DeMooiLaarbeekKrant

7 september 2017

DeMooiLaarbeekKrant 7 september 2017


1 / 40

Lieshoutenaren gaan voor het behoud van tijgers met de WNF Go Wild familie-expeditie
Rob en Floris Udink in actie voor tijgers

Rob en Floris Udink

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Lieshout – Tijgers worden steeds zeldzamer. Op deze prachtige dieren wordt gejaagd in een leefgebied dat steeds kleiner wordt. Als team 'de helpende hand' doen Rob en Floris mee met de WNF (Wereld Natuur Fonds) Go Wild familie-expeditie voor het behoud van tijgers. Ze hopen op donaties van mensen die het beschermen van tijgers belangrijk vinden.

Katachtigen
"Opeens keken we in de doordringende ogen van een leeuw", vertelt Rob enthousiast. "Een katachtige in het wild tegenkomen is een indrukwekkende ervaring." Floris' ouders waren vóór zijn geboorte al actief in Afrika en deden werk voor African Parks. Elfjarige Floris is ook in Afrika geweest en de leeuw is zijn lievelingsdier. Floris was getuige van leeuwen die samen op jacht gingen. "We konden goed zien hoe ze samenwerkten om hun prooi te vangen", vertelt Floris. "Geweldig om mee te maken." Vader en zoon hopen ooit een tijger in het wild te bekijken en trekken zich het lot van dit geweldige dier aan. "Tijgers leven, door toedoen van de mens, in steeds kleinere gebieden. De kans om ze tegen te komen wordt groter en dat geeft problemen", legt Rob uit. "Kleinere gebieden betekent minder prooidieren en dan wordt vee van lokale boeren opgegeten." Toch is het niet de lokale bevolking die de grootste bedreiging voor de tijger vormt. "Stropers zijn het allerergste.", zegt Rob. "Beroepscriminelen die tijgers vangen voor medicijnen voor de Aziatische markt." Stropers trekken zich het lot van de tijger niet aan. Minder tijgers betekent meer geld per gedood dier.

Rob en Floris in Afrika (2014)

Actie voeren
Het WNF helpt tijgers te beschermen tegen stropers en boze boeren. Daar is geld voor nodig en Rob en Floris vragen daarom iedereen om te doneren. "Veertig teams zoals wij voeren actie voor de tijger. Je kunt je nog inschrijven als team.", vertelt Rob. "Alle teams halen geld op. Dit doen we door eigen acties en door een survival, georganiseerd door het WNF." Eind september gaan vader en zoon overleven in de Brabantse wildernis. "Ze vroegen of we wilden overnachten in een tent of dat we zelf iets wilden maken met zeil", lacht Floris. "Ik koos natuurlijk zeil." Met het geld, dat met diverse acties opgehaald wordt, probeert het WNF overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren en deze gebieden met elkaar te verbinden. Verder kan het WNF overheden adviseren en parkmanagers opleiden. Toerisme kan een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking worden. Natuurlijk wordt geld uitgetrokken voor antistroperij-eenheden en wordt energie gestoken in het duurzaam omgaan met bossen waar tijgers leven. De tijger staat aan het einde van de voedselketen. De leefomgeving moet voor alle planten en dieren in orde zijn. Hopelijk zijn er in Laarbeek natuurliefhebbers die team 'de helpende hand' een handje willen helpen.

Informatie of doneren? Kijk op: www.kominactie.wnf.nl/team/de-helpende-hand of www.wnf.nl/geef-de-tijger-een-toekomst/tijgerbeschermers-nl.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Tribute to The Cats

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Dementievriendelijk Laarbeek

Anne Slaets

Jonge mantelzorgers

Groot Peelland
Verspreiding in Beek en Donk en Aarle-Rixtel

Sanidrõme Handel
Verspreiding in Aarle-Rixtel

3 / 40

Tribute to the Cats band in uitverkocht Openluchttheater Mariahout
Concert met een lach en een traan

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariahout – Gemengde gevoelens tijdens het eerste optreden van de Tribute to the Cats band (TTTCB) na het overlijden van hun frontman Piet Schilder (62). Na een ontroerend begin maakten band en publiek er samen een geweldig feest van.

Staande ovatie
Op het podium staat een levensgroot portret van Piet Schilder die afgelopen augustus na een kort ziekbed overleed. Zodra de band het podium betreedt staat het publiek als een blok op en geeft de band een staande ovatie. Met emotie in zijn stem neemt manager en geluidsman Jan (de Koster) Schilder het woord. Hij bedankt de fans voor alle reacties die de band heeft gekregen. "Piet wilde dat de TTTCB nooit zou stoppen", zegt Jan. "Het gaf hem rust dat Kees (Schilder) Kos zijn taak over neemt." Jan wijst naar de blauwe lucht boven het theater. "Hopelijk zit Piet met zijn hond Sam daar boven met een goed glas rode wijn van ons te genieten. Er zit in ieder geval geen dak tussen", zegt Jan. "Geef een heel groot applaus voor Piet." Wederom wordt hard geapplaudisseerd, waarna de band zijn eerste nummer in zet.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Goede muzikanten
TTTCB heeft hard gerepeteerd om alle nummers met Kees in te studeren. De zanger verontschuldigt zich na het eerste nummer dat nog niet alles soepel verloopt, maar hij krijgt al gauw zijn draai te pakken. Jan Schilder, die tijdens het optreden op de tribune het geluid regelt, wordt in de pauze door verschillende emotionele fans gecomplimenteerd met zijn mooie woorden. De band bestaat stuk voor stuk uit muzikanten die prachtige klanken uit hun instrument krijgen. Als de duisternis is ingetreden stijgt de sfeer in het theater naar een hoogtepunt. De band geeft de fans ruimte om mee te zingen en dat wordt volop gedaan. De sfeer is vrolijk en opgetogen. "Hoe krijg je duizend vooral vijftig-plussers aan het zingen?" zegt een vrijwilliger van het theater. "Door Tribute to the Cats op het podium te zetten."

Piet niet vergeten
"Hopelijk wordt Piet nooit vergeten", zegt Kees, die achter de schermen voor de band werkt. "Hij had met veel mensen een bijzondere band." Intussen slaat de kerkklok in Mariahout bijna twaalf uur. Bijna het hele repertoire van 'The Cats' is ten gehore gebracht. De apotheose komt met het lied 'Vaya con dios' waarin het hele publiek als een koor Piet een laatste groet lijkt te brengen. Een bijzondere avond komt ten einde. Een avond die de Tribute to the Cats band niet snel zal vergeten.

Column

Afval

Graag wil ik u als fervent lezer van deze column een dilemma voorleggen. Steeds meer gemeenten delen boetes uit wanneer je de plastic afvalzakken of de groene of zwarte container te vroeg aan de weg zet. Daarmee kan de gemeentekas aardig binnen lopen. In de grote stad betaal je vlot €90,00 voor een te vroeg aan de weg gezette afvalbak of- zak. Helaas geldt dit niet voor Laarbeek. Dat op de website abusievelijk staat dat afval in de grijze bak iedere vrijdag opgehaald wordt is niet erg storend, een boete wordt immers ook niet aangegeven. Wel staat er ergens dat het afval vanaf 7.30 uur geleegd wordt. Laatst loop ik om 7.25 uur met vier slappe oranje afvalzakken verdeeld onder de linker- en rechterarm naar de voorzijde van het huis, zie ik nog net de vuilniswagen de straat uitrijden. De begintijd is voor hen duidelijk niet strikt aan tijd gebonden. In mijn paarswit gestreepte pyjama neem ik de plastic zakken onverrichter zake naar achteren om vervolgens de grijze bak aan de weg te zetten. Een van die jansalieachtige builen blijft achter de heg hangen en scheurt helemaal open. Snel haal ik een nieuwe zak en ruim alles op. Wanneer ik vervolgens met de restafvalbak weer bij de weg aanbeland, helemaal bezweet van de inspanning en vuil van het afval, zie ik nog net de achterzijde van vuilniswagen número dos in de verte wegrijden. Het zou een prima scène kunnen zijn voor het humoristische, absurdistische/satirische programma Jiskefet, dat op zijn beurt weer het Friese woord voor vuilnisemmer oftewel asvat betekent. De afvalboys en –girls blijven overigens steevast lachen. Dat snap ik ook wel, want als represaillemaatregel voor de door die zuinige Laarbekenaren loeizware bomvolle flink aangestampte afvalbakken, maken ze van afvalverwerking een ware puzzelzoektocht. Mijn lege afvalbak staat zonder uitzondering ergens tussen de bakken van alle buren. Het is razend moeilijk om het juiste huisnummer op de bak terug te vinden, want dat is er al lang afgesleten. In de encyclopedie van nutteloze feiten lees ik dat het menselijk lichaam bestaat uit talloze chemische stoffen bestaat. Na de dood zou een mens eigenlijk bij het chemisch afval gedeponeerd moeten worden en dat moet weer geloosd worden bij de milieustraat. Regelmatig breng ik een bezoek aan deze afvalstraat en moet altijd een beetje lachen om de mensen die daar werken. Ze lopen Jan en alleman verordenend roepend achterna want iedereen probeert in zo kort mogelijke tijd zijn rotzooi in liefst dezelfde container te dumpen. Het werkelijke toppunt is het lichtelijk irritante zelfingenomen heerschap bij de slagboom. Als de koning van het Koninkrijk der Afval zwaait hij ons met zijn scepter binnen. Kostelijk vermaak. Lintje voor deze werkers.

4 / 40

Donderdag 7 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Vrijdag 8 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Zaterdag 9 september
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout O.L. Vrouw van Lourdes
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Pastoor van Eijndhoven, Voor een bijzondere intentie.

Zondag 10 september
09.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

09.30 Aarle-Rixtel O.L.Vrouw Presentatie
Eucharistieviering m.m.v. De Cantorij

Intenties in deze viering voor: Harrie Theunissen (par), Riek Maas (par), Nelly Gevers (sterfdag), Peter Aldenzee (sterfdag), Pastor Mundus Tilman (par), Kees Buijs (par), Jan Sanders, Mien Ceelen–Hagelaar, Vervolgde Christenen in Maleisië en Indonesië, Tot welzijn van de parochie.

09.30 Lieshout Sint Servatiuskerk
Eucharistieviering

Intenties in deze viering voor: Jan van Rooi, Maria van de Ven-van den Heuvel en zoon Peter, Wim van den Elzen

11.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor Leonardus

Intenties in deze viering voor: Jos van Gemert en Ida van Gemert-Naus, Jo Brekelmans-van Dommelen, Piet van Kessel, Mien Meulendijks, Johan Huijbers Anna de echtgenote en Tonny de dochter, Huub van der Heijden en overleden familie, Nelly van den Berg-Swinkels, Jan Haeve.

Na afloop van de viering nodigt pastoor Verbraeken u van harte uit op een kop koffie met iets lekkers erbij, samen met hem willen we dan vieren dat hij 50 is geworden!

11.00 Mariahout Openluchttheater
Eucharistieviering Oogstdankfeest ZLTO Openluchttheater

Intenties in deze viering voor: Overleden ouders Piet en Nella de Koning-Biemans

Bij slecht weer wordt deze viering gehouden in de Sint Servatiuskerk te Lieshout om 11.00 uur.

Maandag 11 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

Dinsdag 12 september
17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

18.30 Mariahout Zusters van Barmhartigheid
Eucharistieviering

Woensdag 13 september
09.00 Beek en Donk Michaëlkerk
Eucharistieviering

17.30 Aarle-Rixtel Missieklooster
Eucharistieviering (Nederlands)

19.00 Aarle-Rixtel Mariakapel
Rozenkransgebed

Mededeling:

Zaterdag 9 september
Nationale Orgeldag.
Tussen 14.00 en 17.00 uur kunt u kennismaken met het prachtige Smits-orgel (163 jaar oud) in de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie te Aarle-Rixtel. Het orgel kan worden bekeken, bespeeld en beluisterd. De heer Rob Rassaerts, organist van de kerk, geeft tekst en uitleg en demonstreert de mogelijkheden van dit orgel. Dus van harte welkom! De trap op, boven bij de speeltafel. Het is de moeite waard.

Zondag 10 september viert onze pastoor Jos Verbraeken zijn verjaardag. Hij wordt dan 50 jaar. Hierbij nodigt hij u uit om na de eucharistieviering van 11.00 uur gezellig een kop koffie met iets lekkers erbij met hem te drinken. Bij goed weer in de tuin bij slecht weer in de kerk.

Woensdag 13 september 20.00 uur Michaëlkerk, Kerkstraat 1 Beek en Donk infoavond voor ouders van kinderen die volgend jaar hun eerste Heilige communie willen ontvangen.

Maandag 18 september 19.00 uur Parochiecentrum, Kerkstraat 3 Beek en Donk infoavond voor ouders van kinderen die volgend jaar hun Vormsel willen ontvangen

Op dinsdag 26 september willen we als parochie weer op bedevaart gaan naar Kevelaer.

Opgaves kunt u doen op alle parochiecentra.

5 / 40

Prikkelarme kermis Beek en Donk beleeft zesde editie en vindt veel navolging
"We willen alsmaar iets doen maar we moeten juist nietsdoen!"

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Op het Piet van Thielplein vindt zondag 10 september van 12.30 tot 14.00 uur de zesde editie plaats van de prikkelarme kermis; een 'gewone' kermis maar dan zonder knipperende lichten en harde geluiden en mét aangepaste snelheden en de inzet van heel veel vrijwilligers. Een verademing voor iedereen die gevoelig is voor deze prikkels. Jos Dijstelbloem uit Beek en Donk was zes jaar geleden initiatiefnemer van dit concept en is nog steeds even enthousiast betrokken.

Historie
"Zes jaar geleden wilde ik met mijn kleinzoon Stef naar de kermis. Stef is autistisch. Hij wilde heel graag naar de kermis maar op het kermisterrein aangekomen, wilde hij zo snel mogelijk weer naar huis", vertelt Jos. "Voor Stef waren er te veel prikkels waardoor hij rechtsomkeert maakte. Hoe jammer en sneu is dat? Toen ontstond bij mij spontaan het idee van een speciale kermis voor kinderen met autisme. Echter, al sparrend met gemeente en andere betrokkenen werd al snel duidelijk dat dat niet haalbaar zou zijn. Totdat het kwartje viel; we wilden alsmaar iets speciaals doen, maar de kunst was juist om niks te doen! Kermisexploitanten hoefden alleen maar hun licht en geluid te dempen en de snelheden van de attracties aan te passen. Het idee is destijds verder uitgewerkt en goed ontvangen door de gemeente en uit die samenwerking is het idee van de prikkelarme kermis ontstaan en verder in praktijk gebracht." En dat is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is het concept in zeker 29 gemeenten overgenomen, waaronder in Helmond en Tilburg.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gedragen door vrijwilligers
"Zonder vrijwilligers zou de prikkelarme kermis nooit zijn geworden wat hij nu is", vertelt wethouder Greet Buter. "Het is geweldig dat er zoveel vrijwilligers beschikbaar zijn. Dit jaar werken maar liefst 30 vrijwilligers mee. Een groot compliment is op zijn plaats aan Jos die dit samen met de vrijwilligers van de grond heeft gekregen. Het was zijn initiatief zes jaar geleden waar we als gemeente heel graag aan meewerken. Ook dank aan de exploitanten die dit mogelijk maken." Jos kan putten uit een heel netwerk van vrijwilligers. "Vanaf de eerste editie heeft Arno van de Kam, directeur van Regionaal Autisme Centrum, ook zijn steentje bijgedragen", vult Jos aan. "Hij heeft kennis van zaken, instrueert de vrijwilligers maar gaat ook met kermisexploitanten in gesprek. Want alhoewel iedereen met plezier meewerkt, zijn er toch ook nog altijd exploitanten die niet in de gaten hebben dat mensen met autisme prima functioneren en geen typisch uiterlijke kenmerken vertonen."

Duidelijkheid scheppen
De rol van vrijwilligers op de prikkelarme kermis is vooral duidelijkheid scheppen. Jos noemt een voorbeeld; "Een autistisch kind wil graag weten wat hem of haar te wachten staat. Denk aan de rups. Gaat die kap nu wel of niet dicht? Op de prikkelarme kermis staat daarom bij de rups een vrijwilliger die kortsluit met de exploitant dat de kap van de rups tijdens een ritje bijvoorbeeld niet dicht gaat en kan dit dan van tevoren aan de kinderen vertellen. Dan weten ze precies waar ze aan toe zijn. Maar ook de instaptijden worden vertraagd, zodat er geen haast hoeft te zijn en iedereen op zijn of haar eigen tempo kan instappen. Ook dat geeft rust en overzicht."

Een uitje voor de hele familie
"Het is een magisch concept en alles is ontzettend goed voorbereid", vertelt verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Laarbeek Agnes Franssen. "Op deze manier kan naar de kermis gaan een uitje zijn voor de hele familie. Maar niet alleen de kinderen genieten van een prikkelarme omgeving, ook ouders en opa's en oma's vinden het vaak heerlijk rustig. Er hangt een hele andere sfeer maar het is nog steeds een 'echte' kermis. En wat heel mooi is om te zien, is dat steeds meer kinderen die de prikkelarme kermis bezoeken op het moment dat de lichten en het geluid weer aangaan, zich zo thuis voelen dat ze vaak nog een uurtje langer blijven. Echt een win-winsituatie!"

Tot slot
Stef is inmiddels 14 jaar oud maar is nog even enthousiast als zes jaar geleden. "Het is fantastisch dat het hele gezin naar de kermis kan", besluit Jos, "en daar blijf ik me voor inzetten samen met de vrijwilligers. Mochten er mensen zijn die zich ook graag als vrijwilliger inzetten tijdens de prikkelarme kermis, dan kunnen zij zich melden bij contactpersoon Agnes Franssen van de gemeente via agnes.franssen@laarbeek.nl want vrijwilligers heb je nooit genoeg!"

Argentijnse stoofschotel

Wrijf het vlees in met de cayennepeper en wat zeezout en laat een half uurtje intrekken. Snijd de rode uien in halve ringen, snijd de knoflook in dunne plakjes. Maak de pepertjes schoon en snijd ze zeer fijn. Ontvel de tomaat en snijd in stukjes. Verwarm de boter met de olie en bak hierin de runderlappen rondom bruin aan. Doe er dan de uien, knoflook, rode – peper en tomaten bij en bak die een paar minuten mee tot de tomaat zacht begint te worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog eventjes mee. Blus alles af met de bouillon en wijn en breng dit tegen de kook, meng er de oregano door en laat dit minimaal 3 uur op een heel zacht vuur stoven tot het vlees vrijwel vanzelf helemaal uit elkaar valt, trek evt. nog iets fijner met een vork. Laat dan nog een half uurtje doorstoven. Serveer het met rijst.

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Annette van Duijnhoven

Foto: Donny van den Wildenberg

De Prikkelarme kermis anno 2017

Dementievriendelijk Laarbeek:
"Hoe eerder je dementie herkent, hoe beter je er mee om kunt gaan"

Vlnr: Joan Briels, Hanny Vlemmings en Véronique Houben Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk vindt donderdag 21 september de eerste Laarbeekse Dementievriendelijke Dag plaats. Er is onder andere een informatiemarkt, het toneelstuk 'Zoeken' wordt opgevoerd en het meest bijzondere: met speciale virtual reality brillen kunt u in de praktijk ervaren hoe het is om dementie te hebben. Wethouder Joan Briels, toegepast gerontoloog Hanny Vlemmings en bijna afgestudeerd toegepast gerontoloog Véronique Houben vertellen waarom het zo belangrijk is dementie tijdig te herkennen en er over te praten.

Veel Laarbekenaren vinden praten over dementie moeilijk
Onlangs bleek uit een door TipMooiLaarbeek gehouden enquête dat ruim een derde van alle Laarbekenaren het zoveel mogelijk zou proberen te verbergen als ze (een vermoeden van) dementie bij zichzelf hebben. Slechts 16% van de ondervraagden zou er vrijuit over praten. Ook geeft een derde van de respondenten aan dat ze het moeilijk vindt om met een ander te praten over zijn of haar symptomen van (vermoede) dementie. Afstudeer stagiaire Véronique Houben deed naar aanleiding van deze resultaten vervolgonderzoek onder Laarbeekse mantelzorgers. Daaruit bleek dat mantelzorgers het vooral heel lastig vinden om beschikbare informatie te vinden over ondersteuningsmogelijkheden in Laarbeek. Ook hebben ze veel behoefte aan een maatje, met name in de avonduren, om hen af en toe te ontlasten. "Maar zo iemand moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, want omgaan met iemand met dementie vraagt bepaalde kennis en vaardigheden," licht Véronique toe.

"Dementie wordt volksziekte nummer één"
Ruim een jaar geleden startte het project 'dementievriendelijk Laarbeek'. Een aantal mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vond elkaar doordat ze tegen dezelfde dingen aanliepen. Er werd een avond georganiseerd om te inventariseren wat precies de problemen zijn en vandaaruit werden diverse werkgroepen opgericht waarbij ook de gemeente Laarbeek aanhaakte. Wethouder Briels: "Dementie wordt op termijn volksziekte nummer één. Niet alleen degenen die de ziekte krijgen, maar ook de hele omgeving wordt daar mee geconfronteerd. Vroegdiagnose is heel belangrijk, dan kun je namelijk goede ketenzorg inzetten. Hoe eerder je dementie herkent, hoe beter je er mee om kunt gaan. Door ontkenning gaat het niet weg. De kracht van een kleine gemeenschap is daarbij dat mensen elkaar kennen. Mijn vader kon bijna niet verdwalen in Mariahout. Er was altijd wel iemand die zei: 'kom, hier woon je niet meer, ik breng je thuis.'"

