot dan!

Bas Vossenberg wint Kermisvissen Sparta'25

Beek en Donk - Op maandag met de kermis is het al jaren een traditie, kermisvissen bij Sparta'25. Deze keer was het toch een beetje anders omdat er stil werd gestaan bij het overlijden van Loek Beekmans afgelopen week.

Achttien fanatieke vissers gingen de strijd aan met elkaar. De zon scheen heerlijk dus het was heerlijk langs de waterkant. Meer dan 20 supporters stonden langs de waterkant het weer beter te weten, het leek wel op voetbal. Maar uiteindelijk is het toch een serieuze bezigheid. Dit jaar was het Bas Vossenberg, een vaste top drie visser, die de meeste vis, in lengte beoordeeld, had gevangen. Hans van Eert was tweede en Harrie Verhofstad eindigde op een keurige derde stek.

Bas Vossenberg (l) en Patrick Beekmans (r)

De prijsuitreiking werd dit jaar gedaan door Patrick Beekmans, de zoon van Loek Beekmans. Loek was vele jaren geleden mede-initiatiefnemer van het kermisvissen. En dat het initiatief goed was blijkt wel uit de nog steeds vele vissers en bezoekers van deze activiteit op kermismaandag. Voor de prijsuitreiking was er dan ook een minuut stilte ter nagedachtenis aan Loek. Een echte groen-witter.

Hans van Eert werd vervolgens naar zijn viskraam op de kermis gestuurd om ervoor te zorgen dat de hongerige magen gevuld konden worden. De gebakken vis en kibbeling smaakten uitstekend. De vele aanwezigen maakten het daarna gezellig in de kantine. Een geslaagde activiteit die volgend jaar weer op de activiteitenkalender staat. Dus kermis maandag, kermisvissen.

Kermismiddag Zonnebloem Lieshout

Lieshout – De Zonnebloem Lieshout heeft dinsdagmiddag 4 september de jaarlijkse muziekmiddag met een kermistintje gehouden. Het muzikale gedeelte werd verzorgd door het seniorenorkest van harmonie Sint Caecilia.

Het was een erg goed bezochte middag met niet alleen de gasten van de Zonnebloem, maar ook de senior bewoners van Franciscushof en een aantal bewoners van zowel kleinschalig wonen als van het logeerhuis. Daarnaast komen er altijd een aantal mensen uit het dorp die het seniorenorkest volgen bij hun optreden. Het grasveld voor het Franciscushof was daarom goed gevuld met circa 50 mensen.

Na het gebruikelijke onthaal met koffie en cake kon de muziek beginnen en kon het seniorenorkest laten horen dat ze een grote variatie aan muziek kunnen spelen. Het was mooi, daar werd volop van genoten. In de pauze was er weer de minikermis waar de gasten hun vaardigheid in blikgooien en met darts ballonnetjes laten klappen konden tonen. Het touwtrekken ging de mist in omdat de touwtjes in een grote knoop waren veranderd. Na elk spelletje konden de gasten grabbelen in een zak met prijsjes die bij een kermis horen en die ook door de kramen van de grote kermis beschikbaar waren gesteld. Natuurlijk ontbraken de toastjes paling en de oliebollen (gedeeltelijk gesponsord door de oliebollenkraam van de fam. Semler) niet. Deze lekkernijen werden door iedereen erg gewaardeerd en er bleef dus niets over.

Na de pauze was het seniorenorkest weer aan de beurt om de bezoekers te trakteren op een mooie serie muziekstukken. De middag werd afgesloten met een loterij; daarbij viel op dat het lot een aantal mensen wel erg goed gezind was, zelfs zo dat die de prijsjes opnieuw lieten verloten. Na afloop waren er veel fijne reacties, en dat maakt het organiseren zo leuk!

Brabant Stoet in Bergen op Zoom
Gezamenlijk optreden drie harmonieën Laarbeek

Laarbeek - Met bijna 200 personen zijn de drie harmonieën van Laarbeek gezamenlijk ruim vertegenwoordigd tijdens Brabant Stoet in Bergen op Zoom op zondagmiddag 16 september. Het gezamenlijke optreden gebeurt onder de gelegenheidsnaam Het Tweede Brabants Orkest.

In Bergen op Zoom zijn meer dan honderd lopende en rijdende voorbeelden van cultuur te zien. Denk hierbij aan gilden, muziekgezelschappen, steltlopers, reuzen en carnavaleske groepen. De deelnemers komen uit tal van plaatsen in Noord-Brabant en uit de Belgische Brabant-provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. Als een kleurig lint trekken de 2500 deelnemers door het centrum van Bergen op Zoom en laten zich zien en horen aan alle toeschouwers langs de drie kilometer lange route. Het wordt de grootste optocht die ooit in Brabant te zien is geweest. De indrukwekkende Laarbeekse harmonie, met als deelnemersnummer 108, staat onder leiding van tambour-maître Theo Peren.

Het is alweer het derde gezamenlijke optreden van harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk, St. Caecilia uit Lieshout-Mariahout en De Goede Hoop uit Aarle-Rixtel, onder de naam Het Tweede Brabants Orkest. Deze naam werd bedacht door commissaris van de Koning Wim van de Donk tijdens de opening van het Mariahouts Openluchttheater in 2012. Tijdens de komst van de koning (op 12 juni 2013 in Den Bosch) trad het gelegenheidsorkest samen met Guus Meeuwis op. Ook was er een gezamenlijk optreden tijdens de installatie van burgemeester van der Meijden in 2016.

KBO Beek en Donk bezoekt waterschap

Beek en Donk – Een twintigtal Beek en Donkse KBO-ers ging donderdag 6 september op excursie bij het waterschap Aa en Maas, waarbij ze werden ontvangen door de deskundige gids Ad Hartjes.

Ad wachtte hen op bij het oude dieselgemaal 'Caners', gelegen in het gehucht 'Gewande' in Empel. Na een introductiefilmpje vertelde Ad honderduit over hoe men probeert de waterstanden te beheersen, waarbij in droge tijden het water zoveel mogelijk wordt vastgehouden om verdroging van de polders te voorkomen en in natte tijden het ongekeerde wordt gedaan, dus hoe de polders worden doorgepompt om overstromingen te voorkomen. Op een kaart was zichtbaar hoe de diverse weteringen en rivieren door het landschap lopen en waar water wordt 'ingelaten' of juist wordt weggepompt, waarbij men zoveel mogelijk gebruik maakt van natuurlijk verval. Ad startte de oude dieselpompen nog eens op en vertelde dat deze pomp niet meer in gebruik is sinds 1979 omdat 300 meter verderop sinds die tijd het volautomatisch gemaal 'Gewande' het werk van het oude Caners heeft overgenomen. Uiteraard wilden de aanwezigen dat zien en na een kopje koffie begaven ze zich naar het 'nieuwe' gemaal Gewande. Ze mochten de machinekamer bezoeken en ook hier hing aan de wand een groot plateau waarop de waterlopen in diverse kleuren verlicht werden en waarbij Ad aangaf wat de diverse functies van de verschillende waterlopen waren. De pompen hebben een capaciteit van maar liefst 5000 kubieke meters per minuut en er stonden er een zestal, aangedreven door motoren van circa 600 kilowatt.

Al met al een interessante en leerzame excursie en voor de mensen die niet zijn mee geweest, jullie hebben echt iets gemist. De volgende excursie, een bezoek aan een meerval kwekerij, staat gepland voor 25 oktober. Bent u nog geen lid van de KBO? Aanmelden kan altijd via secr.kbobd@gmail.com, meer info via www.kbo-beekendonk.nl.

Verplaatsen Lagerhuisdebat

Beek en Donk - Door het grote aantal aansprekende activiteiten in de week van 27 september, in de gemeente Laarbeek, heeft Dorpsraad Beek en Donk besloten het Lagerhuisdebat te verplaatsen naar donderdag 14 februari 2019.

U zult via DeMooiLaarbeekKrant en andere media op de hoogte worden gehouden over de stellingen die dan besproken zullen worden.

Lezing bij Vrouwenbeweging

Beek en Donk – Vrouwenbeweging Beek en Donk pakt de draad weer op na de zomerstop. Op dinsdag 18 september houden zij de eerste avond in de zaal van 't Huukske in Beek en Donk.

Tijdens deze avond wordt een lezing en demonstratie gegeven over schoonmaak, cosmetica en medicijnen door de dochter van Corrie en haar collega. Alle leden van Vrouwenbeweging Beek en Donk zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De avond begint om 20.00 uur.

Vrouwenbeweging Beek en Donk wenst de dames veel succes deze avond en de leden een mooie avond.

Bouwafval gedumpt in Mariahout

Mariahout – In de bossen van Mariahout – achter zorgboerderij Grootenhout – is zondagmorgen 9 september veel bouwafval aangetroffen.

Kleine stukjes tempexafval wijzen erop dat dit vermoedelijk uit de richting van Son en Breugel afkomstig is, omdat zij vanuit de richting van Olen aan zijn komen rijden.

14 / 28

Nieuwe koning bij Sint Antoniusgilde Beek

Beek en Donk - Tijdens het koningschieten van het Sint Antoniusgilde Beek, op maandag 14 september 2015, schoot voor het eerst in de eeuwenoude geschiedenis van dit gilde een vrouw zich tot koning. Tonny Gevers, die haar echtgenoot Jan als haar gemaal koos. Na drie jaar koning te zijn geweest kwam maandag 10 september 2018 een einde aan de drie jaar van haar koningschap.

's Morgens om acht uur ging het gilde naar Zaal De Tapperij aan de Kerkstraat, waar het koningspaar het gilde uitgenodigd had voor de koffietafel. Daar werd ook de traditionele vendelgroet gebracht aan het koningspaar. Vervolgens ging het gilde naar woonzorgvoorziening De Regt, waar gildepastor Jan Engels voorging in een gebedsdienst. Hierna werd daar de koffie gedronken. Het bezoek aan De Regt werd afgesloten met een vendelgroet aan de bewoners en personeel van De Regt en aan een aantal gasten. Het ochtendprogramma werd afgesloten met een bezoek aan het Antoniusplein, waar ook weer gevendeld werd.

Hierna ging het gilde naar de schietaccommodatie't Wipke voor het hoogtepunt van de dag, het koningschieten. Om 13.00 uur begonnen de eerste gasten binnen te komen en werd begonnen met de ceremonies die bij het koningschieten horen. Vervolgens werden de eerste schoten gelost, door Jan Engels namens de kerkelijke overheid, wethouder Ria van der Zanden namens de wereldlijke overheid, de afgaande koning Tonny Gevers, Ria Duitsman, kapitein van het gilde en keizer Huub van den Bergh. Vervolgens kwamen de andere leden van het gilde aan bod. Na de eerste ronde bleven drie schutters over die wilden gaan voor het koningschap, namelijk Tonny Gevers, Toine Steegs en Bert van Kaathoven. Het was Toine Steegs die met het 191ste schot de vogel naar beneden haalde. Hij gaf aan zijn echtgenote Jolanda als koningin aan te willen nemen en na het afleggen van de belofte om zich te willen houden aan de verplichtingen die het koningschap met zich meebrengen, werd de koning geïnstalleerd.

Van de mogelijkheid om mee te schieten voor Zilveren Kruisen werd door veel aanwezigen gebruik gemaakt. Helena van Kessel schoot met het 171ste schot het eerste kruis, Pierre Steegs, erekoning van het Lieshoutse Servatiusgilde met 62 schoten het tweede, en het derde was na 66 schoten voor Gerard Maas.

Tenslotte werd er nog geschoten om vleesprijzen. Eigenaars van de loten met de nummers 534, 693 en 700 kunnen contact opnemen met Ria Duitsman, tel. 0492-461070.

16 / 28

Donderdag 13 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Na afloop van de viering wordt er door de zusters een kop koffie aangeboden. U bent van harte welkom!

Vrijdag 14 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Zaterdag 15 september
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

13.30 Aarle-Rixtel Mariakapel
Gildemis Teerdag Onze Lieve Vrouwe gilde

Intentie in deze viering voor de overleden gildebroeders van het Onze Lieve Vrouwe gilde, tot welzijn van de parochie

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Koos Bouw-Aalders (jrgt), Frans van Rooij (mged), Door Schepers-Meulensteen (mged), Johan van Berkel en familie.

Na afloop van de viering wordt er koffie of thee geschonken. U bent van harte welkom!

Zondag 16 september
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering met samenzang

Intenties in deze viering voor: Vervolgde Christenen in Indonesië, Tot welzijn van de parochie.

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering m.m.v. Michaëlkoor

Intenties in deze viering voor: Tonnie Roijackers-Gottmer (fund), Mina Dekkers-Daniëls, Cor Jansen (verj,mgd), Piet van de Ven, Sjef van Vijfeijken (verj).

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering m.m.v. Michaëlkoor

Intenties in deze viering voor: Ben van der Heijden, Frans Toonen en echtgenoot Gerda Toonen-Daniëls, Dina Verhagen, Joop van der Coer, Harrie van Empel en Hélène de dochter (nms buurt), Sjef Rooijakkers.

Maandag 17 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Dinsdag 18 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Mariahout Zusters van Barmhartigheid
18.30 Eucharistieviering

Woensdag 19 september
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Mededeling:
Informatieavond Vormsel wordt gehouden op maandag 24 september om 19.30 uur in het parochiecentrum, Kerkstraat 3 te Beek en Donk.

Vanaf 1 november wordt de Hl mis in Lieshout verzet van zondagmorgen 09.30 naar zaterdagavond 19.00 uur. De misintenties die al opgegeven zijn gaan automatisch van de zondag naar de zaterdagavond. De Hl mis in Mariahout wordt ook verzet die gaat op zaterdagavond van 18.30 uur naar 17.30 uur.

Op dinsdag 25 september gaan we als parochie naar Kevelaer. We vertrekken om 09.00 uur en zijn om 18.00 uur weer terug. De kosten bedragen € 35,00 dit is inclusief busreis, diner, koffie met gebak. U kunt zich hiervoor opgeven op de parochiecentra.

Aanbieding van een cheque aan de zusters van het Kostbaar Bloed Aarle-Rixtel. Op de foto staat ook de nieuwe koning Mario Van den Elsen

Gildebroeder Mario van den Elsen opnieuw koning St. Leonardusgilde

Beek en Donk - Nadat het gilde St. Leonardus uit Beek en Donk op vrijdagavond 7 september de kermis had geopend, volgde zaterdag 8 september tijdens een prachtige zomerdag een druk programma. Hierbij werd met veel spanning uitgekeken naar de nieuwe koning voor het gildejaar 2018-2019.

Al vroeg in de morgen trok het gilde met trom, vendels en vaandel naar Mario van den Elsen om de afgaande koning een vendelgroet te brengen. Ze werden bij hem gastvrij onthaald. Na een borrel en een broodje was het tijd voor de gebedsdienst in de Leonarduskapel. Omdat de gildepastor niet aanwezig kon zijn, werd zijn taak waargenomen door gildebroeder Cees Huijbregts.

Na de gebedsdienst werd koers gezet naar 't Wipke om samen met de gildebroeders en gildezusters en enkele genodigden te genieten van een goed verzorgde lunch. Rond de klok van 13.30 uur startte het officiële programma met een drievoudige rondgang om de koningsvogel voor de verwijdering van de boze geesten en werd de zegen gevraagd voor de koningsvogel, zodat die met een gerust hart in flarden kon worden geschoten. Wie het laatste stukje eraf schoot mocht zich de nieuwe koning noemen. Op het 121ste schot was het raak. Mario van den Elsen haalde het laatste stukje naar beneden en is nu tweemaal achter elkaar en voor de vierde keer koning van het gilde! Mario van harte gefeliciteerd en het gilde wenst jou weer een heel gezellig koningsjaar.

Na de installatie van de nieuwe koning traden drie zusters aan van het Kostbaar Bloed te Aarle-Rixtel om ten overstaan van het bestuur van de Stichting Goede Doelen een cheque in ontvangst te nemen van €1.000,00. Dit was het nettobedrag van de Fietste Mee 2018. Het toegezegde bedrag gaan de zusters gebruiken voor de bekostiging van een project ten behoeve van kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika.

Bij het kruisschieten viel André van Nunen met 2 kruisen in de prijzen en Jan Huijbers mocht het derde kruis in ontvangst nemen. Het jeugd geweerschieten werd gewonnen door Mike Manders. Er werd nog een tweede wedstrijd gehouden onder de jeugd en de winnaar daarvan was Raf van der Bruggen.

Ten slotte volgde nog een laatste activiteit: het schieten van de kermiskoning(in). Het was weer een spannende wedstrijd en gildezuster van het St. Antoniusgilde, Jolanda Steegs, wist bij het 63ste schot de titel van kermiskoningin te bemachtigen.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en graag wil het gilde iedereen die heeft meegewerkt aan de gilde-activiteiten hartelijk danken voor de spontane medewerking.

Oudijzeractie en verkoop tweedehands fietsen

Aarle-Rixtel - Het is mogelijk om zaterdag 15 september oude metalen in te leveren ten behoeve van harmonie De Goede Hoop in Aarle-Rixtel. Tussen 09.00 en 11.00 uur kunt u daarvoor terecht op het terrein tussen de Boerenbond en Grandcafé Stout aan de Dorpsstraat 82.

Leden van de harmonie zijn aanwezig om de materialen in ontvangst te nemen. Alle soorten oude metalen zijn welkom. Daarnaast ook: elektrakabels, witgoed en oude computers. Er worden géén koelkasten, diepvriezers en televisies aangenomen! Overige huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, drogers en magnetrons zijn nog steeds welkom.