"Zo lang mogelijk mee blijven doen"
Hanny Vlemmings vult de wethouder aan: "Wij vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de gemeenschap. Dat lukt het beste als je op tijd erkent wat er aan de hand is en de juiste informatie ontvangt. Dat het niet meer lukt om nieuwe liedjes te leren bij het koor waar je met veel plezier zingt, betekent niet dat je de oude liedjes niet meer mee kunt zingen. Véronique: "Er zijn heel veel mogelijkheden om zolang mogelijk te blijven doen wat je altijd deed. Er zijn al mensen met dementie die dankzij een gps-tracker bijvoorbeeld nog zelfstandig naar de dagbesteding kunnen gaan. De familie hoeft zich niet ongerust te maken want zij weten waar diegene is. De persoon zelf geeft het een stukje zelfstandigheid en onafhankelijkheid."

Zelf dementie ondervinden met virtual reality-bril
Eén van de initiatieven die vanuit het project 'Dementievriendelijk Laarbeek' is opgepakt, is de organisatie van een Dementievriendelijke Dag. Op 21 september, Alzheimerdag, vindt deze in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk plaats. Hanny: "De Dementievriendelijke Dag is georganiseerd door een actieve werkgroep bestaande uit vrijwilligers en met ondersteuning van de gemeente. Doordat we 's middags en 's avonds hetzelfde programma hebben, heeft iedereen de gelegenheid te komen. Er is veel informatie over opvangmogelijkheden, achtergronden, praktische zaken als de notaris en er zijn praktijkverhalen en allerlei activiteiten om van gedachten te wisselen met professionals en vrijwilligers. Het meest bijzondere zijn de virtual reality brillen waarmee het mogelijk is een klein inkijkje te geven in wat dementie nu eigenlijk is. Daarmee hopen we nog meer begrip te kweken voor personen met dementie."

Logeeropvang, ondersteuning thuis en lotgenotencontact
Vanuit het project 'Dementievriendelijk Laarbeek' is het afgelopen jaar niet alleen de organisatie van een Dementievriendelijke Dag opgepakt. Er is veel actie ondernomen op het gebied van kennisdelen, netwerken en het organiseren van ondersteuningsprojecten. Wethouder Briels: "Nog dit jaar zal er bij Franciscushof in Lieshout een speciaal logeerhuis komen voor mensen met dementie om naasten te ontlasten. Maar voor veel mensen met dementie is opvang in de eigen omgeving beter. Daarom zijn we nu druk zoekende naar een manier om juist daar ondersteuning te bieden. Wij proberen daarbij aan te sluiten bij de aanbevelingen uit het onderzoek van Véronique. Verder is een betrokken professional uit Laarbeek, Francien van de Ven, met het idee gekomen om de talenten van mensen met dementie beter te benutten. In samenwerking met ViERBINDEN wordt nu bekeken hoe hiermee een start kan worden gemaakt. De bedoeling is om hen zo lang mogelijk onderdeel te laten zijn van de samenleving. Ten slotte zijn er informatiekoffers over dementie te leen, wordt het lotgenotencontact opnieuw onder de aandacht gebracht en worden binnenkort cursussen 'omgaan met dementie' voor mantelzorgers georganiseerd."

Info Dementievriendelijke Dag
De Dementievriendelijke Dag vindt plaats op donderdag 21 september in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Het programma is van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en toegang is gratis. Heeft u geen tijd om het hele programma te volgen dan kunt u binnen de aangegeven tijden vrijblijvend binnenlopen. Wilt u er heel graag bij zijn, maar heeft u geen enkele mogelijkheid tot vervoer? Dan kunt u contact opnemen met Henrie Bouwmans van ViERBINDEN: 0492-328800.

Column

Meer weten over dementie

Regelmatig heb ik het in deze column gehad over dementie. Een ziekte die veelvuldig en in allerlei vormen voorkomt en in de nabije toekomst zelfs volksziekte nummer 1 wordt. Een ziekte die een flinke belasting geeft voor de degenen die het moeten ondergaan, zowel de zieke zelf als de omgeving daarvan. De diagnose dementie wordt door niemand met gejuich ontvangen denk ik, en velen zien na de diagnose de toekomst met angst en beven tegemoet. Bedenk echter dat mensen met dementie zeker in de beginperiode nog niet zoveel (beperkende) klachten zullen hebben en nog gewoon of met enkele aanpassingen mee kunnen doen in onze dagelijkse samenleving. Echter op dementie heerst nog vaak een taboe, helaas! De reden om het niet vertellen is vaak schaamte en de angst om daarna niet meer 'mee te mogen doen'. De ziekte dementie is voor velen ongrijpbaar, je kunt je er echt geen voorstelling van maken hoe het nu is, totdat je het zelf ondergaat. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om kennis en informatie te vergaren rondom dementie, want bijna iedereen komt wel eens in aanraking met een persoon met dementie: in je familiekring, binnen een vereniging, op je werk, maar ook gewoon op straat of in een winkel. Soms heb je een vermoeden of een 'niet pluis' gevoel, maar ja…wat dan? En is er een diagnose, ook dan zijn er vragen: Waarom reageert iemand zo? Waar kan ik terecht met vragen? Wat moet er geregeld worden? Veel, heel veel vragen waar men mee worstelt en zich zorgen over maakt.

Zoals bekend ben ik direct betrokken bij de totstandkoming van Dementievriendelijke Gemeente Laarbeek. En er staat een héél mooie activiteit op stapel: de Dementievriendelijke dag. Deze vindt plaats op Wereld Alzheimer Dag, 21 september in het Ontmoetingscentrum. Er zijn diverse presentaties rondom dementie. Denk aan levensvragen- en testament, Vrijheid en Veiligheid, jonge mensen met dementie, gebruik van technologie, contact-maken en bewegen-bij-dementie. Ook zijn er stands met info over opvang en er zijn diverse deskundigen aanwezig zoals casemanagers, miMakkus (dementieclown), mantelzorgmakelaar en nog een heleboel meer.

Uniek op die dag is de aanwezigheid van de Dementiebril van IntoD'mentia. Met behulp van Virtual Reality kun je ervaren hoe het is om dementie te hebben: hoe is het om opeens de weg kwijt te zijn? Niet meer te weten waar je mee bezig was? Een hele indringende ervaring, tot stand gekomen na heel veel onderzoek, die zeker meer begrip zal geven.

En natuurlijk wordt 1x in de middag en 1x in de avond het toneelstuk 'Zoeken' gespeeld, door vijf fantastische spelers en een kei van een regisseur/schrijver. U bent van harte welkom!

8 / 40

St Caecilia start met slagwerklessen voor kinderen uit groep 4
Slagwerklessen bij St. Caecilia

Lieshout/Mariahout – Harmonie St Caecilia start in de week van 25 september weer met slagwerklessen voor de kleinste trommelaars. De lessen zijn speciaal voor kinderen van zeven jaar en ouder uit Lieshout, Mariahout en de rest van Laarbeek.

Aanmelden kan tot 20 september via info@harmonielieshout.nl. Slagwerkinstructeur Frank Reloe geeft deze minislagwerklessen, waarin de kinderen spelenderwijs kennis maken met het bespelen van slagwerk. Dat is niet alleen leuk, verschillende onderzoeken wijzen uit dat muziek maken ook nog eens gezond is!

Er worden in totaal 36 lessen gegeven, daarnaast mogen de slagwerkers ook mee doen met concerten en voorspeeldagen en mogen ze deelnemen aan jeugdactiviteiten van de vereniging.

Ook voor jonge blazers in spe zijn er minilessen. In de week van 11 september starten blokfluitlessen onder leiding van Merel Peren. Voor meer info over de blokfluit- of slagwerklessen of het aanmelden voor de slagwerklessen, mail naar info@harmonielieshout.nl.

Quilttentoonstelling door Laarbeekse dames

Laarbeek - Diverse dames uit Aarle-Rixtel en Beek en Donk volgen al jaren een cursus patchwork en quilten bij Marleen Jonkers in Helmond. Hun quilts en nog vele andere werkstukken zijn te bewonderen op zondag 10 september in het huis en de tuin van de familie Jonkers in de Emmastraat 7.

Er hangen meer dan 80 quilts waaronder 4 werkstukken die op het Festival of Quilts in Birmingham hebben gehangen. Het open huis is van 11.00 tot 17.00 uur. Gezien de beperkte parkeerruimte is het raadzaam om op de fiets te komen of te parkeren bij het Elkerliek ziekenhuis.

Een groot aantal natuurgetrouwe reproducties op ware grootte
Expositie Jacob van Oostsanen

Het bekende drieluik

Aarle-Rixtel - In de Aarlese parochiekerk wordt zaterdag 9 september om 14.00 uur een expositie geopend met werken van Jacob van Oostsanen. Het betreft een groot aantal natuurgetrouwe reproducties op ware grootte.

In Aarle-Rixtel geniet van Oostsanen bekendheid als de maker van het bekende drieluik, dat in het begin van de 16e eeuw in opdracht van de familie Samson werd vervaardigd. Via het huwelijk van Angela Samson met Adriaen van Eijndhouts is het vlak voor het beleg van Den Bosch hier terecht gekomen. In de Aarlese Mariakapel hangt nu een reproductie. Het origineel is enige jaren geleden om veiligheidsredenen verhuisd naar het museum voor Religieuze kunsten te Uden. Van Oostsanen was een tijdgenoot van Jeroen Bosch. Laatstgenoemde schilderde gedetailleerde surrealistische beelden terwijl Van Oostsanen veel realistischer schilderde. Zijn werken bestaan vooral uit kleurrijke bijbelse voorstellingen.

Deze expositie is te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 september alsook op zondag 17 en 24 september, telkens van 14.00 tot 17.00 uur

Els van der Bruggen - de Jong

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Een eekhoorntje huppelt door de tuin als DeMooiLaarbeekKrant aanbelt bij Els van der Bruggen – de Jong (31) aan de Hagelkruisweg. Zoontje Flip is dertien maanden jong en dribbelt vrolijk voor haar uit ...

Els, kun je iets over jezelf vertellen?
"Oorspronkelijk kom ik uit Mariahout en heb ik vanaf mijn dertiende op verschillende plekken in Beek en Donk gewoond. Twee jaar geleden ben ik getrouwd met Pieter van der Bruggen, met wie ik dertien jaar een relatie heb. Allebei houden wij van reizen. We hebben zelfs ooit ons huis verkocht om een wereldreis te maken. Naar Australië, Zuidoost Azië, Nieuw-Zeeland… Ik wil de wereld zien en het reizen willen wij allebei niet opgeven."

Maar nu toch een huis in Aarle-Rixtel?
"Wij zochten een huis met een tuin én een atelier. We hebben op meerdere plekken in Beek en Donk huizen bekeken, maar die voldeden niet aan onze wensen. Dit huis voldoet aan alle wensen, behalve dat het niet in Beek en Donk staat", glimlacht Els. "We wonen hier nu een jaar en zijn nog niet helemaal ingeburgerd. Omdat onze vrienden in Beek en Donk wonen, zijn we daarop georiënteerd. Maar de afstanden zijn natuurlijk klein, dus dat is geen probleem. En als hier in Aarle-Rixtel dingen te doen zijn, dan doen we uiteraard mee. Burendag is daar een mooie gelegenheid voor."

Even terugkomend op je atelier. Waarom was je daarnaar op zoek?
"Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Ik was leerkracht in het basisonderwijs maar ik liep steeds meer tegen het onderwijssysteem aan. De focus ligt op wat kinderen niet kunnen, terwijl ik denk: 'focus op talent', op wat ze wél kunnen. Al die toetsen, al die rugzakjes. Het leverde voor mij stress op. Ik vind de sociale kant veel belangrijker: hoe we met elkaar omgaan in de klas, het vergroten van de zelfverantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ik wilde voorvallen bespreken in de groep, maar dat ging dan ten koste van de rekenles. Uiteindelijk besloot ik te stoppen. Nu geef ik naailes en ben ik bezig met een opleiding tot coupeuse. Lesgeven vind ik nog altijd erg leuk om te doen. Ik geniet van de voldoening die mensen eruit halen als ze zelf iets maken. Ik geef nu les aan vier groepen van vijf deelnemers, dus de naailes zit vol. Maar in het najaar start ik ook met workshops."

Doe je daarnaast andere dingen?
Op de dinsdag- en vrijdagmiddag werk ik bij cafetaria de Beemd in Beek en Donk, met die gele parasols. Ik vind die afwisseling in mijn werk belangrijk. Anders ben ik altijd alleen maar thuis. En qua hobby's hou ik me bezig met van alles wat creatief is: ik fotografeer, teken, borduur prenten, ben graag met mijn handen bezig. Ook voor Flip en mezelf maak ik zelf kleren."

Nog op vakantie geweest?
"Ja, dit jaar zaten we twee weken in een huisje in Duitsland", lacht Els. Maar volgend jaar wordt het met de camper door Canada!"

Els geeft de pen door aan Ton Leenders. Over twee weken leest u zijn verhaal.

"De Dijk brengt rock and roll naar Mariahout''

Redacteur: Louke Kreemers

Mariahout - Met hun nieuwe cd 'Groef' trok De Dijk afgelopen jaar door de Nederlandse theaters. Dit najaar brengen ze hun bekende repertoire terug naar de popzalen en op 9 september spelen ze hun dampende rockshow in het Openluchttheater in Mariahout.

Uitverkocht Carré
Hun succesvolle theatertour sloot De Dijk voor de zomervakantie af met twee uitverkochte concerten in Carré. "Dat was een ongekend succes'', vertelt Hans van der Lubbe, bassist van de bekende Nederlandse band. "We hadden niet eerder een theatertour gedaan, dus dat het dan zo goed ontvangen wordt, is een mooi compliment aan ons als band.'' De cd 'Groef' is gemaakt om de theatertour te ondersteunen. Oude nummers werden hiervoor in een nieuw jasje gestoken. "We hebben een aantal nummers uitgekozen die we de moeite waard vonden om in het theater te brengen'', legt van der Lubbe uit. "En door het publiek werden die opnieuw gearrangeerde versies goed ontvangen. Dus ik denk dat wij goed zijn geslaagd in onze opzet. Op de cd staan onder andere nieuwe versies van de nummers als 'Liefje Liefje' en 'De zon gaat op voor niets'.

Van theater terug naar popzaal
Voor het najaar haalt De Dijk hun oude vertrouwde repertoire uit de kast. Van der Lubbe: ''Het is niet zo dat we niks meer van Groef gaan spelen, maar die nummers waren vooral bedoeld voor in het theater. In de popzalen gaan we een mix spelen van tophits en interessante nummers, ook van Groef.'' Het is een omslag om van het theater weer naar een zaal te gaan. "Het theater vergt meer van je als muzikant'', vertelt van der Lubbe. "Het geluid staat minder hard, dus de mensen kunnen alle details in de muziek horen.''Ook het decor en de speciale setting van het geluid, maakte de theatershows anders dan wat De Dijk en haar fans gewend waren. Toch waren het juist de fans die steeds vaker verzoeken naar de band stuurde om ook eens naar het theater te komen. "Er zijn mensen die niet meer in een feesttent of popzaal willen staan'', vertelt van der Lubbe. "Ze willen gewoon lekker op een stoel zitten en luisteren.''

Bekend terrein
In de najaarstour is het weer tijd voor rock and roll en kunnen de fans flink meedansen. Dat is dan ook de insteek van de show die De Dijk op 9 september naar het Openlucht Theater zal brengen. Dat de band nog altijd populair is blijkt wel uit het feit dat alle kaarten voor die show al zijn verkocht.

Een openlucht theater is geen onbekend terrein voor de mannen van De Dijk, ze stonden al vaker in hun carrière in theaters als die in Mariahout. Dit seizoen doen ze naast Mariahout ook het openlucht theater in Eibergen aan. "We pakken een show in een openluchttheater niet anders aan dan een show in een popzaal'', legt van der Lubbe uit. "Qua techniek is het allemaal hetzelfde. De mensen kunnen een doortimmerende en dampende show van ons verwachten."

Rolstoelvierdaagse Franciscushof Lieshout

Lieshout - Bij Franciscushof in Lieshout werd van dinsdag 22 tot vrijdag 25 augustus een rolstoelvierdaagse gehouden, met enkele bewoners van Franciscushof.

De weergoden waren hen goed geluimd. Dinsdagmiddag op bezoek bij mevr. Winkels die de bewoners en de vrijwilligers hartelijk begroette. Daar konden ze genieten van de grote tuin met daarbij koffie en gebak. Op woensdagmiddag naar de familie van Osch, daar trad BIG Willy op om de mensen te vermaken, ook daar werden ze verwend met koffie en worstenbroodjes. Op donderdagmiddag bij de familie van Loen, waar ze ook weer hartelijk werden ontvangen.

Op vrijdagmiddag een verkorte gladiolen route om zo op tijd in het Franciscushof te zijn. Daar werden dan ook de gladiolen uitgereikt aan de bewoners en de vrijwilligers. Er werd ook nog een groepsfoto gemaakt, nadien koffie en een broodje hamburger. En na die vier mooie dagen willen ze graag de bewoners en de vrijwilligers bedanken.

Toneelvereniging Mariahout speelt 'de kleine prins'

Mariahout – Openluchttheater Mariahout is weer het decor voor drie bijzondere voorstellingen van toneelvereniging Mariahout. In het groene hart wordt door volwassenen en kinderen uit Laarbeek en omstreken een prachtig toneelstuk opgevoerd.

Kijken als een kind
Het verhaal van 'de kleine prins' is opgebouwd uit levenslessen. In de grijze wereld waar allerlei dingen moeten, houdt een klein meisjes zich nauwelijks staande. De ontmoeting met haar buurman brengt verandering in die zaak. De excentrieke piloot vertelt haar het eigenaardige verhaal van zijn ontmoeting met 'de kleine prins'. In het verhaal wordt op een filosofische wijze naar de wereld gekeken en krijgt de toeschouwer een verhaal over volwassen worden, vriendschap, liefde en afscheid.

Kleurrijke voorstelling
Ondanks grijze kantoorklerken zal toneelvereniging Mariahout een prachtig aangeklede, kleurrijke voorstelling aan het publiek tonen. Het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry leent zich perfect voor het prachtige openluchttheater en haar creatieve spelersgroep. Acteurs en alle mensen achter de schermen zijn al maanden in touw om het publiek te kunnen trakteren op een bijzondere voorstelling, waar tragedie en humor elkaar regelmatig zullen afwisselen. Het publiek zal hier en daar subtiel een spiegel voorgehouden worden. Een kinderlijke blik in onze grotemensen-wereld.

Speeldatums: zaterdag 9 september 20.00 uur, zondag 17 september 14.30 uur en zaterdag 23 september 20.00 uur. Kijk voo r meer informatie op www.toneelverenigingmariahout.nl en www.openluchttheatermariahout.nl.

Kaarten en kermisvissen bij Sparta'25

Beek en Donk - Kaarten bij Sparta'25 is weer wekelijks mogelijk vanaf 13 september. Iedereen kan hieraan meedoen, je hoeft geen lid van de vereniging te zijn.

Het kermisvissen wordt gehouden op maandag 11 september bij Sparta'25 van 10.00 tot 12.00 uur. Opgeven kan vanaf 9.00 uur in de kantine.

Bowen Straatman

Foto: Joost Duppen

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

De deur zwaait open en een hartelijk onthaal volgt. "Nu nog even hier maar over twee maanden hoop ik de deur te kunnen openen van ons nieuwe huis", straalt Bowen Straatman, raadslid namens PNL in de gemeenteraad. Samen met zijn vriendin Karlijn verhuist hij binnenkort naar een nieuwbouwwoning in het centrum van Beek en Donk. Maar we willen nog veel meer weten over de persoon achter het raadslid…

Bowen, zoals altijd; stel jezelf even kort voor als je wil!
"Mijn naam is Bowen Straatman, ik ben 26 jaar oud, geboren en getogen in Beek en Donk en ik woon samen met mijn vriendin Karlijn. Zoals ik net al zei, verhuizen we binnen niet al te lange tijd naar ons nieuwe huis aan de Hamelijnckhof. Daar hebben we ontzettend veel zin in."

Foto: Joost Duppen

Nog niet zo heel lang geleden vertelde je in een interview dat je je masterstudie Bestuurskunde had afgerond en op zoek was naar een interessante job. Hoe staat het daar inmiddels mee?
Bowen: "Ik werk sinds februari van dit jaar in een traineeship sociaal domein bij BMC in Amersfoort. BMC is een adviesbureau voor gemeenten. Op basis van (tijdelijke) opdrachten kom ik bij verschillende gemeenten terecht. Zo heb ik in de gemeente Montferland (G) een opdracht rondom het NK Wielrennen mogen uitvoeren en op dit moment werk ik bij de gemeente Amersfoort aan een opdracht in het kader van beschermd wonen. Het bevalt me heel goed. Omdat ik bij veel verschillende gemeenten kom, maak ik veel mee. Wat ook leuk is, is dat ik nu meewerk aan de beleidsstukken die ik andersom als raadslid compleet krijg aangeleverd."

Inmiddels is er – mede op jouw initiatief – een jongerenafdeling van PNL opgericht. Hoe staat het daarmee?
"Jong PNL telt inmiddels vijf leden maar we hopen op meer aanwas", vertelt Bowen. "Veel mensen spreken me erop aan dus dat is goed, het leeft in Laarbeek merk ik."

Heeft Jong PNL al een bijdrage kunnen leveren naar jouw idee?
"Zeker! Vanuit Jong PNL is bijvoorbeeld het idee geopperd om alle commissievergaderingen open te gooien voor iedereen. Op die manier maak je de lokale politiek toegankelijker. Het moet mogelijk zijn je zelfs voor 1 agendapunt aan te sluiten. Ik zie niet in waarom je dit niet zou doen."