Indien uw spullen te zwaar of te omvangrijk zijn om te brengen, dan komen we ze op de oudijzerdag in de loop van de morgen ophalen. Bel daartoe Louis van de Weijer, op de vrijdag vóór de oudijzerdag, tel. 06–12953099. Als u aan het opruimen bent en u wilt direct van uw genoemde spullen af, dan kunt u die deponeren op het eerder vermelde terrein achter de beukenhaag tegen de muur van de Boerenbond. Gelieve geen spullen aan te leveren die voor het grootste gedeelte uit kunststof bestaan of op de stort thuishoren. Ook oude fietsen kunnen aangeleverd worden. Deze worden gerepareerd en weer rijklaar te koop aangeboden. De fietsen kosten ca. 20 tot 40 euro per stuk. De fietsen zijn te koop op elke derde zaterdag van de maand, de vaste oudijzerdag.

Activiteiten KBO Mariahout

Mariahout – KBO Mariahout heeft in september enkele activiteiten op de agenda staan.

Op 19 september brengen ze een bezoek aan de hondensport. Vertrek vindt plaats bij de kerk om 13.30 uur. Dinsdag 25 september wordt de laatste fietstocht van het seizoen gehouden. Twee dagen later (27 september) vindt de eerste kaartavond van het winterseizoen plaats. Hierbij zijn levensmiddelen te winnen, ook met de loterij. Het kaarten begint om 20.00 uur in de zaal van de Pelgrim. Deze is open vanaf 19.30 uur.

De reis naar Andre Rieu is vol. U kan nog wel op de wachtlijst. Als u zich al opgegeven heeft en nog geen rekening hebt ontvangen, neem dan contact op met A. Vialle, tel. 0499-842323 en dan komt het alsnog in orde.

Tiffany en glas-in-lood van Thea de Jong

Thea de Jong

Tekst: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Een prachtig glas-in-loodraam en een kleurrijke Tiffany lamp in de vorm van een bloem: dit en nog veel meer kunstwerken worden gemaakt door Thea de Jong. Bijna dagelijks is zij daarom te vinden in haar sfeervolle atelier aan de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel.

Thea, Tiffany en glas-in-lood zijn allebei vormen van glasbewerking. Wanneer pas je de ene vorm toe en wanneer de andere?
"Met Tiffany werk je met tin en soldeerbout. Hiermee kun je gedetailleerde vormen maken. Daarom gebruik ik deze techniek voor het fijnere werk. Glas-in-lood, de naam zegt het al, werkt volgens een andere techniek waarmee je meer grovere lijnen krijgt."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Ik haal mijn inspiratie uit de natuur, vooral uit veldbloemen. Als ik een mooie bloem zie, zoek ik deze thuis op in de boeken en maak er een schets van. Die schets werk ik uit op papier, eigenlijk een soort patroon. Zo kan ik bekijken of ik de bloem in glas kan vangen. Hierbij ben ik wel kritisch, de natuurlijke uitstraling van de bloem moet behouden blijven. Alleen als het ontwerp echt naar mijn zin is ga ik de bloem uitwerken."

Hoe ga je daarbij te werk?
"Bij Tiffany begin ik met het zoeken van het juiste gekleurde glas en teken hierop mijn patroon. Ik snijd, slijp en was het glas en plak koperfolie op de randen. Dit is nodig om het tin goed te laten hechten, een secuur werkje. Met tape en wat tin op de kleine puntjes zet ik de bloem grofweg in elkaar. Als ik daar tevreden over ben ga ik het geheel vertinnen. Daarna volgt het nette afwerken. Hierbij moet je voorzichtig te werk gaan zodat het glas niet knapt. De werkwijze van glas-in-lood is deels vergelijkbaar: je maakt een ontwerp en snijdt het glas. Maar omdat je vooral op platte vlakken werkt is hierbij het reken- en meetwerk erg belangrijk."

Tiffany of glas-in-lood?
"Beide werkvormen hebben hun eigen charme. In Tiffany kan ik goed mijn inspiratie kwijt: kan ik die bloem in glas vangen? Het mooie van glas-in-lood is om de speling van het zonlicht te vangen. Het is allebei zo leuk omdat het een vorm van inspanning is die voor totale ontspanning zorgt en waar ik al mijn ideeën en creativiteit in kwijt kan. Omdat ik er zelf zo blij van word is het ook erg leuk om het weg te leren. Toen ik daarvoor verzoekjes kreeg ben ik dan ook begonnen met het geven van cursussen."

Hoe is je liefde voor deze vormen van glasbewerking ontstaan?
"Toen in '94 iemand mij vroeg om mee te gaan naar een Tiffany-cursus was ik meteen verkocht. Ik begon te ontwerpen en ben zelf verder gegaan. Eerst in onze huiskamer, wat niet erg praktisch was met kleine kinderen. Later in de schuur die we enkele jaren geleden omgebouwd hebben tot een heerlijk atelier. Een leuk detail is dat we hier de glas-en-looddeuren van een afgebroken deel van het kapelletje (de jongenskapel) hebben kunnen verwerken. Deze zijn een erfstuk van mijn schoonvader Karel de Jong. Hij gebruikte ze als afscheiding in zijn kippenhok. Gelukkig heb ik ze in ere kunnen herstellen."

Voor meer informatie kun je Thea bereiken op 06-20454869.

BEL DE SPECIALIST
Uw trap gestoffeerd voor €295,00 euro incl. Tapijt. Ook voor uw andere vloeren tapijt vinyl pvc marmoleum laminaat. williesstoffering.nl. Braaksestraat10 Helmond Tel. 0492-535901

Meubelstoffering De Leest. Stoffering van banken en stoelen. Klassiek of modern. Kussens op maat gemaakt. Vernieuwen van binnen kussens. www.deleestmeubelstoffering.nl Tel. 06-33738183

Rolluiken, zonneschermen, garagedeuren, horren. Verkoop, montage, reparatie, renovatie. Bel of mail voor informatie 0413-476359 info@kluijtmanszonweringen.nl

BEDANKT
Dank je wel voor de 2 tasjes met inhoud. De Snuffelmarkt, Beek en Donk.

GEZOCHT
Welke lieve hond kan wel wat extra beweging gebruiken? Gezocht: hond om af en toe een lekkere boswandeling mee te maken. Tel. 06-10190155

GEVRAAGD
Te koop gevraagd: Landbouwmachines: o.a. ploegen, tractors, spitmachine, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, vee-/paardentrailer, enz. Tel. 06-19076959

Te koop gevraagd: Complete inboedels. Gebruikte eiken meubelen. Barok en antiek. Tel. 06-21839778

Te koop gevraagd: het bordspel Risk en delen van de serie de waanzinnige boomhut. Tel: 06-51239019.

GEVONDEN
Oordoppen op maat gemaakt in zwart hoesje (Exinore), gevonden thv het Anker Beek en Donk. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

OV-Chipkaart, J. Beekmans 08-06-1999, gevonden op het Heuvelplein, Beek en Donk. Af te halen bij MooiLaarbeek, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

Kentekenplaatje van een brommer, F70-2XV. Gevonden op de bakelseweg, Aarle-Rixtel. Voor meer info. Tel. 0492-381872

Fietszadel tasje gevonden thv Molenstraat Aarle-Rixtel. Merk: Fi' zi : k, inhoud is een onderhoudsetje voor banden. Voor meer info. Tel. 0492-832182 / info@mooilaarbeek.nl

OVERIG
Annies Tasjes houdt garageopruiming. Zaterdag 15 september vanaf 10.00 uur. Tassen, ceintuurs, portemonnees, rugzakken, koffers, fietstassen. Vanaf €10,00. Kerkstraat 23, Beek en Donk.

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe, meeneemprijs. Vanaf € 2,00 per m2, Duinweg 17, Schijndel, Tel. 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Jonge bruine legkippen volledig ingeënt, tel 0499-471755 of 06-13894215.

Violen, heide- en herfstplanten. Aardbeienplanten en lavendel. Groot assortiment heesters, coniferen, ilex en hedra. Laurierstruiken en bomen in containerpot. Groencentrum Van Heesch, Kerkdijk-zuid 7b, Sint-Oedenrode

VACATURE
Gezocht: Weekend-/schoolvakantiekracht, vanaf 17 jaar, beschikbaar op zaterdagen en in schoolvakanties, Werkzaamheden: Opruimen/poetsen/vegen buitenterrein en/of bedrijfsvloer/Auto's wassen/Magazijnwerk/Ondersteunende activiteiten, Tel. 0492-747400, mail. office@ascom.cc of kom naar Ascom Polyester, korenmijt 29a, Industrieterrein de Bemmer.