Hoe kijk je zelf naar de toegankelijkheid van de lokale politiek voor inwoners?
Bowen: "Ik ben van mening dat jongeren meer betrokken moeten worden en niet alleen jongeren. Onlangs hebben we een motie ingediend voor een online platform. En dan bedoel ik geen jongerenraad, dat wil ik juist voorkomen. Geen officiële inspreekmomenten maar op een laagdrempelige manier via internet inspreken, dat is waar we naartoe moeten. Hoe mooi zou het zijn als inwoners online hun ideeën kunnen uiten? Het voorstel ligt bij het college. Zij gaan een voorstel doen. Ik ben ontzettend benieuwd."

Bowen, wat vind jij het allerleukste aan je functie als raadslid?
"
Het leukste vind ik dat je iets kunt doen. Dat je meedenkt over hoe het beter of anders kan in Laarbeek. Ik vind het leuk om daarover te discussiëren. Alles wat zich in de maatschappij afspeelt, vind ik boeiend en dus ook in Laarbeek. Daarom heb ik Bestuurskunde gestudeerd. Ik noem het altijd Maatschappijleer plus", lacht Bowen.

Je zit nu bijna vier jaar in de gemeenteraad. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?
"Een heleboel", vertelt Bowen. "Vooral heel veel ervaring en kennis. In de eerste plaats over het technische proces. Hoe werkt het allemaal binnen de lokale politiek? Maar zeker ook als mens. Je doet levenservaring op vind ik, leert als mens je zegje te doen, te debatteren. Ik ben heel jong in de raad gekomen en PNL heeft me mijn gang lang laten gaan. Dat is alleen maar heel mooi. Het is één groot leerproces en dat is het nog steeds."

Toekomstambities. Wat doe je 'als je later groot' bent Bowen?
"Over 20 jaar zou ik wel ergens burgemeester willen zijn. Dat lijkt me een boeiende en uitdagende functie. Niet alleen de politieke en bestuurlijke kant vind ik interessant maar ook de ceremoniële activiteiten die erbij horen spreken me zeer aan."

Tot slot: De gemeenteraadsverkiezingen 2018 komen in zicht. Waar hoop je op?
Bowen: "Ik heb er zin in. Ik wil graag door als raadslid. We zijn al bezig met de opstart. Het is een spannende en leuke tijd. Ik hoop uiteraard dat PNL weer de grootste partij gaat worden en dat we deze keer in het college zullen plaatsnemen. Dat is de inzet."

Nieuw project ViERBINDEN richt zich op jeugdige mantelzorgers
"Ik wil het taboe doorbreken"

Anne Slaets

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – Iedereen kent misschien wel iemand in zijn of haar omgeving die (mantel)zorg verleent. Voor mantelzorgers zelf is dit vaak vanzelfsprekend. ViERBINDEN ondersteunt mantelzorgers daar waar ze kan maar hoe zit het eigenlijk met hele jeugdige mantelzorgers? Onder begeleiding van coördinator mantelzorgondersteuning ViERBINDEN Nicky van de Ven is Anne Slaets (16), stagiaire SMD, op zoek naar jonge mantelzorgers in Laarbeek met als doel het taboe dat heerst te doorbreken.

Het project
Het project 'Jonge mantelzorger, voor een ander zorgen doe je niet alleen' wordt uitgevoerd door Anne Slaets uit Beek en Donk. Anne studeert voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener aan het Summa College in Eindhoven. "Ik ben afgelopen jaar gestart met het geven van voorlichting op de basisscholen in Beek en Donk. In het nieuwe schooljaar komen alle andere basisscholen in Laarbeek aan de beurt. De presentaties zullen in het najaar allemaal zijn afgerond. Na afronding van de presentaties, zal toneelgezelschap Helder Theater op alle scholen een theatervoorstelling geven waarbij wordt uitgebeeld hoe het leven van een jonge mantelzorger eruitziet en wat voor invloed de mantelzorgrol heeft op het dagelijks leven van de jongere. Op die manier willen we nog meer bewustwording creëren."

Voor wie?
Anne legt uit: "Het doel van het project is allereerst het in beeld brengen van jonge mantelzorgers. Hoeveel zijn het er in Laarbeek? Wat doen ze precies en hebben ze ondersteuning nodig? Wat ik gemerkt heb tot nu toe, is dat leraren vaak niet eens weten wat mantelzorg onder jongeren inhoudt. Na afloop van mijn presentatie gebeurt het zeer regelmatig dat een leraar gelijk een voorbeeld uit de klas kan opnoemen. Bovendien rust er een soort van taboe op het verlenen van mantelzorg onder jongeren. Er wordt niet over gepraat. Een voorbeeld: Een meisje van 12 jaar waarbij de moeder psychische klachten heeft. Vader moet werken om het gezin financieel draaiend te houden en het meisje neemt alle huishoudelijke taken voor haar rekening zoals wassen en koken. Hierdoor kan zo'n meisje na school niet afspreken of andere leuke dingen doen. Het meisje kan geen kind zijn… Maar het kan ook zomaar zijn dat je als jonge mantelzorger niet eens in de gaten hebt dat je mantelzorger bent. Je vindt het bijvoorbeeld maar heel normaal dat alle aandacht in het gezin naar je broertje in een rolstoel uitgaat of naar je zusje met adhd. Maar op het moment dat alle factoren aanwezig zijn waardoor jij meer op anderen bent gericht en zorg dient te verlenen, sta je als jongere op een heel andere manier in het leven."

ViERBINDEN-academie
ViERBINDEN wil jonge mantelzorgers samenbrengen en ze even uit de mantelzorgsituatie halen door ze een leuke tijd aan te bieden. Dit kan via activiteiten van de ViERBINDEN-academie; het aanbieden van een boekje aan jongeren met tien gratis activiteiten, welke worden aangeboden door lokale bedrijven. Daarnaast kan ViERBINDEN zorgen voor de juiste ondersteuning. Hiervoor werkt ViERBINDEN samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, die zorgt voor ondersteuning op maat. "Wat ik hoop, is dat we veel jonge mantelzorgers in Laarbeek bereiken door middel van dit project, want voor een ander zorgen doe je niet alleen!", besluit Anne.

Laarbeekse Roefelcomités roefelen zelf

Op bezoek bij BOSS

Lieshout – Ter afsluiting van het roefeljaar 2017 hebben organisatoren uit alle kernen van Laarbeek in Lieshout geroefeld. Elk jaar organiseren enthousiaste vrijwilligers op de tweede zaterdag van juni een Roefeldag voor kinderen. Als dank wordt elk jaar in een van de kernen een Roefeldag voor de organisatie georganiseerd.

Brandweer Brabant Zuid-Oost
Bij de vrijwillige brandweer aan de Papenhoef in Lieshout werden de Laarbeekse Roefelcomités warm ontvangen. Na een heldere uitleg over het wel en wee van de vrijwillige brandweer in Lieshout, Laarbeek en omstreken, kregen de comités een rondleiding door de kazerne. De brandweerkorpsen van Laarbeek zijn actieve deelnemers aan voorgaande Roefeldagen en vinden het belangrijk kinderen en begeleiders een kijkje te geven in hun wereld.

Congruens
Susanne Biemans van Congruens gaf uitleg over haar werkzaamheden. Met loopbaanadvies, training en coaching helpt Congruens bedrijven en particulieren om prettig, effectief en gezond te leven en te werken. Tijdens de Roefeldag speelt ze met kinderen regelmatig 'het kwaliteitenspel'. Dit spel werd door de vrijwilligers ook gespeeld. In kleine groepjes werden kaarten met verschillende kwaliteiten besproken en aan elkaar uitgedeeld. Op deze manier kregen de deelnemers aan het spel inzicht in elkaars sterke punten.

BOSS Bosven Outdoor Survival Stichting
Middenin de bossen, rondom een haardvuur, gaf Jorrit Verhoeven een indrukwekkend betoog over ontspoorde jongeren die bij hem in de bossen aan de slag gaan. Jongeren van twaalf tot dertig jaar kunnen bij Jorrit en zijn collega's terecht voor fysieke training en arbeid in de natuur. Een flink stuk lopen, hout zagen en klieven zijn veel voorkomende programmaonderdelen. In een prikkelarme omgeving leren jongeren zichzelf kennen, leren ze verantwoordelijkheid te nemen en de juiste keuzes te maken. Jorrit laat de vrijwilligers hout verzamelen en vuur maken. Wie brandt het eerst een touwtje door? Net als de jongeren moeten de comités samenwerken en voelen ze de kick als het lukt om vuur te maken.

Bedrijven en instellingen bedankt
De Laarbeekse Roefelcomités zijn alle deelnemende bedrijven en instanties dankbaar voor de deelname aan Roefeldag. Als organisatie was het bijzonder om drie Lieshoutse roefelplekken te mogen bezoeken. Op zaterdag 9 juni 2018 is er weer een Roefeldag voor alle Laarbeekse kinderen uit groep drie tot en met acht. Dankzij inzet van vele mensen is deze dag telkens weer een succes. Wij hopen volgend jaar weer heel veel kinderen een leuke leerzame dag te kunnen bezorgen.

Kermisprogramma Gilde Sint Leonardus

Beek en Donk - Het gilde Sint leonardus gaat zaterdag 9 september de nieuwe koning schieten. Naast het koningsschieten is er een mooi programma op schietterrein 't Wipke waaraan jong en oud kan deelnemen.

Ochtendprogramma Gilde Sint leonardus: bijeenkomst gildebroeders op het schietterrein 't Wipke. Ophalen afgaande koning, Geert-jan van Rixtel Bzn. Vendelgroet, koffie en een borrel, bezoek aan de Leonarduskapel.

13.00 uur: ontvangst van de gasten op 't Wipke.
13.15 uur aanvang koningsschieten gilde Sint Leonardus tot ca. 15.30 uur.
15.30 jeugdgeweerschieten met luchtbuks. xx – 17 jaar.
15.30 uur: puistschieten.
16.00 uur: koningskruisen schieten.
18.00 uur: kermiskoning(in) schieten. Iedereen vanaf 18 jaar mag hieraan meedoen.

Peuter-/kleuterviering in de Michaëlkerk

Beek en Donk – In de Michaëlkerk in Beek en Donk vindt zondag 17 september om 10.00 uur een peuter-/kleuterviering plaats.

Deze viering is speciaal bedoeld voor kinderen in de leeftijd tot 6 jaar, maar uiteraard zijn broertjes, zusjes, papa's, mama's, opa's en oma's ook van harte welkom. Deze viering staat in het teken van het verhaal 'De Ark van Noach'. Alle kinderen mogen tijdens deze viering een knuffeldier meebrengen. Na afloop van de viering is er ranja, koffie of thee in de sacristie.

Snorkelen

Mijn vriendin in een KEI als het gaat om low-buget-fun. Dat soort ideetjes moet altijd van haar uit komen want wat ik verzin kost altijd (een hóóp) geld. Óm de haverklap belt ze me op voor een spectaculaire bergwandeling, yoga op het strand om 07.00 uur in de frisse zomerochtend, peddelend op een surfbord de Middellandse zee op ("Zullen we naar Ibiza peddelen"?), lange strandwandelingen met een kwispelende logeerhond, uitbundig shoppen in een tweedehands winkel, museabezoek (mits de entree gratis is), BBQen op het goudgele strand, beachtennis of picknicken in de bergen met een kampvuur en gitaarmuziek. Er is in de buurt altijd wel een optocht, vuurwerk wat te bewonderen is of een band die een gratis optreden weggeeft. Waar ze de ideeën vandaan haalt weet ik niet, maar een portemonnee hoef ik nooit mee te nemen. Van háár kwam het idee om naar Santiago-de-Compostela te lopen, wat er na een lange voorbereidingstijd nog steeds niet van gekomen is, maar dat even terzijde…

Onlangs belde ze me op of ik mee wilde gaan snorkelen. Ze wist dat ik in een ver verleden van een oud-collega twee snorkeldingen had gekregen en omdat die toch maar lagen te verstoffen moesten die eens hóógnodig het zoutwater in. Ze had geen idee waar ergens vis te spotten viel maar in zee hadden we zéker meer kans dan in de bergen (knipoog). Ze pikte me thuis op en we zouden éérst nog even een (gratis!) expositie meepikken in de nabijgelegen kustplaats Javéa. Dat juist deze dag het gebouw gesloten was viel onder de noemer; "jammer", maar na een kopje koffie onder een lola-parasol waren we snel over dat drama heen. Dóór naar een stuk onbekend rotsachtige kust in Dénia, waar we tussen duikers in professionele outfits onze plastic snorkels inspecteerden. Eigenlijk had ik er niets van verwacht. We waren zó onvoorbereid naar de kust gereden en al namen we gewoon een duik dan was alleen dát al fantastisch. Spanje kampte met een zoveelste hittegolf, de mussen vielen letterlijk en figuurlijk van het dak, dus een beetje verkoeling was al meegenomen. Het was een beetje uitkijken geblazen om ons over de glibberige rotsen te laten glijden, staken ons hoofd in het water en metéén er weer uit! "Hehhh… zag je die school gekleurde vissen"? Terwijl wij slechts ons hoofd onder water konden houden, wezen duikers ons dat we een stukje verder moesten zwemmen. We konden er nog staan, dus liepen naar de aangewezen plek waar plots een diep gat was. De zon scheen er zijn licht in en terwijl de vissen daarvan genoten, genoten wij van de hoeveelheid práchtige gekleurde vissen in allerlei soorten en maten. Maar een páár meter van het strand en ik had het gevoel op de bodem van de zee te vertoeven. We hadden (weer eens…) een wonderlijke middag maar geheel kosteloos was deze voor mij toch niet! Er kwam een fikse doktersrekening achteraan want mijn oren moesten na afloop worden uitgespoten. Maar het was deze snorkelervaring dubbel-en-dwars waard…

Foto: Anne Wittebol

Adios. Ik groet Laarbeek met Spaanse zonnestralen. Anne Wittebol-Aarts. www.FincaErbalunga.com

BEL DE SPECIALIST
Binnen en buitenzonwering. rolluiken luifels screens gordijnen rolgordijnen vouwgordijnen plisségordijnen jaloezieën shutters. Alles voor uw woning. williesstoffering.nl. Braaksestraat 10 Helmond 0492-535901

AANGEBODEN
Gratis af te halen, Winterprei planten. Tel: 0499-422121

Gratis ophalen van uw oud ijzer, accu's, tv's, kabels, computers, zonnebanken, elektronica, fietsen, witgoed, zink, lood etc. Geen koel-vrieskasten. OHD tel. 06-11070700

GEVONDEN
Sleutelbos met sleutelhanger (Golf sport) en een met (Casa Blanca), gevonden in juli. Af te halen bij kantoor DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, Beek en Donk.

GEVRAAGD
Te koop gevraagd landbouwmachines: o.a ploegen, tractor, frees, schudder, hark, maaier, mesttank, kieper, weidebloter, weisleep, tractor, vee/paardentrailer enz. 06-19076959

Te koop gevraagd, Complete inboedels, Gebruikte eiken meubelen, Barok en antiek, Tel: 0621839778

Marktspullen, antiek, klokken, beelden, kleingoed, zolderopruimingen, etc. Tel. 06-13208306

Te koop gevraagd, Klassieke auto's. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06-10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com

OVERIG
VindGoederen Lotingsactie! Bezoek de winkel en maak kans op een leuke prijs! (Trekking 1 nov). Ma/vrij 9.00-12.00 Beekerheide 23 info 06-41227788

TE KOOP
Oud Hollandse dakpannen , rode en blauwe ong. 400 stuks, Prijs: € 0,50 per stuk . Telefoon: 0492 381884

Nieuwe Dessotappijttegels, In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17, Schijndel 06-23034594, Dinsdag en Zondag gesloten.

Twee bouwlampen op gegalvaniseerd grondstatief, in hoogte verstelbaar, 500 watt, 230 Volt €20 p/st. Twee kunststof metselkuipen,, 65 ltr, €5,- p/st. Tel: 0499-423425

Bloeiende violen. Aardbeienplanten, lavendel. Volop hedera voor tuinafscheiding. Fruit-laan- en parkbomen in containerpot. Ook leivorming. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk 7b, Sint-Oedenrode

Herenfiets, Gazelle, Grijs, ZGAN. Tel: 0492-462669

Hometrainer, Nieuwprijs €169,00. Nu €49,00 Tel: 0492-463386

VERLOREN
Portemonnee, Bruin/Leer, verloren op zondag middag 27 augustus tussen Piet van Thielplein en Kamillestraat. Bij
vondst graag contact opnemen met kantoor DeMooiLaarbeekKrant, Heuvelplein 3, Beek en Donk, Tel: 0492-832182.

Op maandag 4 sept. draaigedeelte neuswiel van aanhanger op route: Klaproosstraat, Heuvelplein, Koppelstraat, Beek en Donk. Tel. 0492-462099

Wie weet wie deze dames zijn?

Weet jij het antwoord? Laat het weten aan de redactie van MooiLaarbeek. Dit kan per mail via prijsvraag@mooilaarbeek.nl. Wie weet is jouw antwoord hier volgende week te lezen!

Op de foto van week 31 (3 augustus) kwam helaas geen (goede) reactie binnen.

Foto: Ingezonden

Lola Vriens

Straatvoetbaltoernooi in de Voorbeemd

Deelnemend jeugdteam

Redacteur: Jac Babin

In de jaren '90 organiseerde buurtvereniging De Voorbeemd, jaarlijks een oergezellig ministraatvoetbaltoernooi. Seniorenteams waren samengesteld per straat, vier veldspelers met een keeper. De onderlinge strijd was hevig! DeMooiLaarbeekKrant spreekt met een aantal mensen die betrokken waren bij de organisatie: Rinie van Dinther, Anita van Dinther, Twan Habraken, Mario Donkers en Leon de Louw.

Reünie
Het gesprek vindt plaats bij Rinie en Anita van Dinther in de Burgemeester Seelenlaan. De heren en dame beschouwen dit interview als een soort reünie. Foto's worden op tafel gelegd, programmaboekjes bekeken, notulen geraadpleegd, herinneringen opgehaald. Er wordt onderling volop geredetwist over jaartallen en voorvallen. Het geheugen blijkt niet helemaal betrouwbaar.

De organisatie werd in de bloemetjes gezet (1993)
De geïnterviewden: boven vlnr: Anita van Dinther, Twan Habraken, Leon de Louw. Onder vlnr: Rinie van Dinther en Mario Donkers

Buurtvereniging De Voorbeemden
De Voorbeemd telt volgens Mario ongeveer 600 huizen. Een groot aantal wijkbewoners was destijds lid van de buurtvereniging. De buurtvereniging organiseerde een aantal leuke evenementen: een fietstocht, een griezeltocht, uitstapjes voor de kinderen en elk jaar een mini straatvoetbaltoernooi op speelveld De Ratel. De herinneringen vliegen nu over de tafel. "Witte gij 't nog, Twan bij die griezeltocht waarbij het net leek of jullie Marcel zich verhangen had? Zoiets blijft wèl hangen hè, haha! De buurtvereniging heeft volgens Leon gefunctioneerd tot 2002 en is in 2009 ontbonden.

Het ministraatvoetbal toernooi
De Commissie Sport en ontspanning (CSO) hield zich o.a. bezig met het ministraatvoetbaltoernooi. Initiatiefnemers waren Ferd Engels, Geert Kremers, Marcel Habraken, Rinie van Dinther, Twan Habraken. Het toernooi duurde twee weken. De dames- en de juniorenteams werden door de organisatie ingedeeld. De wedstrijden bij de senioren, tussen de straten waren bijzonder fel. "Vooral die van De Wingerd waren fanatiek", lacht Twan. "Al weken van tevoren ging het erop, welke straat de finale zou gaan winnen." Volgens Rinie, was er slechts één keer sprake van een ongeval. Rinie deed als keeper mee. In één van de wedstrijden kreeg hij een bal, vol op 'de edele delen'. "De andere wedstrijden heb ik met een toque (onderbuikbeschermer) gespeeld", lacht hij.

De organisatie liet niets aan het toeval over. Alle taken waren keurig verdeeld. Mario leest voor uit oude notulen: "Kijk hier, vergunningen, EHBO, scheidsrechters, indeling. Kijk hier, leuk! Marcel en Marianne zorgen voor brood en worstjes. Marianne heeft een gaspit en Anita een stevige pan!" Het zal je maar gezegd worden, denkt DeMooiLaarbeekKrant.

Er moest ook geïmproviseerd worden. Ze lasten zelf een krijtwagen in elkaar. Anita maakte met enkele anderen van driehoekige restlapjes, mooie slingers. De saamhorigheid in de wijk was groot.

Op de finalezondag was het één groot wijkfeest op De Ratel. De finalewedstrijd met zowat de hele wijk als toeschouwer, compleet met derde helft. Kinderen werden geschminkt en vermaakten zich op de speeltoestellen. Hans van Dijk, keeper van het eerste elftal van Sparta '25, ging onder de lat staan en probeerde de penalty's van de jeugd te stoppen. Bier kostte 1 gulden, broodje bockworst 1,50. Prachtig was dat, vinden ze alle vijf nog steeds.

Ommekeer
Eind jaren '90 liep de animo terug. Het werd moeilijk om aan vrijwilligers te komen. Veel oorspronkelijke wijkbewoners waren doorgestroomd naar elders. Nieuwe bewoners sloten zich vaak niet aan bij de buurtvereniging. "We hebben nog verschillende keren een huis-aan-huisbericht gestuurd om het tij te keren", zucht Leon. "Zonder resultaat." Het betekende het einde van het voetbaltoernooi en later ook nog van de buurtvereniging. Jammer!

Misschien
"Misschien", zo stellen ze voorzichtig, "misschien zijn er wel wijkbewoners die na het lezen van deze 'Witte gij 't nog', de draad weer op willen pakken in De Voorbeemd. Dat zou mooi zijn! Van de andere kant, beseffen ze dat het anno 2017, toch andere tijden zijn. Of niet dan?

Gebroeders Sanders in Classic Motorrace

Pieter Sanders op zijn motor

Laarbeek/Gemert- De Laarbeekse gebroeders Sanders (Joep, Pieter en René) rijden zondag 17 september in Gemert mee in de Classic Motorrace.

Voor de derde keer op rij rijden ze op het circuit nabij de Kokse Hoeve. Joep en Pieter verschijnen aan de start met hun 50cc Minarelli en René met de Moto Morini 50cc viertakt.

De klassen 500cc en de 350cc veteranen rijden de broers met een BSA A7 en een Monet Goyon uit 1935. De trainingen beginnen op zondag om 10.00 uur en de demo-races starten rond de klok van 12.30 uur.

Het circuit bevindt zich aan de Koksedijk 25 te Gemert. Dit is aan de doorgaande weg van Gemert naar Erp.

Laarbeek Sportief: maak kennis met sportaanbieders

Judoka Juul Franssen bezocht Judoclub Mariahout tijdens de editie van Laarbeek Sportief in 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - Iedereen kan vrijblijvend kennismaken met een groot aantal sportaanbieders in Laarbeek op zondag 10 september van 10.30 tot 13.00 uur. Zo'n 30 sportverenigingen en organisaties presenteren zich in en rondom sporthal De Dreef in Aarle-Rixtel, D'n Ekker in Beek en Donk en De Klumper in Lieshout. De kennismakingsdag richt zich niet alleen op de jeugd, maar op iedereen van jong tot oud. Er zijn demonstraties, er is informatie en sommige sporten kun je zelfs meteen uitproberen! Ideaal om op één of meer locaties kennis te maken met verschillende sporten.

Sporten is méér dan bewegen
Voor (nieuwe) inwoners is het leuk om te zien wat er allemaal te doen is op sportgebied. Het werven van leden is belangrijk voor sportverenigingen. De verenigingen willen ook laten zien dat sport méér is dan alleen lichamelijke inspanning. Sport zorgt voor ontmoeting, gezelligheid, draagt bij aan een gezonde leefstijl en is leuk om te doen. Dus kom, kijk, ontmoet of doe mee!

Deelnemers
Initiatiefnemers voor de sportkennismaking zijn Badmintonclub De Ganzeveer, turnvereniging De Ringen en Badmintonclub Mixed. De sportkennismaking wordt ondersteund door jongerenwerker/sportcoach Jaccy van den Enden van ViERBINDEN en buurtsportcoach Ilse van Ham van de gemeente Laarbeek. Zo'n dertig clubs en organisaties doen mee, variërend van badminton, (tafel)tennis, turnen, dans en jeu de boules tot karate, boksen, Chi Neng Qigong en volleybal. Op www.laarbeekactief.nl staat een overzicht van alle deelnemers. De clubs heten u van harte welkom!

Inwoners Laarbeek winnen €1.000 voor Sinterklaasintocht

Laarbeek - Inwoners van de gemeente Laarbeek hebben een cheque verdiend van € 1.000 voor de Sinterklaasintocht met een Wecycle-inleveractie.

Deze cheque werd verdiend door op de eigen milieustraat zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in te leveren voor recycling. In totaal reikt Wecycle maar liefst €25.000 uit aan lokale goede doelen in het hele land. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Bij het inleveren van hun oude apparaat of lamp op de milieustraat, konden inwoners van Laarbeek van 28 april tot en met 31 augustus 'inchecken' met hun smartphone om punten te scoren voor de Sinterklaasintocht. En met succes: Laarbeek behoorde tot de top 25 van gemeentes met de meeste punten per inwoner en wint daarmee een cheque van €1.000 voor de Sinterklaasintocht.

Garage sale in wijk De Heindert

Aarle-Rixtel - Het wordt langzaam maar zeker een traditie in de Aarle-Rixtel. Ook dit vindt er weer een garage sale plaats in de wijk De Heindert in Aarle-Rixtel. "De organisatie zet zich weer 100 procent in en de reacties uit de buurt zijn zo enthousiast. We hebben er alle vertrouwen in dat het dit jaar ook weer een mooie en gezellige editie wordt", aldus Joke Graat.

Samen met Tinie Vlamings organiseert Joke Graat de garage sale. "Alles wat mensen op zolder hebben liggen, dat ze kwijt willen, kunnen ze komende zondag verkopen op hun oprit. Als het weer meewerkt, zal het net zoals vorige jaren een heel gezellige dag worden."

Mensen die zich nog willen inschrijven, kunnen dat doen via e-mail: joke.graat@onsmail.nl of a.vlamings@chello.nl. De garage sale vindt zondag 10 september plaats in de wijk De Heindert in Aarle-Rixtel en duurt van 9.00 tot 15.00 uur.

Kienavond Dorpshuis Lieshout

Lieshout - Voor het eerst na de vakantie wordt vrijdag 8 september een kienavond gehouden door KBO Lieshout.

De avond is vrij toegankelijk voor iedereen, lid of geen lid van de Seniorenvereniging. Ze beginnen te kienen om 20.00 uur in de grote zaal van het Dorpshuis, Grotenhof 2 in Lieshout. U kunt er terecht vanaf 19.00 uur.

Er wordt gekiend om prachtige prijzen zoals vleespakketten van dorpsslager Hurks, koffiepakketten, levensmiddelenpakketten en enveloppen met geldinhoud. Na het kienen is er een loterij met heerlijke prijzen: vleespakketten van dorpsslager Hurks.

Kom vrijdagavond meedoen in het Dorpshuis.

Wandeling langs de Goorloop

Foto: Ria van Liempd

Laarbeek - IVN Laarbeek en heemkundekring Hof van Liessent verzorgen zondag 10 september samen een nieuwe wandeling langs de Goorloop tussen Aarle-Rixtel en Lieshout.

Dit stuk Goorloop en het gebied er omheen vormen een ecologische verbindingszone. Een ecologische verbindingszone is een groene verbinding tussen natuurgebieden die ervoor zorgt dat planten en dieren niet geïsoleerd raken en zo niet uit kunnen sterven. Gidsen van het IVN vertellen over de natuurwaarde van dit gebied in ontwikkeling.

Tijdens de herinrichting zijn opgravingen gedaan met interessante resultaten waarover een lid van de heemkundekring zal vertellen. Er wordt uitleg gegeven over de archeologische vondsten, die hier zijn gedaan. U bent van harte welkom op 10 september van 10.00 tot 12.00 uur. Ze vertrekken ter hoogte van Aarleseweg 6 te Lieshout.

Opmerking voor diegenen die uit de richting Aarle-Rixtel komen: op 10 september zal de Lieshoutseweg vanuit Aarle-Rixtel gedeeltelijk afgesloten zijn.

Nationale Orgeldag in Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel - Traditiegetrouw wordt op de zaterdag van Open Monumentendag - dit jaar met het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' - de Nationale Orgeldag gehouden. Het is voor de zestiende keer in successie dat dit evenement in het gehele land wordt georganiseerd.

De Nationale Orgeldag vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 september. Wie dat wenst (jong en oud, Boeren, burgers en buitenlui), kan tussen 14.00 uur en 17.00 uur kennismaken met het prachtige Smits-orgel (in 1854 gebouwd, dus 163 jaar oud!) in de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie, Dorpsstraat 5 te Aarle-Rixtel. Het machtige instrument kan worden bekeken, bespeeld en beluisterd. Een aangename en welluidende kennismaking!

Rob Rassaerts, organist van de kerk, geeft tekst en uitleg en demonstreert de mogelijkheden/eigenschappen van dit monumentale instrument. Allemaal de moeite waard! U bent van harte welkom. De trap op, boven bij de speeltafel.

Dag van de Ouderen

Laarbeek - De gezamenlijke KBO's van Laarbeek houden ook dit jaar de 'Dag van de Ouderen' en wel op woensdag 4 oktober vanaf 14.00 uur in de grote zaal van het Dorpshuis te Lieshout. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Met het 'Duo Vreemd' uit Nuenen wordt het weer een heel gezellige middag. De toegang is voor iedereen, dus ook voor niet KBO-leden. Na afloop is er de traditionele loterij met prachtige prijzen.

Toegangskaarten à 5 euro per persoon zijn verkrijgbaar bij de KBO's op de volgende adressen: Aarle-Rixtel, Pastorie, dinsdag 19 september van 14.00 tot 15.30 uur. Beek en Donk, Ontmoetingscentrum, dinsdag 19 september van 14.00 tot 15.30 uur. Lieshout, Inloop Dorpshuis, dinsdag 19 september van 10.00 tot 11.30 uur. Mariahout, Buurthuis, woensdag 20 september van 10.00 tot 12.00 uur. Het aantal kaarten is beperkt, dus wees er op tijd bij.

Eerste openlucht straatbiljarttoernooi

Beek en Donk - Een groot aantal leden van de biljartclub 'Ons Vermaak' gaat deelnemen aan het eerste straatbiljarttoernooi dat georganiseerd gaat worden in de gemeente Laarbeek. Dit toernooi wordt gehouden bij De Tapperij. Daar zullen op kermismaandag vier biljarts buiten staan waarop vanaf 11.00 uur gebiljart gaat worden.

Het gaat om twee spelsoorten, nl. libre en driebanden. Al bijna 30 biljarters hebben zich ingeschreven voor dit ludieke evenement. Ze komen niet alleen uit deze buurt, maar van ver: zelfs een afvaardiging uit Den Helder komt naar het zuiden afgezakt om dit ludieke evenement mee te maken. Men kan zich nog inschrijven: ter plaatse op 11 september vanaf 10.00 tot 10.45 uur. Voor de biljarters van Ons Vermaak, die bij De Tapperij spelen, is de competitie nog niet begonnen, maar ook zij nemen deel.

Het zal een mooie, sportieve en bovendien een zeer aparte krachtmeting worden om te bepalen wie er op het eind van de dag als overwinnaar uit de bus zal rollen van het eerste openlucht straatbiljarttoernooi in Beek en Donk. Ze hopen daarbij natuurlijk dat de weergoden hen gunstig gesteld zullen zijn; misschien valt er met een worst voor Clara ook nog wel iets te regelen.

Kienen bij Zonnetij

Aarle-Rixtel - Iedere 2e donderdagmiddag van de maand wordt er gekiend bij Zonnetij van 14.00 tot 16.00 uur.

De kaartverkoop start om 13.30 uur bij 't Trefpunt in Zonnetij. Iedereen is welkom om mee te doen. Ding mee naar leuke prijsjes. De eerstvolgende kienmiddag is op donderdag 14 september. Tot dan!

Familie Leenders samen 500 jaar

Laarbeek – De 4 broers en zussen van de familie Leenders worden op woensdag 13 september samen 500 jaar oud.

Het gezin groeide op aan de Grensweg in Mariahout. Op de foto staan van links naar rechts: André (75 jaar, Mariahout), Riky (68 jaar, St. Oedenrode), (Annie 70 jaar, Beek en Donk), Lau (77 jaar, Mariahout) Mia (73 jaar, Keldonk), Leo (66 jaar, St. Oedenrode) en Jan (71 jaar, Boekel).

Foto: Wies Rooijakkers

Deze foto is door mij vorige week gemaakt aan de Wijnkelderweg. Jammer dat deze vorige week met maaien zijn verwijderd.

Ingezonden door: Wies Rooijakkers

Herfst

Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Het kan ooit snel gaan, ook in de natuur, waar het af en toe lijkt of we al midden in de herfst zitten. Bij veel bomen beginnen de bladeren al te verkleuren en te vallen, er staan al enige tijd volop paddenstoelen, en het kan in de morgen al lekker fris zijn. In het bos bij Noud Biemans stonden enige weken geleden al de zeldzame inktviszwam en kleine roze stinkzwam wat wel heel vroeg in het jaar was. Het nadeel voor het fotograferen is dan dat er nog volop brandnetels staan wat een minder mooi plaatje geeft. Toch zijn er ook dit jaar weer mensen van heinde en ver gekomen om ze op de foto vast te leggen. De afgelopen zomer was wat natuurfotografie betreft een rustige tijd maar ik heb toch weer leuke dingen meegemaakt en vast kunnen leggen. Zo waren de jonge torenvalkjes bij Ton Lemmens mooi om te zien en te fotograferen en is het natuurlijk een luxe om dit vanuit een schuilhutje te kunnen volgen. Op de foto zie je een jong opgewonden schreeuwen als moeder weer met een muisje aan komt zetten. Genieten van onze eigen Mooie Laarbeekse Natuur!

Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Rubenslaan

Rubens

Peter Paul Rubens (Siegen, Duitsland, 28 juni 1577 – Antwerpen, 30 mei 1640) was een Zuid-Nederlandse schilder van Vlaamse barok, tekenaar en diplomaat, werkzaam in Antwerpen. Zijn vader Jan Rubens was een vooraanstaand advocaat. Dat Peter Paul Rubens in het Duitse Siegen is geboren heeft te maken met het feit dat ouders zich in Antwerpen niet veilig voelden en naar Keulen uitgeweken waren. Zijn beroep als advocaat bracht hem naar Siegen. Nadat de vader in 1587 was overleden, keerde het gezien terug naar Antwerpen.

Na zijn opleiding bij verschillende bekende Vlaamse schilders te hebben gekregen , werd hij in 1598 als meester opgenomen in het Sint Lucasgilde. In 1608 werd hij hofschilder van Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. De tijd daarvoor vertoefde hij in Italië en Spanje en maakte daar kennis met de werken van belangrijke kunstenaars, terwijl hij daar ook diplomatieke missie vervulde.

In Antwerpen richtte hij een groot atelier (het huidige Rubenshuis), waar een groot aantal leerlingen te werk werden gesteld. De meester zelf schilderde vaak bij portretten alleen het gezicht en de handen; de rest was na een grove schets voor de knapen, zo kon de meester in een hoog tempo vele opdrachten aanvaarden. De productiviteit van Rubens was dan ook verbazingwekkend. Afbeeldingen van dieren liet hij over aan Frans Snyders die in Rubens' atelier werkte. Rubens kende de knepen van het vak. Alles werd tot in detail voorbereid, veel studies en tekeningen getuigen hiervan

De stijl van Rubens behoort tot de Antwerpse School uit de vroege 17e eeuw. Zijn schilderijen hebben veel kenmerken van de barok, maar ook Italiaanse invloeden zijn zichtbaar.

Lijdend aan jicht stierf hij, in het Rubenshuis te Antwerpen, op 30 mei 1640. Rubens ligt begraven in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen.

Een bekend werk van Peter Paul Rubens is de Kruisafneming van 1611. Het drieluik staat opgesteld boven een altaar in de O.L.-Vrouwekathedraal van de stad Antwerpen en is een van de zeven wonderen van België.

Bron: Wikipedia

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder

MIR-methode, een nieuwe manier van leven?

Het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk

Redacteur: Martin Prick

Beek en Donk - Mireille Mettes, ontwikkelaar van de MIR-Methode komt donderdag 21 september naar Beek en Donk. Ze geeft dan in het ontmoetingscentrum een lezing over 'Ons veranderend DNA en onze bijzondere vermogens'. Voor niet-ingewijden voert deze lezing waarschijnlijk te ver, daarom een hier korte introductie van deze methode.

Therapie
De naam MIR staat Mentale en Intuïtieve Reset. Het woord betekent ook 'vrede' in het Russisch. Het is een manier om jezelf te kunnen bevrijden van allerlei kwaaltjes en depressies, die iedereen wel eens heeft. Anders dan bij sommige methodes hoef je er niet in te geloven. "Ik stond er zelf ook versteld van toen ik ontdekte dat het werkte", vertelt Mireille, van oorsprong lerares en natuurgeneeskundig therapeut. Het gaat erom, dat je het lichaam weer in balans brengt, een uitgangspunt van veel therapieën. Het verschil echter is, dat je dat niet te maken hebt met zweverige sessies en aangepaste voeding. Mireille werkt samen met huisartsen in de omgeving van haar woonplaats Apeldoorn. Na het bekijken van het filmpje op de website is het voor iedereen mogelijk de therapie eens uit te proberen. Alles staat op internet en het verplicht je tot niets.

Onbewust
De methode is door Mireille zelf ontwikkeld, toen ze in haar praktijk merkte, dat deze aanpak goed werkt voor jong en oud. Doordat je bepaalde zinnen tegen jezelf zegt, ga je proberen dit ook in de praktijk te brengen. Het zijn heel simpele dingen, die iedereen wel eens tegenkomt. Eén van de zinnen is bijvoorbeeld 'moeder loskoppelen'. Het is niet de bedoeling, dat je haar vergeet, maar wel dat je je bewust wordt dat zij de regie over jouw leven niet meer heeft. Een andere zin zegt, dat je je basisbehoeften moet aanvullen. Hoeveel van ons lopen veel levenservaring mis, omdat ze bepaalde dingen wel willen doen, maar daarin door de maatschappij of de partner worden geremd. De laatste zin van de methode zegt: missie verduidelijken. Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat je je doelen stelt in het leven en moet proberen daar naartoe te werken. Heel gewone en vanzelfsprekende dingen dus, waarvan we ons ergens van binnen wel bewust zijn, maar nooit zo duidelijk voor het voetlicht lieten komen.

Kracht
De lezing van Mireille in Beek en Donk gaat over de mogelijkheden om de structuur van het DNA te veranderen doormiddel van geestelijke kracht. Er hoeft niet geopereerd te worden en zonder je bloot te stellen aan straling kun je invloed hebben op je DNA. De lezing is niet gratis. Opgeven kan via www.mirmethode.nl. Op deze site is ook het filmpje te bekijken, waarmee je met de methode kennismaakt.

Slagwerkgroep druk met voorbereidingen voor Proms concert november
'Slag om het Anker'

Beek en Donk - Met als titel Slag om het Anker wil de slagwerkgroep van O&U elke twee jaar een bijzonder concert neerzetten. Hierbij wordt gezocht naar een uitdaging voor de muzikanten, maar ook een programma dat aantrekkelijk is voor iedereen.

Dit keer is gekozen om een proms concert te geven met zangers, lichtshow en bijzondere gastoptredens. Dit concert zal plaats vinden op zaterdag 4 november in muziekcentrum het Anker in Beek en Donk.

Een Proms concert is een concert waarbij klassiek, pop en rock elkaar ontmoeten. Als klassiek werk wordt de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski gespeeld, een stuk dat iedereen zal herkennen. Omdat voor dit stuk meer instrumenten en slagwerkers nodig zijn dan bij O&U aanwezig, is de samenwerking gezocht met de slagwerkgroep van harmonie Eendracht Maakt Macht uit Boekel. Hierdoor zijn er in totaal 30 muzikanten die een avondvullend programma ten gehore zullen brengen. De unieke combinatie van slagwerk, vocalisten bekend van de carnavalsconcerten in Beek en Donk, harp, gitaar, band en blazers, zullen deze editie van "Slag om het Anker" tot een muzikaal spektakel maken dat u niet wilt missen.

Kaarten voor dit spectaculaire concert zijn reeds verkrijgbaar bij Bloematelier de-4-seizoenen en Fietsvakman v/d Berg.

We All Love 80s, 90s & 00s met The Originals

Van Tina Turner tot Justin Timberlake, van Bon Jovi tot Usher.. Zaterdag 14 oktober gaan we een avondje terug in de tijd en genieten we van de lekkerste hits uit de jaren 80, 90 & 00s! En jullie bepalen wat er gedraaid wordt! Liveband 'The Originals' spelen namelijk alles op verzoek. Maar dan ook echt álles. Op verzoek! Verzin een liedje, vraag het aan en The Originals spelen het direct. Het publiek staat centraal in de show! Tel daar hun aanstekelijke enthousiasme, drie opvallende led-schermen, de nodige instrumentale acrobatiek en natuurlijk hun stralend roze pakken bij op en je bent verzekerd van 100% interactief muzikaal spektakel! Natuurlijk is deze avond ook de We All Love DJ aanwezig om je te voorzien van de lekkerste hits van toen! Let's party!

Tickets kosten € 15,- (ex fee) en zijn verkrijgbaar via www.nxt-events.nl

Algemene info
Datum: zaterdag 14 oktober 2017
Tijd: 21:00 – 04:00u
Locatie: Handelseweg 11 – Gemert

Frits Rutten bij Open Coffee

Laarbeek - Na een hopelijk aangename vakantie heet de Open Coffee Gemert-Bakel/Laarbeek alle ondernemers weer welkom tijdens een ouderwets inhoudelijke bijeenkomst.

Op 12 september vertelt Frits Rutten over Parkmanagement en over samenwerkingsvormen tussen ondernemers onderling en met overheden en instanties. Frits, gepokt en gemazeld op dit terrein, is het vleesgeworden netwerken. En dat sluit vanzelfsprekend naadloos aan op het ultieme doel van de Open Coffee.

Dinsdag 12 september deelt hij zijn ervaringen met ons. Frits vulde voor Laarbeek en voor andere gemeenten het Parkmanagement in. Dit initiatief werd destijds gestimuleerd door de Kamer van Koophandel en vond in veel gemeenten navolging.

Door de gestructureerde aanpak op de verschillende bedrijventerreinen werd het Parkmanagement Laarbeek ook voorbeeld en gangmaker voor ondernemingen die niet op een bedrijventerrein zijn gevestigd. Het Parkmanagement leidde tot modules voor en tussen ondernemers maar ook met overheden, politie en beveiligingsbedrijven.