VERLOREN
Samsung Galaxy S7, goudkleurig, verloren op de route van: Lieshout-Beek en Donk-Aarle-Rixtel-Bakel. Bij vondst contact opnemen met: MooiLaarbeek Tel. 0492-832182 / info@mooilaarbeek.nl

Rozenkrans verloren, enige tijd geleden, vermoedelijk op het Piet van Thielplein Beek en Donk. Bij vondst contact opnemen met: Tel. 0492-461324 of zrmadeleine@yahoo.com

Nokia telefoon verloren op zaterdag 8 september. Waarschijnlijk bij de EMTE supermarkt in Beek en Donk. Bij vondst contact opnemen met: Tel: 0492-461816.

Kleine zwarte lederen portemonnee verloren op de kermis, met twee ritsjes en een drukkertje. Bij vondst graag contact opnemen met tel: 06-23680571

Autosleutel BMW, verloren op de Wijnkelderweg te Beek en Donk. Bij vondst graag contact opnemen met: Tel. 0492-463909

Groene kentekenplaat verloren 44-HF-64, bij vondst contact opnemen met: Henk van Hout Auto's. Tel. 0492-462148

18 / 28

Vier kunstlezingen bij KBO Beek en Donk

Beek en Donk - KBO Beek en Donk heeft voor de winterperiode 2018-2019 in samenwerking met Dr. Ger Jacobs opnieuw 4 kunstlezingen gepland waarvan er twee plaatsvinden in 2018 en twee in 2019.

De eerste lezing start op 18 oktober genaamd 'Zwelgen in Schoonheid', op 15 november gevolgd door: 'Het Mauritshuis, een schatkamer met een parel, maar ook met een koeienvlaai'. In 2019 staan ook twee lezingen op het programma en wel op 17 januari ('High Society') en op 14 februari de laatste in deze serie getiteld 'Een lust voor het oog, wat je mooi vindt'.

In de komende tijd komt KBO Beek en Donk op elke lezing afzonderlijk terug met meer inhoudelijke informatie. Ger Jacobs zal vanuit het perspectief van de toeschouwer een en ander verduidelijken en een aantal kunstwerken extra belichten. Inmiddels is ook gewerkt aan het verduisteren van de zaal zodat getoonde kunstwerken ook beter tot hun recht zullen komen.

De kosten voor KBO leden bedragen bij direct inschrijven voor alle 4 de lezingen €20,00. Voor niet KBO Leden €25,00 voor direct alle 4 de lezingen. Het is ook mogelijk om per lezing deel te nemen, maar in dat geval bedragen de kosten per lezing voor KBO leden € 6,50 en voor niet KBO leden € 7,50 per lezing. De genoemde prijzen zijn inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. De lezingen beginnen om 14.00 uur en duren tot circa 16.00 uur. In elke lezing komen meerdere kunstenaars en kunstwerken aan de orde en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Wanneer u zich voor alle 4 de lezingen wil aanmelden kan dat via e-mail: secr.kbobd@gmail.com. Met vermelding kunstlezingen. U dient bij opgave voor alle vier de lezingen gelijktijdig het verschuldigde bedrag te voldoen. Betalen per bank kan natuurlijk ook op rekeningnummer: NL92RABO0112096158 t.n.v. KBO Beek en Donk onder vermelding van Kunstlezingen. Voor deelname aan de losse sessies kan in de zaal contant afgerekend worden.

Foto: Foto:

Cabaretgroep Kuub met 'STAPEL!' in Ons Tejater

Lieshout – Ons Tejater opent zaterdag 22 september om 20.30 uur het seizoen met cabaretgroep KUUB. Alle voorstellingen van Ons Tejater zijn in het dorpshuis te Lieshout.

Swingende flauwekul, droogkomisch en soms stapelgek, zo kun je KUUB het beste omschrijven. De groep weet op een aanstekelijke manier humor aan muzikaliteit te koppelen. Sinds de oprichting in 2007 toeren ze door de hele regio, vooral op carnavalspodia, maar ook met regelmaat op feestjes, openingen en theaters.

In 2015 hebben de vijf heren hun leukste liedjes en sketches 'opgestapeld' en er een avondvullend programma van gemaakt: Kuub – 'STAPEL!' De show bevatte gouwe ouwe hits en nieuwe klassiekers, afgewisseld met oude en nieuwe sketches. In 2016 en 2017 werd nieuw materiaal ontwikkeld, en nu gaat de groep opnieuw de theaters in. Het programma is wat opgefrist en aangescherpt, maar de naam blijft hetzelfde. Een programma dat u eigenlijk niet mag missen…

Kaartjes a €12,50 (incl. 1 consumptie) zijn via internet te reserveren via: www.vierbinden.nl/theater/ons-tejater. Resterende toegangskaarten zijn vanaf 1 week voor de voorstelling te koop in het Dorpshuis te Lieshout tegen contante betaling.

67e Beekse Vlooienmarkt

Beek en Donk – Buurtvereniging De Eendracht houdt voor de 67e keer de Beekse Vlooienmarkt. Deze vindt plaats op zondag 7 oktober.

Na weer een half jaar inzamelen van heel veel gebruikte spullen, hebben zij weer een marktterrein vol weten te krijgen. De bezoekers van eerdere markten weten inmiddels wel dat ze op de Beekse Vlooienmarkt geweest moeten zijn. Er staan geen handelaren, de buurtvereniging heeft alles zelf verzameld, gesorteerd en opgeslagen.

Een zeventigtal eigen leden bieden de spullen te koop aan voor een prijsje waarvoor je het niet kunt laten staan. Het is dan ook ieder jaar een drukke en gezellige boel in en om 'De Schuurherd' aan het Heuvelplein te Beek en Donk. Kom jij ook?

Voor meer informatie kun je terecht bij Mari Vereijken, mail: vereijkenmari@gmail.com of bel: 06-12501130.

Jong Ganzegat zoekt nieuwe Jeugdprins(es)

Aarle-Rixtel – In Aarle-Rixtel wordt een start gemaakt met het nieuwe carnavalsseizoen en daarvoor zoeken ze in Ganzegat nog een nieuwe jeugdprins en jeugdprinses.

Als jeugdprins(es) ga je samen met de jeugd van Aarle-Rixtel feest vieren en plezier maken tijdens het carnaval. Vind je het leuk om dit te worden, geef je dan op door een bericht te sturen naar jongganzegat@gmail.com. Je ontvangt dan een inschrijfformulier voor Carnaval 2018/2019. Hier staat op waar en wanneer je het formulier in moet leveren.

Mariahout wint op bezoek bij DVG

Mariahout - Op verzoek van DVG werd de tweede bekerwedstrijd van het seizoen op zaterdagavond gespeeld. Na de nederlaag van vorige week was het de vraag hoe de ploeg van trainer Van de Haterd zou reageren.

DVG opende de wedstrijd fel, maar het was Mariahout dat als eerste gevaarlijk werd. Een afstandsschot van Tim Barten belandde vanaf zo'n 25 meter op de bovenkant van de lat. De bal ging recht omhoog en via de lat weer in het veld, maar DVG kon de bal wegwerken voordat Mariahout verder gevaar kon stichten. Tot aan de 35e minuut vielen er aan beide kanten weinig kansen te noteren. Met nog zo'n tien minuten tot de rust was het DVG dat tot twee keer toe gevaarlijk werd voor het doel van Mariahout. Allereerst spatte een schot uiteen op de paal en vlak voor rust wist keeper Tom Hagelaars het doel knap schoon te houden in een één op één duel met de spits van DVG, waardoor beide teams met nul doelpunten de rust ingingen.

Mariahout startte de tweede helft goed en kwam snel op voorsprong. Een verre trap werd door een verdediger van DVG, ter hoogte van de middellijn, verkeerd ingeschat waardoor de bal in de voeten van Tim Barten belandde. Tim maakte van dit foutje dankbaar gebruik en hoewel zijn schot nog door de keeper werd getoucheerd, was de 0-1 een feit. Na deze goal werd het spel van Mariahout steeds beter, maar ook DVG bleef gretig op zoek gaan naar de gelijkmaker. In de 60e minuut werd Luuk Leenders vervangen door Noah van Rossum. Dit was voor hem de eerste officiële wedstrijd in het eerste elftal en dat wilde hij maar al te graag laten zien. Tijdens een snelle dribbel door de defensie van DVG werd Noah onderuit gehaald. Hij eiste zelf de vrije trap op en krulde de bal prachtig in de kruising: 0-2. In de laatste tien minuten was DVG onmachtig om nog enigszins gevaarlijk te worden, waardoor de verdiende voorsprong nimmer in gevaar kwam.

Komende zondag neemt Mariahout het in de derde wedstrijd van de bekercompetitie in eigen huis op tegen v.v. Irene uit Gemonde. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

ASV'33 en Keldonk delen punten in bekerduel

Aarle-Rixtel - In een doelpuntrijke bekerwedstrijd speelde ASV'33 zondag gelijk tegen Keldonk.