Ook voor zzp-ers leidde dit tot allerlei afgeleiden die voor hen van belang zijn, zoals het Ondernemersfonds en de inning en besteding van de Onroerende Zaak Belasting.

Je bent welkom in de Brabantse Kluis vanaf 9.00 uur. Frits spreekt om 9.30 uur gedurende een dik half uur. Hierna kun je vrijblijvend praten met elkaar en ervaringen uitwisselen.

Kijk voor meer informatie op opencoffeegbl.nl.

Kermis: feest en vissen bij Sparta'25

Beek en Donk - Het is een goed gebruik om de zondag met de kermis in Beek en Donk een gezellige dag te maken. Deze dag wordt de muziek verzorgt door dj Kevin. Vanaf 13.00 uur is er volop muziek voor iedereen. Je verzoekjes zullen worden gedraaid. Omdat het eerste elftal thuis voetbalt tegen het vaandelteam van Vorstenbosche Boys, zal het een gezellige drukke middag worden.

Op maandag is het al jaren een traditie, kermisvissen. Wie gaat er dit jaar met de wisseltrofee naar huis. Ben jij dat? Iedereen mag meedoen, je hoeft geen lid van Sparta'25 te zijn. En uiteraard na het vissen is het gezellig in het clubgebouw napraten en een visje eten.

Wil je meedoen, schrijf je in vanaf 9.30 uur in het clubgebouw. Rond 11.00 uur zullen de eerste vissen gevangen worden in de visvijver.

Dus er is weer van alles te doen bij Sparta'25. Op 27 september start ook weer het maandelijkse Keezentoernooi. Kijk voor deze en alle andere activiteiten op www.sparta25.nl.

Molen De Leest neemt deel aan Nationale monumentendagen

Molen 'De Leest' in Lieshout Foto: Wim van den Broek

Lieshout - Op de website van de Open Monumentendag 2017 staat het thema: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

In Lieshout kan molen De Leest worden bezocht op zaterdag 9 september, de molen is dan open van 10.00 tot 17.00 uur.

De molen heeft lang een belangrijke plaats gehad in de levens van de mensen door de eeuwen heen. Tot rond 1800 is het de enige machine geweest waarmee mensen onder andere voldoende meel konden maken, planken konden zagen om huizen te bouwen, olie konden slaan voor het bakken van voedsel of voor het maken van verf (lijnolie), enz…

Molen De Leest en molen De Vogelenzang in Lieshout hebben daar lokaal ook een belangrijke rol in gespeeld. De Vogelenzang al bijna 2 eeuwen en heeft in die tijd meel, gort en olie geproduceerd, op dit ogenblik kan er alleen nog graan worden gemalen. De Leest heeft vanaf het begin af uitsluitend veevoer geproduceerd, evenals veel molens die tussen 1885 en 1915 in deze regio zijn gebouwd. De reden: de veestapel is in die jaren verdrievoudigd, van 1,3 miljoen naar 4 miljoen varkens, dus was er een grote behoefte aan veevoer; ook hadden veel mensen thuis achter het huis een eigen varken dat voer nodig had.

De Leest is volledig klaar voor productie, alles wat je van een korenmolen wil weten kun je er komen bekijken. De molenaars willen het u graag laten zien en uitleggen.

Gilde Sint Margaretha op Landjuweel in Soest

Aarle-Rixtel - Het Groot Gaesbeeker Gilde hield afgelopen weekend voor de tweede maal een Brabants landjuweel onder de auspiciën van de Noord- Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

De dag startte met een imposante opmars op het feestterrein. Waar 123 gildes als een frontlinie naar de eretribune marcheerden voor de officiële opening. Na de diverse toespraken trokken de gildes met 2 optochten door het dorp, waarbij de bevolking massaal was uitgelopen om iedereen te begroeten.

Na terugkomst op het feestterrein kon men aan de wedstrijden beginnen, waarvoor diverse gildebroeders zich hadden opgegeven voor het vendelen en trommen. Tim van Stiphout behaalde een 1e prijs gildetrom jeugd, wat bijzonder knap is met een groot aantal deelnemers en de kwaliteit. Ed Vincent behaalde een 2e prijs klasse E trommen, en ook voor Ed is dit heel bijzonder, want een prijs op een landjuweel haal je niet zomaar. Dat de familie van Stiphout goed kan trommen en vendelen, was al langer bekend, zo haalde Niels van Stiphout ook een mooie 3e prijs met het vendelen jeugd t/m 12 jaar.

In de feesttent zat de stemming er al goed in met de Willies en de Billies, die een heel repertoire aan Nederlandse muziek speelde met leuke acts.

De bus vertrok om 19.30 weer naar Aarle-Rixtel waarbij iedereen toch wel een beetje moe was, maar het was een mooi en geslaagd landjuweel.

Derde editie KVL hobbybeurs

Laarbeek - De derde editie van de KVL hobbybeurs wordt op zondag 1 oktober gehouden in het Dorpshuis van Lieshout.

Deze hobbybeurs is bestemd voor mensen die hobbymatig dingen maken, dit willen presenteren en eventueel willen verkopen. De beurs begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Er zijn nog tafels te huur. Misschien wel iets voor u? Voor €7,50 per tafel kunt u uw hobby aan een groot publiek laten zien.

Voor meer informatie kunt u bellen naar Sandra van der Aa, tel. 06-49855244. Mailen mag natuurlijk ook: kvlieshoutnb@gmail.com.

Wilt u niet op de hobbybeurs staan als standhouder, bent u als bezoeker natuurlijk van harte welkom! De toegang is gratis.

Wegonderhoud zorgt voor problemen bij buurtbussen

Foto: Ingezonden

Laarbeek - Na de ingrijpende, maar wel vlot verlopen, onderhoud aan de Provinciale weg in Lieshout en Ginderdoor in Mariahout staat nu het onderhoud van de Lieshoutseweg in Aarle-Rixtel op de rol.

Dit betekent dat de buurtbussen deze week (week 36) hun weg moet zoeken via de Laarbrug en mogelijk ook nog een deel van volgende week.

Daarbij komt dat ook de Koppelstraat in Beek en Donk ter hoogte van het Piet van Thielplein is afgesloten, vanwege de kermis, voor het doorgaande verkeer. Dit vanaf woensdag 6 september om 12.00 uur tot en met woensdag 13 september. Hierdoor moet de buurtbus omrijden via het Rembrandtplein. Beide omleidingen hebben betrekking op traject van lijn 261.

Hoewel de chauffeurs hun uiterste best doen om op tijd te rijden, kan dit in sommige gevallen tot enige vertraging leiden. Omdat de bussen aansluitend op beide lijnen (259 en 261) rijden, kan dit dus ook voor beide lijnen effect hebben.

Verder begint in week 37 een ingrijpend onderhoud aan de riolering en het wegdek van de Nachtegaallaan in Beek en Donk. Volgens de planning zal dit in 4 aaneensluitende fases worden uitgevoerd. Van 13 september tot en met 18 december. Hierdoor moet tijdens deze werkzaamheden de route van lijn 259 worden aangepast. De omleiding loopt daarbij via Nachtegaallaan, Burgemeester van de Weidenlaan, Waterhoenlaan, Reigerlaan, Otterweg naar de Pater Becanusstraat.

Tijdens de laatste fase 4 (periode: 29 november tot en met ongeveer 5 december), als de kruising Otterweg-Nachtegaallaan wordt uitgevoerd, vervalt de route via de Otterweg en rijden ze weer langs de halte aan Koppelstraat via de Slotstraat en Nieuwstraat naar de Pater Becanusstraat. Tijdens deze laatste fase vervalt dus ook de halte bij de Regt aan de Otterweg en de Pater Becanusstraat.

Buurtbus Laarbeek hoopt dat de uitvoering van deze werkzaamheden niet te veel tegenslagen oplevert, want begin 2018 wil de provincie ingrijpend onderhoud gaan uitvoeren op de N615 op het weggedeelte tussen Gerwen en de rotonde met de N279 bij Gemert waar lijn 259 gedeeltelijk gebruik van maakt.

Buurtbus Laarbeek vraagt om uw begrip als er eens iets niet geheel volgens planning verloopt.

Activiteiten KBO Lieshout

Lieshout - Het nieuwe seizoen de vaste activiteiten is intussen weer begonnen. Naast het culturele programma, reizen, dagexcursies en informatiebijeenkomsten heeft KBO Lieshout ook een aantal gezellige, wekelijkse activiteiten op het programma.

Kaarten
Iedere donderdagavond kunt u bridgen in het Dorpshuis. Aanvang 20.00 uur. Vanaf maandag 11 september is er de mogelijkheid om te rikken en te jokeren. Op maandagavond vanaf 19.30 uur, en elke woensdagmiddag om 13.30 uur. Locatie Dorpshuis.

Sjoelen
Een leuke activiteit voor ieder die graag een spelletje sjoelen speelt en intussen een gezellig praatje maakt. Iedere dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur in het Dorpshuis.

Seniorenkoor Vogelenzang
Het seniorenkoor is vanaf 4 september weer begonnen met de repetities. Elke maandagmiddag klinken de seniorenstemmen van 13.30 tot 15.15 uur in de Sint Servaaskerk.

Beweeguur
In de Beweegtuin van KBO Lieshout bij het Franciscushof kunt u gratis bewegen onder leiding van een fysiotherapeut of sportcoach. Iedere dinsdag en vrijdag verantwoord bewegen van 10.00 tot 11.00 uur.

Kienen
Op vrijdag 8 september is de eerste kienavond na de vakantie. Vanaf 19.00 uur kunt u terecht in het Dorpshuis. Het kienen begint om 20.00 uur. De volgende kienavond van KBO Lieshout is op vrijdag 29 september. Er zijn mooie prijzen te winnen. Bovendien kunt u uw kansen beproeven in de loterij. Iedereen, wel of geen lid, jong en oud, is op deze avonden welkom.

Lijkt het u iets om aan een van de activiteiten mee te doen, loop dan eens binnen op de genoemde tijden. Misschien wilt u eerst wat informatie over de vereniging. Kom dan gewoon op dinsdagochtend naar de Inloop in het Dorpshuis van Lieshout. Van 10.00 tot 11.30 uur kunt u met uw vragen terecht bij het bestuur. Maak kennis met een dynamische seniorenvereniging. U bent van harte welkom.

27 / 40

Column

Heb je al streng moeten zijn?

Het was na zes weken doelloos liggend en na een verkwikkende zomerslaap tijd om weer eens in actie te komen. Gestommel, stemmen van opwinding, schuivende stoelen …. allerlei geluiden drongen door de stoffen bekleding heen. En plots, daar dat ultrascherpe licht na weken van donkerte. Eerst ging met lomp geweld de lade open, waarna met één ruk de veiligheid van de etui verdween. Vulpen, ook jouw vakantie was voorbij. Dat gold tevens voor Mees. De vragen naar de bekende wegen werden gesteld, maar waren niet meer dan logisch. Kinderen in een nieuwe omgeving verkennen graag: 'Waar liggen de vullingen, scharen of rekennakijkboeken?' Of: 'Wat mag je doen als je klaar bent?' En, weliswaar met een glimlach: 'Mag je hier al om 10.00 uur naar buiten voor de pauze?' Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dag 1 is gedwee luisteren, dag 2 is de grens verkennen en vanaf dag 3 is het spieken aan de andere zijde: Kunnen we iets de grens oversmokkelen? Beter gezegd; wat tolereert juf of meester nog?

Het zijn intensieve momenten. Kinderen naar je hand zetten, zo'n 25 in getal, vergt uithoudingsvermogen, flink wat geduld, enkele soepele vaardigheden die variëren van humor tot strenge voorhoofdsrimpels, zweetdruppels en verrassende wendingen. Een voorbeeld: 'Jongens en meiden, hebben jullie je taal al vóór je genomen?' Het antwoord van één der heren: 'Nee, achter me!' Een ander illustratieve situatie: 'Vertel eens hoe de Gouden Eeuw aan haar naam is gekomen?' 'Nou,' vertelt een leerling doodserieus 'het zilver was op!' En tot slot tijdens de rekenles een potje logica: 'Kinders, de afbeelding laat aan ons zien dat 12 voorstellingen in de bioscoop zijn uitverkocht. Steeds waren er 63 zitplaatsen gevuld. Wat zouden ze nou van ons willen weten?' Na een momentje van hersengeknisper, waarbij mijn ogen al registreren dat er een set oogjes begint te plezieren, is het antwoord daar: 'Of de film wel leuk was.'

Een jaar vol creatieve ingevingen van een nieuwe bende is van start gegaan. Heerlijk toch? Wat dan ook wel heerlijk is, is het moment dat de jeugd die ik verleden jaar een warm hart toedroeg (en nu nog steeds) even binnenwaait met vuurrode hoofden van opwinding en warmte. In een tsunami aan woorden met de rugzak nog op de rug, drukke gebaren en tot tranen toe geroerde lachsalvo's anekdoot men over gloednieuwe schoolse ervaringen met het zojuist verkregen pepermuntje gevaarlijk balancerend op de tong. Lief he, dat ze nog even langskomen! Prachtig ook, die babbelwispelturigheid: 'Moesten we daar naar Wanroij fietsen, dan worden mijn benen wel echt moe, hoor. En Ilse, die is echt druk, die ken jij niet meester. Die is nieuw. En er zitten nu ook twee Pieters in onze klas en straks hebben we disco en we hebben nog maar echt keiweinig huiswerk (.. teug adem ..) En meester, heb je al streng moeten zijn in deze groep 8?'

Eerste ervaringen op de middelbare school

Foto: Joost Duppen

Redacteur: Meike Daniëls

Mariahout – Alle scholen in Nederland zijn deze week weer begonnen. In het zuiden van Nederland vorige week al. Dat is natuurlijk voor iedereen weer even spannend. Maar misschien is het voor een brugklasser nog wel het spannendst. Die gaan voor het eerst naar een nieuwe school, nieuwe klas en nog veel meer nieuwe dingen. MooiLaarbeekteenz sprak Merle Willems over haar eerste ervaringen op het voortgezet onderwijs.

Eerste ervaringen
"Ik vond het wel een beetje spannend om naar de middelbare school te gaan. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten. Natuurlijk had ik wel al van andere kinderen een beetje gehoord wat er allemaal op mijn school gebeurde, maar het is toch de eerste keer dat ik dat zelf allemaal mee zou gaan maken. Gelukkig gingen er een paar kinderen van mijn oude klas ook mee naar school in Beek en Donk en kende ik ook al kinderen die bij mij in het leerlingenorkest van de harmonie zitten. Zo was ik dus niet helemaal alleen. De eerste dag vond ik het heel erg leuk, we maakten kennis met veel leraren die we die dag hadden. Gedurende de week hebben we verschillende spelletjes gedaan zodat alle kinderen in de klas elkaar beter zouden leren kennen. En als je al iets meer over elkaar weet zou je ook sneller vrienden en vriendinnen kunnen maken. Dan is het ook super gezellig in de pauzes. Maar al met al vond ik het een hele leuke eerste week op het voortgezet onderwijs."

Verschillen met de basisschool
Als je naar de middelbare school gaat veranderen er natuurlijk ook heel veel dingen. Logisch, het is een andere school, nieuwe kinderen in je klas en ga zo nog maar even door. "Ik vond het heel raar dat we nu weer de kleinste van de school zijn, want het jaar daarvoor waren we nog de grootste. Maar nu ben ik daar wel alweer aan gewend. We moeten ook bij elke les naar een ander lokaal lopen en dan krijg je ook een andere leraar. Dat is wel fijn want dan heb je tussen door hele kleine pauzes. En je hoeft niet zolang naar dezelfde leraar te luisteren dat is ook wel fijn. Ik vind zelf de middelbare school leuker dan de basisschool", vertelt Merle. Merle heeft nog een gouden tip als je ergens nieuw bent, op school bijvoorbeeld. "Blijf altijd jezelf, dan kan er niks verkeerd gaan." En zo is het maar net.

Foto: Joost Duppen

Op de selfie met... Bas Schepers

Redacteur: Stijn Geene

Aarle-Rixtel- Op de Duivenakker klinkt hard gelach. Bas Schepers is thuis. Hij is een vrolijk persoon en is erg grappig. Het is vrijdagavond, dus Bas moet vertrekken. Hij is op weg naar Radio Kontakt. Een van zijn grote hobby's en misschien zelfs zijn toekomstige baan. Bas is een druk bezette jongen maar dat vind hij niet erg. Hij doet wat hij leuk vindt.

Stijn Geene (l) en Bas Schepers (r)

Bas zijn (drukke) leven
Bas schepers is 14 jaar en zit op het vwo op het Jan van Brabant College in Helmond. Hij woont samen met zijn vader Hans, zijn moeder Astrid, zijn zus Ilse en zijn broer Mark in Aarle-Rixtel. Bas zou zich omschrijven als gezellig en prettig gestoord. Hij krijgt iedereen aan het lachen en is erg vrolijk. Hierdoor is het altijd in dolle boel in huis. Bas is ook erg sportief, hij voetbalt en houdt van de gymlessen op school. Bas is erg positief. Hij is erg vaak bezig met zijn hobby's. Bas heeft een druk leven en is dus niet vaak thuis. Hij is een full-time leerling op het Jan van Brabant College. Hij gaat dus veel naar school en moet veel huiswerk maken. Maar gelukkig heeft hij nog genoeg tijd voor zijn hobby's. Hij is keeper bij ASV, heeft op vrijdagavond samen met Thijs Geene een radioshow bij Radio Kontakt en vindt de carnaval erg leuk.

Hobby's
Bas heeft veel hobby's. Deze voert hij allemaal met heel veel plezier uit. Hij is elke vrijdagavond te vinden bij Radio Kontakt. Hij heeft daar elke week het avondprogramma 'Met Bas en Thijs het weekend in'. Dit doet hij al heel lang en dit wil hij nog lang blijven doen. Hij wil er later ook zijn werk van maken. Hij hoopt ook dat iedereen naar zijn radioprogramma gaat luisteren. Ook keept hij bij ASV. Hij is de sterkeeper. Zonder een keeper kan een team niks. Hij stopt alle ballen. Bas zijn vader was afgelopen jaar prins carnaval. Sindsdien is hij een echte carnavalsvierder. Hij hoopt dat iedereen dit jaar naar het haringhappen komt. Hij viert natuurlijk carnaval in het mooiste dorp van Laarbeek. Want Aarle-Rixtel heeft natuurlijk het beste voetbal team en je kan er het beste carnaval vieren. Dus hij hoopt dat iedereen hem aan komt moedigen tijdens de wedstrijden en carnaval komt vieren. Wij hopen nog veel van Bas te horen.

Muzikale Sinti-bedevaart tijdens Latcho Diewes festival

Archieffoto van het Latcho Diewes Festival in 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - Tijdens het Latcho Diewes Festival op 16 en 17 september is iedereen welkom op het festivalterrein om kennis te maken met de Sinticultuur. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is het geloof van de Sinti en de bijbehorende bedevaart. Iedereen die deze muzikale activiteit eens wil meemaken, kan op deze dagen aansluiten.

Op vrijdagavond 15 september, voor aanvang van het festival dus, wordt de grond ingewijd door de Rachai Jan van der Zandt en vervolgens is er een heilig vuur. Met dit heilig vuur worden de slachtoffers herdacht die in de oorlog zijn gevallen. Daarnaast is vuur het symbool van overleven, zeker in vroeger tijden toen de Sinti nog een nomadisch bestaan hadden. Muziek is eveneens een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Want muziek verbindt. Alle activiteiten tijdens het Latcho Diewes festival zitten bomvol muziek. Zo verzorgt De Feigeli Prisor Band voor livemuziek tijdens het heilig vuur.

Op zondag 17 september vindt er een bedevaart plaats vanuit het kampeerterrein naar de Mariagrot in Mariahout. Om 10.45 uur vertrekt de bedevaart vanaf het kampeerterrein. Te voet gaat de tocht naar de Mariagrot in Mariahout, gelegen aan de Bernadettestraat 60. Iedereen mag hier een kaarsje komen branden.

Organisator Koeklie Wagner spreekt het welkomstwoord uit buiten bij de grot. Vervolgens wordt het beeld van Maria onder muzikale begeleiding de kerk in gebracht. Hier zal een dienst plaatsvinden, geleid door Rachai Jan van der Zandt. Het thema van deze bedevaart is vredelievendheid. Iedereen is welkom om deze typisch Sinti-bijeenkomst te ervaren, ongeacht geloof of achtergrond. Ook hier speelt muziek een grote rol. Zo zal Sinto Rudy Wagner live zingen. Deze dienst eindigt uiterlijk om 13.45 uur, zodat iedereen op tijd naar het festivalterrein terug kan gaan, waar vanaf 14.00 uur het festival verder gaat. Het festivalterrein is gelegen aan de Otterweg in Beek en Donk. Het Latcho Diewes Festival vindt daar plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september. Kijk voor meer informatie op www.latchodiewes.nl of bel naar Koeklie Wagner: 06-49640030 of Maria van de Water: 06-30558585.

Inschrijving Kwizut 2017 van start

Archieffoto 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Nog een aantal dagen te gaan en dan is het zover! Er wordt vernomen dat er al een aantal teams al volop bezig zijn met de voorbereiding van Kwizut, om een verbetering ten opzichte van vorig jaar te kunnen realiseren. Een tipje van de sluier, snelle inschrijvers kunnen dit jaar meteen na inschrijving met een opdracht aan de slag, waarmee ze voordeel kunnen winnen tijdens de Kwiz!

Traditiegetrouw start de inschrijving van Kwizut van kermiszondag op kermismaandag, 11 september vanaf 0.00 uur. De vroege vogels die zich inschrijven in de nacht tussen 0.00 en 0.17 uur worden dit jaar beloond met een voordeel in de kwizbox.

Betaling met iDeal
Inschrijving verloopt dit jaar wederom via www.kwizut.nl. Na inschrijving wordt u direct doorgelinkt voor de verdere afhandeling van de inschrijving, welke middels iDeal voldaan dient te worden. De kosten dit jaar bedragen per team €17,00 + €0,50 voor de iDeal transactie. U ontvangt direct na inschrijving een mail met daarin verdere informatie over de kwiz en de eerste opdracht. Hiermee begint Kwizut 2017 dit jaar dus meteen op 11 september! Let op bij inschrijving wordt gevraagd naar een teamleider. Deze blijft vanaf inschrijving tot einde kwiz ook de vaste teamleider!

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gedurende de voorbereidende berichten wij u via DeMooiLaarbeekKrant, mail en social media. Ze beloven u wederom een zeer variërende, grappige kwiz met veel hersenbrekers en opdrachten. Alle leeftijdscategorieën en doelgroepen komen wederom aan bod. Veel succes en plezier gewenst en zij zijn wederom benieuwd naar 'Het slimste team van Beek en Donk'.

Energieverbruik in Laarbeek neemt af

Laarbeek - De gemeente Laarbeek is in vijf jaar tijd een stuk energiezuiniger geworden. Dat blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. Tussen 2010 en 2015 nam het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in Laarbeek af met ruim 10 procent.

In 2010 verbruikte een gemiddeld huishouden in Laarbeek 4000 kilowattuur per jaar. In 2015 was dit afgenomen naar 3590 kWh, een daling van ruim 10 procent. Vooral tussen 2012 en 2015 daalde het hard, vanwege de run op zonnepanelen. Eindhoven is de meest energiezuinigste gemeente van de provincie Noord-Brabant, Tilburg staat op plek twee. Ook het gasverbruik neemt sterk af.

Op de landelijke lijst staat Laarbeek op een 347ste plaats, de provincie Noord-Brabant verbruikt gemiddeld gezien de meeste energie. De noordelijke provincies verbruiken de minste energie, omdat de bevolkingsdichtheid in het noorden kleiner is en mensen over het algemeen grotere daken hebben voor zonnepanelen. Desondanks daalt het verbruik in Brabant en dit is met name te danken aan het feit dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Daarnaast kiezen mensen steeds meer voor elektrische apparaten die energiezuinig zijn en leven ze over het algemeen energiebewuster.

Bent u benieuwd hoe Laarbeek het doet vergeleken met andere gemeenten? Bekijk het op www.unitedconsumers.com.

Gilde St. Leonardus bij Landjuweel in Soest

Eerste en derde prijs voor Han Konings

Gilde St. Leonardus bezoekt Landjuweel Soest

Beek en Donk - Het Gilde St. Leonardus heeft zondag 3 september met een twintigtal gildebroeders en gildezusters deelgenomen aan het Landjuweel Soest.

Een landjuweel, dat om de zeven jaar plaats vindt, is een federatieve gildedag van een grootsere opzet dan de reguliere gildefeesten. Het is een evenement van ontmoeten, verbroedering en gezelligheid. Er vinden allerlei activiteiten plaats op het gebied van onder meer sport, folklore en muziek.

Het landjuweel Soest werd georganiseerd door het Groot Gaesbeeker Gilde, ook wel het St. Agathagilde genoemd. De feestelijkheden begonnen al op 19 augustus met als hoogtepunt de gildedag op 3 september. In totaal namen 123 gilden deel aan dit landjuweel. Na enkele toespraken volgde de massale opmars. Een kleurig gezicht voor de duizenden toeschouwers, waaronder ook Kardinaal Eik.

Na de officiële opening vertrokken de gildebroeders en gildezuster in een optocht door Soest met zijn prachtig natuurschoon. Standaard-rijder Han Konings van Gilde St. Leonardus maakte voor het gilde de weg vrij met zijn Friese ruin Timen, waarmee hij de eerste prijs behaalde in de optocht en bij de wedstrijd ringsteken de derde prijs. Han, het gilde is erg trots op jou en zij feliciteren je van harte met het behalen van deze twee prijzen.

Na de prijsuitreiking werd onder het genot van een biertje nog gezellig nagepraat in de mooie feesttent. En om 20.00 uur vertrokken ze, goed voldaan, met de bus naar Beek en Donk.

4e plaats voor viertal Onze Lieve Vrouwe Gilde op Landjuweel

Aarle-Rixtel - In Soest vond zondag 3 september het Landjuweel plaats. Aan deze gildedag deden meer dan 120 gildes mee aan de optocht en aan wedstrijden. Het korps van schutters van het Onze lieve vrouwegilde wist daar een hele knappe 4e plaats te behalen.

Speciaal aan het korps was jeugdlid Thomas van den Burght, die voor de eerste keer meedeed aan een wedstrijd op een gildefeest. Hij wist bij het onderdeel korps alle doelen te raken! Zeer knap gedaan en de rest van het korps was dan ook uitermate trots op zijn prestatie.

Na 12 schoten had het korps met schutters Henk van der Velden, Gerard Maas, Thomas van den Burght en Bjorn Kerkhof alles geraakt. Bij het afkampen werd er van de 8 schoten helaas 1 gemist. Maar dat mocht de uiteindelijke pret niet drukken en mocht er op dit gigantisch groots opgezet gildefeest met naar schatting 2600 gildebroeders een heel mooi zilveren schild opgehaald worden bij de prijsuitreiking voor de behaalde 4e plaats.

Optreden Leo Willemen in Zonnetij

Aarle-Rixtel - Leo Willemen treedt vrijdag 8 september op in 't Trefpunt in Zonnetij.

Leo Willemen heeft een breed en veelzijdig repertoire zoals populair/licht klassiek, evergreens, classics, luisterliedjes (bekend) Nederlandstalig, Brabants én net over de grenzen, meezingers en verhalen, verzen gedichten.

Zijn opvatting: 'muziek = emotie, muziek is als de wind', klinkt niet alleen door in zijn speelstijl, maar ook in zijn eigen composities. 'Spelend bij de gratie van de improvisatie'. Aanvang 14.30 uur. De entree is gratis. U bent van harte welkom!

Foto: Leo v.d. Heuvel

Deze mooie lieve groene specht helpt ons het gazon mosvrij te maken. Kijk maar hoeveel mos zij er al eruit gehaald heeft.

Ingezonden door Leo v.d. Heuvel.

Bel Leo voor tips: 0499-421227 of 06-23551653

RKSV Boerdonk VR1 weer van start

Boerdonk zet druk op het Nijnselse doel

Boerdonk - Voor de vrouwen 1 is het seizoen 2017-2018 begonnen met een bekerwedstrijd. De tegenstander was Nijnsel VR2. Ook de start van een nieuw trainer/leiders duo Jos Hagelaars en Nori Scheepers.

Het werd een doelpuntrijke wedstrijd, waar goed spel werd afgewisseld door domme fouten, maar het seizoen is dan ook nog maar net begonnen. Boerdonk kreeg de eerste twintig minuten wel drie à vier goede kansen om te scoren, maar verzuimde hier in. Toch was het Kim Wilson die de 1-0 binnentikte in tweede instantie, na weer een dot van een kans. De 1-1 was een terechte strafschop. Een te late tackel van Sanne van de Wijst werd terecht bestraft. Nijnsel nam hierna het spel van Boerdonk over en scoorde dan ook de 1-2. Dit was de ruststand.

Na rust was het Boerdonk dat fel van leer trok, en op zoek ging naar de gelijkmaker. Het was Marlieke van den Tillaar die 2-2 maakte via een klutsbal, maar ook die tellen. Toch konden ze weer snel van voor af aan beginnen, want Nijnsel kwam weer op voorsprong. De ruggen werden weer gerecht en gelukkig hielp Nijnsel een beetje mee door een eigen goal te scoren. Dit maakte de eindstand van 3-3. Komende week de volgende bekerwedstrijd. De tegenstander is op 10 september Cito VR1. Op 17 september spelen ze tegen Rhode VR2.

Zorg om het dorp Boerdonk: ook voor vakantie uitjes

Boerdonk - Afgelopen vakantieperiode is Zorg om het dorp Boerdonk een nieuwe activiteit begonnen. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers zijn 5 uitstapjes georganiseerd voor de 60-plussers van Boerdonk.

Een experiment waarvan ze van te voren niet zeker wisten of dit in een behoefte zou voorzien. Nu weten ze dat wel. De deelname aan de 5 uitstapjes was boven verwachting en ook de reactie van de deelnemers en vrijwilligers was unaniem: "Heel fijn en heel gezellig". Het waren stuk voor stuk leuke trips. Het weer of de afstand was niet altijd geschikt om te fietsen maar met zijn allen in de Polder-Express was ook super gezellig. Het doel, de stilte en eventuele eenzaamheid opvullen, is ruimschoots gehaald en het is zeker dat dit volgend jaar herhaald gaat worden. Heel veel dank namens Zorg om het dorp Boerdonk aan de vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet maar ook aan de deelnemers die met hun aanwezigheid hebben getoond dat ze dankbaar zijn voor het werk van Zorg om het dorp Boerdonk.

Word jij de nieuwe kermiskoning(in) van Boerdonk?

Boerdonk - De kermis in Boerdonk vindt plaats van vrijdag 22 tot en met maandag 25 september. Ook dit jaar kunnen alle Boerdonkenaren weer strijden voor de titel: 'Kermiskoning of Kermiskoningin van Boerdonk'. Wie verslaat Hans Huijbers, de Kermiskoning van 2016?

Op zondag 24 september houdt Stichting Algemeen Boerdonks Belang in samenwerking met zangkoor Imagine het jaarlijkse Kermiskoningsschieten. Vanaf 10.30 uur kunnen alle inwoners van 18 jaar en ouder uit de voormalige parochie Boerdonk zich inschrijven om met het geweer de vogel van zijn stok te schieten. Om 11.30 uur geeft de koning van het gilde uit Erp, Max van Dinter, het startschot voor de wedstrijd. Zijn schot wordt gevolgd door Hans Huijbers, die de afgelopen jaar de titel van Kermiskoning heeft mogen dragen. Hierna volgt een spannende strijd, waarbij alle deelnemers kans maken om zich te laten kronen tot Kermiskoning(in) van Boerdonk.

Zangkoor Imagine zorgt traditiegetrouw voor overheerlijke pannenkoeken. Onder het genot van een hapje en drankje wordt de Kermiskoning 2017 rond de middag gekroond. De organisatie hoopt op prachtig weer en een goede opkomst van deelnemers en enthousiaste toeschouwers.

Uitslag loterij dorpsfeest Boerdonk

Boerdonk - De uitslag van de loterij van het Dorpsfeest Boerdonk. Bent u in de prijzen gevallen neem dan contact op met info@dorpsfeestboerdonk.nl.

Hoofdprijs: fiets beschikbaar gesteld door vd Akker tweewielers: lotnummer 1086
Tweede prijs: Statafel met 2 krukken: lotnummer 942
Derde prijs: Bavaria tour voor 20 personen: lotnummer 731

Andere prijzen: - Eetbon de Kim (1): lotnummer 941?- Eetbon de Kim (2): lotnummer 1969?- Dinerbon Luytervelde: lotnummer 879?- Dinerbon Koksehoeve (1): lotnummer 708?- Dinerbon Koksehoeve (2): lotnummer 943?- Dinerbon 't Tramstation: lotnummer 896?- Dinerbon de Boswachter: lotnummer 751?- Tegoedbon Muskens: lotnummer 1001?- Dinerbon Uniek lotnummer 1364

Expositie kunstzinnige fotobewerkingen in Gallery Berkendijkje

Een van de werken van Niek de Jongh

Beek en Donk - Niek de Jongh is een gepassioneerd fotograaf uit Helmond, die zich de laatste vijf jaar heeft toegelegd op 'kunstfotografie'. Niet het fotograferen van kunst, maar een kunstwerk maken van een foto.

Het leven van de Jongh draait om fotografie, altijd zoekend naar nieuwe ideeën en mogelijkheden om zijn passie meer vorm en kleur te geven, om de kleurrijke wereld om ons heen in alle schoonheid en veelzijdigheid, op een 'andere' manier, vast te leggen.

Diverse keren heeft Niek meegedaan aan regionale of landelijke fotowedstrijden, welke weer verschillende prijzen en eervolle vermeldingen opleverden. Inmiddels heeft hij zijn werk al diverse keren plaatselijk, regionaal en landelijk met veel plezier en onder grote belangstelling mogen exposeren.

Na een doorslaand succes, vorig jaar met Pasen, is hij nu opnieuw gevraagd te exposeren in Gallery Berkendijkje in Beek en Donk. Na anderhalf jaar 'radiostilte' heeft hij zijn collectie 'Kunstzinnige Fotobewerkingen' fors uit kunnen breiden en Niek is dan ook apetrots om het publiek zijn laatste resultaten te kunnen laten zien.

Hij hoopt ook deze keer zijn enthousiasme met de bezoekers te kunnen delen. Net zoals de vorige keer zal hij bezoekers persoonlijk rondleiden onder het genot van een drankje en een praatje. Dit keer is er gekozen om te exposeren uitsluitend op zondagen met de opening van de expositie op zondag 8 oktober (vanaf 12.00 uur). Zondag 15, 22 en 29 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. De gallery bevindt zich op de eerste etage welke alleen via een trap te bereiken is. Kijk voor meer informatie op www.foto-u-niek.nl. Gallery Berkendijkje is gelegen aan Berkendijkje 8 te Beek en Donk.

Jolijn Verploegen

Nieuwe gezichten bij Laarbeek Actief

Laarbeek - Bij Laarbeek Actief gaan dit najaar verschillende stagiaires aan de slag die u bij diverse (sport)activiteiten tegen kunt komen. De Lieshoutse Jolijn Verploegen stelt zich voor.

"Mijn naam is Jolijn Verploegen. Ik ben 17 jaar, ik woon in Lieshout en mijn hobby is voetballen. Ik had op Facebook veel gezien over Laarbeek actief, ik vind de activiteiten voor de kinderen heel erg leuk georganiseerd en ik krijg een goede begeleiding van mijn stage zodat ik mezelf goed kan ontwikkelen. Ik volg de opleiding Sport en Bewegen van het Summa College in Eindhoven. Vorig schooljaar heb ik op de Mariabasisschool stage gelopen, ik heb daar de gymlessen mee gegeven. Ik heb daar veel van geleerd.

Guus van Dommelen en Babette Spierings

Laarbeek actief is een organisatie die mensen in Laarbeek zoveel mogelijk wil laten bewegen. Ze geven gymlessen voor de basisschoolkinderen en voor BSO-kinderen. Ook in de weekenden en vakanties heeft Laarbeek Actief activiteiten voor de kinderen in Laarbeek. Ook helpen ze vluchtelingen en mensen die problemen thuis hebben. Jaccy van den Enden is mijn stagebegeleider waar ik mijn opdrachten af moet laten tekenen. Teun en Ton zijn mijn begeleiders op BSO.

Wat mij aantrekt in deze stage is dat je met verschillende doelgroepen bezig bent, zodat ik zelf ook kan kijken wat ik de leukste doelgroep vind om later ook mee te gaan werken. Ik wil met deze stage leren om nog beter les te geven aan kinderen en aan ouderen. Dit jaar vanaf 12 september loop ik op dinsdagen stage op Het Klokhuis in Beek en Donk. En vanaf woensdag 13 september bij Basisschool De Brukelum in Aarle-Rixtel. Ook ben ik actief bij de beweegtuin in Lieshout, waar ik ouderengym ga geven."

Naast Jolijn zijn ook Guus van Dommelen (Gemert) en Babette Spierings (Helmond) vanaf 31 augustus gestart met hun stage bij Laarbeek Actief.

Kermiskoning schieten bij Sint Antoniusgilde Beek

Beek en Donk - Het kermisweekend, traditioneel een hoogtepunt voor het gilde, staat weer voor de deur. Het gaat bij de Beekse Schut op een belangrijk punt anders als voorheen.

Voor het eerst in lange tijd gaat het kermis aanzeggen, op kermiszaterdag, met onder andere de vendelgroet op het Antoniusplein niet door. Jammer dat er een oude traditie vervalt, maar het bleek steeds moeilijker om op zaterdag genoeg vendeliers en andere gildeleden bij elkaar te krijgen.

Wat wel door gaat, is het openen van de kermis door de wethouder, met een vendelgroet door het Sint Antoniusgilde, op vrijdag 8 september om 19.00 uur. Voor het eerst lopen enkele kinderen van gildeleden mee om hen kennis te laten maken met het gilde.

Op kermismaandag 11 september is er voorafgaand aan het kermiskoningschieten, door het gilde nog een programma af te werken, met onder andere een bezoek aan de familie Gevers aan de Grensweg met een vendelgroet aan koning Tonny Gevers en keizer Huub van den Bergh en aansluitend voor de gildeleden broodjes en koffie. Hierna volgt een bezoek aan het Woonzorgcentrum De Regt, waar om 10.00 uur een gebedsdienst gehouden wordt met vervolgens een vendelgroet. Na een presentatie bij basisschool De Raagten wordt vertrokken naar 't Wipke, de schietaccommodatie aan de Zwinkelweg.

Om 14.00 uur begint daar het kermiskoningschieten. Dan worden de eerste schoten gelost door vertegenwoordigers van de geestelijke en wereldlijke overheid en de gildeoverheid. Daarna zal de strijd losbarsten om de titel Kermiskoning 2017. Kermiskoning 2016 Jolanda Steegs legt voorafgaand hieraan haar sjerp af. Haar opvolger, misschien zij zelf wel, mag bij bepaalde gelegenheden de wisselsjerp dragen en mee lopen met het gilde. Aan het eind van de periode krijgt hij of zij een zilveren schild als herinnering.

Na het kermiskoningschieten zal er geschoten worden om Zilveren Kruisen. Er worden drie kruisen verschoten. Schietbewijzen hiervoor zijn verkrijgbaar à € 7,50 per bewijs. Men mag dan voor drie kruisen mee schieten. Tot slot wordt er nog geschoten op de puist. Schietbewijzen hiervoor kosten € 0,50 per bewijs, er zijn mooie vleesprijzen te winnen in de vorm van waardebonnen. De schietbewijzen zijn verkrijgbaar op het schietterrein en bij de gildebroeders.

Aan het schieten kan deelgenomen worden door iedereen die daartoe volgens de schietcommissie in staat is, zich in laat schrijven en daarvoor een identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of KNTS- of KNSA-pasje bij zich heeft.

Laarbeek Sportief ook bij Badminton Club Lieshout

Badminton, een leuke en actieve sport voor iedereen

Lieshout - Zin in sporten? Op zondag 10 september vindt van 10.30 tot 13.00 uur de sport-kennismakingsdag 'Laarbeek Sportief' plaats. Badminton Club Lieshout zal uiteraard deelnemen aan deze sport-kennismakingsdag, want badminton is natuurlijk dé sport waar je eens kennis mee moet maken. Kom daarvoor naar Sporthal De Klumper in Lieshout en overtuig jezelf.

Badminton
Sporten is goed voor je: dat weet iedereen. Niet alleen voor je spieren of je gestel is sporten goed, maar ook voor je geest is het een prima ontspanning. Door even te sporten kun je je even losmaken van de dagelijkse beslommeringen en tijd nemen voor een leuk spelletje, een goede beweging én een goede "work-out". Al deze ingrediënten heeft de sport badminton in zich: dus als je toch een sport zoekt: probeer dan eens badminton !

Iedereen kent badminton. Twee rackets en een shuttle vind je in bijna iedere kofferbak richting de camping. Maar badminton is veel meer dan een leuke bezigheid op vakantie. De sport komt oorspronkelijk uit India (waar het "Poona" werd genoemd, naar de gelijknamige stad waar het ontstaan is), maar de Engelsen namen het over en introduceerden het op een Engels landgoed genaamd "Badminton". Een nieuwe sport én naam waren geboren en uiteindelijk werd de sport over de hele wereld verspreid. Badminton is met name populair in zuid-oost Azië. In landen als China, Maleisië en Indonesië is badminton net zo populair als voetbal in Nederland. In Europa is het vooral populair in Denemarken, Engeland en natuurlijk Nederland. Sinds 1992 is badminton een Olympische sport, waar Nederland in het verleden best wel eens hoge ogen heeft gegooid.

Badminton is de snelste zaalsport ter wereld: de shuttle kan snelheden bereiken boven de 300 km/u. Het is ook één van de meest dynamische sporten ter wereld. Ook op recreatief niveau is het een heerlijke manier van sportieve ontspanning. Sportiviteit en gezelligheid staan centraal op de badmintonbaan, wat het maakt tot één van de leukste sporten die er is.

Badminton Club Lieshout (BCL)
Sportiviteit en gezelligheid staan ook centraal bij Badminton Club Lieshout, en dat voor alle niveaus en alle leeftijden. Binnen de vereniging wordt er onderscheid gemaakt tussen aspiranten (vanaf 7 jaar tot ongeveer 12 jaar), junioren (ca. 12 tot 18 jaar) en senioren (18 jaar of ouder). Iedere speler kan bij de vereniging op zijn/haar niveau badmintonnen, zowel recreatief als in competitieverband. Zo biedt Badminton Club Lieshout op de wekelijks speelavond iedere eerste woensdag van de maand basistrainingen (van 20.00 tot 20.30 uur) en wekelijks gevorderdentrainingen (van 20.30 tot 21.30 uur) voor senioren. Voor de jeugd wordt een apart trainingsprogramma gedraaid dat wekelijks aanvangt om 18.30 uur (voor aspiranten) en 19.15 uur (voor junioren).