ASV'33 begon goed aan de wedstrijd door al in de 4e minuut op voorsprong te komen. Bart Wilms gaf een goede lange bal vanaf eigen helft op Teun de Koning, die de bal met zijn rechterbeen in de verre hoek schoof. Twee minuten later kwam Thimo v.d. Steen voor de goal maar zijn inzet werd gekeerd. Halverwege de eerste helft kopte Pim v.d. Tillaart op de lat uit een corner. ASV'33 bleef zoeken naar de 2-0, maar deze bleef uit. In de 38e minuut kwam Teun de Koning met een goede actie naar binnen maar zijn harde trap werd door de Keldonkse keeper uit het doel gedoken. De eerste helft leek met een 1-0 te gaan eindigen toen aanvoerder Robbert Mol de score wist te verdubbelen. Weer was het Teun de Koning die vanaf rechts de bal voorgaf. Robbert Mol schoot hard op de keeper maar kon de rebound van dichtbij binnen schieten.

Na rust was het allemaal wat rommeliger aan de kant van ASV'33. Keldonk maakte in de 47e minuut de aansluitingstreffer. Wel was er nog kans om het scoreverschil naar twee te brengen, maar een bekeken afstandsschot van Kevin van Schijndel raakte de bovenkant van de lat. Niet veel later kreeg Keldonk de kans op de gelijkmaker, maar door goed keeperswerk van Martijn Verbakel behield ASV'33 de voorsprong. Echter was de Aarlese doelman kansloos in de 77e minuut. Een snelle uitbraak van Keldonk werd goed uitgespeeld en bracht de score op 2-2. Tien minuten voor tijd kreeg Keldonk zelfs de kans op 2-3 toen een voorzet vanaf rechts werd over gekopt. Toch kwam de voorsprong weer in handen van ASV'33. Thomas Fritsen onderschepte een zwakke terugspeelbal op de keeper en wist het rustig af te maken. Lang had de voorsprong niet mogen duren, want na een handsbal in de 87e minuut kreeg Keldonk een penalty. Deze werd binnen geschoten en bracht de eindstand op 3-3.

Aanstaande zondag gaat ASV'33 op bezoek bij Avesteyn. Dit is de laatste bekerwedstrijd voordat de competitie begint.

Opstelling ASV'33: Marijn Verbakel, Peer van de Kerkhof (/80e Lucas Fransen), Bart Wilms, Bart Vermeulen, Pim van den Tillaart, Robbert Mol, Nik de Fockert, Kevin van Schijndel (72e Lucas van de Ven), Teun van Asten, Teun de Koning, Thimo van der Steen (/46e Thomas Fritsen)

Clubkampioenschappen TV De Raam Jeugd Enkel 2018

Lieshout - Het was lang geleden dat de clubkampioenschappen zo spannend waren bij TV De Raam. In alle categorieën kwam heel wat rekeningwerk aan te pas.

Omdat ze zo veel aanmeldingen hadden in Rood, hadden ze de groep in tweeën verdeeld. Iedereen speelde 1 wedstrijd tegen elkaar. In Rood 2 bleken uiteindelijk 3 spelers hetzelfde aantal punten te hebben dus om tot een beslissing te komen moesten er nog kruisfinales en een finale gespeeld worden. Uiteindelijk gingen de bekers naar broer en zus Huygens. Wes werd 2de en Sofie 1ste. Ook bij Rood 1 ging de 1ste prijs naar huize Huygens. Zowel Sem Fleuren als Lenn hadden alles gewonnen maar in het onderlinge duel was Lenn net iets sterker.

In categorie Oranje waren er 2 poules. Thijme Hagedoorn was de sterkste in poule A. Maar in poule B hadden Sam Mulder en Thieme Hiemstra hetzelfde aantal punten, hetzelfde aantal voorgames en hetzelfde aantal tegengames. Dus moest er eerst een beslissingswedstrijd gespeeld worden om uit te maken wie naar de finale kon. Sam trok hier bij aan het langste eind. Maar had waarschijnlijk ook al zijn kruid verschoten want hij moest in de finale zijn meerdere erkennen en werd Thijme clubkampioen. In Groen was het een vrouwen onderonsje. Zowel Anna de Leest als Pleun van de Berg hadden tot dan toe alle wedstrijden gewonnen. Maar in een spannende driesetter was Pleun toch net de sterkste en werd clubkampioen.

Alle clubkampioenen van harte gefeliciteerd met de behaalde titels.

Column

Voetbal te over!

Na een voetbalreces van enkele maanden en een 'column-vakantie', is daar de tijd weer rijp om te mogen schrijven en wel over voetbal natuurlijk! Er is namelijk zo veel 'aan de gang' in het voetbalwereldje, wat even hier geventileerd moet worden! Zo zijn we druk in de weer met de Nations League, een soort van nieuwe kwalificatieopzet, een 'ontsnappingsclausule', waar al tickets voor de Europese eindronde verdiend kunnen worden. Vier van de 24 EK-tickets worden hier vergeven en dient als een vervanger van de bekende oefenwedstrijden. Doordat er nu dus EK-tickets te verdienen vallen, zorgt de Nations League wél voor wedstrijden die daadwerkelijk ergens om draaien! En ja hoor… Het is gunstig voor Nederland om tegen Duitsland én Frankrijk in één poule te moeten spelen. Want beide (ex-)wereldkampioenen plaatsen zich hoogstwaarschijnlijk wel via de kwalificatiereeks, waardoor Nederland de kans krijgt om zich te plaatsen voor het EK via de play-offs van de Nations League. Niet alleen wordt hier gestreden, ook lijkt nu echt doorgepakt te worden v.w.b. een 3e Europees clubtoernooi! De C.L. en de E.L. krijgen er een broertje bij! De UEFA wil nu naar 3 toernooien met maar liefst 96 deelnemers. Zo heeft ieder toernooi 32 teams, te verdelen over 8 poules met ieder 4 teams en daarna komen dan de knock-outrondes. Deze opzet moet de kleinere voetballanden ook de kans geven om aan een Europees toernooi te kunnen meedoen! Het moet dan ook écht gek gaan lopen, als er nou niet meer clubs uit Nederland zich gaan kwalificeren! Over kleine 'dwergen' gesproken… Óók in de Nations League kunnen de kleintjes zich laten zien en winnen! Kosovo, een kleine Balkanstaat, boekte hun allereerste zege ooit in een officiële wedstrijd. Het werd tegen de Faeroër 2-0, door o.a. een doelpunt van Zeneli, middenvelder van sc Heerenveen. Een zeer historische goal, met dolle vreugdetaferelen op de tribunes tot gevolg! Het was hier dan ook dubbel feest, omdat zij hun eerste échte interland speelden binnen de eigen landsgrenzen. Kosovo werd in 2006 door zowel de UEFA als de FIFA erkend als lid!

De Laarbeekse voetbalclubs zijn al véél eerder 'erkend' als lid. En zijn eigenlijk ook 'dwergen'. Ze hebben ook hun eerste zeges en vreugdetaferelen gehad, hebben ook wellicht historische goals gemaakt, gevolgd door mooie feestelijkheden, alleen zo lang geleden... Hopelijk ziet het seizoen 2018-2019 voor ELI, Mariahout, ASV'33 en Sparta'25 er zéér gunstig uit en mogen we meedoen met die 'Hosanna-taferelen', waar dan ook. Hoe dan ook, veel voetbalplezier!

Goed spelend ELI ontvangt Schijndel

ELI won met 1-2 op bezoek bij Ollandia

Lieshout - ELI treedt zondag op eigen terrein aan tegen derdeklasser Schijndel. Inzet is een plaats in de volgende ronde van de KNVB-beker. Beide ploegen wonnen namelijk de duels tegen Boskant en Ollandia.

Het team van trainer Michael Thijs won van Boskant met 3-1 en was afgelopen zondag met 1-2 te sterk voor Ollandia. Omdat het doelsaldo van Schijndel beter is moet ELI winnen om verder te gaan in de beker. In beide wedstrijden lieten de jonge selectiespelers bij vlagen goed voetbal zien. Mogelijk kunnen zij een week voor de start van de competitie voor eigen publiek voor een stunt zorgen.

Zondag spelen ook alle overige seniorenteams en de ELI vrouwen een bekerwedstrijd. Ook ELI 2 bekert bij winst op Mariahout verder. ELI VR1 hebben aan een gelijkspel voldoende.

Podiumplaats voor Anne Smeets in Deurne

Anne Smeet (archieffoto)

Lieshout - Het was deze zomer niet echt weer om te gaan hardlopen, toch zijn enkele leden van Runnersclub volop bezig met de voorbereiding op de halve en hele marathon van Eindhoven op 14 oktober.