Uiteraard kun je bij Badminton Club Lieshout ook competitie spelen. Badminton Club Lieshout is aangesloten bij de Badminton Nederland die een bondscompetitie voor de districten organiseert én een midweek-competitie voor degene die wat minder intensief wil spelen. Badminton Club Lieshout heeft haar speelavond op woensdag en speelt dan in Sporthal De Klumper aan de Papenhoef in Lieshout.

Programma
Woensdag, 6 september, 20.00 uur; Maandelijkse basistraining, Senioren
Zaterdag 9 tot en met zondag 17 september: 'Week van het Badminton'
Zondag, 10 september, 10.30 tot 13.00 uur: Deelname aan Laarbeek Sportief
Woensdag, 13 september, vanaf 18.30 en 19.15 uur; Rabobank Inloopdag (2), Jeugd.
Woensdag, 13 september, vanaf 20.00 uur; Rabobank Inloopdag (2), Senioren

Runnersclub in 10 miles van Tilburg

Vlnr: Bryan Sterken, Rudy van Kempen en Twan Sterken

Laarbeek - De Tilburg Ten Miles is een wegwedstrijd en trimloop in en rondom het centrum van Tilburg en is uitgegroeid naar een topevenement met vele nationale en internationale lopers. De vele recreanten doen vooral mee voor de fantastische sfeer door de tientallen orkestjes en de aanmoedigingen van tienduizenden toeschouwers.

Onder de deelnemers ook 3 leden van Runnersclub Lieshout, die als vroeg in de morgen naar Tilburg waren afgereisd. Na wat inlopen en rekken strekken gingen Twan en Bryan Sterken en Rudy van Kempen naar de startvakken. Rudy en Bryan waren rap van start gegaan, Twan deed het iets rustiger vanwege een lichte enkelblessure. Wat natuurlijk ook hielp is die geweldige sfeer en aanmoedigingen die je bijna dragen naar de finish. Bryan Sterken arriveerde daar als snelste RCL-er, hij legde de 16,1 kilometer af in 1:15:38. Rudy van Kempen finishte in een mooie tijd van 1:18:25. Zij stonden nog te wachten bij de finish op Twan Sterken die zijn klokje stil zette op 1:19:02. Er werd nog even wat na gekletst onder het genot van een pilsje of frisje en toen met een zeer voldaan gevoel weer naar huis.

Eerste editie keepersdag Laarbeek United
Finn Verhoeven keeperstalent Laarbeek 2017

Finn Verhoeven

Lieshout - Op het sportpark van RKVV Eli is zaterdag 2 september door 30 keepers in de leeftijdscategorieën O9, O11 en O13 gestreden om de titel 'Keeperstalent van Laarbeek'.

Onder voortreffelijke weersomstandigheden en een perfect uitgezet circuit konden de enthousiaste keepers laten zien wat ze in hun mars hadden. Het niveau lag bijzonder hoog, zodat de jury het behoorlijk moeilijk werd gemaakt om tot de uiteindelijke winnaars te komen.

Bij de O9 werd Finn Verhoeven (ASV'33) 1e en Ingmar Penninx (Eli) 2de. Bij de O11 werd Bart Vermaeten (ELI) 1e en Evan Verkuylen (Eli) 2de. Bij de O13 werd Harm van de Wijdeven (Mariahout) 1e en Pepijn van der Rijt (Sparta'25) 2e.

De mooie bijbehorende prijzen werden uitgereikt door burgemeester van der Meijden, die na een toepasselijke leuke toespraak, de medailles omhing en de voetballen weggaf.

Daarna het spannendste moment: wie wint de 'keeperstalent bokaal'? Het hoofdjurylid (kende de keepers niet) en riep met haar 9 assistenten Finn Verhoeven uit tot algeheel winnaar. Onder luid applaus nam Finn verdiend de prachtige bokaal (geschonken door Eethuis Saray Aarle-Rixtel) van de burgervader in ontvangst. Alle spelers ontvingen een herinneringsmedaille, fruit in de rust van Jumbo en een rugzakje gevuld met een bal, bidon, sleutelhanger en een waardebon van hoofdsponsor Sportshop Laarbeek. De keepers en hun ouders gingen blij en voldaan naar huis.

Een middag voor herhaling vatbaar. Dank aan de perfecte organisatie en haar medewerkers.

TVM foundation doneert €5.000 aan Sparta'25

Beek en Donk - Een Laola voetbalveld voor de jongeren uit Beek en Donk. Dit stond nog op het wensenlijstje van Sparta'25. De financiën hiervoor werden ingezameld door de jeugdleden, de voetbalvereniging, de vrienden van Sparta'25 en de dorpsraad Beek en Donk. Daarnaast stuurden ze een verzoek naar de TVM foundation dat werd gehonoreerd. Het voetbalveldje is een feit; op zaterdag 2 september werd het feestelijk geopend.

Het veld is vrij toegankelijk
Het veld is voorzien van boarding en twee goals en is voor een ieder vrij toegankelijk tijdens de openingstijen van het sportpark. Jong en oud kunnen hun voetbalkwaliteiten hierop vertonen. Het doel is mensen meer te laten bewegen en een impuls te geven aan het sociale leven in Beek en Donk.

Opening
Een feestelijke opening met een sportief en educatief tintje. Rowdy Heinen gaf aan 60 voetballers tips en trucs in het freestyle voetballen. Verder waren er tal van activiteiten voor de voetballiefhebbers uit Beek en Donk. De nabij gelegen parkeerplaats werd omgetoverd tot een voetbal speeltuin: een omhaal arena, blindvoetbal en konden mensen testen hoe hard ze trappen met een snelheidsmeter.

Donatie van de TVM foundation
Leden/klanten die bij TVM verzekerd zijn kunnen een aanvraag indienen bij de Stichting TVM foundation. Maar ook de medewerkers van deze bedrijven. De Coöperatie TVM reserveert jaarlijks een deel van haar winst en doneert deze aan de TVM foundation. De stichting ondersteunt maatschappelijke initiatieven. Ook een project voorstellen aan de TVM foundation? Meer informatie over de initiatieven, de voorwaarden en over hoe u een aanvraag indient, vindt u op www.tvmfoundation.nl.

Kinderen zijn bezig op het voetbalveld, samen met Rowdy Heinen

Feestelijke opening Laolaveld Sparta'25

Beek en Donk - Sparta'25 kan terugkijken op een bijzonder gezellige middag met als hoogtepunt de opening van het Laola veld. De weergoden waren zeer gunstig gestemd waardoor het een prachtige dag werd. Op het oude parkeerterrein was er voor de jeugd van alles te doen. Op het nieuwe veldje waren er clinics van freestyle voetbalkunstenaar Rowdy Heinen van Galacticfeestyle. De jeugd die meedeed heeft een aantal mooie nieuwe trucs geleerd en tips gekregen over een betere balbehandeling.

Op het terrein verdeeld stonden spellen zoals een omhaalarena en een goal met snelheidsmeter. Ook stond er een luchtkussen met interactief spel aar de jongste kinderen zich geweldig op vermaakten. Ook het normale luchtkussen, het blind voetbal en het spijkerbroekhangen werden gespeeld. De jeugd kreeg ranja en een snoep of zak chips en mochten grabbelen naar een leuk speelgoedje.

DJ Kevin Biemans verzorgde een gezellig muzikale omlijsting. Rond 16.30 uur begon het ceremoniële gedeelte waarbij de officiële opening werd verricht door burgemeester Frank van der Meijden samen met voorzitter Roel Janssen en Sparty.

Het Laolaveld is hiermee in gebruik genomen. Vooralsnog is het Laolaveld geopend tijdens de openingstijden van het sportpark. Het is de bedoeling dat in een later stadium het veldje te allen tijde is geopend voor het publiek, waardoor het ook een maatschappelijke functie heeft. Kortom een aanwinst voor Sparta'25 en de gemeenschap van Beek en Donk.

Aftrap seizoen WAC Beek en Donk

Beek en Donk - Het WAC te Beek en Donk gaat donderdagavond 7 september het gloednieuwe seizoen in gang zetten. In 2 klassen mogen de teams gaan uitmaken wie dit seizoen aan het langste eind zal gaan trekken.

Tevens zal ook het bekertoernooi in trek zijn bij menig team om daar hoge ogen in te gaan gooien. Tot slot strijd ieder team weer mee voor de Cees van Oorschottrofee. Wie mag zich straks, aan het eind van de rit, het meest sportieve team noemen?

De organisatie wenst allen betrokkenen een heel plezierig seizoen toe en hopen lopende het jaar vele belangstellenden te mogen begroeten. Sporthal en sportcafé D'n Ekker en het WAC verwelkomen u graag.

Gouden medaille voor M viertal De Hoefslag

Ingrid van Veggel met 'Euforia'

Aarle-Rixtel - Dit weekend was het zover: de Nederlandse Kampioenschappen voor de paarden. Rijvereniging De Hoefslag werd weer goed vertegenwoordigd én weer niet zonder resultaat! Het viertal klasse M werd Nederlands Kampioen!

Het viertal reed een super nette proef en dit werd beloond met de gouden medaille! In het M viertal reden mee: Leon Verbakel met Dylano, Ingrid van Veggel met Euforia, Marjolein Kuijpers met Faché en Anita Jansen met Ultima met als commandant Martien Verbakel

Het L viertal had vandaag helaas een mindere dag dan op de Brabantse Kampioenschappen. In de proef ontstonden twee grote fouten, waardoor ze op een 12e plaats eindigden. In het L viertal reden mee: Lianne Verbakel met Follow Me, Marly Verbakel met Golden Coconut, Franka Verbakel met Evita en Frank Kuypers met Vinice met als commandant Martien Verbakel.

Het kampioens viertal klasse M

Ingrid van Veggel reed deze kampioenschappen niet alleen mee in het viertal, maar ging ook met twee paarden individueel van start. Op vrijdag begon ze met Euforia in de klasse M2. Na een krachtige proef werd ze 4e. Hiermee plaatste ze zich voor de overkamping van zaterdag. In de overkamping reden Ingrid en Euforia voor wat ze waard waren, maar de jury's vonden het helaas niet goed genoeg voor een medaille. Wel eindigden ze op een knappe 8e plaats. Gefeliciteerd Ingrid!

Ook kwam Ingrid met SK Wilore aan start in de klasse L1. Helaas maakte ze twee foutjes in de proef, waardoor ze niet mocht overkampen. Ze eindigde op een keurige 12e plaats.

Kirsten Dirks kwam vrijdag aan start met haar paard At First Sight in de klasse M1. Ze reed een nette proef, maar de jury dacht daar helaas anders over. Ze eindigde op een nette 19e plaats.

Goed gedaan allemaal! De hoefslag is er trots op dat haar leden weer hebben deel mogen nemen aan het NK!

De Ringen aanwezig bij Laarbeek Sportief

Beek en Donk - Turnvereniging De Ringen is ook dit jaar weer aanwezig tijdens de 3e editie van het Laarbeek Sportief evenement op zondag 10 september in D'n Ekker te Beek en Donk.

Op deze dag laten kinderen van Turnvereniging De Ringen zien hoe leuk het is om met turnen bezig te zijn. Tijdens deze demo's is het ook mogelijk om zelf even mee te doen om zo te ervaren wat het is om aan de rekstok te zwieren, om over de evenwichtsbalk te lopen en om op de tumbling-baan te springen.

Mocht je zondag geen gelegenheid hebben om even langs te komen, dan kun je ook altijd tijdens de lessen komen kijken en meedoen, kijk voor de actuele lestijden op www.deringen.nl.

Jeu de boulesclub Dû Tie Ut zoekt nieuwe leden

Aarle-Rixtel - Laat de boules de boel en kom lekker een balletje gooien bij Jeu de Boulesclub Dû Tie Ut. Dû Tie Ut is een leuke vereniging van circa 30 leden, die elke week veel plezier beleven aan het jeu de boulesspel. Helaas is het aantal leden door overlijdens en ziektes de laatste tijd iets minder geworden. Daardoor is er weer plaats voor nieuwe leden.

Ze zijn in het bezit van 10 mooie banen, gelegen aan het Heuvelplein en in de winter van 4 mooie binnenbanen, waardoor zij het hele jaar kunnen spelen. Ook spelen zij competitie met andere clubs uit de omgeving zodat sociale contacten optimaal zijn. Voor het geld hoef je het niet te laten, want de contributie bedraagt slechts €30,00 waarvoor je ook nog een mooi poloshirt en fleecevest in bruikleen krijgt.

Voel je je aangesproken, kom dan een keer kennismaken op een dinsdag- of donderdagavond, zodat je met eigen ogen kunt zien of deze leuke, rustige en gezonde sport iets voor je is. Bewegen is gezond! Spelmateriaal is aanwezig.

Verlies in eerste competitiewedstrijd voor Flamingo's 1

Mariahout - Senioren 1, gesponsord door Auto Corsten, speelde op zondag 3 september hun eerste competitiewedstrijd tegen Corridor uit Breugel. De eerste wedstrijd in de overgangsklasse. De meiden hadden er weer zin in.

Beide teams kwamen fel uit de startblokken, maar het was Corridor die de kansen afmaakte en zichzelf al vrij vroeg in de wedstrijd veilig stelden. Daardoor liep Flamingo's al snel achter de feiten aan. Ondanks dat het spel van Flamingo's niet slecht was en zij zelfs antwoord hadden op het strakke verdedigen van de tegenstander, beloonden zij zichzelf niet en was de wedstrijd al vroeg gespeeld. De einduitslag was 5-11 in het voordeel van Corridor. Na afloop gaven de meiden aan dat er de komende week hard gewerkt moet worden. Er moet verdedigend meer focus liggen op de eigen dame en de passing naar elkaar mag beter. Mooie aandachtspunten om mee te nemen naar de volgende wedstrijd. Deze wordt volgende week gespeeld tegen BMC, in Berlicum.

Winst voor Senioren 2
Senioren 2, gesponsord door Harold Vereijken, speelde hun eerste wedstrijd tegen het 3e team van Be Quick. Er werd goed overgespeeld en steeds gezocht naar de goede kansen. Er werd goed gespeeld en daarnaast beloonde Flamingo's zich maar liefst 11 keer met een doelpunt. De einduitslag 11-7 in het voordeel van Flamingo's. Zij spelen volgende week tegen Stormvogels in Luijksgestel.

Uitslagen Koppel Kruisboogwedstrijd OLV gilde

Aarle-Rixtel - In de klasse A, welke nog afgekamd moest worden, eindigde Ad Vlemmix op de eerste plaats. Wim van Brussel werd tweede. Hier werd op verschillende manieren afgekamd.

De koppelwedstrijd welke 30 augustus is geschoten bij Het OLV gilde (Blauwe schut). Hieraan deden 25 kruisboogschutters mee, de wedstrijd moest even onderbroken worden door een flinke onweersbui, maar kon uiteindelijk toch worden afgeschoten. Hierbij werden 2 schutters aan elkaar gekoppeld door loting, die maximaal 30 punten konden halen.

1e prijs Wim van Dijk en Paul Koster 30 punten
2e Prijs Jo Vluggen en Willy Jacobs 29 punten
3e Prijs Willie Donkers en Maria Janssen 28 punten
3e Prijs Johan Vlemmix en Peter van Otterdijk 28 punten

Sportief 55+ zoekt nieuwe leden

Beek en Donk – De vereniging Sportief 55+ zoekt nieuwe leden (mannen én vrouwen) voor sport en ontspanning.

Elke donderdagmiddag van 15.30 tot en met 16.30 uur sporten en bewegen ze om fit en actief te blijven. Het is óók nog eens heel gezellig. Ze worden deskundig begeleid door Nelly v.d. Elsen – Verhoeven.

Donderdag 7 september om 15.30 uur begint het nieuwe seizoen in sporthal Den Ekker. Kom gerust eens kennis maken. Sporthal D'n Ekker is gelegen aan de Muzenlaan 2a te Beek en Donk.

De kosten bedragen €2,50 per week. Neem voor meer informatie contact op met Cor Vermeulen. Tel. 0492–450124.

38 / 40

Voetbal

Sparta'25
Programma
Zaterdag 9 september

15:00 TOP JO19-2-Sparta'25 JO19-1
14:30 Sparta'25 JO19-2-Stiphout Vooruit JO19-3
14:45 Bavos JO19-2-Sparta'25 JO19-3
14:30 Sparta'25 JO17-1-Boekel Sport JO17-1
14:30 ASV'33 JO17-2-Sparta'25 JO17-2
14:30 Oranje Zwart JO15-1 -Sparta'25 JO15-1
13:15 Mierlo Hout JO15-3 -Sparta'25 JO15-2
11:15 MULO JO15-2-Sparta'25 JO15-3
13:00 Sparta'25 JO15-4-Gemert JO15-6
13:00 Sparta'25 JO15-5-Rhode JO15-3
11:30 Sparta'25 MO15-1-Wilhelmina MO15-2
10:15 Volkel JO13-1-Sparta'25 JO13-1
11:30 Sparta'25 JO13-2-Boekel Sport JO13-1
11:30 Sparta'25 JO13-3-Mariahout JO13-1
11:30 Sparta'25 JO13-4-Rhode JO13-5
11:45 WEC JO13-2-Sparta'25 JO13-5
10:45 Stiphout JO11-1G-Sparta'25 JO11-1
09:45 Nijnsel JO11-1-Sparta'25 JO11-2
09:15 Sparta'25 JO11-3-Brandevoort JO11-4
09:15 Sparta'25 JO11-4-Rhode JO11-7
10:30 Sparta'25 JO10-1-Brandevoort JO10-4
08:30 Brandevoort JO10-5 -Sparta'25 JO10-2
09:15 Olympia'18 JO10-3G -Sparta'25 JO10-3
09:15 Sparta'25 JO9-1-Rhode JO9-2
10:30 Erp JO9-2-Sparta'25 JO9-2
09:15 Sparta'25 JO9-3-Boskant JO9-1G
09:15 Rhode JO9-5-Sparta'25 JO9-4
09:00 MULO JO8-1-Sparta'25 JO8-1
10:30 Gemert JO8-5-Sparta'25 JO8-2
10:30 Sparta'25 JO8-3-Rhode JO8-3
16:15 Sparta' 25 Vet-RKVV Keldonk Vet

Zondag 10 september
14:30 Sparta'25 1-Vorstenbossche Boys 1
12:00 NWC 2-Sparta'25 2
10:00 Sparta'25 3-ASV'33 2
12:00 Sparta'25 4-Rood Wit'62 3
10:00 Sparta'25 5-Mariahout 3
12:00 WEC 3 -Sparta'25 7
10:00 Sparta'25 8-ELI 4
10:00 Rhode VR1 -Sparta'25 VR1

Uitslagen
Zondag 3 september

Herpinia 1 - Sparta'25 1 1 - 4
Sparta'25 2 - Mifano 2 2 - 0
SC Helmondia 2 - Sparta'25 3 0 - 2
Someren 5 - Sparta'25 4 3 - 2
Lierop 2 - Sparta'25 5 5 - 7
Sparta'25 6 - DVG 5 3 - 2
Sparta'25 7 - VOW 2 5 - 4
Erp 7 - Sparta'25 8 0 - 1
Sparta'25 9 - ELI 5 1 - 0
Sparta'25 VR1 - Nulandia VR1 7 - 0

Zaterdag 2 september
Sparta'25 JO19-1 - Boekel JO19-1 3 - 0
Mierlo Hout JO19-3 - Sparta'25 JO19-2 1 - 6
Sparta'25 JO19-3 - Gemert JO19-3 0 - 14
Gemert JO17-2 - Sparta'25 JO17-1 5 - 4
Sparta'25 JO15-1 - MULO JO15-1 3 - 3
Sparta'25 JO15-2 - Stiphout JO15-2 2 - 0
Sparta'25 JO15-3 - Gemert JO15-4 10 - 3
Maaskantse Boys MO15-1 - Sparta'25 MO15-1 1 - 5
Sparta'25 JO13-1 - FC de Rakt JO13-2 20 - 0
Bruheze JO13-1 - Sparta'25 JO13-2 3 - 0
ELI JO13-1 - Sparta'25 JO13-3 1 - 1
Boskant JO13-1 - Sparta'25 JO13-4 8 - 2
Sparta'25 JO13-5 - Erp JO13-2 2 - 12
Sparta'25 JO11-1G - Rood Wit'62 JO11-1 6 - 4
Sparta'25 JO11-2 - Mierlo Hout JO11-2 14 - 1
Rhode JO11-4 - Sparta'25 JO11-3 3 - 4
Nijnsel/ JO11-2 - Sparta'25 JO11-4 3 - 1
Mifano JO10-1 - Sparta'25 JO10-1 6 - 2
Sparta'25 JO10-3 - Brandevoort JO10-6 0 - 22
Nulandia JO9-1 - Sparta'25 JO9-1 2 - 9
Sparta'25 JO9-2 - Blauw Geel'38 JO9-5 15 - 1
Rhode JO9-4 - Sparta'25 JO9-3 4 - 6
Sparta'25 JO8-1 - Blauw Geel'38 JO8-2 5 - 8
Sparta'25 JO8-2 - Mierlo Hout JO8-4 6 - 7
Erp JO8-2 - Sparta'25 JO8-3 16 - 1

ASV'33
Programma
Zaterdag 9 september

14:30 ASV'33 JO19-1 – Milheezer Boys JO19-1
15:00 Gemert JO19-3 – ASV'33 JO19-2
14:30 MVC JO17-1 – ASV'33 JO17-1
14:30 ASV'33 JO17-2 – Sparta'25 JO17-2
13:15 Mierlo Hout JO15-2 – ASV'33 JO15-1
12:45 Stiphout Vooruit JO15-3G – ASV'33 JO15-2G
12:30 ASV'33 JO13-1 – S.V. Brandevoort JO13-1
12:30 ASV'33 JO13-2 – MULO JO13-5
10:30 Bavos JO13-2 – ASV'33 JO13-3
08:30 S.V. Brandevoort JO11-3 – ASV'33 JO11-1
10:45 Stiphout Vooruit JO11-3 – ASV'33 JO11-2
10:30 ASV'33 JO11-3 – Mariahout JO11-3G
10:30 ASV'33 JO11-4G – Bavos JO11-3G
10:30 ASV'33 JO11-5 – ELI JO11-4
08:30 S.V. Brandevoort JO9-3 – ASV'33 JO9-1
09:15 ASV'33 JO9-2 – Milheezer Boys JO9-1
09:15 ASV'33 JO9-3 – Mierlo Hout JO9-6M
09:00 MULO JO9-4 – ASV'33 JO9-4
09:00 Stiphout Vooruit JO9-5 – ASV'33 JO9-5

Woensdag 13 september
19:00 ASV'33 JO15-2G – Sparta'25 JO15-5

Veteranen
Zaterdag 9 september

17:00 Boerdonk – ASV'33

Zondag 10 september
14:30 ASV'33 1 – Oranje Zwart Helmond 1
10:00 Sparta'25 3 – ASV'33 2
12:00 RKPVV 3 – ASV'33 3
11:00 ASV'33 4 – Festilent 4
10:00 ASV'33 5 – Bavos 4

Uitslagen
Zaterdag 2 september

Ysselsteyn JO19-1 – ASV'33 JO19-1 1-5
ASV'33 JO19-2 – Bavos JO19-2 1-3
ASV'33 JO17-1 – Handel JO17-1 11-1
MULO JO17-4 – ASV'33 JO17-2 1-5
ASV'33 JO15-1 – ELI JO15-1G 1-0
MULO JO13-1 – ASV'33 JO13-1 5-3
Stiphout Vooruit JO13-4G - ASV'33 JO13-2 1-18
ASV'33 JO13-3 – Deurne JO13-4G 6-0
ASV'33 JO11-1 – NWC JO11-2 10-1
ASV'33 JO11-2 – Lierop JO11-2 12-2
Nijnsel JO11-3 – ASV'33 JO11-3 0-7
Gemert JO11-6 – ASV'33 JO11-4G 0-21
VOW JO11-1 – ASV'33 JO11-5 15-0
ASV'33 JO9-1 – Deurne JO9-2 30-0
Stiphout Vooruit JO9-2 – ASV'33 JO9-2 3-1
Stiphout Vooruit JO9-4 – ASV'33 JO9-3 1-12
ASV'33 JO9-4 – SPV JO9-1G 1-10
ASV'33 JO9-5 – ELI JO9-3 0-18

Veteranen
ASV'33 – Nijnsel 1-0

Zondag 3 september
RKPVV 1 – ASV'33 1 2-3
ASV'33 2 – Mariahout 2 7-2
ASV'33 3 – Bavos 3 2-2
UDI'19/CSU 10 – ASV'33 4 2-1
Gemert 6 – ASV'33 5 4-4

ELI
Programma

Zaterdag 9 september
19:00 Mierlo Hout 1 - ELI 1
14:30 ELI JO19-1- Venhorst JO19-1
13:00 Handel JO17-1G - ELI JO17-1
13:00 ELI JO15-1G- MVC JO15-1G
12:45 Stiphout Vooruit JO15-2 - ELI JO15-2
11:30 Blauw Geel'38/JUMBO JO13-4 - ELI JO13-1
11:30 ELI JO13-2- Boskant JO13-1
09:15 Erp JO11-1- ELI JO11-1G
10:30 ELI JO11-2- Mifano JO11-1
10:30 ELI JO11-3G- Nijnsel/TVE Reclame JO11-2
10:30 ASV'33 JO11-5- ELI JO11-4
10:15 Blauw Geel'38/JUMBO JO9-5 - ELI JO9-1G
09:30 ELI JO9-2G- Rhode JO9-4
09:30 ELI JO9-3- Mariahout JO9-2G

Veteranen
15:30 Gemert- ELI Veteranen

Zondag 10 september
11:30 ELI 2-Blauw Geel'38/JUMBO 4
10:00 DVG 5 -ELI 3
10:00 Sparta'25 8-ELI 4
11:15 ELI 5-Nijnsel/TVE Reclame 7
11:00 ELI VR1-Mifano VR1

Woensdag 13 september
19:00 ELI JO15-2-Mierlo Hout JO15-3

Handbal

HV Bedo
Uitslagen

Bedo E1 – Bergeijk E2 8-9
Bedo D1 – Jupiter'75 D1 2-11
Bedo HC1 – Jupiter'75 HC2 4-16
Bedo/KPJ Beek en Donk DS1 – DOS '80 DB1 13-11
Bedo HB1 – Olympia/DOS'80 HB1 22-35

Programma
Zaterdag 9 september

10:00 Aristos E1 – Bedo E2 – Naestenbest (veld), Best
10:30 Helios '72 DC2 – Bedo DC1 – De Stigt, Uden
11:00 Aristos D2 – Bedo D1 – Naestenbest (veld), Best

Zondag 10 september
09:30 Niobe E1 – Bedo E1 – De Schop, Asten
10:15 Apollo HC1 – Bedo HC1 – De Landing, Son
13:00 Swift HB1 – Bedo HB1 – Swift-terrein, Helmond

Korfbal
Flamingo's
Uitslagen 2 en 3 september
Avanti (S) – PupE2 1 – 2
PupE1 – Be Quick 2 – 2
PupD1 – Altior 7 – 2
BMC – AspC2 1 – 6
AspC1 – Nas 5 – 2
Klimop (A) – AspB2 3 – 4
Avanti (S) – AspB1 3 – 8
Sen 2 – Be Quick 3 11 – 7
Sen 1 – Corridor 15 – 11

Programma
Zaterdag 9 september

Sportpark Mariahout
10.00 PupE2 – Corridor
10.15 AspC2 – De Kangeroe
11.30 AspB2 – Kraanvogels
13.00 AspB1 – Flash
Sportpark Den Dungen
10.00 Flash – W1
Sportpark Sint-Oedenrode
10.30 Rooi – PupE1
Sportpark Berlicum
11.15 BMC – JunA1
Sportpark Nuland
13.30 Be Quick – AspC1

Zondag 10 september
Sportpark Luyksgestel
11.00 Stormvogels (L) 2 – Sen 2
Sportpark Berlicum
13.00 BMC 1 – Sen 1

Woensdag 13 september
Sportpark Heeswijk-Dinther
20.00 Altior R1 – R1

Biljarten

Biljartclub 't Centrum
Uitslagen maandag 4 september

Lambert van Bree - Cor van den Berg 0-2
Henk van den Vegt - Hans van der Ligt 2-0
Peter Vogels - Henk Verhappen 0-2
Joop Vereijken - Henk van den Bergh 2-0
Henk Mastbroek - Huub Biemans 0-2
Mari van Oorschot - Cor Verschuren 2-0
Antoon Smits - Hans v d Waarsenburg 2-0
Antoon Rooijakkers - Lou Muller 0-2
Mari Verbakel - Willie Vorstenbosch 2-0
Bert van Wanrooij - Theo Kaak 0-2
Bennie Beerens - Jan van Hout 2-0
Bert van de Vorst - Theo v Hoogstraten 2-0
Hans Heldoorn - Evert Baring 2-0
Antoon van Osch - Hans de Jager 0-2
Ad van der Linden - Theo Verheijen 2-0
Biek Klaasen - Jaspert Swinkels 0-2

Uitslagen dinsdag 5 september
Jan Verbakel – Martien Swinkels 0-2
Tonny de Louw – Cor van den Berg 0-2        
Ad Barten – Guus van den Elsen 0-2
Gerrit van Osch – Ad de Koning 0-2
Frits Wilbers – Henk Jansen 0-2
Louis van den Berg – Jan van Neerven 2-0
Harrie Bouwmans – Jan Hesselmans 0-2
Piet Goossens – Peter Wilms 0-2
Theo van Hoogstraten – Piet Hack 0-2
Theo van Rossum – Marinus Steegs 2-0
Theo Spierings – Mari Vereijken 0-2
Frits Poulisse – Antoon Wagemans 0-2
Pieter Rooijackers – Fons v d Linden 0-2
Cor Oppers – Piet van Zeeland 0-2
Tonnie Raaijmakers – Hans Heldoorn 2-0
Evert Baring – Frits Poulisse 0-2

Bridge

De Poort van Binderen
Uitslag woensdag 30 augustus

1. Nettie en Arno 65,00%
2. Riky en Jan 62,50%
3. Annie en Jürgen 56,88%
4. Gidi en Wim 56,25%
5. Leny en Marianne 51,04%

Einduitslag zomercompetitie 2017
1. Riky en Jan 56,28%
2. Nettie en Arno 53,77%
3. Gidi en Ria 53,17%
4. Cellie en Corry 52,01%
5. Els en Mari 51,68%

Uitslag dinsdag 5 september
1. Lies en Lodewijk 61,50%
2. Joop en Marian 55,83%
3. Dorie en Cas 55,00%
4. Marianne en Riky 54,00%
5. Joos en Frans 51,50%

KBO Bridgeclub Lieshout
Uitslagen donderdag 7 augustus
1. Mari Louise en Kori 56,88%
2. Jan en Maria 55,63%
2. Jan en Cellie 55,63%
4. Marianne en Leni 53,13%
5. Tonnie en Jo 51,25%

Bedonkske
Uitslag dinsdag 5 september

1. Bernadette en Diny 65,00%
2. Kitty en Rie 62,50%
3. Antoinette en Helma 61,67%
4. Jan en Piet 59,90%
5. Ine en Mien 56,25%

39 / 40

Laarbekenaren actief in Gemert
25 jaar Bowhuntingteam Unicorn 3D toernooi in Gemert

Team Unicorn

Beek en Donk - In 1989 schoten 5 leden van handboogvereniging Strijd in Vrede uit Beek en Donk hun eerste 3D toernooi (toen nog animalround genoemd) in de Stiphoutse bossen. Twee van deze leden, Arthur Verschuren en Marijn Kanters, zijn nog steeds actief lid van Bowhuntingteam Unicorn.

Het feit dat het 3D schieten zich buiten afspeelt en je parcoursen in de (vrije) natuur loopt werkte gelijk verslavend en de 5 Strijd in Vrede leden bezochten steeds meer toernooien in Nederland en Duitsland. Er sloten zich ook steeds meer schutters aan bij deze groep en na 2 jaar wilde men zelf ook een 3D gaan organiseren. Strijd in Vrede (toen een echte 25 meter indoor club) had geen interesse, en daarom werd in 1992 Bowhuntingteam Unicorn opgericht, als zelfstandige sub-vereniging binnen Strijd in Vrede. Er werd begonnen met de voorbereiding van het eerste toernooi in September 1993. Er werden door de leden (met hulp van Piet van Lent), uit foam, een tiental 3D doelen gesneden en beschilderd en de rest van het parcours bestond toen nog uit doelpakken met dierblazoenen.

De eerste wedstrijd werd georganiseerd op het Motorcrossterrein Wolfsbosch en dat beviel hen zo goed, dat ze daar, na 25 jaar, nog steeds hun wedstrijden organiseren. De faciliteiten zijn er uitstekend en de samenwerking is prima. Het glooiende motorcrossterrein en de achterliggende bossen lenen zich goed voor het bouwen van een 3D parcours.

Er meldden zich 120 deelnemers aan voor deze eerste wedstrijd, maar doordat het de hele vrijdag voor het toernooi en de gehele zaterdag regende, schoten uiteindelijk maar 60 schutters de wedstrijd uit. Doordat de campingplaats laag lag regende deze helemaal vol, waardoor vele deelnemers op zaterdagavond al naar huis gingen. De overgebleven schutters genoten nog van een prachtige zondag en algemene indruk over deze eerste wedstrijd was goed. Dit ging natuurlijk rond in de 3D scene en het toernooi bleef de jaren daarna gestaag groeien, tot uiteindelijk 235 deelnemers, die nu ieder jaar het toernooi in Gemert bezoeken. En deze deelnemers komen van alle windrichtingen. Schutters uit de volgende landen hebben het toernooi al eens bezocht: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Ierland, Zweden, USA en Australië.

Tegenwoordig bouwen ze hun doelen niet meer zelf, maar kopen Amerikaanse doelen (van de beste kwaliteit) in. De schutters kunnen bij hen dan ook Mosquito tot Eland tegen komen, op afstanden tussen 8 en 85 meter. En als je er dan bij bedenkt dat de te schieten afstanden zelf ingeschat moeten worden, zul je begrijpen waarom deze wedstrijden als uitdagend gezien worden. Hun wedstrijd staat alom bekend als professioneel georganiseerd, zijn uitdagend gebouwde parcoursen, de uitstekende inwendige verzorging van de mens en zeker ook niet te vergeten, de zaterdagavond feesten! Allemaal reden waarom hun toernooien nog steeds (erg) druk bezocht worden, ondanks een explosief groeien van het aantal 3D toernooien in Nederland.

Bij 3D schiet je op dierafbeeldingen (poppen) over zelf in te schatten afstanden. Er zijn op de doelen verschillende ringen aangebracht om het scoreverschil aan te geven en je hebt 3 pogingen om het doel te raken, waarbij een 1e getroffen pijl uiteraard hoger scoort dan een 2e of 3e.

De leden hebben zelf ook al wat afgereisd om deel te nemen aan Nationale en Internationale kampioenschappen en zijn daarbij ook zeer succesvol geweest. Zo hebben zij (individueel en teams) tijdens nationale kampioenschappen (vanaf 2008) al 40 gouden, 7 zilveren en 6 bronzen medailles weten te winnen. En werden er tijdens Europese en Wereld kampioenschappen 7 gouden medailles, 3 zilveren en 3 bronzen medailles gewonnen. Ook heeft een oud-lid van Bowhuntingteam Unicorn nog 2 Europese en 2 wereldrecords op haar naam. Bovenstaande resultaten hebben er ook toe geleid dat ze meerdere voormalig Laarbeekse sportmannen/-vrouwen onder hun leden hebben.

De 25-jarige jubileumwedstrijd van afgelopen weekend, was weer helemaal volgeboekt. Gelukkig was het weer hen goed gezind en was het het gehele weekend zonnig. En om het feestje ook echt te vieren, speelde er op vrijdagavond een liveband en was er op zaterdagavond een Feest DJ. Op deze dag werden de oprichters, voor hen geheel als verrassing, geëerd met hun 25-jarig jubileum. Na een speech, waarbij herinneringen werden opgehaald, werden er herinneringsborden en dinerbonnen aan de jubilarissen aangeboden en werd er getoast op de volgende 25 jaar, waarna het feest nog tot in de vroege uurtjes doorging.

Het 25-jarig Jubileum 3D Toernooi van Bowhuntingteam Unicorn was, zowel sportief en als feest, één groot succes. Mede ook door de sponsoren die extra te verloten prijzen beschikbaar hadden gesteld.

Avanti'31 wint met 2-0
vv Mariahout start met verlies aan bekercompetitie

Mariahout - Na een aantal weken intensief trainen en voorbereiden startte Mariahout 1, onder toeziend oog van nieuwe trainer Mari van de Haterd, in Schijndel aan de eerste serieuze krachtmeting. Tegenstander Avanti '31, komend seizoen uitkomend in de 3e klasse C was de eerste van de in totaal drie tegenstanders in de poule voor de bekercompetitie.

In de eerste helft waren de wapenfeiten schaars. Beide ploegen waren overduidelijk nog zoekende. In de 29e minuut vond de thuisploeg uit de eerste echte kans van de wedstrijd het net. Vanuit de kluts viel de 1-0. Vervolgens kregen de mannen uit Schijndel nog een aantal kansen, maar door goed keeperswerk van Tom Hagelaars bleef de schade beperkt tot 1-0.

Trainer Van de Haterd probeerde door diverse omzettingen het spelbeeld te keren. Ondanks wat kleine kansjes voor Mariahout bleef Avanti '31 echter de bovenliggende partij. In de 72e minuut viel de 2-0. In de laatste minuten van de wedstrijd lukte het Mariahout niet om de aansluitingstreffer te forceren waardoor 2-0 ook de eindstand bleef.

Komende zondag 10 september staat de tweede wedstrijd van het bekerprogramma op de agenda. Op sportpark De Heibunders neemt Marihout 1 het op tegen WEC 1. Aanvang 14:30uur.

Fun Run Gemert: durf jij de uitdaging aan?

Gemert – De Fun Run Gemert Gemert keert dit najaar terug. De tweede editie van de ludieke obstakelrace door Hartje heeft er er een extra dag bijgekregen. De Fun Run start op zaterdag 14 oktober met de Teamchallenge en de Afterparty. Aansluitend op zondag 15 oktober staan een Familyrun en een Teenrun op het programma.

De Fun Run is een sportief evenement met een hoge funfactor, waar je samen met je vrienden, familie, club- of klasgenoten, kennissen, buren of collega's aan meedoet. Als deelnemer aan de Fun Run leg je in teamverband een parkoers af in en rond het historisch centrum van Gemert. Onderweg kom je allerlei ludieke en uitdagende obstakels tegen. Van opblaasbare stormbanen tot water- en modderobstakels.

Het parcours voor de Team Challenge is ook dit jaar vijf kilometer lang, maar het aantal obstakels wordt uitgebreid van vijfentwintig naar dertig.

Durf jij de strijd aan? Noteer dan zaterdag 14 en zondag 15 oktober in je agenda en schrijf je in met een team van 4 tot maximaal 7 personen.

Je kunt je team op www.funrungemert.nl per tijdvak inschrijven. Deelname kost € 27,50 p.p. inclusief toegang tot de Afterparty met Baby Blue. Locatie start/finish: Evenemententerrein De Schabbert Gemert.

Speciaal voor gezinnen is er de FamilyRun. Hiervoor wordt een gedeelte van het parkoers gebruikt waar kinderen met de ouders kunnen genieten van verschillende opblaasbare obstakels. Geen zin om met je familieleden de strijd aan te gaan? Als tiener kun je meedoen een de Fun Teenrun. Check funrungemert.nl voor meer info.

Na de finish in beweging blijven? De Fun Run Afterparty met dj's en de van Paaspop, Zwarte Cross en 7th Sunday bekende live-band Baby Blue staat voor zaterdagavond op het programma. Tickets zijn verkrijgbaar in de voorverkoop en bij de avondkassa zolang de voorraad strekt. Deelnemers aan de Team Challenge hebben gratis toegang tot de Afterparty. Zondagmiddag is er gratis live-muziek voor jong en oud met een hoog meezing-gehalte. Het is dan bal in de tent met Staal met Glazen.

Meer info: www.funrungemert.nl

Internationaal gala bij Boksclub Laarbeek

Beek en Donk - De zomervakantie is voorbij en Boksclub Laarbeek is alweer druk aan het trainen.

Op 18 november wordt de Battle of the Kempen gehouden, een internationaal Boksgala in de Laarbeekse sportschool. Riny Heesakkers stoomt zijn boksers hiervoor klaar.

40 / 40

Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Donderdag 7 september
Dansavond
20:00 uur, De Tapperij, Beek en Donk

Vrijdag 8 september
Paarden Dressuur
18:00, Manege D'n Perdenbak, Lieshout

Kermis Beek en Donk t/m di. 12 september
19:00 uur, Piet van Thielplein, Beek en Donk

De Dijk
20:00 uur, Openluchttheater Mariahout

Dansen voor Jong en Oud
20:00, Café van de Burgt, Beek en Donk

Zaterdag 9 september
Koningschieten Gilde Sint Leonardus
13:00 uur, Schietterrein 't Wipke, Beek en Donk

Schilderijen in olieverf en tekeningen
14:00 - 17.00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Expositie Jacob van Oostsanen
14:00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

De Kleine Prins - Toneelver. Mariahout
20:00 uur, Openluchttheater Mariahout

Zondag 10 september
WTC Beek en Donk rijdt Blauwe Sluis 80km
8:30 uur, Heuvelplein, Beek en Donk

Garagesale
9:00 uur, De Heindert en omliggende straten, Aarle-Rixtel

IVN Wandeling Goorloop
10:00 uur, Start wandeling Aarleseweg 6, Lieshout

Laarbeek Sportief
10:30 - 13.00 uur, Laarbeek

ZLTO oogstdankfeest
11:00 uur, Openluchttheater Mariahout

Schilderijen in olieverf en tekeningen
14:00 - 17:00 uur, 't Oude Raadhuis, Beek en Donk

Expositie historische collecties
14:00 uur, Heemhuis, Aarle-Rixtel

Expositie Jacob van Oostsanen
14:00 uur, Parochiekerk Aarle-Rixtel

Maandag 11 september
Taalcafé Laarbeek
13:15 uur, Ontmoetingscentrum Beek en Donk

Kermiskoning schieten Sint Antoniusgilde Beek
13:45 uur, Schietterrein 't Wipke, Beek en Donk

Dinsdag 12 september
Open Coffee Gemert-Bakel/Laarbeek
9.00 uur, Herberg de Brabantse Kluis, Aarle-Rixtel

Woensdag 13 september
Infoavond eerste Heilige communie
20:00 uur, Michaëlkerk, Beek en Donk

Vrijdag 15 september
Dansen voor Jong en Oud
20:00 uur, Café van de Burgt, Beek en Donk

Zaterdag 16 september
UIT markt Laarbeek
10:00 - 16:00 uur, Dorpshuis Lieshout

Kunstroute Laarbeek 2017
11:00 - 17:00 uur, Laarbeek

Zondag 17 september
Kunstroute Laarbeek 2017
11:00 - 17:00 uur, Laarbeek

De Kleine Prins - Toneelver. Mariahout
14:30 uur, Openluchttheater Mariahout