Rudy van Kempen, Marjan van den Tillaar en Mireille de Ridder hebben al aan enkele wedstrijden deelgenomen. Rudy liep alle mooie tijden op de 10 kilometer in Siebengewald en in Mill. Marjan was actief in Mierlo en Schijndel. Mireille liep in Eindhoven en in Tilburg de 10 miles. In Deurne werd afgelopen week de Vescom halve marathon gelopen met 2 leden van Runnersclub Lieshout aan de start. Zoals we de laatste tijd gewend zijn was het ook in Deurne weer behoorlijk warm, daarbij kwam ook nog een dat er een behoorlijke wind stond. Dennis van de Meulengraaf deerde dat allemaal niet en liep een prima tijd van 1:29:14 goed voor een 5e plaats bij de heren recreanten. Ook Anne Smeets zette een prachtige prestatie neer en behaalde een 3e plaats bij de dames recreanten in 1:44:45. Met deze tijd zou Anne ook 3e zijn geworden bij de wedstrijdlopers.

Op 14 oktober staat de halve en hele marathon in Eindhoven op het programma. Voor RCL 2 debutanten op de hele marathon. Naast de geroutineerde lopers Dennis van de Meulengraaf en Herman Segers, staan ook Karin Bekkers en Hans Roestenburg aan de start voor hun eerste hele marathon. Natuurlijk zullen verschillende leden starten op de halve marathon met zelfs podium kansen bij de heren 65.

Maurice Spetter Foto: Foto:

Afscheid Maurice Spetter bij Laarbeek United

Laarbeek - Maurice Spetter was in 2014 één van de initiatiefnemers voor de oprichting van Laarbeek United. Destijds hebben de 4 voetbalverenigingen van Laarbeek, te weten ASV'33, Eli, Mariahout en Sparta'25, besloten om samen te werken bij de opleiding van de jeugdspelers.

Hiertoe worden jaarlijks selectieteams samengesteld van talentvolle jeugdspelers van de 4 verenigingen. Voor deze teams, O13 en O15, worden extra trainingen en wedstrijden georganiseerd, en ze nemen één keer per jaar deel aan een internationaal toernooi.

Maurice heeft de afgelopen 4 jaar een grote bijdrage aan Laarbeek United geleverd. Hij verzorgde de financiën, nieuwe tenues en sponsoren. Maurice was aanwezig bij iedere training, alle wedstrijden en de vergaderingen. Hij was ook de initiator van de deelname van Laarbeek United aan het internationale toernooi in Hazebroek (Frankrijk). Tijdens de activiteiten van Laarbeek United viel het plezier en de positieve instelling van Maurice altijd op. De jonge spelers genoten dan ook volop van deze activiteiten.

Helaas moet Maurice in verband met zijn gezondheid nu afscheid nemen van Laarbeek United. Na afloop van de 2e Laarbeekse keepersdag is Maurice bedankt voor zijn inzet voor Laarbeek United. Ze wensen Maurice een goede gezondheid, en hopen hem nog te zien tijdens één van de activiteiten van Laarbeek United.

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering ELI

Lieshout - Via deze weg nodigt het bestuur alle leden uit voor de Algemene Ledenvergadering van donderdag 20 september. De vergadering vindt plaats in de kantine en start om 20.30 uur.

Naast de agenda zijn het verslag van de Algemene Ledenvergadering 25 september 2017, het jaarverslag 2017-2018, het voorstel update statuten en het voorbeeld uitbesteden schoonmaak kantine en kleedlokalen te vinden op de website. De stukken liggen ook ter inzage in de kantine.

Na de ALV zal de visie voor de komende jaren worden gepresenteerd. Graag tot donderdag 20 september!

Competitieseizoen TTV Een en Twintig moeizaam van start

Team 3, vlnr: Guido Graat, Dirk v.d. Venne, Ton Paardekoper, Panisa Tummuengdon

Beek en Donk - Nadat maandag 3 september team 4 en 5 het nieuwe competitieseizoen met een uitwedstrijd zijn gestart, zijn afgelopen donderdag 6 september de eerste thuiswedstrijden gespeeld door 3 teams.

Team 2, bestaande uit Jeroen Engelhart, Joost van Goch en Rowena de Haas is helaas niet heel goed van start gegaan. Het bleek een behoorlijk zware opdracht om punten te behalen tegen de sterke driekoppige opstelling van tafeltennisvereniging MTTV '72 uit Mierlo. Ondanks dat de dubbel door Jeroen en Rowena werd gewonnen en Joost één van zijn enkel wedstrijden wist te winnen, bleef de eindstand hangen op 2-8.

Team 3 wist daarentegen met 6-4 winst de tegenpartij uit Best huiswaarts te sturen. Guido Graat wist al zijn wedstrijden te winnen, Dirk vd Venne won twee van de drie wedstrijden. En ook de dubbel wisten zij samen met een winstpunt binnen te halen. Nieuw teamlid Ton Paardekoper wist heel netjes al één van zijn wedstrijden te winnen en bewijst hiermee een waardevolle aanvulling voor team 3 te zijn.

Ook team 6 had nog wat last van opstartproblemen deze avond. Tegenstander TTV Veldhoven was iets te sterk en won met 7-3. Chris Klingsporn lukte het nog niet om een punt voor zich te winnen. Kevin Biemans, die zijn debuut maakt in de seniorencompetitie, wist één van zijn enkel wedstrijden te winnen. Christi Eekels was al meer in vorm en won twee van haar drie enkel wedstrijden.

Vrijdag 7 september hebben zowel team 1 als team 7 ook nog een uitwedstrijd gespeeld. Team 1 speelde tegen het altijd lastige Bergeijk. Dit bleek dit keer niet anders te zijn, ze keerden namelijk huiswaarts met een 8-2 nederlaag. Zowel Stefan Hamelijnck als invaller Joost van Goch lukte het niet om een partij te winnen. Peter vd Eijnde was na afwezigheid door een langdurige blessure, deze keer gelukkig weer van de partij en wist twee enkel wedstrijden te winnen. Team 7 reisde af naar Veldhoven bestaande uit Anne de Wit, invaller Tim van Dalen en nieuw teamlid Jos de Gruyter. Ook voor hen bleek het niet de juiste avond te zijn om met de winst naar huis te gaan. Alleen Tim kon er 1 puntje weghalen om zo met 9-1 terug naar Beek en Donk te gaan.

Training
Gelukkig vindt er wekelijks op maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur de training plaats, zodat niet alleen de competitiespelers, maar ook de recreanten en nieuwe leden hun tafeltennisspel kunnen bijschaven! Wil je ook een keer een balletje slaan? Je bent van harte welkom!

Laarbeek Sportief
Zondag 16 september vindt er in sporthal d'n Ekker het jaarlijks evenement Laarbeek Sportief van 10.30 tot 13.00 uur plaats. Uiteraard is TTV Een en Twintig hier ook bij aanwezig! Er is gelegenheid om een balletje te slaan tegen échte tafeltennissers! Ook is er de gelegenheid om alles over tafeltennis te kunnen vragen aan de aanwezige leden! Zien we jou zondag?

Op maandag en donderdag is vanaf 19.00 uur de tafeltennishal geopend aan de Otterweg in Beek en Donk. Kijk voor meer informatie op www.ttveenentwintig.nl en volg hen op Facebook, Instagram en Twitter.

Albert Scheepers

ATTC'77 weer begonnen aan competitie

Aarle-Rixtel - Tafeltennisvereniging ATTC'77 uit Aarle-Rixtel is de najaarscompetitie van 2018 gestart met acht teams, één team meer dan vorig seizoen. Dit extra team wordt gevormd door de ervaren spelers Henk van der Bruggen, Albert Scheepers en Karel van der Putten, die samen meer dan 200 jaar oud zijn.

Het team komt uit in de vierde klasse K en trof Unicum 6 uit Geldrop in een thuiswedstrijd. Albert en Karel wonnen ieder twee wedstrijden en Henk scoorde het vijfde punt.

De andere teams zijn grotendeels hetzelfde gebleven, ze zijn alleen een plaatsje opgeschoven omdat het nieuwe team vanwege de sterkte er tussen gevoegd is. Bij het zesde team is Dennis van der Putten gestopt en zijn plaats is ingenomen door oudgediende Jan Smits. Omdat zij in een poule van vijf spelen, hoefden ze de eerste week nog niet in actie te komen.

Het vierde team speelt, na promotie vorig seizoen, eveneens in de vierde klasse. Jeroen van der Heijden, Werner en Jeroen Doensen mochten ook thuis beginnen en wel tegen Budilia 5. Het begin was voor Budilia en de ATTC-ers keken al gauw tegen een 0-3 achterstand aan. Dat de broers Doensen goed op elkaar ingespeeld zijn, bleek in de dubbel. Die wedstrijd wonnen ze overtuigend. Vervolgens waren er weer drie punten voor Budilia. Gelukkig wisten de beiden Jeroenen nog een wedstrijd te pakken maar Werner helaas net niet, wat de eindstand op 3-7 bracht.

Verder speelde ook het achtste team een thuiswedstrijd. Ze komen uit in de zevende klasse waar ze tot nu toe elk jaar net geen kampioen zijn geworden. Het doel voor dit jaar is duidelijk: proberen te promoveren en de eerste stap in de goede richting is gemaakt. Tessa van den Boogaard, Richard Doensen en Juul Verbeeten hebben flink uitgehaald tegen Unicum 11. Juul en Tessa wonnen alle drie hun enkelwedstrijden en samen de dubbel. Richard volgde goed met twee overwinningen. Met de 9-1 overwinning nemen ze voorlopig de leiding in hun poule.

Flamingo's start met winst

Mariahout - Flamingo's senioren 1, gesponsord door Auto Corsten, speelde op zondag 9 september de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Onder leiding van nieuwe coach Kim Janssen-Vervoort was het team klaar voor een nieuw seizoen.

De tegenstander was JES uit Venhorst, met als coach John Nooijen, oud-trainer/coach van Flamingo's. De sfeer was goed, de voorbereiding gaf vertrouwen en de teamspirit was aanwezig. Met een gezonde spanning klonk om 13.00 uur het eerste fluitsignaal. Langzaam maar zeker kwam de wedstrijd op gang. Martje van de Broek opende de wedstrijd na ruim 10 minuten spelen met een korte kans en na weer 10 minuten spelen met een omdraaibal. Ook JES kreeg veel kansen en ruimte van Flamingo's, maar kon deze niet benutten. Flamingo's bleef met het tweede aanvalsvak ook zoeken naar kansen. Er werd veel naar binnen gespeeld, waardoor ze elkaar in de weg liepen. Gelukkig maakte Vera Leenders met een mooi afstandsschot net voor rust de 0-3, waardoor Flamingo's veilig de kleedkamers in ging.

Na de rust kreeg Flamingo's direct twee kansen die benut werden, waardoor het in een korte tijd 0-5 was in het voordeel van de dames uit Mariahout. Deze concentratie konden de meiden helaas niet volhouden en liet JES dichterbij, maar op veilige afstand komen. De laatste 10 minuten heeft Flamingo's het spel goed uitgespeeld en gingen zij er met de winst vandoor. Eindstand: 4-7 in het voordeel van Flamingo's.

Mark Nooijen (l) en Joey van den Heuvel (r)

Nieuwe shirts voor ASV'33 5

Aarle-Rixtel - ASV'33 is verheugd te melden dat met ingang van dit seizoen het 5e elftal van ASV'33 in nieuwe shirts speelt. Op deze shirts prijkt voortaan Hevu op de voorzijde van het shirt en Dutch Expat Shop op de achterzijde.

Deze unieke duo-sponsoring komt mede voort uit het feit dat beide eigenaren van deze bedrijven zelf actief zijn in het 5e elftal.

Zondagmiddag zijn de 3-jarige sponsorovereenkomsten ondertekend door Joey van den Heuvel (Hevu) en Mark Nooijen (Dutch Expat Shop).

ASV'33 wil beide bedrijven bedanken voor hun steun en hoopt dat zij samen met ASV'33 een sportieve toekomst tegemoet gaan.

Winterseizoen van start bij TV 't Slotje

Beek en Donk - Tennis is een lifetime sport voor alle leeftijden en alle niveaus. Een aantal redenen om hieraan mee te doen zijn: fit en gezond blijven, tennisles in groepsverband, dicht bij huis sporten, lekker actief zijn, gezelligheid en les krijgen van professionele trainers.

Tennisvereniging TV 't Slotje biedt naast het vrij tennissen vele leuke activiteiten om aan deel te nemen, zowel recreatief als prestatief, en dit kun je doen op elk niveau. Activiteiten zoals vrijblijvend tossen, competitie spelen in groepsverband, deelnemen aan diverse toernooien. En om goed tennis te leren is er de mogelijk om training te volgen van een professionele trainer.

Voor degene die graag een keer wil proberen of tennis leuk is, kunnen 2 gratis proeflessen volgen. Je kunt je hiervoor aanmelden door een email te sturen naar training@tv-slotje.nl of contact op te nemen met trainer Jorg Gussenhoven, tel. 06-28772291. Je kunt gebruik maken van de tennisrackets die op de baan aanwezig zijn. Voor de rest heb je alleen sportschoenen nodig.

Martien Wich kampioen 2018 bij De Witte Poort

Martien Wich (l) en wedstrijdleider Jan Keuten (r)

Aarle-Rixtel - Op dinsdag 3 september heeft biljartvereniging De Witte Poort uit Aarle-Rixtel het nieuwe seizoen geopend met de huldiging van de kampioen libre van het afgelopen jaar. Martien Wich bleek na dertig wedstrijden de meeste punten te hebben verzameld en mocht de wisselbeker in ontvangst nemen.

Biljartvereniging De Witte Poort speelt dertig beurten en afhankelijk van het gemiddelde (wat bepaald is door de wedstrijden van het jaar tevoren) moet je een bepaald aantal caramboles maken. Heb je dat precies, dan krijg je 10 punten, heb je er minder dan ook in verhouding minder punten en heb je er meer, dan krijg je meer dan 10 punten. Elke wedstrijd is dus belangrijk; Martien Wich maakte de meeste punten in deze dertig wedstrijden en was de gelukkige kampioen.

Open Laarbeekse Biljartkampioenschappen 2018

Beek en Donk - Biljartclub 't Centrum organiseert voor de 16e keer het libre biljarttoernooi. Dit evenement vindt plaats van woensdag 31 oktober tot en met zaterdag 10 november in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg 27 in Beek en Donk.

De ca. 170 deelnemers strijden dan om de drie wisselbekers, welke beschikbaar zijn gesteld door: de Hoffmann groep, Heijl Automotive en Rabobank Laarbeek. De speeltijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag 10 november worden de finales gespeeld. Aanvang 13.00 uur.

Deelname is mogelijk via een erkende biljartvereniging. Opgeven voor 25 september 2018. Het programma wordt afgewerkt op 4 biljarts, welke staan opgesteld in de foyer van het Ontmoetingscentrum. Belangstellenden zijn hartelijk welkom en de toegang is gratis.

HBV De Eendracht actief bij Zwaantoernooi

Aarle-Rixtel - HBV De Eendracht heeft donderdag 6 september de eerste wedstrijd na de zomerstop geschoten. Ze waren aanwezig bij het Zwaantoernooi in Beek en Donk.

Omdat er nog een aantal schutters op vakantie waren konden ze maar met 8 schutters deelnemen aan het toernooi. Ondanks dat het de eerste wedstrijd was na de vakantie, waren de scores van de schutters over het algemeen toch goed.

Bij De Eendracht was Erwin Wijnhoven de beste schutter met een score van 228, de hoogste score die hij dit jaar heeft geschoten. Ook Arjan v.d. Heuvel was goed op dreef, met een score van 209 schoot hij een nieuw persoonlijk record.

Donderdag 20 september beginnen de competitiewedstrijden voor de Nederlandse Handboog Bond. Dit jaar is er een nieuwe teamsamenstelling. Ze schieten voortaan met 4 schutters in plaats van met 6 schutters in een team. De Eendracht doet met 2 teams mee aan de competitie, er moeten in totaal 7 wedstrijden worden geschoten, dit loopt tot februari volgend jaar.

Uitslag van De Eendracht
1. Erwin Wijnhoven 228, 2. Arjan v.d. Heuvel 209, 3. Walter Jansen 208, 4. Jan van Rooy 206, 5. Henk Verachtert 205, 6. Jo Maas 203, 7. Bert Mensink 147, 8. Rob Du Hen 144.

Piet van Doren 25 jaar lid BV De Witte Poort

Piet van Doren (r) met voorzitter Hans Verbakel (l)

Aarle-Rixtel - Biljartvereniging De Witte Poort heeft op maandag 3 september Piet van Doren gehuldigd. Hij was op de kop af 25 jaar lid van de biljartvereniging.

Verder is Piet ook al 12,5 jaar penningmeester. Hij werd door de voorzitter bedankt voor zijn lidmaatschap en voor het vele accurate werk dat hij voor de biljartvereniging doet. Zeker al het financiële werk kost veel tijd. De voorzitter huldigde hem daarvoor en gaf hem als blijk van waardering een balpen met inscriptie.

Badminton Club Lieshout sportief actief

'Laarbeek Sportief' is een mooi evenement om eens kennis te komen maken met Badminton Club Lieshout

Lieshout - De tweede 'Rabobank inloopdag' vindt woensdag 19 september plaats bij Badminton Club Lieshout. Vlak daarvoor vindt 'Laarbeek Sportief' plaats, waar Badminton Club Lieshout natuurlijk ook vertegenwoordigd is. Net als bij de Gezondheidsrace 3.0 stelt de actieve Lieshoutse sportvereniging alles in het werk om de Laarbeekse bevolking te inspireren gezond te leven en daarbij lekker en sportief te gaan bewegen.

Laarbeek Sportief
Op zondag 16 september vindt weer het jaarlijkse evenement Laarbeek Sportief plaats. Op deze dag kunnen alle inwoners van Laarbeek kennis maken met de diverse sportverenigingen die de gemeente telt. Ook Badminton Club Lieshout doet mee aan Laarbeek Sportief. Zij hebben een opstelling staan in de thuishaven van de vereniging: Sporthal de Klumper, aan de Papenhoef in Lieshout. Wil je ook eens komen kennismaken? Kom dan tussen 10.00 en 13.00 uur naar de sporthal en maak kennis met de snelste zaalsport ter wereld!

Rabobank Inloopdag
Heb je geen mogelijkheid om op 16 september kennis te komen maken? Kom dan op woensdagavond 19 september naar sporthal de Klumper. Badminton Club Lieshout houdt dan de tweede Rabobank Inloopavond. Dankzij de ondersteuning van de Rabobank Peel Noord kan heel Laarbeek gratis kennis maken met de sport badminton en met Badminton Club Lieshout. Als je je sportkleding meebrengt, kun je meteen meespelen. De vereniging zorgt voor de zaalhuur, begeleiding, een leenracket en natuurlijk shuttles.

Gezondheidsrace 3.0
Op maandag 17 september wordt de aftrap gehouden van de Gezondheidsrace 3.0. Die zal lopen in het hele sportseizoen van 2018/2019. Als winnaar van de Gezondheidsrace 2.0 in het afgelopen sportseizoen, zal Badminton Club Lieshout er weer alles aan gaan doen om die overwinning dit seizoen weer in de wacht te gaan slepen. Samen met 7 andere verenigingen zullen zij diverse evenementen gaan organiseren voor de verschillende verenigingen én voor alle inwoners van Laarbeek. Doel van de gezondheidsrace is immers om de inwoners van Laarbeek te inspireren om het leven gezonder in te vullen. Dat kan met gezondere voeding, maar kan ook met meer beweging.

Tafelvoetbal tijdens 'Mixed Grill 2018'

Seizoenstart voor badmintonclub Mixed

Beek en Donk – De jeugd- en seniorencompetitie staat op het punt van beginnen voor de teams van Badmintonclub Mixed. De week worden de eerste wedstrijden gespeeld. De voorbereidingen zijn echter al een maand geleden begonnen. De senioren hebben al enkele conditietrainingen achter de rug en ook de jeugd heeft al flink getraind. Wat zal dit seizoen gaan brengen?

BC Mixed doet met maar liefst 18 teams mee aan de competitie van de Helmondse Badminton Bond (HBB), die dit jaar 60 jaar bestaat. Bij de jeugd strijden 8 teams om de titels in de diverse klassen. Bij de senioren zijn er in totaal 10 teams en is BC Mixed in elke klasse van de HBB competitie vertegenwoordigd. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe spelers, vooral bij de jeugd, die voor het eerst competitie gaan spelen. Voor hen is het extra spannend. Maar het plezier staat voorop en de ervaring leert dat ze snel gewend zijn en veel lol beleven.

Mixed Grill
De eerste activiteit van het seizoen en traditioneel de opening van het seizoen van BC Mixed is weer prima verlopen. De Mixed Grill trekt veel bezoekers en staat garant voor heerlijk eten, lekker drinken en gezellige spelletjes. De activiteitencommissie heeft weer voortreffelijk werk geleverd en gastvrijheid op de geweldige locatie wordt bijzonder gewaardeerd.

Laarbeek Sportief
Ook dit jaar is BC Mixed weer vertegenwoordigd tijdens Laarbeek Sportief. Op zondag 16 september zullen de Mini's (4- en 5-jarigen) onder leiding van Anniek van Leuken een demonstratietraining geven in sporthal d'n Ekker. Daarnaast is BC Mixed aanwezig met een informatiestand. Jong en oud is van harte welkom om alle aanwezige sporten te komen bekijken. Dat kan ook in Aarle-Rixtel en in Lieshout.

Meer info over BC Mixed vind je op www.bcmixed.nl en volg de vereniging op social media.

7 van de 15 deelnemers van het eerste uur aan het Stout Open Aarlese Foto: Foto:

5e jaar Stout Open Aarlese bij LTV de Hut

Aarle-Rixtel - Het jaarlijkse Stout Open Aarlese tennistoernooi vond afgelopen week voor de 5e keer plaats. Met 188 spelers en 160 geplande wedstrijden was het toernooi als vanouds goed bezet.

Gedurende 9 dagen is er gespeeld in verschillende categorieën (DD; HD; GD; DE; HE) en op verschillende sterktes. De meeste deelnemers waren erg aan elkaar gewaagd met leuke en spannende wedstrijden als resultaat. Na de verschillende poulewedstrijden zijn afgelopen zaterdag en zondag onder prima weersomstandigheden de kwart, halve en hele finales gespeeld met aansluitend een prijsuitreiking.

Verder kon het met restaurant Stout als toernooisponsor natuurlijk aan culinaire hapjes niet ontbreken. Om het lustrum een extra feestelijk tintje te geven werden 15 deelnemers die al vanaf de eerste editie deelnemen aan het toernooi door de toernooicommissie in het zonnetje gezet. Ook ontvingen zij van restaurant Stout een lekkere fles wijn als dank voor hun trouwe deelname. Al met al kan de organisatie wederom terugkijken op een geslaagde editie van het Open Toernooi.

Damesgroep Cialfo-gym heeft ruimte voor nieuwe leden

Aarle-Rixtel - Sportieve gezelligheid, zo laat de dames gym van Cialfo zich misschien wel het beste omschrijven. De gym wordt gehouden in de gymzaal aan de Schoolstraat in Aarle-Rixtel. De enthousiaste deelneemsters variëren in leeftijd vanaf 40 tot ver daarboven.

Op donderdagavond zijn er 2 groepen. De tijden zijn van: 19.30 - 20.30 uur en van 20.30 - 21.30 uur. De oefeningen bestaan uit: warming-up, grondoefeningen, diverse loopoefeningen, spel en ontspanning.

Wil jij de volgende keer ook meedoen? Cialfo heeft ruimte voor nieuwe leden. Alle informatie vind je op de website: www.cialfo-gym.nl. Aanmelden kan via de website, en je kunt natuurlijk ook gewoon een keer naar de gymzaal komen op donderdagavond. Cialfo-gym neemt ook deel aan de sportkennismaking in De Dreef op zondag 16 september aanstaande. Kom gerust een kijkje nemen!

28 / 28

Foto: Joost Duppen

Vrijdag 14 september
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind

14:00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Keeztoernooi
19.30 - 00.00 uur, Café Zaal De Tapperij, Beek en Donk

Dansclub Jong en Oud in Beek en Donk
20.00 - 23.00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Zaterdag 15 september
Garageopruiming Annies Tasjes

10.00 uur, Kerkstraat 23, Beek en Donk

Expositie Patry Sips in 't Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Toneelvoorstelling 'De Zwarte Ruiter'
20.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Zondag 16 september
WielerToerClub fietst Den Dungen tocht.

08.30 uur, Heuvelplein, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14.00 - 17.00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Expositie Patry Sips in 't Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Toneelvoorstelling 'De Zwarte Ruiter'
14.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Linedance Marywood
20.00 - 22.30 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Woensdag 19 september
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind

14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Kaarten/rikken
20.00 - 22.30 uur, Kantine Sparta'25, Beek en Donk

Donderdag 20 september
IVN lezing Biomimicry door Piet Segeren

20.00 uur, IVN gebouw De Bimd, Beekseweg, Aarle-Rixtel

Vrijdag 21 september
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind

14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Dansclub Jong en Oud in Beek en Donk
20.00 - 23.00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Toneelvoorstelling 'De Zwarte Ruiter'
20.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Zaterdag 22 september
Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind

14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Expositie Patry Sips in 't Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Schenk Speciaalbier & Foodpairing festival
16.00 - 23.00 uur, Grandcafé Stout, Aarle-Rixtel

Kuub met "Stapel" in Ons Tejater
20.30 uur, Dorpshuis, Lieshout

Toneelvoorstelling 'De Zwarte Ruiter'
20.30 uur, Openluchttheater, Mariahout

Zondag 23 september
Rommelmarkt

09.00 - 15.00 uur, MFC De Dreef, Aarle-Rixtel

Club Presentatiedag Handbalvereniging Bedo
12.30 uur, Sporthal D'n Ekker, Beek en Donk

Muziektuinconcerten
13.00 - 17.00 uur, Muziektuin, Beek en Donk

Expositie Patry Sips in 't Oude Raadhuis
14.00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Middagopenstelling Dierenpark Regter Eind
14.00 - 16.30 uur, Dierenpark Regter Eind, Beek en Donk

Linedance Marywood
20.00 - 22.30 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk